Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.02.2017.

OVO SU PRAVNI STRUČNjACI KOJI ĆE ZASTUPATI BiH PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE

Četveročlani tim pravnih eksperata Ovo su pravni stručnjaci koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde

Februar 18. 2017.


Ekspertni tim koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” ovaj pravni tim na okupu je dulje od godinu dana, i za to vrijeme uspio je prikupiti sve relevantne informacije za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Aplikacija je zapravo već napisana, sadrži oko 100 strana osnovnog teksta, trenutno se završavaju tehničke pripreme za njeno slanje pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

U nastavku teksta pročitajte imena i kratke izvode iz biografija četrii pravna eksperta koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom u Hagu.

alt

Američki pravnik koji je član bh. ekspertnog tima je David Scheffer. Scheffer je, podsjećanja radi, svojevremeno obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Danas predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Northwestern u Chicagu, na kojem rukovodi i Međunarodnim centrom za ljudska prava. Karijeru je započeo u firmi Coudert Brothers, a radio je i kao savjetnik u Komitetu za vanjske poslove SAD-a, najprije kao viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada obnašala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim narodima. Scheffer je zatim bio zastupnik u Komitetu za nacionalnu sigurnost od 1993. do 1996. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora.

Kao ambasador je Scheffer učestvovao u stvaranju međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone i Tribunal za režim Kmera. Kao predavač u predmetima međunarodnog prava i ratnih zločina je radio na univerzitetima Northwestern, Georgetown, Colombia, Duke i George Washington.

U decembru 2011. godine je objavio knjigu memoara „Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine“ o razvoju međunarodnih tribunala 90-ih godina. U toj knjizi on piše o neuspjesima Washingtona tokom genocida u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine, te potrazi za zloglasnim ratnim zločincima. U svom osvrtu nakon presude Radovanu Karadžiću Scheffer ističe da su Bošnjaci decenijama čekali da Međunarodni sud donese odluku da je etničko čišćenje koje su pretrpjeli, posebno 1992. godine koja je bila najgora godina sukoba, bilo u cilju genocida.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.

alt

Holandski advokat Phon van den Biesen bio je zamjenik glavnog zastupnika BiH u prvom procesu protiv Srbije.Phon van den Biesen je od kraja 1993. do februara 2007. godine bio zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u sporu protiv Srbije, za genocid počinjen u ratu u BiH.

Zastupao je Džibuti u sporu protiv Francuske, također pred Međunarodnim sudom pravde, od 2006. do 2008. godine.Trenutno zastupa Maršalska ostrva u tri različita slučaja o nuklearnom razoružanju. Tužene strane su Velika Britanija, Indija i Pakistan.Također često vodi sporove pred Sudom pravde Evropske unije.

Redovno predaje na fakultetima u Holandiji, kao i u inostranstvu. Predavanja drži o ljudskim pravima, ekološkom pravu i Konvenciji o genocidu.Trenutno radi na disertaciji na temu „Nezavisnost advokata iz perspektive ljudskih prava.“

alt

Alain Pellet, rođen 1947. godine u Parizu, predavao je javno međunarodno pravo na pariškom Univerzitetu Quest Nanterre La Defene.Bio je na čelu UN-ove komisije za međunarodno pravo 1997. godine, a od 1990. do 2011. bio je njen član.

Bio je savjetnik brojnim evropskim vladama, uključujući francusku, a savjetovao i brojne druge organizacije.Bio je savjetnik i zastupnik u oko 50 različitih slučajeva pred Međunarodnim sudom pravde, Međunarodnim tribunalom za pomorsko pravo i brojne druge arbitražne slučajeve.

Bio je ekspert Badinterove komisije, kao i izvjestitelj Francuske komisije pravnika u vezi sa stvaranjem Haškog tribunala.Autor je brojnih knjiga i članaka.

alt

Paolo Palchetti je od 2011. godine redovni profesor na Univerzitetu Macerata, gdje predaje međunarodno pravo. Na univerzitetu je koordinator doktorskog studija i potpredsjednik dodiplomskog studija.Bio je gostujući profesor na pariškom Univerzitetu Pantheon-Sorbonne, brazilskom Univerzitetu Santa Catarina i Univerzitetu u Nici.

Jedan je od direktora QIL (Questions of International Law) organizacije, kao i zastupnik i savjetnik brojnim vladama u pitanjima pred Međunarodnim sudom pravde.Autor je brojnih naučnih djela, posebno članaka o mehanizmima nagodbe u međunarodnim sporovima, internacionalnim organizacijama i vanjskim poslovima Evropske unije.

Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

//////////////////////////
/////////////////

IDEJA U POVOJU: Šta je zapravo Vučićev projekat o carinskoj uniji?

IDEJA U POVOJU: Šta je zapravo Vučićev projekat o carinskoj uniji ...

/////////////////////

ZVIZDIĆ NA SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI U MINHENU: Mogherini pohvalila napredak reformi u BiH

ZVIZDIĆ NA SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI U MINHENU: Mogherini ...

//////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Subota 18 februar/veljača 2017

///////////////

OVO ĆE BITI NAJJAČE EKONOMIJE 2050: Azija preuzima lidersku poziciju, strmoglav pad Amerike i EU

Azija preuzima lidersku poziciju, strmoglav pad Amerike i EU

////////////////////////////
18.02.2017.

BOSNA I HERCEGOVINA ĆE TRAŽITI REVIZIJU PRESUDE PROTIV SRBIJE

IZETBEGOVIĆ POTVRDIO-BIH ĆE TRAŽITI REVIZIJU PRESUDE: "Aplikaciju su sačinili vrhunski pravni stručnjaci"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon skupa u Vijećnici da će BiH podnijeti zahtjev za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.IZETBEGOVIĆ POTVRDIO-BIH ĆE TRAŽITI REVIZIJU PRESUDE:  'Aplikaciju su sačinili vrhunski pravni stručnjaci' - 2

Nakon dvosatnog skupa u Vijećnici gdje se održalo savjetovanje o podnošenju revizije presude Međunarodno suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije održana je press-konferencija na kojoj su se novinarima obratili član Predsjedništva  BiH Bakir Izetbegović, Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode te Rasim Muratović iz Insituta za istraživanje genocida. 

 

Izetbegović je potvrdio da je opći stav učesnika savjetovanja da BiH treba pokrenuti reviziju presude.

 

Pokrovitelj skupa u Vijećnici bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a među ostalim,  prisustvovali i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

 

U nastavku teksta pročitajte glavne akcente iz obraćanja Bakira Izetbegovića na skupu u Vijećnici.

 

Izetbegović se najprije zahvalio Fondaciji „Pravda za BiH“ i Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava zbog organiziranja ovog događaja, te svima koji su se odazvali pozivu na učešće u skupu.

 

- Želim jasno i decidno da razjasnim jednu stvar. Cilj današnjeg okupljanja nije, niti može biti, donošenje odluke o podnošenju aplikacije za reviziju presude Međunarodnog suda pravde BiH od 26. februara 2007. godine. Cilj današnjeg okupljanja je upoznati vas sa bitnim elementima aplikacije za reviziju i dobiti vašu iskrenu podršku za njeno podnošenje – kazao je Izetbegović.

 

Legitimitet agenta Softića

 

On je podsjetio prisutne da je Predsjedništvo BiH odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo profesora Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi naše zemlje protiv SR Jugoslavije.

 

- Odluka Predsjedništva donesena je legalno, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Ta odluka Predsjedništva nikada nije stavljena van snage, niti je na bilo koji način izmjenjena od dana kada je donesena. Tom odlukom Predsjedništvo BiH dalo je profesoru Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da preduzima sve pravne radnje koje su propisane i predviđene Statutom i Pravilima Međunarodnog suda pravde u Hagu. Jedna od tih pravnih radnji jeste i podnošenje aplikacije za reviziju presude od 26. februara 2007. godine.

 

Dakle, profesor Softić je ovlašten odlukom Predsjedništva iz 2002. godine da podnese zahtjev za reviziju i nije potrebna nikakva nova odluka ili novo imenovanje Predsjedništva BiH – objasnio je Izetbegović, naglasivši da odluka Predsjedništva BiH iz 2002. godine u sebi sadrži potrebni mandat i ovlaštenje.

Izetbegović je poručio da oni koji tvrde da Sakib Softić nema ovlaštenje da u ime BiH podnese zahtjev za reviziju to moraju dokazati pravnim argumentima.

 

- Moj odgovor onima koji tvrde da se ovdje radi o nekakvom vaninstitucionalnom djelovanju, o izlaženju iz okvira Ustava BiH, o jednostranom donošenju odluka je slijedeći: to nije tačno – izjavio je član Predsjedništva BiH.

 

BiH, smatra Izetbegović, mora biti država vladavine prava, te se sve odluke Predsjedništva BiH moraju poštovati, bez obzira da li se one sviđaju nekima ili ne.

 

- Tako je i sa ovom odlukom Predsjedništva iz 2002. godine, kojom je profesor Softić imenovan za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ta odluka Predsjedništva ima da se poštuje i po njoj ima da se postupa – poručio je Izetbegović.

 

Softić je, dodaje Izetbegović, uložio višegodišnje napore u prikupljanju novih elemenata i činjenica, te skoro godinu dana intenzivnog rada podržanog od strane domaćeg ekspertnog tima kojeg je okupio, te najuglednijih međunarodnih pravnih stručnjaka.

 

- Aplikaciju BiH za reviziju presude sačinili su vrhunski pravni stručnjaci. Moram da kažem da bi čak i najveće i najmoćnije države poželjele da imaju ovakav tim briljantnih pravnih stručnjaka, i da bi pozavidjele BiH na tome što su ovakvi stručnjaci odlučili da svojim znanjem, iskustvom i profesionalnom reputacijom stanu iza ovog zahtjeva za reviziju – izjavio je Izetbegović, izrazivši uvjerenje da je ova aplikacija pravno kredibilna i u skladu sa Statutom i Pravilima Međunarodnog suda pravde BiH.

 

Revizija ne oduzima ničije pravo

 

Pravičan sudski epilog tužbe za genocid je, smatra član Predsjedništva BiH, interes svake žrtve, svakog patriote i svakog pravdoljubivog čovjeka. Kada je u pitanju najavljena politička kriza u BiH zbog podnošenja zahtjeva za reviziju i negativan utjecaj na odnose Srba i Bošnjaka, te Srbije i BiH, Izetbegović ističe da će kriza biti, ali ne u onoj mjeru u kojoj se sada njome prijeti.

 

- Teške krize, blokade i pobune dešavaju se kada državi, narodu ili velikoj grupi ljudi pokušavamo oduzeti neko vitalno pravo. Ovaj zahtjev za reviziju ne oduzima ničije pravo. Oni koji nas plaše krizama ustvari pokušavaju nama oduzeti pravo koje nam neosporno pripada, a to je pravo pristupa sudu, pravo na traganje za pravdom i istinom. Svjesni su oni toga i dobro znaju da bi isto postupali da su na našem mjestu. Istina treba svakome, pa čak i onima koji joj se odupiru. Istina koju će ispisati nepristrasne, stručne, međunarodne sudije – izjavio je Izetbegović.

 

Odustajanje od revizije bi, dodao je on, nanijelo katastrofalnu štetu dignitetu žrtava, dignitetu naroda i države BiH.

 

- Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive izmiješani stotinama godina, i nastaviće da žive izmiješani u vijekovima koji su pred nama. Samo na istini, kao na čvrstom temelju, taj budući život se može graditi i izgraditi za dobrobit triju naroda i dobrobit svih građana koji naseljavaju Balkan – zaključio je Izetbegović.

////////////////////
/////////////////////////

Bakir Izetbegović dobio podršku : Uz podršku i vrhunski tim idemo u reviziju presude protiv Srbije

U Sarajevu je danas održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, a odlučeno je da BiH pokrene reviziju što je

////////////////////

REPUBLIKA SRPSKA NA NOGAMA: Oštre reakcije vlasti i opozicije na najavljenu reviziju tužbe protiv Srbije

REPUBLIKA SRPSKA NA NOGAMA: Oštre reakcije vlasti i opozicije ...

/////////////////////////

KRSMANOVIĆ ZGROŽEN IZVJEŠTAVANJEM RTRS: 'Nazvati autoput Beograd-Sarajevo 'zelenom transvenzalom' je dokaz da Dodikov režim ne zna ni šta radi, ni šta govori' - 3

KRSMANOVIĆ ZGROŽEN IZVJEŠTAVANJEM RTRS: 'Nazvati autoput ..

///////////////////

BRUKA U KOŠARKAŠKOM KUPU HRVATSKE: Zbog nacionalističkog vrijeđanja Džanana Muse prekinuta utakmica, policija rastjerala huligane iz Zadra!! (VIDEO)

BRUKA U KOŠARKAŠKOM KUPU HRVATSKE: Zbog nacionalističkog ...

////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
63720270

Powered by Blogger.ba