Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.11.2012.

STEFAN FILE: EK OSTAJE KOD SVIH ONIH REFORMI KOJE SU PROVEDENE

File kazao da EK ostaje kod svih onih reformi koje su provedene

imageŠtefan Füle

...........................................................

SARAJEVO - Komesar Evropske komisije za proširenje Stefan File razgovarao je, jutros u Sarajevu s bh. liderima Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Stranke Demokratske Akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem koji su, nakon odvojenih susreta, u izjavi za novinare, izrazili zadovoljstvo tokom razgovora.

Lagumdžija je izrazio optimizam nakon tog susreta, te je kazao da je i File također zadovoljan pozitivnom klimom koja se, kako je Lagumdžija kazao, stvara u posljednjem periodu u BiH. 

Tihić je, nakon sastanka, kazao da je Filea informirao o zabrinutosti  "zbog pokušaja da se ponište neke reforme koje smo dosad proveli".

"Posebno sam ukazao na probleme vezane za izborni proces u Srebrenici, pokušaj policije, tužilaštva, političara da vršenjem pritiska ponište izborne rezultate u Srebrenici," kazao je on. 

Tihić kaže da je zadovoljan time što je File rekao da je Evropska komisija sad ovdje mnogo jače prisutna i da će prati sve procese koji se tiču evropskog puta i svega onoga što je ranije urađeno i što se planira uraditi ubuduće. 

U susretu je, kaže, jutros bilo riječi i provođenju presude Sejdić i Finci. On smatra da pitanje ravnopravnosti naroda, ne samo Hrvata, nego i Bošnjaka i Srba treba odvojeno rješavati od provođenja presude Sejdić i Finci. 

"Mnogo jednostavnije i brže bismo mogli tu presudu provesti ako pitanje ravnopravnosti ostavimo za kasnije", kaže Tihić. 

Precizirao je da je File kazao da „oni ostaju kod svih onih reformi koje su provedene, te da će to pažljivo pratiti“. 

Čović ističe da je Filea informirao o tome što je rađeno u posljednjih mjesec dana, "te zatražio da nam da tri mjeseca odnosno da bi mi do kraja trećeg mjeseca u Parlamentu završili sve što smo obećali u Mapi puta kad smo bili u Briselu". 

"Uvjeren sam da je to dovoljno vremena da riješimo pitanje presude suda u Strazburu, ali i mnogo druga pitanja. Insistirao sam na tome da je evropski put nešto što nudi optimizam i da se svi moramo više okrenuti razgovorima s EU i traženju rješenja", kazao je.  

I Čović je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo tokom razgovora, te ističe da je Fille dobro upućen u dešavanja u BiH, „naše manevre političke, zna nas dosta dobro“. 

"Želi biti prijatelj BiH i uvjeren sam da ćemo takvu poruku i dobiti nakon današnjih sastanaka. Recimo da je to okvir, kraj trećeg mjeseca, da bi mi morali u Parlamentu završiti priču oko presude, ekonomska i mnoga druga pitanja koja smo stavili sami sebi na dnevni red. Bez toga, bojim se, da ćemo biti u zamci rješavanja naših sporova", kaže on. 

Za vrijeme ove posjete BiH, File je sinoć u Istočnom Sarajevu, imao susret sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

(Vijesti.ba/Fena)

.........................................

........................................................

Bh. predstavnici nisu ispunili obaveze

imageStefan Fule
...........................................................

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule izjavio je nakon završetka današnjeg drugog dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) da "odlazi ohrabren napretkom koji je postignut u prethodnom periodu u Bosni i Hercegovini".

Fule je potom konstatirao da, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su na sebe preuzeli na sastanku u Bruxellesu koncem juna ove godine. Sastanak sa bh. liderima ocijenio je kao "veoma bitan i konstruktivan", javio je izjveštač agencije Anadolija.

"Naš drugi sastanak dijaloga na visokom nivo o pristupnom procesu je jasan signal naše snažene predanosti vašoj zemlji i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti  neophodan. Morat će biti proveden u idućem godinama u evropskih integracija BiH. Međutim, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koji su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu mjesecu održan u Bruxellesu. I dalje ne postoji dogovor o implementaciji presude u slučaju "Sjedić-Finici", model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen. To će dovesti do dodatnog odlaganja evropskih integracija vaše zemlje", rekao je , uz ostalo Fule.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeokoslav Bevanda smatra da je BiH napravila veliki napredak u procesu izgradnje integracijskog mehanizma.

"Raduje me atmosfera u kojoj je dijalog vođen, konkretnost i korektnost. Vijeće ministara će imati snažnu podršku nove parlamentarne većine za sve prijedloge na eveopskom putu BiH", rekao je Bevanda.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219081

Powered by Blogger.ba