Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2012.

ISTORIJSKA ODLUKA: PALESTINA PRIMLjENA KAO PROMATRAČ U UN

Istorijska odluka: Palestina primljena kao promatrač u UN

Palestinci, Hebron, Zapadna obala

................................................................

RSE
Generalna skupština UN-a u četvrtak uveće većinskom odlukom odobrila je rezoluciju o
unapređenju Palestinske samouprave iz statusa entiteta u status zemlje promatrača.

Promjena statusa iz “eniteta” u “državu nečlanicu” UN znači indirektno priznavanje palestinske države, uključujući i Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Odluka je donesena uprkos oštrom protivljenju Izraela i njegovog saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

Za je glasalo 138 zemalja članica, devet je bilo protiv i 41 suzdržanih.

Palestinski čelnik Mahmud Abbas dobio je ovacije nakon što je iznio istorijski zahtjev pred Generalnom skupštinom UN za prijem Palestine kao države promatrača.

Abbas je rekao da je dodjela Palestini statusa posmatrača "posljednja prilika da se donese mir između Palestinaca i Izraela.

Palestinskoj rezoluciji podršku su dale mnoge evropske države uključujući Francusku, Španiju, Dansku, Norvešku, Finsku, Grčku, Austriju, Portugaliju.

Zamjenik američkog državnog sekretara William Burns i predstavnik za Bliski istok David Hayll sastali su se u srijedu s Abasom u New Yorku ali nijesu uspjeli da izdejstvuju da rezolucija bude povučena ili izmijenjena.

“Mi smo bili jasni i konzistentni sa Palestincima da se protivimo  statusu države posmatrača u UN  i ovoj rezoluciji.Ponovili smo to ponovo u srijedu tokom susreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa sa zamjenikom državnog sekretara Burnsom.Takođe je ponovljeno da niko ne treba da ima bilo kakvu iluziju  da će ova rezolucija proizvesti  rezultat koji Palestinci traže – da imaju svoju sopstvenu drževu u kojoj će živjeti u miru pored Izraela“m rekla je portparol State Departmenta, Victoria Nuland.

Nuland je ponovila prijetnju da bi ovo moglo uticati na nastavak finansijske pomoći SAD-a  Palestini.

Glasanje u UN došlo je nakon žestokih raketnih okršaja prije desetak dana između Izraela i militanata u pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 150 Palestinaca i šest Izraelaca.
........................................................................

 

29.11.2012.

FALSIFIKOVANA KATARZA - ORUŽJE I RUSIJA VRAĆAJU SRCE SRBIJI

Amnezija i amnestija

Falsifikovana katarza

 
Photo: EPA

Haški je tribunal novembarskim presudama u Srbiji podstakao autoamnestijsko tumačenje bliske prošlosti u kojem ima mesta jedino za nepravdu prema Srbima. Žrtvama to ne donosi ništa, ali one su u ovoj nakaznoj Kalimero - državotvornosti nužne jedino kao dokaz nacionalne veličine u stradanju; njihove sudbine bile su nevažne svim vladajućim garniturama u Beogradu, jednako kao i činjenica da su zločinci iz srpskog naroda na slobodi, štaviše, u centrima istinske moći

Sve se apsolutno uklapa u novo regionalno čitanje poslednjih ratova, naročito u srbijansko oficijelno poimanje tranzicione pravde koje se temelji na dobitnoj kombinaciji falsifikata i zaborava: nakon oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, Haški tribunal izrekao je 29. novembra oslobađajuće presude u ponovljenom postupku protiv bivšeg premijera Kosova i bivšeg zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, te visokih oficira OVK Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Tužilaštvo ih je teretilo za zločine na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998, kada je tom zonom upravljao Haradinaj; Balaj bio komandant jedinice Crni orlovi, a Brahimaj njen pripadnik.

U talasu prvih reagovanja koja su, kao i trinaest dana ranije, odavale duboku frustriranost i povređenost, izdvojila se izjava potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, znakovita izmišljotina čija specifična težina nagoveštava čak i to da njen autor istinski veruje u to što govori: "Mi Srbi smo nekako uspeli da kažemo da osuđujemo zločince koji pripadaju našem narodu. Jedino što tražimo je da budu osuđeni zločinci koji su to činili protiv pripadnika našeg naroda. Ovo prvo mi smo uradili, svoju obavezu ispunili, a ovo drugo nekako nam pokazuje da svi nisu imali ni iste mere ni iste aršine koje smo imali mi", izgovorio je Vučić.

Šta smo zaista ispunili: Dačić i Vučić
Photo: EPA

Ne, Srbi koje predstavlja država Srbija nisu osudili državne zločine, a nedržavni su, po broju, ali ne i po težini, bili tek statistička greška. Niti su koristili ikakve aršine koji imaju veze sa ljudskošću. Niti su nešto uradili, niti ispunili.

U svakom slučaju, Haški je tribunal novembarskim presudama u Srbiji podstakao ovakvo autoamnestijsko tumačenje bliske prošlosti u kojem ima mesta jedino za nepravdu prema Srbima. Žrtvama to ne donosi ništa, one su u ovoj nakaznoj Kalimero - državotvornosti nužne jedino kao dokaz nacionalne veličine u stradanju; njihove sudbine bile su nevažne svim vladajućim garniturama u Beogradu, jednako kao i činjenica da su zločinci iz srpskog naroda na slobodi, štaviše, u centrima istinske moći.

Ako se ovakav pristup začini tezom državotvornih istoričara po kojoj presude Tribunala protiv Gotovine i Markača obesmišljavaju presude za ratne zločine već izrečene Srbima, dolazimo do krvave dedukcije po kojoj je svaka presuda u kojoj se oslobođeni nesrbi, zapravo, dokaz o apsolutnoj nevinosti Srba. Tako je presuda Haradinaju i njegovima neoborivi dokaz da su srbijanske vojne i policijske snage imale pravo da za tri meseca intervencije NATO pobiju deset hiljada civila Albanaca i proteraju njih osamsto hiljada. Naravno, i da spale i poharaju sve na šta su naišli, stoku sa kojom aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije nije imao nikakve emotivne veze, hiljade automobila, televizora, hektare keramičkih pločica, utičnice za novu kuću izgrađenu od zlatnih dnevnica sa terena.

Evo i, unekoliko drugačijeg, ali savršeno logičnog, čedomirantićevskog tumačenja Domovinskog rata: Hrvatska je imala pravo da se ocepi, ali su svi Srbi imali pravo da žive u jednoj državi (Slobodan Milošević). Srbi su se pobunili zato što su anticipirali "Oluju", pa su već u prvoj godini rata odbrambeno prognali 550.000 Hrvata, stvarajući nakaznu, etnički čistu, državu u državi. Preventivno su, uz pomoć JNA, spalili, recimo, Kijevo, Ratko Mladić je već u Škabrnji (Hrvatska, nije greška, tu je počeo da brani Srpstvo), rušeći je tenkovima, spoznao kakva opasnost vreba od civila iz podruma (ubio ih je 48).

Još da oslobode nekog Bošnjaka, pa da Skupština Srbije povuče Deklaraciju o Srebrenici kojom su Srbi nekako (nikako) priznali genocid koji su plaćali, a nisu želeli da spreče.

Srbi, dakle, imaju čistu, neoborivu udžbeničku priču, san svakog nacionaliste, pobede uprkos dubokoj frustriranosti izazvanoj neprijateljskim seirenjem. I, kako to obično biva, rat još nije završen, šešeljevski rečeno, nadohvat ruke je ustaška pešadija; u Hrtkovcima, toponimu progona Hrvata iz Srbije, napadnut je župnik, neko će već biti sledeći. Jug Srbije krcat je poželjnim taocima koje predsednik Vlade i prvi policajac Ivica Dačić neće olako ostaviti na slobodi. Tužioci za ratne zločine, pak, ozbiljno zabrinuti za funkcije, ustravljeni krvožednim poklicima javnog mnjenja, pripremaju nove procese, vade tužbe - presude, prete, oni kažu da neko nije štitio svedoke. A tu su i džamije i ambasade (uoči početka mitinga SNP Naši još uvek netaknute).

Pravedni narod će se, sve sa navijačima, istutnjati, ubice će ostati na slobodi, izbeglice se vraćaju u zaborav. Srbija živi falsifikate suočenja sa prošlošću i katarze. Jedino su žrtve izvesne.

.......................................

Protest profašističkih udruga na Trgu Republike u Beogradu

Oružje i Rusija vraćaju srce Srbiji

 
Photo: Goran Necin

Pred stotinak mitingaša u centru Beograda, najeksponiranije profašističke snage Srbije ponudile više načina da se spere ljaga i kazne krivci za presudu Ramušu Haradinaju i tamnovanje Srba u Ševeningenu. Policija je uskoro rasterala učesnike koji su najavili novu kampanju

Nekoliko desetina mentalno poremećenih učesnika mitinga, od svih stotinak, na Trgu Republike u Beogradu skandiranjem "Oružje, oružje!" prekinulo je u jednom trenutku nadahnuti govor slobodnog čoveka Mladena Obradovića iz navodno zabranjene udruge "Obraz" koji je pozvao na paljenje patriotskog plamena u čitavoj slobodoumnoj, patriotskoj Srbiji. Miting je organizovan u znak protesta zbog oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju i dvojici komandanata OVK. Skandiralo se "Rusija, Rusija" i "Ratko Mladić", za vreme govora njegove, kako se sama predstavila, duhovne švece Ljiljane Bulatović; upućena su ozbiljna upozorenja i pretnje smenjivanjem Ivici Dačiću, hapšenjem Borisu Tadiću, dok je pominjanje Rasima Ljajića izazivalo urlanje slično slonovskom. Na Trgu su istaknute parole "Svi su Srbi Ratkovi vojnici" i "Da branimo obraz otečestva".

Odgovaraće, zapretili su organizatori SNP "Naši" i učesnici "Obraz", "1389", Srpski sabor "Zavetnici", svi koji su izručili srpske oficire Haškom tribunalu. Ljajiću je izdaja Srba amanet od "babe Alije Izetbegovića", kriknula je Ljiljana Bulatović koja je informisala prisutne da je Marti Ahtisari "član jednog od najsnažijih homoseksualnih lobija".

Photo: Goran Necin

"Bila sam u Hagu kod najčasnijeg Srbina Ratka Mladića. Poslao je poruku i molbu da ne damo Kosovo i molio je da sve učinimo da se Srbi ujedine. A kako da se ujediniš sa zlikovcima, kad oni vladaju nama, a mi glasamo za njih. Moramo da se zaustavimo i preispitamo", zavapila je Ljiljana Bulatović.

Vidno uzbuđena, spisateljica koja se svojedobno proslavila idejom da se groblje žrtava genocida preseli iz Potočara na "njihovu" teritoriju, rekla je da je zločinac napisao knjigu o zločinima, koju imaju predstavnici nove vlasti.

Mladen Obradović napao je vlast koja "ne daje ni dinar za odbranu Ratka Mladića, doktora Radovana Karadžića i svih ostalih srpskih mučenika u nečasnom i nečovečnom, takozvanom Haškom tribunalu". On je na interesantan način rekao da se sve može osvetiti, povratiti i da se svi mogu razbiti, a da se nijedna majka ne "ucveli", da se ni mrav ne zgazi. To mogu samo Srbi:

"Moramo sve naše snage, želje, osećanja, snagu sabrati u jednu tačku koja se zove osvetiti i osloboditi ono što je vekovima bilo naše. Osvetićemo Kosovo ponovo, onako kao što su to naši slavni preci učinili 1912. Razbili su tursku vojsku, šiptarske bandite, Bugarima su pokazali gde im je mesto. Ali, pritom ničiju majku nisu ucvelili, ni mrava nisu zgazili, ništa nisu odneli, ništa nisu radili što rade šiptarski, muslimanski i hrvatski koljači koje danas Haški tribunal proglašava za nevine ljude i nove heroje", kazao je Obradović.

Igor Marinković iz SNP "Naši" siguran je u to da će se suditi onima koji su isporučili Ratka Mladića i Veselina Šljivančanina. On je imao najduži spisak potencijalnih meta pravosudnog gneva srbijanskih profašističkih udruga, odnosno potencijalnih optuženika.

"Ne bi danas bila doneta ovakva presuda da se u Haškom tribunalu ne nalaze najveći živi Srbi koji su se borili na Kosovu, u Republici Srpskoj u Republici Srpskoj Krajini da spasu srpski narod od genocida. U ovoj zemlji mora biti suđeno onima koje je Hag oslobodio, ali i onima koji su tom sudu dali legitimitet tako što su isporučivali Srbe zadnjih deset godina. Onima koji su stavljali potpise na poternice, davali naloge policajcima da hapse, policajcima koji su hapsili, onima koji su potpisivali da se šalju preko Tuzle, pilotima aviona i helikoptera koji su prevozili otete Srbe. Moramo da sudimo zbog današnje presude i presude protiv hrvatskih generala", obećao je Marinković.

 

29.11.2012.

PREDSJEDNIŠTVO BiH USVOJILO PRIJEDLOG BUDžETA INSTITUCIJA BiH ZA 2013.

Za prijedlog bužeta glasali Radmanović i Komšić, Izetbegović bio protiv

image

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH danas je usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu u istom iznosu kako je usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH, potvrđeno je Srni u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Predsjedništvo BiH na posebnoj sjednici podržalo je budžet, uz zaključak koji ne mijenja obim budžeta.

Srna nezvanično saznaje da su za prijedlog budžeta glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i hrvatski član Željko Komšić, a protiv je bio bošnjački član iz SDA Bakir Izetbegović.

U kabinetu ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića, koji je danas na sjednici Predsjedništva BiH obrazložio Nacrt budžeta, zadovoljni su odlukom Predsjedništva BiH i očekuju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH što prije prijedlog budžeta uvrsti u dnevni red i izjasni se o njemu.

Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu iznosi 1.738.476.010 KM, od čega ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. godine iznose 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje spoljneg duga iznose 788.476.010 KM i veći su za 343.548.010 KM nego u budžetu prošle godine.

(Vijesti.ba)

 

29.11.2012.

IZETBEGOVIĆ - MOJŽITA: SLOVAČKA PODRŽAVA INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE

Slovačka podržava integritet BiH

imageSusret Izetbegović-Mojžita

..........................................................

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžitu i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci kojom je uporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Ambasador Miroslav Mojžita izrazio je žaljenje zbog ovakvog neugodnog razvoja događaja na kraju posjete predsjednika Gašparoviča Bosni i Hercegovini. Istakao je da je posjeta imala za cilj unaprijediti bilateralnu saradnju dvije zemlje, kao i istaknuti snažnu podršku Slovačke bosanskohercegovačkom putu u EU i naročito u NATO“, navodi se u saopćenju.

Mojžita je, kako se navodi u saopćenju, dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta.

Podsjetio je na saopštenje Kancelarije predsjednika Republike Slovačke u kojem se navodi da je predsjednik Gašparović u Banjoj Luci, govoreći o odnosima Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, izrazio poseban značaj metode pozitivnog dijaloga i permanentne komunikacije pri traženju kompromisa oko spornih pitanja.

Ambasador Mojžita je istakao i da je zadovoljan što je u sklopu ove posjete u Banjoj Luci otvorena izložba islamskih rukopisa.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio nezadovoljstvo izjavom predsjednika Slovačke Ivana Gašpereviča ocijenivši da je neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo, izjednačavati položaj entieta RS u BiH sa odnosom dvije suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka.

„Naglasio je da se nikada ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastala agresijom, genocidom, i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata, te da nema nikakve pravno-istorijsko-moralne preduslove za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću.

Istakao je da entitet RS može postojati samo kao dio BiH i nikada ne može biti ništa više od toga“, navodi se u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da predsjednik entiteta RS Milorad Dodik često daje neutemeljene ocjene o tome kako se RS može osamostaliti mirnim putem, pa i izjava koju je dao predsjednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće.

(Vijesti.ba/AA)

 

29.11.2012.

ZAPOVJEDNICI OVK HARADINAJ I OSTALI OSLOBOĐENI U PONOVLjENOM POSTUPKU

Zapovjednici OVK Haradinaj i ostali oslobođeni u ponovljenom postupku

Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj i  Idriz Balaj

...........................................

Haški sud oslobodio je zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužene za udruženi zločinački poduhvat u ponovljenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.

„Tužiteljstvo nije izvelo nikakve vjerodostojne  dokaze da bi Ramuš Haradinaj znao za bilo kakva kaznena djela u Jablanici“, pročitao je zaključke prvostupanjske presude predsjedavajući sudac južnoafričkog porijekla Bakone (Justice) Moloto.

Slučaj se ticao zločina na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998.godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao zapovjednik OVK. Balaj (zvan Toger), bio je zapovjednik jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj (zvan Ciganin) pripadnik.

U optužnici se navelo se da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili suizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protupravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja, kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za suradnju sa srpskim snagama ili nesuradnju s OVK.

No sudsko vijeće je zaključilo u ponovljenom suđenju da tužiteljstvo ništa od toga nije dokazalo.

Suđenje Haradinaju i Balaju, koji su oslobođeni, po drugi put ponovljeno je po 6 točaka od ukupno 37 iz prvog suđenja. Brahimaj koji je nakon prvog suđenja osuđen na 6 godina kao direktni počinitelj zločina, u ponovljenom postupku je također oslobođen.

Dio zločina je potvrđen, ali ne i odgovornost optuženih

Iako je Raspravno vijeće zaključilo da tužiteljstvo nije dokazalo povezanost optuženih sa zločinima, potvrdilo je kako je utvrđeno – da se zlostavljanje i ubijanje opisano u optužnici dijelom dogodilo.

Poput zločina koji se navode u točkama 3, 4 i 5 optužnice. Konkretno - okrutno postupanje i mučenje svjedoka 6, policajca Nenada Remištara, jednog neidentificiranog Bosanca, Pala Krasniqija, Skendera Kuçija i svjedoka 3, kao i trojice neidentificiranih Crnogoraca.

Raspravno vijeće je također utvrdilo da su djelimično utvrđeni navodi točke 6, konkretno, prisilno uklanjanje Nasera Like i Fadila Fazliua iz sela Žabelj.

Raspravno vijeće je tako utvrdilo da je zločina vojnika OVK bilo i unutar, ali i izvan logora Jablanica na području zone Dukađin kojom je upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao lokalni zapovjednik.

No oni prema prvostupanjskoj presudi nisu počinjeni prema obrascu opisanom od strane tužiteljstva, odnosno prema udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Na primjer, nakon jednog od opisanih incidenata jedan vojnik OVK izvinio se žrtvama, a incident je pripisao ekstremističkim grupama unutar OVK koje nije bilo moguće kontrolirati“, naveo je Moloto razloge odbacivanja optužbi za udruženi zločinački poduhvat.

No iako su zločini iz tri točke optužnice i djelomično iz jedne - utvrđeni, suci su zaključili kako nisu prezentirani dokazi koji bi s njima povezali trojicu optuženih.

„Naprotiv dokazi pokazuju da je Ramuš Haradinaj kada je saznao za zatočenje i za zlostavljanje Skendera Kuçija otišao u Jablanicu kako bi razgovarao s Nazmijem Brahimajem o puštanju Skendera Kuçija na slobodu. I da mu je tom prilikom rekao – takvo što se ne bi trebalo ponoviti jer to šteti našoj stvari“, naveo je Moloto.Prvostupanjski suci su naložili trenutno puštanje oslobođenih bivših zapovjednika OVK na slobodu.

Rok podnošenja žalbe na prvostupanjsku presudu je 30 dana, a iz haškog tužiteljstva su poručili – kako će vidjeti hoće li se odlučiti na taj korak, nakon pomnije analize oslobađajuće odluke.

Konačan završetak postupka protiv Haradinaja i ostalih, tako se tek očekuje.

* Reakcije na Kosovu

* Reakcije u Srbiji

 

29.11.2012.

NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE HARADINAJ NAJAVIO POVRATAK U POLITIKU

Nakon oslobađajuće presude Haradinaj najavio povratak u politiku

Slavlje u Prištini nakon oslobađajuće presude, 29. novembar 2012.

............................................

“Nakon 7 dugih godina i dva suđenja, Tribunal je učinio pravdu Ramushu Haradinaju i narodu Kosova ", kaže se u pisanoj izjavi Haradinajevog advokata”, Bena Emmersona.

On je istakao da će se bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj, vratiti u četvrtak na Kosovo, te je i preneo Haradinajevu poruku da će on ubrzo „nastaviti sa svojom političkom karijerom i voditi vladu koja predstavlja sve građane Kosova, bez obzira koji jezik oni govorili, odakle bili, i bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Vreme je za pomirenje“, citira se u njegovoj izjavi.

Emmerson dodaje da će Haradinaj uz podršku međunarodne zajednice i pristanak naroda, završiti posao koji je otpočeo kao premijer 2004., omogućivši punu državnost nezavisnom Kosovu.

Haradinajev advokat je takođe zatrazio od bivše tužiteljica haškog tibunala, Carle del Ponte, koja je podigla optužnicu protiv Haradinaja, da se izvini Haradinaju i narodu Kosova.

„Gospođo Del Ponte, trebate se izvinuti Ramushu, i svim Kosovarima, zbog vaših silnih grešaka u presudi ovog slučaja“, istakao je Emmerson.

Oslobođenje Ramusha Haradinaja, Lah Brahimaja i Idriza Balaja pozdravili su i kosovski visoki dužnosnici.

Putem saopštenja za štampu, predsednica Atifete Jahjaga ocenila je oslobađajuću odluku za Haradinaja, Lahi Brahimaja i Idriza Balaja, “još jednim dokazom da je naš rat pravedan, i da lideri oslobodilačkog rata nisu krivi za zločine koji su im prepisani”.

Odluku Haškog tribunala pozdravio je i premijer Kosova, Hashim Thaçi, ocenjujući je pravednom.

“Ova odluka je najbolji dokaz da je Oslobodilačka Vojska Kosova vodila pravedan oslobodilački rat i da nije vršila zločine za koje smo se nepravedno optuživali”, kaže se u saopštenju ureda premijera.

“Ovaj produžen proces protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja bio je veoma bolan ne samo za njih i njihove porodice, već i za sve građane Kosova i samu našu državu”, navodi se u saopštenju.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova veruje da će povratak Haradinaja doneti pozitivna dešavanja u zemlji. Prvi potpredsednik Blerim Shala kazao je da je politička scena Kosova osetila odsustvo bivšeg premijera Kosova.

„Povratak Ramusha Haradinaja na Kosovu će označiti velike promene u kosovskoj politici", rekao je Shala.

On nije isključio mogućnost ni uključenja opozicione Alijanse za budućnost Kosova u Vladu Kosova, kako bi se pomogli procesi koji su u interesu Kosova.

“Mislim da smo jasni da Alijansa nema nameru da sedi, i ako ima mogućnosti da se uključi direktno u Vladu, to će i uraditi jer mislimo da su zemlji potrebne velike političke promene. Alijansa za budućnost Kosova ima volju, raspoloženje i srepmna je da doprinese zemlji što pre moguće. Mi smatramo da bi najbolje bilo da gospodin Ramush Haradinaj bude na čelu Vlade“, kazao je zamenik lidera Alijanse, Blerim Shala.
​​
Građani Kosova u četvrtak ujutro su imali priliku da izricanje presude uživo prate na trgu Majke Tereze. Izricanje oslobađajuće presude propraćeno je aplauzom i vatrometom, a kod velikog broja prisutnih bilo je i suza.

„Ovo je veoma jak osećaj. Ramush je bio borac za slobodu, i kao takav nije trebao biti zatvoren. Danas je najlepši dan u poslednjih 100 godina, izuzev nezavisnosti“, kaže Shaip Jusufi iz Podujeva.

Zheraldina Ceku kaže da je pravda kosovskim borcima konačno pružena:

„Zakasnela ili ne...ipak, nikada nije kasno. Odluka na mestu. Ovaj trenutak smo svi doživeli veoma uzbuđeno i srećno. Bio je dugoočekivan trenutak i nadamo se i verujemo da ćemo od sada ići samo napred.“

“Nemam reči jer sam pod utiskom snažnih emocija. Ali, ovo je jako dobro. Konačno je pravda izašla na videlo”, kaže Sadete Vitia.

Doček bivših komadanata OVK-a na Kosovu biće propraćen državnim protokolom u organizaciji Vlade Kosova. Očekuje se da će se Haradinaj obratiti građanima koji  se već okupljaju u centru Prištine.


* Presudu možete pročitati ovde

* Reakcije u Srbiji

 

29.11.2012.

NATAŠA KANDIĆ: PRESUDA OČEKIVANA, NE ZNAČI DA NIJE BILO ZLOČINA

Kandić: Presuda očekivana, ne znači da nije bilo zločina

Nataša Kandić

Nataša Kandić

.......................................................

Oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja je bila očekivana, pogotovu što je suđenje ponovljeno samo u šest tačaka, ali ona ne znači da nije bilo zločina. U izjavi za RSE to kaže direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. „Ona znači da dvanaest ubistava, sedam mučenja i jedno silovanje, što se optužnicom pripisivalo optuženima, nije dokazano. Ali su ostali čvrsti zaključci Suda da su se zločini dogodili, čime se šalje poruka da to treba da procesuiraju nadležne institucije na Kosovu“, podvlači Kandićeva.

Naša sagovornica napominje da Haradinaju nije suđeno za komandnu odgovornost  i poziva na objektivnost u pristupu u Hagu okonačnom slučuju u kome navodi da se mogu uočiti barem tri izuzetno bitna momenta. Najpre, Nataša Kandić podvlači da se mora ukazati na greške koje su tokom postupka činili organi Srbije, u pokušaju da pred Sud izvedu adekvatne svedoke:

„Ovo suđenje se mora prihvatiti sa jakom kritikom državnih organa Srbije koji su kao svedoke tužilaštvu predložili veliki broj svedoka iz redova Državne bezbednosti Srbije iz redova MUP-a koje je Haradinajeva odbrana vrlo lako diskreditovala. I to na taj način što su iznosili dokaze o tome da su upravo ti svedoci učestvovali u teškom kršenju ljudskih prava, da su kao inspektori u policijskim stanicama učestvovali u premlaćivanju onih koje su pritvorili. Čak je svedok Zoran Stijović na pitanje kako su dolazili do informacija od Albanaca doušnika, rekao da su to radili ili putem ucene ili putem premlaćivanja“.

Dalje, navodi Nataša Kandić, kao izuetno problematično pitanje ostaju razlozi straha albanskih svedoka da svedoče protiv bilo koga ko je bi na višoj funkciji u Oslobodilačkoj Vojsci Kosova.

„Tu se ništa nije promenilo. To je nešto čime se mora baviti Evropska unija i kosovske institucije, taj strah da se govori o tome šta se događalo, ko je imao kontrolu nad kojim delom i ko je učestvovao u ubijanju ne samo Srba i Roma, nego i Albanaca koji su od strane OVK viđeni kao saradnici srpskih vlasti. Tome se mora pridati veliki značaj zato što to blokira svaka suđenja“.

Potrebna je analiza kako bi se utvrdilo u koliko rizičnoj poziciji su bili potencijalni svedoci. Kandićeva se osvrće i na jučerašnju izjavu  tužioca za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčevića. On je izneo podatak da je ubijeno 19 potencijalnih svedoka za slučaj Haradinaj, što je istog dana demantovano iz Tužilaštva u Hagu.

„Ono što se zna jeste da je u Peći svojevremeno ubijen Zemaj, koji je bio vrlo blizak saradnik Haradinaja“, podseća Kandićeva. „Ubijen je sa svojim sinom. Govorilo se o ubistvu jednog Roma potencijalnog svedoka koji je navodno stradao u saobraćajnoj nesreći. Rekla bih da u tom slučaju ima indicija da je ta nesreća u vezi sa njegovim svedočenjem. I, opet neprovereno, ali ipak iz krugova za koje se ne može reći da šire glasove je govoreno da nije bilo dovoljne zaštite i da je postupak izdavanja tom svedoku trajao previše dugo i da je zaista bio izložen opasnostima“.

Kao treće ključno pitanje Kandićeva navodi odgovornost međunarodnih tužilaca i sudija. „Na Kosovu ima jako malo suđenja u kojima se sudi za zločine prema Srbima“, podvlači ona.

„Nema ni jednog suđenja za ubistvo ili nestanak Srba, Roma, Bošnjaka, Crnogorca, posle juna 1999. godine. Očito je da i kod međunarodnih tužioca i sudija vlada strah. To treba reći. Najveći dokaz za to je da nema pokrenutih postupaka. Kada je u pitanju 1998. godina još uvek se samo pojavljuju slučajevi u kojima je bilo ubistava Albanaca prepoznatih kao ’lojalnih’ Albanaca. Ono što se u tim predmetima može videti je i strah porodica da svedoče o tome ko je došao po njihovog člana porodice u kuću, kada ih je odveo i šta su saznali o onome što se dogodilo“.


* U narednim satima donosimo nove reakcije na presudu trojici visokih funkcionera OVK. Ostanite uz RSE

* Više o presudi pročitajte ovde

 

29.11.2012.

MIRNI PROTEST PROTIV GRADNjE KRSTA NA ZLATIŠTU IZNAD SARAJEVA

Mirni protest protiv gradnje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva

imageMirni protest u Sarajevu
............................................................

U Sarajevu je počeo mirni protest u organizaciji Dječijeg pokreta mira, ljubavi i prijateljstva djece Sarajeva, organizovan protiv gradnje krsta na lokaciji koja se nalazi brdu Zlatište iznad grada, koja je nekada pripadala JNA, javio je izvještač agencije Anadolija.

Radi se o lokaciji na kojoj su tokom proteklog rata i opsade Sarajeva vojnici Vojske Republike Srpske držali položaj s kojeg su iz teškog naoružanja i snajpera gađali Sarajevo i njegove stanovnike.

Podsjetimo, udruženja logoraša iz RS-a su 2003. godine inicirali gradnju krsta, kako su obrazložili, "u spomen na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva".

Ova ideja je bila praktično neostvariva sve do prije nekoliko dana, kada je Komisija za državnu imovinu skinula zabranu raspolaganja ovom lokacijom, koju je 2000. godine utvrdio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown. Odluka o zabrani je podrazumijevala zabranu prodaje, otuđenja i korištenja tog zemljišta sve do usvajanja zakon kojim će biti utvrđen vlasnik.

Međutim, zemljište je sada prepušteno RS-u i gradnja krsta bi mogla biti omogućena.

Na protestima učestvuje tek nekoliko desetina građana Sarajeva, a predstavnicima Dječijeg pokreta pridružila se i Facebook grupa Antidjeton. Demonstranti su krenuli pred zgradu parlamenta BiH, a protest će potom nastaviti i ispred OHR-a u Sarajevu.

(Vijesti.ba/AA)

 

29.11.2012.

BiH UZ POLITIČKU VOLjU MOŽE PREVAZIĆI ZASTOJ NA EVROPSKOM PUTU

BiH uz političku volju može prevazići zastoj na evropskom putu

imageGiulio Zanni

BANJA LUKA - Evropska unija je prisutna u Bosni i Hercegovini kako bi pomogla u procesu evropskih integracija i vjerujemo da, uz odgovarajuću političku volju, zastoj koji sada postoji može biti prevaziđen, izjavio je danas šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH Giulio Zanni.

On je kazao da se vodi dijalog o tome da Sporazum o stabilizaciji i priduživanju BiH s EU može stupiti na snagu, a uvjet za to je da se pronađe rješenje za primjenu odluke “Sejdić-Finci”.

Naglasio je i da BiH treba pripremiti i za skori ulazak Hrvatske u EU.

Zanni je danas razgovarao s gradonačelnikom Banje Luke Slobodanom Gavranovićem o dosadašnjoj saradnji Delegacije EU sa banjalučkim gradskim institucijama.

Kao veoma važno, Gavranović je naveo pitanje skorog uslaska Hrvatske u EU, isitičući da se mora spremno dočekati taj period.

Gavranović i Zanni su razgovarali i o revitalizaciji banjalučke tvrđave Kastel.

-Zahvaljujući EU, imamo podršku za revitalizaciju Kastela. Već smo obezbijedili značajna sredstva, a u narednom periodu ćemo pokrenuti pitanje osiguranja dodatnih sredstava, kako bismo u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju prve faze obnove Kastela, naglasio je gradonačelnik Banje Luke.

Zanni je kazao da mu je predočen program rada gradonačelnika, te istakao veoma značajnu ulogu lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija.


(Vijesti.ba/Fena)

 

29.11.2012.

REEKER - RADMANOVIĆ: ŠTO PRIJE RIJEŠITI PITANjE PRESUDE "SEDIĆ I FINCI"

Što prije riješiti pitanje presude "Sejdić i Finci"

imageReeker i Radmanović / Predsjedništvo BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas Philipa Reekera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD-a. Teme razgovora bili su aktuelna politička pitanja u BiH i neka pitanja regionalne i globalne političke scene.

Philip Reeker je podvukao da je njegova posjeta u funkciji potvrđivanja poruka koje je donijela državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton prilikom posljednje posjete BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

On je ponovio da je državna sekretarka SAD-a veoma zainteresovana za dešavanja u BiH i očekuje da se ovdje postigne odgovarajući politički napredak.

Philip Reeker je otvoreno rekao da bi SAD podržale odluku BiH da se uzdrži prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a u vezi inicijative Palestine za promjenom statusa u svjetskoj organizaciji.

Reeker je posebno istakao važnost rješavanja dva pitanja za SAD u BiH, a to su: implementacija Odluke "Sejdić-Finci" i implementacija martovskog dogovora o rješenju vojne i ostale imovine u BiH.Predsjedavajući Radmanović je informisao Reekera da po pitanju palestinske inicijative u Predsjedništvu BiH ne postoji saglasnost tri člana Predsjedništva, što shodno Ustavu BiH znači da nema dogovora.

Predsjedavajući Radmanović je izrazio skepsu u pogledu implementacije Odluke "Sejdić-Finci", u kratkom vremenu, jer u ovom trenutku nema dovoljno snage da se to pitanje riješi.

Ipak, izrazio je nadu da bi raniji bilateralni dogovor dvije velike stranke u BiH i posljednji dogovor nove šestočlane koalicije mogli donijeti napredak po svim ovim pitanjima.

Kad je u pitanju vojna imovina, predsjedavajući Radmanović je ponovio stav srpske strane da se ne protive ranije dogovorenim principima u vezi vojne imovine, ali da Republika Srpska zahtjeva istovremeno rješavanje na istim principima i ostale imovine u skladu sa prihvaćenim dogovorom, zašto sada ne postoje garancije od sagovornika u FBiH.

Na kraju razgovora, Philip Reeker je izrazio očekivanje da će naredno osmomjesečno predsjedavanje Predsjedništvom BiH  Radmanovića, doprinijeti da se poboljšaju i unaprijede odnosi zemalja u regionu, koji se u posljednje vrijeme nalazi u nekoj vrsti zastoja.


(Vijesti.ba/Fena)

 

29.11.2012.

TARA SONENSHINE: SAD OSTAJE PRIVRŽENA BOSNI I HERCEGOVINI

Sonenshine: SAD ostaju privržene BiH

Tara Sonenshine u posjeti BiH

Tara Sonenshine u posjeti BiH

......................................................

Sjedinjene američke države su oduvijek bile i ostaju privržene mirnoj, multietničkoj i demokratskoj BiH, izjavila je u Sarajevu Tara Sonenshine, državna podtajnica za javnu diplomatiju i odnose s javnošću.

Sonenshine, jedna od najviše rangiranih osoba u State Departmentu, dodala je kako će SAD nastaviti aktivnu ulogu u mirovnom procesu na Balkanu.

Ona je još istakla kako SAD snažno podržavaju programe namijenjene mladima i ženama, te razvoj interneta i društvenih mreža.

Sonenshine je istakla kako je državna tajnica SAD-a Hillary Clinton već dva puta tokom svog mandata posjetila BiH.

"Drago mi je da dolazim nakon toga, da potvrdim kontinuitet američke politike prema BiH, kao i čvrste veze koje Sjedinjene države imaju sa Bosnom i Hercegovinom," dodala je ona u obraćanju predstavnicima nekoliko bh. medija.

"Mislim da su Sjedinjene države oduvijek bile i ostaju privržene mirnoj, multietničkoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini. Tu smo i 17 godina nakon Daytonskog sporazuma, opet naporno radimo. Tako da mislim da je ta privrženost prisutna i u izjavama najviših američkih dužnosnika, uključujući i predsjednika Obamu. SAD će nastaviti da pomažu BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, članstvu u NATO-u, i cijelovitom procesu  euro-atlantskih integracija".

Soneshine je još rekla kako je broj i sadržaj programa koje Sjedinjene države realizuju u BiH jasan znak američkog angažmana i podrške: "Znamo da se mirovni proces još odvija, ali mi ostajemo u njemu i ostajemo uz vas".

Demokratija, uloga žena, studenti

Ona je podsjetila na to da je s ponovnim izborom predsjednika Baracka Obame osiguran kontinuitet američke vanjske politike.

"U pogledu Balkana i SAD-a, mislim da će SAD nastaviti igrati aktivnu ulogu i nastaviti podržavati izgradnju mira i demokratije za koje svi vjerujemo da su važni," rekla je američka podtajnica.
Tara Sonenshine u posjeti BiH
​​..........................................................
Sonenshine je naglasila kako je u interesu SAD da ostanu aktivne i angažirane u svakom uglu svijeta, jer na neki način svi živimo u globalnom društvu u kojem ovisimo jedni o drugima:

"A to se odnosi i na medije. Takođe živimo u umreženoj, međusobno povezanoj, eri komunikacija, u kojoj se informacija kreće u nano-sekundama. Mi vjerujemo da je važno imati otvoren, rezonantan internet prostor i da je važno da građani imaju slobodan pristup informacijama. Ja istinski i iskreno vjerujem da je informacija danas kisik kojim društvo diše".

"SAD duboko cijene pluralizam. Demokratsko društvo počiva na tome da se u njemu čuje više glasova, a to znači da je više ljudi uključeno u dijalog, da demokratija ima šansu", dodala je Sonenshine.

Državna podtajnica je još kazala kako su SAD veoma fokusirane i na pitanje uloge žene u društvu kao i njen politički angažman:

"Državna tajnica i svi mi vjerujemo da kada otvorite ekonomski potencijal žena, time stvorite potpuno novu ekonomiju i ekonomski prostor. Kada oslobodite političku moć žena, takođe time stvarate savim novi politički prostor".

Sonenshine je kazala i kako SAD podržavaju i programe namijenjene mladima.

"Želimo dvosmjernu saradnju. Više bosanskih studenata koji će dolaziti u SAD i više američkih studenata koji će dolaziti ovdje. A najbolji način da se to dogodi jeste posredstvom obrazovnih programa", istakla je ona.

Sonenshine se u srijedu sastala i sa liderima civilnog društva i nevladinih organizacija, sa ženskim političkim i nevladinim predstavnicima, aktivistima LGBT populacije, te medijima a nakon susreta u BiH otputovala je u Tursku.

 

29.11.2012.

"GORNjI HORIZONTI" I DOLINA NERETVE: IMA LI CIJENU PRIRODNO BOGASTVO

"Gornji horizonti" i dolina Neretve: Ima li cijenu prirodno bogatstvo

Protest protiv projekta

Protest protiv projekta "Gornji horizonti"

................................................................

U nekoliko bh. gradova proteklih mjeseci održano je niz okruglih stolova sa samo jednom temom: Gornji horizonti i prijetnje opstanku doline rijeke Neretve. Stručnjaci su, naime, zabrinuti da će realiziranje ovog, milijardu dolara vrijednog, hidroenergetskog projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bosanskohercegovačkog i hrvatskog juga.

Projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda pritoka rijeke Neretve, te niza manjih i većih vrela radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice. O investiciji, začetoj još prije 40 godina, kritičke osvrte pisao je veliki hercegovački pjesnik Mak Dizdar strahujući da će se njegova velika i moćna Modra rijeka, zbog profita i industrijalizacije, pretvoriti u običan prljavi potočić.

Hidroenergetski megaprojekat Gornji horizonti predstavlja kompleksne i velike hidroenergetske zahvate u slivu rijeke Trebišnjice na području istočne Hercegovine u RS-u. Sistem se sastoji od sedam hidroelektrana, šest akumulacijskih bazena, te kanala i tunela kojima se sakuplja voda slivnog područja rijeke Trebišnjice u energetske svrhe.

Problem koji je neretvansku dolinu ujedinio i digao na noge je taj što rijeka Trebišnjica, nekada najveća rijeka ponornica u Europi, danas betonirana u dužini od 65 kilometara, nema dovoljno hidropetencijala. Zbog toga su u Elektroprivredi RS odlučili nasilno prevesti dodatnih dvije milijarde kubika vode godišnje iz sliva rijeke Nereve, što bi, upozoravaju stručnjaci, od plodne neretvanske doline moglo napraviti slanu pustinju.

„Pojaviće se deficit vode kad dođe do preusmjeravanja vodotokova, znači kad voda koje je vijekovima tekla u sliv rijeke Neretve završi u Trebišnjici i u moru. Taj čitav hidrosustav biće poremećen. To će ostaviti nesagledive posljedice na prirodu i na čovjeka“, ističe Dalibor Balian, predsjednik Centra za prirodno naslijeđe. 

Gornji horizonti su projekat, čija je realizacija započela u bivšoj Jugoslaviji 1956. godine kada su izgrađene tri HE na području Trebinja i Čapljine. Radi jačanja elektroenergetskog potencijala, službene vlasti u Banjoj Luci odlučile su ga nakon 40 godina po svaku cijenu realizirati. Završetkom projekta, vrijednog gotovo milijardu dolara, RS bi postala najveći izvoznik struje u ovom dijelu Evrope. Balian kaže:

„Kad imate mala ulaganja, a veliku dobit, svi će vrlo lako dati sredstva za to. Znači, ovdje je u pitanju samo financijska dobit.“

No pod koju cijenu? Amer Medar, iz Udruženja za obnovu građanskog povjerenja Stolac, upozorava da se već sada mogu osjetiti posljedice. Rijeka Bregava koja protiče kroz Stolac veći dio godine je bez vode, dok se mnoge poljoprivredne kulture više ne mogu uzgajati zbog slane vode koja prodire u Neretvu.

„Danas se u Počitelju lovi cipol, u Metkovićima se lovi čisto morska riba, nema više slatkovodne ribe. Poljoprivrednici iz doline Neretve se već žale da na sistemima za vodonatapanje izlazi slana voda“, navodi Medar.

Potpuna promjena krajolika

Ekološki aktivista Ivo Lučić, doktor nauka o kršu, upozorava i na stanište velikog broja biljnog i životinjskog svijeta u Parku prirode Hutovo Blato, koje bi moglo u potpunosti nestati. Slična strahovnja ima i za jedinstvenu spilju Vjetrenicu i brojne izvore koje su posebnost kraškog polja.

„Ovakvi pristupi tzv. revalorizacije prirode za ovakve projekte dosad preziru njegove najvažnije, ključne prirodne vrijednosti krša u kojem se grade“, kaže Lučić.
Neretva
​​........................................................
Voda je neizostavan dio prirodno-graditeljske cjeline kraškog života Hercegovine. Ukoliko dođe do realizacije Gornjih horizonata, doći će i do potpune promjene historijsko-urbanog krajolika za 131 nacionalni spomenik ili, kako upozorava Amra Hadžimuhamedović iz Komisije za nacionalne spomenike BiH:

„Od toga je od pet dobara od međunarodnog značaja, kao što su Počitelj, Blagaj, Most i Stari grad Mostar koji su već upisani na Listu svjetske baštine, za koje je BiH preuzela odgovornost da osigura sve mjere da ih zašitit od bilo kakvog ugrožavanja. Republika Hrvatska ima obavezu, također, kao potpisnica Konvencije o svjetskoj baštini.“    

Kako RH shvata svoje obaveze, najbolje svjedoči nedavno potpisani memorandum o razumijevanju za izgradnju HE Dubrovnik 2 između eleketroprivreda RS i Hrvatske. Time je, ocjenjuju stručnjaci, data prešutna saglasnost za nastavak projekta Gornji horizonti.

„Ja sam u Briselu imao razgovor sa predstavnicima ministarstva iz Hrvatske, gdje je u jednom periodu postojala incijativa da se zvanično Hrvatska obrati nadležnom ministarstvu BiH zbog kršenja Expo konvencije. Dogovor je pao oko HE Dubrovnik 2 i jednostavno Hrvatska se povukla iz toga. Vidio sad da su se i lokalne vlasti u Metkoviću povukle“, rekao je Miodrag Dakić, iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Što se na kraju moze učiniti? U federalnom Ministarstvu okoliša i turizma nedavno su podnijeli krivičnu prijavu nadležnom sudu u Banjoj Luci jer nisu usvojene njihove primjedbe na javnoj raspravi o izgradnji HE Dabar, jedne od hidroelektrana u sistemu. Josip Dolušić, savjetnik resornog ministra, kaže:

„Mi smo osporili dosta navoda iz studije o procjeni uticaja na okoliš zato što studija nije cjelovita i još nemamo nikakav odgovor.“ 

Iako postupak prevođenja voda iz jednoga slivnog područja u drugi nije već dugo zabilježen u Europi, što je, između ostalog, i protivno odredbama okvirne evropske direktive o vodama, projekat Gornji horizonti čini se biće nastavljen. Činjenica da se pritom krše mnoge međunarodne konvencije, zvaničnike u RS mnogo ne zanima.

 

29.11.2012.

BiH I HRVATSKA POTPISALI UGOVOR O IZRUČENjU

Dva ministra stavila potpise
BiH i Hrvatska potpisali ugovor o izručenju
FOTO: Ilustracija
BiH i Hrvatska potpisali ugovor o izručenju

Ministri pravosuđa Hrvatske i Bosne i Hercegovine Orsat Miljenić i Bariša Čolak potpisali su u Zagrebu bilateralni ugovor o izručenju koji bi od danas trebao omogućiti da dvojno državljanstvo više ne bude zapreka za izručenje počinitelja najtežih krivičnih djela.

Ugovor se neće primjenjivati retroaktivno, a ministri su ga potpisali tokom pauze na međunarodnoj konferenciji o reformi pravosuđa i osnaživanju žrtava koja se danas održava u zagrebačkom hotelu Westin.

"Državljanstvo više neće biti zaštita od krivičnog progona za najteža krivična djela", rekao je Miljenić, dodavši kako su svijesni da se zbog dvostrukih državljanstava znalo događati da osobe koje treba procesuirati pobjegnu u drugu zemlju u kojoj imaju državljanstvo i pokušavaju izbjeći krivični progon.

"To je ono što želimo ovim sporazumom izbjeći", ustvrdio je Miljenić, napomenuvši da je to jedan od ugovora čiji je cilj učinkovitiji progon svih krivičnih djela, dok je u konkretnom slučaju riječ o najtežim djelima.

"Sporazum vrijedi u budućnosti, ne vraća se unatrag, možemo govoriti o onome što će se događati", kazao je.

Čolak je također naglasio kako je bitno da državljanstvo više neće biti zapreka, ustvrdivši da se tim ugovorom tretiraju krivična djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, kao i druga teška djela.

Tim ugovorom, kazao je Čolak, iz razumljivih razloga nisu obuhvaćeni ratni zločini.

Dodao je da Bosna i Hercegovina niti s jednom od susjednih država nije potpisala sporazum o izručenju za krivična djela ratnih zločina i da to u doglednoj budućnosti vjerojatno neće biti ni moguće. No, po njegovim riječima, za to postoje drugi instrumenti i sporazumi.

Odgovarajući na pitanje zašto se sporazum ne primjenjuje retroaktivno kao što je to slučaj ugovora sa Srbijom, Miljenić je rekao da je svaki sporazum plod pregovora i dogovora dviju strana koje su se opredijelile da on vrijedi od danas, odnosno od potpisivanja.

Dodao je da ne zna kako i zašto je ispregovaran prvi sporazum.

Zaključili smo da nam ovo daje jedan učinkoviti mehanizam i da nema potrebe u nekim stvarima opterećivati se postupcima koji su već otišli u određenom smjeru, kazao je Miljenić.

Čolak je rekao da postoje nebrojene mogućnosti da nijedno djelo ne ostane nekažnjeno, poput ustupanja krivičnih progona i saslušanja svjedoka putem videolinka, ali da dvije zemlje nisu u dovoljnoj mjeri iskoristile postojeće mehanizme.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240394

Powered by Blogger.ba