Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.02.2017.

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O BiH, APELUJE DA SE PREVAZIĐU PODJELE

EP usvojio Rezoluciju o BiH, apeluje da se prevaziđu podjeleZgrada Evropskog parlamenta u Strazburu
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu

//////////////////////////////

Evropski parlament (EP) je na današnjem zasjedanju u Strazburu usvojio Rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine na putu integrisanja u Evropsku uniju (EU). Za Rezoluciju je glasalo 496 poslanika, 132 je bilo protiv a suzdržanih 67.

Rezolucija, koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, krajem januara je dobila podršku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. I pored insistiranja zastupnika iz Republike Hrvatske da se naglasi kako je federalizam najbolji princip uređenja Bosne i Hercegovine, u ovom dokumentu se naglašava da EU ne može određivati unutrašnju organizaciju zemlje. Međutim, upozorava se na obavezu osiguravanja ravnopravnosti svih građana bez obzira na njihovo etničko porijeklo.

Rezolucija EP poziva BiH da provede započete socijalne i ekonomske reforme, da se okrene mladim dajući im više šansi kako ne bi napuštali zemlju, između ostalog i kroz uspješnji proces integrisanja u EU.

U Rezoluciji se naglašava opasnost od novih podjela što može biti posljedica stalnih političkih razmirica i neprimjerenog načina govora, te se izražava zabrinutost zbog neprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"To je dobar dokument za BiH", kaže za RSE zastupnik iz Švedske bosanskohercegovačkih korijena, Jasenko Selimović.

On smatra da su poslanici uočili pozitivne korake koje je BiH napravila i samim tim će biti dobar most na putu za članstvo u EU.

Ono što najviše zanima bh. javnost je pojam federalizacije, što je pomenuto i u konačnom tekstu Rezolucije, ali načelno, u vidu principa kojim se treba rukovoditi u razgovorima o budućem uređenju BiH.

Selimović kaže da se radi o apstraknom terminu i da iz EP nema podrške mijenjanju Ustava ili drastičnim promjenama u ustrojstvu države.

"Svima je jasno da nije vrijeme za to, da će se ustavnim promjenama prići kada Bosna i Hercegovina postane članica EU. Važnije od toga je da EP traži da se BiH na putu za članstvo, potvrdi kao funkcionalna, jedinstvena i pravna država. Federalizacija nije najvažnija stvar u Rezoluciji i to je interna stvar hrvatskih zastupnika i nekih političara u BiH", kaže Selimović.

Jasenko Selimović: Federalizacija nije najvažnija stvar u Rezoluciji

Jasenko Selimović: Federalizacija nije najvažnija stvar u Rezoluciji


I komesar za proširenje Johannes Hahn je u svom izlaganju naglasio da Evropska unija nema nadležnost propisivati internu organizaciju zemlje sve dok dotična zemlja ispunjava obaveze države članice.

"Za kandidate se takođe očekuje da usklađuju svoj pravni sistem, uključujući Ustav, sa zahtjevima evropske stečevine. Ali, diskriminacija zbog etničke pripadnosti nije dopuštena. Bh. vlasti moraju pronaći rješenja koja su u skladu s evropskim načelima, kako bi se osigurala ravnopravnost svih građana bez obzira na njihovo etničko porijeklo. To će biti pitanje ispunjavanja kriterija za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", poručio je komesar Hahn.

I pored toga, poslanici iz Hrvatske su u svojim istupima "listom" bili za federalizaciju susjedne zemlje, Bosne i Hercegovine.

"Ono što pozdravljam je što se po četvrtu godinu u Izvješću naglašava princip federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, što mislim da je neophodno kako bi sva tri konstitutivna naroda i, naravno, manjine, u Bosni i Hercegovini uživali jednaka prava. Ovdje posebno ističem prava hrvatskog naroda, njihovo pravo na jezik, na tv kanal i sva ona prava koja im pripadaju, i po Dejtonskom sporazumu i po aktualnim vrijedećim zakonima", stav je Dubravke Šuice.

Gotovo istovremeno s raspravom u Parlamentu Evrope vodila se rasprava i u Parlamentu Federacije BiH, gdje je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) predložila Rezoluciju "o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta, sa ciljem etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija".

"Posljednjih mjeseci svjedočimo jednom stravičnom intervencionizmu i miješanju u unutrašnje stvari BiH i to od našeg susjeda, Republike Hrvatske. Amandmanima zastupnika iz ove prijateljske zemlje na Rezoluciju EP, direktno se traži federalizacija BiH", navodi zastupnik SDP-a Damir Mašić, te dodaje:

"Uzimajući u obzir obavezujuće međunarodne i domaće akte, Predstavnički dom Parlamenta Federacije bi trebao osuditi kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sistema etnoteritorijalne supremacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije države Bosne i Hercegovine."

Zastupnica Slavica Josipović iz Koalicije hrvatskih stranaka u Parlamentu, je pozdravila Rezoluciju EP navodeći da su se u njoj našli amandmani zastupnika iz Hrvatske o federalizaciji, što je kako je ocijenila, dobro za BiH.

Ismet Osmanović, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), poručio je da ova stranka ne podržava principe federalizacije i odbija prijedloge koji idu u tom smjeru.

Zatim se otvorila burna rasprava o prijedlogu Rezolucije SDP-a BiH u kojoj je zastupnik Naše stranke Dennis Gratz poručio: "Svrha ove rezolucije je borba protiv etnonacionalnih podjela i veoma je važno brzo reagovati i to iz pozicije Parlamenta Federacije."

Evropski parlament podijeljen oko federalizacije BiH

Iako je rasprava o Izvještaju uobičajena praksa u EP, godinama ona nije privlačila pažnju bh. javnosti. Sada se situacija okrenula i tema broj jedan u raspravama je federalizacija Bosne i Hercegovine, odnosno politička svađa o tome šta zapravo podrazumijevaju odredbe iz Prijedloga Rezolucije o načelima "federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti".

Stavovi su toliko različiti, da se ponekad čini kako dolaze iz tri različite države, a ne od tri etničke zajednice iz iste zemlje.

Na tom pitanju "pocijepao" se i Evropski parlament. Poslanici iz Hrvatske, manje ili više, otvoreno su se izjasnili za federalizaciju. Za to su se u sinoćnjoj debati u EP založili Dubravka Šuica, Marijana Petir, Ruža Tomašič, Željana Zovko, te drugi poslanici. Oni su uglavnom tražili da Hrvati dobiju ono, kako su izjavili, što imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH, prije svega hrvatski jezik u obrazovnom sistemu i TV kanal na hrvatskom jeziku.

"Principi konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcioniranje tako složene i asimetrične države kakva je Bosna i Hercegovina", poručio je Tonino Picula, predsjednik Delegacije za odnose s BiH i Kosovom.

Partikularni interesi Hrvata ili funkcionalnija država

Za razliku od njih, Tanja Fajon, zastupnica iz Slovenije, poručila je kako duboko žali što je EP zloupotrijebljen "za promicanje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Fajon je dodala kako je uvjerena da ono što BiH treba su "jedinstvo i kontinuitet u ostvarivanju uspješnije ekonomske i socijalne politike, a ne ponovno otvaranje starih rana i oživljavanja jake nacionalističke retorike, koja prijeti i stabilnosti regije".

Tanja Fajon: Zloupotreba Evropskog parlamenta

Tanja Fajon: Zloupotreba Evropskog parlamenta


Eduard Kukan iz Slovačke je istakao kako u Rezoluciji nije precizirano šta znači federalizacija, tražeći da se ovaj termin preciznije odredi.

"Imam osjećaj da se pod tim za sada podrazumijeva samo treći entitet, a ja mislim da su važnije ekonomske i socijalne reforme", istakao je Kukan.

I Jasenko Selimović, poslanik iz Švedske, u zalaganju za federalizaciju je prepoznao isključivu želju da se stvori treći, hrvatski entitet.

"U zemlji sa 14 parlamenata, tri predsjednika i 130 ministara predlaže se dalja fragmentacija. Zemlja ne funkcioniše sa dva dijela pa hajde da je podijelimo na tri! Federalizam je deminutiv za dalje etničko dijeljenje Bosne i Hercegovine. Ako Evropa želi pomoći BiH, treba da joj pomogne kako bi postala funkcionalna država", poručio je Selimović.

Juče je u Starzburu boravio i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je u susretu s izvjestiocem EP za BiH Dan Predom rekao da zahtjevi za "federalizaciju" u BiH podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela i pokušaje antidejtonskog teritorijalnog prekrajanja Bosne i Hercegovine i stvaranje etnički baziranih federalnih jedinica, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vraćajući se oprečnim stavovima među političkim liderima u BiH oko federalizacije, podsjećamo na odgovor predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je rekao da to znači "sačuvati BiH, osigurati joj europski put s potpuno racionalnijim ustrojem nego što ga imamo danas".

"Mislim da je federalizam jedini put da Bosna i Hercegovina ide naprijed i da se ostvari puna jednakopravnost", stav je Čovića.


Većina stranaka iz Federacije BiH, osim onih sa hrvatskim predznakom, nisu za federalizam i za stvaranje jedinice sa hrvatskom većinom.

Stranke iz Republike Srpske su podijeljene.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika protiv je samo onih ideja koje bi zadirale u teritoriju Republike Srpske (RS).

Kako je prije nekoliko mjeseci izjavio Dodik, "prirodna je težnja Srba i Hrvata prema decentralizaciji i to dva naroda čini prirodnijim saveznikom u tom pogledu".

Takođe, Dodik je rekao kako nema ništa protiv uspostavljanja hrvatskog entiteta jer smatra da je sudbina Bosne i Hercegovine da se jasno organizuje treći entitet ili federalna jedinica i da BiH bude državna zajednica tri republike (izjava iz avgusta 2016. godine).

Savez za promjene kojeg čine opozicione partije u RS-u imaju drugačiji stav, tražeći da se rješenje pronađe kroz izmjene Izbornog zakona.

"U kome (zakon) postoji sasvim dovoljno prostora da se zaštiti vitalni interes hrvatskog naroda, da ne budu preglasavani kao što se to desilo dva puta sa izborom Željka Komšića za hrvatskog člana bh. Predsjedništva", izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

O Rezoluciji za Bosnu i Hercegovinu danas će glasati poslanici Evropskog parlamenta. Ovaj dokument je uz amandmane, prije 15 dana usvojen u Spoljno-političkom odboru EP.

//////////////////////////////////

////////////////////////////
//////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda 15 februar/veljača 2017

//////////////////

ZASTUPNICI RS-a BOJKOTUJU PARLAMENT BiH: Tvrde da se mimo instutucija pokušava predati tužba protiv Srbije

ZASTUPNICI RS-a BOJKOTUJU PARLAMENT BiH: Tvrde da se mimo ...

/////////////////////

VEČERA NA MLIJEČNOM PUTINU: Pored bivšeg Trumpovog savjetnika Flynna, sa Putinom su se družili Emir i Maja Kusturica! (FOTO)

Pored bivšeg Trumpovog savjetnika Flynna, sa Putinom su se družili

/////////////////////////////////

ZARATILI DODIK I GRIGORIJE: Vladika mu opalio najjači šamar otkad su ga Amerikanci stavili na crnu listu

- Grigorije je bio dobar sa Dodikom u vrijeme kada su ga Amerikanci podržavali, kada su oni krenuli da mu okreću leđa, počeo je i on lagano, ali sada to ne skriva. Vladika je mnogo jak, pa iako je povrijeđen, Dodik izbjegava da se direktno svađa sa njim. Najbolji dokaz za to je i što je i gradonačelnik Foče primo ambasadorku na Grigorijev zahtjev, uprkos dirktnom Dodikovom naređenju da to ne radi, a čovjek je iz Dodikove partije, međutim, Dodik je to prećutao i progutao - priča isti izvor.


ZARATILI DODIK I GRIGORIJE: Vladika mu opalio najjači šamar otkad su ga Amerikanci stavili na crnu listu

Dugogodišnji najbolji prijatelji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, otišli su na suprotne strane i opasno zaratili, a sve zbog Amerike, piše beogradski list „Alo!”.

 

Naime, prema saznanjima ovog lista, u momentu kada su SAD uvele sankcije Dodiku, a on američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack proglasio za nepoželjnu osobu i tražio da bude proglašena za personu non grata u BIH, vladika Grigorije je za nju organizovao svečani prijem.

 

- Grigorije je Dodiku raspalio najjači mogući šamar otkad su ga Amerikanci stavili na crnu listu. On je dva dana poslije toga ambasadorku Amerike lično pozvao u istočni dio Bosne, organizovao je svečani prijem njoj u čast u Bogosloviji u Foči. Grigorije bio dobar sa Dodikom dok mu je to odgovaralo, ali da mu sada to nikako ne odgovara, navodi isti izvor.

 

- Grigorije je bio dobar sa Dodikom u vrijeme kada su ga Amerikanci podržavali, kada su oni krenuli da mu okreću leđa, počeo je i on lagano, ali sada to ne skriva. Vladika je mnogo jak, pa iako je povrijeđen, Dodik izbjegava da se direktno svađa sa njim. Najbolji dokaz za to je i što je i gradonačelnik Foče primo ambasadorku na Grigorijev zahtjev, uprkos dirktnom Dodikovom naređenju da to ne radi, a čovjek je iz Dodikove partije, međutim, Dodik je to prećutao i progutao - priča isti izvor.

 

Podsjećanja radi, koliko je Dodik poštovao Grigorija, najbolje svjedoči to što je lično u maju prošle godine na tajnom sastanku održanom u Beogradu molio patrijarha Irineja da vladiku Grigorija na Saboru postavi za mitropolita dabrobosanskog ili da ga bar još neko vrijeme ostavi na mjestu administratora te eparhije. Ta molba urodila je plodom, pa je tako , posljednjeg dana zasjedanja, patrijarh, koji je inače planirao da na to mjesto postavi nekog drugog, donio odluku da Grigorije ostane u Sarajevu!

 

Novinari su pokušali su da stupe u kontakt sa predsjednikom RS, međutim, u njegovom kabinetu su rekli da se Dodik još nije potpuno oporavio od operacije krajnika i da ne može da razgovara. Na pitanje da li su zahladnjeli odnosi između Dodika i vladike Grigorija nakon događaja sa američkom ambasadorkom, odgovor je vješto izbjegnut.

 

- Predsjednik RS se trudi da ima dobre odnose sa svim vladikama SPC - bilo je sve što su rekli na tu temu.

///////////////////
/////////////////////////

HARADINAJ NAJAVIO POTJERNICE PROTIV DAČIĆA I VUČIĆA: "Ivica Dačić počinio zločine na Kosovu, a sakrio dokaze"

13. Feb. 20172

/////////////////////////

///////////////////////////

////////////////////////////

Jutarnja Zvijezda : Don Anđelo došao iz Amerike da bi vodio župu u Šimićima kraj Banjaluke

Život don Anđela Bartulice koji je prošle godine iz Sjedinjenih Država preselio u Banjaluku, prepun je neočekivanih obrta. Rođen je u Sent Jozefu u Misuriju, gradu poznatom po tome što [...]

15.02.2017.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, DIREKTOR IFIMES-a TVRDI: "VLASTI SRBIJE SU I SAME UČESTVOVALE U REVIZIJI SRBIJE"

Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a tvrdi : “Vlasti Srbije su i same učestvovale u revizji presude”

Februar 14. 2017.


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom najavljene revizije presude Međunaordnog suda pravde u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pripremio analizu stanja i mogućnosti uspjeha revizije.

U Danu uživo govorio je Zijad Bećirović iz Ljubljane, direktor pomenutog instituta koji je kazao da BiH ima osnova da pokrene reviziju tužbe protiv Srbije, te da agent Sakib Softić ima legalitet i legitimitet pred Međunarodnim sudom pravde. Analiza nosi naslov – “Revizija resude – put ka pravdi ili nasilju”.

“BiH ima puno pravo za reviziju tužbe, a po pravilima Međunarodnog suda pravde ima rok od 10 godina. Taj rok ističe krajem februara. I BiH i Srbija imaju svoje agente, kod BiH se osporava legitimitet Softića. Njegovo ime se nalazi u registru, nije opozvan i ima sve ovlasti. Njega je predsjedništvo jednoglasno imenovalo. Kada je izabran, Živko Radišić je glasao i nije osporio njegovo imenovanje za agenta”, kazao je Bećirović za N1.

Kazao je da se previše dižu tenzije u BiH, ali i u regiji u vezi revizije. Smatra da se treba svesti sve na personalni nivo. “Ako ljudi imaju problem, idu na sud. To ne možete zabraniti. To u sporu niti jedna strana ne može onemogućiti drugoj. Sve se mora riješiti na civilizovan način”, pojasnio je Bećirović.

“Ako bi se pravda uzimala u svoje ruke, to vodi nasilju i zločinima. Sud se mora poštovati, a sve prisutne političke i politikantske izjave i one koje utiču na djelovanje Međunarodnog suda pravde treba ih se riješiti, i pokušaju projecirati rješenja”, izjavio je za N1.

Kazao je da će Međunarodni sud rpavde, ako BiH podnese reviziju tužbe odlučiti da li je ona osnovana, izjasnit će se i Srbija – a ako nego bude osporavao Softićev legalitet i legitimitet, i o tome će sud ocijeniti, pa je konstatovao da sve treba prepustiti Međunarodnom sudu pravde.

Zašto se čeka posljednji rok, da li BiH ima nove dokaze?

“15 dana je ostalo, mislim da to nije važno. Važni su novi dokazi, i činjenice i one nastaju iz dana u dan. Sve pravomoćne presude su novi dokazi, arhive koje nisu bile dostupne ranije su novi dokazi, a mislim da i u posljednjih nekoliko dana može doći do novih dokaza koji će utvrditi da je revizija opravdaja”, ocijenio je.

Bećirović je kazao da su tri strane kod potpisivanja Dejtona imale pravo da ospore tadašnje dokumente, da je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda mogao to da uradi, kao i NSRS – ali nisu. Svi agenti BiH su bili jednoglasno imenovani.

Zašto su srpski predstavnici u BiH prihvatili presudu ICJ da su vojska i MUP RS-a direktno odgovorni za zločin genocida?

“Ako ne žele reviziju i ako se ne slažu sa tvrdnjama to je paradoks. Navedene su činjenice o najtežim zločinima, a dio jedne države se zalaže za drugu državu. Kako onda neko da podržava drugu državu umjesto svoje? Vlasti Srbije su i same učestvovale u revizji presude”, pojasnio je gostujući u Danu uživo na N1.

Uloga Čovića i Đukanovića u revizionom postupku?

“Crna Gora ima važnu ulogu jer se u arhiva JNA i Visokog savjeta odbrane nalazi tamo. Crna Gora posjeduje dokumente, i nema odgovornosti povodom rata u BiH. Srbija je preuzela međunarodno-pravni kontinuitet države, a Crna Gora kao prijatelj BiH bi mogla odigrati veliku ulogu”, kazao je Bećirović istaknuvši da Čović više radi taktički, te da u krajnjoj fazi hrvatski faktor neće osporavati reviziju.

Komentarisao je i izjave Jonathana Moorea, ambasadora OSCE-a u BiH, ocijenivši da on ima specifičnu ulogu, i da se ne bavi poslom kojim se trebao baviti.

“Pokušava biti medijator tamo gdje medijacija nije potrebna, nego štetna. U misiji OSCE-a i Beču nije imao mandat da daje takve izjave. Nadam se da će takvi ambasadori biti opozvani. Njegove izjave su neprimjerene i ne samo njegove, nego i od brojnih drugih”.

Što se tiče svog instituta za koji radi, Bećirović je kazao da se neće miješati u unutrašnje stvari u BIH, te da neće učestvovati na mogućim skupovima povodom mogućnosti revizije tužbe BiH protiv Srbije.

(Kliker.info-N1)

///////////////////
////////////////////////

France press primjećuje zanimljiv detalj : Zašto se u američkom pismu Srbiji ne spominje prijem u EU

Francuska agencija France presse primjećuje da u čestitki američkog državnog sekretara Rexa Tillersona povodom Dana državnosti Srbije nije spomenuto nastojanje Srbije  da uđe u EU, što je, kako podsjeća, bio slučaj [...]

/////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
63719619

Powered by Blogger.ba