Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.02.2017.

KLjUČNO SRPSKO PITANjE: ŠTA POSLIJE MILORADA DODIKA?

KLJUČNO SRPSKO PITANJE: Šta poslije Dodika?

Polemika - Šta posle Dodika - trajala je prekratko unutar SNSD-a, još prije dvije godine. Bio je to tek incident. Na incidentu se i završilo.KLJUČNO SRPSKO PITANJE: Šta poslije Dodika? - 2

Piše: Slobodan Vasković

 

 1.Dodik je izgubio rat, do konačne kapitulacije pogubiće i sve bitke.  Ovu činjenicu konstatovao sam još 10. januara prošle godine. Vrijeme je pokazalo njenu istinitost.

 

 2.Konstatovao sam tada da Dodik hoće napraviti još štete, ali da ni ta činjenica ne znači ništa, sem fusnote u njegovom odvlačenju sa političke scene. 

 

 3.Konstatovao sam tada i da je Dodik već riješen problem, što je konačno agregatno stanje, u kojem je tek nepoznata veličina računa rješenja problema.

 

 4.Ono što jeste stvarni problem je Šta posle Dodika? Veći problem od toga je što niko i ne razmišlja o tome Šta posle Dodika? I kako? Kuda? I sa kim? To je ključno političko pitanje bilo tog 10. januara prošle godine, kao što je to bilo i ključno nacionalno pitanje, jer je Dodik RS doveo u potpunu izolaciju, sukob sa svijetom, dok je u ekonomskoj, finansijskoj, privrednoj, naučnoj i kulturnoj ravni apsolutno osiromašio. 

 

 5.Godinu dana kasnije, može se konstatovati da su izrečene konstatacije i dalje na snazi. U brutalnijem obliku nego lani. I da Opozicija na postavljeno pitanje/projekat nema odgovor. Nikakav. Nisu ga imali prošle, a nemaju ga ni ove godine. Oni ni ove, kao ni prošle godine, ne promišljaju - Šta posle Dodika, jer ne posjeduju intelektualnu snagu za to; Opoziciona matrica tehnologa vlasti gotovo je identična Režimskoj, ali je kalibar mnogo mnogo manji

 

6.Polemika - Šta posle Dodika - trajala je prekratko unutar SNSD-a, još prije dvije godine. Bio je to tek incident. Na incidentu se i završilo.

 

7.Nedostatak ikakve ideje/platforme/vizije Šta posle Dodika najveća je opasnost po Republiku Srpsku; Mnogo veća od bilo kakvih mogućih Dodikovih prijetnji /pokušaja “nastavka sukoba”

 

8.Poseban problem je što je Dodik i dalje najatraktivniji u svakom pogledu, iako je riječ o adaktiranom političaru, koji je još uvijek “na stolu”, jer nema nikog dovoljno snažnog da ga “odnese” u podrumsku arhivu. 

 

9.Najveći poraz Opozicije je što je Dodik poražen, ali od njih nepobijeđen. 

 

10.Taj paradoks iznjedrio je jednu vrlo opasnu ravan - neki od takozvanih lidera Opozicije danas su mnogo bliže Dodiku nego Opoziciji; Njegovo konačno odvlačenje u “podrum” shvataju kao i svoj kraj. Što je i prirodno, s obzirom na činjenicu da ga nisu uspjeli u direktnim sudarima poraziti. Logično je da nestanu sa njim. 

 

11.Logika u BiH rijetko je kada pobjednik.  Otud i mnogo žešća bitka Mladena Ivanića i Dragana Čavića protiv Vukote Govedarice i Branislava Borenovića nego protiv Milorada Dodika.  Njima dvojici treba pridodati i nešto preostalih SDS-knezova poput Miće Mićića…, SNSD-ovih metastaza u SDS-u, kao što je Darko Babalj… Dalo bi se još nabrajati, ali obrazac je potpuno jasan. 

 

12.Da bi se uopšte došlo do bilo kakve mogućnosti promišljanja/pravljenja platforme Šta i kako poslije Dodika, potrebno je da Govedarica i Borenović savladaju prvo Metastaze u sopstvenim redovima - Govedarica Knezove, Borenović Ivanića i njegove satrape.  Tek nakon toga njih dvojica imali bi priliku da demonstriraju sopstvene politike i pokušaju dati odgovor Šta i kako posle Dodika. Do tada, oni su samo dio politički limitirane grupacije koja ne znači ništa. 

 

13.Slična situacija je i u SNSD-u, gdje ni u petom hijerarhijskom redu ne promišljaju Šta i kako posle Dodika? Ta ogromna stranka sebe je dovela u bagatelnu situaciju da ima samo jednog Člana - Dodika, koji je politički ugašen. SNSD-u slijedi sudbina DS-a i takav tok ne može preusmjeriti ni Igor Radojičić, koji se jedini donekle razlikuje od Prototipa Visokog Funkcionera SNSD-a. Radojičić, u vremenu koje nadolazi, će, možda, uspjeti dio SNSD-a vratiti na ljevicu, dok će se (većinski) ostatak jata raspršiti na sve strane. 

 

14.  DNS, koji više liči na bezbjednjačkopolicijski rezervni sastav, nego na političku stranku, ni u kakvim progresivnim dešavanjima ne može učestvovati: opstanak ove stranke direktno je zavistan od zdravstvenog kartona njenog lidera, dok su socijalisti bili i ostali početak margine. 

 

15.Jednostavnije rečeno, nijedna od postojećih stranaka nije sposobna odgovoriti aktuelnom političkom trenutku, nijedna nema rješenja, nijedna nema ni izgrađenih kadrova, a oni koji bi to mogli postati na udaru su unutarstranačkih krugova, koji lične interese pretpostavljaju svemu drugom. 

 

16.Revoluciju, u bukvalnom smislu te riječi, potrebno je voditi unutar stranaka, kako bi se pokidale okoštale interesne halke i stvorila mogućnost mlađima da preuzmu odgovornost. Takva revolucija jedina je ispravna; Svaka druga iznjedriće novog Vođu, što bi značilo nastavak patološkog fenomena koji živimo već deceniju; Koji je razorio Društvo i zagadio sve njegove segmente, a izvore Nacije zatrovao i pretvorio u deponije. Nije rješenje u novom Vođi, već u povratku vlasti u institucije, njihovom suštinskom oživljavanju i jačanju, u uspostavljanju sistema vrijednosti i poništenju posljedica decenijskog varvarskog napada na sve društvene pozitive i vladavine po principima mentalne pornokratije. 

 

17.Dodik je izgubio rat, pitanje dana je kada će javno potpisati definitivnu kapitulaciju; Njegovi patuljasti klonovi, poput Ivanića&Sličnih, pokušavaju se nametnuti kao rješenja nakon dana D, što je, ako bi se desilo, samo nastavak zla, pakovanog u ambalažu manjeg volumena; Govedarica, Borenović, pa i Radojičić, imaju još vrlo vrlo malo vremena za akciju protiv Unutrašnjeg Okupatora.  
I da se razumijemo - nisu oni nikakva nada, tek se trebaju izboriti za taj status. 

///////////////////////////////////
//////////////////////

DAVIS CUP: Bašić i Brkić slavili u dublu i donijeli veliku pobjedu BiH (VIDEO) - 3

DAVIS CUP: Bašić i Brkić slavili u dublu i donijeli veliku pobjedu BiH ...

/////////////////////

BRITANSKI AMBASADOR IZRIČIT: Kada bi se desile aktivne mjere za formiranje trećeg entiteta, mi bi reagovali - 2

BRITANSKI AMBASADOR IZRIČIT: Kada bi se desile aktivne mjere za ...

////////////////////////

TRUMP NE PRISTAJE NA PORAZ: ''Mišljenje takozvanog sudije je smiješno i biće poništeno''!

TRUMP NE PRISTAJE NA PORAZ: ''Mišljenje takozvanog sudije je ...

04.02.2017.

ODGOVOR INICIJATIVE ZA STOLAC; KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV STJEPANA BOŠKOVIĆA !

Odgovor Inicijative za Stolac : Krivična prijava protiv Stjepana Boškovića !

Februar 04. 2017.


Inicijativa za Stolac podnijela je krivičnu prijavu protiv Stjepana Boškovića, stoji u saopćenju koje prenosimo u cjelosti.

“Obavještavamo javnost da je protiv Stjepana Boškovića, kao lica koje je protivno Ustavu, zakonu i Statutu općine Stolac, od dana 07.11.2016. godine izvršilo uzurpaciju vlasti u općini Stolac, podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je ovakvim protivzakonitim prisvajanjem vlasti učinilo krivična djela ‘Lažno predstavljanje’ iz člana 369. stava 1. i stava 2., kao i krivičnog djela ‘Posebni slučajevi krivotvorenja isprava’ iz člana 374. stav 1. tačka c), d) i e) Krivičnog zakona FBiH.

Naime, sa ovim datumom je prestao njegov mandat načelnika, kojeg je dobio na lokalnim izborima održanim 2012. godine, te su time prestala i sva ovlaštenja koja imao u periodu trajanja mandata.

Također, Inicijativa za Stolac je uputila Federalnom tužilaštvu zahtjev da od Kantonalnog tužilaštva HNK-a preuzme sprovođenja krivične istrage i gonjenja počinilaca u predmetima pokrenutim po ovoj i još devet krivičnih prijava, iz razloga što ovo tužilaštvo nije preduzelo nikakve ili nije preduzelo odgovarajuće radnje u cilju sprovođenja krivične istrage i osiguranja dokaznog materijala. Opravdano sumnjamo da je ovo tužilaštvo svoj rad podredilo političkom utjecaju, zbog čega ne izvršava svoje zakonom određene dužnosti, te se ne može očekivati ni da će gonjenje počinilaca u ovim predmetima Kantonalno tužilaštvo HNK-a sprovesti efikasno.

Inače, ostalih devet krivičnih prijava podnijete su u periodu od 22.09.2016. godine do 23.01.2017. godine, protiv više lica koji su različitim inkriminiranim radnjama, djelujući zajednički ili pojedinačno shodno  zaduženjima koja su dobili kao članovi grupe, očigledno međusobno dobro povezani i koordinirani, djelujujući kao organizovana grupa udružena prevashodno sa ciljem otklanjanja prepreka i pripremanja za učinjenje krivičnih djela Prijevare pri glasanju i Izborne prevare prilikom održavanja Lokalnih izbora 2016. godine za Općinsko vijeće općine Stolac i načelnika općine Stolac, sve u konačnici sa ciljem da ovakvim djelovanjem lažiraju volju birača i bez postajanja iste, svojim članovima osiguraju položaje izabranih ili imenovanih zvaničnika i rukovodilaca, te im time neosnovano omoguće upravljanje i raspolaganje javnim sredstvima i uživanje privilegija koje sa sobom nosi obavljanje ovih funkcija.

Budući da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, smatramo da se ni jednom pojedincu ili grupi, bez obzira na politički, statusni ili drugi položaj koji uživa ne može dopusiti da građanima ukrade demokratiju ili da prema vlastitom nahođenju uzurpira vlast. Od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitno procesuiranje i kažnjavanje počinitelja”, stoji u saopćenju Inicijative za Stolac.

(Kliker.info-Vijesti)

04.02.2017.

DODIKOV VAŠINGTONSKI CIKLUS: SA OBAMINE "CRNE LISTE" NA TRAMPOVU "CRNU LISTU"a

DODIKOV VAŠINGTONSKI CIKLUS: Sa Obamine "Crne liste" na Trampovu "Crnu listu"

Uložen je veliki novac u te Potemkinove kule Dodikove “bitnosti”, ali sve je to bilo pusto bacanje para - na kraju “Trampove Balade”, koju je Režim svirao gotovo dva mjeseca, nasilno, brutalno, uvredljivo, histerično, disharmonično, kakofonično - potpuni Debakl.


DODIKOV VAŠINGTONSKI CIKLUS: Sa Obamine 'Crne liste' na Trampovu 'Crnu listu'


Piše: Slobodan Vasković

 

 1.Administracija Donalda Trampa potvrdila je da je Milorad Dodik na “Crnoj listi” SAD-a.  Nije to nikakva nova, velika vijest, jer nije bilo ni za očekivati da Dodik, nakon što Tramp preuzme poziciju predsjednika, bude skinut sa “Crne liste”.

 

 2.Samo su analitičarski paceri, “Ološ elita” koja vlada Republikom Srpskom i ostala Režimska bratija, pokušavali Notornim Lažima stvoriti atmosferu da će se nešto promijeniti promjenom administracije. 

 

 3.Istina, uložen je veliki novac u te Potemkinove kule Dodikove “bitnosti”, ali sve je to bilo pusto bacanje para - na kraju “Trampove Balade”, koju je Režim svirao gotovo dva mjeseca, nasilno, brutalno, uvredljivo, histerično, disharmonično, kakofonično - potpuni Debakl. Blamaža i Bruka. I ogromna Šteta po RS i njene interese, koja je posledica, bezmalo, suludog Dodikovog ponašanja.

 

  4.U sveopštoj režimskoj histeriji i traženju “krivaca” za tešku kaznu zbog višegodišnjeg političkog divljanja, Dodik je čak propustio da obezbijedi za sebe ulogu političke “žrtve”; Umjesto toga dokazao je da je politički Pajac, koji ne odustaje od opasnih namjera.  

 

5.Njegov “intelektualni” krug, u koji spadaju Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ, Dragomir Anđelković, Đorđe Vukadinović, Miroslav Lazanski… pokazao se tek kao grupa preskupo plaćenih poltrončina, lakeja i, što ne reći, Dvorskih Luda, spremnih na svaku vrstu laži, obmane, prevare… kako bi sačuvali sinekure i mjesto u “eliti”, koju predvodi Ološ i to onaj najcrnji.

 

 6.Umjesto da zabave, zabavili su se sada sami o sebi. Nije ni prezira dostojna ta plaćenička kamarila, što vatreno podržava Glavnog Unutrašnjeg Okupatora, samo kako bi bili Neko i Nešto, iako su Niko i Ništa. Ni Kecmanović nije iznenađenje, stari je to nadničar svih Režima.

 

 7. Kako dalje nakon Vašingtonskog Ciklusa, u kojem je Režim postradao u sopstvenom “minskom polju” neistina, morbidnih uvreda, nasilništva i bljuvotina, ključno je pitanje za Poderane Bojovnike Kidnapera ovdašnjih institucija?! Nasilje je njihov odgovor.

 

 8.On se već nazire i tokom pregrupisavanja rastočene Ološ elite koja hitro traži nove mete, pa su neselektivno počeli “gađati” čak i Larsa Gunara Vigemarka, koji je od svih zapadnih zvaničnika pokazao najviše strpljenja za njih. 

 

9.Novi “izvori” za hranjenje gotovo izdahnule Aždaje, pronalaze se u analizama Timotija Lesa, britanskog diplomate koji je nekada službovao u BiH, a danas tvrdi da je prekrajanje granica u Regionu jedini način da se Region primiri. 

 

10. Režimski Paceri se hvataju za Lesa kao za slamku, ne shvatajući da Lesova poruka uopšte nije namijenjena njima, već Zapadu da snažnije interveniše u Regionu, i konačno ga pospremi. Ne prekrajanjem, već u postojećim granicama. 

 

11. Paceri ne uviđaju da je Les duda varalica, da je Les prezenter nadolazećeg snažnog političkog udara Zapada na Region, koji treba konačno i bez odlaganja, prevesti u mirne vode;… Da ih Les loži na najveću Lomaču! 

 

 I da uviđaju, kasno je - Politička Lomača je neizbježna. 

 

 Ko ne vjeruje neka pogleda ažuriranu “Crnu listu” SAD-a!  


/////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////

MILIONI BAČENI U VJETAR: Dodik ostao na crnoj listi, nisu mu pomogli skupo plaćeni lobisti!

Dodik je slijepo vjerovao „svom čoveku“ u Washintonu, Obradu Kesiću, koji ga je svako malo uvjeravao da je stupio u kontakt s nekim važnim osobama iz Trumpovog okruženja i da će sve vrlo brzo biti sređeno.

Američko Ministarstvo finansija jučer  je potvrdilo sankcije za Milorada Dodika, predsjednika RS, koje su mu službeno uvedene 17. januara ove godine.

 

Naime, u informaciji koja nosi datum 3. februar 2017. o iranskim sankcijama nalazi se i podatak da su sankcije za predsjednika RS ažurirane, čime je potvrđena njihova primjena i tokom vlasti nove administracije SAD-a, predvođene Donaldom Trumpom.

 

U Američkoj ambasadi u Sarajevu također su potvrdili da je lista ažurirana i da nema nikakvih promjena u odnosu na akciju koja je prema Dodiku preduzeta prošlog mjeseca.

 

Dan nakon što je dospio na "crnu listu" SAD-a, Dodik je sazvao press konferenciju na kojoj je iznio očekivanja da će nova administracija predvođena Trumpom poništiti odluku svojih prethodnika.

 

"Ovo nisu sankcije SAD-a, već onih koji su poraženi na izborima u Americi. Teško je govoriti o ovom potezu administracije kao o potezu države", rekao je Dodik, pokušavajući uvjeriti svoje sljedbenike kako će sankcije biti ukinute čim novi predsjednik Trump „pomete“ Obamine ambasadore, među njima i Maureen Cormack, koja je, ustvrdio je Dodik, pod bošnjačkim utjecajem slala iz Sarajeva u Washington iskrivljenu sliku prilika u BiH.

 

I brojni Dodikovi suradnici papagajski su ponavljali da su sankcije privremenog karaktera, da predstavljaju osvetu odlazeće administracije i da će sve doći na svoje čim Trump useli u Bijelu kuću.

 

Ni Dodika ni njegove suradnike niko nije mogao uvjeriti da se to neće desiti. Dodik je slijepo vjerovao „svom čoveku“ u Washintonu, Obradu Kesiću, koji ga je svako malo uvjeravao da je stupio u kontakt s nekim važnim osobama iz Trumpovog okruženja i da će sve vrlo brzo biti sređeno.

Kesić je samo jedan od mnogobrojnih skupo plaćenih Dodikovih lobista koji odlično žive na račun poreskih obveznika Republike Srpske.

Glas Amerike, uz pomoć kolega iz Ministarstva pravde SAD, već izvjesno vrijeme detaljno istražuje aktivnosti političara Milorada Dodika i drugih članova SNSD-a na pokušajima kupovine uticaja u SAD-u, objavila je ova medijska kuća. 

 

Nekoliko hiljada stranica dokumentacije svjedoči o dugogodišnjem angažiranju brojnih američkih lobističkih kuća i isplatama miliona dolara građana Republike Srpske.

O lobiranju u SAD-u već je bilo priče u javnosti. Međutim, novčane svote koje su se dosad spominjale u medijima su ispod stvarne sume novca koji je uzet od građana Republike Srpske.

Prema analizi Glasa Amerike, Milorad Dodik i njegove partijske kolege su dosad u SAD-u potrošile ukupno 29, 6 miliona dolara (preciznije 29.635.062,83 dolara) za ove svrhe. U narednom periodu Glas Amerike će, kako su najavili, objaviti konačne rezultate istrage sa detaljnim podacima o uplatama, kao i imenima američkih građana i institucija na koje se pokušalo utjecati.

Riječ je o golemom novcu koji je naprosto bačen u vjetar. Dodikov rejting iz godine u godinu je sve gori, njegova politička pozicija u međunarodnim krugovima obrnuto je proporcionalna uloženom novcu: što više investira - tone sve dublje i dublje.

Naravno, bilo bi glupo zaključiti da se to dešava jer je izabrao loše lobiste i da bi se sve preokrenulo ukoliko bi Kesić angažirao neke bolje, uglednije lobističke kuće, makar i po višoj cijeni samo da se zaustavi Dodikov pad.

//////////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////////
04.02.2017.

TRUMP ZALEDIO MILORADA DODIKA: PREDSJEDNIK ENTITETA RS-e OSTAJE NA "CRNOJ LISTI"!

TRUMP ZALEDIO DODIKA: Predsjednik RS ostaje na "crnoj listi"!

Američko Ministarstvo finansija upravo je potvrdilo sankcije za Milorada Dodika, predsjednika RS.HLADAN TUŠ: Trump potvrdio sankcije Dodiku!

Naime, u informaciji koja nosi datum 3. februar 2017. o iranskim sankcijama dodali su i podatak da su sankcije za predsjednika RS ažurirane, čime je potvrđena akcija od 17. januara ove godine o stavljanju Dodika na "crnu listu".

 

U Američkoj ambasadi u Sarajevu također su potvrdili da je lista ažurirana, i da nema nikakvih promjena u odnosu na akciju koja je prema Dodiku preduzeta prošlog mjeseca.

 

Dan nakon što je stavljen na "crnu listu" SAD-a, Dodik je sazvao press konferenciju na kojoj je iznio očekivanja da će nova administracija predvođena Trumpom poništiti odluku o sankcijama.

 

"Ovo nisu sankcije SAD-a, već onih koji su poraženi na izborima u Americi. Teško je govoriti o ovom potezu administracije kao o potezu države", rekao je Dodik.

Istakao je da je za posljednjih deset godina čuo mnogo prijetnji od aktuelne američke administracije koja ga je spriječila i da ode na inauguraciju Donalda Trumpa.

Prema njegovim riječima, za rušilačku politiku optužili su ga oni koji su rušili Dejtonski mirovni sporazum i koji su kreirali državu koja ne može preživjeti.

Dodik je kazao da će izaći na vidjelo da li je u svemu bilo onih iz BiH i RS-a koji su utjecali na to da bude stavljen na crnu listu. Dodao je da ova odluka američke administracije neće utjecati na njegove stavove.

Posebno je kritikovao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack za koju je kazao da je "odlazeća" i da je lažno informirala zvanični Washington o stanju u BiH.  

 

alt

///////////////////////////////////////
/////////////////////

ZVIZDIĆ O NOVOJ REZOLUCIJI EU PARLAMENTA: 'Završena je arhitektura Balkana, nema novih podjela i prekrajanja granica'!

ZVIZDIĆ O NOVOJ REZOLUCIJI EU PARLAMENTA: 'Završena je ...

//////////////////////

STROGO POVJERLJIV IZVJEŠTAJ OS BiH: Završena istraga o učešću vojnika na Dan RS-a - 3

STROGO POVJERLJIV IZVJEŠTAJ OS BiH: Završena istraga o učešću ...

//////////////////////

POLITIČKA ANALIZA: Ko je tupi ugao u trouglu Radončić, Čović, Dodik?

POLITIČKA ANALIZA: Ko je tupi ugao u trouglu Radončić, Čović, Dodik?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651296

Powered by Blogger.ba