Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE HARADINAJ NAJAVIO POVRATAK U POLITIKU

Nakon oslobađajuće presude Haradinaj najavio povratak u politiku

Slavlje u Prištini nakon oslobađajuće presude, 29. novembar 2012.

............................................

“Nakon 7 dugih godina i dva suđenja, Tribunal je učinio pravdu Ramushu Haradinaju i narodu Kosova ", kaže se u pisanoj izjavi Haradinajevog advokata”, Bena Emmersona.

On je istakao da će se bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj, vratiti u četvrtak na Kosovo, te je i preneo Haradinajevu poruku da će on ubrzo „nastaviti sa svojom političkom karijerom i voditi vladu koja predstavlja sve građane Kosova, bez obzira koji jezik oni govorili, odakle bili, i bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Vreme je za pomirenje“, citira se u njegovoj izjavi.

Emmerson dodaje da će Haradinaj uz podršku međunarodne zajednice i pristanak naroda, završiti posao koji je otpočeo kao premijer 2004., omogućivši punu državnost nezavisnom Kosovu.

Haradinajev advokat je takođe zatrazio od bivše tužiteljica haškog tibunala, Carle del Ponte, koja je podigla optužnicu protiv Haradinaja, da se izvini Haradinaju i narodu Kosova.

„Gospođo Del Ponte, trebate se izvinuti Ramushu, i svim Kosovarima, zbog vaših silnih grešaka u presudi ovog slučaja“, istakao je Emmerson.

Oslobođenje Ramusha Haradinaja, Lah Brahimaja i Idriza Balaja pozdravili su i kosovski visoki dužnosnici.

Putem saopštenja za štampu, predsednica Atifete Jahjaga ocenila je oslobađajuću odluku za Haradinaja, Lahi Brahimaja i Idriza Balaja, “još jednim dokazom da je naš rat pravedan, i da lideri oslobodilačkog rata nisu krivi za zločine koji su im prepisani”.

Odluku Haškog tribunala pozdravio je i premijer Kosova, Hashim Thaçi, ocenjujući je pravednom.

“Ova odluka je najbolji dokaz da je Oslobodilačka Vojska Kosova vodila pravedan oslobodilački rat i da nije vršila zločine za koje smo se nepravedno optuživali”, kaže se u saopštenju ureda premijera.

“Ovaj produžen proces protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja bio je veoma bolan ne samo za njih i njihove porodice, već i za sve građane Kosova i samu našu državu”, navodi se u saopštenju.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova veruje da će povratak Haradinaja doneti pozitivna dešavanja u zemlji. Prvi potpredsednik Blerim Shala kazao je da je politička scena Kosova osetila odsustvo bivšeg premijera Kosova.

„Povratak Ramusha Haradinaja na Kosovu će označiti velike promene u kosovskoj politici", rekao je Shala.

On nije isključio mogućnost ni uključenja opozicione Alijanse za budućnost Kosova u Vladu Kosova, kako bi se pomogli procesi koji su u interesu Kosova.

“Mislim da smo jasni da Alijansa nema nameru da sedi, i ako ima mogućnosti da se uključi direktno u Vladu, to će i uraditi jer mislimo da su zemlji potrebne velike političke promene. Alijansa za budućnost Kosova ima volju, raspoloženje i srepmna je da doprinese zemlji što pre moguće. Mi smatramo da bi najbolje bilo da gospodin Ramush Haradinaj bude na čelu Vlade“, kazao je zamenik lidera Alijanse, Blerim Shala.
​​
Građani Kosova u četvrtak ujutro su imali priliku da izricanje presude uživo prate na trgu Majke Tereze. Izricanje oslobađajuće presude propraćeno je aplauzom i vatrometom, a kod velikog broja prisutnih bilo je i suza.

„Ovo je veoma jak osećaj. Ramush je bio borac za slobodu, i kao takav nije trebao biti zatvoren. Danas je najlepši dan u poslednjih 100 godina, izuzev nezavisnosti“, kaže Shaip Jusufi iz Podujeva.

Zheraldina Ceku kaže da je pravda kosovskim borcima konačno pružena:

„Zakasnela ili ne...ipak, nikada nije kasno. Odluka na mestu. Ovaj trenutak smo svi doživeli veoma uzbuđeno i srećno. Bio je dugoočekivan trenutak i nadamo se i verujemo da ćemo od sada ići samo napred.“

“Nemam reči jer sam pod utiskom snažnih emocija. Ali, ovo je jako dobro. Konačno je pravda izašla na videlo”, kaže Sadete Vitia.

Doček bivših komadanata OVK-a na Kosovu biće propraćen državnim protokolom u organizaciji Vlade Kosova. Očekuje se da će se Haradinaj obratiti građanima koji  se već okupljaju u centru Prištine.


* Presudu možete pročitati ovde

* Reakcije u Srbiji

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219088

Powered by Blogger.ba