Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.02.2017.

HOLANDSKO DOKUMENTOVANjE O SREBRENICI

Holandsko dokumentovanje o SrebreniciPartneri projekta su organizacija PAX i Kamp Westerbork


Muzej je uređen u 27 soba

/////////////////////////////////////

U Memorijalnom centru Potočari danas je otvoren Muzej komande holandskog bataljona s opremom, tehnikom, fotografijama, video zapisima, pisanom građom i drugim predmetima koje su koristili vojnici holandskog bataljona 1995. godine. Postavka je urađena na 35 lokacija u zgradi bivše fabrike akumulatora.

Hasan Nuhanović bio je prevodilac u holandskom bataljonu u vrijeme pada Srebrenice. Ovaj muzej govori o njemu, o njegovom ocu koji je kasnije ubijen, odnosno o mnogim koji su bili jula 1995. godine u Potočarima.

Danas je Nuhanović koordinator projekta uređenja Muzeja.

"Ovaj muzej rekonstruiše događaje iz jula 1995. godine. Ova zgrada bila je komanda UNPROFOR-a. Sve je autentično. Ovaj Muzej govori o hiljadama izbjeglica koje su se u julu nalazile ovdje", kaže Nuhanović.

Nura Begović iz Udruženja Majke Srebrenice zadovoljna je postavkom Muzeja.

"Drago mi je što je ovo urađeno. Sviđa mi se način na koji je uređen Muzej i što se bazira na komandnoj zgradi holandskog bataljona odakle se, da je bilo želje, mogao uputiti poziv za pomoć, kako se sve ovo ne bi desilo", napominje Nura Begović.

Partneri projekta su organizacija PAX i Kamp Westerbork

Partneri projekta su organizacija PAX i Kamp Westerbork


Na ovaj način obogaćen je sadržaj kompleksa Memorijalnog centra Potočari, istakao je predsjednik Upravnog odbora centra Sadik Ahmetović.

"Muzej je uređen u 27 soba sa raznovrsnim sadržajima i formama. Materijal je obrađen u elektronskoj i narativnoj formi. Tu su video iskazi preživjelih, kao i vojnika tadašnjeg holandskog bataljona. Tu su brojne fotografije i artefakti pomoću kojih je izvršena rekonstrukcija ovog objekta", rekao je Ahmetović.

Direktor Memorijalnog centra Westerbork Dirk Mulder zahvalio je što je omogućeno da i vojnici holandskog bataljona u Memorijalnom centru Potočari ispričaju svoju priču.

Partneri projekta su holandska mirovna organizacija PAX i Kamp Westerbork, a finansirala ga je holandska ambasada u Bosni i Hercegovini u iznosu od milion maraka (više od 511.000 eura), plus 150.000 eura za tehničko uređenje ove postavke.

////////////////////////////
///////////////////////


///////////////////////////////////////////////////
09.02.2017.

LARS-GUNNAR WIGEMARK U BANjALUCI: BiH NE TREBAJU RASPRAVE O FEDERALIZACIJI

Lars-Gunnar Wigemark u Banjoj Luci : BiH ne trebaju rasprave o federalizaciji

Februar 09. 2017.


Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao je političare u toj zemlji da se prestanu baviti temama poput promjene Ustava i unutarnje reorganizacije države.

Ocijenio je kako takve rasprave samo odvlače pažnju s ekonomskih i socijalnih reformi, koje su u ovom trenutku od ključnog značaja za stabilnost zemlje i njen napredak na putu ka EU-u.

“Svjedoci smo da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene Izbornog zakona, federalizacija i drugo, a ona u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak”, kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Ta je njegova izjava komentar obnovljenih rasprava unutar Bosne i Hercegovine o preustroju zemlje, uključujući mogućnost uspostave entiteta s hrvatskom većinom, na čemu ponovno insistira Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

Wigemark je kazao kako će pitanje ustavnih reformi jednog dana biti na dnevnom redu, no da je sada riječ o bespotrebnom trošenju energije na pitanja o kojima nema ni osnovne saglasnosti.

‘Politička nestabilnost tjera investitore’

“Iskreno, ne znam zašto se ta pitanja sada otvaraju”, rekao je švedski diplomat.

Poručio je kako je sada iznimno važno da vlasti entiteta i države nastave blisko surađivati u provedbi plana ekonomskih reformi, utvrđenog krajem 2015. godine.

Za proteklih godinu i pol, kako je ustvrdio, realizirana je polovica planiranog i sada je važno zadržati dosegnuti ritam kako bi se vidjeli prvi rezultati, a njih će, uvjeren je Wigemark, uskoro biti.

Kazao je kako svi dostupni pokazatelji govore o poboljšanju, a jedino manjka očekivani priljev investicija iz inozemnstva.

Prema ocjeni šefa delegacije EU-a, to je, prije svega, rezultat političke nestabilnosti u zemlji, jer takvo okruženje jednostavno tjera investitore.

(Kliker.info-Aljazeera)

///////////////////
//////////////////

HDZ-OV PUCANJ U PRAZNO: Mirno spavajte, trećeg entiteta neće biti! - 3

HDZ-OV PUCANJ U PRAZNO: Mirno spavajte, trećeg entiteta neće biti ...

////////////////////////

DEBLOKIRANA CESTOGRADNJA: I Dom naroda usvojio trasu Koridora 5C, pronađen kompromis za Jablanicu - 3

I Dom naroda usvojio trasu Koridora 5C, pronađen kompromis za ..

//////////////////////////////////

Bakir Izetbegović : „Siguran sam da ni predstavnici srpskog naroda nikada ne bi odustali od mogućnosti da traže pravdu“

Lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ekskluzivnom razgovoru za Slobodnu Bosnu govori o pregovorima SDA i HDZ-a, o reviziji tužbe BiH protiv Srbije, o odnosima s

/////////////////////////////////////
  Brižljivo počešljani konzervativac svijetlih očiju : Amerika dobila jednog od najkonzervativnijih ministra
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
63720641

Powered by Blogger.ba