Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.11.2012.

TUŽILAŠTVO USK-a OČEKUJE IZRUČENjE SULEJMANA MUJAGIĆA IZ SAD-a

Tužilaštvo USK-a očekuje izručenje Sulejmana Mujagića iz SAD-a

imageSulejman Mujagić (Foto: WKTV Utica)

BIHAĆ - Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) nakon okončanja ekstradicionog postupka, očekuje izručenje Sulejmana Mujagića zvanog Brada iz Donje Slapnice u Velikoj Kladuši, kojeg su jučer, 29. studenoga, uhapsile vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je trenutno ...

...  boravio, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Po njegovim riječima, kod ovog tužilaštva u toku je istraga protiv Mujagića zbog sumnje da je počinio protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja tokom rata u BiH.

"Mujagić se sumnjiči da je 6. marta 1995. godine na području Kumarica u Velikoj Kladuši, kao pripadnik tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, nakon zarobljavanja dvojice pripadnika 505. viteške brigade iz sastava 5. korpusa Armije Repoblike Bosne i Hercegovine (ARBiH), jednog ubio, a drugog ranio", kazao je Mesić.

Zarobljenog Ekrema Baltića, kako dodaje Mesić, ubio je pucajući kraćim rafalom iz automatske puške, dok je Nisveta Čordića fizički zlostavljao na način da ga je ranio metkom u nogu, a potom ga natjerao da se puzajući udalji sa mjesta događaja.

Na prijedlog Tužilaštva, kantonalni sud u Bihaću odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice, koja je na snazi. "Nakon što tužilac ispita osumnjičenog, s obzirom na to da je istraga u završnoj fazi, očekuje se podizanje optužnice", kazao je Mesić.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74218841

Powered by Blogger.ba