Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

REEKER - RADMANOVIĆ: ŠTO PRIJE RIJEŠITI PITANjE PRESUDE "SEDIĆ I FINCI"

Što prije riješiti pitanje presude "Sejdić i Finci"

imageReeker i Radmanović / Predsjedništvo BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas Philipa Reekera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD-a. Teme razgovora bili su aktuelna politička pitanja u BiH i neka pitanja regionalne i globalne političke scene.

Philip Reeker je podvukao da je njegova posjeta u funkciji potvrđivanja poruka koje je donijela državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton prilikom posljednje posjete BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

On je ponovio da je državna sekretarka SAD-a veoma zainteresovana za dešavanja u BiH i očekuje da se ovdje postigne odgovarajući politički napredak.

Philip Reeker je otvoreno rekao da bi SAD podržale odluku BiH da se uzdrži prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a u vezi inicijative Palestine za promjenom statusa u svjetskoj organizaciji.

Reeker je posebno istakao važnost rješavanja dva pitanja za SAD u BiH, a to su: implementacija Odluke "Sejdić-Finci" i implementacija martovskog dogovora o rješenju vojne i ostale imovine u BiH.Predsjedavajući Radmanović je informisao Reekera da po pitanju palestinske inicijative u Predsjedništvu BiH ne postoji saglasnost tri člana Predsjedništva, što shodno Ustavu BiH znači da nema dogovora.

Predsjedavajući Radmanović je izrazio skepsu u pogledu implementacije Odluke "Sejdić-Finci", u kratkom vremenu, jer u ovom trenutku nema dovoljno snage da se to pitanje riješi.

Ipak, izrazio je nadu da bi raniji bilateralni dogovor dvije velike stranke u BiH i posljednji dogovor nove šestočlane koalicije mogli donijeti napredak po svim ovim pitanjima.

Kad je u pitanju vojna imovina, predsjedavajući Radmanović je ponovio stav srpske strane da se ne protive ranije dogovorenim principima u vezi vojne imovine, ali da Republika Srpska zahtjeva istovremeno rješavanje na istim principima i ostale imovine u skladu sa prihvaćenim dogovorom, zašto sada ne postoje garancije od sagovornika u FBiH.

Na kraju razgovora, Philip Reeker je izrazio očekivanje da će naredno osmomjesečno predsjedavanje Predsjedništvom BiH  Radmanovića, doprinijeti da se poboljšaju i unaprijede odnosi zemalja u regionu, koji se u posljednje vrijeme nalazi u nekoj vrsti zastoja.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219149

Powered by Blogger.ba