Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.02.2017.

VUKOJA, URAZUMI SE

VUKOJA, URAZUMI SE: Kako je zapadnohercegovački Wunderkind raskrinkao da sam nacionalist, unitarist i mrzitelj svega hrvatskog!

Stoga ti moram poručiti isto što i ti meni (tj. nama, ko god da smo) – urazumi se. Jer ako je ovo tvoj krajnji intelektualni domet i ako ti s ovakvim stavovima u trećeentitetskim krugovima važiš za „uglednog sociologa, likovnog kritičara, pjesnika, urednika časopisa, producenta...“, onda za treći entitet zaista nema nade.VUKOJA, URAZUMI SE: Kako  je zapadnohercegovački Wunderkind raskrinkao da sam nacionalist, unitarist i mrzitelj svega hrvatskog! - 3

Piše: Danijal Hadžović

 

Javlja mi prijatelj da je meni neznani Ivan Vukoja na jednom od u nizu slabo čitanih portala HDZ-ovske provenijencije objavio negativan osvrt na moj posljednji komentar pod naslovom „HDZ-ov pucanj u prazno: Mirno spavajte, trećeg entiteta neće biti“. Najprije provjerih ko je dotična persona koja se okuražila izać mi na megdan i osjetih se počastvovanim što sam postao predmet interesovanja tog zapadnohercegovačkog Wunderkinda. Elem, taj Vukoja je, kako sam za sebe navodi u biografiji, „diplomirani sociolog, pjesnik, urednik časopisa Status, likovni kritičar, producent...“. Tri tačke ostavljene na kraju ostavljaju nedoumicu je li pored navedenog i hoda po vodi i pretvara vodu u vino, no znate kako je to s A4 formatom i njegovim skučenim prostorom.  

Nažalost, o prostoru nije vodio računa kada je u pitanju navedeni osvrt na moj tekst. Naime, zaveden golemom čašću koju mi je ukazao autor i nesvjestan šta me slijedi, izložih svoj um i čulo vida neviđenoj mentalnoj torturi kontradikcija, nelogičnosti i nacionalističko-provincijskih predrasuda nesretno sklepanih na cijele tri stranice teksta napisanog u maniru pismenog sastava histeričnog šesnaestogodišnjaka kojem je profesorica za temu dala da opiše političku situaciju u zemlji. Iako sam se u početku dvoumio da li vrijedi vrijeme trošiti na odgovaranje, nakon što sam sebi priuštio ovakav mazohizam, to je najmanje žrtva koju mogu podnijeti. Na kraju krajeva, daleko je jednostavnije odgovoriti i na proste faktore rastaviti ovakvu intelektualnu i tekstualnu sklepotinu, nego je pročitati.

Negdje na početku teksta autor, s ciljem umanjivanja mog kredibiliteta i novinarskog profesionalizm,a mi spočitava što sam umjesto „predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH“, Božu Ljubića titulirao kao „predsjednik HNS-a BiH“. I tu je Vukoja potpuno u pravu, jer mi se potkrala zaista „stravična“ i „nedopustiva“ novinarska greška da pogrešno navedem Ljubićevu funkciju.  No, zašto sam napravio grešku autoru ću objasniti na osnovu njegove sljedeće rečenice „Ako već piše o tako ozbiljnim temama i institucijama autor bi barem trebao znati da je Dragan Čović predsjednik HNS BiH, a Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH“. Ovdje, vidite, imamo problem s različitim percepcijama. Vukoji, iz hrvatsko-nacionalističke pozicije iz koje nastupa, ta nevladina organizacija je nesumnjivo veoma bitna institucija. Meni pak, koji nastupam iz pozicije nekih univerzalnih liberalnih vrijednosti, HNS tek je neuvjerljiva kopija centralnog komiteta, ovaj put kreirana od strane etnonacionalističke elite unutar hrvatskog naroda s ciljem da se jedan cijeli narod u BiH zadrži kao taoc nametnutog političkog jednoumlja. Jer kako jedan od njegovih protagonista nedavno izjavip, „politički pluralizam hrvatskoga naroda u BiH danas je moguć isključivo unutar HNS-a. Sve politike koje izlaze iz tog okvira, u sadašnjem ustavnom ustrojstvu BiH, za Hrvate nisu prihvatljive". Dakle, pluralizam je moguć, ali jedino pod okriljem samoupravnog socijalizma, partije... pardon, HNS-a.

 

No ipak, moja greška s tituliranjem Ljubića potpuno je benigna kada pogledamo sve nelogičnosti, skakanja samom sebi u stomak i isprazne fraze kojima vrvi Vukojin tekst. Tako nam autor na početku saopštava da „sve hrvatske zahtjeve za jednakopravnošću unitaristi dodatno stigmatiziraju i sotoniziraju optužbama kako je njihov krajnji cilj stvaranje trećeg entiteta u funkciji podjele i raspada BiH“. Slične fraze kako Bošnjaci svaki zahtjev za ravnopravnošću tumače kao poziv za stvaranje trećeg entiteta Vukoja spominje još nekoliko puta u tekstu, da bi onda u jednom trenutku napisao:

 

„Polazeći od uvjerenja kako Hrvati nemaju pravo na entitet, odnosno interpretacije kako je njihov zahtjev za entitetom nelegitiman i ultimativan, autor čitateljima sugerira kako Božo Ljubić u ime Hrvata prijeti Bošnjacima da će Hrvati razvaliti BiH ukoliko ne dobiju svoj entitet“.

 

Prije svega, nije jasno je li autoru problem što ovdje „Bošnjaci“ svaki hrvatski zahtjev za „jednakopravnošću“ tretiraju kao zahtjev za formiranje trećeg entiteta, ili što tvrde da je zahtjev za trećim entitetom „nelegitiman i ultimativan“. Dakle, je li „Hrvati“ zahtijevaju treći entitet ili „mi Bošnjaci“ na osnovu izjava Čovića, Ljubića ili zvaničnog zahtjeva HNS-a  za „teritorijalnu reorganizaciju države u kojoj će biti jedinica s hrvatskom većinom“ izmišljamo da oni traže treći entitet kako bismo spinom obezvrijedili njihovo zagovaranje puke ravnopravnosti? Po pitanju tih stvari bi se Vukoja najprije trebao dogovoriti sa samim sobom. Da stvar bude gora, nakon što me je optužio kako lažno sugeriram da Ljubić prijeti Bošnjacima da će Hrvati razvaliti BiH, Vukoja u nastavku teksta upravo to čini – u ime cijelog naroda prijeti kako će Hrvati rasturiti BiH:

Nastave li dekonstituirati Hrvate i tjerati ih iz institucija Federacije i države, bošnjačko-bosanski unitaristi će kao rezultat dobiti hrvatsku samoupravu i treći entitet. Ako se nastavi proces dekonstituiranja i deinstitucionaliziranja Hrvata na razini Federacije BiH a ne bude Trećeg, doći će u pitanje i opstanak Bosne i Hercegovine jer će „građani RS-a“ jedva dočekati da dekonstituiranje i deinstitucionaliziranje Hrvata u Federaciji iskoriste kao konačni i neoborivi argument da BiH nije moguća i da oni imaju pravo na referendumu odlučiti napustiti takvu BiH“.

 

Nadalje, autor kroz čitav tekst u stilu birtijske diskusije poslije sedmog piva koristi insinuacije i odgovara na tvrdnje koje ja nigdje i nikad nisam iznosio. Tako me optužuje da poručujem da Hrvati mrze Bosnu,  da su fašisti, da Hrvate ne smatram nikakvim Hrvatima nego Bosancima katolicima, da sam unitarist, spočitava mi i izbor Komšića u Predsjedništvo, formiranje „platformske“ vlade, zaključuje da sam sljedbenik „najopasnijeg i najrigidnijeg“ nacionalizma u BiH....

 

Također, Vukoja se u svom nebuloznom i konfuznom osvrtu na moj tekst na momente obraća meni lično, na momente Bošnjacima, pa se stiče utisak da je Danijal Hadžović dobio ekskluzivnu privilegiju govoriti u ime cijelog naroda. No, neka ovo nikoga ne začudi. Svijest jednog etnonacionaliste krajnje je sužena, a svijet u takvoj svijesti vrlo je jednostavan. Poput cjelokupnog HNS-a, takvim umovima civilizacijski dosezi poput pluralizma, slobode mišljenja i individualizma su nepoznanice. Umjesto toga, njihov um je ostao zaglavljen u prahistorijskom stadiju borbe plemena u kojima vlada čvrst i jasan sistem vrijednosti. Ko mu se ne pokori, izdajnik je kojeg treba smaknuti, a svi iz susjednog plemena svakako su neprijatelji, i predrasude koje naše pleme na njih projektuje važe za sve njegove pripadnike. Tako sam u viziji Vukoje ja tek jedan od Bošnjaka koji vjeruje u sve ono u što je on sebe ubijedio da svi Bošnjaci vjeruju, pa stoga kroz čitav tekst poistovjećuje moje malenkost s cjelokupnim bošnjačkim narodom, naizmjenično se obraća Danijalu Hadžoviću i Bošnjacima te mi spočitava riječi koje nikad nigdje nisam napisao. U njegovoj viziji Bakir Izetbegović, Emir Suljagić, Mustafa Cerić i ja smo potpuno isti.

Ipak, osjećam potrebu Vukoji ukratko objasniti svoje poglede, iako nemam ni najmanju nadu da će išta od napisanog uspjeti shvatiti i otkloniti predrasude. Najprije, ja sam Bošnjak po rođenju, pa samim tim i porodičnoj tradiciji i historijskom naslijeđu koja iz nje slijedi. No tu uglavnom završava moja veza s bošnjaštvom.

 

Nemam privilegiju pisati u ime čitavog bošnjačkog naroda, pa se Vukoja, sljedeći put odluči hoćeš li se obraćati meni ili Bošnjacima. Svjetonazorski pak nastupam sa pozicije liberala, jer slijedim te vrijednosti. Bošnjak islamist koji zagovara šerijatsku državu i Bošnjak komunist koji zagovara plansku ekonomiju jednako su mi daleki od tebe Hrvata etnonacionaliste koji zagovaraš državu sastavljenu od tri etnička feuda.

 

No ja nikad i nigdje nisam napisao da je takav tvoj zahtjev za uređenje BiH nelegitiman, što si i sam potvrdio citirajući dio iz mog teksta, još jednom skačući samom sebi u stomak:

„Naravno, ideja o formiranju hrvatske federalne jedinice unutar BiH je u demokratskom društvu sasvim legitimna te samo po sebi ne predstavlja nikakav problem da i to bude jedna od opcija koje će egzistirati u političkom životu. Na nesreću njenih zagovornika, demokratski poredak također podrazumijeva i jasne procedure pomoću kojih se određene ideje provode u praksu, a tu već pobornici trećeg entiteta imaju golem problem, jer se većina građana BiH, a naročito Federacije, protivi takvom konceptu uređenja države.“
 

Dakle, da Vukoja, zagovarati treći entiteti, unitarnu državu, raspad BiH, gotovo sve osim robovlasništva i ljudožderstva je u savremenom demokratskom društvu sasvim legitimno i legalno. Na tvoju žalost, demokratsko društvo ima i svoja pravila i zakone po kojima funkcioniše, a ona u slučaju BiH kažu da su za promjene Ustava potrebne 2/3 glasova u parlamentu, a jasno je da za treći entitet ne postoji toliko ruku, na što je i tvoj predsjednik Dragan Čović u nedavnom istupu podsjetio. Ideju trećeg entiteta, sudeći prema izbornim rezultatima, podržava 8% građana. To što ti neutemeljeno vjeruješ da je treći entitet nekakvo Božje ili prirodno pravo hrvatskog naroda u BiH, pa te histerija hvata što za tu ideju nemaš potrebnu podršku, tvoj je problem, no živiš u državi koja ima neka pravila kako se u njoj donose odluke, a na koja su svojevremeno pristali i hrvatski predstavnici.

 

Dalje, nisam nikakav unitarist. Kantonizovanu i decentralizovanu državu smatram najboljim modelom za BiH i po tom pitanju sam imao nebrojene rasprave sa zagovornicima unitarizma. No postoje razne decentralizacije. Razlika između mog i tvog modela je što ti želiš državu kao federaciju tri etničke republike, a ja kao federaciju koja će pored etničkih uvažiti i regionalne, kulturološke i ekonomske faktore u BiH.

 

S izborom Komšića u Predsjedništvo i formiranjem platformaške vlade zaista ni na koji način nemam veze, a na baljezgarije da Hrvate smatram fašistima ili da im uskraćujem pravo na nacionalno ime i smatram ih Bosancima katolicima (a zašto bih uopšte nekoga istovremeno smatrao i fašistima i sebi prisvajao?) mislim da iz pristojnosti ne treba odgovarati.


Stoga, na kraju teksta ti moram poručiti isto što i ti meni (tj. nama, ko god da smo) – urazumi se. Jer ako je ovo tvoj krajnji intelektualni domet i ako ti s ovakvim stavovima u trećeentitetskim krugovima važiš za  „uglednog sociologa, likovnog kritičara, pjesnika, urednika časopisa, producenta...“, onda za treći entitet zaista nema nade.

/////////////////
///////////////////////

KOJOVIĆ PISAO LJUBIĆU: 'Odnos HDZ-a prema NDH i fašizmu vidljiv je iz naziva mostarskih ulica - Mile Budak, Jure Francetić, Mladen Lorković...'

KOJOVIĆ PISAO LJUBIĆU: 'Odnos HDZ-a prema NDH i fašizmu vidljiv ...

///////////////////////////////////////

FIRMA SLOBODANA PRALJKA U ZAGREBU GRADI POSLOVNI KOMPLEKS: Vrijednost investicije 14 milijuna eura, posao vodi njegov sin Nikola

Tvrtku Oktavijan 1998. godine osnovao je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a i trenutno haaški optuženik general Slobodan Praljak, nakon čega ju je preuzeo njegov brat Zoran. Slobodan Praljak je do 2005. u tvrtki bio direktor, a otad tvrtku vodi njegov sin Nikola Babić Praljak

FIRMA SLOBODANA PRALJKA U ZAGREBU GRADI POSLOVNI KOMPLEKS: Vrijednost investicije 14 milijuna eura, posao vodi njegov sin Nikola - 3

Tvrtka Oktavijan, u vlasništvu obitelji Praljak, uskoro kreće u gradnju poslovne zgrade i hotela na devet etaža na zagrebačkoj Radničkoj cesti, na dijelu parcele na kojem je već sagrađen njihov poslovni kompleks Centar 2000. Cijela bi investicija trebala stajati između 12,5 i 14 milijuna eura.

 

Kako doznaje „Jutarnji list“, prije nekoliko je dana Grad Zagreb donio zaključak prema kojemu tvrtka Oktavijan može krenuti u izmjene i dopune lokacijske i građevinske dozvole jer je na toj parceli, kada se prije 12 godina počeo graditi poslovni kompleks, prvotno bila planirana gradnja isključivo hotelskog objekta, s više od 200 soba, na površini od 15 tisuća kvadrata. Tvrtka zbog gospodarske krize takav objekt nije dovršila, nego su na tome mjestu sagrađene tek tri podzemne etaže.

 

Tvrtku Oktavijan, prema poslovnom portalu Poslovna.hr, 1998. godine osnovao je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a i trenutno haaški optuženik general Slobodan Praljak, nakon čega ju je preuzeo njegov brat Zoran. Slobodan Praljak je do 2005. u tvrtki bio direktor, a otad tvrtku vodi njegov sin Nikola Babić Praljak.

 

On je za „Jutarnji list“ kazao kako je istina da kreću u realizaciju projekta te se nadaju da će do ljeta ove godine imati svu potrebnu dokumentaciju.

 

- Dobili smo zaključak Grada Zagreba da možemo krenuti u izmjene uvjeta programa gradnje i na tom programu trenutačno radimo - rekao je Nikola Babić Praljak.

 

Dodao je da bi gradnja hotela trebala početi krajem ljeta.

 

- U samu gradnju, ako sve bude prema našim planovima, trebali bismo krenuti u rujnu ove godine. Poslovna zgrada s hotelom trebala bi biti gotova do početka 2019. godine. Za samu gradnju potrebno je oko osam, devet mjeseci, a predviđamo da će nam za samo uređenje hotela biti potrebna tri mjeseca - objašnjava i dodaje kako su trenutačno oko ove investicije  u fazi pregovora s nekoliko banaka.  Tvrtka u posljednjih pet godina ima prihode između 21,3 i 23,5 milijuna kuna, a 2015. je završila s dobiti nakon oporezivanja od 108 tisuća kuna.

 

Nova poslovna zgrada zamišljena je u obliku slova E i imat će devet nadzemnih etaža.

 

Središnji dio zgrade trebao bi biti rezerviran za hotel i on će se prostirati na oko 6.500 četvornih metara. Hotel će imati četiri zvjezdice, bit će organiziran kao poslovni hotel s noćenjem i doručkom, imat će 80-ak soba i u njemu je planirano zapošljavanje oko 40 radnika.

 

Slobodana Praljka, ratnog zapovjednika HVO-a,  u maju 2013. Haški sud je proglasio krivim  po većini točaka optužnice i osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

 

Podsjetimo da je Tajništvo Međunarodnog suda za ratne zločine u ljeto 2012. objavilo da je višegodišnjom istragom utvrdilo da Slobodan Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, koju je do tad plaćao Haški sud, i da će u plaćanju pridonijeti iznosom od najmanje 6,5 milijuna eura.

 

Praljak je odgovorio da ne raspolaže dostatnim sredstvima jer se radi o imovini koja nije njegovo vlasništvo. ICTY to nije pihvatio i prestao je plaćati njegovu obranu u julu  2013., ali je odluka kasnije promijenjena.

///////////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282116

Powered by Blogger.ba