Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.02.2017.

FADILA MEMIŠEVIĆ: BIĆE PREDAT ZAHTJEV ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE

Memišević za RSE: Biće predat zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije


Jedan od transparenata ispred Vijećnice uoči održavanja savjetovanja, Sarajevo

Jedan od transparenata ispred Vijećnice uoči održavanja savjetovanja, Sarajevo

/////////////////////////////////////

Zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid ide sljedeće sedmice Međunarodnom sudu pravde u Hag, kazala je za RSE predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević uoči skupa u Sarajevu na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

"Namjera je da probosanske snage saslušaju prezentaciju ekspertnog tima koji je sačinio naš zahtjev za reviziju naše presude, da se obave te konsultacije. Uglavnom je taj zahtjev gotov i zahtjev za podnošenje revizije presude ide sljedeće sedmice", kazala je za RSE Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode, koje je sa još tri nevladine organizacije osnovalo Fondaciju "Pravda za BiH".

Skup u Sarajevu održava se upravo u organizaciji te fondacije i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Skupu prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija, a kako javlja reporter RSE, novinarima nije dozvoljen pristup zgradi Vijećnice u kojoj se skup održava.

Predstavnicima medija onemogućen pristup Vijećnici

Predstavnicima medija onemogućen pristup Vijećnici

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić za RSE kaže kako je, zapravo, Bakir Izetbegović već donio odluku da se ide u reviziju tužbe i da je sastanak na koji je i on pozvan "zapravo jedna vrsta pokušaja da se raspodijeli teret odgovornosti te odluke.

"Šta god da bude, odluka nije lagana. Po meni je takve vrste da zapravo ne možete izaći sa nekom apsolutnom vrstom političke pobjede u ovoj situaciji. Po meni – ići će se, ali vidjećemo", kaže Komšić i naglašava da se nakon revizije otvaraju dva pitanja.

"Valja politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti ako se to desi – dakle, šta se dešava onda u Bosni i Hercegovini, šta se dešava u regiji, pogotovo nemojte zaboraviti da idu izbori u Republici Srbiji i da će to sigurno biti tema predizborne kampanje u Republici Srbiji. Valjaće narodu onda odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev, s obzirom na sve što smo do sad imali prilike da čujemo, prije svega od strane pravnih stručnjaka. Kako to onda narodu odgovoriti?", komentariše Komšić.

Komšić kao bitno navodi pitanje "dokaza, novih dokaza i dokaza za reviziju".

"Moje je mišljenje da smo mi dokaze imali prije deset godina, a da ti dokaze koje smo imali prije deset godina nisu baš puno značili u jednoj političko-pravnoj igri koja se odvijala oko Međunarodnog suda u Hagu. Dakle, mi smo dokaze imali prije deset godina da tužba bude riješena u našu korist. Nažalost, to tako funkcioniše u tim igrama velikih, bez obzira što će vam svako reći da je to čisto međunarodna pravna odluka javnog pravnog karaktera. Po meni, i tada je ona bila u dobroj mjeri politička", ocjenjuje Komšić.

Još juče je u Predsjedništvu BiH održan sastanak Izetbegovića sa pravnim ekspertima koji su u proteklom periodu radili na analiziranju opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon petosatnog sastanka, Izetbegović nije želio dati izjavu za medije.

Ovaj sastanak i postupke određenog broja političara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ranije su ocijenili kao opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Petak 17 februar/veljača 2017Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64362840

Powered by Blogger.ba