Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

ISTORIJSKA ODLUKA: PALESTINA PRIMLjENA KAO PROMATRAČ U UN

Istorijska odluka: Palestina primljena kao promatrač u UN

Palestinci, Hebron, Zapadna obala

................................................................

RSE
Generalna skupština UN-a u četvrtak uveće većinskom odlukom odobrila je rezoluciju o
unapređenju Palestinske samouprave iz statusa entiteta u status zemlje promatrača.

Promjena statusa iz “eniteta” u “državu nečlanicu” UN znači indirektno priznavanje palestinske države, uključujući i Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Odluka je donesena uprkos oštrom protivljenju Izraela i njegovog saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

Za je glasalo 138 zemalja članica, devet je bilo protiv i 41 suzdržanih.

Palestinski čelnik Mahmud Abbas dobio je ovacije nakon što je iznio istorijski zahtjev pred Generalnom skupštinom UN za prijem Palestine kao države promatrača.

Abbas je rekao da je dodjela Palestini statusa posmatrača "posljednja prilika da se donese mir između Palestinaca i Izraela.

Palestinskoj rezoluciji podršku su dale mnoge evropske države uključujući Francusku, Španiju, Dansku, Norvešku, Finsku, Grčku, Austriju, Portugaliju.

Zamjenik američkog državnog sekretara William Burns i predstavnik za Bliski istok David Hayll sastali su se u srijedu s Abasom u New Yorku ali nijesu uspjeli da izdejstvuju da rezolucija bude povučena ili izmijenjena.

“Mi smo bili jasni i konzistentni sa Palestincima da se protivimo  statusu države posmatrača u UN  i ovoj rezoluciji.Ponovili smo to ponovo u srijedu tokom susreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa sa zamjenikom državnog sekretara Burnsom.Takođe je ponovljeno da niko ne treba da ima bilo kakvu iluziju  da će ova rezolucija proizvesti  rezultat koji Palestinci traže – da imaju svoju sopstvenu drževu u kojoj će živjeti u miru pored Izraela“m rekla je portparol State Departmenta, Victoria Nuland.

Nuland je ponovila prijetnju da bi ovo moglo uticati na nastavak finansijske pomoći SAD-a  Palestini.

Glasanje u UN došlo je nakon žestokih raketnih okršaja prije desetak dana između Izraela i militanata u pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 150 Palestinaca i šest Izraelaca.
........................................................................

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219160

Powered by Blogger.ba