Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2017.

SSP STUPA NA SNAGU, PROIZVOĐAČI HRANE U BiH ZABRINUTI

SSP stupa na snagu, proizvođači hrane u BiH zabrinuti


Poljoprivrednici zabrinuti, jer bh. vlasti nisu adekvatnim subvencijama omogućili da domaći proizvodi budu konkurentni

Poljoprivrednici zabrinuti, jer bh. vlasti nisu adekvatnim subvencijama omogućili da domaći proizvodi budu konkurentni
/////////////////////////////////////

Danas stupa na snagu prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i BiH, a proizvođači hrane u BiH upozoravaju da će zbog toga imati velike štete, te da čak proizvodnja hrane u državi dolazi u pitanje. Za to krive izvršnu i zakonodavnu vlast koja ništa nije uradila da zaštiti domaću proizvodnju.

Prilagođeni okvir Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije (EU) podrazumijeva utvrđivanje odnosa trgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda između BiH i članica EU. Praktično trgovinu robama bez carina.

Iako suštinski prilagođen Sporazum znači i povećanje izvoznih kvota bh. poljoprivrednih proizvoda u zemlje EU, domaći poljoprivrednici su zabrinuti, jer bh. vlasti nisu adekvatnim subvencijama i uvođenjem 'plavog' dizela omogućili da domaći proizvodi budu konkurentni.

Vladimir Usorac predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske podsjeća da ni dosadašnji poljoprivredni poticaji nisu redovno isplaćivani, te ocjenjuje da će se dobar dio domaće proizvodnje ugasiti.

"Evropska unija svojim proizvođačima daje jednokratne pomoći, tako da je u protekle tri godine samo mljekarima podijeljeno 1,2 milijarde eura jednokratne pomoći pored redovnih podsticaja, a našim poljoprivrednicima po godinu dana kasne redovni podsticaji iako su simbolični u odnosu na evropske. I kako da tako finansijski iscrpljeni konkurišemo evropskim proizvodima?", pita Usorac.

Usorac ocjenjuje da će se dobar dio domaće proizvodnje ugasiti

Usorac ocjenjuje da će se dobar dio domaće proizvodnje ugasiti

Entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić izjavili su nakon posljednjeg sastanka da entitetske vlade nemaju još plan kako ublažiti štetu.

"Štete će evidentno biti, a od entitetskih vlada se očekuje da urade svoj dio posla. Meni je žao što ranije nismo dobili analizu Svjetske banke o učincima Sporazuma i što nismo definisali šta je to pomoć", kaže Cvijanović.

"Nema sumnje da moramo naći odgovor na ovo pitanje. Priznajem Vlada do sada odgovor nema, ali ministarstvo poljoprivrede radi na tome i dostaviće nam prijedloge u martu ove godine", izjavio je Novalić.

Usorac podsjeća da su poljoprivrednici u nekoliko navrata, čak i protestima, pokušavali da se izbore da dobiju samo ono što se u drugim zemljama podrazumijeva, poput podsticaja 'plavog dizela' i slično, no vlasti su se oglušile o te zahtjeve.

"Njemačka i druge zemlje EU već 80 godina koriste 'plavi dizel', odnosno naftu bez akciza i putarina, a nama naplaćuju sve to iako tom naftom oremo njive. Jednom to opstruišu Hrvati, drugi put Srbi, treći Bošnjaci, uglavnom oni se dogovore da dogovora nema a od nas uzimaju pare", objašnjava Usorac.

Mehmed Nikšić iz udruženja mljekara FBiH kaže da se jedino udruženi poljoprivrednici mogu izboriti sa nagomilanim problemima.

"Svaka politička stranka kad dođe na vlast napravi nekoliko svojih udruženja, u prvi plan stave ljude koji se čak i ne bave poljoprivrednom proizvodnjom, dijele im podsticaje, a nas razjedinjuju. Naša je krivica što nismo preuzeli odgovornost, udružili se i jakim pritiskom mijenjali stvari. Ima nas dovoljno da napravimo socijalni bunt. Jedino udruženi možemo natjerati vlast da mijenja odnos prema poljoprivrednicima", poručuje Nikšić.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju značajno je za BiH jer se tim sporazumom potvrđuje državi potpisnici status pridruženog člana i status potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

////////////////////
///////////////////////////////////////

Učitajte više sadržaja...

01.02.2017.

LARS-GUNNAR WIGEMARK POJASNIO: "DA SANKCIJE SU UVEDENE MILORADU DODIKU, POSLjEDICE ĆE SNOSITI ENTITET RS-e"!

WIGEMARK POJASNIO: "Da, sankcije su uvedene Dodiku, posljedice će snositi cijela RS"!

Neće EU sankcionirati Dodika, nastali problem pokušat će riješiti dijalogom („krmku niz dlaku“), smisao je odgovora švedskog diplomate, koji je usput odgovorio i na puno važnije pitanje a koje mu novinari nisu postaviliWIGEMARK POJASNIO: 'Da, sankcije su uvedene Dodiku, posljedice će snositi cijela RS'!


Švedski diplomata, aktuelni šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, otkrio je u razgovoru za banjalučke Nezavisne novine šokantnu informaciju: njemačka firma namjeravala je otvoriti pogon u Republici Srpskoj i zaposliti 500 radnika, no odustala je zbog političke krize izazvane referendumom, te je odlučila proizvodni pogon podići u Srbiji.  

 

„Svako ko govori o sukobima, ratovima, istorijskim sukobima, definitivno je najveća opasnost. Nedavno smo imali slučaj njemačke firme koja je u RS htjela otvoriti 500 radnih mjesta. Zbog referenduma oni su odlučili da odu u Srbiju. I tako će se dalje dešavati ako nastavite s ovom retorikom. Nedavno sam bio u Saudijskoj Arabiji i njihovi investitori mi, vjerovali ili ne, govore o političkoj nestabilnosti u BiH kao prijetnji za investicije. Zato, hajde da prestanemo s lošom retorikom“, rekao je diplomata Wigemark novinarima banjalučkog dnevnika na pitanje hoće li Evropska unija slijediti sankcije SAD-a uvedene Dodiku.

 

Neće EU sankcionirati Dodika, nastali problem pokušat će riješiti dijalogom („krmku niz dlaku“), smisao je odgovora švedskog diplomate, koji je usput odgovorio i na puno važnije pitanje a koje mu novinari nisu postavili: hoće li sankcije uvedene Dodiku pogoditi samo predsjednika RS-a ili će se pak reflektirati i na cijeli prostor Republike Srpske.

 

Poruka diplomate Wigemarka zapravo je slijedeća: Dodik je sankcioniran, ali on neće pretjerano ispaštati zbog toga - ispaštat će njegovi podanici kojima sankcije nisu uvedene.

A kao dokaz da će biti baš tako, naveo je njemačku firmu koja je zbog Dodika odustala od milionske investicije u RS-u.

 

A.M.

//////////////////////
///////////////////////

INZKO ZNA KO MU PRIJETI: 'Dobijao sam prijetnje smrću, jedna je čak bila protiv mog sina!' - 2

INZKO ZNA KO MU PRIJETI: 'Dobijao sam prijetnje smrću, jedna je ...

////////////

KORUPCIJA U VIJEĆU EVROPE: Rezolucije se kupuju kao na pijaci, pod istragom i Milica Marković!

KORUPCIJA U VIJEĆU EVROPE: Rezolucije se kupuju kao na pijaci ...

////////////////////

OGLASIO SE MENADŽER FARUK DRINA:  'Neću tužiti Miroslava Ilića, dovoljno se izblamirao' - 2

Oglasio se menadžer Faruk Drina: Neću tužiti Miroslava Ilića, dovoljno ...

///////////////////////////
///////////////////////////

Damir Marjanović ”novoj stranci” : Mi smo politički pokret koji svojo energijom, idejama i djelovanjem daleko prevazi okvire “još jedne stranke”

Pokušao je kao ministar u Vladi Kantona Sarajevo pa je odstupio. Potom se našao među osnivačima Demokratske fronte, ali ni tamo se nije dugo zadržao. Od dana napuštanja DF-a, nikada

/////////////////////////////////////


///////////////////////////////
////////////////

Evropski parlament preporučuje : Prevazići podjele u Bosni i Hercegovini!

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je Prijedlog rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se traži da se promjene nužne za stvaranje funkcionalne države provedu uz poštivanje načela federalizma, [...]


////////////////////

Američki predsjednik smijenio glavnu državnu tužiteljicu : Glavni arhitekta sporne uredbe o izbjeglicama kontroverzni savjetnik Bannon !

Američki predsjednik Donald Trump razriješio je u ponedjeljak  glavnu državnu tužiteljicu  i privremenu ministricu pravosuđa Sally Yates jer se usprotivila odluci Bijele kuće i rekla da Ministarstvo pravosuđa neće braniti njegovu [...

////////////////////////////////////////

Dijaspora

Prof.dr. Mirsad Hadžikadić : Čini mi se da nas čekaju teška vremena, bojim se da će se ove promjene u SAD-u negativno odraziti i na Evropu, Balkan i BiH !

Platforma milion start-upa : Kako je Sarajka postala jedna od najutjecajnijih u Austriji

Izbjeglica iz BiH dobitnik ordena Legije časti : Nihadu Alihodžiću odato priznanje za doprinos///////////////////////

 

 

Kolumne

Čapljinska lasta: Let sa jednim krilom

Kemal Kurspahić : Šta nam se događa – pitajte Orvela

Emil Karamatić : Gdje je nestao mostarski sjaj

Emir Suljagić : Srbi i Bošnjaci, Srbija i BiH

Senad Avdić : Je li se na susretu Vučića i Zvizdića desilo nešto važno, ili nam se samo tako učinilo?!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651675

Powered by Blogger.ba