Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.02.2017.

DIREKTOR OSA-e PODNIO PRIJAVU TUŽILAŠTVU BiH: AGENT OSUMNjIČEN ZA ODAVANjE TAJNIH PODATAKA

DIREKTOR OSA-e PODNIO PRIJAVU TUŽILAŠTVU BiH: Agent osumnjičen za odavanje tajnih podataka

Generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić je pokrenuo disciplinski postupak protiv uposlenika Agencije i suspendirao ga do okončanja postupka


DIREKTOR OSA-e PODNIO PRIJAVU TUŽILAŠTVU BiH: Agent osumnjičen za odavanje tajnih podataka - 3

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić podnio je službeni izvještaj Tužilaštvu BiH protiv uposlenika ove agencije o počinjenom krivičnom djelu odavanja tajnih podataka, nakon otuđenja dokumenta iz Agencije, označenog stepenom tajnosti "Tajno".

 

U vezi s otuđenjem tog dokumenta, članovi Zajedničke komisija za nadzor nad radom OSA-e razgovarali su s rukovodstvom Agencije kada su prezentirani podaci o operaciji Agencije čiji se dokument pojavio u javnosti, a Komisija je utvrdila je da je OSA postupala u skladu sa zakonom.

 

Zbog otuđenja tajnog dokumenta, Mehmedagić je naredio provođenje istrage radi utvrđivanja na koji način je to urađeno i time omogućeno pojavljivanje u javnosti, a Inspektorat Agencije je potom sproveo istragu te je podnio službeni izvještaj direktoru na osnovu čega je i podnesen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

Također, generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić je pokrenuo disciplinski postupak protiv uposlenika Agencije, te ga suspendirao do okončanja postupka i ujedno pokrenuo postupak dodatne provjere definiran Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

 

Iz OSA-e je najavljeno da će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima dati doprinos agencijama za provođenje zakona i Tužilaštvu BiH, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja, da bi se provelo krivično gonjenje prema svim osobama koje su neovlašteno kopirale i omogućile neovlaštenim osobama pristup tajnom dokumentu.

 

OSA će, navodi se u saopćenju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Zakonom o OSA-i nastaviti saradnju sa svim organima i institucijama u BiH, te Ministarstvom sigurnosti na prevenciji i sprječavanju pristupa tajnim podacima neovlaštenim osobama.

/////////////////////////////////////
////////////////////////////////////


KAMBEROVIĆ DAO SAVJET SRPSKIM POLITIČARIMA: Zaoštrite krizu ako hoćete da Izetbegović ode s vlasti!

Zaoštrite krizu ako hoćete da Izetbegović ode s vlasti! - Slobodna Bosna

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53211766

Powered by Blogger.ba