Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.11.2012.

OKONČAN SASTANAK U SARAJEVU: STEFAN FULE:: NEMA NOVIH ROKOVA ZA REALIZACIJU MAPE PUTA

Okončan sastanak u Sarajevu
Fuele: Nema novih rokova za realizaciju Mape puta
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele koji je boravio u posjeti BiH ocijenio je na današnjoj pres-konferenciji da bh. političari nisu ispoštovali zadane rokove iz Mape puta od juna ove godine, ali je naglasio da Sarajevo napušta ohrabren da je ipak napravljen napredak u tom smislu.

Kazao je da je danas održan konstruktivan drugi sastanak Dijaloga na visokom nivou u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali da će biti neophodno u narednim godinama provoditi ekonomske, političke i društvene reforme kada je u pitanju proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Podsjetio je da još ne postoji jasan dogovor kod implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" te da nije uspostavljen mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti za vođenje dijaloga između BiH i Evropske unije putem kojeg bi o važnim pristupnim pitanjima BiH mogla govoriti jednim glasom.

Sve to, smatra Fuele, dovest će do odgađanja pristupanja BiH, ali je naglasio da za BiH članstvo u Evropskoj uniji ostaje perspektiva te da se zadaci i uvjeti za to neće promijeniti.

Potcrtao je još jednom da BiH ipak ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo bez implementacije presude "Sejdić i Finci" kojom se moraju ukloniti diskriminatorne odredbe manjina te naglasio da se taj proces ipak ne može unedogled odugovlačiti.

Podsjetio je i da Hrvatska sljedeće godine postaje punopravna članica EU zbog čega će biti važno do tada nastaviti trilateralne razgovore između BiH, Hrvatske i Evropske unije da bi BiH mogla nastaviti izvoziti svoje proizvode u EU.

"Pristupanje BiH EU je važno da bi država postala konkurentna na tržištu putem otvaranja novih radnih mjesta, dobila bi kvalitetnije obrazovanje te imala efikasno pravosuđe zbog čega je velika odgovornost na bh. političkim liderima da to i ostvare", dodao je Fuele.

Pozdravio je tehničke aktivnosti svih nivoa vlasti da odgovore na pitanja iz oblasti zaštite okoliša i javnih nabavki te naglasio da je dobar kvalitet rada eksperata pokazao da BiH ima neophodne kapacitete za rad s Evropskom unijom.

Kazao je na kraju da je ohrabren postignutim dogovorima u Mostaru šest političkih lidera te naglasio da EU nije postavila nove datume za ispunjenje obaveza iz Mape puta, ali je izrazio nadu da će lideri u BiH na sebe preuzeti odgovornost da sami postave te ambiciozne rokove.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je novinarima da je učesnike Dijaloga na visokom nivou upoznao o napretku u formiranju zajedničkog Koordinacijskog mehanizma te izrazio nadu da će to biti uskoro okončano, a za završetak je potrebno riješiti dva tehnička pitanja.

Potcrtao je da je sada kada je formirana nova parlamentarna većina jasno da će Vijeće ministara imati podršku Parlamentarne skupštine BiH za sve ono što je kreativno za evropski put BiH.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je stav da je poslije formiranja nove parlamentane većine i završenih lokalnih izbora izvjesnije da će BiH početi ispunjavati zadane ciljeve, iako do sada nije bilo političke snage da se ispune.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je da bi treći sastanak Dijaloga na visokom nivou trebao biti održan krajem februara i dodao da bi presuda u slučaju "Sejdić i Finci" trebala biti implementirana do kraja marta 2013. godine.

On i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasili su potrebu za završetkom rekonstrukcije Federalne vlade budući da sadašnja Vlada nema parlamentarnu većinu za donošenje zakona.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik složio se da BiH nije ispunila odredbe junske Mape puta, ali je naglasio da podržava takvu Mapu puta, ponavljajući da Republika Srpska i on nisu dužni voditi bilo kakve razgovore o ustavnim promjenama koje se ne tiču implementacije presude "Sejdić i Finci".

"Uspostavljanje Koordinacijskog tijela važno je za pitanja Evropske unije, a sve to omogućit će zatvaranje OHR-a, jer su neki i evropski zvaničnici ranije govorili da zemlja ne može ići ka EU s OHR-om", ponovio je Dodik svoj stav.

Uime RS-a i partije koju vodi, Dodik je izrazio  opredjeljenje za što skorije podnošenje kredibilne aplikacije BiH za EU te da BiH dobije status kandidata.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je Fueleu prezentiran dogovor šestorke iz Mostara, a konkretne obaveze koje se tiču Vijeća ministara proslijeđene su državnom Vijeću ministara.

Vijeće ministara proslijedit će Parlamentarnoj skupštini sve što se tiče potrebne legislative, odnosno entitetske vlade će učiniti sve ono što je u skladu s tim sporazumom, a tiče se njihovih nadležnosti.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je da je danas mnogo više optimizma o ovim pitanjima, a naglasio je i da se rezultati šestorke smatraju novim početkom te da je za BiH jedini put evropski put.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219181

Powered by Blogger.ba