Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.05.2013.

KELjMENDI DODIKA ŠALjE U ZATVOR

Keljmendi Dodika šalje u zatvor

imageMilorad Dodik

PRIŠTINA / BANJA LUKA - Poslovao s ljudima sa obe strane zakona! Naser Keljmendi (56), koji je uhapšen po potjernici BiH u Prištini zbog sumnje da je vođa albanske mafije na Balkanu, mogao bi da bude opasan svjedok za predsjednika RS Milorada Dodika!

Kako navodi izvor Kurira, razotkrivanjem „krupnih riba“, za koje je zainteresovana i američka DEA, albanski narko-bos mogao bi sebi da obezbijedi bolji status u postupku.

(Vijesti.ba/Kurir)

*****************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Patrijarh Irinej za RSE: Grigorijev istup nije stav crkve

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
**************************
Na relaciji Crkva država, nakon što je vlast u Beogradu odlučila da potpiše Briselski sporazum, a SPC to osudila, u poslednje vreme razmenjuju se teške optužbe i upozorenja, čak se ne biraju ni reči.

Ipak, patrijarh Irinej u izjavi za RSE negira da je došlo do zaoštravanja odnosa između Crkve i države zbog sporazuma sa Kosovom.

"Ne bi se reklo da se zaoštravaju, nego je Crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima hteli bi da te probleme nekako reše što brže. Ne vodi o posledicama i tu malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog. Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I Crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a Crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama“, tvrdi Patrijarh Irinej za RSE.

Ove poruke, međutim, odudaraju od onih koje su se prethodno čule. Najnoviji povod je gostovanje u TV emisiji "Utisak nedelje" episkopa zahumsko hercegovačkog  Grigorija koje je izazvalo velike reakcije u javnosti, čak i Predsedništva države zbog otvorene kritike državnog vrha, posebno predsednika Tomislava Nikolića. Grigorije je između ostalog rekao:

"U Hercegovini se kaže "nije škola magare", što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle. Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci, ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao”, kazao je vladika Grigorije. „Ja duboko vjerujem da je Tadić potpisao ovo što su ovi ljudi potpisali, ma šta to ovo bilo, on bi visio na Terazijama....Taj diktat iz Brisela (upućen ovoj vlasti) je: sad ćete da se ponašate vi, čuvene patriote, najbolji Srbi na svijetu, junaci kakvi se nisu kazali, sad ćete da pokažete ono što ni Sonja Biserko ni Vesna Pešić nisu pokazivale.“

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je sutradan reagovao: “Čudim se mnogim stvarima koje gledam svaki dan, a ovome, svemu što sam slušao, mnogo sam se čudio.“

Reagovalo je i Predsedništvo države:

"Kada pojedinci pokušavaju da se pomoću besmislenih uvreda i svrstavanja u određene političke opcije izdignu u javnosti i na hijerarhijskoj lestvici, a pritom narod uče božjem promislu i duhovnosti, potcenjuju srpski narod.“

Različiti pogledi

Patrijarh Irinej je za RSE rekao da još nije gledao spornu emisiju sa episkopom Grigorijem, ipak, njegovu izjavu da bi Tadić visio na Terazijama da je potpisao sporazum, ovako je prokomentarisao:

„Čovek rekao i ostao živ. U svakom slučaju to je njegovo, a ne zvanično mišljenje crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", istakao je poglavar SPC.

RSE: Ali je očigledno da odnos između Crkve i države nisu ni približni kakvi su bili u vreme kada su demokrate vladale.

Irinej: Nisu se odnosi u suštini promenili. Ovde govorimo konkretno o jednom problemu koji je vrlo važan i možda imamo različite pristupe i poglede i na tome se to sve i završava.

RSE: Da, ali potpredsednik Vučić, pa premijer Dačić, oštro su reagovali i rekli da Crkvi nije mesto u državnim poslovima. To je bilo dosta direktno rečeno.

Irinej: To možemo da kažemo da je isto njihovo mišljenje, njihovo lično mišljenje. To mišljenje ne dele svi.

RSE: Mislite da u vrhu države postoje razlike?

Irinej: Verovatno da postoje.

RSE: Ako biste davali ocenu odnosa između Crkve i države šta biste rekli?

Irinej: Ja sam zabrinut životom i prilikama u kojima se nalazimo, to je ono što me zabrinjava, ali se nadam da će biti dovoljno pameti i načina da se ti problemi koliko toliko na najpozitvniji način reše.
Mirko Đorđević
Mirko Đorđević

Patrijarh je takođe rekao da predstavnici Crkve neće uzeti učešća na protestnom mitingu koji u Beogradu organizuju Srbi sa severa Kosova.

Poznavalac ckrvenih prilika, publicista Mirko Đorđević za RSE kaže da je pogoršanje odnosa između Crkve i države postalo sasvim vidljivo zbog načina rešavanja kosovskog pitanja. To više nije samo smetnja na vezama, ali on ipak ne veruje da je ovo znak deklerikalizacije države.

„Ja bih voleo da je tako, ali to neće biti ni brzo ni lako, jer je klerikalizacija uzela maha toliko da se crkva pitala za sve ključne probleme i u vezi sa spoljnom i sa unutrašnjom politikom", kaže on.

Na direktno pitanje ko je moćniji država ili Crkva, Đorđević odgovara:

„Ja mislim da je u ovom trenutku jača Crkva. I da je državni vrh vidno uplašen zbog toga. Kako će se stvari dalje odvijati, ostaje nam da vidimo. Ali, srpska crkva je moćan i odlučujuči faktor u državi, stoga branim tezu da ovo neće ići ni brzo ni lako i da će odnosi biti blago rečeno zategnuti i sve komplikovaniji.“

****************************
//////////////////////////////////////////////////////////

Šta donose preporuke za reformu Ustava FBiH

Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
******************************
Čak 180 preporuka za jeftiniju, funkcionalniju i ravnopravniju Federaciju BiH izložit će ekspertni tim, formiran pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH, sredinom mjeseca. Uoči zvanične objave prijedloga, u javnost su već “procurila” pojedina rješenja, poput ukidanja predsjednika i dopredsjednika Federacije, te uspostava pozicije predsjednika Parlamenta FBiH. Kako je je za RSE kazao član eksperte grupe prof. Kasim Trnka, prijedlogom se pokušao naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava u jakoj i funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji.

Jedna od ključnih preporuka ekspertne grupe je ukidanje dužnosti predsjednika i dopredsjednika Federacije, te uspostava pozicije predsjednika Parlamenta Federacije BiH koji bi preuzeo značajan dio sadašnjih ovlasti predsjednika entiteta. Ispod njega bi bili sadašnji predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda. Ovim bi se, kaže član ekspertne grupe Kasim Trnka, uz ostalo ojačala parlamentarna demokratija, ali i uspostavila odgovornost Vlade Federacije BiH.

Kasim Trnka
Kasim Trnka
„Kod nas je predsjednik Federacije, koji nije direktno legitimisan voljom građana, imao vrlo jake kompetencije. Mogao je raspustiti jedan ili oba doma parlamenta, imenovati vladu, smijeniti vladu, smijeniti pojedinog ministra. Nemamo jedan čist model organizacije vlasti. I zato ova grupa preferira jedan parlamentarni sistem u kome će ključna institucija sistema biti parlament, koji jedini ima legitimitet dobiven od građana, a da onda ostale institucije imaju korelaciju prema parlamentu, te da je suvišna institucija predsjednika Federacije“, kaže Trnka.   

Federacija BiH, kako je ustrojena Vashingtonskim sporazumom iz 1994. godine, praktično predstavlja skup deset kantona koje imaju veliki stepen autonomije, no i iznimno skupu i glomaznu administraciju, koja više nije financijski održiva. Stručni tim se ipak nije bavio mapama i prekrajanjem granica unutar Federacije. Tek u jednoj preporuci navedno je da bi se trebao smanjiti broj kantona. Dati su kriteriji za spajanje kantona koji mogu biti geografski i ekonomski i etnički.

No, u preporukama se insistira na jačanju pozicije općina i proširivanju njihovih ovlasti u zdravstvu i obrazovanju, što jeste nadležnost kantona.

„Zakonodavac treba da odgovori na to pitanje koliko i kakvi trebaju da budu kanotni. Broj, nazivi kantona nisu ustavna kategorija. To ustav nije odredio. To je uređeno federalnim zakonom. Mi i dalje ostajemo na toj činjenici da se ustavom utvrde kriteriji, a da zakonodavac konkretno utvrdi i broj kantona i njihovu teritorijalnu rasprostranjenost.“  

O Vladi, kantonima, plaćama

U Vladi Federacije bi se, prema ovim preporukama, odluke donosile glasovima minimalnog broja ministara iz sva tri konstitutivna naroda, što bila neka vrsta zaštite nacionalnih interesa. Za razliku od sadašnjih ovlasti premijera, on bi isključivo samo potpisivao usvojene odluke, dok je do sada po Zakonu o Vladi FBiH premijer mogao sam potpisivati neke prijedloge, predlagati budžet, posebno uredbe što se često zlopotrebljavalo.

Racionalnost i funkcionalnost rada u parlamentima, s druge strane, bi se postigla smanjenjem broja članova, gdje bi se Dom naroda sastajao isključivo zbog važnih pitanja, poput usvajanja budžeta ili ustavnih promjena. Radilo se i na redefiniraju Ustavnog suda Federacije kako bi se onemogućio politički pritisak na izbor sudija, što je do sada bio slučaj.

Kao značajnu novinu, profesor Trnka navodi uvođenje novog termina u ustav - pojma građani koji se ne deklarišu kao konstitutivni narodi.

„Insistirali smo prije svega da se pomire dva principa, prvo pozicija građanina i legitimitet demokratskih institucija Federacije, ali s druge strane i garantovanje pune nacionalne ravnopravnosti. Mi smo ovoga puta izbjegli pojam ostali jer mislimo da je malo i pežorativan i neprecizan. Koristimo se terminom ’oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda’,“ naveo je Trnka.   
Slavo Kukić
Slavo Kukić

Koliko su realne promjene Ustava FBiH u haotičnom političkom stanju u Federaciji, Aner Žuljević iz SDP-a BiH kaže:

„To ja ne bih u ovaj trenutni politički kontekst dovodio uopšte kao neku osnovu analiziranja. Ja mislim da sve stranke moraju iznaći unutrašnje politički kapacitet kojim će shvatiti da postojeće ustavno rješenje do sada nije bilo poticaj bilo kakvim političkim rješenjima, nego najvećim dijelom osnova za stvaranje konflikata, i da prijedloge ove radne grupe treba izuzetno ozbiljno uzeti.“

Dok u HDZ-u BiH preporuke nisu željeli komentirati do objave konačnog prijedloga, Šefik Džaferović iz SDA smatra da reorganizacija samo jednog entiteta nije dobro rješenje za državu u cjelini.

„Mislimo da nije moguće teritorijalno reorganizirati samo jedan dio BiH. To se treba uraditi za područje cijele države BiH“, smatra Džaferović. 

Američka inicijativa, koju podržava i Evropska unija, ima dobre izglede da postane realan projekat i dođe do parlamenata, mišljenja je politički analitičar Slavo Kukić. No, dodaje kako veliki broj pitanja u preporukama nije jasno preciziran, poput kriterija za spajanje kantona, što može postati poligonom za nove polemike.

„Ja osobno držim da je pametnije ići, ako se već zasjeca, u potpuno ukidanje kantonalne razine vlasti, jer u prethodnih 18 godina ona nije pokazala da ni po čemu služi građanima Federacije. Ona je sama samo jedan užasni namet i sama je sebi svrha i dobar je poligon za zapošljavanje stranačkih ljudi“, ocjenjuje Kukić.

Komentirajući do sad objavljeno, Kukić kaže kako su posebno zanimljive uredbe o visini plaće, prema kojima bi većina poslanika bila limitirana na prosječnu plaću u FBiH, što bi u institucije vlasti konačno dovelo osobe koje bi radile za opći interes.
Inače, prijedlog ekspertne grupe trebalo bi da bude zvanično predstavljen 14. i 15. maja, na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu.

****************************
//////////////////////////////////////////////////////

Humanitarne akcije u BiH: Od plemenitosti do prevara

************************
Da je sistem vrijednosti u BiH narušen potvrđuje sve veći broj malverzacija unutar humanitarnih akcija. Čovjekovu najprirodniju potrebu da pomogne drugom u nevolji pojedinci su počeli zlopuotrebljavati, pa humani ljudi s oprezom se odlučuju pomoći. Najčešće se zloupotrebljavaju djeca i bolesni, na koje je većina stanovništva uglavnom najosjetljivija. Na sreću postoje i one humanitarne akcije kojima je jedina svrha i cilj pomoći onome kojemu je ta pomoć neophodna.

Porodica Patković iz okoline Viteza jedna je od brojnih za koju je pokrenuta humanitarna akcija. U petočlanoj porodici niko nije zaposlen. Svo troje malodobne djece je bolesno. Četveromjesečna beba rođena je s aktunim megakolonom, te samo za njenu posebnu ishranu neophodne su 64 marke dnevno. Među prvima pomoć im je pružilo udruženje Pomozi.ba, čiji ih aktivisti mjesečno posjećuju i dostavljaju sve što im je potrebno. Almira Patković sjeća se prvog dolaska, za vrijeme kojeg je bila u bolnici sa tek rođenom bebom.

„Vjerujte, ja ne znam u tom momentu u kojem smislu su mi više pomogli - da me neko ne bi pogrešno shvatio - da li u finansijskom da li u psihičkom, jer sam više pošla da ludim - ne mogu me otpustiti, nemam čime bebu da hranim. Ovamo djeca bolesna od vlage, nemaju šta da jedu, a ja jela ne jela, to je manje bitno. Ali kad su mi rekli: ’Mama, bili su nam aktivisti i donijeli nam hrane’, ma ja kad nisam vrištala po onoj bolnici“, priča ona.

Na stotine je humanitarnih akcija koje se svakodnevno pokreću za bolesne, siromašne i unesrećene građane BiH. Jednoj takvoj, za teško bolesnu djevojčicu u Srbiji, pridružili su se i građani BiH. Inicijator je bio bh. glumac Feđa Štukan, koji je do tada skupljeni novac za jednog beskućnika proslijedio za malu Tijanu:

„Onda se desila ta akcija koju je napravio Sergej u Beogradu, i koju je slučajno neko stavio na zid, na facebook, i pitao sam sve ljude: ’Da li želite da prebacimo te pare Tijani?’ Mi smo prebacili pare Tijani jer su svi složili s tim. Tako je krenulo. Kasnije je otišlo na tako jednu divnu stranu.“

Lični profit

S druge strane medalje, u državi apsurda kakva je BiH ni humanitarne akcije ne mogu biti samo to. Prevare i lažno predstavljanje - samo su dio iz široke lepeze malverzacija. Osnivač Fondacije Pomozi.ba Elvir Karalić ističe kako ni oni nisu pošteđeni.

„Nama su neke kutije za dobrotvorne priloge pokradene, neke su razbijene i uzet je novac, neko je došao i predstavio se kao član naše fondacije i odnio kutiju. A toga je puno. Mi smo nedavno pomogli i malome Elvedinu Deronjiću za kojeg preko fudbalera naše reprezentacije skupljeno 30.000, da bi se nakon par dana opet pojavile akcije za tog malog  - skuplja se tamo, skuplja se ovamo, neki računi iz Švicarske itd. Moramo biti oprezni i moramo se boriti protiv toga - jer puno, puno novca ode na ta skupljanja koji nikada ne dođe do ljudi kojima je namijenjen“, upozorava Karalić.

Ni Feđu Štukana ne čude zloupotrebe humanitarnih akcija.

„Nije meni to nelogično. Ima nas dosta takvih koji će iskoristiti sve za lični profit. To se ovdje vidi i baš je očigledno. Ne mogu sda kažem da takve akcije ne očekujem od naših ljudi“, kaže Štukan.

Nakon samo 20 dana od početka akcija prodaje slikovnica i čestitki, od kojih su dio novca trebala dobiti djeca bez roditeljskog stranja u Domu Bjelave, akcija je prekinuta. Vršilac dužnosti direktora ovog doma Seudin Đorđević objašnjava razloge zbog kojih nije želio nastaviti s akcijom:

„Ja sam tražio da se to radi na jednom mjestu, da to bude transparentno, da je na poleđini tačno iznos koji ide u svrhu novčane donacije djeci Dječijeg doma. Međutim, do mene su dopirale vijesti da to se ne radi onako kako treba, na jedan ljudski način – da su se građani zaustavljali po ulicama, da su se obilazile određene institucije itd., i čim sam ja o tome bio informisan, ja sam naložio da se raskinu ugovori. Sve je to što bi se moglo podvesti pod čistu zloupotrebu i manipulaciju određenih osoba.“    

Većinu humanitarnih akcija građani uglavnom podrže, međutim, mnogi od njih ne vjeruju da novac uvijek dođe do onih kojima je namijenjen:

 

 

07.05.2013.

ZLOGLASNO MUČILIŠTE: OTVORENA SPOMEN SOBA NA MJESTU LOGORA LUKA U BRČKOM

Zloglasno mučilište
Otvorena spomen soba na mjestu logora Luka u Brčkom
FOTO: Arhiva
Otvorena spomen soba na mjestu logora Luka u Brčkom

Povodom obilježavanja 21. godišnjice formiranja zloglasnog koncentracionog logora Luka, danas je Udruženje zatočenih-logoraša Brčko zajedno sa BZK Preporod i Koordinacionim odborom organizovalo svečano otvaranje spomen sobe.

U logoru Luka od 1992. do 1995. godine zatočeno je bilo preko 3.500 hiljade ljudi.

Spomen soba će biti otvorena za javnost i mlade generacije. Iz Udruženja logoraša kazali su da će organizovati posjete sobi tokom cijele godine te će upoznati posjetioce sa istinom i strašnim zbivanjima iz logora Luka.

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko Fadil Redžić je kazao da je trenutno u spomen sobi izloženo preko 1.200 fotografija.

U narednom periodu bit će izloženo još oko 500 fotografija, koje građani do sada nisu vidjeli i koje prikazuju strašne zločine koji su tada počinjeni.

Predsjednica nevladine organizacije "Garivo" Svetlana Broz je naglasila da je otvaranje ove spomen sobe u nekadašnjem logoru Luka veliki iskorak u političkom smislu, jer je Brčko prvi grad u BiH koji je dozvolio otvaranje jedne ovakve spomen sobe čime se dokazuje da se može biti i politički zreo a istovremeno misliti i o budućnosti.

Obilježavanje centralne manifestacije Dana logoraša ove godine će biti održano 9. maja u Vlasenici u zloglasnom logoru Sušica.

********************************

//////////////////////////////////////////////////////////////

Ministar Čolak potvrdio
Ministarstvo pravde BiH zvanično zatražilo izručenje Keljmendija
FOTO: Arhiva
Ministarstvo pravde BiH zvanično zatražilo izručenje Keljmendija

Odmah po zaprimljenom prijedlogu Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Keljmendija pravosuđu BiH danas u poslijepodnevnim satima, uz koji je dostavljena i određena dokumentacija, Ministarstvo pravde BiH je sačinilo molbu za Keljmendijevo izručenje i poseban dopis EULEX-u da se ova molba sa potrebnom dokumentacijom dostavi nadležnom organu ili nadležnom tijelu za pravosuđe na Kosovu - kazao je danas za Agenciju FENA ministar pravde BiH Bariša Čolak.

On očekuje da će molba sa pratećom dokumentacijom do večernjih sati biti  dostavljena nadležnom organu na Kosovu, jer su sve predradnje koje su bile nužne u tom pravcu već završene.

- S obrizorm da su službeni jezici na Kosovu srpski i albanski, nije bilo potrebe za daljim prevođenjem prijedloga i molbe za izručenje, dok je popratni akt koji ide EULEX-u upućen na engleskom jeziku - istaknuo je Čolak.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Nasera Keljmendija za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.

********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////

Saopćenje nakon sastanka sa Kebom i Pudarićem
Inzko pozdravio borbu protiv korupcije na najvišim nivoima
Valentin Inzko
FOTO: Arhiva
Inzko pozdravio borbu protiv korupcije na najvišim nivoima

Bez ikakvog prejudiciranja rezultata tekuće istrage koja se provodi u vezi sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) danas je pozdravio spremnost policijskih dužnosnika, tužilaca i sudija da se bore protiv korupcije na najvišim nivoima i da poduzmu mjere protiv visokih dužnosnika i političara, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Od vitalnog je značaja da nadležnim institucijama damo vrijeme i prostor koji su im potrebni da provedu zakon. Niko se ne smije miješati u istragu", rekao je visoki predstavnik, koji se danas u Sarajevu sastao sa potpredsjednicima Federacije Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem.

Incko je saslušao njihove stavove o tome kako Federacija može funkcionirati za vrijeme dok je predsjednik Budimir u pritvoru.

Trenutna situacija negativno se odražava na funkcioniranje Ureda predsjednika, te su visoki predstavnik i potpredsjednici razgovarali o ustavnim odredbama koje se odnose na ovu situaciju, kaže se u saopštenju.

U pogledu političke situacije u Federaciji, visoki predstavnik je rekao da se stranke mogu baviti rekonstrukcijom Vlade, budući da imaju jasno i legitimno pravo da to rade, ali pri tom "moraju poštivati relevantne ustavne i zakonske procedure".

 

Potvrdio da je najbolji strijelac kluba u Premier ligi
Džeko donio pobjedu Manchester Cityju protv WBA
FOTO: goal.com
Džeko donio pobjedu Manchester Cityju protv WBA


Manchester City večeras je savladao West Bromwich Albion 1:0 na svom Etihad stadionu, a strijelac jedinog gola bio je naš napadač Edin Džeko.

Džeko je pogodio u 35. minutu na asistenciju Teveza. To je bio njegov 13. gol u Premier ligi ove sezone, čime je potvrdio da je najbolji strijelac kluba. Tevez i Aguero u ligi su postigli po 11 golova. Uz to teba napomenuti da je Džeko ovih 13 golova postigao uz samo 15 utakmica koje je odigrao kao starter.


Ovom pobjedom City je potvrdio plasman na drugo mjesto. Sada imaju sedam bodova više od trećeplasiranog Chelseaja i utakmicu više. Do kraja prvenstva City ima odigrati još dva susreta a "plavci" iz Londona još tri.

 

 

07.05.2013.

NASER KELjMENDI OSLOBOĐEN, PA GA UHAPSIO EULEX

Keljmendi oslobođen, pa ga uhapsio EULEX

Naser Keljmendi

Naser Keljmendi

*****************************
Naser Keljmendi , kojeg je kosovska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice u nedelju uveče, posle isteka 48 sati pritvora pušten je na slobodu da bi ga nakon toga uhapsila EULEX policija.

Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a na Kosovu, potvrdila je hapšenje Keljmendija od strane EULEX policije.

"Nakon isteka policijskog pritvora od 48 sati, Naser Keljmendi je u utorak uveče uhapšen na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i istrage pokrenute od strane ove kancelarije. Ova operacija je sprovedena u koordinaciji lokalnih i tužilaca EULEX-a. Osumnjičeni je, između ostalih krivičnih dela, pod istragom za organizovani kriminal. Operacija hapšenja je sprovedena od strane EULEX policije i Jedinice za istragu organizovanog kriminala", stoji u saopštenju.

Inače, ako tužilaštvo ili sudija ne odrede mere pritvora, nakon isteka 48 sati, pritvoreno lice pušta se na slobodu.

Odbrana nije dobila nikakve dalje informacije, izjavio je za RSE Keljmendijev advokat Osman Cucović.

"Nakon isteka 48 sati pritvora, kosovska policija je donela rešenje kojim se g. Keljmendi oslobađa iz pritvora zato što nisu ispunjeni uslovi da se on dalje zadržava u pritvoru. Međutim, g. Keljmendi je samo napravio dva koraka iz zgrade policije, sa suprotne strane prema parkingu, i tu su ga sačekali policajci EULEX-a, odmah mu uručili drugo rešenje i novih 48 sati pritvora. Prvo je bio oslobođen, posle 48 sati, i sada se ponavlja pritovr od 48 sati po nalogu EULEX-a. Dakle, dva puta po 48 sati što je presedan u istoriiji pravosudnih sistema. Ja ne znam da li ovo postoji negde u Evropi, kod nas na Kosovu nije prepisano, ali eto, dešava se", kaže Cucović.

S obzirom da Bosna nije priznala Kosovo, misija EU na Kosovu ranije je najavila da će biti uključena u slučaj Nasera Keljmendija, tako što će stručnjaci ove misije pri kosovskom Ministarstvu pravde posredovati u kontaktima između Bosne i Kosova, kako bi na kraju zvaničan zahtev za izručenje Keljmendija bio isporučen.

Cucović je takođe izrazio nezadovoljstvo jer, prema njegovim rečima, nije dobijeno ni prethodno rešenje o Keljmendijevom 48-časovnom zadržavanju.

"Tako da nam je uskraćeno pravo na bilo kakvu žalbu. Kao drugo, kosovski tužioci do nisu komunicirali sa odbranom, izbegavali su, do ovog trenutka nismo imali nikakav kontakt sa tužiocima. Mi ćemo takvo rešenje osporiti svim pravnim sredstvima", istakao je Keljmendijev advokat.

Pitanje ekstradicije

Cucović je pre nego što je Keljmendi uhapšen po drugi put za RSE kazao da ekstradicija Keljmendija u BiH nije dozvoljena po Ustavu s obzirom da je on građanin Kosova.

“On je građanin Kosova i nikakva ekstradicija nije dozvoljena u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Kosova, tako da je on prema stavu odbrane protivzakonito lišen slobode. Kosovo ga neće izručiti nikako, jer bi to bilo kršenje ustava i zakona”, rekao je on.

Keljmendija je ranije u utorak je posetio kosovski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Centru za zadržavanje. Behxhet Shala iz ovog saveta je za RSE kazao da je Naser Kelmendi zatražio zaštitu ove organizacije u njegovom postupku, s obzirom da je, kako je Keljmendi sam preneo, državljanin Kosova.

On je, takođe, zatražio da mu se u slučaju suđenja, sudi na Kosovu.

Inače, prema kosovskom Zakonu o međunarodnoj saradnji u krivičnim delima, na osnovu molbe za privremeno hapšenje, a pre prijema molbe za ekstradiciju, licu će se odrediti mera pritvora u periodu od 40 dana u očekivanju molbe za ekstradiciju, koju u ovom slučaju treba da podnese Bosna i Hercegovina. Međutim, njegova ekstradicija je dovedena u pitanje kada se uzmu u obzir odnosi Kosova i Bosne i Hercegovine.

Naime, Fejzullah Hasani, predsednik Vrhovnog suda Kosova u izjavi za RSE kaže da su uslovi ekstradicije na Kosovu u skladu sa međunarodnim standardima ali je dodao da je u ovom slučaju glavna ometnja to što se po kosovskim zakonima ne mogu izručivati državljani Kosova. Zvanično nije potvrđeno da Kelmendi ima kosovsko državljanstvo, ali on je to sam u utorak preneo Savetu za zaštitu ljudskih prava.

“Izuzetak je to što su sadašnje odredbe i kod nas i u regionu fleksibilnije, zbog činjenice da se pruža mogućnost da se i za građanina zemlje, za koga se traži izručenje, omogući ekstradicija. Ali, za tako nešto potrebni su međudržavni sporazumi. Ne mogu spekulisati o pitanju kako će se dalje postupiti u ovom slučaju, obzirom da ovo prelazi i na oblast politike. Dakle, postoje zakonske ometnje da se građani Kosova ne mogu izručiti u treću državu ukoliko ne postoji sporazum. Kako će se dalje postupiti, da li će se postići sporazum ili ne, to je deo političkog segmenta koja nema veze sa sudstvom“, kazao je Hasani.

*******************************

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Upućena molba za izručenje Keljmendija

Tabla ispred Suda i Tužilaštva BiH, foto: Midhat Poturović
Tabla ispred Suda i Tužilaštva BiH, foto: Midhat Poturović
*******************************
Odmah po zaprimljenom prijedlogu Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Keljmendija pravosuđu BiH u utorak u poslijepodnevnim satima, uz koji je dostavljena i određena dokumentacija, Ministarstvo pravde BiH je sačinilo molbu za Keljmendijevo izručenje i poseban dopis EULEX-u da se ova molba sa potrebnom dokumentacijom dostavi nadležnom organu ili nadležnom tijelu za pravosuđe na Kosovu, kazao je za Fenu ministar pravde BiH Bariša Čolak.

"S obrzirom da su službeni jezici na Kosovu srpski i albanski, nije bilo potrebe za daljim prevođenjem prijedloga i molbe za izručenje, dok je popratni akt koji ide EULEX-u upućen na engleskom jeziku", istaknuo je Čolak.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Nasera Keljmendija za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.

Čolak je ranije u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio je da su putem Interpola određena dokumenta vezana za uhapšenog Nasera Keljmendija već poslata ranije EULEKS-u.

„Radi se o rješenju određenju pritvora, o policijskim izvješćima i o naredbi o provođenju istrage - dakle, ona najnužnija dokumenta koja su potrebna da se dobiju. To je upućeno izravno putem EULEKS-a“, pojasnio je on.

Da je dio dokumentacije zbog hitnosti postupka već poslat putem Interpola potvrdio je i glasnogovornik državnog tužilaštva Boris Grubešić.

„Tužitelj iz Tužiteljstva BiH uputio je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv ovog osumnjičenog vodi u Tužiteljstvu BiH. Zbog hitnosti djelovanja i mjere pritvora određene na Kosovu ova informacija će biti dostavljena nadležnim pravosudnim i policijskim organima na području Kosova. Tužiteljstvo BiH će tijekom dana također prema Ministarstvu pravde BiH, u skladu sa procedurom, uputiti zahtjev za izručenje osumnjičenog Nasera Keljmendija pravosuđu BiH“, kaže Grubješić.

* Pročitajte više o Naseru Keljmendiju u specijalnom istraživanju RSE objavljenom u junu 2012. godine

 

 

07.05.2013.

TAJNI DOSIJE VLADIKE: VASILILIJE KAČAVENDA JE RADIO ZA DB POD IMENOM "PABLO"

Tajni dosije vladike
Vasilije Kačaveda je radio za DB pod imenom "Pablo"
FOTO: Blic
Vasilije Kačaveda je radio za DB pod imenom "Pablo"

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan saradnik" Državne bezbjednosti Srbije pod imenom "Pablo". Domaće i strane obavještajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC". Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete i za ubistvo. Sve ovo nalazi se u tajnom dosijeu koji su o vladiki Kačavendi godinama vodile srpske bezbjednosne službe, a objavio je srbijanski Blic.
Prema ovim podacima, vladika Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obavještajnih službi koje su ga vrbovale kompromitirajućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima.
U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60-ih godina prošlog vijeka bio "vrbovan" od tadašnje jugoslovenske službe bezbjednosti, dok je od 70-ih pod operativnim djelovanjem DB BiH "zbog djelovanja sa kleronacionalističkih pozicija". Tokom rata u BiH su se, zbog političkog djelovanja, za njega zainteresovale pojedine bezbjedonosne strukture u BiH, ali i dio međunarodnih policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranim u Tuzli.
- Prema podacima iz 2010. vladika Kačavenda je u Odjeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze sa političarima u BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP-a RS-a - stoji u tom dosijeu.
Navodi se i da je on bio dio mreže pomagača ratnih zločinaca. Zbog sumnje da je skrivao Radovana Karadžića, Eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini više puta su bili pretresani.
U tom dosijeu se uz vladiku Kačavendu kao "nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC-a" pominju još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome se već sudilo za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju. Objašnjava se da je "sve izražajnijem ispoljavanju homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprinio sve tolerantniji stav Grčke pravoslavne crkve po ovom pitanju".
- Vladika Kačavenda je 1993. bio u homoseksualnoj vezi s izvjesnim B. K, iz SAD-a. Grupa vjernika koja je čula za to tražila je da se registruje nevladino udruženje koje bi se bavilo provjerom moralne čistoće vladika i sveštenika, odnosno "utvrđivanjem" onih koji su homoseksualci - piše u ovom dosijeu.
Bivši Đakon Bojan Jovanović, poslije optužbi za seksualno uznemiravanje, podnio je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se u nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastriru Papraća u BiH.
I krajem 2012. tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Vasilija Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994.
- Kada je saznao da je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, oštro je reagovao, zbog čega je vladika zvorničko-tuzlanski raščinio, a zatim i naložio da se Markovići isele iz parohijskog doma. Vladika je uz pomoć specijalne jedinice MUP-a RS-a iz Bijeljine pokušao da ih iseli, a tokom ove akcije specijalci su pucali na parohijski dom i ubili Markovićevu suprugu - piše u dosijeu koji donosi Blic u nastavcima.
Prijetio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve
Krajem 2008. godine episkop Vasilije je u javnosti važio za žestokog protivnika tada najozbiljnijeg kandidata za mjesto patrijarha Amfilohija Radovića, a grupa episkopa okupljenih oko njega podržavala je za tu poziciju vladiku raško-prizrenskog Artemija i niškog Irineja. Poslije odluke Svetog arhijerejskog sabora da Amfilohije preuzme dio patrijarhovog posla i da mu se prošire ovlaštenja, Kačavenda je zaprijetio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve.
Pred Crkvenim sudom
Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije najavio je da će Crkveni sud SPC raspravljati o Kačavendinoj umiješanosti u pedofiliju. Najteža kazna koju Crkveni sud može da izrekne je raščinjenje i iskuljučenje iz Crkve, kao što je u septembru 2011. učinjeno sa vladikom Artemijem.
- Crkveni sud prvo izriče epitemiju, postove i molitve koji podrazumijevaju javno pokajanje. Ukoliko to ne da neki rezultat, onda slijedi smjenjivanje vladike, odnosno njegovo penzionisanje što je sa Kačavendom već urađeno. Sljedeća mjera crkve je razrješenje vladičanskog dostojanstva, nošenja palice i panagija, odnosno ikone koje vladike nose na grudima, a potom raščinjenje - objašnjava vjerski analitičar Mirko Đorđević koji je izrazio bojazan da usljed pritisaka Crkva opet i ovaj slučaj ne gurne pod tepih. 
Detalji iz Kačavendinog dosijea
1975. godina: Izabran za episkopa tuzlanskog iako se njegovom izboru protivio partijarh Pavle, koji je tada bio episkop raško-prizrenski. U to vrijeme episkop Pavle je govorio da je Vasilije poznat "po ljubavnim aferama s monahinjama i popadijama", ali istražna komisija SPC koju je vodio mitropolit Amfilohije nije pronašla dokaze za ove optužbe.
1990. godine: Uz podršku patrijarha Germana, Kačavenda se kandidovao za patrijarha, a prije toga se ozbiljno interesovao da li je potrebno angažovanje "tajnih kanala" za izbor.
RAT U BOSNI: Na početku sukoba u BiH Kačavenda je pobjegao iz Tuzle u Bijeljinu gdje izmješta epohiju. SPC poslije rata donosi odluku da se episkopi vrate u svoja sjedišta, ali episkop Vasilije to jedini nije učinio. Označen je i kao predvodnik "tvrde struje" u SPC i vođa "bosanskog lobija".
O POLITIČARIMA: "Vuk Drašković je izdajnik kojeg treba ubiti", napisao je Kačavenda 1994. godine.

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan saradnik" Državne bezbjednosti Srbije pod imenom "Pablo". Domaće i strane obavještajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC". Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete i za ubistvo. Sve ovo nalazi se u tajnom dosijeu koji su o vladiki Kačavendi godinama vodile srpske bezbjednosne službe, a objavio je srbijanski Blic.

Prema ovim podacima, vladika Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obavještajnih službi koje su ga vrbovale kompromitirajućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima.

U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60-ih godina prošlog vijeka bio "vrbovan" od tadašnje jugoslovenske službe bezbjednosti, dok je od 70-ih pod operativnim djelovanjem DB BiH "zbog djelovanja sa kleronacionalističkih pozicija". Tokom rata u BiH su se, zbog političkog djelovanja, za njega zainteresovale pojedine bezbjedonosne strukture u BiH, ali i dio međunarodnih policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranim u Tuzli.

- Prema podacima iz 2010. vladika Kačavenda je u Odjeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze sa političarima u BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP-a RS-a - stoji u tom dosijeu.

Navodi se i da je on bio dio mreže pomagača ratnih zločinaca. Zbog sumnje da je skrivao Radovana Karadžića, Eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini više puta su bili pretresani.

U tom dosijeu se uz vladiku Kačavendu kao "nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC-a" pominju još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome se već sudilo za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju. Objašnjava se da je "sve izražajnijem ispoljavanju homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprinio sve tolerantniji stav Grčke pravoslavne crkve po ovom pitanju".

- Vladika Kačavenda je 1993. bio u homoseksualnoj vezi s izvjesnim B. K, iz SAD-a. Grupa vjernika koja je čula za to tražila je da se registruje nevladino udruženje koje bi se bavilo provjerom moralne čistoće vladika i sveštenika, odnosno "utvrđivanjem" onih koji su homoseksualci - piše u ovom dosijeu.

Bivši Đakon Bojan Jovanović, poslije optužbi za seksualno uznemiravanje, podnio je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se u nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastriru Papraća u BiH.

I krajem 2012. tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Vasilija Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994.

- Kada je saznao da je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, oštro je reagovao, zbog čega je vladika zvorničko-tuzlanski raščinio, a zatim i naložio da se Markovići isele iz parohijskog doma. Vladika je uz pomoć specijalne jedinice MUP-a RS-a iz Bijeljine pokušao da ih iseli, a tokom ove akcije specijalci su pucali na parohijski dom i ubili Markovićevu suprugu - piše u dosijeu koji donosi Blic u nastavcima.

Prijetio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve

Krajem 2008. godine episkop Vasilije je u javnosti važio za žestokog protivnika tada najozbiljnijeg kandidata za mjesto patrijarha Amfilohija Radovića, a grupa episkopa okupljenih oko njega podržavala je za tu poziciju vladiku raško-prizrenskog Artemija i niškog Irineja. Poslije odluke Svetog arhijerejskog sabora da Amfilohije preuzme dio patrijarhovog posla i da mu se prošire ovlaštenja, Kačavenda je zaprijetio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve.

Pred Crkvenim sudom

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije najavio je da će Crkveni sud SPC raspravljati o Kačavendinoj umiješanosti u pedofiliju. Najteža kazna koju Crkveni sud može da izrekne je raščinjenje i iskuljučenje iz Crkve, kao što je u septembru 2011. učinjeno sa vladikom Artemijem.

- Crkveni sud prvo izriče epitemiju, postove i molitve koji podrazumijevaju javno pokajanje. Ukoliko to ne da neki rezultat, onda slijedi smjenjivanje vladike, odnosno njegovo penzionisanje što je sa Kačavendom već urađeno. Sljedeća mjera crkve je razrješenje vladičanskog dostojanstva, nošenja palice i panagija, odnosno ikone koje vladike nose na grudima, a potom raščinjenje - objašnjava vjerski analitičar Mirko Đorđević koji je izrazio bojazan da usljed pritisaka Crkva opet i ovaj slučaj ne gurne pod tepih. 

Detalji iz Kačavendinog dosijea

1975. godina: Izabran za episkopa tuzlanskog iako se njegovom izboru protivio partijarh Pavle, koji je tada bio episkop raško-prizrenski. U to vrijeme episkop Pavle je govorio da je Vasilije poznat "po ljubavnim aferama s monahinjama i popadijama", ali istražna komisija SPC koju je vodio mitropolit Amfilohije nije pronašla dokaze za ove optužbe.

1990. godine: Uz podršku patrijarha Germana, Kačavenda se kandidovao za patrijarha, a prije toga se ozbiljno interesovao da li je potrebno angažovanje "tajnih kanala" za izbor.

RAT U BOSNI: Na početku sukoba u BiH Kačavenda je pobjegao iz Tuzle u Bijeljinu gdje izmješta epohiju. SPC poslije rata donosi odluku da se episkopi vrate u svoja sjedišta, ali episkop Vasilije to jedini nije učinio. Označen je i kao predvodnik "tvrde struje" u SPC i vođa "bosanskog lobija".

O POLITIČARIMA: "Vuk Drašković je izdajnik kojeg treba ubiti", napisao je Kačavenda 1994. godine.

****************************************

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

Obilježena godišnjica masakra na Butmiru
Sjećanje na devet ubijenih sugrađana
Na spomen-ploči položeno cvijeće i proučena Fatiha
FOTO: I. Trepalovac
Sjećanje na devet ubijenih sugrađana

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je odata počast sugrađanima
koje su četnici mučki ubili prije 18 godina kod ulaza u ratni tunel Dobrinja-Butmir pored kuće porodice Kolar.

Na tom mjestu prije 18 godina od eksplozije granata ispaljenih s agresorskih položaja iz Lukavice, poginulo je devet, a teže i lakše ranjeno 12 osoba. Tog kobnog dana poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac, dok je od posljedica teškog ranjavanja nekoliko dana poslije preminuo 20-godišnji Salih Smaka.

- Najteže je izgubiti dijete, ali te nevine žrtve drugi zaboravljaju. Niko ne može razumjeti bol roditelja, a mi znamo kako nam je. Niko nas ne obilazi, niti da nazove da pita kako smo i treba li nam šta. Izgubili smo sina Saliha koji je imao 20 godina, dva mjeseca i dva dana. Ne može niko shvatiti koliko snage treba roditeljima da sve to izdrže - rekla je Hajrija Smaka, Salihova majka.

Hajrija Smaka

Porodice, rodbina i prijatelji ubijenih te delegacije Kantona, Općine Ilidža, Unije civilnih žratava rata KS, Udruženja logoraša Općine Ilidža prisjetili su se ubijenih te položili cvijeće na spomen-ploči.

Edis Kolar, koji je bio na licu mjesta prije 18 godina, kako nam je kazao, preživo je pukom srećom.

- Čuo sam zvuk granata, koje su pale samo 10-tak metara od mene. To nije bio prvi put da granatiraju ovo područje, ali je ovaj masakr bio najgori – rekao je Kolar.

Prisutnima se u ime Vlade KS obratio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović koji je kazao da se ovim okupljanjem na mjestu strašnog zločina žele sačuvati nevine žrtve od zaborava.

- Zbog svih ubijenih, ali i nas živih i naše djece ne smijemo zaboraviti ove monstruozne zločine, zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti. Obilježavanje ovih događaje nauk je živima, odnosno našoj djeci da se ovakve stvari više nikada ne ponove – kazao je Petrović.

******************************

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

Starogradski osnovci posjetili Tunel “D-B”
Sačuvati amanet branitelja i šehida
Učenici s velikom pažnjom slušali predavanje
FOTO: I. TREPALOVAC
Sačuvati amanet branitelja i šehida


Blizu 200 starogradskih učenika devetog razreda iz šest osnovnih škola posjetili su danas ratni tunel Dobrinja – Burmir i na taj način obilježili Dan Općine Stari Grad.

Tom prilikom osnovci su obišli dio Tunela spasa, muzej te pogledali i kratki dokumentarni film "Tunel - Tajna opsade Sarajeva". S velikom pažnjom saslušali su predavanje vodiča Haruna ef. Hodžića o dešavanjima u našem gradu tokom ratnog perioda o kojima su samo slušali priče svojih roditelja ili rodbine.

Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport kazala nam je da učenici prvi put organizirano dolaze u posjetu ratnom tunelu ali će ova aktivnost postati tradicionalna u sklopu obilježavanja Dana Općine.

- Smatramo da na ovaj način razvijamo ljubav prema domovini koju smo teško stekli u proteklom periodu i učimo djecu da im je ovo amanet od mnogih poginulih branitelja i naših šehida koji su ostavili ovoj djeci saznanje o tome da je ova država teško stečena i da je na ovaj način sačuvana, te da to i njima ostaje kao zadaća, kao i njihovim pokoljenjima – istaknula je Deljković.

Općina je, na preporuku Memorijalnog kompleksa Tunel Dobrinja-Butmir, a uz saglasnost roditelja, direktora i nastavnika škola, odlučila na ovaj način pružiti učenicima saznanje o prošlosti glavnog grada BiH, a osigurala im je i prijevoz.

*************************

///////////////////////////////////////////////////////

Apelaciono vijeće Suda BiH
Kličković i Drljača oslobođeni optužbi za zločine
Gojko Kličković
FOTO:
Kličković i Drljača oslobođeni optužbi za zločine

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču krivice za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi 1992. godine, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje kazao je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje diskriminatorske namjere Kličkovića i Drljače, što je bilo “potrebno za utvrđivanje njihove krivice za progon civila”.

“Vijeće ne navodi sa potpunom isključivošću da Kličković i Drljača nisu učestvovali na bilo koji način u dešavanjima na području Bosanske Krupe, ali u nedostatku konkretnih dokaza o njihovom voljnom elementu da počine progon, Vijeće je ih je oslobodilo krivice”, obrazložio je Vukoje.

Kličković je 1992. godine bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik vijeća privremenog vojnog suda u Jasenici. Kličković je poslije rata bio premijer Republike Srpske.

Prvostepenom presudom izrečenom u novembru 2010. godine, Kličković i Drljača su također bili oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila podjela općine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

U maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni, te naložilo obnavljanje suđenja.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

 

07.05.2013.

PRIJE 20 GODINA SRUŠENA BANjALUČKA LjEPOTICA FERHADIJA

U BiH se danas obilježava Dan džamija
Prije 20 godina srušena banjalučka ljepotica Ferhadija
Ferhadija prije rata
FOTO: Arhiv
Prije 20 godina srušena banjalučka ljepotica Ferhadija

Islamska zajednica u BiH podsjeća da se svakog 7. maja "od završetka posljednje agresije na BiH obilježava Dan džamija", javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

U noći 7. maja 1993. godine mučki i kukavički minirana je jedna od najznačajnijih džamija u BiH, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića.

Dan džamija simbolički obilježava "stradanje i rušenje još blizu 1.000 bh. džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH".

Dan džamija treba da "podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bh. džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina".

Povodom Dana džamija, Rijaset Islamske zajednice u BiH svake godine organizuje sergiju za obnovu jedne od porušenih džamija, a ove je godine sergija obavljena 3. maja, za obnovu Aladža džamije u Foči.

Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nazira) izgrađena je 1550. godine u Foči, a velikosrpski zločinci su je 2. avgusta 1992. godine minirali i tako uništili jedan od najvrijednijih objekata islamske kulture na Balkanu, kaže se u saopštenju Islamske zajednice.

Ista sudbina stigla je i svih 12 drugih džamija u Foči, koje su također bile mala remek-djela orijentalne umjetnosti i prije agresije bile su pod posebnom zaštitom države.

Dobrotvor, investitor džamije bio je Hasan Nazir, nadzornik carskih prihoda u Bosni, a arhitekt i graditelj bio je bliski saradnik čuvenog Mimara Sinana, neimar Ramadan.

Aladža džamija bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Prije rušenja predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije.

Arhitektonska cjelina bila je izuzetno vrijedna, bili su sačuvani šadrvan, dio ogradnog zida i kasnije sagrađena česma u avlijskom zidu.

**************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////

Štimac će zvati Alena Halilovića u reprezentaciju Hrvatske
Sušić: Neka mu je sa srećom
Halilović: Hoće li zaigrati za Hrvatsku protiv Škotske 
FOTO: Agencije
Sušić: Neka mu je sa srećom


- Pitanje Alena Halilovića ću s dnevnog reda skinuti vrlo brzo, on će dobiti pozivnicu za utakmicu sa Škotskom (10. juna). U stalnom sam kontaktu s Alenom i njegovim ocem - izjavio je selektor Hrvatske Igor Štimac za "Jutarnji list".

Teško je povjerovati da bi se Štimcu omakla ovakva izjava da već nije pripremio teren i dobio odobrenje porodice 17-godišnjeg veznjaka zagrebačkog Dinama, koji slovi za jednog od najvećih talenata u regionu.

Dvije dileme

To znači da će pitanje Alena Halilovića (rođen u Dubrovniku) - čiji je otac Sejad iz Klokotnice kod Doboja i svojevremeno je igrao za našu reprezentaciju - vrlo brzo biti skinuto i s dnevnog reda u Nogometnom savezu BiH.

Ostaju nam dileme jesmo li sve učinili kad je u pitanju mogućnost da Alen zaigra za BiH i kolika će šteta biti s obzirom na to da, objektivno, ovaj dječak još nije sazrio za igranje u najjačem državnom timu, premda mu predviđaju veliku karijeru.

- Štimac ga zove s punim pravom, a ja to nisam mogao uraditi jer prije toga Alen mora promijeniti državljanstvo. Odluka za koga će igrati je isključivo na njemu i porodici. Prema mom mišljenju, ako zaigra za Hrvatsku, bit će to logičan slijed okolnosti i za mene neće predstavljati iznenađenje. Rođen je u Hrvatskoj, igrao je za njihovu U-17 selekciju, član je Dinama...

Sušić: Odluka na njemu


Što se tiče njegovih igračkih kapaciteta, on je nesumnjivo veliki talent, ali je još daleko od velikog igrača. Pitanje je bi li nam mogao pomoći čak i u narednim kvalifikacijama - kaže selektor Safet Sušić za "Avaz".

Begić: Svi su dobrodošli


NSBiH je, prema riječima predsjednika Dine Begića, učinio sve što je mogao u procesu lobiranja za Alena Halilovića, kao i za još nekoliko mladih igrača koji bi mogli zaigrati za BiH, uključujući i vjerovatno najinteresantnijeg Seada Kolašinca.

Pružena ruka

-
Svi oni znaju da su dobrodošli. Savez im je pružio ruku. Zvali smo ih da budu naši gosti kad smo igrali u Sloveniji, a odazvao se samo Sead Hajrović. Ne vidim šta smo mogli još napraviti - navodi Begić.

Obojica naših sagovornika, bez obzira na epilog ovog slučaja, poželjela su sreću Alenu Haliloviću u nastavku karijere.

Kolašinac veći kapitalac

Kolašinac: Blizu bh. dresa 


Vjerovatno veći "kapitalac", kad je u pitanju igranje za reprezentaciju BiH, od Alena Halilovića je već dokazani bundesligaški fudbaler Sead Kolašinac.

Odbrambeni igrač koji će idućeg mjeseca napuniti 20 godina, ove je sezone uspješno igrao za Šalke i u domaćem prvenstvu i u Ligi prvaka. Profil je kakav nam baš treba, ljevak koji može igrati na više pozicija u odbrani i veznom redu.

Za razliku od Halilovića, kod njega nije upitna želja da zaigra za BiH, što je već nekoliko puta javno izjavio, a prema riječima naših sagovornika iz NSBiH, pregovori o promjeni sportskog državljanstva (igrao za mlađe selekcije Njemačke) u poodmakloj su fazi.

****************************

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ustavna komisija utvrdila
Živko Budimir nije u mogućnosti obavljati funkciju
FOTO:
Živko Budimir nije u mogućnosti obavljati funkciju

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehim Škaljić zakazao je vanrednu sjednicu za sutra u 11 sati na kojoj će se raspravljati o funkcionisanje izvršne vlasti s posebnim osvrtom na situaciju u vezi predsjednika FBiH Živka Budimira, koji se nalazi u pritvoru.

Ustavna komisija ovog doma, prema riječima njenog člana Marinka Čavare, završila je zasjedanje te je zaključila da u Ustavu FBiH nije definirana situacija u kojoj se predsjednik FBiH nalazi u pritvoru. On je rekao da je zaključeno kako Budimir, zbog činjenice da se nalazi u pritvoru, nije u mogućnost na obnaša svoju funkciju.

Čavara je naglasio da nije došlo saglasnosti u vezi prijedloga SDP-a, po kojem se ovlasti predsjednika mogu prenijeti na potpredsjednike FBiH. On je istakao kako smatra da za tako nešto nema utemeljenja u Ustavu FBiH.

 

 

07.05.2013.

OSNOVCI U TUNELU SPASA NA DOBRINjI UČILI O HISTORIJI KOJE NEMA U UDžBENICIMA

Osnovci u Tunelu spasa na Dobrinji učili o historiji koje nema u udžbenicima

imageTunel spasa / Arhiv

SARAJEVO - Više od 200 učenika osnovnih škola sa područja općine Stari Grad posjetilo je danas Tunel spasa (Dobrinja-Butmir) koji je tokom opsade Sarajeva bio jedina poveznica s vanjskim svijetom i pupčana vrpca koja je snabdijevala grad hranom.

Općina Stari Grad je na preporuku Memorijalnog kompleksa Tunel Dobrinja-Butmir, a uz saglasnost roditelja te direktora i nastavnika škola, odlučila dan općine proslaviti na ovaj način i pružiti učenicima saznanje o prošlosti Sarajeva. Učenici su posjetili dio Tunela spasa, obišli muzej te pogledali film koji govori o ratnim dešavanjima u Sarajevu i izgradnji tunela.

"Smatramo da na ovaj način smatramo razvijamo ljubav prema domovini koju smo teško stekli u proteklom periodu i u jednu ruku učimo ih da im je ovo amanet od mnogih poginulih branitelja i naših šehida koju su ostavili ovoj djeci saznanje o tome da je ova država teško stečena i da je na ovaj način sačuvana, te da to i njima ostaje kao zadaća, kao i njihovim pokoljenjima. Mislimo da je ovo jedan prelijep način da im se pokaže na koji način i šta se sve u ovom gradu događalo u periodu o kojem u udžbenicima nema ništa, a ovo je sasvim korektna prezentacija i riječju i slikom i samim razgledanjem tunela bez ikakvih tendencija, dodavanja bilo čega što nije istina ili što truje mladog čovjeka, jer to ne želimo", rekla je Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

U posjeti tunelu danas su bili učenici 9. razreda, koji nisu doživjeli rat niti opsadu Sarajeva. O tim dešavanjima znaju samo iz priča svojih roditelja ili rodbine.

"Veoma je bitno da mlađe generacije ne zaboravljaju šta se desilo, budući da nisu bili rođeni u to vrijeme i nisu svjesni šta se dešavalo u gradu Sarajevu. Bitno je da kroz ovaj tunel, koji je ožiljak i spomenik grada Sarajeva, vide stvarnu situaciju koja se dešavala građanima Sarajeva. Sve ono što im roditelji ili rođaci prenose jeste bitno, ali bitno je i da sami vide kroz sliku, kroz stvarne spomenike, ono što se dešavalo. Dolazak ovdje je podrška da se ne zaboravi ono što se dešavalo i djeca nikada ne dožive ono što smo mi doživjeli", rekao je nastavnik Adnan Čajo iz Osnovne škole "Edhem Mulabdić"

Učenici su pomno slušali predavanje koje im je, kako su rekli, mnogo pomoglo da dobiju sliku o tome kako je bilo u Sarajevu tokom ratnog perioda.

"U današnjim historijskim udžbenicima veoma malo se govori o ovom ratu. Ovaj rat treba svima nama mladima biti kao slika, uzor kako treba da se borimo u životu, jer ovaj tunel predstavlja granicu između života i smrti, ljudskih mogućnosti i onog nemogućeg, onog što je iznad nas. Mnogi pokušavaju sakriti informacije o ovom prošlom ratu govoreći da je to bilo nebitno i da je to bio građanski sukob, ali to je bio sukob koji je pokazao pravo zlo nekih ljudi", rekao je Emir Pita, učenik 9. razreda ove škole.

"Imala sam dosta saznanja od roditelja, nastavnika i poznanika te smatram da ovo predavanje dosta pomaže, ne samo nama mladima nego i ovim starijima koji su doživjeli to da ne zaborave, da se prisjećamo onoga što je bilo, da ne zaboravimo to i da se nadamo da se neće ponoviti, ne samo zbog nas, već i naše djece, unučadi i ostalih generacija, ne samo u BiH nego nigdje u svijetu", rekla je učenica Lejla Medenić.

Učenici su potom odali počast sugrađanima koji su 7. maja 1995. godine poginuli na ulazu u Tunel spasa.

(Vijesti.ba/Klix.ba)

U Potočarima počinje izgradnja u okviru projekta "Održiva Srebrenica"

imageSrebrenica

SREBRENICA - U naselju Potočari počet će izgradnje stambenih objekata u okviru projekta "Održiva Srebrenica - socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija".

U ovim objektima bit će izgrađeno 25 stambenih jedinica.

"Ovo je nastavak već ranije započetog projekta socijalnog stanovanja u Srebrenici u okviru kojeg su izgrađene 33 stambene jedinice i sedam poslovnih prostora", pojasnio je u izjavi Feni koordinator projekta Suljo Čakanović, odbornik u Skupštini općine Srebrenica.

Projekt je nastavljen u saradnji s humanitarnom organizacijom CRS, a glavni donator je Vlada Kraljevine Holandije i Ambasada Holandije u Sarajevu. Sufinansijeri su i resorna ministarstva za izbjegle i raseljene osobe Federacije BiH i Republike Srpske.

"U fokusu su stavljeni mladi bračni parovi, jer veliki broj tih bračnih parova imaju problem s nezaposlenošću. Ovaj projekt ima za cilj i pražnjenje kolektivnih centara, ukoliko bude zainteresiranih", precizirao je Čakanović.

Naglasio je kako se završetak izgradnje ovog stambenog objekta očekuje krajem septembra, a useljavanje je planirano početkom oktobra. Vrijednost projekta je oko 1.115.000 KM.

Čakanović naglašava da su ovi projekti pokazali svoju apsolutnu opravdanost te se očekuje nastavak njihove realizacije, s većim akcentom na zapošljavanje, jer je u Srebrenici, kako pojašnjava, problem zapošljavanja veliki.

Sutrašnjoj ceremoniji obilježavanja početka izgradnje ovih stambenih objekata, pored načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića, prisustvovat će i predstavnici entitetskih ministara raseljenih osoba i izbjeglica, te predstavnici Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

(fena)

Široki Brijeg: Zašto je uklonjen spomenik partizanima

imageRušenje spomenika antifašistima

ŠIROKI BRIJEG - Široki Brijeg, grad u Zapadnoj Hercegovini nastanjen gotovo 100% Hrvatima, našao se u centru pažnje medija u cijelom regionu posljednjih dana, nakon što je u subotu, 4. maja, po naredbi opštinskih vlasti, uklonjen spomenik antifašistima iz ...

... Drugog svjetskog rata, podignut 1985. godine u strogom centru tog mjesta.

Savjetnik za odnose s javnošću Općine Široki Brijeg Drago Martinović rekao je za Radio Slobodna Evropa da je namjera bila ekshumacija kostiju žrtava sahranjenih ispod spomenika, a ne samo uklanjanje tog obilježja. Ipak, udruženja antifašista sa šireg mostarskog područja žestoko osuđuju čin širokobrijeških vlasti. Stanovnici tog mjesta su, s druge strane, iznijeli uglavnom oprečna mišljenja: od onih koji to žestoko osuđuju, do onih koji to zdušno podržavaju.

Predstavnik Opštine Široki Brijeg Drago Martinović kaže kako je Opštinsko vijeće još u martu donijelo odluku o uređenju prostora u centru grada, gdje se nalazio i uklonjeni spomenik. Vijeće je, dodao je, naložilo i posebnoj Komisiji za obilježavanje grobišta da se pozabavi navedenim lokalitetom podsjećajući da na prostoru širokobriješke opštine postoji oko 160 grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata.

“Nije bio cilj uklanjanje spomenika, kao što su neki mediji prenijeli, nego je osnovni cilj bio da se dođe do kostiju ljudi koji su tu. Iznašlo se da je 95 tijela posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani, prenesni u mrtvačnicu i gdje će se vršiti DNK analiza“, naveo je Martinović.

Lokalni mediji su još javili da javna rasprava o uništenju spomenika - poznatijeg pod imenom Titova ruža - nije provedena, te da Zavod za zaštitu spomenika Zapadnohercegovačkog kantona nije dao dozvolu za uklanjanje. Savjetnik za odnose s javnošću Opštine Široki Brijeg Drago Martinović odbacuje bilo kakvu lošu namjeru.

“Da se išlo sa namjerom da se ukloni spomenik to bi se uradilo kao što se radilo diljem BiH i Hrvatske u 90-ih godina kaada ne bi bilo ni nikakve buke, vjerovatno.”

Dodao je još da je spomenik bilo nemoguće podići s mjesta u jednom komadu:

„Kad se pokušalo dignuti ga sa mjesta gdje se nalazio, nemoguće je bilo to uraditi u komadu. To je radila jedna kamenoklesarska radnja, tako da su u nekoliko komada dijelovi spomenika preneseni u tu kamenoklesarsku radnju. Koliko i da li će se uspjeti da se to ponovo rekonstruira, to ne znam.“

Ipak, u mostarskom ogranku Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata smatraju kako je zanimljivo da je spomenik antifašistima uklonjen na dan koji se obilježavao kao godišnjica smrti Josipa Broza Tita, te svega nekoliko dana uoči Dana pobjede nad fašizmom.

„Čini mi se da sada dešava sve što se i prije ovoga rata počelo dešavati - ruše se spomenici. Mislim da su sada ponovo budu fašizam. Zar nisu mogli prije 70 godina tu grobnicu naći, nego sada baš, u ovo vrijeme kada je kompletna situacija u BiH zategnuta?“ kaže predstavnik mostarskog SABNOR-a Ibro Husković, piše Radio Slobodna Evropa.

Vršilac dužnosti predsjednika mostarske organizacije Udruženja Josip Broz Tito Ratko Pejanović ocjenjuje:

„Interesantno je da se pokušava zatrijeti svaki trag onome što je značilo antifašizam. Ali ono što je činjenica to je da su na sceni te fašisoidne ideje i uništavanje svega što je iz prošlog sistema. Zaista je iznenađujuće sa kolikom bestijalnošću se to sve skupa dešava.“

(Vijesti.ba)

Tužilaštvo BiH uputilo prema Interpolu dokumentaciju u predmetu Keljmendi

imageTužilaštvo BiH

SARAJEVO - Nakon što je Tužilaštvo BiH danas od Ureda Interpola u BiH zaprimilo informaciju o lišenju slobode Nasera Keljmendija na području Kosova, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH, uputio je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv ovog osumnjičenog vodi u Tužilaštvu BiH.

Zbog hitnosti djelovanja i mjere pritvora određene na Kosovu, ova informacija će biti dostavljena nadležnim pravosudnim i policijskim organima na području Kosova.

Tužilaštvo BiH će tokom dana, također prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, u skladu sa procedurom, uputiti zahtjev za izručenje osumnjičenog Nasera Keljmendija pravosuđu Bosne i Hercegovine. 

Tužilaštvo BiH je u stalnom kontaktu sa svim institucijama u BiH uključenim u ovaj proces, kako bi se preduzele potrebne aktivnosti za izručenje Nasera Keljmendija i njegovo procesuiranje u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Nasera Keljmendija za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva. 

Tužilaštvo BiH nastavlja rad na ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv više osoba.

(Vijesti.ba)

Tadić: Ispitati imovinu koju Dodik spominje u "razgovoru s Milanovićem"

imageOgnjen Tadić

BANJA LUKA - Gaf predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je bio akter posljednje emisije “U zdrav mozak” RTL-ovog komičara Davora Jurkotića, a da toga nije ni bio svjestan, za potpredsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjena Tadića je još jedan povod da se preispita imovina političara u RS-u.

Tadić ističe i da se situacija, da neko "ismijava RS", a u kojoj se našao Dodik, nije desila nijednom predsjedniku tog entiteta iz SDS-a.

Ognjen Tadić je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da Dodik u tom "razgovoru“ opisuje neku imovinu kao ličnu, a da pri tome to nije navedeno u imovinskom kartonu.

-Nisam čuo bilo kakvu imovinu na Vrbasu da je ima u imovinskom kartonu. Sve to treba ispitati i ne treba patiti od toga ko ima koju funkciju. Zato je SDS i predložio zakon o ispitivanju porijekla imovine po kojem će biti prvo ispitana imovina političara - kaže Tadić i navodi da Dodik onda treba da objasni da li ima "nešto na Vrbasu, s prelijepim pogledom ili je to samo bio pokušaj da se impresionira gospodin Milanović“.

Ističući da ne zna u kakvim je odnosima Dodik s rukovodstvom Republike Hrvatske, Tadić je dodao da "očigledno tu ima neke prisnosti, koju javnost prepoznaje kroz sve ovo što RS čini radi predstavnika Hrvata u BiH, prvenstveno HDZ-a i to je ozbiljno političko pitanje“.

Iako ne želi da komentira i da li su sekretarice u kabinetu prošle kurs za taj posao, ni šta je na jelovniku koji neko od rukovodstva RS-a nudi gostima, ali je dodao da se ne pamti da se "neko tako šalio s RS kada su njeni predsjednici bili iz SDS-a“.

RTL-ov komičar Davor Jurkotić je pozvao Dodikov kabinet, tvrdeći da zove uime hrvatskog premijera Zorana Milanovića, a sekretarice su ga ljubazno prespojile s predsjednikom RS-a, bez ikakve provjere.

Raspoloženi Dodik, hvaleći se da uživa u lijepom vremenu, ponudio je navodnom premijeru Hrvatske da mu bude domaćin i da ga ugosti na porodičnom imanju, gdje ima i voćnjak.

Davor je glumeći Milanovića zatražio od Dodika da mu ispeče prase i pitao ga da li bi mogao da mu pokaže noćni život u Banjoj Luci, sa čim se Dodik složio.

Pri kraju razgovora predsjednik RS-a je shvatio da su prijedlozi koje iznosi njegov sagovornik pomalo čudni te je postao suzdržaniji.

To se desilo tek kada je Jurkotić, odnosno “Milovanović” spomenuo da bi s njim mogao doći i Ivo Josipović, ali i Stjepan Mesić.

(FENA)

 

 

07.05.2013.

PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "ŠEST ZLATNIH LjILjANA" O ALIJI IZETBEGOVIĆU

Prikazan dokumentarni film "Šest zlatnih ljiljana" o Aliji Izetbegoviću

imageSarajevo

SARAJEVO - U organizaciji Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović", u Bošnjačkom institutu Fondacije Adil-beg Zulfikarpašić prikazan je dokumentarni film o prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću. Radi se o pripadnicima Armije RBiH ...

... "Zlatnim ljiljanima" koji su pričali o rahmetli Aliji Izetbegoviću i prvim borbama koje su se odvijale u maju 1992. godine - kazala je za Fenu Šejla Cakić, arhivistica Muzeja "Alija Izetbegović..

S obzirom na to da Muzej "Alija Izetbegović" intenzivno sarađuje sa svim školama, kako na području Kantona Sarajevo, tako i Federacije BiH, cjelodnevnu projekciju filma imat će priliku gledati upravo učenici i đaci srednjih i osnovnih škola.

U okviru "Dana Kantona Sarajevo", u Institutu "Adil-beg Zulfikarpašić" danas će biti prikazan i film "Snijeg" rediteljice Aide Begić - Zubčević.

Također će u Narodnom pozorištu biti izvedena opereta "Vesela udovica", dok će u SARTR-u biti prikazana projekcija dokumentarnog filma "Rave against Machine" u Centru društvenih aktivnosti (CDA)

U okviru manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" a u organizaciji Muzeja "Alija Izetbegović" sutra će biti promoviran zbornik radova "Disolucija Jugoslavije" procesi, uzroci i pozicija Bosne i Hercegovine kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu s Alijom Izetbegovićem.

Promocija će biti održana u 19.00 sati u Institutu "Adil-beg Zulfikarpašić", a promotori će biti prof. dr. Ejup Ganić, akademik Vladimir Premec i akademik Ljubomir Berberović.

(Vijesti.ba/Fena)

*********************************

FPN ima sedam dana da imenuje odgovorne za nelegalno uzimanje novca

imageFakultet političkih nauka / Arhiv

SARAJEVO - Menadžment Fakulteta politikih nauka U Sarajevu ima rok od sedam dana da Ministarstvo obrazovanja KS dostavi detaljnu informaciju o planu rješavanja situacije nastale nakon presude Općinskog suda Sarajevo u slučaju nezakonitog naplaćivanja ...

... magistarskih studija. Sud je donio presudu u korist studenata koji su tužili FPN. Kako je poznato, FPN je studentima u 2009. i 2010. godini školovanje na postdiplomskom, magistarskom, studiju (4+1) naplaćivao jednogodišnje školovanje 5.500 KM, odnosno 4.500 maraka više nego što je trebalo.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Damir Marjanović pozvao je danas menadžment FPN-a na razgovor kako bi ova situacija što prije bila riješena.

"Zatražili smo dodatne informacije od menadžmenta FPN-a, kao i da se uradi sve u svrhu zaštite digniteta fakulteta i prava studenata koji su studirali po ovom sistemu. Menadžmentu smo dali zadatak da u narednih sedam dana dostavi detaljnu informaciju u kojoj očekujemo da će nam jasno predočiti šta je problem, viziju njegovog rješavanja, ali isto tako i da imenuje odgovorne osobe te predloži sankcije", kazao je Marjanović.

Dekan FPN-a prof. dr. Šaćir Filandra je nakon sastanka sa ministrom i njegovim pomoćnikom Sifetom Kukuruzom kazao da je menadžment shvatio suštinu i svoju odgovornost.

"U narednih sedam dana menadžment fakulteta zajedno sa Upravnim odborom je prihvatio da donese određene mjere sa ciljem da se zaštiti akademski dignitet FPN-a, a posebno diploma stečenih na ovom studiju, odnosno da studenti u cijelom slučaju ne bi ispaštali. Koje će to konkretne mjere biti i u kojem će pravcu ići u ovom momentu ne znamo. U svakom slučaju menadžment će problem koji je naslijedio, što sada nije ni bitno, nastojati riješiti u skladu sa zakonom", kazao je Filandra.

Dekan FPN-a napominje da je problem uočen 2010. godine, ali da do sada nije bilo dobre volje da se on riješi. Međutim, presuda je sada jasna i fakultet mora postupiti u skladu s njom. Tužbu protiv FPN-a su podnijeli studenti Teufik Hadžiahmetović i Aida Hadžiahmetović, s tim da se u njihovoj situaciji našlo ukupno 626 studenata.

"Ova presuda se odnosi na vraćanje novca dvoje studenata i situacija se u pravnom smislu dosta mijenja te smo dužni kao odgovorni ljudi da reagujemo na presudu i nađemo rješenje", dodao je Filandra.

Kako je prošle sedmice za Klix.ba rekao Teufik Hadžiahmetović, student koji je tužio FPN,  diplome će morati biti poništene te će se van snage staviti zvanja magistara koja su stekli studenti ovih generacija, od dekana smo tražili objašnjenje šta će se desiti sa diplomama.

"Ko je nadlležan da proglasi neku diplomu nevalidnom ja to ne znam, niti znam koja je to procedura. Mislim da diplome neće doći u pitanje i učinit ćemo sve da se akademski status diploma zaštiti, jer jedno je akademski dignitet studija koji određuju Nastavno-naučno vijeće fakulteta i Senat Univerziteta, a drugo je procedura koju propisuje država. U ovom slučaju je izostala prethodna saglasnost osnivača, odnosno Vlade KS, na pokretanje studija i njegovu cijenu. Napravljen je jedan mali proceduralni propust i mislimo da on ne bi trebao utjecati na same diplome", smatra Filandra.

Malim proceduralnim propustom, kako je to dekan nazvao, Fakultet političkih nauka u Sarajevu je zgrnuo ogroman novac od studenata, a sada će ga morati vratiti. Uz to, studenti traže i da Tužilaštvo KS uradi svoj dio posla te procesuira odgovorne za ovu situaciju i nelegalno uzimanje novca.

Podsjetimo i na to da je dekan FPN-a u to vrijeme bio prof. dr. Mirko Pejanović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Federacije BiH. Osim njega studenti krive i tadašnjeg rektora Univerziteta u sarajevu prof. dr. Faruka Čaklovicu, ali i sadašnjeg dekana Filandru, jer je aktivno učestvovao u organizaciji i realizaciji postdiplomskog studija.

(VIjesti.ba/Klix.ba)

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti namjenske industrije

imageMirko Šarović

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar odbrane Turske Ismet Jilmaz potpisali su danas u Istambulu Sporazum o saradnji u oblasti namjenske industrije između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da će stupanjem na snagu ovog sporazuma biti stvoreni povoljniji uslovi za saradnju na polju odbrambene industrije poboljšanjem kapaciteta, efikasnijom saradnjom, proizvodnjom, nabavkom i prodajom robe i usluga.

Šarović je, na Jilmazov poziv, posjetio Međunarodni sajam namjenske industrije IDEF 2013 u Istambulu.

U delegaciji BiH koja je posjetila ovaj sajam bio je i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Šarović i Osmić su tom prilikom sa saradnicima posjetili štand izlagača iz BiH.

(Vijesti.ba/Srna)

Usvojen prijedlog finansijskog plana Federalnog zavoda PIO

imageParlament FBiH / Arhiv

SARAJEVO - Na današnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Prijedlog finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2013. godinu. Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnić istakao je ...

... da za planirane prihode u penzioni fond nedostaje 46 miliona KM, a da će se ta nedostajuća sredstva namiriti prodajom neperspektivnih nekretnina Federalnog zavoda PIO.

- U Fondu PIO utvrđeni su ukupni prihodi od 1,71 milijarde KM, a razhodi su 1,75 milijardi KM, pa će se nedostatak od 46 miliona namiriti prodajom nekretnina Federalnog zavoda PIO - pojasnio je Krnić.

U raspravi povodom ove tačke dnevnog reda zastupnici su imali mnogo primjedbi. Ibrahim Nadarević upozorio je da ne bi trebalo penzionirati policajce po principu da im se za penzije uzme prosjek pet najboljih godina.

-Različiti kriterij za dodjelu penzija nisu dobri. Predlažem da se to zaustavi i da pripadnici policije i svih drugih sigurnosnih agencija idu po zakonu Federalnog zavoda PIO. Trebalo bi izbrisati i član 126. koji govori o vojnim osiguranicima i tako da i oni penziju primaju iz samo jednog fonda a ne da ih imamo trenutno četiri pet - kazao je Nadarević.

Zastupnica Besima Borić kazala je da se treba uzdržati od dodatnih opterećenja Fonda PIO jer postoji bojazan da bi se s dodatnim opterećenjima Fonda sve moglo urušiti.

U ovom trenutku data je pauza jer se trebalo raspravljati o prijedlogu odluke o zaduživanju sekretara oba doma Parlamenta da pripreme tekst Odluke o zajedničkoj službi Parlamenta FBiH.

Pauza je data zbog toga što još traje sastanak Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma gdje se raspravlja o tome šta učiniti za normalno funkcioniranje Federacije BiH, povodom hapšenja predsjednika Federacije Živka Budimira, a šef Kluba HDZBiH Marinko  Čavara je predložio tekst odluke o zajedničkoj službi Parlamenta FBiH.

(Vijesti.ba/Fena)

Bez konkretnog dogovora o kartama za gradski saobraćaj dva prijevoznika

imageJusuf Bubica

SARAJEVO - Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica potvrdio je da je u okviru svojih nadležnosti izdao privremeno uputstvo za javni gradski prijevoz do izrade konačnog jedinstvenog tarifnog sistema. Pojasnio je da to uputstvo predviđa da se ...

... karte kupljenje u vozilima Centrotransa mogu koristiti u vozilima GRAS-a odnosno trolejbusu i tramvaju kako bi putnici mogli završiti svoje putovanje i da građani ne bi morali plaćati dvije karte za dva prijevoznika.

Ovo uputstvo trebalo se primjenjivati od 1. maja, međutim, ističe ministar, predstavnici GRAS-a su odbili da primjene privremeno uputstvo i odbili su da uklone vozila sa 12 linija koje su dodijeljene prijevozniku Centrotrans budući da GRAS nije mogao pokriti sve linije na kojima je prevozio do sada.

"Uputstvo nije doneseno bez osnova nego poštujući pravilnike o uvjetima, načinu i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog saobraćaja putnika u Kantonu Sarajevo. Taj pravilnik predviđa da je Ministarstvo saobraćaja nadležno da posebnim uputstvom propisuje način utvrđivanja i definiranje elemenata tarifnog sistema na području KS", kazao je Bubica.

On ističe i da ga je danas obavijestila v.d. direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga da se predstavnici GRAS-a oglušili na ovo uputstvo i ne žele ga primijeniti.

Ministar je potom obavijestio Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražio da se utvrde prekršioci zakona, a Uprava će dalje postupati po svojoj nadležnosti.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

07.05.2013.

U HISTORIJU SDS-a UPISANI SU OMARSKA, KERATERM, MANjAČA, POTOČARI, BATKOVIĆI, LUKA BRČKO, VIŠ EGRAD, FOČA I DR...

U historiju SDS-a upisani su Omarska, Keraterm, Manjača, Potočari, Batkovići, Višegrad, Foča

imageEmir Suljagić

SARAJEVO - Srpska demokratska stranka (SDS) nema kredibilitet da izriče optužbe protiv bilo koga za izazivanje političke nestabilnosti - kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA koordinator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić.

On je tako prokomentirao današnje optužbe koje je na rad ove koalicije iznio potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić optuživši između ostaloga predstavnike Koalicije da "imaju konkretan politički cilj - da se izvrši udar na Dejtonski mirovni sporazum i time promijeni stvarnost u cijeloj zemlji, ne razmišljajući o posljedicama".

Suljagić navodi da je SDS "politička partija koja je pripremila, organizirala i u djelo provela genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriji današnjeg entiteta Republika Srpska".

- U historiju te stranke upisani su Omarska, Keraterm, Manjača, Potočari, Batkovići, Višegrad, Foča i brojna druga stratišta tako da šta god Koalicija "Prvi mart" radila to ne može biti ni blizu tako destabilizirajuće kao što je genocid - naveo je Suljagić.

Naglašava kako on, za razliku od Tadića, hoće da živi gdje se rodio i da tamo glasa, kao i da pomogne onima koji isto to žele.

(FENA)

*********************************

Analitičari: U BiH će biti gore nego u Grčkoj

imageSarajevo

SARAJEVO  - Vijest da je Međunarodni monetarni fond u ponedjeljak odobrio novu trašu kredita Bosni i Hercegovini u iznosu od 78 miliona KM dočekana je u Sarajevu s velikom radošću jer je, za sada, očuvana fiskalna stabilnost te države, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Međutim, ekonomski analitičari ozbiljno upozoravaju da je riječ o Pirovoj pobjedi i da će se BiH uskoro naći u ozbiljnim problemima i vjerovatno biti suočena s neophodnošću prodaje preostalog ''porodičnog srebra'', to jeste udjela u elektroprivredama i telekom operaterima.

Da je to tačno potvrđuju i najave direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhreta Fazlića da je u planu privatizacija manjinskih paketa "BH Telecoma" Sarajevo, kao i “Elektroprivrede BiH” i ''Elektroprivrede HZHB'' iz Mostara. 

Ali, i ''Energoinvesta'', ''Sarajevo-osiguranja'', ''Aluminija'', te preostalih dijelova državnog kapitala u ''Bosnalijeku'', ''Energopetrolu''... Na ovaj način su potvrđene informacije agencije Anadolija o pripremi skore privatizacije ''BH Telecoma'' i dvije elektroprivrede, što je vladajuća većina nedavno najprije odlučno negirala.

Ekonomski analitičar Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran upozorava kako je sve što se dešava s MMF-om tragedija BiH.

''Suština svega su problemi koje BiH ima sa svojim neodrživim funkcioniranjem javnih finansija. Umjesto suštinskih promjena, problemi se rješavaju krpljenjem budžetski rupa zaduživanjem. Jedno zadužeivanje slijedi drugo. To vodi u spiralu daljeg zaduživanja što će se kad-tad morati pokriti nekom realnom vrijendosšću. Da li će ta realna vrijednost biti privatizacija, prodaja javne imovine, onog malo što je ostalo telekomunikacijama ili energetskom sektoru?  Ili će se, pak, napraviti zaokret i javna potrošnja svesti u realne okvire, a privući neka nova sredstva koja neće biti kreditna zaduženja. Međutim, trenutno stanje ne ukazuje na velike promjene, već na nastavak zaduživanja'', kazao je Gavran za agenciju Anadolija.

Nadalje, Gavran je upozorio kako BiH, nažalost, ne prijeti grčki scenario, jer je Grčka punopravna članica Evropske unije (EU) kojoj će nastaviti pomagati cijela EU i međunarodna zajednica.

''Mi smo na margini dešavanja i puno teži scenariji mogu zadesiti BiH u odnosu na Grčku. Sve je veći broj kompanija sa blokiranim računima, jer nisu likvidne. Ekonomska aktivnost je sve sporija, a broj privrednih subjekata sve manji. Sve više kompanija se gasi ili prelazi u sivu ekonomiju. Sve to vodi daljim negativnim pojavama'', ocijenio je on.

Međutim, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić smatra da je nova tranša MMF-a dobro rješenje, jer su to trenutno najjeftinija sredstva koja se mogu dobiti u svijetu.

''To je mnogo povoljnije nego izdavanje bilo kakvih blagajničkih zapisa ili drugih vrijednosnih papira. To je skuplje. A i to je kratkoročno. Mi moramo riješiti neke strukturne probleme ako govorimo o generalnom budžetiranju. Mi moramo riješiti deficit u budžet i da izjednačimo strane bilansa. Ali, imajući u vidu zaduženja koje su imala prethodne vlade, to je sada nemoguće. Iduće godine imamo značajne uplate po međunarodnim kreditima. Ne možemo sebi priuštiti da ne izmirimo te obaveze, jer bi onda došli u poziciji da nigdje ne možemo dobiti sredstva i država bi praktično bankrotirala. To bi bilo još gore'', kazao je Čičić za AA.

Gavran, pak, upozorava da će se prodaja malih paketa elektroprivreda i telekom operatera vršiti isključivo da bi se pokrili budžetski deficiti.

''Nema to stratešku vrijednost. Dakle, ide se ka daljem rasipanju. Ako ćemo jednog dana nalaziti strateškog partnera imat ćemo manju cijenu, jer će postojati i manji udio. Ovakvi prijedlozi privatizacije tek ne vode ničemu do usitnjavanju i umanjivanju vrijednosti onog što imamo. Prijedlog da se sada prodaje 5 ili 10 posto kapitala, to nije koncept već pokušaj pronalaženja bilo kakve vrijednosti u preostalom državnom vlasništvu. Dakle, da se iskrpi novac i baci u megalomanski sistem javne potrošnje'', tvrdi Gavran.

Čičić ne smatra problematičnim privatizaciju javnih dobara. Štaviše, kaže da je apsurdno o tome govoriti jer je javnost generalno protiv privatizacije, što razumije, jer je malo primjera uspješne privatizacije u BiH.

''Ja sam, naravno, za privatizaciju svega što nije od egzistencijalnog značaja'', tvrdi Čičić.

Govoreći o novoj tranši MMF-a, koja se u BiH doživljava kao pobjeda, ugledni profesor ekonomije sa Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru Vjekoslav Domljan je vrlo skeptičan.

''Još jedna ovakva pobjeda i nema nam spasa...  Tempo zaduživanja u BiH raste brže nego stopa rasta. U pitanu je opasan trend zaduživanja. Sposobnost otplate je zakržljala. Posebno je opasno što novac od MMF-a ne služi za, kako kažu ekonomisti, početno punjenje ''pumpe'' za pokretanje ekonomije. Vlade nemaju porgrama, pa ne mogu osigurati početno punjenje pumpe na zdrav način. Ova sredstva su u funkciji održavanja potrošnje. Sve je usmjereno na održavanje starog sistema prekomjerne opće i javne potrošnje, koji se iscrpio'', istakao je profesor Domljan, dodajući kako je BiH potreban novi sistem razvoja.

Prema njegovim riječima, novim sredstvima iz MMF-a BiH se još više uvlači u probleme. Pita se šta će biti kada krediti dolaze na otplatu.

''Obiteljsko srebro je zadnja linija obrane. Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče djece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo. Živimo na račun proteklih i budućih generacija. Nema izgleda da će doći do bilo kakvih promjena. Agonija se produžva. Dakle, preostaje da rasprodamo obiteljsko sredstvo. Situacija je zaista teška a nema nikakve vizije dase takvo stanje promijeni'', zaključio je Domljan.

Inače, MMF je u ponedjeljak pozitivno ocijenio provedbu programa, zaključivanje pregleda i ocjenjeno je da je usvajanje novog jedinstvenog Zakona o povoljnijem penzionisanju u Parlamentu FBiH omogućilo odobravanje novih sredstava.

(AA)

Prevrtljivi vladika jedno priča u Srbiji, a drugo u BiH

imageVladika Grigorije

BEOGRAD - Tomislav Nikolić napravio je veliku grešku kada je rekao "klečim i tražim oproštaj za Srbiju", izjavio je sinoć u "Utisku nedelje" na Televiziji B92 vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

-Mi smo se tamo klali sa svojim komšijama, mi Srbi iz Bosne, Srbija nema veze sa tim. U Hercegovini se kaže "nije škola magare", što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle – objasnio je on.

-Zamislite da je (predsjednik Hrvatske) Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci, ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao – rekao je vladika Grigorije.

Komentarišući briselski sporazum, on je rekao da mu je teško da kaže da li se sa njim slaže ili ne, jer je to veoma kompleksno pitanje.

- Treba da znamo da granice nikad nismo crtali mi, narodi koji ovdje žive, ni Srbi ni Hrvati ni Crnogorci, već su to bili spoljni uticaji - Brisel,Vašington, oni imaju glavnu ulogu. Ponekad zovu naše političare da učestvuju u tome, i ako su kooperativni puštaju ih da učestvuju. Naši su išli u Brisel, donijeli su neki papir i rekli „moramo ovo da potpišemo". To nije jednostavno pitanje. Dok se jedni zalažu za zemljasku Srbiju, drugi se zalažu za nebesku, sve je to plod neznanje i brzopletosti – naveo je vladika.

Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će će razriješeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je optužen za pedofiliju, vjerovatno odgovarati pred crkvenim sudom.
 
- Ta stvar uopšte nije završena, Sabor tek predstoji. Vjerovatno da će biti taj crkveni sud - rekao je vladika Grigorije za B92.

On je naveo da je Kačavenda optužen za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da "čitav proces rješavanja tog problema" nije potekao upravo iz crkve.

Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se "ne završi taj sud", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika.

Kako je dodao, moral "svakog od nas je veliko pitanje".

Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema "druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče". On je istakao i da mu se ne sviđa zataškavanje.

Kačavendu je Sinod Srpske pravoslavne crkve nedavno razriješio dužnosti vladike pošto su objavljeni audio-snimci njegovih razgovora sa mladićem, koji je za vladiku podvodio dječake, i koji svjedoče o njegovim bludnim radnjama.

(Blic)

 

 

07.05.2013.

U ZADRUŽNIM SAVEZIMA BiH KRIMINAL ŠIROKIH RAZMJERA

U zadružnim savezima BiH kriminal širokih razmjera

imageSarajevo

SARAJEVO - U zadružnim savezima BiH i Federacije BiH dešava se kriminal širih razmjera, tvrde iz Udruženja poljoprivrednika "Razvitak" iz Sarajeva. Iz ovog udruženja navode da su u ovim savezima pronevjerili milione KM od inostranih projekata od kojih ...

... poljoprivrednici nisu imali ništa, a pogotovo BiH.

Predsjednici tih zadruga su aktivisti pojedinih političkih partija i rade po nalozima stranačkih čelnika i, poput marioneta, izvršavaju sistemsku krađu korak po korak, saopšteno je iz Udruženja "Razvitak".

Iz ovog udruženja tvrde da je zadruga "Centar" ostala dužna svojim kooperantima i bankama stotine hiljada KM, dok je zadruga "Ilidža" prodala stotine duluma društvene zemlje, a ne zna se gdje su pare završile.

U saopštenju se navodi da Zemljoradnička zadruga "Tarčin" godinama ne plaća kooperantima mlijeko i ostalu robu koju "otkupljuje".

"Niz zadruga je registrovano u proteklih godinu dana kako bi samo mešetarili i varali državu za podršku, a nemaju prijavljene radnike niti plaćaju bilo kakve dažbine", navodi se u saopštenju.

(Vijesti.ba/Srna)

******************************

/////////////////////////////////////////////////////////////

Štimac će zvati Alena Halilovića u reprezentaciju Hrvatske
Sušić: Neka mu je sa srećom
Halilović: Hoće li zaigrati za Hrvatsku protiv Škotske 
FOTO: Agencije
Sušić: Neka mu je sa srećom


- Pitanje Alena Halilovića ću s dnevnog reda skinuti vrlo brzo, on će dobiti pozivnicu za utakmicu sa Škotskom (10. juna). U stalnom sam kontaktu s Alenom i njegovim ocem - izjavio je selektor Hrvatske Igor Štimac za "Jutarnji list".

Teško je povjerovati da bi se Štimcu omakla ovakva izjava da već nije pripremio teren i dobio odobrenje porodice 17-godišnjeg veznjaka zagrebačkog Dinama, koji slovi za jednog od najvećih talenata u regionu.

Dvije dileme

To znači da će pitanje Alena Halilovića (rođen u Dubrovniku) - čiji je otac Sejad iz Klokotnice kod Doboja i svojevremeno je igrao za našu reprezentaciju - vrlo brzo biti skinuto i s dnevnog reda u Nogometnom savezu BiH.

Ostaju nam dileme jesmo li sve učinili kad je u pitanju mogućnost da Alen zaigra za BiH i kolika će šteta biti s obzirom na to da, objektivno, ovaj dječak još nije sazrio za igranje u najjačem državnom timu, premda mu predviđaju veliku karijeru.

- Štimac ga zove s punim pravom, a ja to nisam mogao uraditi jer prije toga Alen mora promijeniti državljanstvo. Odluka za koga će igrati je isključivo na njemu i porodici. Prema mom mišljenju, ako zaigra za Hrvatsku, bit će to logičan slijed okolnosti i za mene neće predstavljati iznenađenje. Rođen je u Hrvatskoj, igrao je za njihovu U-17 selekciju, član je Dinama...

Sušić: Odluka na njemu


Što se tiče njegovih igračkih kapaciteta, on je nesumnjivo veliki talent, ali je još daleko od velikog igrača. Pitanje je bi li nam mogao pomoći čak i u narednim kvalifikacijama - kaže selektor Safet Sušić za "Avaz".

Begić: Svi su dobrodošli


NSBiH je, prema riječima predsjednika Dine Begića, učinio sve što je mogao u procesu lobiranja za Alena Halilovića, kao i za još nekoliko mladih igrača koji bi mogli zaigrati za BiH, uključujući i vjerovatno najinteresantnijeg Seada Kolašinca.

Pružena ruka

-
Svi oni znaju da su dobrodošli. Savez im je pružio ruku. Zvali smo ih da budu naši gosti kad smo igrali u Sloveniji, a odazvao se samo Sead Hajrović. Ne vidim šta smo mogli još napraviti - navodi Begić.

Obojica naših sagovornika, bez obzira na epilog ovog slučaja, poželjela su sreću Alenu Haliloviću u nastavku karijere.

Kolašinac veći kapitalac

Kolašinac: Blizu bh. dresa 


Vjerovatno veći "kapitalac", kad je u pitanju igranje za reprezentaciju BiH, od Alena Halilovića je već dokazani bundesligaški fudbaler Sead Kolašinac.

Odbrambeni igrač koji će idućeg mjeseca napuniti 20 godina, ove je sezone uspješno igrao za Šalke i u domaćem prvenstvu i u Ligi prvaka. Profil je kakav nam baš treba, ljevak koji može igrati na više pozicija u odbrani i veznom redu.

Za razliku od Halilovića, kod njega nije upitna želja da zaigra za BiH, što je već nekoliko puta javno izjavio, a prema riječima naših sagovornika iz NSBiH, pregovori o promjeni sportskog državljanstva (igrao za mlađe selekcije Njemačke) u poodmakloj su fazi.

********************************

///////////////////////////////////////////////////////////////

Autoceste FBiH potpisale ugovor sa dvije domaće kompanije
Za 12 mjeseci autoputem od Sarajeva do Zenice

U Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH te BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart).

Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen auto-put od Sarajeva do Zenice.

- Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija, istakao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

- Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice, najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

- Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri, objasnio je Karić i istakao da je dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

- Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo-Zenica, poručio je Karić.

Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

- Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost, naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak. Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.

 

 

07.05.2013.

MINHEN: POČELO SUĐENjE NEONACISTIČKOJ BANDI

Minhen

Počelo suđenje neonacističkoj bandi

 
Optužena za monstruozna ubistva: Beate Čepe bez lisica
Optužena za monstruozna ubistva: Beate Čepe bez lisica
Photo: EPA/PETER KNEFFEL

Pred Višim zemaljskim sudom u Minhenu je počeo proces porotiv Beate Čepe, čija je neonacistička grupa “NSU” optužena da je godinama sejala smrt među strancima u Nemačkoj i ubila osam Turaka, jednog Grka i jednu nemačku policajku

Proces je praćen demonstracijama familija žrtava Turaka i drugih, uz angažman čak 500 policajaca, zatvorene ulice, nadgledan vazdušni prostor i uz ogromno medijsko interesovanje.

Mediji, koji nisu mogli dobiti mesto u sudnici, članovi porodica i drugi građani koji su želeli da prisustvuju suđenju su pred šatorom ispred sudnice čekali na početak procesa, koji je počeo u atmosferu emocija, napetosti i nesporazuma, zbog kojih su čak i nemačka i turska vlada reagovale - turska, tražeći pravdu i akreditacije za svoje novinare, nemačka-obećavajući fer proces i ukazujući na nezavisnost sudstva.

"Specijalni gosti" na suđenju: Neonacistička gamad
Photo: EPA/ANDREAS GEBERT

''Šansa za pravdu”, “Kako ste mogli toliko ljudi da pobijete” i druge parole su se mogle pročitati na transparentima ispred suda u Minhenu. Čepe, koja je optužena za 10 ubistava, dva bombaška napada i pljačke, pojavila se prvi put od hapšenja pred javnošću, a pred početak je došlo do jedne morbidne scene-kada je jedan optuženi pokazao srednji prst ljudima koji su čekali da uđu u sudnicu.

Beate Čepe (36), čija je neonacistička NSU u ponedeljak je na početku suđenja, nekoliko trenutaka po ulasku u sudnicu, okrenula leđa novinarima i počela da razgovara sa svojim advokatom, prenose nemački mediji.

Kako prenose mediji koji su imali priliku da dobiju akreditaciju, odnosno, stalno mesto u sudnici, ona je ušla bez ”lisica” na rukama, u beloj košulji i tamnom sakou.

Čepe se, godinu i po dana posle hapšenja, prvi put pojavila u javnosti, a mediji ocenjuju da deluje ledeno-mirno i navode da će se braniti ćutanjem, a kada je reč o četvorici njenih ''''saboraca'''', kojima se, takođe, sudi - dvojica od njih su ušla u salu sakrivenog lica.

Sa skoro pola sata zakašnjenja je Manfred Gecl, predsedavajući Višeg zemaljskog suda u Minhenu, pred kojim se sudi Čepe i četvorici suoptuženih, ušao u sudnicu i - vrata su se zatvorila.

Čepe je u crnom, pancirnom automobilu dovežena iz zatvora u sud, na suđenje od koga Nemci, kako navode ankete, očekuju promenu imidža o njima u inostranstvu, a Centralni savet mislimana Nemačke promene u zemlji.

Okupljeni pred sudom u Minhenu drže fotografije žrtava neonacističkog terorra
Photo: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Pred početak suđenja je, kako izveštava magazin “Fokus” sa lica mesta, došlo je i do gužve ispred zgrade suda, kada je policija pokušala da pomeri demonstrante, koje su rekle da su Turkinje i koje su želele da uđu u salu i prate spor, tako da se umešao i gradonačelnik Minhena, Kristijan Ude, pokušavajući da smiri uznemirene žene i da sa njima razgovara.

Policajci, čak njih oko 500, novinari, publika - svi oni su došli u Minhen, što se u Nemačkoj, kažu analitičari, jos nije videlo.

Ovo suđenje, koje se naziva suđenjem veka i nemačkim ''Brejvik'' procesom, počelo je u atmosferi nesporazuma, pošto Viši zemaljski sud, prilikom prve dodele novinarskih akreditacija, od 50 mesta, ni jedno jedino nije dodelio turskim medijima, obrazlažući to malim brojem mesta u sudnici i činjenicom da su akreditacije dodeljivali hronološki. Turski i mediji i političari su se, zatim, ozbiljno pobunili i tražili pravdu pred Saveznim ustavnim sudom.

Slučaj je pratio skandal sa akreditacijama za turske novinare i zvaničnike
Photo: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu zahtevao je mesta za turske medije i poslanike turskog parlamenta u sali suda i o tome, razgovarao i sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vestervelom. Posle tužbe pred Saveznim ustavnim sudom turskih medija, nezadovoljnih odlukom, minhenski sud je, ipak, doneo odluku o pomeranju početka suđenja za ponedeljak, koje je prvobitno bilo zakazano za 17. april i izdavanjem novih akreditacija u kojima su turski mediji dobili četiri mesta. Čepe i njena ''družina'' izazvali su i pometnju i ostavke vodećih ljudi u redovima Savezne službe za zaštitu ustava, koja se tereti da je krajem 2011. godine uništila dokumente o operaciji nazvanoj “Renštajg”, na sam dan kada je oficijelno saopšteno da je kod neonacista pronađeno oružje kojim su ubijeni migranti.

Nemačka vlada se, u međuvremenu, izvinila i porodicama žrtava neonacističke grupe NSU isplatila na ime odštete, oko skoro milion evra. Ko je NSU grupa koja je svoj neonacizam, potvrđivala, kako se tereti, ubistvima stranaca? Istraga polazi od toga da su NSU osnovali najmanje troje ljudi - Čepe, baštovanka po struci, jedina preživela, zatim jedan profesorski sin i jedan pomoćni građevinski radnik. Najmanje njih troje, Beata Z. (36), Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34) koji su živeli u Cvikau, u jednoj staroj, lepoj vili, a novac zarađivali krađama, su kao grupa “Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) u poslednjih desetak godina, sumjiče se, ubijali strance po Nemačkoj i to snimali, ali i pljačaki i napadali.

Mindlos i Benhart su prošle godine pronađeni mrtvi, a Čepe je uhapšena. “Tiringija devedesetih godina. Nemačka pokrajina koja je ’tvrđava’ nasilja desnice. U neonacističkom “miljeu” Jene upoznali su se Beate Z, Mundlos i Benhart. Tu važe domovina, pogrešan ponos i radikalne parole protiv policije i levičara...”, pisala je štampa, opisujući njihov put do naci-ubistava.

Skup ispred Rajhstajga: Sećamo se žrtava Neonacističkog podzemlja
Photo: EPA/FLORIAN SCHUH

Za Mundlosa se kaže da je bio beskrupulozan “mislilac”, profesorski sin, dobro vaspitan, koga njegovi bivši drugovi iz razreda opisuju kao neupadljivog i ljubaznog. On je svog invalidnog brata gurao u kolicima kroz naselje gde su živeli, slušao muziku i posećivao sudske procese, vođene protiv onih koji su osporavali holokaust. Rado je crtao, a na zidu u njegovoj sobi bio je portret Hitlerovog zamenika, Rudolfa Hesa, koji je Mundlos lično nacrtao. Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovek oružja i skoro uvek sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež, a sa levičarske scene kaže da je onaj ko je video ovog mladića, odmah bežao.

Ovih troje ljude je planiralo rat protiv države i, najpre su pravili “kofer-bombe”, uz nalepljeni kukasti krst i to slali lokalnim medijima. Policija je u jednoj garaži, koju je Beate Z. iznajmila, 1998. godine otkrila “bombašku radionicu” sa više od jednog kilograma TNT. Oni su sebe nazvali NSU i njihov moto je bio “dela, umesto reči”. Oni su, zajedno s dve mačke živeli u Cvikau a novac su zarađivali pljačkom, veruje se da su izvršili 14 pljački banaka.

Skriveno lice zla: Optuženi Karsten S.
Photo: EPA/PETER KNEFFEL

Na početku “maratona ubistava” - ubijena su 2000. i 2001. godine dva Turčina u Nirnbergu, za neonaciste, gradu mitskog značenja, jer je tu Hitler održavao partijske kongrese svoje stranke. Do 2007. godine je ukupno ubijeno osam Turaka, jedan Grk i jedna nemačka policajka, a štampa piše da je “trojka” svoje žrtve snimala za propagandni film. Beate Z. se sada sudi, a Nemci, pokazuju ankete, veruju da će posle ovog spora biti poboljšan imidž zemlje u inostranstvu.

Očekivanja od ovog spora, koji, prema najavama, može potrajati dve godine, očito su velika.

Nemci se, naime, pokazuju ankete, nadaju poboljšanju imidža u svetu, muslimani poboljšanju situacije u zemlji, žrtve zadovoljenju pravde, saučesnici, verovatno, izbegavanju te iste pravde, levičari, ukidanju neonacističkih i desničarskih organizacija, desničari, opet, dobijanju na popularnosti kroz prisustvo u medijima.....

To su očekivanja, a činjenice su da su dokumenta u vezi za optužbom protiv Čepe i NSU napisana na 488 strana, da je samo državno tužilaštvo u Karlsrueu navelo oko 600 svedoka i 22 veštaka za ovaj slučaj, na kome će raditi 11 branioca za petoro optuženih, 53 advokata, koje su angaživali članova porodica ubijenih.

 

07.05.2013.

REFORMA: O REKONSTRUKCIJI FEDERACIJE POLOVINOM MAJA 2013.

Reforma

O rekonstrukciji Federacije polovinom maja

 
Photo: mojevijesti.ba

Ukidanje Predsedništva i predsednika Federacije BiH i prebacivanje ovlasćenja na Parlament FBiH, izbor predsednika Parlamenta i drastično smanjenje profesionalnih federalnih zvaničnika, samo su neki od predloga koje je pripremio Ekspertni tim za reformu Federacije

Prema informacijama sarajevskog „Dnevnog avaza“ dobijenim u ambasadi SAD u Sarajevu konferencija na kojoj će Ekspertni tim predstaviti svoje preporuke bit će održana 14. i 15. maja u Sarajevu.

Inače, do preuređenja Federacije doći će u trenutku kada je aktuelni predsednik Federacije Živko Budimir uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u primanju mita i kršenju Zakona o pomilovanjima.

Pred predstavnike nevladinog sektora i javnosti, kako se navodi, naći će se 181 preporuka za preuređenje Federacije.

„Reč je o predlozima promena u FBiH kojima će se ovaj entitet učiniti efikasnijim, a jeftinijim“, rekao je sagovornik „Avaza“.

On ističe da je u preporukama i predlog da se smanji broj kantona, ali se ne navodi koji je broj i koje oblasti.

Ključni kriterij za definisanje novih kantona biće ekonomski, ali će se i nacionalni element uzimati u obzir.

Izvor blizak ambasadi SAD-a u Sarajevu ističe i da će plate izabranih zvaničnika biti drastično niže nego sada.

„Izabraće se predsednik Parlamenta FBiH. On, predsednik Predstavničkog i Doma naroda te premijer Federacije moraju biti iz različitih naroda, odnosno etničkih grupa. Njihova primanja mogu biti jednaka iznosu od tri prosečne plate u FBiH“, naveo je sagovornik „Avaza“.

Ekspertni tim ponudiće svoju verziju potrebnih promena, a javna rasprava naredne sedmice definitivno će oblikovati predloge.

Nakon toga, dokument će biti upućen Federalnom parlamentu na razmatranje.

*****************************

Štutgart

Uhapšen bivši čuvar logora Aušvic

 
Photo: Stock

Ostareli bivši pripadnik zloglasne SS divizije uhapšen je nakon decenija bezbrižnog života u ponedeljak na jugu Nemačke pod optužbama da je bio bivši čuvar koncentracionog logora Aušvic.

Hans Lipšis je stavljen u pritvor u Alenu nakon što su tužioci zaključili da imaju “uvreljive dokaze” da je počinio ubistvo. Lipšis je priznao da je služio u Vafen SS diviziji u logoru u okupiranoj Poljskoj, ali tvrdi da je bio samo kuvar.

Prošlog meseca njega je Centar Simon Vizental stavio na četvrto mesto najtraženijih nacista. On se optužuje za učešće u masovnim ubistvima i progonima nevinih civila, prvenstveno Jevreja, u Aušvicu tokom oktobra 1941. i 1945. godine

“Ovo je veoma pozitivan korak, mi pozdravljamo hapšenja, nadamo se da će ovo biti samo prvo od mnogih hapšenja, suđenja i osuđujućih presuda čuvara logora smrti”, izjavio je direktor centra Efraim Zurof.

Lipšis je prva osoba koja je uhapšena u sklopu serije novih istraga pokrenutih od strane nemačke policije sa ciljem privođenja pravdi oko 50 bivših čuvara Aušvica koji su i dalje živi.

Kuća bivšeg naciste je pretresena i njemu je određen zatvorski pritvor, prenose nemački mediji.

Aušvic je bio najveći nacistički logor za istrebljivanje gde je više od 1,1 miliona ljudi, većinom Jevreja, ubijeno.

Tužilaštvo u ovom slučaju se oslanja na re-interpretaciju krivičnog zakona nakon osuđujuće presude za Džona Demjanjuka u maju 2011.

Demjanjuk je proglašen krivim kao saučesnik u ubistvu 28.060 Jevreja dok je bio čuvar logora smrti Sobibor u okupiranoj Poljskoj. Njegov slučaj može da znači da se optuženi više ne mogu braniti na sudu tvrdnjama da su samo pratili naređenja.

Ratni identifikacioni papiri uhapšenog Lipšisa pokazuju da je on pripadao SS diviziji kao raspoređeni čuvar u Aušvicu. Njemu je po izveštajima bio odobren status “etničkog Nemca” od strane nacista.

Međutim, Lipšis je ranije govorio komšijama i novinarima da je bio samo kuvar i da nije video gasne komore i krematorijume.

Jedan nemački list je prethodno preneo da je Lipšis, koji je rođen u današnjoj Litvaniji 1919., završio Drugi svetski rat boreći se za Nemačku na istočnom frontu.

On se preselio u Čikago 1956., gde je živeo do 1983., kada je deportovan nazad u Nemačku zbog povezanosti sa nacističkom prošlošću. U to vreme se nije moglo dokazati da je on lično bio umešan u ubistva. On se potom vratio u Nemačku i njegovo mesto prebivališta je uvek bilo poznato vlastima, piše BBC.

U međuvremenu, Nemačka je promenila svoju politiku sudskog progona kako bi omogućila da  veći broj osumnjičenih, posebno onih koji nisu bili oficirska klasa i  oni nenemačkog porekla, budu optuženi. Procenjuje se da je oko 4.000 Nemaca ili učestvovalo u streljanjima zatvorenika u logorima ili su u njima radili kao stražari.

Od januara 2001., preko 80 optužnica je podignuto protiv nacističkih ratnih kriminalaca širom sveta, većinom u Sjedinjenim Državama.

Nemačka Centrala za razotkrivanje ratnih zločina u Ludvigsburgu i dalje traga za  nacističkim lekarom Aribertom Hajmom. Hajm, poznat kao "Dr. Smrt",  posle Alojza Brunera najbližeg saradnika Adolfa Ajhmana na drugom je  mestu liste i danas najtraženijih nacističkih zločinaca.

 

Haruki Murakami o svom novom romanu

Bolno je biti odbačen

 
Photo: EPA

U retkom pojavljivanju u javnosti, istaknuti japanski pisac Haruki Murakami rekao je da je njegov najnoviji roman bio eksperiment koji je potrajao duže nego što je očekivao jer je želeo da se fokusira na likove. Roman "Colorless Tsukuru Tazaki and the Year of His Pilgrimage" (Bezbojni Cukuru Tazaki i njegova godina hodočašća), koji bi u Srbiji trebalo da objavi "Geopoetika", prodat je u više od milion primeraka za svega nedelju dana od objavljivanja prošlog meseca

Murakami je rekao da roman, o čoveku koji se oporavlja od odbacivanja, predstavlja njegovo interesovanje za stvarne ljude i veze.

"U početku, planirao sam da napišem neku vrstu aluzije. Ali ovoga puta sam se zainteresovao za stvarne ljude. Onda su likovi počeli da se pojavljuju. Zaintrigirale su me veze između ljudi", rekao je Murakami, a prenosi AP.

Cukuri Tazaki, 36-godišnji arhitekta železničkih stanica, vraća se u rodni grad Nagoju u centralnom Japanu i putuje čak do Finske kako bi razumeo zašto su ga najbolji prijatelji odbacili pre 16 godina.

U knjizi, Tazakijeva devojka igra ključnu ulogu u njegovom mirenju sa traumom iz prošlosti.

Milion primeraka za nedelju dana: Japanski čitaoci
Photo: EPA

 

Murakami je, u razgovoru na Kjoto univerzitetu - prvom pojavljivanju u javnosti u proteklih 18 godina - rekao da je značaj pripovedanja u tome da se opiše nešto nevidljivo i duboko u svakoj osobi i stvori mesto gde ljudi mogu da se saosećaju i identifikuju sa drugima.

Murakami je rekao i da može da se saoseća sa Tazakijevim bolom jer je imao slično iskustvo. "Razumem koliko je bolno biti odbačen. Kada vas povrede, izgradite emotivni zid oko srca. Ali posle nekog vremena možete da ustanete i prevaziđete to. To je priča koju sam želeo da napišem".

Murakami, koji je svetsku slavu stekao romanima "Norveška knjiga" i "IQ98", među pisce koji su uticali na njega izdvaja F. Skota Ficdžeralda i Rejmonda Čendlera, budući da je poznati prevodilac savremene američke literature. On je takođe i pisac više stručnih tekstova a objavio je i kolekciju intervjua porodica nastradalih i preživelih napada na tokijski metro 1995. godine.

Vatreni je protivnik atomskog naoružanja i kritikovao je japansku pro-nuklearnu politiku od katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Pojavljivanje u rodnom gradu u ponedeljak bilo je strogo kontrolisano budući da njegova stidljivost i povučenost doprinosi njegovom imidžu. Razgovor je vodio poznati književni kritičar, a medijima je bilo zabranjeno snimanje. Publiku je činilo 500 srećnika koji su karte dobili na lutriji.

Murakami, obučen u kariranu košulju, pantalone boje cigle i teget patike delovao je opušteno ali je priznao da mu je neprijatno od medija.

"Kada sam se jutros probudio umalo nisam otišao kuci. Nije to zbog toga što imam neku mentalnu bolest ili ljubičase tačke po telu. Ja sam samo obična osoba koja živi običnim životom", rekao je on.

Moj posao je da pišem i više volim da se na to koncentrišem, dodao je Murakami.

 

 

07.05.2013.

MIRO LAZOVIĆ; PISMO RADMANOVIĆU: PRIČOM O ODVAJANjU ENTITETA RS-a DRŽITE U ZABLUDI PRIPADNIKE VLASTITOG NARODA

Lazovićevo
pismo Radmanoviću :Pričom o odvajanju Entiteta RS-a držite u zabludi pripadnike vlastitog
naroda

06.05.2013.

Miro Lazović

*******************************

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH -1990 Miro Lazović uputio je otvoreno
pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću u kojem navodi
kako je Radmanović u proteklih nekoliko dana dao dva intervjua u kojima ponovo
oživljava priču o uslovima i „pravu“ za proglašenje nezavisnosti Republike
Srpske.- Rekli ste između ostalog i ovo, o odvajanju RS-a: „Za sada je
međunarodno opredjeljenje da nema prekrajanja. Što jeste dobro. Ali, ne može
biti trajno“, a o proglašenju nezavisnosti RS-a: „Moja je lična procjena da to
ne treba raditi u ovom momentu, osim ako ne budemo žestoko pritisnuti zahtjevima
za centralizaciju, pa da taj čin bude naš odgovor“ - navodi se u
pismu.

Ovim izjavama, ističe se u pismu Radmanoviću, koje su
sinhronizirane sa izjavama Milorada Dodika, "ponovo oživljavate priču o
uništenju Bosne i Hercegovine".- Znamo da je ta priča prvenstveno namijenjena
većinskom stanovništvu na području RS-a, i da to „odvajanje RS-a“ pripadnicima
našeg naroda nonšalantno predstavljate kao formalnu proceduru u nekim budućim
okolnostima. Takvim stavovima i takvom politikom svjesno držite u zabludi
pripadnike vlastitog naroda i kazaljke sata vrtite unazad - navodi se u
pismu.Kao što je poznato, dodaje se, zablude su u bliskoj prošlosti veoma skupo
plaćene.

- Zbog te cijene, Vama i predsjedniku vaše stranke Miloradu
Dodiku javno postavljamo nekoliko pitanja: znate li da izrečenim stavovima
ugrožavate ustavni poredak države BiH; znate li da nikakvim deklaracijama
opštine, kantoni i entiteti ne mogu odlučivati o granicama BiH. Znate li koliko
građana BiH bi preživjelo pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine; znate li da
bilo kakav pokušaj odvajanja teritorije RS-a od BiH zapravo vodi samouništenju
Republike Srpske. Znate li da princip samoopredjeljenja naroda, koji spominjete
u izjavi, nije primjenljiv u BiH jer ne postoji ni jedan dio države koji je
vlasništvo samo jednog naroda, bez obzira na administrativni naziv i lokalne
procente stanovništva - navodi Lazović u otvorenom pismu Radmanoviću.

-
U vezi centralizacije koju spominjete pitamo Vas znate li da je polovina BiH
(Republika Srpska) krajnje centralizirana, zašto ste protiv decentralizacije tog
dijela BiH; znate li da u Republici Srpskoj pripadnici srpskog naroda kojima je
stalo do cijele BiH ne smiju to javno da kažu, a ima ih i u vašoj partiji.
Vrijeme će Vam to uskoro pokazati. Koga se plaše i zašto se plaše?- Znate li da
postoji ogroman broj ljudi koji s pažnjom i ozbiljnošću slušaju vaše priče i
koji će na svaki način braniti integritet BiH, ukoliko bude doveden u pitanje;
znate li da se granice BiH ne mogu promijeniti ni silom, a pogotovo ne dizanjem
ruku i kojekakvim deklaracijama. Znate li da priča o mijenjanju granica otežava
stvaranje povjerenja među građanima i narodima, iako je to povjerenje ključni
uslov za svaku vrstu napretka i za stvaranje istinskog demokratskog društva;
znate li zašto je san većine mladih i sposobnih ljudi u RS da odu iz nje.

Jeste li svjesni šta ste svojom
politikom i propagandom učinili srpskom narodu u zadnjih osam godina, uvodeći ga
u siromaštvo i dezorjentaciju u vremenu i prostoru; znate li da je nacionalizam
kao temelj politike pao u svim susjednim zemljama - navodi se u pismu.- Vi veoma
dobro znate odgovore na prethodna pitanja, ali molimo Vas da ih podijelite sa
onima koje ste vašom politikom doveli u veliku zabludu i stvorili kod velikog
broja građana potpuno iracionalan odnos prema vlastitoj državi, odnos koji
nikome ne obećava ništa dobro - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik
Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović. (Kliker.info-Fena)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 05/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75235317

Powered by Blogger.ba