Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.05.2013.

DA LI JE OSLOBAĐANjEM JOVICE STANIŠIĆA I FRANKOA-FRENKIA SIMATOVIĆA AMNESTIRAN BEOGRAD

 

Da li je oslobađanjem Stanišića i Simatovića amnestiran Beograd      

Stanišić i Simatović prilikom izricanja presude
Stanišić i Simatović prilikom izricanja presude
**************************************
Nakon što su oslobođena u Hagu dva visoka funkcionera Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i njegov saradnik Frenki Simatović koji su organizovali, između ostalog, slanje oružja  i paravojske na ratišta u BiH i Hrvatskoj, postavlja se pitanje: da li je time amnestiran Beograd za zločine u BiH i Hrvatskoj i da li će jedini krivci, kada je sprska strana rata odnosno zločina u pitanju, ostati vođe bosanskih i hrvatskih Srba?

Haški tribunal do sada nije osudio nijednog visokog zvaničnika iz Beograda po komandnoj odgovornosti za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, kažu sagovornici RSE,  ali različito tumače ove odluke Haškog tribunala. Visoki srpski zvaničnici, i premijer Ivica Dačić i poptredsednik Vlade Aleksandar Vučić kažu da su ove presude dobre za Srbiju.

Beogradski advokat Dragoljub Todorović kaže da ne razume ove odluke Haškog tribunala.

“Ja ne razumem, oni kažu:tačno je, zločini su počinjeni, počinili su ih ljudi koje su ova dvojica poslali, ali ovi koji su ih poslali nisu hteli da počine zločine. To je strašno restriktivno tumačenje”, navodi Todorović.

Zagrebački profesor Žarko Puhovski procenjuje da se sud u konkretnom slučaju nije bavio time da li je postojao udruženi zločinački poduhvat srpskog vođstva, nego jesu li Stanišić i Simatović u tome učestvovali. I da je presuda doneta jer sud nije utvrdio direktnu komandnu odgovornost za zločine.

“U principu se dogodilo to da su suci prihvatili koncept bivšeg suca Šonburga da je udruženi zločinački poduhvat pravna forma koja nema smisla jer ju je nemoguće dokazati, jer miješa odgovornost i krivicu. I oni su i u presudi Gotovini i Markaču i Perišiću i ovoj dvojici, zapravo, zaključili da to nije moguće dokazivati. Nisu oni rekli da li ga je bilo ili nije bilo, oni su naprosto rekli da ne mogu dokazati da njih dvojica pripadaju tom udruženom zločinačkom poduhvatu. To je promena koja se dogodila u nekoj vrsti pravne filozofije Haškog sudišta u poslednjih godinu dana”, ocjenjuje Puhovski.

Puhovski takvu praksu Tribunala tumači direktnim interesima velikih sila koje učestvuju u mnogim ratovima širom sveta:

“Ako kažete da Perišić nije odgovoran za zločine onih kojima je on pomagao u BiH, ni SAD ne mogu biti odgovorne za zločine u Libiji koji su činili oni koje su pomagali”, kaže Puhovski.

Nemoć Haga

I beogradska istoričarka Branka Prpa smatra da se Haški tribunal, a preko njega i UN, pokazao nemoćnim pred političkim uticajem velikih sila:

“Radi se o nemoći na međunarodnom planu jedne institucije da sankcioniše zločine i sam rat”, tvrdi Branka Prpa.

Pretresno veće Haškog tribunala je ustanovilo da su specijalne jedinice Službe državne bezbednosti Srbije počinile zločine deportacije, prisilnog premeštanja i ubistva na brojnim lokacijama u BiH i Hrvatskoj i da ti zločini predstavljaju progon kao zločin protiv čovečnosti.

Međutim, Veće je utvrdilo da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za te zločine, kada su dvojica optuženih pružali podršku specijalnim jedinicama, ta podrška nije bila konkretno usmerena ka počinjenju tih zločina.

Beogradski advokat Todorović smatra da je ovim oslobađajućim presudama praktično amnestirano rukovodstvo Srbije.

“Time se potvrđuje Miloševićeva floskula da Srbija nije u ratu. Pa, kako nije u ratu? Nisu mogli Karadžić i Mladić da iz špajza iznesu topove, avione, transportere... Rat je bio agresorski i on je vođen iz Srbije”, naglašava Todorović.

Dragoljub Todorović dalje tvrdi da nema sumnje da će biti i Vojislav Šešelj po istom principu, oslobođen, jer “mnogo veću silu je imao i Stanišić i Frenki i Perišić, nego što je Šešelj poslao u Vukovar i Bosnu". I Milošević bi po tom principu bio oslobođen krivice, kaže Todorović.

Profesor Žarko Puhovski, međutim, kaže da bi svi bili oslobođeni samo ne Milošević, jer bi se njemu sudilo za podsticanje a to je dokazivo.

Šta će jednog dana istoričari na osnovu haških presuda zaključiti o odgovornosti za ratove u 90-im? Branka Prpa objašnjava da se istorijska istina neće donositi na osnovu haških presuda:

“Presude Haškog tribunala nemaju veze sa nečim što se zove istorijska istina i istorijska evaluacija XX veka i sloma jugoslovenske države. Dakle, kad dođu istoričari za 20-30 godina iz dokumenata koje postoje i u zemljama regiona i u UN i u Haškom tribunalu, će izroniti istorijska slika koja neće imati mnogo veze sa istorijskim presudama. Zadatak istoričara je pokazati jednostavno šta se zaista dogodilo.”

Za razliku od Nirnberškog suda, prvog međunaordnog suda pred kojim su odgovarali počnioci zločina u nacističkoj Nemačkoj, na kome se sudilo uglavnom po komandnoj odgovornosti, dakle najbližim Hitlerovim saradnicima, Haški sud će ostati zabeležen kao sud koji nije uspeo da utvrdi konkretnu odgovornost onih koji su van ratišta vukli konce. Pravili pogubne planove i ratne ciljeve, regrutovali i pripremali buduće počinioce zločina, finansirali i naoružavali vojske. Neke je pretekla smrt, neke spasla promena politike Haškog tribunala, komplikovana pravna procedura koja se ponekad čini protivna zdravom razumu. Ili šta već. Sa druge strane, državni zvaničnici u Srbiji najnovije  oslobadjajuće presude smatraju od velikog značaja za Srbiju.

 

*************************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

  Dvostruki standardi Haga za udruženi zločinački pothvat     

Haški tribunal
Haški tribunal
********************************
Oslobađajuća presuda bivšim čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću najveće je iznenađenje tog tribunala kao i dokaz da se pokušavaju prekinuti veze Srbije s ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Analitičari ali i porodice žrtava podsjećaju da je Tužiteljstvo za Stanišića i Simatovića zatražilo doživotnu kaznu, što se ne čini u slučaju nedostatka dokaza za vrlo ozbiljna kaznena djela. Kada je u pitanju udruženi zločinaki pothvat, evidentno je smatraju da u Haškom trubunalu postoje dvostruki standardi, što pokazuju i posljednje presude u slučaju Stanišić i Simatovic ali i Prlić i drugi.

Porodice žrtava smatraju da je oslobađajuća presuda Stanišiću i Simatoviću donesena iz političkih razloga koji idu na ruku Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Posmatramo to u skladu sa zadnjih deset odluka koje su bile veoma važne – ovo nije iznenađujuće zato što više niko ne može pretpostaviti kojim rezonima i pravilima se suci određuju kada donose ovakve presude. Nikom nije jasno šta će se dešavati kod ovih presuda koje su preostale“, kaže Edin Ramulić, predsjednik udruženja „Izvor" iz Prijedora koje okuplja bošnjačke žrtve proteklog rata.

Haški tribunal, podsjetimo, u prvostepeneoj presudi nije utvrdio odgovornost Stanišića i Simatovića, osnivače specijalne jedinice, poznate i pod nazivom Crvene beretke, Škorpioni ili Jedinica za specijalne operacije. Optužnica ih je teretila za pet tačaka za zločine na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno za zapovjednu odgovornost.

Uz ostalo je zaključeno da njihova podrška toj jedinici nije bila "konkretno usmerena" na počinjenje zločina već na "uspostavu i održavanje kontrole". 

„Mislim da je ova presuda protiv Stanišića i Simatovića ustvari nastavak jedne priče koja se počela odvijati nakon presude protiv Perišića. Slučajem Perišić usvojen je jedan novi pravni standard i na osnovu tog konkretnog usmjerenja u slučaju Perišić, sudsko vijeće je u slučaju Simatović i Stanišić primijenilo taj standard i oslobodilo ih. Tu nema nikakve druge argumentacije“, ocjenjuje bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić.

Nedosljednost u odlukama

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva upozorava kako je međunarodni oružani sukob na području Bosne i Hercegovine, u kojem je sudjelovala Srbija, dokazan na samom početku rada Haškog suda, u predmetu Dušan Tadić.

Kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, evidentno da u Haškom trubunalu postoje dvostruki standardi, što pokazuju i posljednje presude u slučaju Stanišić, Simatović, ali i Prlić i drugi, dodaje Tokača:

Mirsad Tokača
Mirsad Tokača
„Upravo na ova dva slučaja se pokazuje ta nedosljednost, ekstremna nedosljednost. U mjeri u kojoj je jedan Prlić kao ministar, ili bilo ko od ovih ljudi, Petković, učestvovao u zločinačkom poduhvatu, čak i više treba da dobije. I sad, nedosljednost je frapantna. I jučerašnja presuda na najzorniji način pokazuje tu kontradiktornost – na jednom mjestu govore o njihovoj ulozi, o tome da su vezani za jedinicu specijalnih namjena Crvene beretke, od koje su zločini počinjeni, a kao, oni, eto, ne mogu se smatrati dijelom tog zločinačkog poduhvata. Ja sam, slušajući tu presudu i obrazloženje, mislio da možda neće biti osuđeni i proglašeni krivim za zločinački poduhvat, ali će biti osuđeni i krivi za druge događaje iza kojih su oni stajali. Međutim, oni su njih potpuno oslobodili.  To je gotovo nevjerovatno.“

I bh.  politička javnost iznenađena je presudama. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić bio je jedan od svjedoka u predmetu Stanišić i Simatović:

„Ja smatram da je u nekim međunarodnim centrima zaključeno da u interesu neke regionalne stabilnosti treba osloboditi od odgovornosti za agresiju optužene iz Srbije, sve opet na štetu žrtava i istine. Moje uvjerenje zasnovano je i na tome što sam ja na određen način bio i žrtva takve politike, bio sam zatvoren u logorima u Srbiji, svjedočio sam na okolnosti prisustva ovih Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu i svega onoga što su oni tu radili“, kaže Tihić.

Lazar Prodanović iz SNSD-a također naglašava:

„Mogu reći da je očito da se na neki način pokušava ići prema balansiranju ukupnog stanja u slučaju prethodnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije.“

Uz napomenu kako je riječ o prvostepenim presudama, stručnjak iz oblasti kaznenog prava i tranzicijske pravde, profesor Goran Šimić kaže kako bi, ukoliko do njihove potvrde dođe, presude mogle značajno utjecati na domaće pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

„Ali, sigurno možete biti svjesni da takve presude, posebno one koje idu u 'korist' država, u tim državama, recimo, poglavito u Republici Srbiji, sigurno mogu imati i velike posljedice kada ti lokalni sudovi budu odlučivali o nekim drugim optuženima i kad budu kvalificirali ono što su oni učinili“, zaključuje Šimić.

 

 

31.05.2013.

KEMAL KURSPAHIĆ: ZA ILI PROTIV TRIBUNALA

Kurspahić: Za ili protiv Tribunala

Jadranko Prlić

Jadranko Prlić

***********************************

 

                

Prilično je sretna podudarnost to što je izricanje presude šestorici vođa samozvane „Herceg-Bosne“ upriličeno u istoj nedjelji kad je obilježavana 20. godišnjica Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Uz tu godišnjicu, regionalni mediji dali su riječ domaćim ekspertima „opšte prakse“ koji su spremni izdeklamovati „mišljenje“ o bilo kojoj temi trenutka pa su se tako – uz godišnjicu Tribunala – utrkivali ko će izreći negativniju ocjenu.

Za jedne je Tribunal tek „politički sud“ – najčešće za one koji bi voljeli da vide nekako „ravnomjerniju raspodjelu krivice“ na način koji će potvrditi njhov osjećaj kako su „sve strane činile zločine“ po kojem bi napadi iz „zaštićene zone“ Srebrenice na srpske položaje u okruženju imali istu težinu kao i sistematsko istrebljenje 8.000 muškaraca od dječačke do staračke dobi nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995.

Drugi kažu kako Tribunal nije doprinio „razumijevanju i pomirenju“ u regionu, što opet upućuje na krupan nesporazum: Tribunal je oduvijek bio isključivo u službi međunarodne pravde i niti je imao niti je mogao igrati tu pomiriteljsku funkciju osim što je – u temeljitom dokumentovanju počinjenih zlodjela – ponudio pravno utvrđene činjenice kao osnov za utvrđivanje istorijske odgovornosti za devedesete i za pomirenje koje može počivati isključivo na obznanjivanju krivice za počinjena zlodjela i kažnjavanju počinilaca.

Treći prigovaraju kako Tribunal sudi ipak ograničenom krugu najodgovornijih za ratne zločime dok stotine zločinaca bezbjedno žive u područjima pod kontrolom partija i policije njihovog etničkog predznaka: i ovdje se radi o krupnom nesporazumu – Tribunal, naime, nikada nije ni mogao imati tu misiju privođenja pravdi svih lokalnih zlikovaca ali je, utvrđivanjem odgovornosti političkih i vojnih vrhova i lokalnih vođa i kriznih štabova, stvorio značajan međunarodnopravni okvir za lokalno pravosuđe u suočavanju sa zločinima devedestih. Osim toga, među značajna dostignuća haškog tribunala spada i to da je priveo pravdi svakog od 161 optuženih za ratne zločine.
Kritičari Tribunala naročito su skloni da tezu o njegovoj prirodi kao „političkog suda“ dokazuju oslobađajućim presudama hrvatskim generalima ili generalu Perišiću ne ostavljajući ni najmanje prostora za mogućnost da su takve presude donesene u odsustvu dokaza koji bi „van svake sumnje“ potvrdili njehovu odgovornost.

Savršena je podudarnost to što je uz taj široki zamah kritike na račun Tribunala, od zvanih i nezvanih analitičara i osoba spremnih da o svemu i svačem sude, došlo izricanje presude šestorici prvaka „Herceg-Bosne“.

Možete, naime, koliko god hoćete voljeti ili ne voljeti Tribunal u Hagu ali ta presuda je izvanredan primjer njegove istorijske uloge i doprinosa. Ona pravnički precizno utvrđuje prirodu i okvire „udruženog zločinačkog poduhvata“: od sporazuma, u vrhovima srpske i hrvatske politike, o podjeli Bosne i Hercegovine za račun velike i Srbije i Hrvatske, do sistematskog terora protiv stanovništva koje se našlo na putu stvaranja hrvatske države u državi od Prozora preko Jablanice do Mostara s kulminacijom u nasilju nad civilima u logorima Dretelj, Heliodrom i drugim i „humanim preseljenjem stanovništva“ bilo da je riječ o Hrvatima iz Centralne Bosne ili nehrvatima iz krajeva koji bi po mapama iz miloševićevsko-tuđmanovskih sporazuma o Bosni i Hercegovini trebalo da pripadnu „Herceg-Bosni“ s perspektivom njenog pripajanja Hrvatskoj.

Logor Dretelj
Logor Dretelj
S glavnim akterom ovog suđenja imao sam i lično iskustvo o kojem sam pisao i u svojoj knjizi „Sve dok Sarajevo postoji“ („As Long As Sarajevo Exists“) objavljenoj u Sjedinjenim Državama 1997. i u ovoj kolumni: u septembru 1994. bio sam pozvan kao počasni govornik na otvaranje izložbe „Lica tuge: Agonija u bivšoj Jugoslaviji“ u Muzeju Holokausta u Vašingtonu. Pored urednika fotografije Tajm (Time) magazina, jedan od najavljenih govornika bio je i tadašnji premijer Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. Kad je on stigao na prijem povodom otvaranja izložbe, iza njega je išao i Jadranko Prlić. Umjesto da – prema očekivanju svojih domaćina, organizatora izložbe – pokažem srdačnost u susretu s premijerom, pitao sam ga kako je mogao u Muzej Holokausta dovesti nekoga ko je samo godinu dana ranije otvarao i posjedovao koncentracione logore: njegovo prisustvo ovdje uvreda je za sve žrtve koncentracionih logora – rekao sam Silajdžiću i nisam propustio priliku da kao posljednjii počasni govornik uz logore Omarska i Manjača, koje je on spomenuo, dodam i logore Heliodrom i Dretelj.

Kad danas, povodom 20. godišnjice Tribunala i povodom izricanja presuda prvacima „Herceg-Bosne“, razmišljam o doprinosima haškog tribunala u balkanskim realnostima čini mi se da je razlika očita: u svijetu bez Tribunala Jadranko Prlić bio bi ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine – kao što je i bio poslije rata – a u svijetu u kojem postoji Tribunal on je osuđen, prvostepeno, na 25 godina zatvora.

 

 

***********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

 Prelec: Međunarodna zajednica ne zna šta uraditi u BiH        

Marko Prelec
Marko Prelec
*********************************
Direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan, Marko Prelec, najavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa zatvaranje ove Kancelarije do kraja godine. Takođe smatra da podjela Bosne i Hercegovine na dva entiteta nije ključni razlog zastoja BiH u reformskim procesima, već je razlog 'podijeljena' politička vizija.

RSE: Gospodine Prelec, da li će se zatvoriti Kancelarija Međunarodne krizne gripe za Balkan i koja bi poruka bila time upućena?

Prelec: Kancelarija krizne grupe za Balkan, kao i niz drugih kancelarija širom svijeta, zatvaraju se ove godine. To se može shvatiti kao priznanje činjenice da mi kao organizacija koja je fokusirana na sprečavanje smrtonosnog oružanog sukoba zaključujemo da ovaj region, pa i drugi regioni – Južni Kavkaz, Nepal, ne predstavljaju više značajnu opasnost od ovakvih sukoba, iako je očito da još uvijek postoje itekako ozbiljni politički problemi koji mogu uzdrmati stabilnost, ne samo Bosne i Hercegovine nego čitavog regiona.
RSE: Što se tiče Bosne i Hercegovine - tu nema pomaka, ova zemlja i dalje zaostaje  za regionom.

Prelec: Treba prvo razlučiti u kojem smislu Bosna i Hercegovina zaostaje. Mislim da je jasno da zaostaje u smislu reformi koje su potrebne za članstvo u Evropskoj uniji i izgradnju jednog modernog upravnog sistema. Međutim, što se tiče ekonomskog rasta i života običnih građana, tu su razlike mnogo manje i mnogo skromnije. Bosna i Hercegovina možda malo polaganije raste nego ostale zemlje, ali to nije dramatična razlika. I mislim da je razlog prilično jednostavan – u političkoj paralizi, u činjenici da se politička elita zemlje ne može složiti oko nijednog bitnog pitanja napretka. Dogovoriti se mogu jedino oko načina održavanja statusa quo.

RSE: Najveće zaostajanje je u procesu evropskih integracija što su bh. lideri sasvim zapostavili. To je svima jasno, ali nema racionalnog objašnjenja zbog čega je to tako. Šta je Vaše tumačenje?

Prelec: Zaista je teško reći. Na površini – svi se slažu da je potrebno napredovati prema Evropi, apsolutno svi. Nema značajnog euroskeptika u Bosni i Hercegovini da ga ja znam, međutim, činjenica jeste da napretka nema ili da je napredak toliko spor da je skoro nevidljiv. Mislim da je to više posljedica paralize političke situacije gdje se zakonodavstvo, dakle prenošenje evropskih normi u domaće zakonodavstvo, uopće ne kreće. Mislim da ljudi zaključuju da politički lideri zaista to ne žele i da su neiskreni kada tvrde da su za članstvo, međutim, rezultata nema.

RSE: To između ostalog pokazuje kakav je stepen neslaganja među bh.  političarima i o ovako značajnom pitanju.

Prelec: Ne samo oko Evrope nego općenito. Napravio sam jednu studiju - u zadnje vrijeme, zadnjih pet-šest godina, kad je bilo itekako ozbiljnih političkih paraliza u Bosni i Hercegovini, unatoč tome, parlamentarna skupština je uspjela donijeti otprilike, u prosjeku, pet-šest zakona mjesečno. Tako je bilo sve do zadnjih godinu dana, kad je sve stalo, kada je prosjek jedan zakon mjesečno. To je dramatični pad. Očito je da se nešto dešava, da se nešto pogoršava u političkom funkcionisanju BiH, ali još nije – barem meni – jasna tačna dijagnoza šta se to dogodilo.

RSE: Koliko je tome razlog što je Bosna i Hercegovina podijeljena na dva entiteta?

Prelec: Sama podijeljenost zemlje ne mora biti fatalna. Ono što je problematično jeste podijeljenost političke vizije – jedni vuku u jednom pravcu, drugi vuku u suprotnom pravcu. Dakle, pomaka nema. 

RSE: Posljednjih mjeseci su učestale kritike  s više međunarodnih adresa o zastoju reformi u BiH. Kako ih vi tumačite   i  da li one odražavaju jedinstven stav  internacionalne  zajednice o Bosni i Hercegovini?

Prelec: Prvo, takve kritike su manje-više konstanta u političkom životu Bosne i Hercegovine i odnosu BiH sa međunarodnom zajednicom. Teško je sjetiti se vremena da poruke iz međunarodne zajednice nisu bile kritične prema liderima BiH. Druga stvar je ono što je danas možda drugačije, i na šta ste vi ukazali - da postoji jedna visoka doza frustracije, čak bih rekao beznađa, u međunarodnoj zajednici oko pitanja šta uraditi u Bosni i Hercegovini. Naime, nakon propasti tolikih inicijativa, od reforme Ustava, pitanja Sejdić-Finci, butmirskog procesa itd, zadnjih godina, zaista se sad pitaju kako dalje.

 

 

31.05.2013.

DAMIR HADžIĆ: POPIS STANOVNIŠTVA U BiH 1. OTOBRA 2013. GODINE

Hadžić: Popis stanovništva u BiH 1. oktobra

image Foto: Anadolija                                                                 
                                                                                                                                                                                                                                        

SARAJEVO - Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini bit će održan u oktobru 2013. godine, potvrdio je danas u Sarajevu novinarima ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić nakon sastanka s direktorom u EUROSTAT-u, Uredu ...

... za statistiku Evropske komisije Pieterom Everaersom.

Hadžić je kazao da je posljednjih 70 dana, od posljednje posjete Međunarodne monitoring misije(IMO) u martu, potrošeno na inteziviranje u pronalasku kvalitetnih rješenja i ispunjavanju međunarodnih uvjeta za popis stanovništva u BiH.

- Obaveza institucija BiH u narednom periodu jest da preuzme punu odgovornost za popis stanovništva, da se popis shvati kao projekat BiH te da se poradi na aspektu socijalnih i ekonomskih strategija, ali i da se podigne svijest sugrađana koliko je popis stanovništva poslije 22 godine važan - potcrtao je Hadžić.

Direktor Everaers je potvrdio da je Međunarodna monitornig misija  za popis u BiH dala pozitivnu ocjenu o pripremljenosti BiH za provođenje popisa, odnosno dala je "zeleno svjetlo" za predstojeći popis.

Dodao je da je Misija zauzela jedinstven stav odobravajući bh. popis stanovništva, a do početka popisa nepohodno je razraditi još preostale tehničke detalje.

Podsjetio je da je IMO oformljen na zahtjev Vijeća ministara BiH prije godinu i po i da je njime predsjedavao EUROSTAT da bi popis bio proveden u skladu s međunarodnim standardima koji se moraju poštovati.

Najavio je da će Misija i dalje pratiti rad domaćih statističkih institucija i davati preporuke za popis.

Kada je u pitanju eventualno sabiranje određenih odgovora kao što su Bošnjak i musliman, Hadžić je naglasio da će prilikom popisa svaki odgovor imati svoju šifru, a tek nakon završetka tehničkog dijela popisa  Vijeće ministara BiH će odlučiti da li će se određeni odgovori sabirati ukoliko se procijeni da je to interes BiH i njenih građana.

Everaers je još kazao da, budući da je BiH odlučila u popis staviti pitanje etničke pripadnosti dužna je poštovati međunarodne standarde i preporuke, a to je da klasifikacija takvih odgovora mora biti sveobuhvatna i uključivati sve odgovore, dok se svi odgovori moraju detaljno prikazati. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o uvrštavanju u popis pitanje entitetskog državljanstva, Everaers je potcrtao da ukoliko neka zemlja želi dodati pitanja za koja smatra da su potrebna takva pitanja je moguće uključiti u popisnicu, a IMO je u tom smislu neutralan i ne zastupa niti jedan stav tj. nije ni za uvrštavanje ni protiv uvrštavanja tih pitanja.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potpisali su danas u Sarajevu i Sporazum o bespovratnim sredstvima za podršku popisu.

Milinović je potvrdio da će Evropska unija osigurati 7,5 miliona eura za popis, a bit će utrošena za finansiranje terenskog rada i procesuiranje dobijenih podataka na terenu, dodajuću da će cjelokupan popis koštati ukupno 46 miliona KM.

 

 

SBiH: BIH nije spremna na popis stanovništva

image SBIH        

SARAJEVO - Danas, na Dan bijelih traka koje svjedoče o etničkom čišćenju, ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić potvrdio je da će popis stanovništa i kućanstava biti održan 1.oktobra ove godine uz mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu čime se trasira put za ovjeru etničkog čišćenja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da su mnoge aktivnosti u vezi sa najavljenim popisom provedene mimo odredbi Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini.
 
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović svjesno ostavljajući brojna otvorena pitanja i nezakonito ustupajući nadležnosti Agencije Vijeću ministara BiH, otvara put agresivnoj politici RS-a, legalizaciji etničkog čišćenja i daljnjoj podjeli Bosne i Hercegovine.
 
Pitanje popisa je svjesno voljom tzv „šestorke“ , sa pravnog  i statističkog preneseno na politički teren.
 
Neprihvatljivo je, između ostalog,  da popisne komisije budu monoetničke, da se ne zbrajaju odgovori građana tipa MUSLIMAN-BOŠNJAK, te da se ponuđene opcije neće objediniti u jedinstvenu popisnu šifru- statistički tezaurus.
 
Neozbiljna je i neodgovorna izjava ministra Hadžića “ da će svaki odgovori na pitanja iz popisa imati svoju šifru i da će onda biti zbrajani ukoliko utvrdimo da su određeni odgovori u interesu građana i države BiH“.
 
Ministre Hadžiću, o interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana treba misliti prije popisa, poslije će biti kasno, saopćeno je iz SBiH,

 

(Vijesti.ba)

 

Milinović i međunarodni IMO tim legalizuju etnički očišćenu teritoriju

image Zdenko Milinović        

SARAJEVO - Na današnji dan, Dan bijelih marama kojim se obilježava etničko čišćenje, ubijanje i protjerivanja Bošnjaka zbog toga što su muslimani, međunarodna zajednica ne prestaje s nagrađivanjem  Velikosrpske ideologije i naravno direktorom i realizatorom Zdenkom Milinovićem koji radi na tihom protjerivanju – statističkom prikazivanju jer će manje da nas prikaže na izrežiranom i već usaglašenom popisu ne dozvoljavajući objedinjavanje odrednice Bošnjak i musliman pod jednu šifru.

Kada je u Prijedoru ubijeno u jednom danu 3173 civila, u Srebrenici 8000 kada je 1.2 miliona ljudi napustilo svoje domovine međunarodna zajednica svojim djelovanjem nagrađuje te ideologe uvođenjem i priznavanjem entitetskog državljanstva i pitanja 19.1. koje se nije sadržavalo na probnoj popisnici.

Da li bi Njemačka dozvolila da ima državljanstva pokrajina, ili SAD da imaju 51 državljanstvo???

U cilju čije politike i čijih interese Vijeće ministara donosi pogubne odluke sa preporukama Zdenke Milinovića osim da nastavlja da ugrožava narod nad kojim je počinjen genocid i etničko čišćenje???

Sve Bošnjake pozivamo na jedinstven stav kada je ovo u pitanju da se popis mora bojkotovati, jer popisnicom dirigiranom od Zdenke Milinovića i međunarodnog IMO tima potpisat ćemo etničko čiščenje! 

Pozivamo članice PIC-a da se hitno očituju po ovome pitanju, naravno ako ostaju pri stavu da se demokratski, zakonski odnose prema Bosni i Hercegovini, a ne da se vode dvostrukim aršinima kako im je to do sada bilo u praksi.

Mi ne tražimo ništa osim što nama pripada i što nam je uskraćeno, zbog čega smo i nakon etničkog čišćenja diskriminirani, saopćeno je iz Kongresa Bošnjaka.

 

(Vijesti.ba)

 

Prijedlog za reformu Ustava Federacije dostavljen Parlamentu

image Foto: Arhiv        

SARAJEVO - Nakon nekoliko mjeseci konsultacija koje su vodile ka cilju poboljšanja Federacije BiH, očekuje se da izabrani zvaničnici Federacije BiH odluče riješiti problem nefunkcionalnosti i visokih troškova koji su rezultat Ustava, te da poboljšaju funkcionalnost, ...

... efikasnost i finansijsku isplativost Federacije BiH.

Ovo je navedeno u pisanoj izjavi američkog ambasadora u BiH Patricka Moona u kojoj se podsjeća da su konsultacije o procesu reforme Ustava Federacije BiH trajale nekoliko mjeseci s pojedincima, grupama i vladinim zvaničnicima kojima je bio cilj poboljšanja Federacije BiH.

Nakon tih konsultacija, 15. maja održana je konferencija na kojoj je ekspertna grupa prezentirala svoje preporuke predstavnicima civilnog društva i pravnim stručnjacima, a povratne informacije ekspertna grupa iskoristila je kako bi revidirala i doradila te preporuke.

Ovaj konačan tekst preporuka dostavljen je danas Parlamentu Federacije BiH, s očekivanjem da Parlament djeluje, rečeno je pisanoj Moonovoj izjavi.

- Snažno apeliram na njih da izaberu put koji će, u konačnici, voditi ka prosperitetu i razvoju. Imajući u vidu sveobuhvatnu podršku javnosti, realno je očekivati da će izabrani zvaničnici reagirati brzo kako bi promijenili Ustav Federacije BiH na osnovu ovih preporuka - kaže se nadalje u izjavi.

Moon dodaje da nema sumnje da će birači ocjenjivati postupke zvaničnika u vezi s ovim preporukama na izborima iduće godine, a Vlada SAD-a podržava prijedloge koji vode ka boljem sistemu upravljanja, kao veliki korak ka jačanju demokratije i način da svi građani FBiH dobiju bolje usluge.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Srbiji je napravljen veliki ustupak za Kosovo

image Naser Orić            

SARAJEVO - Ratni komandant Srebrenice Naser Orić ogorčen je jučerašnjom odlukom Haškog tribunala da oslobodi šefove Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija. Posebno zbog činjenice da su oni bili ključni ljudi za zloglasne ...

... ''Škorpione'' i druge jedinice pod kontrolom DB-a koje su sijale smrt po BiH i  Hrvatskoj. Jedinica ''Škorpioni'' postala je poznata nakon što je u javnost dospjela snimka brutalnog ubistva šestorice Srebreničana kod Trnova u BiH.

''Ne znam kako se to moglo desiti Haškom tribunalu. Mislim da je ovdje Haško tužiteljstvo podbacilo. Nisu imali dovoljno dokaza. Znam poziciju tih ljudi u ratu. Faktički, poslije Slobodan Miloševića prvi čovjek je bio Jovica Stanišića. A njegov prvi zamjenik je bio Frenki Simatović. On je bio oficir za vezu sa svim jedinicama koje su imale svoje ispostave u BiH. Imali su svoje ljude u brojnim gradovima BiH. ''Crvene beretke'' su, primjerice, imale bazu u Bajnoj Bašti i izvodile su ofanzivna djelovanja po BiH. Meni je ova presuda krajnje zbunjujuća. U ratu su Stanišić i Simatović bili gospodari. Morali su znati, spriječiti po komandnoj odgovornosti'', rekao je Orić u razgovoru za agenciju Anadolija.

On vjeruje da je u ovakvu presudu umiješana politika i da su Srbiji napravljeni ''veliki ustupci vezano za Kosovo''.

''U globalnom smislu ovim se želi poručiti da ovdje u Bosni nije bilo agresije, da smo se između sebe potukli i da praktično sa strane nije bilo nikog, da nije bilo agresora. Zašto nije potvrđeno da je Srbija bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, a imamo milion dokaza za to? Treba početi od tog pitanja i doći ćemo do brojnih zaključaka i za posljednje slučajeve u Tribunalu. Suviše sam mali da kažem riječ koja stoji iza svega toga... Ja mislim da svi to vrlo dobro znaju. Svi smo mi bili dio igre'', zagonetan je bio Orić.

Konstatira da će historija dokazati zašto nije potvrđena agresija Srbije na BiH, iako, podvlači, ima toliko dokaza da se radilo o agresiji.

''Ovdje su važne tri stvari. To da Haško tužilaštvo nije moglo da iznese prave dokaze, znači da su oni zatajili. Druga stvar, postoji mogućnost da je to odluka političke prirode. Treće, ova presuda se naslanja na presudu Međunarodnog suda pravde (MSP) u postupku BiH protiv Srbije i Crne Gore gdje je Srbija amnestirana'', smatra Orić.

U Hagu smo zajedno jeli

Nadalje, Orić otkriva da je u zatvoru Haškog tribunala bio na istom spratu sa Stanišićem i Simatovićem.

''Unutar zatvora bili su veoma korektni. Ne mogu reći da su bili krvoloci. Bili su veoma komunikativni. U nenormalnim uvjetima zatvora bili su veoma normalni. Štaviše jeli smo zajedno, kuhali čorbice. Frenki i Jovica su sa Čermakom (Ivan Čermak, umirovljeni hrvatski general) znali skuhati dobru čorbu, dobru juhu da naprave. To je bio naš zajednički život kroz zatvor'', kazao je Orić.


(Vijesti.ba/AA)

 

 

31.05.2013.

PRIJATELjSKI MEČ NA GRBAVICI: MLADI REPREZENTATIVCI DOBRO NAMUČILI ZMAJEVE

Prijateljski meč na Grbavici
Mladi reprezentativci dobro namučili Zmajeve
FOTO:
Mladi reprezentativci dobro namučili Zmajeve

Na stadionu "Grbavica" večeras je odigrana revijalna utakmica između nogometnih A i U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Pred oko 4.000 gledalaca pobijedila je A-selekcija rezultatom 2:1.

Susret je izabranicima selektora Safeta Sušića poslužio kao dobra provjera uoči meča s Latvijom, s obzirom na to da su se mladi bh. nogometaši pokazali kao dobar sparing partner.

Ibričić je doveo A-reprezentaciju u vodstvo u 22. minuti, efektnim pogotkom sa dvadesetak metara. Izabranici Vlade Jagodića uzvratili su u 35. minuti golom Arežine, a novo vodstvo i pobjedu seniorskoj reprezentaciji donio je najbolji strijelac Džeko u 42. minuti.

Sušić i Jagodić, kao što su i najavili, u večerašnjem meču pružili su priliku gotovo svim igračima, s izuzetkom trećih golmana.

- Ovo je bio dobar trening za nas i za mladu reprezentaciju kojoj čestitam na dobroj igri i otporu koji su pružili A-reprezentaciji. Istina je da ekipa još nije spremna, ali imamo još sedam dana. Očekujemo dolazak i ostalih naših igrača, prije svih kapitena Spahića i Ibiševića. Kada budemo svi na okupu bit će to sasvim druga ekipa - izjavio je Sušić za BHT nakon meča.

Najbolja bh. reprezentacija pripreme nastavlja u subotu, a susret s Latvijom na rasporedu je 7. juna u Rigi.

Mladi bh. reprezentativci će prvi meč u kvalifikacijama igrati 11. juna u Zenici protiv Albanije, a prije tog susreta sastat će se sa Srbijom u prijateljskoj utakmici 4. juna u Tuzli.

 

 

*********************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Sud BiH danas odlučio po žalbi Tužilaštva BiH
Poništeno rješenje kojim je Budimir pušten na slobodu!
Budimir: Nova sudačka odluka
FOTO:
Poništeno rješenje kojim je Budimir pušten na slobodu!

 

Odlučujući po žalbi Tužilaštva BiH, vanraspravno vijeće Suda BiH danas je donijelo rješenje kojim se ukida rješenje istog Suda, a na osnovu kojeg su prošlog petka iz pritvora pušteni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i ostali osumnjičeni u tom predmetu - Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović, saznaje "Dnevni avaz".

Kazao nam je to Budimirov advokat Almin Dautbegović, objašnjavajući da  se radi o nezvaničnom saznanju, obzirom da on nije zvanično dobio današnje sudsko rješenje.

 

Dautbegović: Sudinica pogriješila


- Prema mojim saznanjima, žalba Tužilaštva je uvažena i ukinuto je prvostepeno rješenje sudinice za prethodni postupak Medihe Pašić jer je pogriješila u formalnim procedurama, da poslije odluke Ustavnog suda nije odmah trebala donijeti rješenje, već održati ročište. Današnjom odlukom naloženo je da sudija za prethodni postupak najprije održi ročište, pa da donese odluku o pritvoru - kazao nam je Dautbegović.    

Da je sudačka odluka donesena potvrdila nam je i Manuela Hodžić iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH. Ona, pak, nije mogla govoriti o njenom sadržaju, obzirom da je otpremljena pismenim putem, te da je sve strane u postupku još nisu dobile.

 

*********************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Održan sastanak Hila i direktora Zubca
Zamjenik američkog ambasadora u BiH posjetio SIPA-u
FOTO: Pres-služba SIPA-e
Zamjenik američkog ambasadora u BiH posjetio SIPA-u

 

          
Zamjenik ambasadora SAD u BiH Nikolas Hil posjetio je danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, gdje ga je direktor Goran Zubac informisao o radu ove agencije, s posebnim akcentom na posljednje realizovane akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ICITAP-a, te ataše za sigurnost Ambasade SAD u BiH, saopštila je SIPA.

Direktor SIPA-e istaknuo je da su prioriteti ove agencije borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, te finansijskog kriminala i korupcije, kao i saradnja sa partnerskim agencijama u zemlji i regionu.

Razgovarano je i o izgradnja Regionalnog centra za borbu protiv terorizma za područje cijelog Balkana i šire u okviru SIPA-e

Zubac je posebno naglasio izuzetnu saradnju sa Ambasadom SAD u BiH i ICITAP-om.

"Svi smo na istom zadatku, a SIPA ne bi bila ono što jeste bez podrške Ambasade SAD", kazao je Zubac.

Zamjenik ambasadora SAD rekao je da Ambasada SAD u BiH ima odlične odnose sa SIPA-om, te je istaknuo da su impresionirani njenim posljednjim akcijama. Posebno je čestitao na naporima koje SIPA poduzima u borbi protiv korupcije, navodi se u saopštenju.

 

*****************************

////////////////////////////////////////////////////////////////

Položena svečana izjava
Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona
FOTO:
Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona

Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je danas premijera i članove Vlade Tuzlanskog kantona.

Većinom glasova novoformirane parlamentarne većine, koju će u narednom periodu u Skupštini Tuzlanskg kantona činiti zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Narodne stranke radom za boljitak i Hrvatske demokratske zajednice BiH za premijera Tuzlanskog kantona ponovno je imenovan Sead Čaušević.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja je Senaid Hadžić (BPS), ministrica zdravstva Nermina Hadžigrahić (BPS), ministar za boračka pitanja Ibrahim Salihović (BPS), ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Samir Ništović (BPS), ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček (NSRZB), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Edin Ajanović (NSRZB), ministar finansija Alisa Bijedić (SDP), ministar pravosuđa i uprave Alen Taletović (SDP), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adem Šehidić (SDP), ministar razvoja i poduzetništva Petar Simić (SDP), ministar unutrašnjih poslova Zoran Teofilović (SDP), ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Božo Antunović (HDZ).

Polaganjem svečane izjave premijer i ministri su stupili na nove dužnosti, kaže se u saopćenju iz Vlade Tuzlanskog kantona.

 

****************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Tomislav Nikolić u intervjuu za Russia Today
"Nisam predsjednik u Prištini i to je ono što boli"
Tomislav Nikolić
FOTO: Agencije
"Nisam predsjednik u Prištini i to je ono što boli"

 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je srpsko rukovodstvo dužno da Srbima na Kosovu dokaže da je briselski sporazum danas jedino moguće rješenje.

U intervjuu za TV stanicu Russia today, predsjednik Srbije je dodao da je Rusija spremna da podrži svako rješenje za koje se Srbija opredijeli.

"Sporazumom iz Brisela samo ćemo legalizovati status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sjever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu".

"Smatram da to možemo da postignemo i da Srbi na Kosovu to shvataju", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je oduvijek smatrao da kosovsko pitanje treba što prije rješavati.

"Danas ne možemo da dobijemo ono što smo mogli prije pet godina. To što možemo da dobijemo danas, sljedeće godine ne bismo mogli. I još dok sam bio u opoziciji bilo je jasno da je moja želja da se to riješi što prije i uvijek sam govorio da ću pregovore podići na najviši mogući nivo i što prije ih završiti, jer u daljoj perspektivi ništa neće ići u prilog Srba na Kosovu, već samo kosovskih Albanaca", istakao je Nikolić.

On je podsjetio da je Srbija prinuđena da sarađuje sa NATO-om na osiguravanju sigurnosti Srba i nealbanaca na Kosovu, kao i da u briselskom sporazumu postoji tačka koja kaže da u narednih 10 godina NATO neće dozvoliti da vojska Kosova kroči na teritoriju na kojoj žive Srbi.

"Tako Srbija živi - podijeljena. Znamo ko su nam najbolji prijatelji, ali također znamo s kim moramo da sarađujemo da bismo dobili pomoć. Ali mi dobro kormilarimo našim srpskim brodom i on će netaknut ući u mirne vode", poručio je Nikolić.

Upitan da li može da kaže da je Srbija zauvijek izgubila teritoriju Kosova kakva je bila prije bombardovanja 1999. godine, Nikolić ističe da je to veoma složeno pitanje.

"Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsjednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promijeniti", rekao je on.

Nikolić je, također, odlučno odbacio mogućnost da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pod bilo kojim uslovima.

“Putin se nikada nije miješao u unutrašnje stvari Srbije”

Na kostataciju da ga je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao telefonom za vrijeme pregovora u Briselu i na pitanje šta mu je rekao, Nikolić odgovara: "Dugo smo razgovarali o tome u kakvoj se situaciji nalazi Srbija, šta može da se dogodi i kako Srbija treba da postupi".
Kako je istakao, Putin se nikada nije miješao u unutrašnje stvari Srbije.

"On i čitava ruska administracija su spremni da pomognu Srbiji, ali Srbija je u toj borbi sama. Nažalost, kada su počeli pregovori Srbija je odlučila da ih vodi sa predstavnicima Prištine pod okriljem EU i nije tražila zaštitnike koji bi se brinuli o njenim interesima. Kao posljedica toga danas se često događa da u toku pregovora u Briselu Srbija sjedi nasuprot mnogo jačih", rekao je Nikolić.

**********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Fotogalerija: Šumski firer obišao Andrićgrad

Faraon Kusturica i njegova kamena grobnica

 

 

Faraon Kusturica i njegova kamena grobnica

 

e-novine.com - Faraon Kusturica i njegova kamena grobnica

**********************************

Aleksandar Vučić u poseti najvišem crkvenom telu

Hlađenje usijanih SPC glava

   
Obuzdavanje podiljvalih episkopa: Aleksandar Vučić, u novoj misiji
Obuzdavanje podiljvalih episkopa: Aleksandar Vučić, u novoj misiji
Photo: kurir-info.rs

U pokušaju da ohladi usijane glave iz redova vladika SPC, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je zasedanje crkvenog Sabora gde je episkopima poručio da ne prihvata optužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod. Nakon posete najvišem crkvenom telu Vučić je rekao da su ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade, ali da je to stav samo pojedinih vladika

Vučić je nakon obraćanja Saboru, rekao novinarima da je ponosan što su njegovi članovi želeli da čuju o svim teškim stvarima i problemima sa kojima se država susreće i sa kojima će se suočavati.

Iako je rizikovao da mu deo javnosti opravdano prigovori zbog posete  crkvenom parlamentu, očigledno je da je reč o još jednom veštom  manevarskom potezu prvog potpredsednika Vlade, koji će rezultirati  ublažavanjem ekstremnih stavova crkve i njihovim prilagođavanjem  aktuelnoj državnoj politici koja će  ostati nepromenjena. Kuvanje  preostalih nacionalističkih žaba po Vučićevom receptu, uspešno se  nastavlja!

"Čak i ako se ne slažemo uvek moramo da budemo jedinstveni i zajednički da radimo za dobrobit našeg naroda i da to niko ne dovodi u pitanje. Nismo ništa krivi i osetila se ta vrsta potrebe da, zarad dobrobiti i interesa naroda, sve što možemo uradimo zajedno, a da eventualne nesuglasice ne proizvode bilo kakva trvenja u društvu", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade poručio je da nikada neće prihvatiti da je izdajnik niti da je izdajnik bilo ko u Vladi Srbije.

"Direktno sam odgovorio vladiki Amfilohiju i govorio sam o tome da nikada neću da prihvatim da sam izdajnik ili da su ljudi u vladi izdajnici" rekao je Vučić nakon obraćanja Saboru SPC odgovarajući novinarima koji su ga pitali da prokomentariše izjave pojedinih ljudi iz crkve, izmedju ostalih i vladike Amfilohija.

Vučić je rekao da je objasnio da u vladi rade na najbolji mogući način, da rade sve što je moguće za dobrobit našeg naroda i konstatovao "da zbog toga nismo ni bogatiji ni veći ni lepši ni bolji". A da bi neko bio izdajnik, dodao je, mora da bude ucenjen ili da radi za novac.

"Niti imamo novac niti nas ko ucenjuje - svoj narod volimo isto koliko i  vladike SPC, njihovu brigu razumemo, ali takve reči nisam razumeo i to  je ono što sam mu danas rekao", kazao je Vučić i dodao da su ostale neke  kritike i na njegov i na račun vlade, te da su one analizirane i  sagledane.

Kuvanje žaba u mantijama

Da je ipak  došlo do izvesnog rashlađivanja među usijanim glavama unutar crkve  potvrdio je i episkop bački Irinej koji je novinarima rekao da je  patrijarh uverio Vučića, a preko njega i predsednika Srbije i državno  rukovodstvo, da svi dele odgovornost i da uvek mogu da računaju na  podršku crkve što je dobro, a posebno za poboljšanje položaja i opstanka  Srba na Kosovu. On je dodao da država ima svoje metode, a crkva svoje,  ali da je cilj isti - da se uradi sve što je najbolje i dodao da “ni  crkva ni država nikada neće priznati, niti formalnu, niti neformalnu  varijantu takozvanog nezavisnog Kosova”.

Politika kojoj je odzvonilo: Mantije u akciji, poslednji čin
Photo: www.vijesti.me

Na Saboru se razgovaralo i o briselskom sporazumu i SPC se o tom dokumentu nije posebno izjašnjavala, ali je vladika Irinej naveo da uprkos nekim razlikama u stavovima crkve i države o tom pitanju, u suštinskim stvarima nikavih razlika nema, a pre svega o zaštiti svetinja i kulturnih dobara, ali i o integritetu i budućnosti Srba na Kosovu.

"Mnoge stvari su jednako sagledane i iz crkvenog ugla i iz ugla vlade", rekao je Irinej i dodao da briselski sporazum svi razumeju kao izbor, ne onoga što je poželjno već onoga što je sada moguće - onoga što je bilo moguće ostvariti. Prema njegovim rečima, ni prvi potpredsednik vlade nije o tom sporazumu govorio u superlativima, "ali nam je pomogao da shvatimo ambijent i dimenzije onoga što tim sporazumom ipak obezbeđujemo za budućnost i opstanak našeg naroda, a što ranije nismo imali i što ne bismo mogli da imamo bez tog sporazuma".

Inače, prvobitni stav sa kojim je Crkva izašla u javnost pre više od mesec dana, ali potom i učešće mitropolita Amfilohija i umirovljenog vladike Atanasija na mitingu protiv briselskog sporazuma, doveli su do zaošštravanja odnosa na relaciji SPC-Vlada. Varnice je prvi ublažio patrijarh Irinej ogradivši se od istupa vladika na protestnom skupu, ali i porukom da Crkva i država moraju raditi zajedno, što je i potvrđeno nakon zajedničkog obraćanja novinarima vicepremijera i portparola SPC.

Iako je rizikovao da mu deo javnosti opravdano prigovori zbog posete  crkvenom parlamentu, očigledno je da je reč o još jednom veštom  manevarskom potezu prvog potpredsednika Vlade, koji će rezultirati  ublažavanjem ekstremnih stavova crkve i njihovim prilagođavanjem  aktuelnoj državnoj politici koja će  ostati nepromenjena. Kuvanje  preostalih nacionalističkih žaba po Vučićevom receptu uspešno se  nastavlja!

 

31.05.2013.

U BiH POPIS STANOVNIŠTVA POČINjE 1. OKTOBRA 2013. I KOŠTAT ĆE 46 MILIONA KM

Popis stanovništva počinje 1. oktobra i koštat će 46 miliona KM

31.05.2013.

 

Popis stanovništva počinje 1. oktobra i koštat će 46 miliona KM 

BiH će 1. oktobra početi popis stanovništva, koji će koštati oko 46 miliona KM, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića i direktora Eurostata Pitera Everersa.

 

Everers je rekao da je Međunarodna monitoring misija ocijenila dosadašnje pripreme kao pozitivne i da je dala "zeleno svjetlo" za popis.

 

On je naglasio da je četiri mjeseca prije popisa nivo pripremljenosti dobar, ali da treba još razraditi tehničke detalje.

 

Hadžić je istakao da je obaveza institucija BiH da preuzmu punu odgovornost za popis, te da se u narednom periodu podigne svijest građana o značaju popisa stanovništva u BiH.

****************************

//////////////////////////////////////////////////////////// 

 

 

 

Poruka ambasadora
Moon: Vlada SAD-a podržava preporuke za reformu Ustava FBiH
FOTO: Arhiva
Moon: Vlada SAD-a podržava preporuke za reformu Ustava FBiH

 

Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) očekuje da izabrani zvaničnici Federacije BiH odluče da riješe problem nefunkcionalnosti i visokih troškova koji su rezultat postojećeg Ustava, te da poboljšaju funkcionalnost, efikasnost i finansijsku isplativost ovog entiteta.

"Već duže vrijeme traje proces reforme Ustava Federacije BiH. Nakon nekoliko mjeseci konsultacija sa pojedincima, grupama i vladinim zvaničnicima, 15. maja ove godine podržali smo održavanje uspješne konferencije na kojoj je ekspertna grupa prezentirala preporuke predstavnicima civilnog društva i pravnim stručnjacima. Povratne informacije koje je dobila tokom konferencije, ekspertna grupa iskoristila je kako bi revidirala i doradila te preporuke, te je danas dostavila konačne preporuke Parlamentu Federacije BiH, s očekivanjem da Parlament djeluje", navodi se u današnjoj izjavi ambasadora SAD.

Također, dodaje se da Vlada SAD "snažno podržava ove preporuke kao put ka boljem sistemu upravljanja, kao veliki korak ka jačanju demokratije i način da svi građani Federacije BiH dobiju bolje usluge".

"Snažno apelujem na zvaničnike da izaberu put koji će, u konačnici, voditi ka prosperitetu i razvoju. Imajući u vidu sveobuhvatnu podršku javnosti, realno je očekivati da će izabrani zvaničnici reagovati brzo kako bi promijenili Ustav Federacije BiH na osnovu ovih preporuka. Nema sumnje da će birači ocjenjivati njihove postupke u vezi s ovim preporukama na izborima iduće godine", kaže se u izjavi ambasadora Muna.

Ekspertna grupa za reformu Ustava Federacije BiH dostavila je danas svoj konačni prijedlog preporuka za reformu Ustava FBiH Parlamentu Federacije BiH.

Preporuke su nastale kao rezultat različitih prijedloga predstavnika svih sektora društva, koji su dali svoje sugestije tokom konsultacijskog procesa koji je trajao od janura do maja, kao i na osnovu Analize opravdanosti koju je sačinila sama ekspertna grupa.

Ekspertna grupa se "nada da će Parlament FBiH, kao relevatna institucija za bilo koji pokušaj reforme Ustava, ozbiljno razmotriti ove preporuke kao osnov za ustavnu reformu koja bi vodila ka poboljšanju jednakosti svih građana i funkcionalnosti Federacije, kao i smanjenju javne potrošnje u FBiH", kaže se u saopštenju ekspertne grupe.

 

****************************

/////////////////////////////////////////////////////////////

SSSBiH uputio otvoreno pismo
Bajramović: Tražimo da "Cimos" preispita odluku o gašenju pogona
FOTO: Arhiva
Bajramović: Tražimo da "Cimos" preispita odluku o gašenju pogona

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović uputio je otvoreno pismo upravi slovenskog "Cimosa" u kojem je, uime Saveza i u svoje lično ime, izrazio nezadovoljstvo i ogorčenje zbog njihove najave da će najkasnije do septembra 2013. zatvoriti pogone u Sarajevu i Srebrenici "i bez posla ostaviti nekoliko stotina radnika".

On ističe da je sve vrijeme bio u toku obnove firme TMD Gradačac, fabrike, za koju tvrdi, da se izdigla iz pepela, napredovala i ulaskom u grupaciju "Cimos" izrasla u respektabilan brand, prepoznatljiv i cijenjen na cijelom prostoru BiH, a i šire.

- Tome svjedoči i činjenica da su upravo fabrike iz Sarajeva i Srebrenice, koje posluju u sastavu ove firme, u 2012. pokazale najbolje poslovne rezultate u svom sektoru i da su najmanje zadužene od svih fabrika koje posluju u okviru grupacije "Cimos". Stoga je, u najmanju ruku, neshvatljiva odluka Uprave "Cimosa" da zatvori te dvije fabrike i bez posla ostavi stotine radnika. Bez namjere da ucjenjujemo ili da se miješamo u poslovnu politiku vlasnika firme, upozoravamo vas da će SSSBiH iskoristiti sva legalna sredstva sindikalne borbe da bi očuvao radna mjesta radnika "Cimosovih" pogona u Sarajevu i Srebrenici, jer ne možemo dozvoliti da probleme koje imate u poslovanju članica grupacije u Sloveniji rješavate preko leđa naših radnika - naveo je Bajramović.

On dalje dodaje da je, po njihovim saznanjima, uprava bazirala projekte konsolidacije kompanije "Cimos" na lažnim temeljima i pokušala prisiliti menadžment u BiH da pristane na zatvaranje fabrika, a zbog neprihvatanja da realizuje takvu odluku, direktoru "Cimosa" Gradačac Fadilu Novaliću je čak uručen otkaz.

- Gospodo, nećemo dozvoliti da jednostranim odlukama, netransparentno, bez znanja Vlade FBiH koja je dala značajne grantove za otvaranje fabrike u Srebrenici, te bez znanja lokalne zajednice, radnika i sindikata, zatvarate fabrike i gasite radna mjesta, posebno kada se zna da ste godinama izvlačili profit upravo iz tih fabrika, zahvaljujući radu i angažmanu naših stručnjaka i radnika - ističe Bajramović.

On je naglasio da od uprave očekuje da eventualne probleme u poslovanju "Cimosovih" pogona u BiH rješava zajedno s odgovornim predstavnicima bh. vlasti i sindikatom, jer je pozitivna praksa svugdje u svijetu, čak i u nerazvijenijim zemljama, da se program restrukturiranja firmi i zatvaranja fabrika radi preseljenja na drugu lokaciju ne realizira bez saradnje menadžmenta, sindikata, lokalne i šire zajednice.

- Imajući u vidu navedeno, od uprave društva "Cimos" Kopar tražimo da preispita svoju odluku o izmještanju većine proizvodnih kapaciteta iz Bosne i Hercegovine, jer biste time ne samo ugrozili egzistenciju radnika spomenutih fabrika, već i nanijeli nesagledivu štetu ukupnoj bh.ekonomiji - poručio je u svom pismu Bajramović.

Pismo je proslijeđeno i Međunarodnoj konfederaciji sindikata - Uredu za jugoistočnu Evropu, Savezu samostalnih sindikata Slovenije, Sindikatu metalaca Tuzlanskog kantona i Sindikatu TMD Gradačac.

 

**************************

////////////////////////////////////////////////////////////////

Likvidacija Huseina Sabljakovića kod Cazina
Policija će uskoro rasvijetliti ubistvo
FOTO:
Policija će uskoro rasvijetliti ubistvo

 

 

Krajiška policija ubrzano radi na rasvjetljavanju ubistva 51-godišnjeg Huseina Sabljakovića, koje se desilo 13. oktobra prošle godine u Donjoj Lučkoj kod Cazina. Ovaj ratni vojni invalid i bivši borac 505. viteške brigade pronađen je mrtav u porodičnoj kući u kojoj je živio sam. Imao je dvije prostrelne rane na glavi i jednu na stomaku.

Ubijeni je 2000. godine iz automatske puške u Donjoj Lučkoj ubio rođaka Huseina Odobašića i prijavio se u policiju. Navodni razlog za ubistvo bila je Odobašićeva intimna veza sa Sabljakovićevom tadašnjom suprugom Zejnom. Godinu i po nakon što je odležao 10-godišnju robiju u Kaznenoporavnom zavodu Zenica i vratio se kući, Sabljaković je pronađen mrtav.

Edin Piralić, načelnik Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kazao nam je da posebni istražni tim vrlo ozbiljno i ažurno radi na ovom slučaju te je uvjeren da će se ubistvo vrlo brzo rasvijetliti.

 

****************************

/////////////////////////////////////////////////////////////

Ministar u posjeti Ruskoj Federaciji
Lagumdžija i Lavrov sporazumom učvrstili saradnju Rusije i BiH
FOTO: Arhiva
Lagumdžija i Lavrov sporazumom učvrstili saradnju Rusije i BiH

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Moskvi s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. Nakon sastanka Lagumdžija i Lavrov su potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o uzajamnim putovanjima građana i Plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Ruske Federacije za period 2013. – 2014.

Lagumdžija i Lavorov su tokom sastanka konstatirali da BiH i Rusija imaju dobre i stabilne odnose te da postoji obostrani interes za unapređenjem bilateralnih odnosa u svim aspektima, posebno ekonomskim.

Lagumdžija je istakao da je Rusija, osim što igra veliku i značajnu ulogu u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, garant Daytonskog mirovnog sporazuma i značajan ekonomski partner BiH te izrazio zainteresiranost BiH za intenziviranje bilateralnih posjeta na visokom i najvišem nivou i želju da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjeti BiH.

Tokom razgovora o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje BiH i Rusije sagovornici su pozdravili jučerašnje održavanje Privrednog foruma BiH – Ruska Federacija na kojem je, s bosanskohercegovačke strane učestvovala privredna delegacija koja je u Moskvu doputovala u pratnji Lagumdžije i u kojoj se nalazio i predstavnik ruske Sberbanke koja predstavlja jednu od uspješnih ruskih investicija u BiH.

Lagumdžija je istakao zainteresiranost BiH za unapređenje ekonomske saradnje sa Rusijom, posebno u oblasti investicija i istakao da su bh. firme željele ponuditi svoje proizvode za veliko rusko tržište.

S obzirom na veliki deficit u trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje, Lagumdžija je kazao da bi za BiH i njene kompanije bilo veoma korisno kada bi Rusija jednostrano uvela preferencijale, barem za određene robe, čime bi robe porijeklom iz BiH bile konkurentnije na ruskom tržištu.

Lagumdžija i Lavorov su posebno pozdravili današnje potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima kojim se građani BiH i Rusije oslobađaju viza za ulazak, prolazak i boravak u dvjema zemljama do 30 dana, i ocijenili da će navedeno bez sumnje doprinijeti daljnjem jačanju poslovne saradnje, te donijeti pozitivne pomake u oblasti turizma, obrazovanja i kulture.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će ubrzo početi rješavanje pitanja međusobnih finansijskih potraživanja između BiH i Rusije, te se dogovorili da bude ubrzana procedura za potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o uzajamnoj zaštiti investicija između dvije zemlje.

Tokom razgovora bilo je riječi i o vanjskopolitičkim prioritetima BiH i Rusije, saradnji dviju zemalja na multilateralnom planu te određenim međunarodnim pitanjima, saopćeno je iz MVP-a BiH.

 

 

31.05.2013.

ODATA POČAST ŽRTVAMA MONSTRUOZNIH ZLOČINA U PRIJEDORU

Obilježavanje Dana bijelih traka
Odata počast žrtvama monstruoznih zločina u Prijedoru

 

 

 

                  

 


Aktivisti/ce Inicijative "Jer me se tiče" obilježili su danas Dan bijelih traka, mirnim okupljanjem na gradskom trgu u Prijedoru i odavanjem počasti civilnim žrtvama rata u gradu u kojem su 1992. godine postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 103 djece.

Aktivisti Inicijative iz Banje Luke, Prijedora, Mostara, Konjica, Stoca, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika i ostalih bh. gradova, kao i predstavnici udruženja žrtava i drugih nevladinih organizacija, po prvi put su se zajedno okupili kako bi osudili diskriminaciju žrtava te neslaganje s politikom lokalnih vlasti koje uporno negiraju stradanje građana Prijedora nesrpske nacionalnosti.

-Ovo je prvi skup ovakve prirode u BiH od rata naovamo. Okupili su se ljudi različitih nacionalnosti koji su jasno i glasno poručili civilnim vlastima Prijedora, ali i drugih bh. gradova, da su protiv segregacije i diskriminacije po etičkom osnovu - rekao je Feni jedan od aktivista Inicijative "Jer me se tiče" Emir Hodžić.

Vlastima je poručeno kako je nedopustivo da i dan danas u centru Prijedora ne postoji nijedan memorijal za civilne žrtve nesprske nacionalnosti, iako je poznato da je u tom gradu ubijeno 3.183 civila, među kojima je 103 djece.

Skup u Prijedoru je prošao mirno i dostojanstveno, a učesnici su nakon protestne šetnje, na glavnom gradskom trgu, gdje smatraju da treba da postoji spomen obilježje civilnim žrtvama rata, pročitali listu zahtjeva lokalnim vlastima te položili 103 ruže za ubijenu prijedorsku djecu.   

Svi su nosili bijele trake oko ruke, što je simbolično podsjećanje na naredbu ratnih vlasti Prijedora od 31. maja 1992. godine po kojoj su svi nesrbi morali označiti svoje kuće bijelim čaršafima, te su bili obavezni nositi bijelu traku oko ruke ukoliko bi željeli izaći iz kuće.

Iz Inicijative ističu da se borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status.

 

******************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Okrugli sto
U Foči održana prezentacija rada Tužilaštva BiH
FOTO: Pres-služba Tužilaštva BiH
U Foči održana prezentacija rada Tužilaštva BiH

 

U Foči je održan okrugli sto, na kojem je predstavnicima lokalne zajednice, predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina, zvaničnicima općinskih institucija vlasti, policije i pravosuđa, aktivistima nevladinih organizacija, medijima i zainteresiranim građanima, prezentovan rad Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Na okruglom stolu, između ostalih, priustvovala je i zamjenica načelnika općine Foča.

Okrugli stolovi u lokalnim zajednicama se održavaju kako bi se građanima u gradovima diljem Bosne i Hercegovine približio rad pravosudnih institucija na državnom nivou i njihovi kapaciteti, naročito u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i saradnja sa policijskim agencijama i svim drugim institucijama uključenim u ovaj proces.

Na okrugom stolu, predstavnik Tužilaštva BiH je predstavio historiju, strukturu i rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Učesnicima okruglog stola je prezentovana struktura Tužilaštva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine te specifičnost rada na predmetima ratnih zločina.

Kako bi bolje razumjeli rad tužilaštava, prisutnima je prezentovana složenost rada na predmetima ratnih zločina u kojima je često potrebno saslušati više desetina svjedoka i prikupiti i po nekoliko stotina dokaznih materijala u okviru samo jednog predmeta.

Prisutnima je pojašnjeno zbog čega određeni predmeti ratnih zločina zahtjevaju duži period za procesuiranje te je pojašnjeno šta je sve potrebno uraditi kako bi se neki predmet okončao kroz sve faze, od pokretanja istrage i podizanja optužnice, zatim faze suđenja, pa sve do pravosnažne presude.

Učesnici okruglog stola su imali priliku pitati predstavnika Tužilaštva BiH o stvarima koje ih interesuju iz domena rada tužilaštva.

Okrugli sto u Foči je održan u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS, uz podršku Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Tužilaštva BiH redovno učestvuju na okruglim stolovima i konferencijama posvećenim približavanju rada Tužilaštva BiH predstavnicima lokalnih zajednica i građanima diljem Bosne i Hercegovine.

 

 

******************************

/////////////////////////////////////////////////////////////

U Collegium artisticumu

Elma Selman upriličila performans "I moja bijela traka..."

 

 

 

                  

 

Povodom 31. maja, Dana bijelih traka, mlada umjetnica Elma Selman upriličila je u Collegium artisticumu cjelodnevni performans “I moja bijela traka…”

Performans 'I moja bijela traka...' ima za cilj prisjećanje/podsjećanje na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj/drugim vjerskim skupinama.

Performans je otvoren u jutarnjim i trajat će do večernjih sati.

- Riječ je o dugotrajnom performansu u kojem ću u Collegium artisticumu staviti bijelu traku (koju su bili primorani nositi) pored imena svake od 3.170 civilnih žrtava s područja opštine Prijedor -  kaže Elma Selman ističući da  performansom želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se, 20 godina kasnije, još traga.

Osim umjetnice bijele trake mogu postaviti i posjetioci izložbe.

Bijele trake nalaze se u zemlji koja se nalazi u prostoru galerije i koja asocira na grobnicu iz koje se vade ostaci žrtava da bi im se dao identitet. Nakon toga umjetnica postavlja ove trake na crnu površinu zajedno s podacima ubijenih.

Međunarodni dan bijelih traka se simbolično obilježava 31. maja, odnosno na dan kada je 1992.  svim građanima i građankama nesrpske nacionalnosti u Prijedoru naređeno da oko ruke moraju nositi bijelu traku i imati vidno istaknutu bijelu zastavu na kući.

 

*******************************

////////////////////////////////////////////////////////////////

Podrška hrabrim Prijedorčanima
U Cazinu obilježen Dan bijelih traka            
FOTO:
U Cazinu obilježen Dan bijelih traka

 

 

U povodu 31. maja – "Dana bijelih traka", Omladinski savez Stranke demokratske aktivnosti A –SDA Cazin organizovao je prigodni štand u centru Cazina, na kojem su od 10 do 12 sati dijelili prolaznicima bijele trake i objašnjenje, zašto se obilježava ovaj dan. Time su se pridružili kampanji, čiji je cilj skrenuti pažnju na stalno negiranje zločina počinjenih u Prijedoru, gradu u kojem su 1992. godine postojali logori, kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je ubijeno, uključujući i 103 djece.                                                                                                                                                

 

- Ratne vlasti Prijedora su 31.maja 1992.godine naredile, da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuće, stave bijele trake oko ruke. To je bio početak kampanje istrebljenja, u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani su koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor. Policija podiže prijave protiv organizatora komemoracije, a aktuelne prijedorske vlasti nastoje izbrisati sjećanje na 103 prijedorska mališana, koji su ubijeni u progonu i istrebljenju nesrpskog stanovništva u periodu 1992 -1995.godina. Pridružili smo se kampanji dijeljenja bijelih traka, kako bi ukazali na policijske zabrane komemorativnih skupova žrtvama i odbijanje gradskih vlasti u Prijedoru, da dozvole izgradnju memorijala civilnim žrtvama u gradu i na lokaciji logora smrti u Omarskoj –rekla je Zinka Čizmić, predsjednica Omladinskog saveza Stranke demokratske aktivnosti A–SDA Cazin.                                 

 

Vezanjem bijele trake i Cazinjani su dali podršku najhrabrijim Prijedorčanima, koji su održali mirni protest u svom gradu protiv zabrane obilježavanja sjećanja na ubijenu djecu. 

 

******************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Dr. Zarije Seizović, ekspert međunarodnog prava
Fakt o agresiji Hrvatske ni žalba ne može oboriti!
Seizović: Različite nadležnosti sudova
FOTO:
Fakt o agresiji Hrvatske ni žalba ne može oboriti!

 

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdio je presudom Prliću i drugima da je sukob između Armije RBiH i HVO-a imao karakteristike međunarodnog oružanog sukoba, što je još jedna od potvrda hrvatske agresije na BiH. A, što je najvažnije, ni usvajanje žalbe ne može oboriti tu činjenicu, tvrdi za „Dnevni avaz“ prof. dr. Zarije Seizović, ekspert iz međunarodnog prava i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Izricanje presude

Šta uopće stav o prisustvu Hrvatske vojske, kao i vojske tadašnje Jugoslavije, na teritoriju BiH znači? Također, rekli ste da se protiv tog dijela presude ne može izjaviti žalba. Zašto?

- Čak i prisustvo stranih trupa, bez njihovog djelovanja na teritoriji strane države, jeste agresija, krivično djelo za koje je, među ostalim, nadležan Međunarodni krivični sud (ICC). To je novoformirani međunarodni krivični tribunal, koji je po svom karakteru stalni i njega ne treba miješati saHaškim tribunalom, koji spada u kategoriju tzv. ad hoc tribunala, onih koji su formirani za određenu konkretnu situaciju (npr. Tribunal za Jugoslaviju, Ruandu i drugi). I ovaj stalni i ICTY sude osobama, ne državama, a Međunarodni sud pravde (ICJ), sa sjedištem također u Hagu, sudi državama, npr. predmet BiH protiv SCG za genocid.

Kako Haški tribunal sudi osobama, on je u presudi, u predmetu „Prlić i drugi“ samo konstatirao da se radilo o međunarodnom sukobu. Svaka presuda se sastoji od dispozitiva, dijela koji, ustvari, predstavlja sudsku odluku i obrazloženja. Samo protiv dispozitiva se može izjaviti žalba, ne i protiv obrazloženja.

Znači da konstatacija o agresiji ostaje, bez obzira na ishod žalbe?

- Dakle, kako sud u dispozitivu svoje odluke nije odlučivao o karakteru sukoba u BiH, tako se protiv tog dijela ne može izjaviti žalba. Čak i da se žalba izjavi u tom smislu, sud o tome ne bi mogao odlučivati, jer to ne spada u njegovu nadležnost.

Naravno, sama konstatacija u presudi je itekako važna i djeluje snagom autoriteta ICTY, te kao takva, a u duhu ostalih presuda u kojima je sukob ocijenjen kao međunarodni, nije i ne može biti bez značaja.

Mačku o rep

ICTY je do sada imao pet presuda o agresiji Hrvatske na BiH. Šta uopće sad možemo s tom pravnom činjenicom, možemo li tražiti odštetu, ima li kakvih pravnih posljedica?

- Tribunal je u više presuda sukob ocijenio kao međunarodni. Naprimjer, u presudi generalu HVO Blaškiću i nekim drugim. Ova činjenica je važna, ali ona nije utvrđena od suda koji je nadležan suditi za agresiju (za šta je nadležan spomenuti stalni Međunarodni krivični sud). Ovaj sud, međutim, po pitanju vremenske nadležnosti (ratione temporis), nije nadležan suditi za bilo šta što se dešavalo prije njegovog osnivanja. On sudi za krivična djela iz svoje nadležnosti ubuduće, od momenta svog osnivanja. Dakle, ne može suditi za agresiju na BiH.  

Međutim, agresija je međunarodni zločin i ta činjenica je trebala izazvati, a nije, akciju međunarodne zajednice temeljem Glave VII Povelje UN-a, dajući državi žrtvi pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu. Danas, eventualno obraćanje Međunarodnom sudu pravde po tom osnovu ne bi bilo politički mudro i u duhu nove klime i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje. No, na političarima je da o tome razgovaraju.

I Srbija je agresor

Je li u haškim presudama Srbija proglašena agresorom na BiH?

- U predmetu „Perišić“ konstatirano je da je Srbija pomagala Vojsku Republike Srpske, što predstavlja povredu međunarodnog prava.

 

Ono što nikako ne razumijem jeste da je BiH godinama insistirala na tome da je Srbija učestvovala u ratu u BiH, da je tu činjenicu ICTY utvrdio, da je to potvrdio i general Perišić, a da tu činjenicu BiH nije iskoristila u postupku pred Međunarodnim sudom pravde.

 

 

31.05.2013.

SJEĆANjE NA ŽRTVE ETNIČKOG ČIŠĆENjA

Dan bijelih traka

Sjećanje na žrtve etničkog čišćenja

  
Da se ne zaboravi: Performans umjetnice u Sarajevu
Da se ne zaboravi: Performans umjetnice u Sarajevu
Photo: Nedim Grabovica/klix.ba

U petak se u BiH obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve srpskih snaga u Prijedoru, gdje je prije 21 godinu počelo etničko čišćenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Tog 31. maja 1992. godine, građanima nesrpske nacionalnosti naređeno je da svoje kuće obilježe bijelim plahtama, a ruke bijelim trakama. Bio je to početak masovnih progona i pokolja, strahovitoga zločina u zloglasnim logorima prijedorskoga područja: Omarske, Keraterma, Trnopolja

Umjetnica Elma Seleman je povodom 31. maja u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum izvela performans "I moja bijela traka...", u znak sjećanja na žrtve općine Prijedor. Seleman je u svom performansu stavila bijelu traku pored imena svake od 3170 civilne žrtve sa područja opštine  Prijedor, čime želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se 20 godina kasnije još uvijek traga.

''Ovakav zločin ne smije biti zaboravljen i građani  Prijedora, porodice žrtava, državljani BiH imaju pravo na sjećanje,  komemoraciju i memorijale, koji nam, ni 20 godina nakon zločina, nisu  dozvoljeni'', zaključila je Selman.

Obilježavanju Dana bijelih traka pridružili su se i studenti Pravnog  fakulteta u Sarajevu, koji su na zgradu fakulteta okačili bijelu  zastavu, a ostalim studentima i profesorima su dijelili bijele trake.

"Smatramo da smo mi, kao Pravni fakultet i Udruženje studenata, obavezni  da čuvamo i baštinimo sve ono što se dešavalo u proteklom periodu, od  agresije na BiH do genocida u Prijedoru, Srebrenici, Foči, Višegradu,  Zvorniku, Banjoj Luci i, nažalost, širom BiH. Dužni smo da podsjećamo  građane na to, kako se više nikada ne bi ponovilo, ali i da činimo sve  kako bi počinioci izašli pred lice pravde. Podjelom bijelih traka našim  studentima željeli smo ih upoznati o svemu što se dešavalo u Prijedoru i  širom BiH. Željeli smo dati svoj doprinos kolektivnom sjećanju. Samo  istinom i pravdom se može doći do pomirenja. Mi ne mrzimo nikoga te na  današnji dan šaljemo poruke mira i ljubavi svim građanima BiH, ali se ne  možemo miriti bez istine. Istina je da su se u Prijedoru dešavali  strašni zločini i da se desio genocid", izjavio je za Klix.ba Merim  Serdarević, potpredsjednik Udruženja studenata Pravnog fakulteta u  Sarajevu.

U Prijedoru je u 14 časova počeo skup solidarnosti sa žrtvama  masovnih zločina počinjenih u tom gradu, ali i širom BiH. Prisutni žele  pokazati svoje protivljenje segregaciji i ostalim formama  diskriminacije, noseći bijelu traku oko ruke, a posebna pažnja je usmjerena se na mlade žrtve protekloga rata.

Surova bilanca prijedorskoga genocida glasi: 3.183 mrtvih, 3.500  nestalih, s područja Prijedora i Sanske doline protjerano je 53.000  osoba, sa teritorije općine Prijedor eliminisano je 94 posto Bošnjaka i  Hrvata. Kroz koncentracione logore prošlo je 31.000 žena, muškaraca i  djece.

„Ne želimo dozvoliti da se ratni zločini i stradanja civilnog stanovništva i dalje koriste kao hipoteke za održavanje etničkih tenzija i strahova, a kroz njih za opstanak nacionalističkih partija na političkoj sceni u BiH. Došlo je vrijeme da ujedinjeni stanemo iza jedne ideje, te da pošaljemo jasnu poruku bh. društvu i regionu, na koju se već predugo čeka“, poručeno je na FB stranici događaja.

Podsjećajući na probleme s lokalnim vlastima (Prijedor je u Republici Srpskoj, op.a.) koje žrtvama ne dopuštaju pravo na sjećanje, istaknuto je: „Nemoralna praksa lokalnih vlasti u navedenom gradu se, kroz ignorisanje zločina i zahtjeva za postavljanje spomenika žrtvama, nastavlja već 20 godina. Neka 2013. godina bude prekretnica!“

Naredbu o obilježavanju nesrba u Prijedoru, u maju 1992, izdao je opštinski krizni štab na čijem je čelu bio Milomir Stakić, osuđen od strane Haaškog tribunala na 40 godina zatvora.

Pored njega, za prijedorske zločine osuđeni su i Zoran Žigić. Duško Tadić, Mlađo Radić, Darko Mrča, Duško Sikirica, Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos, Predrag Banović. Zatim, Drago Radaković, Draško Krndija, Željko Bulatović, Siniša Teodorović, Radoslav Knežević, Zoran Gajić, Ismet Žerić.

Oslobođeni rukovodioci srbijanske Državne bezbednosti

Sloboda za Stanišića i Simatovića

 
Photo: Stock

Hrvati, Muslimani i drugo nesprsko stanovništvo prisilno su raseljavani, planski, nakon napada na sela i gradove u kojima su većina bili Hrvati i Muslimani, ubistava, korišćenja ljudi kao živih štitova, zatvaranja, seksualnog zlostavljanja, pljačke njihove imovine, čime su počinjeni zločini protiv čovečnosti. Nema, tvrdi Veće, dokaza van razumne sumnje, da je to bila i namera čelnika RDB Srbije * Srđa Popović: Politička presuda sa porukom da se sve zabvoravi * Nataša Kandić: Krah međunarodne pravde

Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu oslobodio je u četvrtak svih optužbi Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnje čelnike Resora državne bezbednosti Srbije, i naložio njihovo puštanje na slobodu. Pretresno Veće kojim je predsedavao sudija Alfons Ori donelo je presudu uz suprotstavljeni glas sutkinje Bikar. Presuda je prvostepena, a Tužilaštvo Tribunala ima rok od 30 dana da, eventualno, izjavi žalbu.

Dogodili su ratni zločini, ubistva i deportacija nesrpskog stanovništva, neke od njih počinile su jedinice koje su osnovali i/ili kontrolisali Stanišić i Simatović, mogli su, čak, i pretpostaviti da će se neki zločini dogoditi, ali nije van razmne sumnje dokazano da im je to bio i zajednički zločinački cilj, zaključak je Veća u vezi sa svim stavkama optužnice, objavljen posle izricanja u sažetoj verziji presude. Zločine ubistva i prisilnog iseljenja nesprskog stanovništva sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine počinile su, zaključak je Veća, pripadnici srbijanske Jedinice za antiteroristička dejstva ("Crvene beretke"), policije takozvane SAO Krajine, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona. Najdirektnija je, po oceni Veća, bila veza optuženih sa Jedinicom.

Porodica Milošević sa šefom egzekucije: Jovica Stanišić, u sredini
Photo: EPA

Veće je konstatovalo da su Stanišić, a pogotovu Simatović, učestvovali u formiranju kampova za vojnu obuku, najpre centra u Golubićima kod Knina, maja 1991, kojima su rukovodili Dragan Vasiljković i Dragan Filipović, i u kojem je obučeno je oko 350 ljudi, od kojih su neki postali instruktori. Veće je zaključilo i da je obuka nastavljena u centrima na Fruškoj Gori, Tari, Skelanima i Bratuncu, te da je Jedinica počinila ratne zločine ubistva i deportacije na područjima Bosanskog Šamca i Doboja, maja 1992.

Hrvati, Muslimani i drugo nesprsko stanovništvo prisilno su raseljavani, planski, nakon napada na sela i gradove u kojima su većina bili Hrvati i Muslimani, ubistava, korišćenja ljudi kao živih štitova, zatvaranja, seksualnog zlostavljanja, pljačke njihove imovine, čime su počinjeni zločini protiv čovečnosti. Pojavljivanje Stanišića i Simatovića u Vukovaru, nakon što ga je osvojio srpski agresor, možda je, tumači Veće, bilo "samo davanje podrške". Veće, takođe, u skraćenoj presudi, konstatuje da su Stanišić i Simatović finansirali formacije koje su počinile ratne zločine i pružali im logističku podršku. Optuženi su nastupali i kao osobe za kontakt Slobodana Miloševića i lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj, kasnije i u BiH, ali je dokazano da je Milošević takve kontakte održavao i bez posrednika.

Svi izvedeni dokazi nisu, ističe se u presudi, dovoljni za zaključak o učešću optuženih zajedničkom zločinačkom poduhvatu. U optužnici gotovo da nema toponima zločina na kojem se nisu pojavili i ostavili krvave tragove njeni pripadnici, raspoređeni u formacije poznate pod nazivima "Crvene beretke", "frenkijevci", "Škorpioni", "tigrovi", "arkanovci", "šešeljvci", " martićevci", oružane grupe čiji je koren bio Jedinica za specijalne operacije (pod tim nazivom rasformirana maja 2003.). Tužilaštvo je za Stanišića i Simatovića tražilo najstrožu kaznu.

U sažetku presude se direktno učešće države Srbije u pobuni krajiških Srba i etničkim čišćenjima ne pominje eksplicitno. Advokat Srđa Popović kaže za e-Novine da je reč o političkoj presudi.

"Namera da se donose takve presude bila mi je jasna već u presudama Gotovini, Markaču, Haradinaju i Perišiću. Međunarodna zajednica je u startu pogrešila, namerom da stvara uslove za pomirenje - a to nije zadatak suda. Sud na optužene treba da primeni zakon, pa kako ispadne. Sada nam sugerišu da smo svi isti, da treba sve da zaboravimo i pridružimo se EU. Kalkulišu i pokušavaju da jednim potezom potisnu prošlost, stvore utisak da ne treba time da se bavimo, da niko ne sanja o revanšizmu. Žele da iza svega što smo prošli tokom dve decenije zatvore vrata. Da pojednostavim, smučili smo im se, neće više nama da se bave i savetuju da se ni mi ne bavimo prošlošću", kaže naš sagovornik.

Po njegovoj oceni, "jasna je namera, kao i u Međunarodnom sudu pravde, da se države ne stigmatizuju i da se ne daje povoda za revanšizam".

"Poruka glasi: 'Dosta o svemu što vodi novim sukobima, sve ćemo da zaboravimo'. Ključna za nas je presuda u slučaju Momčilo Perišić, u kojem se vidi nesumnjiva spona između rata u BiH, JNA i srpskog političkog vrha. Oni su odlučili da na to zažmure. Kao i kod Gotovine, nije mogla Oluja da se proglasi za zločin, jer to je onda zločin hrvatske države", ističe Srđa Popović.

Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za REKOM, kaže za e-Novine da je "nasleđe Haškog tribunala u pogledu presuda ozbiljno uzdrmano".

"Uverena sam da mnogi koji su ga podržavali ćutke posmatraju ovu presudu i prethodne presude, ono što se dešava pred našim očima, krah međunarodnog sistema pravde. Sve ide u pravcu da se zločini svedu na Bosnu i Hercegovinu, da počinioci budu lideri etničkih zajednica i političkih partija, a da o odgovornosti Srbije i Hrvatske ne bude ozbiljnijeg traga", ističe naša sagovornica. Ona konstatuje da je u Tribunalu "sve manje sudija od integriteta", o čemu svedoči i obrazloženje presude Stanišiću i Simatoviću.

"Ustanovljeni su, bez neke ozbiljne rasprave o tome, novi standardi, presudama u slučajevima Gotovina i Perišić i sve se presude ravnaju prema njima. Očekujem, međutim, da će u presudama Karadžiću i Mladiću, liderima bosanskih Srba, biti više pravde", ističe Nataša Kandić.

 

Protestna akcija u Beogradu

Čas istorije protiv rušenja logora Topovske šupe

  
Photo: daylife.com

Nakon što je u javnosti ponovo aktuelizovana priča o rušenju objekata nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu, grupa građana organizovaće na tom mestu 2. juna u podne javni čas istorije. Ovom protestnom akcijom žele da sačuvaju sećanje na logoraše ubijene tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu

Nakon okupljanja kod Spomen parka stradalim Jevrejima i Romima, organizatori će “Časom istorije” u objektima koji su 1941. godine služili kao koncentracioni logor (Tabanovačka 1, Autokomanda), podsetiti da je nedopustivo da se na mestu odakle su od okupatora zarobljeni taoci odvođeni u smrt, gradi šoping centar kao mesto zabave i potrošačke razbibrige, kako je to za sada planirano.

Po završetku časa istorije učesnici i učesnice će poslati osnovne informacije o istoriji logora Topovske šupe svim odbornicima Skupštine grada  Beograda kao i institucijama u čijoj nadležnosti je donošenje odgovarajućih akata i odluka o ovakvim istorijskim lokacijama.

“Jevrejski logor Beograd”, kako su Topovske šupe nazivane u nemačkim dokumentima,  formiran je u Beogradu u leto 1941. godine i u njemu je bilo zatočeno oko šest hiljada Jevreja i 1.500 Roma, uglavnom iz Beograda i Banata. Prema dosadašnjim istorijskim istraživanjima i svedočenjima porodica ubijenih, logoraši su odvođeni na streljanja svakodnevno na nekoliko lokacija u blizini grada, a najmasovnije likvidacije su izvršene u selu Jabuka kod Pančeva i u Jajincima nadomak Beograda.

Pre nepuna dva meseca mediji u Srbiji su opet aktuelizovali slučaj gradnje tržnog centra kompanije Delta Holdinga na Autokomandi, na mestu gde je nekada bio jedan od od prvih logora za Jevreje u Evropi. Iako su neko vreme postojale tvrdnje zvaničnika da novi vlasnici pristaju da obeleže logor i podrže inicijativu da se on memorijalizuje, u proleće 2012. godine, kada je objavljen početak radova na preuređenju prostora u trgovinski centar, u javnosti nije bilo ni reči o obeležavanju mesta logora. 

Istorijska nauka nije na adekvatan način rekonstruisala prošlost ovog logora, niti postoji projekat u cilju rasvetljavanja njegovog postojanja. Zgrade u kojima su hiljade ljudi bile smeštene i iščekivale zajedničku smrt, delimično još postoje, iako u oronulom stanju, ali samo jedna tabla koju je pre nekoliko godina postavila Jevrejska zajednica, podseća na to da je tamo postojao logor.

 

Zar ništa nismo naučili?

Uspon desničarske mržnje u Evropi

  
Photo: Stock

U Atini, popularna ekstremno desničarska stranka optužuje Jevreje da su krivi za nesreću u zemlji i reciklira stare laži u kojima se Jevreji opisuju kao "Hristove ubice". U Mađarskoj, premijer odbija da se ubedljivo distancira od jedne antisemitske i sve jače fašističke grupe. Da li su to scene iz Evrope tridesetih godina prošlog veka? Ne. Oba primera, nažalost, potiču iz današnje evropske politike

U Grčkoj se radi o organizaciji Zlatna zora, sada trećoj po snazi stranci u kolevci demokratije. Mađarska partija je Jobik, koja ima sve veći uticaj. Skoro sedamdeset godina posle poraza Hitlera, Musolinija i  evropskog fašizma u Drugom svetskom ratu, desničarska ideologija mržnje  obnovljena je u praktično svim evropskim zemljama. Iako nijedna od ovih  stranaka nije dovoljno jaka da preuzme vlast, one su često nasilne i agresivne. I netolerantne su prema doseljenicima, Jevrejima i drugim. 

Photo: Stock

Zlatna zora je privukla pažnju svetske javnosti svojim  primitivnim šovinizmom, rasističkim napadima i upotrebom kukastog krsta i  nacističkih pozdrava. Dugo godina marginalna grupa u grčkoj politici,  polako je sticala popularnost kako se grčka ekonomska kriza pogoršavala u  protekle tri godine. Na izborima 2012, Zlatna zora je  neočekivano osvojila sedam posto glasova i dobila 18 mesta u grčkom  parlamentu. Prema poslednjim istraživanjima, sada je podržava preko 11  posto birača. Partijski funkcioneri tukli su se sa levičarima u  parlamentu prošle nedelje. Početkom meseca, jedan od lidera Zlatne zore pokušao je da udari gradonačelnika Atine na nekom humanitarnom događaju, ali je promašio i udario dvanaestogodišnju devojčicu.

U proteklih nekoliko meseci, Zlatna zora je  posebno kritikovala Američki jevrejski komitet (AJK), između ostalog i  zato što je ova organizacija pozvala grčkog premijera da održi govor na  njenom Globalnom forumu u Vašingtonu idućeg meseca. Zlatna zora kritikuje AJK skandaloznim uvredljivim jezikom i karikaturama,  opisujući Jevreje kao "lihvare i tirane grčkog naroda".

Moj prijatelj Dejvid Haris, izvršni direktor AJK, ovako opisuje te pretnje: "Zlatna zora čak ni ne pokušava da prikrije svoju ideologiju mržnje" i "predstavlja  podmukle stavove koji se danas ne mogu ignorisati." Kao što su se  nacisti i Musolini napajali osnovnim, primalnim ljudskim strahovima u  vreme ekonomske krize 20-ih i 30-ih godina, Zlatna zora danas računa na siromašnije Grke koju žive u očajnim uslovima, uz nezaposlenost mladih koja se bliži stopi od 50 procenata.

Ako je velika greška demokratskih lidera 30-ih godina bila ta što nisu  na vreme shvatili Hitlera ozbiljno, kako Evropa i SAD treba da reaguju  danas? Za neke je stranka koja veliča naciste u 21. veku komična. Ali to  je naivna reakcija imajući u vidu gnev, predrasude i mržnju koji danas  hrane mnoge evropske fašističke pokrete. Bila bi ozbiljna greška  verovati da su to samo bezopasni desničarski ludaci. Bitka za  zaustavljanje evropskih neofašista počinje od samih Evropljana. Prošle  nedelje, Savet Evrope je predložio da Grčka zabrani učešće Zlatne zore u grčkom političkom životu. Najznačajniji evropski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, imaju naročitu odgovornost da povedu tu borbu. Mogli bi da počnu od marginalizovanja nestabilnog premijera Mađarske, Viktora Orbana, ukoliko jasnim i nedvosmislenim rečima ne osudi partiju Jobik.

Photo:EPA/STR

I Amerikanci moraju da se oglase. Naše najveće dostignuće je izgradnja  društva utemeljenog na otvorenosti, različitosti, toleranciji i slobodi.  Pored toga što držimo na oku naše sopstvene ekstremno desničarske  grupe, moramo nastaviti da osuđujemo fašističke grupe poput Zlatne zore.  Pritom možemo da učvrstimo svoje demokratske veze sa starim  kontinentom. Uprkos svim pričama o našem zaokretu ka Aziji, Evropa je  još uvek naš najvažniji ekonomski parner i najodaniji saveznik u NATO-u.  Apel predsednika Obame za sklapanje novog ambicioznog  sporazuma o slobodnoj trgovini i investicijama sa Evropom mogao bi da  revitalizuje transatlantski savez i ojača evropsku demokratiju u tom  procesu. Sa Evropom nas spajaju najdublje istorijske, društvene i  političke veze, koje se protežu sve do evropskog otkrića same Amerike.  Sada imamo dužnost da ih branimo od sramne ideologije koja napada sve  što je Evropa postigla od kraja Drugog svetskog rata.

 

Još jedan spomenik

Tuđman i u Osijeku

  
Photo: k-grupa.hr

Na osiječkom Trgu slobode postavljen je spomenik Franji Tuđmanu, a u četvrtak će biti i svečano otkriven, pred održavanje drugog kruga lokalnih izbora, u nedelju 2. juna

Spomenik će otkriti Krešimir  Bubalo, iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB),  koji se u drugom krugu bori za novi mandat gradonačelnika. Očigledno da se Bubalo odlučio da se posluži trikom koji Željku Kerumu,  gradonačelniku Splita koji je ispao iz izborne trke, nije uspeo.

Iako gradske vlasti najavljuju da otkrivanje spomenika Tuđmanu nema  nikakve veze s lokalnim izborima, s obzirom na to da je ceremonija otvaranja  upriličena samo par dana uoči drugog izbornog kruga, u takve je tvrdnje  teško poverovati. Bubalov protivkandidat u drugom krugu izbora je Ivica Vrkić, kandidat vladajuće Kukuriku koalicije.

U Splitu je spomenik Tuđmanu otkriven 17. maja pred prvi krug  lokalnih izbora, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma,  koji se nije plasirao u drugi krug izbora.

Spomenik je ubrzo po  otkrivanju dobio i stalnu zaštitu policije, pošto su stigle dojave da  bi mogao biti devastiran, a i na samoj ceremoniji otkrivanja bilo je  manjih incidenata jer je bilo građana koji su se protivili tom činu.

 

 

31.05.2013.

REAKCIJE U BiH: OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA JE RUGANjE ŽRTVAMA

 

 Reakcije u BiH: Oslobađajuća presuda je ruganje žrtvama          

Simatović i Stanišić nakon oslobađajuće presude
Simatović i Stanišić nakon oslobađajuće presude
*******************************
Oslobađajuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću iznenadila je predstavnike udruženja žrtava i nevladinih organizacija. Tim prije, jer, kako navode, saznanja i dokazni materijal, uključujući i video zapise, dokazuje prisustvo specijalnih jedinica iz Srbije.

„Zločin je nagrađen, genocid je nagrađen, agresija je nagrađena, ono ubijanje – pred kamerama ubijano – nagrađeno. I to daje poticaj za mlađe generacije koje mogu sutra da rade šta hoće i kako hoće, da im to postaje isplativo!“, naglašava Hatidža Mehmedović, predstavnica udruženja Srebreničke majke.

Hatidža kaže kako su joj i sada pred očima zločini koje su tokom genocida u Srebrenici počinile Crvene beretke, jedinica za specijalne operacije srbijanske Državne službe bezbednosti.

Ulazak jedne od srbijanskih specijalnih jedinica Arkanovaca, predvođenih vođom Željkom Ražnatovićem Arkanom, početkom aprila 1992. pamtiće i preživjeli Bijeljinci bošnjačke nacionalnosti:

„Pa može da se kaže da je grad slobodan, mada još tvrdim da ovde još postoje pojedini džepovi, pojedini fanatici muslimanski, koji se odupiru. A evo, uspostavili smo red i mir.“

Jedan od stanovnika Bijeljine koji je preživio zločine Arkanovaca je Jusuf Trbić.

„Ja sam bio maltretiran cijelu noć. Izvođen na strijeljanje, vraćan... Onda se u jednom trenutku, pred zoru, javila Biljana Plavšić, sa upozorenjem Mauzeru da mene poštedi. Onda se okrenuo, pogledao u mene i rekao rečenicu koju ću pamtiti čitavog života: 'Ne brinite, nećemo mi njega, mi znamo koga treba. Mi ovo mjesecima pripremamo.'.“, priča Trbić.

Neuravnotežena politika Suda

Nakon svega što je Haško tužilaštvo iznijelo kao dokazni materijal o učešću srbijanskih specijalnih jedinica u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina prošlog vijeka, Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH, šokirana je oslobađajućom presudom Stanišiću i Simatoviću.

„Srbija je oslobođena i ona, po ovoj presudi, uopšte nije učestvovala u ratu. Smatram da je ovo zbilja jedna velika mrlja. Ovo je ruganje žrtvama koje su preživjele sve, i ruganje Bosni i Hercegovini", smatra Fadila Memišević.

Za razliku od Fadile Memišević, Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, kaže kako je ova oslobađajuća presuda očekivana, nakon presude čelnim ljudima tzv. Herceg Bosne od srijede.

„Neuravnotežena, gotovo suprotstavljena politika Suda u kažnjavanju, naravno, sada govorim o prvom stepenu, još je jednom pokazana, potvrđena i to je sve potpuno apsurdno. Kad slušate obrazloženje, kad slušate njihovu ulogu, vama je potpuno jasno da su ovo ljudi koji su najneposrednije učestvovali u onom što se može nazvati pripremama, pa čak i operativnim zapovjedanjem pojedinim jedinicama, i onda reći da se zločini u Šamcu ili Doboju ili oko Vukovara ne mogu okarakterizirati kao njihovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, gotovo da zvuči apsurdno", ocjenjuje Tokača.

„Kakav je to mir sa ovakvom 'pravdom'? Nema ovdje istinskog mira jer nema istine o onom što se događalo. Bojim se da će međunarodna zajednica, mada ne volim taj pojam i taj termin jer je suviše amorfan, ali ovdje, hajde da kažemo, i Velika Britanija, i Francuska, pa donekle i Sjedinjene Američke Države, jer ni njih ne bih htjela amnestirati, a Rusija posebno, dakle, oni zbilja ne čine ništa da u ovoj Bosni i Hercegovini, evo vidimo i kakva nam je politička situacija, da se stvarno kaže istina, jer ćemo za dvadeset, trideset godina ponovo imati sukobe, jer nismo preradilo ono što je bilo, nismo preradili tu prošlost, stavljamo pod tepih. Pomoć nam je trebao biti Tribunal – očigledno da nije. Ja reagujem na način na koji će svaki građanin Bosne i Hercegovine reagirati – izražavam ogromno nezadovoljstvo", zaključuje Fadila Memišević.

 

****************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 Stanišić i Simatović oslobođeni po svim točkama optužbe        

Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
*********************************
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a oslobodilo je prvostupanjskom presudom bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića, kao i njegovog pomoćnika, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića.

Oslobođeni su zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović su odgovorni za formiranje specijalnih jedinica iza kojih su ostali brojni krvavi tragovi u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, ali prema odluci većine članova tročlanog sudskog vijeća – nisu odgovorni za njihove zločine.

Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
„Podsjećajući na svoj zaključak – da je vrsta pomoći kakva je pružena Jedinici (JSO) nedovoljna da bi povlačila kaznenu odgovornost za pomaganje i podržavanje, većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Picard, nisu mogli zaključiti da su optuženi pomagali i podržavali zločine koje su počinile SDG (Srpska dobrovoljačka garda), policija SAO Krajine (u Hrvatskoj), Škorpioni ili druge grupe“,  izjavio je sudac Orie čitajući sažetak presude.

Oslobađajuća presuda za Stanišića i Simatovića na tragu je oslobađajuće presude za srbijanskog generala Momčila Perišića, za kojeg je utvrđeno da je pomagao Srpsku vojsku Krajine u Hrvatskoj te Vojsku Republike Srpske u Bosni i Hecegovini, ali prema sucima nije dokazano da je ta pomoć bila direktno usmjerena na činjenje zločina.

Nisu krivi ni za zločine u Vukovaru niti Srebrenici

Iako su specijalne jedinice poput Arkanovih Tigrova i Crvenih beretki ratovale od Vukovara do Srebrenice – suci se nisu uvjerili da je čelnik srbijanskog DB-a sprovodio plan predsjednika Slobodana Miloševića.

„Vijeće je nadalje zaključilo kako je Stanišić povremeno nastupao u svojstvu veze, barem kada je riječ o kontaktima između Miloševića i Martića, odnosno između Miloševića i Karadžića. Međutim dokazi također pokazuju da su Milošević, Martić, Karadžić i Babić – redovito i neposredno kontaktirali“, objasnio je svoju sudsku logiku Orie.

 Iako se na njihovom suđenju, kao i na suđenju bivšem predsjedniku vlade tzv.SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Goran Hadžiću – moglo čuti kako je Stanišić 1991.godine u Dalju pozivao na red sve uključene u napadu na Vukovar (Teritorijalnu obranu i Jugoslavensku narodnu armiju), suci se nisu uvjerili kako je on time upravljavao.

„Vijeće napominje da nije primilo dokaze o predmetu razgovora na tom sastanku kojeg je Stanišić sazvao“, izjavio je Orie objašnjavajući postupak Stanišića kao podršku „uspješnom, vojnom zauzimanju Vukovara“.

Prilikom čitanja sažetka presude sudac Orie je napomenuo kako je gotovo polovica od 133 svjedoka - ispitana pod zaštitnim mjerama, kao i da je skriven od javnosti određeni dio suđenja zbog zahtjeva države Srbije.

„Raspravno vijeće je također odobrilo molbe iz Srbije kojima je tražena primjena mjera radi zaštite njezinih nacionalnih i sigurnosnih interesa. Uglavnom u vidu redigiranja određenih dokaznih predmeta“, naveo je sudac spominjući da je u sudski spis uvršteno gotovo 5000 dokaznih predmeta.

Na prvostupanjsku presudu Stanišiću i Simatoviću očekuje se žalba haškog tužiteljstva koje je za njih zatražilo doživotnu kaznu zatvora.

Nakon podužeg žalbenog postupka uslijediti će drugostupanjska presuda, ali najvjerovatnije i dalje bez odgovora na pitanje – je li rat na prostoru bivše Jugoslavije bio spontan i pokrenut iz neke povijesne mržnje – ili je organiziran i vođen od strane tajne službe iz Srbije.

(VIDEO: Dokumentarac - Jedinica (JSO)

 

*********************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 Suđenje Mladiću: Insajder o organiziranim srebreničkim pogubljenjima             

Momir Nikolić tokom svjedočenja 30. svibnja 2013.
Momir Nikolić tokom svjedočenja 30. svibnja 2013.
********************************
Na suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću s iskazom je počeo Momir Nikolić, obajveštajno-sigurnosni oficir iz Bratunačke brigade, koji je kao prvi viši vojni dužnosnik srpskih snaga priznao učešće u organiziranom pogubljenju tisuća zarobljenih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Suočen sa svojim bivšim zapovjednikom, Nikolić je kao insajder opisao kako su oficiri unaprijed znali da se izdvojeni muški članovi bošnjačkih obitelji namjeravaju pogubiti.
Nikolić, koji trenutno izdržava 20 godina zatvora, nakon priznanja za sudjelovanje u organiziranju pogubljenja srebreničkih zarobljenika, tužiteljstvu je potvrdio kako su prije zauzimanja Srebrenice srpske snage prema zapovjedi (Glavnog štaba) radile na otežavanju života stanovništvu te zaštićene zone, prvenstveno zaustavljanjem humanitarnih konvoja.

Uz to Nikolić je opisao kako su pripadnici VRS-a koji su opkoljavali Srebrenicu, stalno napadali civile unutar nje. Na njegove prigovore, odgovarali su mu kako postupaju prema višim naređenjima.

„Kuće civila, livade, dvorišta gdje su se nalazili. To je bio veliki problem jer se intenzivno djelovalo po onima koji su bili u enklavi. Ja nisam mogao nikome da objasnim - da ne pucaju prema enklavi jer su mi odgovarali – što ti izigravaš, mi imamo dozvolu od zapovjednika da pucamo prema enklavi“, prisjetio se svjedok.
Humanitarna katastrofa u Srebrenici eskalirala je napadom srpskih snaga koje su u nju ušle 11.srpnja 1995.godine.

Prema Nikoliću, već tada se znalo da će se bošnjački muškarci i dječaci izdvojiti iz svojih obitelji te kasnije pogubiti.

U bratunačkom hotelu Fontana, gdje je 11.i 12.srpnja general Mladić pregovarao o predaji s predstavnicima bošnjačkog naroda te pripadnicima UN-a, majoru Nikoliću je pretpostavljeni kolega potpukovnik Drinskog korpusa Vujadin Popović rekao - kako će se izdvojeni muškarci i dječaci ubiti.

„Gospodin Popović mi je rekao da će sve žene i djeca biti prebačeni na teritorij pod kontrolom muslimanskih snaga. Zatim rekao je da će vojno sposobni muškarci biti izdvojeni. Na moje pitanje što će s njima dalje biti, on je arogantno odgovorio – sve Balije treba pobiti“, naveo je svjedok što mu je ujutro 12.srpnja rekao Popović, inače (nepravomoćno) osuđen na doživotan zatvor zbog srebreničkog genocida.

Nikolić o planu za ubijanje izdvojenih Bošnjaka

 Nikolić je opisao kako su se prvi konvoji s autobusima iz Potočara – snimili, jer iz njih se nisu izdvojili muškarci i dječaci, što je on shvatio kao propagandni potez „kako bi se pokazalo da je sve u redu“. Iza toga preostalim bošnjačkim muškaracima i dječacima nije dopušteno da odu iz Srebrenice zajedno sa svojim obiteljima.

„Prvi signal meni da nešto ne valja je bio od strane vojnika koji su ih izdvajali i odvodili u zatočeničke objekte. Vrijeđali su ih, udarali, pljuvali, oduzimali stvari....to sam ja vidio“, opisao je insajder izdvajanja u UN-ovoj bazi u Potočarima gdje se pokušalo sakriti na tisuće ljudi iz zauzete Srebrenice.

Kao bivši nastavnik obrane i zaštite u srednjoškolskom centru u rodnom Bratuncu, Nikolić je osobno preporučio objekte gdje da se zarobljeni muškarci i dječaci mogu zatočiti, među ostalim i školsku sportsku dvoranu. Kao mjesta gdje će se zarobljenici pogubiti spominjana je ciglana, kao i rudnik u mjestu Sase.

Osim što je kao i na nekoliko dosadašnjih svjedočenja opisao - kako su mu kolege iz VRS-a najavili da će zarobljeni bošnjački muškarci i dječaci biti pogubljeni, Nikolić je naveo i kako mu je gestom ruke prema grlu to nagovijestio i osobno general Mladić – kada ga je upitao što se planira sa zarobljenicima.

Nikolić je naime kao obavještajno-sigurnosni oficir Bratunačke brigade VRS-a bio u Konjević polju kad je zapovjednik Glavnog štaba Ratko Mladić tamo došao 13. srpnja 1995. godine. Velikom broju zarobljenika general Mladić je osobno obećao da im se ništa neće dogoditi, no Nikolić je opisao kako je njemu pokazao drugačije.

Očekuje se kako će u nastavku iskaza u petak Nikolić to opisati i prilikom svog zadnjeg haškog svjedočenja.

(VIDEO LINK: priznanje Momira Nikolića)

 

 

31.05.2013.

INES ŠAŠKOR: ZEMLjICA BOSNA

 

 Šaškor: Zemljica Bosna           

Hercegovačka šestorka nakon izricanja presude u Hagu 29. svibnja
Hercegovačka šestorka nakon izricanja presude u Hagu 29. svibnja
************************************
Hrvatska uloga u ratu u Bosni i Hercegovini 1993. i početkom 1994. godine bila je sramotna. Po prvostupanjskoj presudi Haškog tribunala bila je i zločinačka. Slijedi konačna presuda za definitivno utvrđivanje kaznene odgovornosti.

Politička, moralna i povijesna odgovornost je ono što se tiče cijelog hrvatskog društva.

Jest, uloga Hrvatske bila je i ambivalentna, i kontroverzna, i složena. Bila je i saveznik i protivnik krvarećoj Bosni i Hercegovini, često istodobno.
Ali u ocjenama o krupnim pitanjima treba razlikovati bitno od nebitnoga.

Tuđmanova opsesija „neodrživom“ Bosnom i Hercegovinom već je legendarna. O tome postoje doslovce kilogrami pisanih dokumenata. O tome može posvjedočiti baš svatko tko se bilo kojim povodom susreo s tadašnjim hrvatskim predsjednikom, iz svijeta politike, biznisa, umjetnosti, sporta, kulture. Izgovorite riječ „Bosna“ i dobili biste strastveni pledoaje za podjelu te zemlje. Svoju je opsesiju pretočio i u državnu politiku. Dogovor o podjeli, ili barem o nacionalnom razgraničenju uz preseljenje stanovništva, bila je njegova javna politika. Koliko je u tu politiku zločin bio ukalkuliran, planiran ili toleriran, ostaje još jedna sudska runda za puni sudski pravorijek.

Idućih barem godinu-dvije dana Hrvatska će za svijet biti zemlja čiji su čelnici planirali i izveli zločinački pothvat.

Sadašnje političke elite moraju se s time nositi malo kvalitetnije nego što su pokazale u prvim reakcijama.

Zoran Milanović
Zoran Milanović
Šef države ostao je na nekoliko načelnih rečenica koje respektiraju pravdu za žrtve i uvažavaju pogreške prijašnje politike. Premijer se prvi put do sada približio lideru HDZ-a i upustio se u lamentiranje o hrvatskim zaslugama za nezavisnost i opstojnost BiH. Tvrdi da ima argumente kako zločinačkog pothvata nije bilo. Zašto ih do sada nije predočio? Šefica diplomacije ne odustaje od svoje stare izjave (zbog koje su je desničari razapinjali dugi niz godina) kako je HDZ-eva politika bila agresorska prema BiH i kaže – ova presuda s time nema veze. Odgovor za Ripleya.

Razumije se da bi za međunarodni položaj Hrvatske i za njezinu percepciju u svijetu opstanak prvostupanjske presude bio težak udarac. Ne neposredno i dnevno-politički, ali to je civilizacijska kvalifikacija koja ostaje. Međutim, važnije od percepcije u svijetu je domaće suočavanje sa svim posljedicama bivše politike.

Onespokojavajuće je što haške presude sve manje djeluju u tom pravcu.
Haški tribunal i sam pridonosi slabljenju svoga utjecaja na katarzu u zemljama bivše Jugoslavije. Mnogo se Haagu može zamjeriti, osobito Tužiteljstvu. I nedosljednost, i proizvoljnost, i evidentno politički utjecaji.

Ali ostaje činjenica da bi bez njega tisuće najtežih zločina ostalo nekažnjeno.

Za Hrvatsku ostaje zadaća da s Tuđmanovom bosanskohercegovačkom politikom ne kalkulira i ne petlja. Ta je politika efektivno napuštena još prije 13 godina i za nju nema mjesta u evropskoj Hrvatskoj.

Neovisno o definitivnom sudskom pravorijeku, ta je politika bila pogrešna.
Famozna Herceg-Bosna funkcionirala je kao dio Hrvatske, njome se upravljalo iz Zagreba. Razbuktavanje rata i sistematski zločini alarmirali su i svjetsku i domaću javnost i političke centre odlučivanja. Od zemlje žrtve Hrvatska se počela promatrati kao (su)agresor. Izgubila je saveznike, njezin put prema Evropskoj uniji bio je zamrznut. Na unutarnjoj sceni upravo je rat u Bosni i Hercegovini načeo Tuđmanovu moć. Dolazi do prvog velikog raskola u HDZ-eu, odlaskom Stipe Mesića i Josipa Manolića.  Katolička crkva se distancira od vladajuće politike. Javnost dotadašnju ''bosansku politiku'' nije podržavala.

Tuđman je prihvatio intervenciju SAD i pristao, najprije na Washingtonski, a potom i na Daytonski sporazum.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman
Polako se napuštala stara politka. Sve do Tuđmanove smrti protagonisti herceg-bosanske opcije dominirali su političkim životom Hrvatske, poslije su potisnuti. Sada djeluju kao lobiji, umreženi u dijelove obavještajnog sustava, biznisa i desnih političkih stranaka. Ponovno su u okruženju predsjednika HDZ-a. Katolička crkva kao da je zaboravila dramatični apel svog tadašnjeg prvog čovjeka nadbiskupa Franje Kuharića kojim se suprotstavio Tuđmanovoj politici. Aktualna hijerahija djeluje kao logistička potpora za dokazivanje nevinosti svih čelnika nekadašnje Herceg-Bosne, uključivši i već davno osuđenoga Darija Kordića.

Desnica, suprotstavljajući se haškoj presudi Prliću i drugima, rehabilitira tuđmanovsku politiku. Reinterpretira već povijesno ocijenjene događaje.

Reinterpretacija vodi prema drugačijoj politici, vodi natrag u sukobe.

To je najmanje što Hrvatskoj treba. Kao i Bosni i Hercegovini.

 

**********************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 Promocija knjige Nenada Pejića: "Isključi TV i otvori oči"          

Promocija knjige Nenada Pejića: "Isključi TV i otvori oči"
****************************
Novinarska odgovornost, fabrikovanje straha, borba za vrijednosti i nezavisnost od političkog uticaja, sve je ovo, i još više, opisano u knjizi "Isključi TV i otvori oči" Nenada Pejića, glavnog regionalnog direktora Radija Slobodna Evropa.

Iz ugla novinara a potom i glavnog urednika tadašnje Televizije Sarajevo, Pejić je podijelio svoja zapažanja, strahove i dileme, kojih se danas prisjeća s distance od preko 20 godina.

Prateći raspad Jugoslavije, a paralelno s tim i raspad nekadašnjeg javnog servisa zajedničke države, a kroz priču borbi za očuvanje RTV Sarajevo kao stuba otpora prema nacionalizmu i propagandi, Pejić u knjizi prenosi svoja iskustva sa prve medijske linije devedesetih.

On navodi kako se u to vrijeme ipak izborilo za prave vrijednosti.

„Ali te vrijednosti nisu pobijedile, nažalost. Mi smo vodili jednu izgubljenu bitku, mi smo u toj izgubljenoj bitci jednu malu bitku dobili, ali rat smo izgubili. Svi su kriteriji pali, ne samo u novinarstvu nego i u bilo kojoj drugoj profesiji. Idoli su danas neuporedivo slabiji nego nekada. Moral je neuporedivo niži nego što je bio. Naravno da mi je žao zbog toga, ali - šta je izbor bio? Boriti se ili se predati? Ja nisam bio dovoljno pametan da vidim kuda to sve vodi, do kraja. Da sam vidio šta će biti 20 godina kasnije, ja se ne bih ni borio. Možda bih otišao odmah“, ističe Pejić.

Sa promocije knjige u Sarajevu
Sa promocije knjige u Sarajevu
Brojni prvaci bh. medijske scene koji pamte i koji su se sami susretali s izazovima o kojima Pejić govori, otvorili su kroz dijalog i dilemu - je li se moglo učiniti više kako bi se građani Bosne i Hercegovine pripremili za nadolazeći rat. Novinar i bivši urednik lista „Dani“ Senad Pećanin:

„Onda kada je kod nas bipoliziran napad na Sloveniju kroz priču o vojniku Bahrudinu i ono čuveno 'Oni kao napadaju, mi se kao branimo', onda kada 90 posto građana po mom sudu, zahvaljujući TVSA, Oslobođenju i Yutelu, nije znao ko napada, ko brani Vukovar. Mislim da tu postoji bitan problem i mislim da je medijska klima koju su stvarali ovi vodeći mediji išla objektivno na ruku nepripremljenosti građana Bosne i Hercegovine za ono što je već bilo pomno planirano“, navodi Pećanin.

Balans, činjenje ili nečinjenje

Glavni urednik „Slobodne Bosne“ Senad Avdić događaje opisane u knjizi je, kako kaže, preispitivao kroz vlastita iskustva. Pozicije i vrsta odgovornosti kaže nisu bile iste, a upravo su one odlučivale i o pristupu i izboru sagovornika. Teško je kritizirati i vraćati se u prošlost jer je svako radio kako je osjećao.

„Ja nisam imao potrebu da čujem dvije, pogotovo tri strane, to je zlatno pravilo novinarstva, tada se to još nikad nije zvalo 'govor mržnje', ali ja sam smatrao da nemam nikakvu potrebu i obavezu da u svoju novinu pustim svaku budalu koja će brbljati, bio on predsjednik jedne stranke ili bio predsjednik vlade koji govori gluposti, koji koristi jezik mržnje, poziva na ksenofobiju, koji priziva rat - takav meni neće ući u novinu. Na javni servis odnosno na javnu televiziju, nažalost, takvi su ljudi morali dolaziti jer su dio vlasti koja je to konstruirala“, kaže Avdić.

Pejić ovakvu ulogu TVSA uoči ratnih dešavanja smatra borbom u kojoj se od ove medijske kuće očekivalo više nego od čelnika države.

Nenad Pejić na promociji knjige, foto: Media Centar Sarajevo
Nenad Pejić na promociji knjige, foto: Media Centar Sarajevo
„Od TVSA se tražilo da bude na braniku domovine, a da istovremeno iznutra nije bila na braniku domovine, nego se raspadala. Iznutra je rasturana, kao izvana. To je ta neka dilema ili moralni problem - da li je urađeno više ili nije urađeno više. Mi smo čak i razgovarali oko toga da li da uopšte emitiramo te izjave mržnje, da li time doprinosimo mržnji? Neki će reći da toga više nema. Šta je onda rezultat? Da li će gledaoci ostati bez tih poruka mržnje? Smatram da neće, jer oni stižu sa drugih medija ili ukradenih predajnika. Dakle, jedino što si mogao da uradiš jeste da emitiraš tu izjavu mržnje i kontra izjave nekih predstavnika, te na taj način praviš neki balans. Da li je taj balans pravi ili lažni - to je druga priča“, pojašnjava Pejić.

Kao jedan od bitnih zaključaka bivši urednik u „Oslobođenju“ Mehmed Halilović smatra pitanje medijske i novinarske odgovornosti za činjenje ili nečinjenje tokom devedesetih kao jedno od ključnih za napredak društva danas.

„Postoji niz instanci i niz mogućnosti za pozivanje tih ljudi na odgovornost, jer mislim da su oni u velikoj mjeri, gotovo pa u istom obimu, dopinijeli ratovima“, smatra Halilović.

Dugogodišnji novinar i urednik Oslobođenja Zija Dizdarević praveći paralelu s Pejićevim novinarskim radom u to vrijeme i uticajem građana na medije danas kaže:

Promocija knjige Nenada Pejića: "Isključi TV i otvori oči"
Promocija knjige Nenada Pejića: "Isključi TV i otvori oči"
„Ono što je on govorio i poručivao shvatalo se kao nešto što je pogodilo osjećanja, razmišljanja, htijenja i namjere većine ljudi. Građani su bili većinom uz takvu Radio-televiziju. Gdje je sada građanin u odnosu na javne servise i nove medije koji bi trebali biti u njegovoj funkciji? Kakvu moć ima građani da uče – nikakvu pod milim Bogom!“

Uzevši u obzir podijeljenost medija, političku i ekonomsku zavisnost, te nedostatak pluralizma ideja u medijima danas, Pejić daje i ocjenu kakvo će se drušvo time izgraditi:

„Podijeljeno, frustrirano, besperspektivno“.

Knjiga „Isključi TV i otvori oči“ je priča koja se događa prije 20 godina, a čini se kao da se dešava danas. Ona predstavlja i izuzetan istorijski doprinos percepciji događaja iz devedesetih godina prošlog vijeka, te kao takva čini vrijedan dokument za sve koji su ispred ili iza ekrana bili njihov dio.

 

 

31.05.2013.

FRANCIS BOYLE PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA: HAŠKI TRIBUNAL NASTOJI AMNESTIRATI SRBIJU

Francis Boyle: Haški tribunal nastoji amnestirati Srbiju

image Francis Boyle        

SARAJEVO - Današnja oslobađajuća presuda Haškog tribunala za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, poput nedavne presude generalu Momčilu Perišiću, dio je političkog procesa koji su poduzele sudije ICTY-ja pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ...

... u ekskluzivnom razgovoru za FENU Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois  i nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

Dodao je, "takozvana izlazna strategija Haškog tribunala da se Srbija u potpunosti oslobodi od odgovornosti za zločine počinje tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, i da se na taj način integriše u Evropsku uniju i NATO. Oni nas nastoje uvjeriti da niko od visokorangiranih zvaničnika u Srbiji nije odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Jasna je njihova namjera da nastroje integrisati Srbiju u EU i NATO, što se također vidjelo i u oslobađajućoj presudi koji je Međunarodni sud donio u presudi u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore", istakao je Boyle.

Kada je u pitanju presuda četvorici nekadašnjih čelnika tzv. Herceg-Bosne, Boyle je podsjetio na svoje ranije kritike Vance- Owenovog plana koji je dao zeleno svjetlo nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu za kampanju etničkog čišćenja u BiH.

- U više navrata sam tražio od Predsjedništva BiH da tužim Hrvatsku za agresiju pred Međunarodnim sudom pravde u cilju zaustavljanja agresije koju je provodila Hrvatske i HVO-a pod vodstvom generala Tihomira Blaškića - zaključio je Boyle.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Stanišić i Simatović oslobođeni optužbi za ratne zločine!

image Stanišić i Simatović / Reuters        

HAAG - Vijeće holandskog sudije Alphonsa Oriea oslobodilo je danas bivše šefove Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišiću i Franka Simatovića, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Tužilaštvo, kako je konstatirano, nije dokazalo izvan razumne sumnje da su ...

... planirali ili naredili zločine za kojih se teretilo.

Podsjetimo, Haško tužiteljstvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

Optužnica u pet tačaka teretila je Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu bili su, po optužnicu, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Taj cilj je, po optužnici, ostvarivan ubistvima, deportacijama, prisilnim premještanjima i progonima nesrpskih civila, uz učešće jedinica pod kontrolom srpske tajne službe – "Crvenih beretki", "Arkanovaca", "Škorpiona", "Martićeve milicije", ''Knindža'' i drugih.

Osim za krivičnu odgovornost samih optuženih, obje presude su važne za rasvjetljavanje uloge Srbije u planiranju, otpočinjanju i učešću u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Haški tužitelji su u završnim podnescima u januaru ove godine tražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora.

"Uzimajući u obzir težinu zločina koji im se stavljaju na teret, ulogu koju je svaki od optuženih igrao u njima... Tužiteljstvo predlaže Sudu da ih, u slučaju da ih proglasi krivima po svim tačkama optužbe, osudi na kaznu doživotnog zatvora", naveli su tužitelji.

Inače, istakli su, dokazi izneseni tokom suđenja razotkrili su tajnu zločinačke operacije SDB-a po Hrvatskoj i BiH, kazao je tom priliko tužitelj Dermot Groom u završnim riječima.

"Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata Stanišić i Simatović su ubijali, deportirali, prisilno preselili i prognali hiljade nesrba tokom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Bili su nezamjenjivi u uspješnoj provedbi zajedničkog plana zločinačkog poduhvata, koji je s područja koja su bila njihov cilj uglavnom ispraznio nesrbe koji su tamo živjeli 1990. godine", poručili su tužitelji.

Odbrana je, pak, tražila njihovo oslobađanje, smatrajući da im nisu dokazani zločini.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su "rukovodili finansiranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su učestvovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tokom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta, te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Naknadnim proširenjem optužnice u martu 2006. njih dvojicu se dodatno tereti za likvidaciju šestero Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni", a koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

Tužitelji su poručili da je jedan od prvih zločina koji su počinile paravojne jedinice bio napad na Lovinac 1991. godine, u kojem je Simatović lično učestvovao, a potom su uslijedili ubijanje, razaranja i napadi na druge ciljeve u Hrvatskoj od Kijeva do Škrabrnje.(Vijesti.ba/AA)

 

Oslobađajuća presuda ne doprinosi povjerenju i pomirenju u BiH

image Munira Subašić        

SARAJEVO - Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je da oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju ne doprinosi ...

...  povjerenju i pomirenju u BiH, što je, kako je kazala, Haški tribunal imao kao glavni cilj.

- Neka bude sram sudija koji su donosili takve presude. Ne znam kako će noćas mirno spavati - izjavila je Subašić za Agenciju FENA.

- Iznenađena sam i povrijeđena zbog oslobađajuće presude za Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija - dodala je.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

 

Iznenađen sam presudom, zar groblja i uništene ljudske sudbine nisu dovoljan dokaz?

image Sakib Softić               

SARAJEVO - Profesor na Univerzitetu u Sarajevu i bivši agent BiH u sporu protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić iznenađen je oslobađajućom presudom Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku ...

... Simatoviću - Frenkiju i smatra je prosto nevjerovatnom.

"Nevjerovatno je da neki sud, neko sudsko tijelo kaže da nije bilo dovoljno dokaza da su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije i bivši komandant specijalne jedinice Frank Simatović - Frenki počinili krivična djela i da ih zbog toga oslobode", kazao je.

I BiH i Hrvatska su, kaže Softić, pune dokaza. Dokazi su, kaže on, groblja, uništene ljudske sudbine, spaljene kuće, porušeni gradovi.

"Prosto je nevjerovatno da ili Tužilaštvo nije odradilo posao kako valja (nisu prikupili dokaze koji ukazuju na krivnju ove dvojice) ili je sud zaista pristrasno ocijenio ove dokaze i rekao da ta dvojica ratnih zločinaca nisu krivi", kazao je Softić u Dnevniku D FTV.

On je mišljenja da se samo utvrđivanjem istine i osudom krivaca može doći do pomirenja naroda na ovim prostorima.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

(Vijesti.ba/Fena)

 

"Ostaje gorak okus i razočarenje u pravednost suda u Hagu"

image Amer Jerlagić / Vijesti.ba        

SARAJEVO - Vijeće holandskog sudije Alphonsa Oriea oslobodilo je danas bivše šefove Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišiću i Franka Simatovića. Nakon zahtjeva tužilaštva za doživotnim kaznama zatvora, oslobađajuća presuda Stanišiću i Simatoviću za mene ...

...  je iznenađujuća i neočekivana, bez obzira na svu ''kooperativnost'' koju je Stanišić činio prema sudu u Hagu, kaže predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Za nas koji smo živjeli i preživjeli zločine za koje su terećeni Stanišić i Simatović, ostaje gorak okus i razočarenje u pravednost suda u Hagu, kaže Jerlagić.


(Vijesti.ba)

 

Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo protestno pismo tribunalu u Haagu

image        

SARAJEVO - Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je protestno pismo povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbe za ubistva, progone, deportacije, nehumana ...

... djela (prisilno premještanje).

- Nalazimo da je presuda Tribunala kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni po svim tačkama optužbe neprimjerena i da predstavlja izdaju ne samo pravde već i žrtava.

Osloboditi optužbe organizatore i osnivače dobrovoljačkih redova poput 'Crvenih beretki', 'Arkanovih tigrova' i 'Škorpiona', dakle odreda koji su činili najstrašnije zločine, predstavlja također svojevrstan zločin nad preživjelim žrtvama, koje smisao svog tužnog života nalaze u prekopavanju masovnih grobnica, tražeći kosti svojih najmilijih, mučenih i ubijenih od strane Simatovićevih i Stanišićevih odreda smrti.

Smatramo da je licemjerno od zapadnih zemalja osnovati Međunarodni sud koji će suditi za ratne zločine, a onda vršiti pritiske na taj isti Sud koji donosi političke a ne sudske presude - istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, i dodala da je "Tribunal ovom presudom definitivno oslobodio Srbiju za učešće u ratu" u BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Oslobađajuća presuda Stanišiću i Simatoviću je politička presuda

image Bakira Hasečić        

SARAJEVO - Predsjednica Udruženja "Žena -žrtva rata" iz Sarajeva Bakira Hasečić smatra da je oslobađajuća presuda za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija politička presuda. Ovo je politička ...

... presuda i još jedan dokaz da se Vijeće sigurnosti stavilo na stranu agresora s osnovnim ciljem da BiH u obnovljenom postupku ne bi mogla dokazati da je Srbija izvršila agresiju - kazala je Hasečić.

Vjerovali smo, kaže ona, Haškom tribunalu, "ali u posljednje vrijeme očito se vidi da je Haški tribunal pod protektoratom UN-a".

- Neshvatljivo je da Prvostepeno sudsko vijeće presudi ratne zločince, a da ih Pretresno vijeće oslobodi svih odgovornosti - kazala je ona.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.(Vijesti.ba/Fena)

 

Stanišić i Simatović su oslobođeni da bi se sakrila zločinačka uloga Srbije!

image Hatidža Mehmedović        

SREBRENICA - Haški tribunal danas je izrekao oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću. Majke žrtava genocida ogorčene su na oslobađajuću presudu.

Zločin kod Trnova, odnosno strijeljanje šesterice Bošnjaka, među kojima je bio i Nurin maloljetni sin Azmir, snimili su kamerom.

Tijela su kasnije pronađena na tog lokaciji, a potom su i ukopana u Memorijalnj centar u Potočarima.

Majka Nura svog sina Azmira Alispahića prepoznala je na tv-snimuku kada su ga „Škorpioni“ ubili.

- Nadala sam se pravdi. Za nas žrtve nema pravde niti će ikad biti. Živim ali nisam živa i živjeti se mora. Zadnji put svog sina sam vidjela 1995.godine. Sram bilo onih u Haagu, dabogda ih moje suze stigle - izjavila je za Agenciju Fena Nura.

- Nema više pravede, nema ništa ali dabogda ih Božija pravda stigla. Na ovome svijetu nema pravde za žrtve, niti se zločincima može suditi, samo se nadamo Božijoj pravdi. Jednog dana ćemo svi doći pred Boga i položiti svoje račune, a zločince dabogda Božija pravda stigla. Mi smo bili puni nade u Haški sud, ali taj sud je prešao u politički sud. Prošlost ne možemo vartiti, ali presude za zločince trebaju, zbog opomene mlađim generacijama, za budućnost onih koji nisu upamtili tragediju. Ovakve presude trebaju da zabrinu čitavu regiju, a ne samo BiH, ovakve presude za pojedince znači genocid je isplatljiv - kazala je za Fenu Majka Hatidža Mehmedović.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 05/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75235073

Powered by Blogger.ba