Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

MIRNI PROTEST PROTIV GRADNjE KRSTA NA ZLATIŠTU IZNAD SARAJEVA

Mirni protest protiv gradnje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva

imageMirni protest u Sarajevu
............................................................

U Sarajevu je počeo mirni protest u organizaciji Dječijeg pokreta mira, ljubavi i prijateljstva djece Sarajeva, organizovan protiv gradnje krsta na lokaciji koja se nalazi brdu Zlatište iznad grada, koja je nekada pripadala JNA, javio je izvještač agencije Anadolija.

Radi se o lokaciji na kojoj su tokom proteklog rata i opsade Sarajeva vojnici Vojske Republike Srpske držali položaj s kojeg su iz teškog naoružanja i snajpera gađali Sarajevo i njegove stanovnike.

Podsjetimo, udruženja logoraša iz RS-a su 2003. godine inicirali gradnju krsta, kako su obrazložili, "u spomen na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva".

Ova ideja je bila praktično neostvariva sve do prije nekoliko dana, kada je Komisija za državnu imovinu skinula zabranu raspolaganja ovom lokacijom, koju je 2000. godine utvrdio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown. Odluka o zabrani je podrazumijevala zabranu prodaje, otuđenja i korištenja tog zemljišta sve do usvajanja zakon kojim će biti utvrđen vlasnik.

Međutim, zemljište je sada prepušteno RS-u i gradnja krsta bi mogla biti omogućena.

Na protestima učestvuje tek nekoliko desetina građana Sarajeva, a predstavnicima Dječijeg pokreta pridružila se i Facebook grupa Antidjeton. Demonstranti su krenuli pred zgradu parlamenta BiH, a protest će potom nastaviti i ispred OHR-a u Sarajevu.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219176

Powered by Blogger.ba