Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.02.2017.

LARS-GUNNAR WIGEMARK U BANjALUCI: BiH NE TREBAJU RASPRAVE O FEDERALIZACIJI

Lars-Gunnar Wigemark u Banjoj Luci : BiH ne trebaju rasprave o federalizaciji

Februar 09. 2017.


Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao je političare u toj zemlji da se prestanu baviti temama poput promjene Ustava i unutarnje reorganizacije države.

Ocijenio je kako takve rasprave samo odvlače pažnju s ekonomskih i socijalnih reformi, koje su u ovom trenutku od ključnog značaja za stabilnost zemlje i njen napredak na putu ka EU-u.

“Svjedoci smo da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene Izbornog zakona, federalizacija i drugo, a ona u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak”, kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Ta je njegova izjava komentar obnovljenih rasprava unutar Bosne i Hercegovine o preustroju zemlje, uključujući mogućnost uspostave entiteta s hrvatskom većinom, na čemu ponovno insistira Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

Wigemark je kazao kako će pitanje ustavnih reformi jednog dana biti na dnevnom redu, no da je sada riječ o bespotrebnom trošenju energije na pitanja o kojima nema ni osnovne saglasnosti.

‘Politička nestabilnost tjera investitore’

“Iskreno, ne znam zašto se ta pitanja sada otvaraju”, rekao je švedski diplomat.

Poručio je kako je sada iznimno važno da vlasti entiteta i države nastave blisko surađivati u provedbi plana ekonomskih reformi, utvrđenog krajem 2015. godine.

Za proteklih godinu i pol, kako je ustvrdio, realizirana je polovica planiranog i sada je važno zadržati dosegnuti ritam kako bi se vidjeli prvi rezultati, a njih će, uvjeren je Wigemark, uskoro biti.

Kazao je kako svi dostupni pokazatelji govore o poboljšanju, a jedino manjka očekivani priljev investicija iz inozemnstva.

Prema ocjeni šefa delegacije EU-a, to je, prije svega, rezultat političke nestabilnosti u zemlji, jer takvo okruženje jednostavno tjera investitore.

(Kliker.info-Aljazeera)

///////////////////
//////////////////

HDZ-OV PUCANJ U PRAZNO: Mirno spavajte, trećeg entiteta neće biti! - 3

HDZ-OV PUCANJ U PRAZNO: Mirno spavajte, trećeg entiteta neće biti ...

////////////////////////

DEBLOKIRANA CESTOGRADNJA: I Dom naroda usvojio trasu Koridora 5C, pronađen kompromis za Jablanicu - 3

I Dom naroda usvojio trasu Koridora 5C, pronađen kompromis za ..

//////////////////////////////////

Bakir Izetbegović : „Siguran sam da ni predstavnici srpskog naroda nikada ne bi odustali od mogućnosti da traže pravdu“

Lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ekskluzivnom razgovoru za Slobodnu Bosnu govori o pregovorima SDA i HDZ-a, o reviziji tužbe BiH protiv Srbije, o odnosima s

/////////////////////////////////////
  Brižljivo počešljani konzervativac svijetlih očiju : Amerika dobila jednog od najkonzervativnijih ministra
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56401441

Powered by Blogger.ba