Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.05.2013.

ZAŠTO JE HAG AMNESTIRAO "ŠKORPIONE" I NjIHOVE STRAŠNE ZLOČINE U SREBRENICI?

Zašto je Hag amnestirao ''Škorpione'' i njihove strašne zločine u Srebrenici?

image Franko Simatović u sudnici / AFP                                                                 
                                                                                                                                                                            

SARAJEVO - Bivši šefovi Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović danas su oslobođeni, između ostalog, odgovornosti za djelovanje jedinica koje su sijale smrt po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, među kojima su bili i zloglasni ''Škorpioni''.

Na taj način, smatraju upućeni u rad Haškog tribunala, nisu samo oslobođena dvojica bivših šefova tajne policije već i amnestirani zločini koje su počinile jedinice koje su, kako je potvrđeno i današnjoj presudom, nedvojbeno osnovali.

Priču o ''Škorpionima'' svjetska javnost upoznala je nakon što je otkriven snimak šestorice Srebreničana koje su oko 16. jula 1995. godine, u okolini Trnova počinili pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni” pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca.

Žrtve su kasnije identificirane. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Inače, na snimku prikazanom tokom svjedočenja istražiteljke Tužilaštva Erin Gallagher, vidi se kako grupa pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa. “Škorpioni” su žrtvama, dok su ležale, iz blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

"Nema nigdje pravde, niti će je biti. Vidite da rade što hoće. Ovo je sramota neviđena. Kako ih nije Boga strah", kazala je kroz suze danas novinaru Anadolije Nura Alispahić, ubijenog majka Azmira Alispahića.

Podsjetimo, snimak ubistva je prvi put prikazan pred Tribunalom u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Nakon prikazivanje i velike pažnje svjetske javnosti izvršitelji zločina su u Srbiji uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Slobodan i Aleksandar Medić osuđeni su na po 20 godina zatvora, a Petar Petrašević, koji je priznao krivicu, na 13-godišnju zatvorsku kaznu.

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić upitao se danas kako su mogli biti oslobođeni oni koji su odgovorni za ''Škorpione'' koji su pred kamerama ubijali Srebreničane. To je, veli, vidio cijeli svijet.

''Ja mislim da je ova presuda na tragu presude Međunarodnog suda pravde (MSP)  u postupku Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid, te na tragu nedavne presude u slučaju generala Momčila Perišića. U današnjoj presudi se nekoliko puta spominju ''Škorpioni'', ali sudija nije našao za shodno da makar u pola minute objasni kako to ''Škorpioni'' nisu bili dio Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB), iako je tužilaštvo dalo niz dokaza za to?! Postoje dokazi da su ''Škorpion'' bili dio MUP-a Srbije! Postojalo je preko 50 svjedoka, insajdera. Interesantno je da su oslobođeni ''Škorpioni'' koji su simbol miješnja Srbije u agresiju na BiH. Pogotovo jer je potvrđeno da su Stanišić i Simatović osnovali tu istu jedinicu'', rekao je Ahmić za agenciju Anadolija.

Ahmić podsjeća da su upravo jedinice poput ''Škorpiona'', ''Arkanovaca'' i drugih činile najstrašnije zločine.

''Dokaza je bilo mnogo. Hag mora objasniti na koji način su ''Škorpione'' i slične jedinice stavili izvan kontrole Stanišića i Simatovića, odnosno SDB-a'', naglasio je.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju Haški tribunal je, navodno, tražio konkretne naredbe za konkretne zločine, i to direktno od optuženih! Čak iako su ti ljudi na čelu SDB-a Srbije, a, naglasio je, postoje dokazi da su spomenute jedinice dio MUP-a Srbije. Riječ je o tzv. ''konkretnoj usmjerenosti''.

Ahmić se pita koji bi šef tajne policije na svijetu napisao takvu naredbu?

Da li je bio cilj da se pronađe bilo kakav razlog da se Stanišić i Simatović oslobode?

Vjeruje Ahmić da su ovdje u pitanju igre velikih sila koje se prelamaju ''preko naših leđa''.

''Nešto se dešava u finalu rada Tribunala. Urušili su kredibilitet Haškom tribunalu'', rekao je Ahmić, ističući da ga rezultat ove presude podsjeća na slučaj ''Nikaragva'' i upetljanost američkih obavještajnih službi koje su kasnije amnestirane.


(Vijesti.ba/AA)

 

Presudom Priliću i ostalima, presuđeno trećem entitetu

image Amer Jerlagić        

SARAJEVO - Generalni sekretar Stranke za Bosnu i Hercegovinu Salem Halilović kazao je danas novinarima da je jučerašnjom presudom Jadranku Prliću i ostalima presuđeno Herceg-Bosni, izražavajući nadu da je tako presuđeno i trećem entitetu u BiH, jer između ...

... Herceg-Bosne i trećeg entiteta nije velika razlika.

Pretresno vijeće ICTY-a izreklo je jučer Jadranku Prliću kaznu zatvora od 25 godina, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću po 20, Valentinu Ćoriću 16 i Berislavu Pušiću kaznu zatvora od deset godina. Oni su ukupno osuđeni na 111 godina zatvora.

Halilović smatra da određene političke partije i danas koriste razgovore o ustavnim promjenama i podjeli državne imovine da bi pokušale doći do cilja, odnosno etnički podijeliti teritoriju BiH.

Podsjetio je da bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić u vrijeme kada je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio živ otvoreno i javno rekao da je Tuđman odgovoran za agresiju Hrvatske na BiH, a Halilović smatra da je jučerašnjom presudom ICTY-a ta tvrdnja potvrđena.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić naglasio je da presuda nije pravosnažna, ali da ona može biti moralna satisfakcija za žrtve, naglašavajući da nakon ove presude može uslijediti relaksacija odnosa dviju zemalja.

Smatra da je izrečena kazna blaga posebno ako se zna da se radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog napada, jer taj pojam označava sistemsko i plansko djelovanje najvišeg vojnog i političkog vrha Hrvatske i u to vrijeme Herceg-Bosne.

Izrazio je nadu da će tužilaštvo tražiti veću kaznu u žalbenom postupku, ali je dodao i da se nakon ove presude može jasno reći da Hrvatska ni Srbija nisu garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a presudom je određen i karakter rata u BiH jer više nema prostora za odrednicu "građanski rat u BiH".

Jerlagić se na današnjoj pres-konferenciji osvrnuo i na Prijedlog odluke o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koju su predložili klubovi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naglašavajući da je ta odluka u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

Podsjeća i da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) jasno navelo da se vojna i državna imovina mora podijeliti u skladu s odlukom Ustavnog suda, te Jerlagić ističe da je ovako predložena odluka operacionalizacija banjalučkog sporazuma.

Na kraju je istakao da zabrinjava i činjenica da se ovo važno pitanje rješava odlukom, kao i činjenica da je ova odluka predložena po hitnom postupku bez mogućnosti za amandmansko djelovanje.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo protestno pismo tribunalu u Haagu

image        

SARAJEVO - Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je protestno pismo povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbe za ubistva, progone, deportacije, nehumana ...

... djela (prisilno premještanje).

- Nalazimo da je presuda Tribunala kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni po svim tačkama optužbe neprimjerena i da predstavlja izdaju ne samo pravde već i žrtava.

Osloboditi optužbe organizatore i osnivače dobrovoljačkih redova poput 'Crvenih beretki', 'Arkanovih tigrova' i 'Škorpiona', dakle odreda koji su činili najstrašnije zločine, predstavlja također svojevrstan zločin nad preživjelim žrtvama, koje smisao svog tužnog života nalaze u prekopavanju masovnih grobnica, tražeći kosti svojih najmilijih, mučenih i ubijenih od strane Simatovićevih i Stanišićevih odreda smrti.

Smatramo da je licemjerno od zapadnih zemalja osnovati Međunarodni sud koji će suditi za ratne zločine, a onda vršiti pritiske na taj isti Sud koji donosi političke a ne sudske presude - istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, i dodala da je "Tribunal ovom presudom definitivno oslobodio Srbiju za učešće u ratu" u BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Oslobađanje Stanišića i Simatovića produbljuje nepovjerenje među narodima!

image Jovica Stanišić        

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) iznenađena je današnjom odlukom Haškog tribunala da od optužbi za teške ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu oslobodi šefa Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog ...

... pomoćnika Franka Simatovića, saopćeno je iz ove stranke.

- Oslobađanje generala Perišića, a sada Stanišića i Simatovića, činjenice su koje pokazuju i dokazuju da je promijenjena politika Haškog tribunala sa primarnim ciljem aboliranja Srbije od odgovornosti za agresiju i ratna stradanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Očito da su neki politički centri na ovaj način željeli nagraditi Srbiju za iskazanu kooperativnost, smatrajući da to istovremeno može doprinijeti regionalnoj stabilnosti, a na štetu žrtava najbrutalnijih ratnih zločina i etničkog čišćenja teritorija počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata - navodi se u saopćenju.

U SDA smatraju da do pomirenja i normalizacije odnosa u regionu može se doći samo istinom i pravdom, a današnja presuda "nažalost, umjesto istine i pravde donosi neistinu i nepravdu".

- Ipak se nadamo da će, po žalbi Tužilaštva, drugostepeno vijeće donijeti drugačiju presudu i pravdu za žrtve i njihove porodice - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Zapanjena sam oslobađajućom presudom Stanišiću i Simatoviću

image Nataša Kandić        

BEOGRAD - Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je zapanjena oslobađajućom presudom bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zamjeniku Franku Simatoviću ...

... Frenkiju u Haškom sudu.

"Moram da priznam da sam zapanjena. Presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne", rekla je Kandićeva.

Prema njenim riječima, srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile "slobodne jedinice" koje su se naoružavale mimo volje Srbije i Službe državne bezbjednosti.

"Utisak je da je sud mišljenja da je aktivnost tih jedinica bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriji gdje se ratovalo, bez namjere da se ti djelovi Hrvatske i BiH homogenizuju protjerivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji", rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u posljednjoj fazi rada odstupaju od "očiglednih činjenica", prenose Agencije.

"Potpuno je jasno da su te jedinice bile formirane za činjenje ratnih zločina. Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona rekli su da smatraju je to bila državna jedinica. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne bezbjednosti", rekla je Kandićeva.

(Vijesti.ba)

 

Svjedoci i žrtve iznenađeni oslobađajućom presudom

image Jovica Stanišić        

SARAJEVO - Postoje "umjetnici" u sudu Haškog tribunala koji su uspjeli pronaći modele da oslobode Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, poručio je u izjavi za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja žrtava svjedoka i genocida Murat Tahirović. 

„Ovo je prvostepena presuda. Mi očekujemo da će se u žalbenom postupku otvoriti nove mogućnosti i da će tužilaštvo uložiti dodatne napore, te da će se dio odgovornosti vratiti na ovu dvojicu i da će biti osuđeni“, rekao je Tahirović.

On je kazao kako svi znaju da je tadašnja Državna bezbjednost učestvovala u organizovanju i počinjenju zločina na prostoru ne samo BiH, već i Hrvatske. Tahirović je prisustvovao današnjem izricanju presude Haškog tribunala kojom su Stanišić i Simatović, bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije, oslobođeni optužbi za udruženi zločinački poduhvat kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

„Konstatovali su da je jedinica Crvene beretke formirana od strane Državne bezbjednosti, da je odgovorna za određeni broj zločina po tačkama kako su oni to postavili. Međutim, na kraju su konstatovali, na iznenađenje sviju nas, da dvojica koja su odgovarala za počinjenja zločina tih jedinica nisu odgovorni“, naglasio je Tahirović, dodavši kako se nije osjećao baš ugodno znajući šta su Crvene beretke počinile na prostorima BiH.

Uz današnju oslobađajuću presudu, prethodno je žalbeno vijeće Haškog tribunala ukinulo, 28. februara, kaznu od 27 godina zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije i naredilo da se Momčilo Perišić odmah pusti na slobodu.

Tahirović nije želio da komentariše da li to predstavlja mogućnost da se Srbija oslobodi odgovornosti za rat u BiH.
„Ne bih želio komentarisati to kao pokušaj oslobađanja Srbije. Mi, kao žrtve, mislimo da Srbija ima veliku odgovornost za zločine koji su počinjeni u BiH, te da na tome treba ustrajati. Mislim da se treba potruditi, ne samo žrtve, već i politika da se maksimalno angažuje, da u žalbenom postupku dobijemo pravdu i da se kazne zločinci“, zaključio je Tahirović.

(Vijesti.ba/AA)

 

Ovo je sramota neviđena, kako ih nije Boga strah!

image Nura Alispahić        

SARAJEVO - Srebreničanka Nura Alispahić, koja je na videosnimku koji svjedoči o likvidaciji šestorice zarobljenih civila iz Srebrenice, a koje su izveli zloglasni ''Škorpioni'', prepoznala sedamnaestogodišnjeg sina Azmira, izjavila je danas za agenciju Anadolija (AA) da ...

... je šokirana oslobađanjem šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Njih je danas u Haškom tribunalu oslobodilo Vijeće holandskog sudije Alphonsa Oriae, naredivši da odmah budu pušteni na slobodu.

''Nema nigdje pravde, niti će je biti. Vidite da rade šta hoće. Ovo je sramota neviđena. Kako ih nije Boga strah'', kazala je kroz suze Nura Alispahić za agenciju Anadolija.

Tužilaštvo, kako je konstatirano, nije dokazalo izvan razumne sumnje da su Stanišić i Simatović planirali ili naredili zločine za kojih se tereti.

Tužiteljstvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

Optužnica u pet tačaka teretila je Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu bili su, po optužnicu, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Haški tribunal je utvrdio da su optuženi, uz ostalo, organizirali sudjelovanje zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO) tzv ''Jedinice'' u akcijama u Bosanskom Šamcu i Doboju 1992. godine.

Ovi doprinosi pomogli su, kazano je, činjenju zločina u Bosanskom Šamcu i Doboju. No, većina članova Vijeća smatra da pomoć koje su pružili ''Jedinici'' nije bila  usmjerena na činjenje kaznenih dijela, uključujući i ubistva i deportacije. Pomoć koju su pružili JSO odnosi se na pomaganje i podržavanje.

Sud je konstatirao da su postojale manje veze između optuženih, policije SAO Krajine i drugih jedinica koje su činile zločine poput Srpske dobrovoljačke garde ili ''Arkanovaca'', ''Škorpiona'' i drugih sličnih jedinca.

No, kako je istaknuto danas u Hagu, optuženi nisu ni u jednom slučaju, kada su pripadnici tih jedinica činili zločine, odigrali ulogu koja bi povlačila kaznenu odgovornost.

''Većina članova vijeća nije mogla zaključiti da su pomagali i podržavali Srpsku dobrovoljačku gardu (SDG), ''Škorpione'', policiju SAO Krajine'', kazao je holandski sudija.

(Vijesti.ba/AA)

 

Anonymousi otkrili podatke ekstremnih desničara

image Foto: Arhiv        

LONDON - Članovi hakerske organizacije Anonymous na internetu su objelodanili brojeve mobilnih telefona rukovodstva ekstremne desničarske grupacije "Engleska liga odbrana" (EDL). Britanski dnevnik Guardian navodi da je na internetu objavljena lista brojeva ...

...  telefona i kućnih adresa članova EDL.

Na videosnimku objavljenom na internet stranici YouTube hakerska organizacija je osudila EDL, jer koristi smrt britanskog vojnika Leeja Rigbyja kao "novi izgovor za širenje mržnje, netrpeljivosti i za dezinformisanje".

Dvojica napadača ubili su britanskog vojnika prije sedam dana nedaleko od kasarne u Woolwichu, u jugoistočnom dijelu Londona.
(Vijesti.ba/SRNA)

 

 

30.05.2013.

ODLUKA SUDSKOG VIJEĆA HAŠKOG TRIBUNALA: JOVICA STANIŠIĆ I FRANKO SIMATOVIĆ-FRENKI OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA RATNE ZLOČINE!

Odluka sudskog vijeća Haškog tribunala
Stanišić i Simatović oslobođeni optužbi za ratne zločine!

 

 

 

                  

 

 

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki, prvostepenom presudom oslobođeni su odgovornosti za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.

Tu presudu je danas donijelo sudsko viječe Haškog tribunala kojim je predsjedavao sudija Alphons Orie.

Podsjećamo, krivična djela u optužnici podignutoj protiv njih su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Stanišić i Simatović se teretili su se za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Tužilaštvo je tvrdilo da su njih dvojica učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja ove dvije zemlje.

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. maja 2003. godine. Obojicu optuženih su srpske vlasti uhapsile 13. marta 2003. godine.

Simatović je prebačen u pritvor MKSJ-a 30. maja 2003, a Stanišić 11. juna 2003. godine. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice tokom prvih stupanja pred sud koja su održana 2. juna 2003, odnosno 13. juna 2003.

 

*******************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Munira Subašić, Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa
Oslobađajuća presuda ne doprinosi pomirenju
FOTO:
Oslobađajuća presuda ne doprinosi pomirenju

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je da oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju ne doprinosi povjerenju i pomirenju u BiH, što je, kako je kazala, Haški tribunal imao kao glavni cilj.

- Neka bude sram sudija koji su donosili takve presude. Ne znam kako će noćas mirno spavati - izjavila je Subašić za Agenciju FENA.

- Iznenađena sam i povrijeđena zbog oslobađajuće presude za Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija - dodala je.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

 

***************************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Povodom presude Stanišiću i Simatoviću
Društvo za ugrožene narode uputilo protestno pismo u Hag
FOTO: AFP
Društvo za ugrožene narode uputilo protestno pismo u Hag

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je protestno pismo povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbe za ubistva, progone, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje).

 
- Nalazimo da je presuda Tribunala kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni po svim tačkama optužbe neprimjerena i da predstavlja izdaju ne samo pravde već i žrtava.

Osloboditi optužbe organizatore i osnivače dobrovoljačkih redova poput 'Crvenih beretki', 'Arkanovih tigrova' i 'Škorpiona', dakle odreda koji su činili najstrašnije zločine, predstavlja također svojevrstan zločin nad preživjelim žrtvama, koje smisao svog tužnog života nalaze u prekopavanju masovnih grobnica, tražeći kosti svojih najmilijih, mučenih i ubijenih od strane Simatovićevih i Stanišićevih odreda smrti.

Smatramo da je licemjerno od zapadnih zemalja osnovati Međunarodni sud koji će suditi za ratne zločine, a onda vršiti pritiske na taj isti Sud koji donosi političke a ne sudske presude - istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, i dodala da je "Tribunal ovom presudom definitivno oslobodio Srbiju za učešće u ratu" u BiH.

 

********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////////

Bakira Hasečić, Predsjednica Udruženja "Žena -žrtva rata"
Današnja presuda Stanišiću i Simatoviću je politička
FOTO:
Današnja presuda Stanišiću i Simatoviću je politička

Predsjednica Udruženja "Žena -žrtva rata" iz Sarajeva Bakira Hasečić smatra da je oslobađajuća presuda za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija politička presuda.

- Ovo je politička presuda i još jedan dokaz da se Vijeće sigurnosti stavilo na stranu agresora s osnovnim ciljem da BiH u obnovljenom postupku ne bi mogla dokazati da je Srbija izvršila agresiju - kazala je Hasečić.

Vjerovali smo, kaže ona, Haškom tribunalu, "ali u posljednje vrijeme očito se vidi da je Haški tribunal pod protektoratom UN-a".

- Neshvatljivo je da Prvostepeno sudsko vijeće presudi ratne zločince, a da ih Pretresno vijeće oslobodi svih odgovornosti - kazala je ona.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

 

*****************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////

MAJKE ŽRTAVA GENOCIDA OGORČENE NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU
Nema ovdje pravde, ali dabogda ih Božija pravda stigla
Hatidža Mehmedović
FOTO:
Nema ovdje pravde, ali dabogda ih Božija pravda stigla

Haški tribunal danas je izrekao oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

Majke žrtava genocida ogorčene su na oslobađajuću presudu. Zločin kod Trnova, odnosno strijeljanje šesterice Bošnjaka, među kojima je bio i Nurin maloljetni sin Azmir, snimili su kamerom.

Tijela su kasnije pronađena na tog lokaciji, a potom su i ukopana u Memorijalnj centar u Potočarima.

Majka Nura svog sina Azmira Alispahića prepoznala je na tv-snimuku kada su ga „Škorpioni“ ubili.

- Nadala sam se pravdi. Za nas žrtve nema pravde niti će ikad biti. Živim ali nisam živa i živjeti se mora. Zadnji put svog sina sam vidjela 1995.godine. Sram bilo onih u Haagu, dabogda ih moje suze stigle - izjavila je za Agenciju Fena Nura.

- Nema više pravede, nema ništa ali dabogda ih Božija pravda stigla. Na ovome svijetu nema pravde za žrtve, niti se zločincima može suditi, samo se nadamo Božijoj pravdi. Jednog dana ćemo svi doći pred Boga i položiti svoje račune, a zločince dabogda Božija pravda stigla. Mi smo bili puni nade u Haški sud, ali taj sud je prešao u politički sud. Prošlost ne možemo vartiti, ali presude za zločince trebaju, zbog opomene mlađim generacijama, za budućnost onih koji nisu upamtili tragediju. Ovakve presude trebaju da zabrinu čitavu regiju, a ne samo BiH, ovakve presude za pojedince znači genocid je isplatljiv - kazala je za Fenu Majka Hatidža Mehmedović.

 

*******************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ratni hirurg Ilijaz Pilav o presudi Stanišiću i Simatoviću
U prvi mah sam pomislio da se radi o grešci
FOTO:
U prvi mah sam pomislio da se radi o grešci

Ratni hirurg i jedan od posljednjih građana koji je napustio Srebrenicu nakon pada te zaštićene zone Ujedinjenih nacija Ilijaz Pilav s nevjericom je dočekao oslobađajuću presudu Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju.

- U prvi mah sam pomislio da se radi o grešci - kazao je Pilav dodajući da je u ovom trenutku nakon te šokantne vijesti teško naći prave riječi i komentirati presudu.

Ipak, prema njegovom mišljenju u Haškom tribunalu prisutan je trend za oslobađanja "krupnih ratnih zvjerki", a koliko on zna o ovoj dvojici optuženih, oni su dio najužeg kruga Miloševićevih kreatora zločina zbog čega je "nedopustivo da je Tribunal za takve osobe našao elemente koji bi išli u prilog oslobađajućoj presudi".

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

 

*******************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Predsjednica Društva za ugrožene narode
Memišević:  Skandalozna presuda Stanišiću i Simatoviću
FOTO: AFP
Memišević:  Skandalozna presuda Stanišiću i Simatoviću

 

 

Predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević kazala je danas komentirajući oslobađajuću presudu Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju, da je ova presuda skandalozna.


- Ovakva presuda ruganje je, ne samo svim žrtvama u BiH, nego državi BiH, budući da je ovakvom presudom Republika Srbija oslobođena učešća u agresiji iako ju je ona počela - smatra Memišević.

Ovakvom presudom Sud je, kaže Memišević, izdao jedan od osnovnih ideala suda - mir i pravda. Ovom presudom taj ideal nije zadovoljen, a Tribunal se i "narugao tom idealu".

- Tribunal u Haagu je ovako zbilja pokazao ono što su već godinama govorili oni koji su ga opstruirali da je to politički sud budući da je jučer bila presuda šestorici Hrvata sada ovo izgleda kao da se pravi neki balans ili ravnoteža - zaključila je Memišević, izražavajući ogorčenje zbog oslobađajuće presude.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Vijeće smatra da nije dokazano njihovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno postojanje namjere da sudjeluju u ostvarivanju zajedničkog zločinačkog cilja i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva putem ubistava, progona, deportacija i prisilnog premještanja tog stanovništva. 

 

 

30.05.2013.

SAFET SUŠIĆ: POBJEDIMO LI LATVIJU SUMNjAM DA ĆE NAS IKO ZAUSTAVITI

Selektor bh. reprezentacije Safet Sušić održao pres-konferenciju
Pobijedimo li Latviju sumnjam da će nas iko zaustaviti
FOTO: F. Fočo
Pobijedimo li Latviju sumnjam da će nas iko zaustaviti

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u okviru priprema za kvalifikacijski susret protiv Latvije sutra na "Grbavici" igra trening utakmicu s Mladom selekcijom BiH.

Pripremama bh. reprezentacije jučer se priključio Senad Lulić, a danas se očekuje dolazak Sejada Salihovića te će selektor Safet Sušić sutra moći da računa na 18 igrača. Ta utakmica će, kako je naveo Sušić, poslužiti igračima koji su imali dužu pauzu da obave jedan kvalitetniji trening.

- Iz iskustva znam da se i najmanja pauza osjeti. Imam igrače koji su zadnju utakmicu odigrali prije 20 pa i mjesec dana. To je zaista velika pauza. Imam u ekipi par igrača na koje najozbiljnije računam, a kod kojih sam primijetio da za vrijeme pauze nisu se pretjerano trudili da ostanu u formi. Na raspolaganju imam 17 igrača, a danas dolazi Salihović koji će također poslijepodne trenirati i mislim da će sutra svi igrati - kazao je Sušić.

Dodao je da će prije utakmice mladim bh. reprezentativcima poručiti da u susret uđu bez mnogo respekta prema starijim kolegama te da budu kvalitetan sparing partner.

- Dobro bi bilo i za nas i za njih da nas dobro namuče. Očekuje nas teška utakmica protiv Latvije u kojoj ne smije biti opuštanja. Za razliku od utakmice s Grčkom, kada igrače nije bilo potrebno dodatno motivirati, sada je malo drugačija situacija. Oni vjerovatno ne shvataju previše ozbiljno ovu utakmicu i ukoliko bude tako i u meču, imat ćemo velikih problema jer Latvija nije ekipa za potcjenjivanje, bez obzira  na to što nema nikakve šanse da se plasira na SP. Moramo se što bolje pripremiti za utakmicu, jer ovo je zaista prekretnica. Ukoliko pobijedimo Latviju, sumnjam da će nas neko poslije zaustaviti - izjavio je Sušić.

 

Mlada reprezentacija BiH, koju također očekuje početak kvalifikacija i meč s Albanijom, okupila se danas u Vogošći. Selektor Vlado Jagodić za taj meč pozvao je 23 igrača, a u sutrašnjoj utakmici će svi dobiti priliku.

- Mi ćemo sutra prije svega biti sparing partner A-selekciji, a u narednih 11 dana pokušat ćemo da se što bolje pripremimo da bismo nastavili ono što smo radili u protekle tri utakmice i u posljednjim kvalifikacijama. Iz tog razloga, sutra ću svim igračima dati priliku i oni će imati čast da zaigraju protiv najbolje selekcije BiH - kazao je Jagodić i dodao da će tek pripremna utakmica protiv Srbije, 4. juna u Tuzli, igračima poslužiti kao prava provjera za kvalifikacije.

- Mlada reprezentacija BiH je posljednji poraz doživjela upravo protiv Srbije prije 15-16 mjeseci u Beogradu i ovo će biti prilika da im se revanširamo, ali i uigramo. Poznato je da imamo problema s povredama. Zolotić je već duže van stroja, a sada smo ostali i bez Bešića, pa ćemo na poziciji gdje je on trebao da igra morati tražiti rješenje - dodao je Jagodić.

Prijateljska utakmica između A i Mlade reprezentacije BiH igra se u petak u 19.30 sati na stadionu "Grbavica".

 

***********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////////

Pripreme u Hrasnici
Zmajevi obavili još jedan trening, stigli Salihović i Lulić
FOTO: NSBiH
Zmajevi obavili još jedan trening, stigli Salihović i Lulić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Hrasnici obavila četvrti trening u okviru priprema za kvalifikacijski meč s Latvijom.

Selektor Safet Sušić na raspolaganju je imao 18 igrača, s obzirom na to da su se danas kolegama iz reprezentacije na treningu pridružili Sejad Salihović i Senad Lulić.

Obojica igrača navela su da očekuju pobjedu u Rigi, ali da će za to trebati da odigraju maksimalno ozbiljno.

Reprezentacija BiH u petak u 19.30 odigrat će trening utakmicu s Mladom reprezentacijom BiH, koja se okupila danas u Vogošći.

 

*********************************

//////////////////////////////////////////////////////////////////

Stiže službena ponuda za malog princa
Tottenham želi bh. reprezentativca Miralema Pjanića
Miralem Pjanić
FOTO: Agencije
Tottenham želi bh. reprezentativca Miralema Pjanića

 

Tottenham je poslao ponudu Romi za Miralema Pjanića, javljaju talijanski mediji.

Sky Italia tvrdi kako su Spursi poslali službenu ponudu za reprezentativca Bosne i Hercegovine, čija se vrijednost procjenjuje na 20 miliona funti.

Talijani, doduše, nisu objavili koliko je Tottenham ponudio Romi, a navodno se čeka ponuda Bayerna, koji također želi dovesti Pjanića u svoje redove.

Pjanić, inače, ima ugovor s Romom do 2015. godine.

 

*********************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

U novom broju Avazovog Sporta pročitajte
Sead Hajrović: Želim da i moj brat Izet igra za BiH!
FOTO: Avazov Sport
Sead Hajrović: Želim da i moj brat Izet igra za BiH!

 

U novom broju Avazovog "Sporta" Sead Hajrović je otkrio kako je njegov stariji brat Izet dolazio na okupljanje reprezentacije u Međugorje, ali da ga "stručnjaci", poput Zorana Bubala, tadašnjeg selektora U-19 reprezentacije nisu ni primijetili.

Mladi bh. reprezentativac je pričao o tome kako je u drugom timu Arsenala igrao sa Van Persijem i drugim vedetema londonskog kluba.
 
Za "Sport" još govore: Safet Sušić, Edin Džeko, Elvir Rahimić, Senijad Ibričić, Boris Pandža, Husref Musemić, Anel Džaka, Goran Hadžić, Vlado Jagodić...

 

********************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Pobjedom nad Slogom
Rukometaši Borca osigurali naslov prvaka BiH
FOTO:
Rukometaši Borca osigurali naslov prvaka BiH

Rukometaši Borca m:tel osigurali su naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Banjalučani su u susretu osmog kola doigravanja za prvaka BiH večeras u "Boriku" pobijedili branitelja naslova Slogu sa 28:22 (14:11). Borac dva kola prije kraja doigravanja ima nedostižnih osam bodova prednosti na Dobojlijama.

Banjalučane su u večerašnjem meču predvodili Srđan Trivundža sa sedam, Dejan Malinović sa šest i Stefan Janković sa pet golova, dok su najefikasniji kod Sloge bili Milan Pavlov sa šest i Vladimir Antonović sa pet pogodaka.

Banjalučanima je ovo prva titula prvaka BiH, a u ovoj sezoni osvojili su i Kup BiH.

 

 

30.05.2013.

REPUBLIKA SRPSKA JE NA KOLjENIMA

Republika Srpska je na koljenima

image Emir Suljagić        

SARAJEVO - Prvi mart je prije svega vježba iz građanskih sloboda i prava. Prije svega iz slobode kretanja. Brojne prilike su propuštene do sada. Ideja da je dio ove zemlje isključivo i samo srpski je toliko pustila korijenje, da je dobar dio i onih koji su preživjeli kapitulirao pred njom.

 Zato postoji Prvi mart. Niko, s obzirom na ishod rata nije ni mogao očekivati brzu i masovnu i ponovnu re-lokaciju stanovništva odmah nakon genocida. Suštinski, povratak u ovoj zemlji traje tek nešto više od deset godina. Iz razloga koje više ne vrijedi obrazlagati, sada smo u tački u kojoj se više ne borimo za povratak, nego na pravo na povratak.
 
Institucionalna i vaninstitucionalna represija protiv građana nesrpske nacionalnosti je poprimila masovne, sistemske i sistematske razmjere koje se mogu uporediti jedino sa aparthejdom. Mjera u kojoj su građani nesrpske nacionalnosti podređeni ciljanoj diskriminaciji i represiji ne ostavlja sumnje da je riječ o planiranim, izvedenim s predumišljajem i koordiniranim praksama i da se za provođenje ove politike odvajaju ionako nategnuti resursi Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih vladinih organa i uprava. Dosljednost u represiji može se uporediti i sa sličnom situacijom sa vrhunca srebreničke genocidne operacije: iako je između kolone koja se povlačila prema Tuzli i Zvornika stajala jedna četa trećepozivaca koja je mogla biti pregažena u svakom trenutku, Ratko Mladić naredio je da elitne jedinica VRS-a nastave sa masovnim egzekucijama u Branjevu i Kozluku umjesto da ih prekomanduje.
 
Tako nekako izgleda i sada. Republika Srpska je na koljenima, prije svega zato što je pokradeno sve što se moglo pokrasti. Ljetos sam u Bratuncu u Robotovoj samousluzi  kupio pepeljaru. Okrenuo sam je sa vanjske strane vidio da je proizvedena u Kini. Sto metara od samousluge stajala je ljuštura bratunačkog „Kaolina“. Bila je to najveća fabrika keramike u Bosni i Hercegovini. Moja, manje-više cijela familija radila je u toj fabrici. Proizvodila je vjerovatno miliona tih pepeljara prije rata. Sada tamo više nije bilo nikoga.
 
Ali, i pored toga, vlasti Republike Srpske su posvećene svakodnevnom maltretiranju stanovnika ne-srpske nacionalnosti toliko da u vrijeme kada nema resursa ni za noćnog rada za policiju, nalaze resurse za takozvane terenske provjere povratnika. Evo kako izgleda podnošenje zahtjeva za prijavu prebivališta u Bratuncu, više kao ilustracija, nego kao dokaz.
 
Prvi put ulazim u šalter salu u srijedu. Došao sam sa uplatnicama za novu ličnu kartu i vozačku dozvolu i dokumentima, kao što je objašnjeno u instrukciji koje je Ministarstvo civilnih poslova uputilo svim policijskim stanicama u zemlji.
 
-       Dobar dan.
 
-       Izvolite.
 
-       Ja želim da podnesem zahtjev za prijavu prebivališta.
 
-       Možete podnijeti zahtjev, ali ne možete „odraditi“ ličnu kartu odmah, odgovara mi službenica nimalo navikla na to da „Muslimani“ imaju neki stav.
 
-       Molim? Zbog čega?
 
-       Pa, dok policija obavi provjeru?
 
-       Kakvu provjeru?
 
-       Pa, da vam dođe na adresu.
 
-       Izvinite, ali to je potpuno neregularno i nezakonito.
 
-       Mi tako radimo u posljednje vrijeme.
 
-       Možete li mi reći šta je pravni osnov za to?
 
Odmahuje ramenima.
 
-       Gospođo, ja imam zakonsko pravo da podnesem zahtjev za prijavu prebivališta, a Vi imate obavezu da ga prihvatite, da mi izdate potvrdu da ste prihvatili moj zahtjev ili da mi date potvrdu da niste mogli prihvatiti moj zahtjev i zašto ga niste mogli prihvatiti.
 
-       Pa, šta da ja radim?
 
-       Da nazovete svog nadređenog da dođe ovdje ili da mi Vi date dokument u kojem piše koji je pravni osnov za ovo što radite.
 
 
Nakon kraćeg razgovora sa nadređenom, spušta slušalicu i govori kolegici, sve odmahujući glavom: „Eto, kaže, razmišljala je ona o tome, i može tako.“
 
-       Treba Vam rodni list i uvjerenje u državljanstvu.
 
Uvjerenje o državljanstvu dobivam u Bratuncu, ali po rodni list moram u Novi Grad, gdje sam boravio odmah poslije rata.
 
-       Ništa, gospođo vidimo se za dva dana.
 
To je bila srijeda. Ponovo sam došao u petak. Ista službenica, na istom mjestu. I kao da se nismo sreli prije dva dana, ona ponovo započinje uvježbanu „rutinu“.
 
Nakon što sam predao dokumente koji su bili potrebni, počinje me pitati za imena prvih komšija. Zaustim da kažem, ali onda se zaustavim.
 
-       Zašto?
 
-       Pa, za provjeru. Navratite Vi u ponedjeljak da se slikate za ličnu.
 
Tu već malo gubim živaca. U jednu ruku sam impresioniran njenom drskošću.
 
-       Gospođo, to je potpuno nezakonito. Vi po zakonu morate prihvatiti moj zahtjev ili mi dati dokument da ne možete.
 
-       Ali, ja Vas mogu odjaviti iz Srebrenice, ali Vas ne mogu prijaviti ovdje.
 
-       Nisam ja nikakav kriminalac da me provjeravate…
 
-       Daleko bilo…
 
-       …ja sam građanin ove zemlje i došao sam ovdje da dobijem dokument na koji imam pravo.
 
-       Ali, moram Vas prvo odjaviti…
 
-       Kada ćete me odjaviti, to je Vaš problem. Vi po zakonu morate primiti moj zahtjev za prijavu prebivališta.
 
 
 
Ulazi i druga službenica.
 
-       Ne može Vas prijaviti, prije nego što Vas odjavi.
 
-       Gospođo, ovo je upravni postupak koji ja započinjem. Nije uslovljen nikakvim provjerama i Vi ga morate prihvatiti.
 
-       Nemojte galamiti, dekoncentrišete me!
 
Zamole me da se odmaknem od šaltera. I pričekam minut. Odmaknem se. Za šalter dolazi Srbijanac sa suprugom koji na čistoj ekavici i sa srbijanskim izgovorom preuzima ličnu kartu sa prijavljenim prebivalištem u Bratuncu.
 
Ponovo se vraćam za šalter i proces vađenja lične karte započinje. Izlazim iz policijske stanice sa dva dokumenta koja se podrazumijevaju tamo gdje ne vlada okupatorski režim Milorada Dodika. Ovdje moraš da se boriš za pravo na slobodu kretanja. Ovdje moraš da se boriš za slobodu.

 

Emir Suljagić, Vijesti.ba

 

Izborni zakon BiH generira političku krizu u BiH

image Adis Arapović        

SARAJEVO - Projekt- menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI)  Adis Arapović je danas u Sarajevu kazao novinarima da je u svom suštinskom dijelu Izborni zakon BiH diskriminatoran, zastario i neadekvatan za aktuelni politički trenutak. Po njegovim riječima, Izborni zakon BiH ...

... generira političku krizu u BiH.

- To se najbolje pokazalo nakon izbora 2010. godine. I danas, po osnovu određenih odredbi iz Izbornog zakona, imamo permanentnu političku krizu. Ovo što je vladajuća koalicija predložila, a Vijeće ministara utvrdilo prije dva dana, ustvari, ni na kakav način ne rješava ni jedno od gorućih pitanja u izbornom sistemu BiH - kazao je Arapović.

Dodao je da prvi problem jeste način donošenja nacrta ovog zakona u Vijeću ministara pri čemu su preglasana tri ministra iz jednog naroda, „što može konsekventno značiti obaranje tog teksta zakona ukoliko ne bude usaglašene amandmanske verzije koja će biti podržana od parlamentarne većine“.

- Međutim, smatram da to nije najveći problem. Najveći problem ovog usaglašenog seta odredbi koji se tiču izbornog zakona jeste to što ni jedna od njih ne ide u prilog interesima građana BiH veći isključivo intersima političkih stranaka i njihovih vođa. Postoji dramatičan negativni zaokret unazad u procesima demokratizacije i učešća ljudi u procesu donošenja odluka ovim izmjenama Izbornog zakona. Konkretno mislim na zatvaranje izbornih listi, na vlasništvo nad mandatom i na jačanje ovlaštenja općinskih izbornih komisija u odnosu na Centralnu izbornu komisiju - kazao je on.

Kada je u pitanju zatvaranje listi, on navodi da ono što se predlaže jest dramatičan negativan iskorak koji će ojačati poziciju političkih stranaka, uvesti veći nivo politizacije i partitokratije u BiH, a umanjiti ulogu građana, birača u cijelom ovom postupku.

- Ovim izmjenama se ustvari birači pretvaraju u glasače. Uvodi se, na mala vrata, delegatski umjesto predstavničkog modela vladavine zato što ljudi koji budu izabrani, budući parlamentarci, više neće odgovorati biračkoj bazi, neće imati ni legitimitet biračke baze, već će odgovarati političkim strankama koje su ih stavile pri vrh vlastite izborne liste - smatra Arapović.

Drugi problem, po njegovom mišljenju, jest vlasništvo nad mandatom.

- Kada je parlamentarac vlasnik mandata on odgovornost usmjerava ka onome ko mu je taj mandat omogućio, a to su građani, birači. Ako mandat date stranci više nema odgovornosti prema izbornoj bazi i parlamenti u BiH će se svesti na mjesta potpune partijske kontrole - kazao je Arapović.

Kao treći problem  navodi jačanje ovlaštenja općinskih izbornih komisija.

-To ne bi bilo sporno da općinske izborne komisije nisu već dijelom politizirane i da neće ovim novim rješenjima biti do krajnje mjere politizirane, jer će ih birati politička tijela, to su općinska vijeća. A povrh toga uzima se nadležnost Centralne izborne komisije za brojanje glasova i daje se ovlaštenje općinskim izbornim komisijama - kazao je Arapović, zaključivši da ova rješenja nisu nikakav korak naprijed.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Organizacije civilnog društva protiv zatvaranja izbornih listi

image Foto: Arhiv        

SARAJEVO - Povodom utvrđivanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od strane Vijeća ministara BiH, organizacije civilnog društva većinu predloženih rješenja smatraju negativnim zaokretom u procesima demokratizacije i ...

... učešća građana u procesu donošenju odluka.

- Zatvaranje izbornih listi, što je jedan od prijedloga, onemogućava neposredni utjecaj birača na izbor između više kandidata. Ovaj prijedlog predstavlja korak nazad u već postignutom stepenu demoratizacije bosansko-hercegovačkog društva kojim bi se biračima uskratila dosadašnja mogućnost za izbor kandidata po vlastitoj procjeni - navodi se u saopćenju upućenom iz Centra civilnih inicijativa.

Smatraju da se sve manjkavosti otvorenih listi moraju rješavati na način da se otklone mogućnosti za manipulacije, a ne uskraćivanjem prava građanima da biraju.

Ispitivanje javnog mnjenja u BiH, koje je nedavno proveo CCI u saradnji s agencijom Valicon, pokazalo je da 85 posto građana podržava aktuelne otvorene liste, bez značajnih razlika u mišljenju građana iz različitih dijelova BiH ili različitih nacionalnih pripadnosti.

- Zbog toga postavljamo pitanje: Zbog čega vladajuće stranke rade ono što je suprotno očekivanjima građana, njihovih birača? - navodi se u saopćenju koje potpisuju Centri civilnih inicijativa (CCI), ACIPS, Transparency International BiH, Evropski istraživački centar (ERC),  Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Sarajevski otvoreni centar (SOC), Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), Centar za poliitčke studije, Zašto ne, Koalicija OCD "Prvi mart", Fond otvoreno društvo BiH, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Stop Mobing Trebinje, Oštra nula Banja Luka, U.G. Tender Banja Luka,  Helsinški odbor za ljudska prava RS, OKC Banja Luka,  Pozitivne vrijednosti, Mreža ACCOUNT, Info house, CRMA, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Akcija građana i EuroRom.

(Vijesti.ba/Fena)

 

U subotu ukop 11 žrtava u Kalesiji

image Kalesija / Arhiv        

SARAJEVO - Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji (općina Kalesija) u subotu, 1. juna bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 11 ubijenih Bošnjaka, stradalih u periodu od 1992. do 1995. godine na području općine Zvornik. Radi se o žrtvama pronađenim ...

... u grobnicama Crni vrh i Kazanbašča, te nedavno pronađenoj grobnici u Hajvazima. Na šehidskom mezarju dosad je ukopano 646 ubijenih Bošnjaka. Tokom rata, na području općine Zvornik ubijeno je 2.013 Bošnjaka, a 1.425 do sada je identifikovano - kazao je predsjednik Udruženja porodica nestalih Ahmet Grahić.

On je dodao da se proces identifikacije odvija jako sporo, prenosi Birn Justice Report.

Porodice su potvrdile identifikacije za Mumina Ramića, Nedžiba Osmanovića, Mensudina Novalića, Sulejmana Salihovića, Abdulaha Čikarića, Mirsada Muratovića, Azeminu Fejzić, Islama Ademovića, Sejdaliju Suljičića, Muhameda Ferhatbegovića i Ismaila Ebibija.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Sarajevo želi preuzeti arhivu Haškog tribunala

image Sarajevska Vijećnica        

SARAJEVO - Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara razgovarao je sa Almirom Alićem, predstavnikom Sekretarijata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), o uspostavljanju informativnog centra MKSJ-a u Sarajevu.

Grad Sarajevo je od juna 2009. godine vodio niz aktivnosti, na osnovu incijative Gradskog vijeća iz 2008. godine, da se arhiva MKSJ-a preuzme i smjesti u Sarajevu, nakon što Haški tribunal prestane sa radom. Grad je spreman ponuditi prostor Vijećnice nakon njene obnove iduće godine.
 
"Možemo ponuditi adekvatan prostor, te imamo namjeru osnovati javnu ustanovu gdje bi radili pet-šest uposlenika Gradske uprave", kazao je Čampara.
 
Informativni centar u kojem bi bile pohranjene certificirane kopije javno dostupnih dokumenata Haškog tribunala imao bi nekoliko zadataka, uključujući jačanje vidljivosti naslijeđa MKSJ-a, podršku pomirenju i aktivnostima tranzicijske pravde vladinih i nevladinih organizacija, te unaprijeđenje istraživanja i razmjene znanja.
 
Uključivao bi veoma snažnu edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju. Međutim, da bi se osigurale aktivnosti i projekti informativnog centra, bit će potrebna dodatna finansijska podrška međunarodne zajednice, navodi se u saopćenju službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

 

(FENA)

 

Sutra performans Elme Selman - "I moja bijela traka..."

image Collegium Artisticum        

SARAJEVO -  Performansom «I moja bijela traka...» umjetnice Elme Selman sutra u Collegium artisticumu Internacionalni teatarski festival MESS dat će svoj doprinos kampanji Dan bijelih traka. Performans “I moja bijela traka...” je prisjećanje/podsjećanje ...

 ... na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj/drugim vjerskim skupinama. Performans će u petak, 31. jula, biti otvoren za javnost od 10 sati do večernjih sati.

- Riječ je o dugotrajnom performansu u kojem ću 31. maja, u prostoru Collegium artisticuma staviti bijelu traku (koju su bili primorani nositi) pored imena svake od 3.170 civilnih žrtava s područja općine Prijedor. Ovakav zločin ne smije biti zaboravljen i građani Prijedora, porodice žrtava, državljani BiH imaju pravo na sjećanje, komemoraciju i memorijale, koji nam, ni 20 godina nakon zločina, nisu dozvoljeni -  rekla je Elma Selman ističući da  performansom želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se, 20 godina kasnije, još  traga.

Realizaciju ovog performansa podržali su: Collegium artisticum, KJKP PARK, Amos Graf, Sarajevski ratni teatar – SARTR, BBI Centar, Udruženje Prijedorčanki «Izvor».

Organizator poziva Sarajlije da  sutra od 10 sati posjete performans «I moja bijela traka...», odaju počast nevinim žrtvama općine Prijedor i iskažu podršku kampanji Dan bijelih traka».

Kao poseban sadržaj kulturološkog programa Modul Memorije, Festival MESS će ovaj datum, kao i 11. juli narednih godina obilježavati sjećanjem kroz umjetničke izraze.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Presuda Prliću i ostalima neće uticati negativno na međunacionalne odnose u BiH

image Željko Komšić        

SARAJEVO - U vezi sa presudom u slučaju „Prlić i ostali“, treba istaći da ta presuda nije pravosnažna i da zapravo cijeli slučaj još nije okončan. Ovo je izjava predsjednika Demokratske fronte BiH Željka Komšića nakon izricanja prvostepene presude u ...

 ... Haškom tribunalu u predmetu "Prlić i ostali“.

- Imajući u vidu slične slučajeve, poput „Gotovina“ i „Perišić“, svaka reakcija i komentari su jednostavno preuranjeni i mogu biti zloupotrebljeni u dnevnopolitičke svrhe. Nadam se da će ipak pravda biti zadovoljena u drugostepenom postupku koji slijedi. Također, mislim da ova nepravosnažna presuda neće uticati negativno na nacionalne odnose unutar Bosne i Hercegovine, kao i na dostignuti nivo odnosa BiH i Hrvatske - izjavio je Komšić, navodi se u saopćenju Demokratske fronte BH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

111 GODINA

image        

Haški sud osudio je danas šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993. i 1994. godine na 111 godina zatvora, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

 

Konačno satisfakcija svim žrtvama i sudionicima tih teških dana opsade Mostara i Hercegovine. Ubijanje, silovanja, teroriziranje, mrcvarenje, pljačkanje ..suluda politika.

Konačno istina koju nikakav drugostepeni proces "nade" neće promjeniti. Ostalo je samo evropskoj Hrvatskoj da se otvoreno suoči sa istinom i nastavi graditi zajedničku budućnost sa BiH.

Ostali su nažalost na slobodi brojni zločinci koje bi trebao procesuirati sud BiH.

 

 

(VIJESTI.ba)

 

Franjo Tuđman - ratni zločinac

image        

ZAGREB - Franju Tuđmana samo je prijevremena smrt spasila od optuženičke klupe u Hagu, piše komentator hrvatskog portala "Indeks" Petar Vidov.

Zaključak je to koji se neizbježno nameće nakon procesa koje je Haški tribunal vodio protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i šestorke iz Herceg-Bosne. Ova dva procesa povezuje pravni termin `udruženi zločinački poduhvat`", navodi se u komentaru pod naslovom "Franjo Tuđman - ratni zločinac".

 

U oba ova slučaja, ističe se u komentaru, Haški sud je kao predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata identifikovao upravo Tuđmana.

"Veliki je to udarac za reputaciju zemlje koja za mjesec dana postaje punopravna članica EU, a čiji se navodno socijaldemokratski premijer ne libi pokloniti na Tuđmanovom grobu", naglašava se u komentaru.

"Presuda šestorki iz Herceg-Bosne morala bi taj mit konačno skršiti i otvoriti put prema pravoj detuđmanizaciji hrvatskog društva", zaključuje se u komentaru.

(VIJESTI.ba / SRNA)

 

 

30.05.2013.

NAKON PRESUDE ČELNICIMA TZV, HERCEG-BOSNE

Nakon presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne
Mostar je noć dočekao kao poražen i uništen grad
FOTO: Ilustracija
Mostar je noć dočekao kao poražen i uništen grad

 

Iako je rat trajao i znatno duže od toga, sve je stalo u tih šest mjeseci. U zoru, 9. maja 1993. godine, na onaj isti dan koji se u civiliziranom svijetu slavi kao dan pobjede, tj. Dan Europe, a u opskurnim hrvatskim krajevima naziva danom poraza, snage Hrvatskog vijeća obrane odlučile su uništit Mostar.

 

U tom času se možda napad na zgradu Vranice, u ulici mog djetinjstva i datum napada nisu mogli dovesti u logičnu vezu. No kad je točno pola godine kasnije, točnije 9. novembra 1993. srušen Stari most, dobili smo previše indicija da bismo ih pripisali slučajnosti.

Tog se datuma, naime 1938. godine u nacističkoj Njemačkoj odigrala Kristalna noć, koju slobodno možemo smatrati datumom u kojem su sve institucionalne maske pale te u kojem je proglašen javni poziv za uništenjem jednog naroda.

 

Tako je Tuđmanova politika za tih šest mjeseci mostarskog pakla, pored ubojstava, progona i moralnih poniženja prema jednom narodu, poslala jasnu simboličku poruku što misli o antifašističkom nasljeđu Evrope.

 

Početi uništenje jednog grada na Dan Evrope, a čitavu akciju okruniti barbarskim rušenjem ključnog simbola grada i spomenika pod zaštitom UNESCO-a, na godišnjicu Kristalne noći mogu samo ljudi izrazitog zločinačkog instikta.

 

Bolno je i odveć poznato sada navoditi detalje usmjerene ostvarenju sulude Tuđmanove opsjednutosti granicama Banovine Hrvatske, ali svejedno ne mogu prežaliti taj grad.

 

Sve što se u Mostaru događalo od tada, do danas presudno je usmjereno time što se odigralo u spomenutih pola godine. Mnogi su poginuli, još više ih je trajno emocionalno oštećeno, a najviše ih zauvijek napustilo vlastiti grad.

Tužni su odjeci vlastitih koraka na ulicama tog nesretnog grada, dok ih osluškujem u sitne noćne sate. I svom blještavilu šoping-centara usprkos, kao i vrevi fingiranog studentskog života ničim relevantnih sveučilišta, pozlati matičinih proljeća i poznatim mirisima zraka te preostalim proplamsajima mediteranskog duha, svake minute provedene u rodnom gradu od tada, do danas, znam da moga grada više nema.

 

Ostale su samo kulise, neki dragi ljudi i dvije podijeljene utvrde koje glume tranziciju.

I sada, nakon današnjih presuda, kad su možda mnoge ranjene duše pronašle svoj mir, Mostar će dočekati noć kao poražen i uništen grad u kojem samo hulje mirno spavaju.

 

Probudit će se tako neki dragi čovjek u središtu grada pa krenuti u standardnu šetnju ulicama Mile Budaka, Vokića i Lorkovića te ostalih znanih i neznanih velikana i „velikana“ iz nacionalnih mitologija.

 

Na tom putu neće naići više na ulicu Vladimira Nazora ili Ante Zuanića, no šetat će sve do remek-djela „ukletog neimara“ Bogdana Bogdanovića i njegovog Partizanskog groblja, prekrivenog ustaškim znakovljem i tonama smeća, baciti posljednji pogled na rodni grad, zatvoriti oči i poželjeti da sve je bio samo ružan san.

 

**********************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Trgovci kokainom na udaru
Velika svjetska akcija protiv dilera, hapšenja i u BiH
Policijska akcija u Doboju
FOTO: H. Čalić
Velika svjetska akcija protiv dilera, hapšenja i u BiH

 

U međunarodnoj policijskoj akciji koja je istovremeno izvedena u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Holandiji uhapšeno je više osoba zbog krijučarenja i preprodaje veće količine kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, prenio je danas B92.

Kako je navedeno, pripadnici službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije uhapsili su Hadži Zorana Jovanovića i Aleksandra Desnicu, javlja Tanjug.

 

Na više lokacija u Republici Srpskoj (RS) u toku su pretresi, koje provodi entitetska policija u sklopu međunarodne akcije koja se odnosi na spiječavanje ilegalne trgovine opojnim drogama - potvrdila je Feni glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a (MUPRS) Mirna Šoja.

-Ove aktivnosti su dio međunarodne akcije koja se odnosi na spiječavanje ilegalne trgovine opojnim drogama, a u kojoj osim policije RS-a, učestvuju i policije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Belgije i Holandije - kazala je Šoja.

Pojasnila je da pretrese na više lokacija na prostoru RS-a provode inspektori Uprave kriminalističke policije MUPRS-a.

 

 

 

Jutros tačno u devet sati u Doboju, specijalci MUP RS-a sa lisicama na rukama iz ugostiteljstvog objekta „Havana“ izveli su njegovog vlasnika, Gorana Jovanovića. Prethodno su blokirali i pretresli njegov stan u „Celjskoj“ ulici u Doboju, te automobil.

Zajedničku policijsku akciju u Doboju pratio je velki broj ljudi na ulicama, te brojne novinarske ekipe, među kojima i ekipa „Dnevnog avaza“.

 

 

*********************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////

Izdato saopćenje
Udruženje sudija reagiralo na preporuke o reformi Ustava FBiH
Ustavni sud BiH
FOTO: Arhiva
Udruženje sudija reagiralo na preporuke o reformi Ustava FBiH

 

Udruženje sudija u Federaciji BiH, razmatrajući tačku 102. Nacrta preporuka za izmjenu Ustava Federacije BiH prezentiranih od strane Ekspertne grupe za izmjenu Ustava FBiH okupljene pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u BiH, uz načelni stav da je dobrodošla svaka inicijativa koja je usmjerena na poboljšanje i jačanje ustavnosti i zakonitosti u Federaciji, pa i u cijeloj BiH, stava je da je neutemeljen i neprihvatljiv dio koji tretira ponovno uvođenje ograničenog mandata od devet godina za sudije Ustavnog suda FBiH i prestanak mandata, praktično razrješenje sudija istog suda.

U Udruženju smatraju da je ovo suprotno dostignutom standardu stalnosti funkcije do određene starosne dobi, uvedenog tokom procesa reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini, kao najvažnijem garantu koji sprječava moguće neprikladne uticaje drugih grana vlasti na personalnu i institucionalnu nepristrasnost i nezavisnost pravosudne, posebno sudske i ustavnosudske vlasti imajući u vidu ustavnu nadležnost sudija Ustavnog suda Federacije.

- Posebno iznenađuje preporuka da sudijama Ustavnog suda Federacije prestane mandat, odnosno da se razriješe dužnosti na koju su imenovani do 70 godine života, jednako kao i sudije ustavnih i redovnih sudova u cijeloj Bosni i Herecegovini, uz propisivanje mogućnosti da se eventualno ponovo kandidiraju. Kao strukovno udruženje sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje se uvijek borilo i boriće se da zaštiti, u našoj državi barem djelimično dostignute ustavne garancije nezavisnosti i nepristrasnosti sudija i sudske vlasti, podržavamo stavove i primjedbe Ustavnog suda Federacije po ovim pitanjima, ukazujući na neprihvatljivost ovakve inicijative - navodi se u saopćenju.

 

**********************************

//////////////////////////////////////////////////////////////////

Posjeta Nicholasa Hilla
Ambasada SAD podržala rad Službe za poslove sa strancima
FOTO: Služba za poslove sa strancima
Ambasada SAD podržala rad Službe za poslove sa strancima

 

Zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill danas se u Sarajevu sastao sa direktorom Službe za poslove sa strancima Draganom Mektićem. Uz pohvale za dosadašnji efikasan rad, tokom svoje prve službene posjete Službi Nicholas Hill izrazio je snažnu podršku Ambasade SAD aktivnostima Službe naglasivši kako ona može poslužiti kao primjer uspješne državne institucije u BiH.

Hill je naveo da SAD u potpunosti podržavaju rad Službe kao sigurnosne agencije BiH čiji učinak je imao značajnog odraza na poboljšanje imidža BiH u svijetu, pogotovo imajući na umu njeno odlučno suočavanje sa problemom osoba koje su predstavljale sigurnosnu prijetnju.

Direktor Mektić je naglasio da je Služba danas kadra odlučno se suprotstaviti svim oblicima ilegalnih migracija, trgovine i krijumčarenja ljudima. Dodao je kako za uspješne rezultate Službe značajne zasluge imaju i vlasti SAD koje bezrezervno pružaju podršku kroz edukaciju i trening kadrova i tehničku pomoć od osnivanja ove sigurnosne agencije.

Hill je najavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pružaju snažnu podršku BiH na njenom putu euroatlantskih integracija, a u tom smislu nastaviti pružati podršku i Službi u tehničkom smislu i kroz organiziranje obuka.

Istaknuto je kako uloga Službe postaje ključna agencija u sigurnosnom sistemu BiH s obzirom da ona predstavlja prvu barijeru sigurnosne zaštite BiH od globalnih prijetnji ilegalnih migracija, terorizma i kriminala.

Radnom sastanku, koji je trajao duže od sat vremena, prisustvovao je i James Tillman, direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP) za BiH.

 

 

30.05.2013.

SENZACIJA: JOVAN I. DERETIĆ OSNOVAO POLITIČKI POKRET

Senzacija: Jovan I. Deretić osnovao politički pokret

Moj te bode do slobode

  
Započela revolucija: Jovan Deretić sa Srbaljima u uličnoj akciji preuzimanja vlasti
Započela revolucija: Jovan Deretić sa Srbaljima u uličnoj akciji preuzimanja vlasti
Photo: slobodna srbija.rs

Čovek koji je svetu otkrio da su Srbi stvorili civilizaciju, da su vladali Egiptom i Rimskim carstvom, da svi svetski jezici potiču od srpskog, da na planeti ne postoji ništa što srpsko nije, one and only dr Jovan I. Deretić krenuo je u politiku! Osnovao je nešto što se zove „Slobodna Srbija Serbijana“ i na svom minimalističkom, ali uzbudljivo nepismenom sajtu plasirao nekoliko priopćenja, osuda i biografskih beleški. Najluđe delove prenosimo u srbskom, praistorijskom originalu 

Moj te gladi po bradi: Jovan I. Deretić na Dunavu
Photo: ytimg.com
MOJ TE BODE ISPOD VODE: Stanje u našoj zemlji je katastrofalno. Mi smo pod okupacijom, na ivici gladi i fizičkog istrebljenja. Ljudi koji su sada na vlasti u Srbiji ne poštuju Ustav ni Zakone. Sprovode nalog naših neprijatelja, a za narod i ne haje. Laž, prevara, pljačka, izdaja države i nacije je njihov način upravljanja. Ovoj pošasti moramo stati na kraj na sledećim izborima.

 

MOJ TE VOZA OKO DOZA: Zato vas pozivam da u svim gradovima i selima osnujete odbore političkog pokreta Slobodna Srbija. Ne čekajte da mi dođemo do vas da bi ste to učinili, nego to radite vi sami i odmah. Odbori od pet do petnaest članova sa jednim čovekom po vašem izboru koji će biti na čelu odbora. Potom stupite sa nama u vezu. Živela Slobodna Srbija!

MOJ TE HLADI NA LIVADI: Moj povratak u Srbiju 1997. godine bio je propraćen promocijom mog glavnog i životnog dela SERBI narod i rasa - Nova vulgata. Pojavom ovog dela i na tlu Srbije krunisana je naša pobeda. Samnom zajedno pobedu sa ponosom mogu da slave stotine mojih novih saradnika srbista širom zemlje Srbije i širom zemljinog šara. Obnovićemo i svetkovinu triamteridu. Pobeda je postignuta jednim nadčovečanskim naporom i nepokolebivom verom u bolju budućnost mog srbskog naroda za koji smo se borili i za koji ćemo se boriti do još jedne i konačne pobede. U čemu se naša pobeda ogleda, koji su i kakvi njeni dometi.

MOJ TE MAZI NA GAZI: Kao prvo mogu reći da smo vratili srbskom narodu tri hiljade godina sakrivene i otuđene nacionalne istorije. Jedinstven slučaj u istoriji čovečanstva. Sa istorijom ide i veliko kulturno bogatstvo čiji će se uticaj tek osetiti.

MOJ TE LIŽE NISKO NIŽE:  Vratili smo srbskom narodu tapiju istorijskog prava na zemlje u kojima živi. Vraćalje svojim istorijskim korenima znači istovremeno i vraćalje svojim istorijskim pravima.

MOJ TE GAĐA SA DRVENIH LAĐA: Dokazali smo da Srbi nisu neki tamni varvarski narod, kako su ih bili predstavili, nego jedan stari kulturni narod koji je postavio temelje evropske kulture i civilizacije.

MOJ TE VOZI NA JEDNOJ NOZI: Dokazali smo da je Srbija majka svih slovenskih naroda i da su svi oni samo nezahvalna deca Srbije. Kada ne bi bili deca Srbije svi bi bili samo varvari, stepski nomadi i ostaci ostataka nekih tamnih naroda, kao što ih na Zapadu predstavljaju.

MOJ TI TUPI NA METALNOJ KLUPI: Dokazali smo da srbski jezik pramajka i zajednički imenitelj svih evropskih jezika bio je zvanični jezik u Asiriji, Mediji, Persiji i carstvu Seleukića. Tragovi uticaja srbskog jezika i srbske kulture nalaze se rasuti od Britanije do Kine.

MOJ TE VESLA NA AERODROMU TESLA: Dokazali smo da je čuvena vedska književnost nastala na srbskom jeziku i da čini istureni deo stare srbske književnosti.

MOJ TE ŠTIPA PODNO KIPA: Dokazali smo da su istorijski Arijevci koji su bili gospodari tri tada poznata kontinenta bili Srbi sa svim srbskim nacionalnim obeležjima.

MOJ TI PJEVA KAO ŠEVA: Dokazali smo da su stari kulturni narodi primili pismenost od Srba među kojima su Grci, Jevreji, Arapi i Latini.

MOJ TI RADI NA VERANDI: Dokazali smo da su Srbi bili tvorci prvih svetskih univerzalnih imperija i prvih država u savremenom shvatanju.

MOJ TI DIŠE U PROLOMU KIŠE: Dokazali smo da su naši još daleki pretci prvi shvatili i proglasili pravo naroda i pravo čoveka.

MOJ TI DAJE STANKU NA MALOM PROPLANKU: Razbili smo međunarodnu zaveru, pošto smo je mi prvi otkrili i definisali, posle svih ovih otkrića izgleda smešna i nema više svrhe opstanka, bar što se tiče kulture i nauke.

Moj me gleda kao Veda: J.I. Deretić, addict
PHOTO:Stock
MOJ TI PRUŽA RUKU U BABINOM KUKU:  Oslobodili smo srbski narod nametnutog kompleksa niže vrednosti i učinili da se danas svaki Srbin sa ponosom može izjasniti da pripada velikoj i slavnoj srbskoj naciji.

 

MOJ TI SIPA SUPU NA NAUČNOM SKUPU: Na naučnom skupu u Nišu 24. aprila 2004. godine dokazali smo, putem kritične analize, da je delo Konstanina Porfirogeneta obični hrvatski falsifikat iz 17. veka. Da to nije originalni spis nego apokrifno delo stavljeno pod njegovo ime. Kao takvo nema nikakve važnosti kao istorijski izvor. Time je srušen taj jedini stub na koji se oslanjaju nordisti i na osnovu koga su rađeni svi školski i univerzitetski udžbenici u Srbiji. Ovim je zadat smrtni udarac antisrbskoj zaveri.

MOJ TE MOLI U VEČERNJOJ ŠKOLI: Napori Srbske istorijske škole urodili su plodom i prouzrokovali promene na širem međunarodnom planu. Od 24. do 29. maja 2004. godine održan je međunarodni simpozijum u Novom Sadu na temu "Znaci civilizacije".  Na ovom simpozijumu je prvi put zvanično priznato: a) da je Podunavlje kolevka evropske kulture i civilizacije, b) da je srbska (podunavska) pismenost najstarija na svetu i v) Da su dunavska kultura i civilizacija Arijevske. Na tim postavkama se temelji Srbska istorijska škola, pa je ovo još jedna njena sjajna pobeda. S`obzirom da se pod podunavljem podrazumeva kao uži pojam Sveto sedmorečje, a to su slivovi reka Dunava, Drave, Save, Drine, Morave, Tamiša i Tise. U širem smislu obuhvaćeno je celo Helmsko polusotrvo. Srbska kultura koja je razvijena na ovom područiju i kasnije prošorena do Britanije i do Indije bila je ne samo najstarije, nego i najsavršenija i najuticajnija na svetu.

MOJ TE MLATI U PALATI: Srbska istorijska škola je imala znatan uticaj na organizaciju Međunarodnog kongresa u Petrogradu, posvećenog slovenskoj antici, i dala značajan naučni doprinos ovom kongresu.

Posle svega, moja poruka Srbima je sledeća - Budite srećni i ponosni što ste Srbi!

+++

SERBIJANA: KO SMO MI I ZAŠTO SE BORIMO?

Slobodna Srbija je rodoljubiva politička organizacija. Mi se borimo da Srbija bude zajednica svih ljudi koji u njoj žive i zalažu se za njenu snagu i blagostanje, bez obzira na rasnu, nacionalnu i versku pripadnost. Naš ideal je snažna država Srbija u kojoj će svi živeti u miru i blagostanju. Hoćemo vladavinu prava – pravnu državu. Deset koraka do Slobode:

Screenshot: e-novine
MOJ TE DRAŽI NA PLAŽI: Osloboditi se marionetske NATO vlasti u Srbiji. Pokrenuti sudske procese za veleizdaju zemlje i pljačku državne kase.

 

MOJ TE MESI NA PLASTIČNOJ KESI: Hirurškim putem odstraniti korupciju i lopovluk u zdravstvu i vratiti besplatno lecenje. Deca,trudnice,starci i teško bolesni i siromašni ljudi ne smeju da pate i umiru prepušteni sami sebi. Socijalne programe i fondove višestruko povećati nemilosrdnom sečom nepotrebne administracije i otpuštanjem partijskih službenika.

MOJ TI PREDE OKO GREDE: Osloboditi okupirane medije i sudstvo. U potpunosti izmeniti i reorganizovati državnu upravu,ekstremno smanjiti birokratiju i troškove ukidanjem izmišljenih agencija,kancelarija i službi.

MOJ TE LOMI DOK SI U KOMI: Odbiti kolonijalizaciju Srbije od strane Evropske Unije i zaustaviti NATO okupaciju. Sklopiti otvoren i čvrst ekonomsko-vojni savez sa Rusijom.

MOJ TE PECKA DOK TE SECKA: Uspostaviti novu, snažnu i modernu vojsku koja će uspešno moći da zaštiti nezavisnost srpske države i naroda. Policiju osloboditi od mafije i poboljšati joj uslove rada u celoj Srbiji.

MOJ TE GLADI NA PARADI: Preispitati privatizacije,oduzeti imovinu koja nije stečena radom i staviti je na korišćenje narodu,pod državnim nadzorom.Ukinuti štetočinski SSP sporazum o bescarinskom uvozu proizvoda iz Evropske Unije i ostale dogovore silom nametnute Srbiji.

MOJ TE KUHA SA DVA UHA: Ne prihvatati vraćanje MMF zajmova i kredita koje su političari stavili u svoj džep. Osnovati pravu srpsku Razvojnu banku koja će kreditirati srpsku privredu,a ne tajkune i političare,i koja će potisnuti ucenjivačke strane banke.

MOJ TI KLIJA DA TI PRIJA: Namenskim kreditima,smanjenjem i ukidanjem pljačkaških porezaakitivirati sva postojeća preduzeća,a posebno industrijske i ponjoprivredne kapacitete za bescarinski izvoz u Rusiju.

MOJ TE SOLI NA GONDOLI: Poništiti pogubnu "Bolonjsku deklaraciju" i uvesti obrazovni sistem u skladu sa našim potrebama. Proterati lažnu istoriju iz svih obrazovnih institucija i uvesti bogate stipendije za mlade.

MOJ SE KLANJA ISPOD PANJA: Kosovo je neotuđivi deo Srbije pod NATO okupacijom. Svim silama i sredstvima podržavati legitimno pravo Srba na sjedinjenje sa maticom. Ujediniti sve Srbe bez obzira na kulturne,verske ili nacionalne razlike. Srbin je svako ko se tako oseća. Ako se slažeš-ne oklevaj-pridruži se!

* Ovaj radioaktivni materijal preuzet sa sajta Srbijane. Haiku-međunaslove priredio za štampu Slobodan Antonić.  

       

e-novine.com - Moj te bode do slobode

**************************************       

 

Okupljanje poraženih

Politički pakt Jeremića i Dodika

  
U potrazi  za volovima: Mile na pašnjaku
U potrazi  za volovima: Mile na pašnjaku
Photo: Dani

Nakon što je, vođen svojim nezajažljivim ličnim ambicijama, sebe isključio iz domaće politike i u Njujorku prespavao ključne političke procese koji su se poslednjih meseci dogodili u Srbiji, Vuk Jeremić je krenuo u potragu za preostalim opcijama koje mu, uoči povratka u zemlju, još uvek stoje na rapolaganju. Prema pisanju beogradskih medija, trenutno predsedavajući GS UN je u potrazi za političkim saveznicima stupio u vezu sa Miloradom Dodikom koji mu je ponudio svoju podršku i logističku pomoć oko formiranja buduće Jeremićeve stranke u Srbiji

Prema izvorima, na koje se poziva beogradski tabloid Alo, postoji realna mogućnost da dve perjanice srpskog turbonacionalizma svoje zajedničke političke poglede i frustracije, naročito u vezi s Kosovom, krunišu osnivanjem partije koju bi vodio Jeremić, koji je posle isključenja iz Demokratske stranke ostao samostalni poslanik u Skupštini Srbije i, po svoj prilici, usamljen i zaboravljen političar u Srbiji.

Prema navodima beogradskog lista, Dodik i Jeremić su već razgovarali o saradnji, a pominje se da je iskusni profiter iz Laktaša spreman da svojoj srbijanskoj pudlici na sve načine, posebno logistički, pomogne u poslovima oko osnivanja stranke. Inicijativa o zajedničkom političkom projektu potekla je nakon što su odnosi Dodika sa vlastima u Srbiji zahladneli zbog briselskog sporazuma između Beograda i Prištine. Na to se nadovezala izjava Tomislava Nikolića da su Srbi iz Dodikovog entiteta za njega Bosanci, što je komunikaciju između Beograda i Banjaluke svelo na najniži nivo posle Dejtona.

Spremni za prasence: Jeremić i Dodik, politički vizionari
Photo: Stock

Kad je reč o Jeremiću, u domaćoj javnosti postoji rašireno uverenje da on još uvek u Srbiji ima dobar rejting zbog čega bi ga, navodno, gotovo sve stranke želele u svojim redovima. Jeremić je, prema anonimnom izvoru Alo, za sada najviše naklonjen saradnji sa Dodikom, ali do kraja njegovog mandata u UN-u na jesen moguća su “svakojaka iznenađenja”.

Na to koliko su Jeremić i Dodik u dobrim odnosima ukazuje i to da trenutno predsedavajući GS UN tokom svog poslednjeg boravka u Srbiji nije propustio priliku da se sastane sa svojim prekodrinskim saveznikom i njegovom desnicom rukom Željkom Cvijanović. Oni su se sreli 18. marta u jednom beogradskom restoranu, istog dana kada je Jeremić zajedno sa potomcima porodice Pozderac prisustvovao uručenju izraelskog priznanja „Pravednik među nacijama“. O čemu su tada razgovarali nije objavljeno, ali bi nastavak kontakata mogao uslediti vrlo brzo, pošto se očekuje da Jeremić ubrzo dođe iz Njujorka.

Beogradska štampa spekuliše da je bivši šef srbijanske diplomatije protekle zime bio vrlo blizu dogovora o preuzimanju Ministarstva spoljnih poslova u Vladi Srbije, a veza mu je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u to vreme obelodanio svoju platformu o Kosovu. Razdor između Vlade i predsednika zbog platforme Jeremiću se učinio kao dobra prilika da stane na Nikolićevu stranu, ali pošto je on, suprotno Jeremićevim nadama, u međuvremenu popustio i priklonio se proevropskoj opciji, ta zamisao odustnog i od realnosti odvojenog Tadićevog gimnazijalca definitivno je propala.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, Jeremićevi rigidni stavovi po pitanju Kosova učinili su ga politički neupotrebljivim i nepoželjnim za vladjauće partije zbog čega ga, osim Koštuničinog DSS, niko više ne želi u svojim redovima. To je, u odsustvu izgleda za nastavak svoje međunarodne karijere,  Jeremićev izbor suzilo na samo dve opcije – priklanjanje jednoj klinički mrtvoj partiji ili upuštanje u avanturu formiranja sopstvene stranke sa krajnje neizvesnim izgledima na uspeh.

 

 

30.05.2013.

DODIKOVA PROSLAVA ZLOČINAČKIH NAMJERA

Dodikova proslava zločinačkih namjera

Genocid kao povijesna nužnost

  
Photo: sarajevo-x.com

Činjenica da je odabran 9. januar 1992. godine kao dan nastanka Republike Srpske, a ne npr. datum potpisa Dejtonskog sporazuma kojim je ovaj entitet dobio međunarodnu političku verifikaciju, dodatno pojačava poimanje ratnih zločina i genocida kao prihvatljivih političkih činjenica. Dodikova ceremonija obilježavanja dvadesetogodišnjice, njen medijski sjaj i moralna bijeda, potvrđuju činjenicu da je genocid njegovom negacijom moguće učiniti legitimnim političkim činom i od laži sazdati sistem nacionalnih istina

Photo: domaljevac.com

Samostalna  Srpska u okviru BiH“ uzviknuo je Dodik na obilježavanju dvadesetogodišnjice  Karadžićevog čeda i time postavio novi cilj srpske politike u BiH.  Kao i obično, sarajevska politička scena i međunarodni krugovi u  Dodikovom orgazmičkom uzviku vide tek puku govornu figuru a ne praktičnu  politiku, nesposobni za iole ozbiljniju analizu svih poteza kojima je  on podržavio Republiku Srpsku od pada Aprilskog paketa 2006. godine.

Do tada je  srpska politika u BiH ili bila u defanzivi (neposredno postratni Karadžić  i njegova zločinačka klika), ili je morala biti kooperativna zboga  različitih razloga (Šarović, Poplašen), ili je vođena kao ozbiljna  konstruktivna politika (Dragan Čavić). Od tada je pod Dodikom republičkosrpska  politika sve više i više postajala secesionistička, da bi se na koncu  ispostavilo kako je njen stvarni cilj – načiniti od srpskog entiteta  državu u sastavu BiH, potom je u nekoj dalekoj budućnosti i pri povoljnim  političkim okolnostima ujedinti sa „maticom“ Srbijom.

Dvadesetogodišnjica  postojanja Karadžićevog čeda nije mali historijski period u nemirnoj  historiji na Balkanu na kojem je predah između ratova u zadnjem vijeku  trajao svega deseteljeće ili dva duže nego što ono postoji. Zbog  toga griješe svi oni koji, uljuljkani bosanskohercegovačkim pseudopatriotizmom  Lagumudžijnog ili Silajdžićevog tipa, olako negiraju tih dvadeset  godina i proriču brzi nestanak Republike Srpske. Pogotovo ako se ima  u vidu da je od rata naovamo iz potpune političke defanzive, iz osjećaja  poraza u Daytonu, srpska politika u BiH prešla u veoma ofanzivnu, čak  bi se moglo reći, bez obzira na svu gorčinu koju to izaziva, u pobjedničku  politiku.

Ako je republičkosrpska  politika odmah iza rata odbacivala Dejton kao sporazum kojim nisu ostvareni  njeni ratni ciljevi, danas se ona, kako često ističe Milorad Dodik,  negator srebreničkog genocida i ne samo zbog toga Karadžićev ideološki  zombi, poziva na slovo Dejtona, videći koliko šansi joj ono nudi da  ratne ciljeve ostvari u miru. Nadalje, dvadeset godina postojanja nečega  što sanja da postane državom dovoljno je dug period za razvijanje  svih vrsta identifikacija s njim te za uspostavljanje izrazito jakog  republičkosrpskog patriotizma. To je danas, bez sumnje, najjači  patriotski osjećaj u BiH, daleko jači i među bosanskim Srbima i apsolutno  prihvaćeniji od onog bosanskog među Bošnjacima. Istodobno s tim,  bosanskosrpsko identifikacijsko polje napunjeno je jakim simboličkim  sadržajima koji gotovo stoprocentno privlače bosanske Srbe da se identificiraju  sa Republikom Srpskom kao svojom domovinom. Imajući u vidu snagu  te identifikacije, slobodno se može reći da je Karadžićevo čedo  danas u smislu simboličkog kapitala na kojem postoji ispunjenije nego  Bosna i Hercegovina, bez obzira na pseudopatriotske mantre o njenom  hiljadugodišnjem državnom kontinuitetu i isto toliko dugoj običajnoj  multikulturalnosti.

A to znači  da se republičkosrpska politika potrudila da na osnovama rata konstruira  nove simboličke vrijednosti, bez obzira na činjenicu što su u ime Republike  Srpske i bosanskih Srba počinjeni najstravičniji zločini i pred međunarodnim  sudom potvrđeni genocid u Srebrenici.

Na osnovu čega  i kako je to uspjela republičkosrpska politička elita? Kako je uspjela  masovne zločine i genocid učiniti kolektivno prihvatljivim, legitmirati  ih u političkom polju, a potom izimaginirati nove simboličke vrijednosti  koje Karadažićevom čedu trebaju omogućiti trajnost, odnosno budućnost?  Odgovor na ta pitanja je nevjerovatno jednostavan.

Veliki nacionalni vođa: Milorad Dodik
Photo: kurir-info.rs

Naime, sve  dok je na vlasti u Srpskoj bio SDS kao partija koja je nosila hipoteku  ratnih zločina i genocida, republičkosrpska politika je morala biti  odbranaška i defanzivna. Onog trenutka kada je na vlast došao Dodik  i njegov SNSD kao tobožnja opozicija ratnoj politici, hipoteka ratnih  zločina mogla je biti skinuta sa institucija Karadžićevog čeda.  Isto tako i krivica i odgovornost za ratne zločine mogla je preći  sa tih inistitucija u domen individualne, što je mantra koja danas  vlada u sve tri etničke javnosti u BiH. Dakle, onog časa kad su krivica  i odgovornost za ratne zločine skinuti sa političkih i ideoloških  subjekta koji su vodili rat, te sa institucija sistema koje su činile  ratne zločine i izvele genocid, Dodikova politička elita mogla je  stvarati novi nacionalni politički moral, političku kulturu i nove  mitocentrične političke vrijednosti.

Jednostavno  rečeno, krivica i odgovornost za ratne zločine je na paljanskoj političkoj eliti, kako govori  Milorad Dodik, a ne na vojsci i policiji  entiteta čiji je on predsjednik. Krivi su, po njemu, Karadžić, Mladić,  Plavišćka, Koljević i drugi zločinci lično, ne i institucije koje  su oni vodili. Srpska je tako postala potpuno nevina. Svaka njena institucija  očišćena je od moralne i političke krivice i odgovornosti za najstravičnije  ratne zločine. Drugim riječima, Karadžićev ideološki zombi demonizirao  je pred bosanskim Srbima svog ideološkog prethodnika, kako bi zauzeo  njegovo mjesto velikog nacionalnog vođe. On je tim gestom sprao moralnu  odgovornost i grižnju savjesti sa javnog prostora Republike Srpske  i ponudio najlicemjerniju gestu kao najvišu moralnu vrijednost. Na  toj osnovi Dodik i njegova nacionalistička bulumenta izveli su najgori  oblik negacije i političke legitimacije ratnih zaločina i genocida,  anestezirajući javni prostor od svake odgovornosti za njih.

U takvom moralno  anesteziranom javnom prostoru bilo je lako uspostaviti parolu o dobrim  i lošim momcima na koju se, kao potpunu negaciju ratnih zločina, Karadžićev  ideološki zombi veoma često poziva. Naime, insistirajući na toj paroli,  Dodik veoma vješto igra na kartu kojom bosanskim Srbima poručuje da  im druge nacije u BiH, prije svega Bošnjaci, neargumentirano pripisuju  nacionalnu odgovornost za ratne zločine i genocid, a onda im kaže  da nisu oni krivi, nego Karadžić i njegovi zločinci, te da oni, Srbi,  nisu loši momci iz holivudskih filmova, nego narod ponosan na svoju  veliku istoriju, vjeru, tradiciju, narod slavan i pošten, čak stalna  historijska žrtva drugih, te zbog toga s tim drugima ne trebaju zajedno  živjeti.

Na taj način  potpuno je obrnuta slika stravičnog bosanskog rata u kojem su pripadnici  Vojske Republike Srpske, te njene policije, ohrabreni Karadžićevom  zločinačkom ideologijom, vršili urbicid, masovna silovanja, pokolje,  otvarali koncentracione logore, a onda u julu 1995. godine izvršili  geoncid u Srebrenici. Negacija krivice i odgovornosti za ta djela učinila  je Karadžićevo čedo općeprihvaćenim unutar bosanskosrpskog nacionalnog  korpusa. Genocidna tvorevina, kako je kvalificiraju mnogi, nije prema  Dodikovom tumačenju rata nastala iz duha genocida, nego je rezultat  vjekovnih bosanskosrpkih težnji.

A to znači  da je za šesnaest godina od rata, te svega pet-šest od pada Aprilskog  paketa, javni prostor u Karadžistanu prihvatio Dodikovu političku  laž kao temeljnu historijsku istinu, čak kao istinu kolektivne egzistencije.  Onako kako je Karadžić ideološkim manevrima izveo lobotomiju bosanskosrpskog  javnog prostora, demonizirajući partizanski i uzdižući četnički  pokret, isto tako je Dodik lobotomirao republičkosrpski javni prostor  demonizirajući druge nacije u BiH, a nudeći bosanskim Srbima sliku  o sebi kao narodu koji je u odbrambeno-otadžbinskom ratu ostvario  svoje vjekovne težnje o srpskoj državi u BiH.

Međutim, to  nisu jedina jaka simbolička mjesta u konstruktu dodikovskog društvenog  pamćenja zadnjeg bosanskog rata. Gebelsovski ponavljajući laž da  u Srebrenci nije počinjen genocid, Dodik se nametnuo bosanskim Srbima  kao novi veliki nacionalni borac za nacionalnu istinu. Uz to, igrajući  na kartu seljačke drčnosti i kafanskih manira, on se ciljano  dodvoravao najprimitivnijem obliku populizma i patrijarhalnog mačizma,  lično otjelotvorujući kolektivnu predstavu o sebi kao drčnom Srbinu  i Krajišniku koji u brk može skresati svakome srpsku istinu o ratu  i Srbima u njemu. Tako kreirana javna predstava o Dodiku, uz izrazitu  nepismenost, psovke, bahatost i primitvni jezik kojim Karadžićev ideološki  zombi začinjava svoje javne nastupe, proizvela je sliku u masama da,  eto, naš običan čovjek, Srbenda sa dna kace, može uspješno voditi  državu. Dodik je, dakle, sebe iskreirao kao potpuno ostvarenje slike  prostačine na mjestu nacionalnog vođe. Znajući da je svaki oblik  intelektualizma stran populističkom ukusu, on je refleksom lukavog  političkog hohštaplera negacijom srebreničkog geoncioda poručio  bosanskim Srbima da ni oni, a ni Srpska ni na koji način, ni u snu,  a pogotovu na javi ne mogu biti odgovorni za taj geoncid.

Mladi za Mladića: Budućnost Šumske
Photo: Stock

Istodobno s  tim, u javnom prostoru Srpske rekreiran je politički i historiografski  mit Jasenovca, Jadovna i drugih mjesta srpskog stradanja u Drugom svjetskom  ratu, ali i u čitavoj nacionalnoj prošlosti, uz izrazitu osmanofobiju  i mit o konvertitskoj krivnji Bošnjaka, te o Bošnjacima kao, kako je  rekla Biljana Plavšić, srpskom genetskom otpadu.

Na taj način,  bosanski stravični rat protumačen je ne kao proizvod ideološkog bestijarija  krvožednih političkih elita, nego kao povijesna nužnost u kojoj su  bosanski i svi Srbi s njima skupa morali da brane goli život od   tobožnje povijesno dokazane genocidnosti drugih nacija, prije svega  hrvatske. Rat kao povijesna nužnost postao je tako u dodikovskom,  novom republičkosrpskom društvenom pamćenju najprije odbrambeno-otadžbinskim,  a onda i oslobodilačkim.

Tako kreirana  interpretacija rata dodatno je ojačana gradnjom čitavog niza spomenika  i komemorativnim ritualima posvećenim bilo srpskim ratnim herojima,  bilo žrtvama. Na toj osnovi u Srpskoj je stvorena čitava mitocentrična  narativna infrastruktura koja je kapilarno prožela javni prostor, a  dodatno je ovjerna od strane religijskih institucija. Pravoslavna crkva,  te ćosić-noginski tip književnosti, ali i nacionalistička historiografija  ekmečićevskog modela te druge vrste društvenih ideološki funkcionaliziranih  znanosti, uz Kusturicu kao izrazito jaki amblematski znak prema kojem Bošnjaci mogu steći dostojanstvo jedino vraćanjem u pradjedovsku  vjeru - postali su instrumentima za konstrukt nove republičkosrpske  interpretacije zadnjeg rata u BiH i svih stravičnih zločina počinjenih  u njemu, sa srebreničkim geonocidom kao njihovim vrhuncem.

Istodobno s  tim, Dodik i njegova vlastodržačka elita su instrumentalizirali gotovo  sve medije u Karadžistanu i preko njih nametnuli javnom prostoru fobiju  od mogućeg nestanka Republike Srpske. Na taj način obnovljeni su mitovi  o svesvjetskoj, prije svega islamskoj i vatikanskoj zavjeri protiv Srba,  a jedini prijatelji srpskog entiteta u BiH su pravoslavni narodi, braća  po vjeri, prije svih Rusi i Grci, a uz njih i Izrael, kao država koja  simbolički nasljeđuje genocid nad Jevrejima iz Drugog svjetskog rata.  Dodikova intrepretacija rata i nov koncept  društvenog pamćenja u  Republici Srpskoj oslanjaju se uz to i na panpravoslavnu fantazmu, utemeljujući  religiju kao izvor ne samo nacionalnog nego i geopolitičkog pravoslavnog  identiteta. Panreligijske fantazme sama su bit sva tri etnička nacionalizma  u BiH, a na prostoru Karadžistana uz političke njih izrazito jako  zastupaju i religijske elite.

Očevi entiteta: Mladić & Karadžić, kreatori
Photo: Stock

Zato je Karadžistan  teokratsko društvo po svemu, te teokratska država koja ima svog sveca  zaštitnika i svoju krsnu slavu, u kojoj svaka institucija sve do razine seoskih  osnovnih škola ima svoga posebnog sveca zaštitnika i svoju krsnu slavu.  Dodikovska panpravoslavna fantazma preko svetosavskog mita otjelovoruje  se i kao iskonska težnja bosanskih Srba za ostvarenjem pravoslavnog  bratstva na globalnom političkom planu, a ne isključivo kao u Ćosić-Milošević-Karadžićevoj  ideologiji težnja za duhovnim i političkim jedinstvom Srba, odnosno   srpski državotvorni mit.

Zato je Karadžićevom  ideološkom zombiju i nasušno potreban bio orden predsjednika Putina,  panpravoslavnog svesvjetskog vođe, baš koliko mu je nužno bilo da  u povodu dvadestogodišnjice odlikuje ordenom Republike Srpske mitrpolita  dabrobosanskog Nikolaja, te sve i jednog episkopa, a uz njih Borisa  Tadića kao novog svesrpskog nacionalnog lidera, potom svakog predsjednika  Republike Srpske, izuzimajući predsjednicu, rasističku genetičarku  Biljanu Plavšić, kojoj je posvećen poseban prostor na Dodikoviziji,  tj. javnom televizijskom servisu Karadžistana. Zato je i obilježavanje  dvadesetogodišnjce Karadžistana i njegove krsne slave otpočelo svetom  arhijerejskom litrugijom koju je predvodio svesrpski patrijarh Irinej  uz obred osveštenja slavskog žita i lomljenje slavskog kolača. Time  je nacionalnoj masi poslana poruka da je Kardžistan sveta činjenica,  te da je Bog u Dodikovom političkom mandatu potpuno na strani Srba.  Ili, kako je to svojedobno, pred sami početak rata u BiH za vrijeme  zasjedanja Skupštine ove nesretne zemlje rekao Karadžić: „U ovom  mandatu i Bog je Srbin“, prijeteći pritom da u Bosni neće ostati  živo ni jedno muslimansko uho.

Dodik nije  Karadžićev ideološki zombi jedino zbog toga što negira genocid u  Srebrenici, kao najveće zločinačko djelo prvog predsjednika Republike  Srpske i njenog političkog oca, nego i zato što koristi sve instrumente  Karadžićeve ideologije prekodirajući u izvjesnoj mjeri njene temeljne  narative.

Dodik, ili  drug Mića, kako ga je svojedobno od milja nazivao Zlatko Lagmudžija,  nije ništa drugo do mirnodposki Karadžić. Budući da je sazdana od  prekodiranih Karadžićevih narativa, njegova ideologija je najrigidniji  nacionalizam. Baš zbog toga Republika Srpska je pod Dodikom namjesto  emancipacije od karadžićizma, rekaradžićizirana, dodatno militarizirana,  do kraja srbizirana i pravoslavizirana, postajući tamnicom za druge  etnije u njoj, koje su tokom rata pod Karadžićem etnički oćišćene  sa njenog teritorija, a pod Dodikom politički potpuno marginalizirane,  u javnom prostoru stigmatizirane i do kraja ponižene. Istodobno s tim,  Dodik nije samo Karadžićev nasljednik na mjestu nacionalnog vođe,  on je po svemu i njegov nasljednik u totalitarnom obrascu vladanja  a i u beskrajnoj žeđi za ličnim bogaćenjem. Pragamtični liderokrat  kojemu je nacionalizam istodobno i politička misija,  i sredstvo za  totalitaristički obrazac vladanja, ali i izvor ličnog bogaćenja,  on i može izjaviti na svečanoj akademiji u povodu dvadesetogodišnjice  da je u Republiku Srpsku „ugrađena naša (srpska) borba protiv  tiranije i zla, protiv fašizma i nacizma“.  Elem, masovni zločini,  urbicid, silovanja, etničko čišćenje, konclogori kakvi su bili npr.  Keraterm i Manjača, genocid u Srebrenici, sve je to izraz, prema zombiranom  ideološkom Karadžiću, „borbe protiv fašizma i nacizma“.

Ako je Karadžićeva  Republika Srpska u ratu nastajala na genocidu, ratnim zločinima i etničkom  čišćenju od nesrba, Dodikova nastaje iz duha najgore laži koja se  prihvata kao bezuslovna istina. Ovjerenu arhijerejskom svetom liturgijom,  osvještenjem slavskog žita i lomljenjem slavskog kolača, tu su laž  religijski moćnici pokušali vjerskim ritualom učiniti i svetom nacionalnom  istinom. Baš kao što su tokom rata osvještavali oružje kojim su  počinjeni ratni zločini, odnosno vatrenim govorima huškali vojnike  i policajce da se svojski potrude oko ratnih zločina i genocida.

Činjenica  da je odabran 9. januar 1992. godine kao dan nastanka Republike Srpske,  a ne npr. datum potpisa Dejtonskog sporazuma kojim je ovaj entitet dobio  međunarodnu političku verifikaciju, dodatno pojačava poimanje ratnih  zločina i genocida kao prihvatljivih političkih činjenica. Dodikova  ceremonija obilježavanja dvadesetogodišnjice, njen medijski sjaj i  moralna bijeda, potvrđuju činjenicu da je genocid njegovom negacijom  moguće učiniti legitimnim političkim činom i od laži sazdati sistem  nacionalnih istina. Međutim, nastao iz duha genocida i političke laži,  Karadžistan je stekao međunarodnu političku legitimaciju u Dejtonu.  A Dejtonski sporazum kao međunarodni mirovni ugvor daje Republici Srpskoj  karakter političke trajnosti, u istoj onoj mjeri u kojoj koči Bosnu  i Hercegovinu da se konstituše kao multietnička demokratska država  nakon stravičnog rata. Tako je taj sporazum jednu genocidnu tvorevinu  legitimirao u međunarodnom političkom kontekstu i kreirao BiH kao  invalidnu zemlju koja nema šansi ni da umre, ali ni da ozdravi. U tom  invalidnom stanju ona može egzistirati onoliko dugo koliko je međunarodno  politička moć spremna da je održava na životu u stanju neprestane  kome.

P.S. Činjenica  da je Dodikovoj ceremoniji prisustvovao Dragan Čović, predsjednik  HDZ-a sa svojom političkom svitom, dokazuje da nije samo Radovan Karadžić  sposoban za ideološko zombiranje u Dodika, nego da istu moć  imaju u ideološkom nasljeđivanju Mate Boban i Dragan Čović. Čović  kao zombirani Boban jedna je od najvećih poruga u politici kao  povijesti općeg beščašća, baš kao što je Emir Kusturica svojom  izjavom da Republika Srpska dobro stoji Ivi Andriću dokaz koliko zlo  može biti banalno.

 

**************************************

Haški tribunal

Danas presuda Stanišiću i Simatoviću

  
Photo: Stock

U Haškom tribunalu će danas u 16 sati biti izrečena presuda Pretresnog veća u postupku protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i bivčeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Franka Simatovića

Oni se terete, kako javlja "Radio slobodna Evropa" za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Optužbe se odnose na zločine počinjene u SAO Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik u BiH. Stanišić i Simatović se, takođe, terete za ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabležili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice Službe državne bezbednosti Srbije na lokacije u Hrvatskoj.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju tzv. Srpske autonomne oblasti (SAO) Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Obojicu optuženih su srpske vlasti uhapsile 13. marta 2003. godine.

 

 

30.05.2013.

BUDUĆNOST EKSTREMIZMA

Srbija danas

Budućnost ekstremizma

  
Photo: Stock

Primećujete li vi, cenjeni publikume, da su profesionalne patriote u velikoj defanzivi? U poređenju sa Sahibijinim - pa i Đinđićevim, Živkovićevim i Tadićevim vaktom - kada su rodoljubivi teoretičari, analitičari i filozofi žarili i palili medijskom scenom, Srbija danas deluje maltene kao Švajcarska

Missing in action: Slobodan Antonić
Photo: Stock

Legendarnog Antonića nema ni od korova. Na mainstream površini se kako-tako održava samo Georgije Vukadinović, ali to je čovek koji ne može da potone, ako razumete šta hoću da kažem. Čak su se i Večernje novosti donekle upristojile. Ono jeste, bude povremeno zviždanja i arlaukanja na skupovima nalik onom na Oplencu, ali to mačiji kašalj u poređenju sa, recimo, susednom Mađarskom. Nemirnu, bratsku Grčku bolje da i ne pominjem. V čjom, dakle, djelo?

Promenila se mainstream politika? Jok, more. Ista je kao i prethodna. Ili gotovo ista. Pa šta je onda u pitanju? Logistika, dame i gospodo, logistika. Lepo je neko negde (na Peščanikovom sajtu, ako se ne varam) napisao da masovni ekstremizam ne može da opstane bez visokog pokroviteljstva države. Da li ja to hoću da kažem da je doktor Tadić podržavao profesionalne patriote? Daleko od toga! Nije on takav čovek! Samo nije hteo da se zamera. Patriote ga u jednom momentu behu na pravdi Boga proglasili ustašom, a on je - ne bi li sprao ljagu sa imena - počesto znao da zažmuri na jedno oko, a katkad i na oba. Razumem čoveka. I stranka mu je bila puna zmija u nedrima. Nacionalno ispred demokratskog! Tako ga je učio Ćosić. Da ne dužim. Prekonoć su presušili tajni fondovi, a najistaknutiji patriotski alfa mužjaci surovo su otrgnuti od državne sise. Došla zadnja vremena. Gorepomenuti Vukadinović, koji na „Veličanstvenom mitingu za Kosovo“ iz 2008. godine nije mogao ni prismrdeti bini, na poslednjem je mitingu bio glavni govornik. To mnogo govori. A Sahibija je sa svitom samozatajno stajao u prvom redu. Što govori još više.

Da li je rečeno dobar znak? Sad, kako se uzme. Isuviše je ovde relativno moćnih ljudi koji jednostavno ne mogu, ne žele (a i ne isplati im se) da žive u - kako se ono kaže - stanju redovnom. Neće se ti svati tek tako predati. Njihov najniži ešelon se još ne predaje. Evo, kad ono bi, juče-prekjuče, mlađahni patrioti su istukli nekog dobronamernog Francuza. I to pred detetom. Doduše zato što je vozio rolere, ne zato što je Francuz. I to je neki pomak.

Vladimir Kecmanović secirao kolegu iz Beograda

Kad Šumnjak granatira Basaru

  
Pogodi me pravo u oko: Svetislav Basara, šumska meta
Pogodi me pravo u oko: Svetislav Basara, šumska meta
Photo: Stock

Nakon što je u nekoliko nastavaka amputirao e-novine i glavnog urednika ovog antišumskog portala Petra Lukovića, samozvani književnik iz feuda Mileta Dodika ostrvio se na Svetislava Basaru, jer mu se javilo da Basara u svojim kolumnama ne sledi ideologiju Rajka Vasića ili, recimo, intelektualca kova Emila Vlajkija. Kao etablirani entitetski kritičar, Kecmanović je za tabloid „Glas srpske“ izvršio zadatak po pravilu „Top je bio vreo“. Granatiranje Svetislava Basare haubicom od 120mm, sin Vladimir odradio je uz pomoć tate Nenada koji mu je dodavao granate: rezultat uočite sami 

Moj tata nikad nije voleo Basaru: Vladimir, dete
Photo: Stock

RAJKO VASIĆ JE BIO ODUŠEVLJEN OVIM PASUSOM, MADA MU NIŠTA NIJE BILO JASNO: Književno delo Svetislava Basare odlikuje ponekad originalna i ponekad srećna kombinacija postmodernističkog poetičkog obrasca i neobuzdanog, često kafanskog humora. Ta dva, prividno protivrečna pristupa, znaju da stvore tenziju iz koje nastaje nešto što bi moglo da se nazove basarijanskom sintezom, iliti pokušajem repliciranja Kišovom kombinovanju patetike i ironije.

CITIRAM MILETA DODIKA KOJI JE LEPO UOČIO: Za razliku od Kiša, koji je u svojim najboljim delima između patetike i ironije uspeo da postigne ravnotežu, kod Basare je talenat za lakrdiju dominantan u odnosu na sve druge talente, što njegovoj prozi obezbeđuje dopadljivost i čitanost, ali čitaoca ne dovodi do katarze. Elem - tu ravnoteže nema. I dobrim delom zbog toga, barem za sada - Basarin opus, iako obimniji, u književnoj hijerarhiji stoji niže od Kišovog.

MOŽDA ME BASARA UZME ZA UZOR, TKO ZNA: I za Basaru i za našu literaturu, pa samim tim i za Kišovo delo, koje predstavlja deo žive tradicije srpske književnosti, bilo bi dobro kada bi autor u budućnosti uspeo da uspostavi sintezu u kojoj bi lakrdija imala ravnopravan status sa nekim drugim sadržajem. Iako bi - s obzirom na Basarinu starosnu i stvaralačku zrelost - takav iskorak predstavljao iznenađenje - istorija pisane reči nam kazuje da stvar nije nemoguća. I zato mu od srca držim palčeve.

Omiljeni muškarci mladog Kecamovića: Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić i Čedomir Antić (Vladimir iza)
Photo: www.mc.rs

KOLUMNA JE BILA VRELA: Što se Basarinog kolumnističkog rada tiče, on je - kao i kolumnistički rad bilo kog drugog pisca, pod uslovom da pisac nešto vredi, kao što pisac Basara bez daljeg vredi - manje značajan. I ne bi ga u kontekstu autorovog književnog stvaralaštva imalo smisla ni pominjati, kada se u njemu ne bi krile moguće opasnosti po kolumnistin literarni opus.

ŠUMSKA PSIHOANALIZA PO METODAMA EMILA VLAJKIJA: Basarin pubicistička aktivnost, posmatrana kroz duži period, ukazuje na hipertrofiran nedostatak doslednosti u stavu i mišljenju - ukoliko pod kontinuitetom stava i mišljenja ne podrazumevamo nepokolebljivost u gajenju ličnih omraza. Kada se ta nedoslednost izražava na humoristički način - što je najčešći slučaj - stvar na jednom nivou pije vodu, budući da je čitalac, nasmejavši se, spreman da autoru i tekstu oprosti brojne - namerno ću se izraziti visokoparno, a u nastavku teksta ćete videti zašto - "gnoseološke" i "etičke" "manjkavosti".

Nema on pojma: Kecmanović o Basari
PHOTO: Stock

TREĆERAZREDNI ŠATRO IDEOLOG: Kada mu se, međutim, "omakne", pa parodijski zameni propovedničkim tonom, Basara se pretvara u trećerazrednog šatro ideologa, na nivou priučenog portparola jedne u nizu bezidejnih stranaka ili "analitičara" u potrazi za sponzorima. Bez humora koji bi mogao da je prošvercuje na viši nivo, njegova misao ostaje ogoljena u svojoj postkomunističkoj dezorijentisanosti i provincijalnoj opčinjenosti nepoznatim "velikim svetom", čije zakonitosti nije kadra da pohvata.

TATA I JA SMO SE SLOŽILI DA KECMANOVIĆI MORAJU DA REAGUJU: Kada se takva misao pojavi kao eksces, gotovo skrivena među prepoznatljivim pošalicama, ona predstavlja sjajan materijal za polemičko demaskiranje. I taj sam materijal, u nekim prepucavanjima sa ovim dragim piscem, a intelektualnim diletantom - sa zadovoljstvom koristio. Kada, međutim, u maniru društveno svesnog opštinskog aktiviste sroči ceo, i to pozamašan tekst - kao što je slučaj sa friško sklepanim pokušajem, objavljenim na sajtu "Instituta za savremenu politiku", pod naslovom, koji je, najiskrenije se nadam, redakcijski, a koji glasi: "Nestabilnost psihologija" - polemičko demaskiranje, baš kao i parodiranje, ispostavlja se kao suvišno. I bavim se njime samo da bih napomenuo čega ovaj pisac u literature treba da se čuva.

AKO BUDE SREĆE, I OPET ĆE: Pozivajući se na Žan Žak Servan Sajbera i Pola Virilioa - valjda kako bi zasenio prostotu, a svom ironije i humora lišenom ostvarenju dao dodatnu "stručnu" težinu, Basara nam u ovom tekstu saopštava da je taj "veliki svet", poučen "rđavim iskustvima iz dva razorna svetska rata", odavno odustao od ratova i borbe za teritorije!? Koreja, Vijetnam, Avganistan, Irak, pa opet Avganistan, pa opet Irak, pa Libija i ostale "sitnice", se, pretpostavljam, u Basovom virtuelnom svetu nisu dogodili. Jer, kaže on, "bilo dobijeni bilo izgubljeni, ratovi za trgovce i proizvođače predstavljaju dvostruki gubitak - kako radne snage tako i potencijalnih potrošača".

Dani ponosa: Vladimir K sa Manjkom Vukotićem i Nemanjom Kusturicom
Photo: BETA

MI IZ ŠUMSKE ODLIČNO ZNAMO KAKO SMO ZAPOČELI RAT: Pošto su enormne svote koje se troše na vojnu industriju i profit koji ona izvlači iz ratova koji se zbog njenog razvoja dobrim delom i izazivaju - "puka tlapnja"; te kako "balkanska" opsednutost teritorijama predstavlja čistu anomaliju, budući da je, kaže Sveta, "razvoj informacionih tehnologija" čak i borbu za sirovinske resurse učinio irelevantnom - onda je implicitna teza našeg geostratega da su ratovi za libijsku i iračku naftu najobičnija izmišljotina - logična da logičnija ne može biti.

MILE DODIK SE OPET ŽALI DA MU NIŠTA NIJE JASNO: Oni kojima to nije očigledno, neka se, kao Fata kada zatekne Muju u krevetu sa komšinicom, zapitaju - da li veruju svojim očima ili vragolastom suprugu - u našem slučaju domišljatom Basu, dodatno nabudženom autoritetom dvojice francuskih teoretičara. Ako smo već odlučili da ne verujemo svojim očima, onda nema nikakvih problema da se složimo kako bi Balkanci, "da su bili pametni" i da se nisu "kurobecali", ostali u "gornjem sloju naprednih, drugorazrednih država", iako tamo, ako ćemo pravo, nikada nisu bili.

POSLE OVOG PASUSA, TATA NENAD ME JE POLJUBIO I ZAGRLIO: Istina, ceo svet vrvi od pristalica "nazadne" ideje kako se suštinska ideja globalizacije sastoji u tome da najrazvijeniji piju krv manje razvijenima od sebe - što će reći, svima ostalima - te da je u takvim uslovima čak i ostajanje u "gornjem sloju", pod uslovom da si tamo bio, kao što nisi, a pogotovo napredovanje do "istog" - malčice nemoguće. Ali, na te "nazadnjačke" priče Sveta i dvojica francuskih autoriteta, koje, sve mi se čini, u dobrom delu teksta nekritički kopipejstuje - ne padaju lako. Ne možeš njima prodati rog za sveću. Konačno, zna se ko u savremenom svetu rog za sveću prodaje, a ko ga kupuje!

Ovako se liže istorija Šumske: Mile Dodik balavi po tkanini
Photo: S.Pašalić

REPUBLIKA ŠUMSKA, ŠALJIVA PAROLA: U ostatku teksta, koji nije mogao da pođoni od Žan Žaka i Pola, Basara se uglavnom bavi neduhovitim prežvakavanjem teza koje je ponekad znao duhovito obraditi, usput iznoseći jedno senzacionalno otkriće. "Unutar maksimalističkih granica takozvane Velike Srbije, Srbi bi", kaže on, "zapravo bili ubedljiva manjina!?" Nije jasno šta postmoderni mudrac podrazumeva pod "maksimalističkim" srpskim granicama. No, ako kao relevantan izvor za njihovo utvrđivanje koristi šaljivu parolu "Srbija do Tokija" - onda je u pravu.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ FAKTIČKI TVRDI DA JE OVO FAKTIČKI NERAZUMLJIVO: Nakon svega što su rekli Žan Žak i Pol, nakon svega što je rekao on, i nakon svega za šta nije najizvesnije da li je rekao Žan Žak, Pol ili Sveta, Bas zaključuje: "Rekao bih na kraju da se u svim državama nastalim iz raspada Jugoslavije u ovom momentu - zahvaljujući pre svega otvorenosti informatičkih tehnologija koje onemogućavaju samoizolaciju - postoji kritična masa intelektualaca spremnih da suoče sa izazovima sve komplikovanije svetske realnosti i da u toj realnosti pronađu mesto za sebe i - posledično - za svoje države. Ukoliko u tome dobiju podršku emancipovanijih delova lokalnih političkih elita, veliki posao stabilizacije psihologija - jedine suštinske nestabilnosti ovog regiona - mogao bi biti obavljen i to za srazmerno kratko vreme."

TURIM PRAVU STVAR NA PRAVO MESTO: Da li je ovaj citat Svetin ili je i njega negde pođonio - ne znam. Iskreno, voleo bih da ga je negde drpio. Iz istog razloga iz kog se nadam da, ako nedotupavna sintagma i jeste, nedotupavni i nepismeni naslov teksta nije njegov, nego ga je iz kompilatorskog kalambura izvukao i na neprimereno mesto turio neki veseljak iz pomenutog instituta.

NEŠTO SAM HTEO DA KAŽEM, ALI SAKRI SE MISAO: Ali, ako apstrahujemo pompezne i šuplje formulacije, i taktički zanemarimo u ovoj rubrici već apostrofiranu Kročeovu tvrdnju da iza besmislenog izraza ne može da stoji logična misao, ostaje utisak da nam Sveta nudi svetlu sliku budućnosti sa nacionalnim elitama koje nisu "puki ideološki konstrukt", iako narodi, kako kaže - jesu!?

I ona podržava Basaru: Jelena Karleuša, strrašno
Photo: Stock

DEREMO ŠILJAK NA KOŽU NAJEŽENU: Da u periodu koji Sveta voli da pljuje balkanske nacionalne elite, blago rečeno, nisu briljirale - to je nesporno. Ali - ako je elitizam to što nam nudi Basara, i ako je navodnoj "sabornosti" Cece, Dobrice i Matije, koju projektuje u prošlost, alternativa "sabornost" na liniji Karleuša - Sreten Ugričić - Sveta, ovim tekstom jasno projektovana u budućnost - tek ćemo da deremo kožu na šiljak.

JA OSEĆAM SREĆNU ŠUMSKU RAVNOTEŽU KOJA BASARI FALI: No, da se vratimo na početak teksta. Mog, a ne Basarinog. Ne znam šta bi moglo da predstavlja srećnu literarnu protivtežu, koju bi Sveta suprotstavio vrckavostima svog duha, kako bi postigao bogom danu poetsku ravnotežu. Sočna igra sa suvoparnom postmodernističkom poetikom, koju je primenjivao, i s kojom je istovremeno terao komediju - odslužila je svoje.

TI SI, VLADIMIRE, NAŠ NOVI KUSTURICA, REČE MI MILE DODIK KOJI JE PROČITAO OVAJ NEBULOZNI ZAKLJUČAK: Pada mi na pamet da mu predložim pokušaj oslobađanja emocija, od kojih u prozi, uglavnom, beži kao đavo od krsta. Pada mi na pamet, ali to, ipak, ne činim. Nije pametno takve savete davati piscu. Pogotovo ako je pisac stariji. U jedno sam, međutim, siguran. Lišeno otklona i zaklona koji su mu nudili upokojeni postmodernistički postulati, kvaziintelektualističko prokenjavanje tu alternativu da predstavlja ne može. I ako džep zahteva da ga primenjuje na kojekakvim mrsnim sajtovima, neka ga se mane u literaturi, ako za Boga zna.

* Tekst Vladimira Nenadovog Kecmanovića, u Šumskoj poznatog pod imenom „mali Rajko Vasić“, prenosimo u topovskom originalu iz novinske haubice „Glasa srpske“. Međunaslove doturila presrećna Jelena Milić.

 

 

30.05.2013.

MALI DIO NARODNOG VJEROVANjA, PREDANjA, OBIČAJA I POJMOVA KARAKTERISTIČNIH ZA MITOLOŠKU PRIMISAO

Mali rečnik srpske mitologije

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Slobi

 
Photo: Stock

Predstavljamo mali deo narodnih verovanja, predanja, običaja i pojmova karakterističnih za novu srpsku mitološku primisao. Podmuklim delovanjem tajnih agenata klete realnosti, koji su se neznano kako uvukli u naše fantazmagorične redove, u ovaj rečnik su se probili i neki pojmovi koji objektivno postoje. Neprijatelj nikad ne spava, a mi i dalje sanjamo Veliku Srbiju

ADAM – prvi Srbin koji je po nacionalnom opredeljenju bio čovek, što je i logično pošto i amebe znaju da su Srbi narod najstariji. Zbog toga Srbi nemaju dilemu da li su nastali evolucijom od majmuna, kao Darvin i njegovi potomci ili su, pak, stvoreni direktno od Boga, kao kreacionisti. Za razliku od svih njih, Srbi su nastali od sebe.

APSURDISTAN – srpska autonomna oblast koja se obdan nahodi ni na nebu ni na zemlji, a obnoć među javom i med snom. Apsurdistan se ne može pronaći na karti čak ni pomoću Gajgerovog brojača, pa zato u njegovo postojanje sumnjaju mnogi, a najviše skeptici. Broj stanovnika je teško utvrditi, tu ni popis ne pomaže. Optimisti smatraju da je ta brojka duplo golo, dočim pesimisti procenjuju da je broj Apsurdistanaca u svakom trenutku jednak ukupnoj populaciji planete Zemlje. Balkanski vladari veruju da je Apsurdistan zapravo Utopija, zemlja sa idealnim društvenim uređenjem, pa svoje državice uređuju služeći se Apsurdistanom kao nedostižnim uzorom.

ČEMER – koštana srž slovenske duše koju naseljava još od pamtiveka, a možda i odvajkada. Mitovi i legende beleže da je pre Velikog Praska čemer boravio u iskonskoj pratmini ili, što reče Jakov Beme, bezdanu. Otkrivši slovensku dušu kao svoje prirodno stanište, čemer se iz nje ne mrda još od stvaranja sveta.

DEPRESIJA – to je ono kad se čak i posle tuširanja osećate kao popišani. Depresija je rupa bez dna u koju se pada strmoglavce, a izlazi putem kojim se ređe ide. U ekonomiji destrukcije & njene rekonstrukcije depresija označava osećaj praznine koji spopadne novčanik kad ostane bez cvonjka, praćen osećanjem odbačenosti od drugih ljudi koji za njega ne daju ni pet para. Depresija se leči psihoterapijom, medikamentima i dobitkom sedmice na lotou.

KURTA I MURTA – dvojac bez kormilara. Smenjuju se kao godišnja doba po principu: “Ja tebi, ti meni”. Najuspešniji džokeji u Srbiji – odgovara im svako sedlo, a o fotelji i da ne govorimo. Podjednako su dobri u svim jahačkim disciplinama – u jahanju Šarca, Damjanovog Zelenka, Jabučila vojvode Momčila, vile Ravijojle ili građana Srbije. Kod nas se smenjuju samo jahači, ali sedlo uvek ostaje nedodirljivo kao neotuđivi deo konja jer mu je sraslo sa leđima. Zato su među srpskim konjima sve pobune protiv jahača ili protiv drugih konja dozvoljene i poželjne, ali kad se neki plaćenik stranih konjušara drzne da dira u svetinju sedla odmah biva rastrgnut konj’ma na repove.

Photo: Jean Francois De Witte

MITO – osnovni princip sveta i vrhovni bog srpske mitologije. Pripadnici kulta opšte sa svojim božanstvom u svakodnevnom obredu podmićivanja koji se vrši u strogoj tajnosti, iza zatvorenih vrata, i rezervisan je samo za posvećene. Za podmićivanje je potrebno dvoje-troje – onaj koji daje i onaj koji prima. To je mistički susret dva principa, aktivnog i pasivnog, čije prožimanje vodi vernika stepenicama oboženja. U obredu podmićivanja natprirodnim dejstvom sakralnih sila dolazi do mistične transsupstancijacije. Obične zemaljske stvari kao što su novac, zlatan sat ili flaša viskija preobražavaju se u telo božije kojim se učesnici obreda pričešćuju. Zvanična doktrina srpske mitologije preporučuje što češće pričešćivanje mitom na svetoj liturgiji koja se služi u hramu sagrađenom od zlatnih poluga. Vernik se za pričešće priprema strogim antipostom u jagnjećim brigadama i molitvom svetom Evru Parotočivom, svecu zaštitniku zlatnog teleta.

NEDOĐIJA – zemlja na koju ljudska noga još nije kročila. Životni san putnika namernika, moreplovaca, avanturista, slepih putnika i slučajnih prolaznika. Otuda ona srpska narodna izreka nepoznatog porekla: “Svi putevi vode u Rim, a nijedan u Nedođiju”. Poklonici srpske mitologije veruju da je Nedođija zemlja u koju se stiže tek posle smrti, ali nijedan od duhova koji povremeno gostuju na domaćim spiritističkim seansama nije potvrdio ovo verovanje. Poslednjih decenija za građane Srbije ulogu Nedođije igra Evropska unija.

OTKAZ – u srpskoj mitologiji pojam koji označava pad u niže sfere postojanja. Proterivanje iz Raja poslovnih ljudi u svet besposlice, besanih noći i lutanja od nemila do nedraga u potrazi za poslom. Čovek koji izgubi posao sebe doživljava kao niže biće, bez obzira na to koliko je visok. Ko popije otkaz često prelazi i na druga alkoholna pića, čime samo dodatno produbljuje svoj moralni pad koji ponekad zna da završi i pod stolom.

Photo: Stock

POLEMIKA – igra gluvih telefona, omiljena u političkim i intelektualnim krugovima. Polemike se uglavnom vode preko sredstava javnog dezinformisanja, ređe u direktnom ful koktaktu. Polemički repertoar sastoji se od raznovrsnih tehnika rovovske borbe od kojih su najpopularnije: utuk na utuk, tuk na luk, milo za drago i šilo za ognjilo. Cilj polemike je odbrana sopstvene stvari po svaku cenu u skladu sa starom srpskom maksimom: “Tuđe mišljenje nećemo, svoje ne damo”. Pobednika polemike određuje žiri u sastavu: istorija (mučiteljica života) i vreme koje leči sve osim polemičkog žara.

POLITIČKI DIJALOG – srpska borilačka veština koja se upražnjava svuda i na svakom mestu, a najčešće na sledećim lokacijama: glupštinska sala, rialiti tok šou, kuloar, skupštinski restoran, kafanski astal, dragstor sa okolinom, Radio Mileva i ponekad bokserski ring. Stroga pravila ove borilačke veštine dozvoljavaju takmičarima da se služe svim sredstvima. Omiljena sredstva u političkom dijalogu su: teške reči, niski udarci, pljuvanje u svim pravcima, psovanje biranim rečima, spominjanje majke majčine i ostalih članova uže porodice, nagrđivanje na pasja kola, klanje na suvo, pucanj u prazno, koitiranje u zdrav mozak, ispiranje pameti sa centrifugom, presipanje iz šupljeg u prazno u oba smera i mlaćenje prazne slame praznjikavom glavom. Politički dijalog se smatra uspešnim ako bar jedan takmičar završi na intenzivnoj nezi. Jedina mana ovog sporta je ta što je potpuno lišen neizvesnosti: svi učesnici političkog dijaloga redovno pobeđuju, dok su njihovi navijači uvek na gubitku.

RAZGOVOR ZA POSAO – obred inicijacije u tajno društvo zaposlenih ljudi i poreskih obveznika. Obredu prethodi iscrpna ispovest u pisanoj formi, popularni CV (vražji kurikulum). Za razliku od klasične ispovesti gde se ispovednik obmanjuje u granicama normale, u CV-u treba lagati kao Kačavenda predstavljajući svoje lažno “ja” u što boljem svetlu. Kandidat koji prođe razgovor za posao dobija natprirodnu blagodat odozgo i postaje ud mističnog tela Firme. Obred inicijacije obuhvata:

a) pripremanje postom, molitvom Svetom Šefu, vežbanjem uvlakačkih vratolomija pred ogledalom i pokajanjem za besposličarski život, kao uslova da se stupi na novi put;

b) odricanje od starog čoveka isterivanjem đavolskih džabalebaroških sila koje su se, zbog nerada, ugnezdile u ljudsku prirodu;

c) ispovedanje prave vere (zakletva na večnu lojalnost Firmi i Šefovim zapovestima); 

d) pogruženje u osvećeni brend Firme, posvećujući čin u kojem se lično prihvata iskupiteljska sila brenda tetoviranjem logoa Firme na desnoj nadlaktici;

e) prizivanje svetog imena Vlasnika Firme kojim se posvećenik obnavlja po liku i podobiju Vlasnika;

f) sledi sveta tajna dobijanja radne knjižice u kojoj posvećenik prima pečat dara Svetog Duha Karijerizma.

Photo: Katerina Velaora

SLUH – nezamenljivi član prve petorke ljudskih čula. Najveću popularnost uživa među apsolutnim sluhistima koji su u stanju da čuju čak i lepet plućnih krila. Sluh je našao široku primenu u brojnim delatnostima tajnih službi, a naročito kod ljudi širokog srca koji su uvek spremni da vas saslušaju, tzv. doušnika. To je najpopularnije zanimanje kod Srba koji znaju da se dobar glas daleko čuje, ali i da dobar sluh kuću gradi. Statistička istraživanja tajnog mnjenja govore da na dva Srbina dolaze tri doušnika, što jeste nemoguće, ali nije neizvodljivo. Doušnici se obično regrutuju iz redova inteligentnih i obrazovanih ljudi, da se na poslu ne bi osećali inferiorno. Neki među njima su toliko posvećeni svome poslu da rade čak i u gluvo doba. Kod većine ljudi organi čula sluha su uši, mada ima onih koji su se toliko izveštili da su u stanju da gutaju svaku reč. Uši su, razmnožavajući se procesom personifikacije, postale široko rasprostranjena pojava i u neživom svetu, tako da kod nas i školske sveske i zidovi imaju uši. Ovi predmeti se mahom izjašnjavaju kao hrišćani jer slede Hristovu krilaticu: “Ko ima uši da čuje, neka čuje”, što im je zagarantovano Poveljom o pravima mrtve prirode na slobodu veroispovesti.

SOC – ostatak pri deljenju kafe koji se pije kašičicom. Eto čime se bavio T.S. Eliot kada je napisao stih: “Ja izmerih svoj život kafenim kašičicama”. Kod Srba je popularna naučno-istraživačka disciplina poznata pod nadimkom “gledanje u soc trećim okom”, koja vam omogućava da na dnu šolje opazite zanimljive prizore koji su u udžbenicima psihologije zavedeni u rubriku “Roršahove mrlje”. Ova metoda vam omogućava da pročitate sudbinu a da se prethodno niste opskrbili enciklopedijskim poznavanjem svih slova Vukove azbuke.

Photo: Goran Necin

SRBOMETAR – sprava kojom se meri koliko je ko veliki Srbin. Gradirana je na nekoliko veličina: veliki, veći, veliki u pizdu materinu, srpska majka, veliki vođa i otac nacije. Sprava je načinjena od legure inata i baš-čelika, sa blagim primesama antimaterije. Radi na struju, i to mahom na podzemnu. Srbometar je patentirao Prasrbin nepoznatog imena čim je aterirao na planetu Zemlju na koju je doputovao iz neznanih zakutaka Vaseljene, jašući na Halejevoj kometi kao na doratu ili Đogu.

TAJKUNI – najveći rodoljubi odavde do večnosti – nemaju ništa osim Srbije. Njima je nacionalni interes uvek na prvom mestu jer ga poznaju kao svoj džep. Tajkuni sprovode u delo filozofsku maksimu koja kaže: “Bogato društvo čine bogati pojedinci”. Oni su već stigli u srećniju budućnost i sad tamo velikodušno pripremaju teren za nas ostale.

UGROŽENOST – stanje imanentno srpskom narodu od njegovog nastanka koji datira negde između Memorandum-duma SANU (1986. godine) i velikog mitinga na Ušću propasti u apokalipsu (1989. godine). U tom periodu srpska zajednica formirana je sabijanjem ovaca u nacionalni tor, koje su u horu zablejale kao jedna: “Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Slobi”. Od tog doba zlog Srbi se osećaju kao svoji na svome samo kad im se ugroženost uvuče duboko u ostatke zaklane duše. Da nije bilo ugroženosti, sva etnička čišćenja, genocidi, silovanja, pokolji, raseljavanja – bili bi samo obični zločini, a ne blago prekoračenje upotrebe sile u nužnoj samoodbrani od golorukog neprijatelja koji nas istovremeno utemeljuje i ugrožava samim svojim postojanjem. Pripadnike srpskih snaga osećaj ugroženosti obuzimao je najčešće kad se sretnu sa civilima, starcima, ženama, decom, zarobljenicima i sličnim terorističkim kategorijama stanovništva opasnim po vascelo srpstvo, pa su bili prinuđeni da smrtonosnu pretnju saseku u korenu. Akademici, pisci, pesnici i ostale umne glave neguju i uzgajaju osećaj ugroženosti u svojim mentalnim laboratorijama, u hermetički zatvorenim lobanjama, odakle svoju smrtonosnu robu liferuju u svet putem knjiga, masovnih medija i još masovnijih grobnica. Veze između osećanja ugroženosti i realnosti obično su sasvim labave ili potpuno nepostojeće, što stvara idealan međuprostor za razvoj ovog mitološkog čudovišta sa sedamdeset sedam glava.

Photo: Goran Necin

VID – nezamenljivi član prve petorke ljudskih čula. Kod Srba ne uživa veliku popularnost jer oni ne veruju svojim očima. Umesto očima, Srbi svoje poverenje poklanjaju drugim stvarima: kristalnim kuglama, vidovnjacima sa dioptrijom, TV Bastiljama, bapskim pričama, snovima o Velikoj Srbiji, aleji katodnih cevi i pogledu iz najbolje lože. Iz te vere potekao je žalobni vapaj Slabovide Ćorke ovekovečen u pesmi “Šta će mi oči bez tebe, dragi, kad kristalnu kuglu ne mogu da imam”. Srbi ne obraćaju pažnju na trivijalne zemaljske fenomene koji se mogu videti što golim što okom, već su oči svoje duše usmerili na pojave koje su nevidljive čak i pod mikroskopom od sto sveća. Time pokazuju da su stranci na trećem kamenu od Sunca, a da im je prava otadžbina Nebeska Srbija, zemlja u mape neucrtana.

 

30.05.2013.

MEDIJI I RAT: KAKO JE "POLITIKA" IZVJEŠTAVALA 1992. GODINE (155)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (155)

Potreban nam je Matija Bećković

  
Photo: FoNet/ Darko Cvetanović

Nastavljamo sa objavljivanjem dokumentarnog feljtona o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce danas, 21 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 29. septembra 1992. godine

Photo: Stock

Muke sa geografijom: GDE SU GRANICE JUGOSLAVIJE

Da bi učili i naučili, koliko je to uopšte moguće, geografiju zemlje u kojoj žive, osnovci i srednjoškolci u Srbiji će ove školske godine, po svemu sudeći, morati pomno da prate kretanja čelnika federacije i da pamte sve rasprave i odluke konferencija o Jugoslaviji. Jer, udžbenika još nema, programi su tek usvojeni, ali još izgleda moraju da se dorađuju, a u kartama je Jugoslavija različito data. Poseban problem je, čini se, Prevlaka. Samim tim i granice naše zemlje.

Na velikoj zidnoj školskoj karti - objašnjava Vladan Stojović, šef odseka za izradu geografskih specijalnih karata u Zavodu za kartografiju Republike Srbije "Geokarta" - data je Savezna Republika Jugoslavija (sa Srbijom i Crnom Gorom). Tu je Prevlaka označena kao teritorija o kojoj se pregovara. Međutim, u školskom atlasu, gde je takođe ucrtana Savezna Republika Jugoslavija, Prevlaka je predstavljena kao hrvatska teritorija. A, na fizičkoj karti Evrope Prevlaka je u Jugoslaviji, ali je naša zemlja i dalje, zapravo, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija! Tu su još svih šest republika.

Za ovo zamešateljstvo postoji i opravdanje. Školski atlas je odštampan u maju, dakle, pre formiranja nove Jugoslavije, pa je Prevlaka "ostala" u Hrvatskoj. To, objašnjava Stojanović, nije stiglo da se ispravi. Pošto se zidna karta za škole crtala posle stvaranja nove Jugoslavije, Prevlaka je ucrtana kao sporna oblast, teritorija o kojoj se pregovara. Tako je ta karta aktuelizovana. Na njoj se vidi i deo Slavonije, koji je dat kao oblast pod plavim šlemovima. Da se pogrešno ne shvati, Stojković ističe da Slavonija nije data u sklopu Jugoslavije.

Fizička karta Evrope objavljena je još u januaru. Zato je na njoj, kaže Stojović, SFRJ sa svih šest republika.

Prema rečima Stojovića i ovo što su izmenili na geografskim kartama Jugoslavije, u "Geokarti" su uradili na svoju ruku. Zvanično ne bi smeli ništa da menjaju bez odobrenja, odnosno ukaza, to jest dopisa iz Ministarstva prosvete Srbije. U "Geokarti" su, kaže Stojović, tražili od Ministarstva prosvete programe po kojima bi uradili atlas i karte Jugoslavije i srpskih krajina. Međutim, iz Ministarstva nikakav odgovor nije stigao. U to vreme novih programa iz geografije, naime, nije ni bilo.

Pomoćnik republičkog ministra prosvete za srednje obrazovanje Stanoje Ivanović juče nam je rekao da ovo ministarstvo nije kontaktiralo sa "Geokartom". A, Ljilja Nikolić, načelnik odeljenja za program i razvoj za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete Srbije, kategorički je tvrdila da se njenom odeljenju niko iz "Geokarte" nije obratio.

U svetu je praksa, naglašava Vladan Stojović iz "Geokarte", da stari nazivi, granice, ili neki drugi geografski pojmovi stoje još pet godina, zapravo, dotle dok se novi pojmovi, odnosno izmene ne ustale.

Na pitanje gde je Pravlaka u novim, pre nekoliko dana usvojenim programima iz geografije, Ljilja Nikolić je juče rekla: "Na to pitanje ne umem da vam odgovorim". Zatim je objasnila da danas kod nje dolaze predstavnici Srpskog geografskog društva i nekoliko profesora geografije iz škola kako bi se još jednom pretresla Prevlaka, kao i drugi geografski pojmovi.

- Prevlaka nije i neće moći da bude rešena ni u programima, ni u udžbenicima, dok njen status ne reše političke institucije - veli Stanoje Ivanović, pomoćnik republičkog ministra za srednje obrazovanje. - Kada ta nastavna jedinica bude došla na red, profesori će deci u školama predavati u skladu sa tadašnjim statusom Prevlake.

Atlasi i geografske školske karte su već u prodaji. Ukoliko bi sada iz Ministarstva prosvete Srbije u "Geokartu" i stigli neki zahtevi za izmene, morali bi, objašnjava Vladan Stojović, da čekaju narednu školsku godinu. Za ovu je kasno da se bilo šta koriguje, jer je stvaranje karata i atlasa dug proces.

A, udžbenici iz geografije o Jugoslaviji neće stići u knjižare krajem ovog, odnosno, početkom sledećeg meseca, kako je inače prvobitno najavljeno. Geografija za osmake čeka izmene najavljene iz Ministarstva prosvete Srbije. Sve je spremno za štampanje, kaže Petar Pijanović, glavni i odgovorni urednik u Zavodu za udžbenike, samo se čekaju još neke promene koje su usvojene na nedavnom Prosvetnom savetu. U "Naučnoj knjizi", kako saznajemo, rukopisi iz geografije za prvi razred srednjih stručnih škola i za treći razred gimnazije još nisu gotovi. Predviđa se da će udžbenici iz geografije Jugoslavije u knjižare stići u novembru.

Prema rečima Stanoja Ivanovića, izmene, koje je usvojio Prosvetni savet, neznatne su i uglavnom su redakcijskog karaktera. "Geografije" ovoliko kasne kako bi u njima plasirano gradivo bilo što aktuelnije.

Ostaje ipak pitanje kako će, uz sve uvažavanje truda nadležnih, geografija biti aktuelna, kada je recimo karta Evrope već sada deplasirana. Jugoslavija je na njoj data u starim granicama - od Triglava do Đevđelije. (A. Brkić)

***

Posle prekida izborne skupštine Udruženja književnika Srbije: POZADINA SUKOBA

Pošto pisci nisu uspeli, ni posle višečasovne rasprave, da se dogovore na koji će način da izaberu novo rukovodstvo, izborna Skupština Udruženja književnika Srbije, kao što je poznato, prekinuta je, a nastavak je zakazan za sledeću subotu. Udruženje je, tako, ostalo bez rukovodstva, jer je petnaestočlanoj Upravi UKS, na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem, istekao mandat i ona je razrešena dužnosti.

scan

Izbor novog rukovodstva organizacije književnika, prošle subote u Narodnoj biblioteci Srbije, u Beogradu, započet je, vrlo demokratski, bez prethodno sastavljenih lista, predlaganjem kandidata za novu Upravu UKS. Kada se na spisku već našlo pedesetak imena, Živorad Stojković se javio za reč i predložio, u ime grupe uglednih pisaca i akademika, da se dosadašnjoj Upravi produži mandat. Predlog, koji je, čini se, došao sa priličnim zakašnjenjem, kada je predlaganje kandidata bilo poodmaklo, uneo je zabunu i otvorio mnoge nedoumice, pa su usledili mnogi novi predlozi, dok se nije došlo do ćorsokaka iz kojeg je bilo nemoguće pronaći izlaz.

Predlog da se staroj Upravi produži mandat možda i ne bi izazvao toliki revolt da u najužem rukovodstvu UKS nije bio i Brana Crnčević. Jakov Grobarov i Mladen Markov su na to otvoreno ukazali. Predloženo je, potom, da se spisku kandidata koji su evidentirani na Skupštini pridodaju članovi stare Uprave, ali je i ovaj predlog otpao, jer su se članovi Uprave, pojedinačno izjašnjavajući, usprotivili mehaničkom spajanju dva spiska. Svoja imena je zatim povukao i najveći broj kandidata za novu Upravu, tako da je od pedesetak pisaca samo njih sedmoro pristalo, da u novonastaloj situaciji, učestvuju u trci za upražnjena mesta u novoj Upravi UKS.

Živorad Stojković svoj predlog da se staroj Upravi produži mandat i sve što je usledilo posle toga objašnjava sledećim rečima:

"U ustanovama kao što je Udruženje književnika Srbije uvek je bilo, i ima, ljudi koji su potrebni ustanovi, a mnogo je i onih kojima je ta ustanova potrebna. To se najbolje vidi kada dolazi do izbornih skupština. Oni kojima je Udruženje potrebno (a valjda sami znaju zašto) sve čine da uđu u Upravu. Oni drugi, najmalobrojniji, potrebni Udruženju, klone se, koliko mogu, izbornih poverenja i počasti, a, eto, i razmetljivih ponašanja "dece komunizma", među nekima od mlađih spisatelja, koji misle da kad su u istom Udruženju da su svi isti i da baš svima liči da predstavljaju pisce Srbije.

Izgleda da je za njih demokratija neka samouprava ili samozvana uranilovka, a ne prilika i potreba da najugledniji, najpozvaniji stoje na čelu Uprave UKS. Pritom, nikako ne mislim samo na predsednika, kao što ne mislim da u sastavu dosadašnje Uprave nije bilo i pojedinih članova za koje lično ne bih nikada glasao. Ali, jedna uprava sastavljena od ličnosti različitih mišljenja, pripadnosti, pa i osobina, u jednoj takvoj nekoherentnoj celini, možda je neophodna upravo danas. To je osnovni smisao predloga koji sam podneo na Skupštini Udruženja književnika Srbije".

Ishod Izborne Skupštine UKS, smatra Vladeta Janković, posledica je opšte nervoze i depresije u kojoj su ljudi, pa i pisci. S druge strane, u Udruženju, na žalost, ima ljudi koji misle da je istekom mandata sadašnjoj Upravi UKS došao trenutak da ostvare neke lične ambicije. Jedino pravedno rešenje je da se na listi kandidata, sledeće subote, nađu uz već predložene kandidate na Skupštini i oni članovi prethodne Uprave, pa da se tajnim glasanjem izabere 15 članova nove Uprave, koja će potom izabrati predsednika i potpredsednika.

Na Skupštini je bilo mnogo nepotrebne nervoze, emotivnosti i povišenih tonova, a negde u pozadini bilo je i politike, koje u Udruženju književnika više ne bi trebalo da bude. Sada postoje stranke, a Udruženje je svoju političku ulogu odigralo.

Bez obzira na sve, ističe Janković, ne može se govoriti o kataklizmičkom potresu, jer nije dovedeno u pitanje postojanje organizacije književnika, mada ima i onih kojima ne odgovara ovakvo Udruženje, a to su, pre svega, predstavnici radikalne ultranacionalne desnice i oni koji čine produženu ruku SPS-a.

Na Skupštini su, smatra Dušan Vukajlović, izbile na površinu lične sujete, nezadovoljstva, pa i mržnja pojedinih članova Udruženja koji su, povremeno, bili najglasniji na Skupštini. Kako oni shvataju demokratiju pokazuje i njihov predlog da se zabrani članovima dosadašnje Uprave da se uopšte kandiduju za novu Upravu, a na samoj Skupštini se nije čula nijedna primedba na rad Udruženja književnika Srbije.

Mišljenje članstva o takvim predlozima videlo se kada je od pedesetak predloženih kandidata samo njih sedmoro pristalo da ostane na listi za novu Upravu koja ima 15 članova. Vukajlović se nada da će Skupština sledeće subote nastaviti rad pod mirnijim okolnostima.

Pesnik Raša Livada podseća da se rukovodstvo PEN-a bira tako što polovina ostaje, a bira se druga polovina. Tako bi trebalo izabrati i rukovodstvo Udruženja književnika Srbije. Jedan broj pisaca je već najavio da ne želi da bude u rukovodstvu organizacije književnika i time se stvara prostor za obnovu dosadašnje Uprave, čime bi se sačuvao kontinuitet u radu. Ako bi se birala kompletno nova Uprava trebalo bi joj neko vreme da uđe u probleme. To je kompromisna varijanta, a u situaciji u kojoj se danas nalazimo, potrebno je kompromisa što više. (Zoran Radisavljević)

***

Izložba "Genocid nas Srbima 1941-45. 1990-92.": APEL SAVESTI ČOVEČANSTVA

U Muzeju primenjene umetnosti, večeras u 19 časova svečano će biti otvorena velika izložba "Genocid nad Srbima 1941-45. 1990-92."

Izložba dokumenata, fotografija i drugih svedočanstava o stradanju srpskog naroda u NDH tokom Drugog svetskog rata kao i tokom ratnih sukoba 1991/92. kojom se prikazuje kontinuirano uništavanje srpskog naroda, spomenika kulture i precizno smišljeno zatiranje srpskog imena i nacionalnog identiteta, nije poziv na osvetu već poziv na upoznavanje sa dugo potiskivanom istinom kao apel savesti čovečanstva i pokušaj borbe protiv zločina.

Photo: politika.rs

Ništa na ovoj izložbi nije prezentovano bez precizne provere, bez najpouzdanijih i potpunih dokumenata koji sadrže zastrašujuće podatke poput onih o stradalim žrtvama, u Gospiću, Vukovaru, Borovom Selu, njihovom identitetu, čak i o njihovim ubicama koji su prošli redovnu proceduru suđenja.

Svi ovi podaci prezentovani su juče novinarima na konferenciji za novinare kojoj iako su pozvani nisu prisustvovale inostrane kolege.

Ne možemo a da ne istaknemo ogroman entuzijazam i napore autora izložbe i celog idejnog projekta Bojanu Isaković i njene saradnike, požrtvovanje u prikupljanju dokaza dr Zorana Stankovića - patologa, novinara i fotoreportera Dušana Kecmana, Martina Candira i Tomislava Peterneka koji su se često izlagali opasnosti na prvim linijama fronta. (D. Lakić)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 30. septembra 1992. godine

Juče ujutro iz Beograda: PATRIJARH PAVLE OTPUTOVAO U POSETU SAD I KANADI

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle otputovao j ejuče izjutra, petnaest minuta pre osam časova, u gotovo jednomesečnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima koji žive u SAD i Kanadi. predviđeni su i susreti sa predsednikom SAD Džordžom Bušom i generalnim sekretarom UN Butrosom Galijem.

Sa patrijarhom su na ovaj put otišli mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije, episkop žički gospodin Stefan, episkop niški Irinej i protojerej Mihailo Arnaut, arhijerejski namesnik.

Iz Kancelarije Svetog arhijerejskog sinoda saopšteno je da je uoči polaska patrijarha Pavla na put, Njegovu svetost u Patrijaršiji prekjuče posle podne, posetio specijalni savetnik predsednika SR Jugoslavije profesor dr Svetozar Stojanović i u ime g. Dobrice Ćosića poželeo patrijarhu i njegovoj pratnji srećan put i uspeh u misiji.

Njegova svetost i g. Stojanović zadržali su se u kraćem srdačnom i otvorenom razgovoru, u kojem su učestvovali i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve gospoda episkopi žički Stefan, budimski Danilo i bački Irinej. Ovom susretu prisustvovao je i g. Dragan Dragojlović, ministar vera u vladi Srbije.

Boraveći u Severnoj Americi od prvog do 25. oktobra, patrijarh Pavle će se susresti sa mnogim uglednim i uticajnim ličnostima i grupama srpskog porekla i predstavnicima Amerike i UN. jedan od krupnih razloga ovog dalekog i dugotrajnog putovanja Njegove svetosti je i obeležavanje 100 godina pravoslavlja u Americi. Povodom tog jubileja u Čikagu će u nedelju, 4. oktobra, biti služena pravoslavna sveta arhijerejska liturgija, koju će zajednički služiti svi naši arhijereji uz pomoć svih pravoslavnih arhijereja iz Čikaga.

Boravak u Americi Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle započeće liturgijom 2. oktobra u manastiru Sv. Save u Libertvilu, da bi već sutradan bio u Novoj Gračanici, u hramu manastira Pokrova svete Bogorodice. Posle svečane liturgije posvećene veku pravoslavlja u Americi, patrijarh iz Čikaga putuje u Njujork gde mu predstoji bogat trodnevni program susreta u Akademiji Sv. Vladimira, Nacionalnom savetu crkava, Grčkoj arhiepiskopiji i Stalnoj konferenciji pravoslavnih kanonskih episkopa.

U Njujorku će se patrijarh 7. oktobra sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Butrosom galijem, da bi već sutradan (osmog oktobra) bio u Vašingtonu gde će posetiti Stejt department i sastati se sa predsednikom SAD Džordžom Bušom.

Patrijarh Pavle će na svom prekookeanskom putovanju obići sve gradove u Americi gde postoje srpske kolonije, što znači da će od devetog do 19. oktobra boraviti u Čikagu, Merilvilu, Lensijngu, Kadahi, Vorenu, San Francisku, San Dijegu, Los Anđelesu, San Gabrijelu i Alhambri.

U Kanadi će Njegova svetost boraviti svega tri dana, do 22. oktobra, a boravak u Novom svetu završiće u Pitsburgu 25. oktobra, služeći liturgiju u Sabornoj crkvi SV. Trojice. (M. Kuburović)

***

Jugoslovenski predsednik sinoć otputovao na sastanak sa Tuđmanom: ĆOSIĆ DOPUTOVAO U ŽENEVU

"Nikad nisam bio optimista, samo skeptik" - glasila je sinoćna "blic" izjava jugoslovenskog predsednika Dobrice Ćosića, na aerodromu "Batajnica", uoči polaska u Ženevu, gde danas treba da se sastane sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom. Najavljeno je da će u razgovoru Ćosića i Tuđmana učestvovati kopredsednici međunarodne konferencije o Jugoslaviji, Sajrus Vens i lord Dejvid Oven, koji su posredovali u zakazivanju današnjeg sastanka u Ženevi.

Mada dnevni red razgovora u Ženevi nije utvrđen, očekuje se da će glavna tema biti srpsko-hrvatski odnosi, odnosno dva aspekta: odnosi SR Jugoslavije i Hrvatske, kao i Srba i Hrvata u Bosni. Predsednik Jugoslavije predložiće razgovor i o nekim drugim temama, koje je on već nudio u pismu, pre mesec dana, hrvatskom predsedniku. Predsednik Ćosić će, kako se saznaje, ponoviti i svoj predlog da se osnuje mešoviti komitet, koji bi se bavio svim temama koje zadiru u odnose SR Jugoslavije i Hrvatske.

Kako smo sinoć saznali, Ćosić i Tuđman započeće razgovore o "velikim brigama malih ljudi": obnavljanju saobraćaja na autoputu Beograd - Zagreb, uspostavljanju telefonskih linija, platnog prometa, pitanja penzija, izbeglica, i drugim zajedničkim jugoslovensko-hrvatskim problemima. Današnji razgovor u Ženevi biće prvi susret na nivou predsednika SR Jugoslavije i Hrvatske.

Sinoć se saznalo i kako je ugovoren današnji razgovor u Ženevi: u vreme radnog ručka Dobrice Ćosića sa Sajrusom Vensom i lordom Dejvidom Ovenom, Vens je ponudio dobre usluge jugoslovenskom predsedniku, a zatim je konsultovan i hrvatski predsednik. Obojica su dali pristanak.

Photo: freeserbia.net

Povodom predstojećih razgovora, između Ćosića i Tuđmana, dr Radovan Karadžić, predsednik Republike Srpske, koji je sinoć otputovao iz Beograda u Ženevu, gde će se uključiti u rad međunarodne konferencije o Jugoslaviji, iskazao je dobre želje i optimizam: "Kada bi predsednik Ćosić i Tuđman obavili dobar razgovor, tri četvrtine posla bilo bi završeno. Sve ostalo bi bilo lako", tvrdi Karadžić.

Uoči poletanja za Ženevu, Karadžić je prokomentarisao i predlog Alije Izetbegovića za uspostavljanje prekida vatre u BiH u toku zime: "Ja nudim mir umesto sezonskog prekida rata. Mi nećemo da prekidamo rat kada je Izetbegoviću teško, da bi ga nastavili kada mu bude lako, na proleće. Ne prihvatamo nikakav sezonski prekid vatre." (P. M)

***

Pismo saveznog premijera predsedniku Saveta betzbednosti UN: PANIĆ KRITIKOVAO SPORAZUM TUĐMANA I IZETBEGOVIĆA (Los Anđeles, 29. septembra)

Predsednik Vlade SR Jugoslavije Milan Panić uputio je danas pismo predsedniku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dr Hoseu Ajali Lasu u kome upozorava na ozbiljne posledice sporazuma o vojnoj saradnji koji su nedavno u Njujorku potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Tekst pisma glasi:

Ekselencijo,

Upravo pod krovom Ujedinjenih nacija, najveće svetske organizacije za mir u saradnju, predsednici Hrvatske Franjo Tuđma i Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su 23. septembra 1992. godina sporazum vojne prirode. S obzirom na ozbiljne posledice koje ovaj čin može imati želeo bih da istaknem sledeće:

Optužbe ba račun Savezne Republike Jugoslavije sadržane u uvodnom delu njihovog sporazuma lažne su i neosnovane.

Savezna Republika Jugoslavija i njena armija ni na koji način ne mogu biti optužene za agresiju. Ujedinjene nacije su potvrdile da se ni jedan jugoslovenski vojnik ne nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine. Jugoslavija takođe sarađuje sa Unprofor-om na sprovođenju mandata ovih snaga, kao i mirovnog plana UN.

Jugoslavija i ja lično smo u više navrata pozivali Ujedinjene nacije da pošalju posmatrače koji bi nadgledali sve vojne aerodrome u Jugoslaviji, kao i njene granice. Na Londonskoj konferenciji zatražio sam da se nekoliko hiljada pripadnika mirovnih snaga pošalje da patroliraju našim granicama i ponudio našu logističku podršku kao pomoć Ujedinjenim nacijama.

To bi predstavljalo najbolje garancije da iz Jugoslavije ne dolazi nikakva podrška borcima u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj.

S druge strane, potvrđeno je da je 30.000 pripadnika regularnih i 10.000 pripadnika neregularnih jedinica vojno angažovano u Bosni i Hercegovini. Sporazum potpisan u Njujorku predstavlja pokušaj da se legalizuje hrvatsko vojno prisustvo.

Predsednici Bosne i Hercegovine i Hrvatsle zajednički su zatražili ukidanje embarga na isporuku oružja. Ukoliko ovaj zahtev bude prihvaćen, to će još više eskalirati i proširiti sukob.

Nama je sada potrebno više mirovnih snaga, a ne više oružja stranama u sukobu, pošto je Balkan već zagađen sa previše oružja. Jugoslavija se zalaže i nekoliko puta je zahtevala potpunu demilitarizaciju čitave Bosne i Hercegovine.

Trebačo bi da bude jasno da zahtev predsednika Tuđmana i Izetbegovića da se pokrene član 51 povelje Ujedinjenih nacija nije legitiman, zato što se oslanja na netačne pretpostavke.

U svetlu svega toga treba shvatiti da bi sporazum koji su potpisali predsednici Tuđman i Izetbegović delovao negativno na traganje za miroljubivim rešenjem i moga bi ozbiljno ugroziti aktivnosti koje su u toku u okviru Ženevske konferencije. To je u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Ipak, savezna Republika Jugoslavija i dalje je privržena pravednom i mirnom rešenju svih problema i odlučno će nastaviti da sledi taj cilj.

Ekselencijo, molim Vas da prihvatite izraze mog najdubljeg poštovanja.

PHOTO: Roger Richards

***

Predstavnik Stejt departmenta o jugoslovenskoj krizi: VAŠINGTON PODRŽAVA PONUDU IZETBEGOVIĆA (Vašington, 29. septembra)

Vašington pozdravlja ponudu Alije Izetbegovića o "zimskom prekidu vatre" objavljenom danas, ukoliko srpske snage ukinu blokadu oko Sarajeva, izjavio je danas u Vašingtonu predstavnik Stejt departmenta Ričard Baučer. "Mi se nadamo da će Srbi odmah odgovoriti na apel, jer bi porekid vatre omogućio dostavljanje neophodne humanitarne pomoći svima koji se suočavaju sa problemima dolazeće zime", izjavio je Baučer.

Odgovarajući na jedno pitanje predstavnik Stejt departmenta je potvrdio da administracija aktivno radi na forsiranju rezolucije Saveta bezbednosti o ratnim zločinima i naglasio da se Vašington nada da će komisija koja bude formirana, ustanoviti pojedinačne odgovornosti i ujedno biti opomena drugima da dobro razmisle pore nego što preduzmu akte nasilja, Baučer je obavestio novinare da je već postignut širi dogovor o tekstu pomenute rezolucije.

Na odvojenom brifingu za novinare predstavnik Pentagona pet Vilijams govoreći o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini najavio je da bi uskoro mogli da budu obnovljeni humanitarni letovi za Sarajevo. On je precizirao da bi obnavljanje letova moglo da počne u sledeća 24 časa.

Istovremeno, predstavnik Pentagona je odgovarajući na pitanje rekao da se među saveznicima vode razgovori o takozvanoj zoni zabranjenih letova iznad Bosne, da ideja o toj zoni nije napuštena, ali da u svakom slučaju do njene realizacije neće doći pre nego što se obnove letovi za Sarajevo. Juče je, međutim, u izjavi "Njujork tajmsu" načelnik generalštaba Kolin Pauel isključujući mogućnost svake američke vojne intervencije u Bosni izrazio, takođe, američku skepsu prema oportunosti i efikasnosti projekta o "praznom nebu" iznad Bosne.

***

Razgovori Vensa i Ovena sa Alijom Izetbegovićem: O DEMILITARIZACIJI SARAJEVA (Ženeva, 29. septembra)

Kopredsednici Konferencije o Jugoslaviji Sajrus Vens u lord Oven danas su u Palati nacija u Ženevi primili predsednika krnjeg predsedništva BiH ALiju Izetbegovića.

Prema Aliji Izetbegoviću, kako je rekao na konferenciji za štampu posle ovog susreta, glavna tema razgovora bio je prekid vatre i početak razgovora o demilitarizaciji sarajeva i njegove okoline, i to kao prvi korak ka obustavi vatre. Demilitarizacija grada, prema Izetbegoviću, obuhvatila bi dva koridora, prema jugu i severu. Ako ova akcija uspe, onda bi se ona mogla nastaviti na ostalim vrućim tačkama na šta su Srbi, kako navodi Izetbegović, dali principijelnu saglasnost.

Izetbegović je saopštino da je komandant Unprofora u sarajevu francuski general Filip Morion razgovarao sa liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem o ideji za demilitarizaciju Sarajeva. "Verujem da politička saglasnost postoji i da sada obe strane, muslimanska i srpska, treba samo da se dogovore o realizaciji demilitarizacije Sarajeva", rekao je Alija Izetbegović.

Prema njegovim rečima, plan za Sarajevo predviđa uspostavljanje severnog i južnog koridora, kojima bi bio moguć ulazak i izlazak iz grada. Ako bi demilitarizacija Sarajeva uspela, onda bi se ista formula primenila i na drugim "vrućim tačkama" u Bosni i Hercegovini.

Lider bosanskih Muslimana takođe je izjavio da je tokom razgovora sa Vensom "razumeo svog sagovornika da će Sjedinjene Američke Države tokom naredna 24 časa objaviti obnovu humanitarnih letova za Sarajevo". Izetbegović je izrazio nadu da će i ostale zemlje učiniti isto.

Bosanski poredsednik je demantovao tvrdnje da se na strani bosanskih Muslimana bore dobrovoljci sa Bliskog istoka. "Imamo mnogo mladića spremnih za borbu, a BiH bi mogla da ima armiju od sto hiljada vojnika sko bi bila u stanju da ih naoruža. Zato joj ne trebaju nikakvi dobrovoljci iz inostranstva", naglasio je Izetbegović.

Inače, u Ženevi su danas otpala nagađanja da bi se Izetbegović mogao zadržati u Švajcarskoj i sutra, kada se sastaju jugoslovenski predsednik Dobrica Ćosić i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Prema tvrdnjama diplomatskih krugova, bosanski predsednik odlazi danas iz Ženeve, ali će na povratku u Sarajevo "svratiti" u Zagreb na razgovor sa Tuđmanom.

Diplomatski izvori iz Ženeve potvrdili su vest da bi humanitarni letovi za bosanski glavni grad mnogli da se obnove za najviše 48 časova. Ovde se procenjuje da bi oko 400 hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini mogli da poumiru od gladi i zime ukoliko se ubrzo ne uspotavi vazdušbni humanitarni koridor. (Dr Borko D. Stošić)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 05/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76396939

Powered by Blogger.ba