Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

IZETBEGOVIĆ - MOJŽITA: SLOVAČKA PODRŽAVA INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE

Slovačka podržava integritet BiH

imageSusret Izetbegović-Mojžita

..........................................................

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžitu i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci kojom je uporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Ambasador Miroslav Mojžita izrazio je žaljenje zbog ovakvog neugodnog razvoja događaja na kraju posjete predsjednika Gašparoviča Bosni i Hercegovini. Istakao je da je posjeta imala za cilj unaprijediti bilateralnu saradnju dvije zemlje, kao i istaknuti snažnu podršku Slovačke bosanskohercegovačkom putu u EU i naročito u NATO“, navodi se u saopćenju.

Mojžita je, kako se navodi u saopćenju, dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta.

Podsjetio je na saopštenje Kancelarije predsjednika Republike Slovačke u kojem se navodi da je predsjednik Gašparović u Banjoj Luci, govoreći o odnosima Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, izrazio poseban značaj metode pozitivnog dijaloga i permanentne komunikacije pri traženju kompromisa oko spornih pitanja.

Ambasador Mojžita je istakao i da je zadovoljan što je u sklopu ove posjete u Banjoj Luci otvorena izložba islamskih rukopisa.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio nezadovoljstvo izjavom predsjednika Slovačke Ivana Gašpereviča ocijenivši da je neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo, izjednačavati položaj entieta RS u BiH sa odnosom dvije suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka.

„Naglasio je da se nikada ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastala agresijom, genocidom, i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata, te da nema nikakve pravno-istorijsko-moralne preduslove za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću.

Istakao je da entitet RS može postojati samo kao dio BiH i nikada ne može biti ništa više od toga“, navodi se u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da predsjednik entiteta RS Milorad Dodik često daje neutemeljene ocjene o tome kako se RS može osamostaliti mirnim putem, pa i izjava koju je dao predsjednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219089

Powered by Blogger.ba