Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.02.2017.

FADILA MEMIŠEVIĆ: BIĆE PREDAT ZAHTJEV ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE

Memišević za RSE: Biće predat zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije


Jedan od transparenata ispred Vijećnice uoči održavanja savjetovanja, Sarajevo

Jedan od transparenata ispred Vijećnice uoči održavanja savjetovanja, Sarajevo

/////////////////////////////////////

Zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid ide sljedeće sedmice Međunarodnom sudu pravde u Hag, kazala je za RSE predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević uoči skupa u Sarajevu na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

"Namjera je da probosanske snage saslušaju prezentaciju ekspertnog tima koji je sačinio naš zahtjev za reviziju naše presude, da se obave te konsultacije. Uglavnom je taj zahtjev gotov i zahtjev za podnošenje revizije presude ide sljedeće sedmice", kazala je za RSE Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode, koje je sa još tri nevladine organizacije osnovalo Fondaciju "Pravda za BiH".

Skup u Sarajevu održava se upravo u organizaciji te fondacije i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Skupu prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija, a kako javlja reporter RSE, novinarima nije dozvoljen pristup zgradi Vijećnice u kojoj se skup održava.

Predstavnicima medija onemogućen pristup Vijećnici

Predstavnicima medija onemogućen pristup Vijećnici

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić za RSE kaže kako je, zapravo, Bakir Izetbegović već donio odluku da se ide u reviziju tužbe i da je sastanak na koji je i on pozvan "zapravo jedna vrsta pokušaja da se raspodijeli teret odgovornosti te odluke.

"Šta god da bude, odluka nije lagana. Po meni je takve vrste da zapravo ne možete izaći sa nekom apsolutnom vrstom političke pobjede u ovoj situaciji. Po meni – ići će se, ali vidjećemo", kaže Komšić i naglašava da se nakon revizije otvaraju dva pitanja.

"Valja politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti ako se to desi – dakle, šta se dešava onda u Bosni i Hercegovini, šta se dešava u regiji, pogotovo nemojte zaboraviti da idu izbori u Republici Srbiji i da će to sigurno biti tema predizborne kampanje u Republici Srbiji. Valjaće narodu onda odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev, s obzirom na sve što smo do sad imali prilike da čujemo, prije svega od strane pravnih stručnjaka. Kako to onda narodu odgovoriti?", komentariše Komšić.

Komšić kao bitno navodi pitanje "dokaza, novih dokaza i dokaza za reviziju".

"Moje je mišljenje da smo mi dokaze imali prije deset godina, a da ti dokaze koje smo imali prije deset godina nisu baš puno značili u jednoj političko-pravnoj igri koja se odvijala oko Međunarodnog suda u Hagu. Dakle, mi smo dokaze imali prije deset godina da tužba bude riješena u našu korist. Nažalost, to tako funkcioniše u tim igrama velikih, bez obzira što će vam svako reći da je to čisto međunarodna pravna odluka javnog pravnog karaktera. Po meni, i tada je ona bila u dobroj mjeri politička", ocjenjuje Komšić.

Još juče je u Predsjedništvu BiH održan sastanak Izetbegovića sa pravnim ekspertima koji su u proteklom periodu radili na analiziranju opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon petosatnog sastanka, Izetbegović nije želio dati izjavu za medije.

Ovaj sastanak i postupke određenog broja političara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ranije su ocijenili kao opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Petak 17 februar/veljača 201717.02.2017.

CRKVA PROTIV TREĆEG ENTITETA: BISKUPI PREDLAŽU REORGANIZACIJU I FEDERACIJE BiH I REPUBLIKE SRPSKE!

CRKVA PROTIV TREĆEG ENTITETA: Biskupi predlažu reorganizaciju i Federacije BiH i Republike Srpske!

U Biskupskom ordinarijatu Banjolučke biskupije, u glavnome gradu Republike Srpske, u Ulici Kralja Petra I. 80, monsinjor Ivo Tomašević, generalni tajnik i glasnogovornik Biskupske konferencije BiH i najbliži suradnik kardinala Vinka Puljića, dočekao me vrlo zabrinuto. Tema o kojoj smo trebali razgovarati nije bila nimalo ugodna. Atmosfera u kojoj smo razgovarali još manje, piše novinar zagrebačkog Globusa u tekstu čiji je radni naslov kako Katolička crkva vidi preustroj BiH.

Prenosimo najzanimljivije dijelove teksta iz Globusa.CRKVA PROTIV TREĆEG ENTITETA: Biskupi predlažu reorganizaciju i Federacije BiH i Republike Srpske!


alt

 

Uređenje BiH po biskupskom prijedlogu (tirkizno plavo - Tuzlanska regija, narančasto - Sarajevska regija, crveno - Banjalučka regija, žuto - Mostarska regija)

 

Pred nama, tu na sofi prostorije za sastanke, prostrte su dvije međusobno sučeljene karte Bosne i Hercegovine. Jedna od njih izišla je u Večernjem listu u petak 10. veljače, dan uoči mog dolaska u Banju Luku. To je karta tzv. trećeg entiteta, iliti hrvatske federalne jedinice u (Federaciji) BiH, uz koju se, u Večernjaku, kočio naslov “U hrvatsku federalnu jedinicu u BiH ušlo bi do 83 posto Hrvata”. Iza te karte stoje zagovornici i promotori hrvatskog entiteta u BiH, bliski čelnicima HDZ-a BiH u Mostaru, odnosno predsjedniku HDZ-a BiH i hrvatskom članu u Predsjedništvu BiH Draganu Čoviću.

 

Druga je bila karta bosanskohercegovačkih biskupa (koju su oni, po riječima mons. Tomaševića, bili dali u javnost još 29. listopada 2005). Njihov prijedlog političko-teritorijalnoga ustrojstva Bosne i Hercegovine i vizualno i po sadržaju čista je suprotnost HDZ-ovu pogledu na BiH i na položaj tamošnjih Hrvata.

 

Hrvati katolici koji žive u Bosni i Hercegovini podijelili su se u dvije linije s različitim vizijama na unutarnje uređenje države. 

 

Jednu liniju sačinjavaju – pretežitim dijelom – vodeći hrvatski političari u BiH, najvećim dijelom koncentrirani u HDZ-u BiH, kojemu je sjedište u Mostaru.

 

Druga liniju predstavljaju oni koji zagovaraju viziju bosanskohercegovačkih biskupa, a to su njih šestorica: predsjednik BK i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, dopredsjednik BK i vojni biskup mons. Tomo Vukšić, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Hrvatski političari, mahom HDZ-ovci, ali i veći dio ostale hrvatske “političke elite” u BiH, zagovaraju striktno nacionalnu ili entitetsku podjelu Bosne i Hercegovine, oslanjajući se pritom na činjenicu da logika ili evolucija političkih događanja ili političke realnosti u BiH – od rata iz devedesetih naovamo – neizbježno ide u smjeru stvaranja etnički potpuno čistih i homogenih teritorija te da se s tom objektivnom činjenicom ili s tim trendom jednostavno treba pomiriti i verificirati ga odgovarajućom “troentitetskom” političko-teritorijalnom podjelom Bosne i Hercegovine, pri čemu bi i Hrvati napokon dobili svoju, hrvatsku “republiku”. To jest, hrvatski entitet.

 

Bosanskohercegovački biskupi, međutim, razmišljaju sasvim drugačije, oni idu za revizijom ili ukidanjem Daytonskoga sporazuma i nude sasvim drugačiju, regionalnu (dakle, ne po nacionalnom ključu) podjelu, po kojoj bi BiH – koju oni i dalje vide kao cjelovitu – bila podijeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne, geografske i sl. naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. Ono, dakle što se danas mnogima, ili čak većini, čini kao glavni ili jedini kriterij podjele BiH, a to je nacionalni element, to bosanskohercegovački biskupi stavljaju u drugi ili treći plan.

  

“U prijedlogu Biskupske konferencije BiH jako je važno da nijedan narod nema u svakoj od te četiri regije više od 40 posto, a nijedan manje od 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. To je važno zbog toga kako nijedan narod ne bi mogao majorizirati druga dva”, upozorava mons. Tomašević..

//////////////////////////////////////
/////////////////

UEFA IZABRALA: Pogledajte zašto su u Timu kola Džeko, Miličević, Ibrahimović...(VIDEO) - 3

UEFA IZABRALA: Pogledajte zašto su u Timu kola Džeko, Miličević ...

/////////////////////////

MILIONSKO CARSTVO KEMALA ČAUŠEVIĆA: Živio luksuzno na račun ogromne budžetske prevare

MILIONSKO CARSTVO KEMALA ČAUŠEVIĆA: Živio luksuzno na ...

///////////////////////

ČETNIČKI VOJVODA OTKRIO KARTE: Šešelj kao premijer hoće da sa Vučićem i Dačićem formira Vladu Srbije! - 2

ČETNIČKI VOJVODA OTKRIO KARTE: Šešelj kao premijer hoće da sa ..

////////////////////

ŠAROVIĆ O REVIZIJI PRESUDE: 'Blokada nije politika SDS-a, ali će sigurno biti krize'

ŠAROVIĆ O REVIZIJI PRESUDE: 'Blokada nije politika SDS-a, ali će ...

//////////////////////

DANAS LJUTI PROTIVNICI, JUČER SABORCI: Kako su predsjednički kandidati Vučić, Šešelj i Nikolić 1995. 'izletovali' na srpske položaje iznad opkoljenog Sarajeva! (VIDEO) - 3

DANAS LJUTI PROTIVNICI, JUČER SABORCI: Kako su predsjednički ...

/////////////////////

Beogradski analitičar Dušan Janjić tvrdi : Nikolićeva kandidatura je ruski udar na Vučića!

Obračun u vrhu srbijanske politike najavom Tomislava Nikolića da će se kandidirati za novi mandat, iako je premijer Aleksandar Vučić predložen u ime Srpske napredne stranke (SNS), nametnuo je pitanje [...

/////////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
65985878

Powered by Blogger.ba