Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.11.2012.

TRIBINA PEŠČANIKA: SRBIJA OKOVANA U PROŠLOSTI

Tribina Peščanika: Srbija okovana u prošlosti

Tribina Peščanika u CZKD: Svetlana Lukić, Dubravka Stojanović, Srđa Popović, Vesna Pešić, vesna Rakić Vodinelić i Dejan Ilić

.............................................................

Na ambiciozno postavljeno pitanje ekipe Peščanika da li je Srbija zakoračila u novu epohu ili nastavlja viševekovni kontinuitet, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u kome se još od 90-ih okuplja intelektualna alternativa Srbije, odgovarali su pred prepunom salom istoričari, sociolozi, pravnici i pisci.

Istoričarka Dubravka Stojanov vidi neprekidni kontinuitet još od stvaranja moderne srpke države s početka 19. veka.“Ni elita ni srpsko društvo nisu od 1804. do danas nikada prihvatili granice države u kojoj žive i nikada se nisu pomirile sa teritorijom na kojoj se ta država nalazi. Ta težnja“, kaže Stojanovićka, „nije se mogla ostvariti ni nasiljem nad Jugoslavijom, ni ratovima 90-ih, i ne može se ostvariti danas. To je temeljna  frustracija koja podgreva taj osnovni utisak privremenosti i nedovršenosti.

Demokratske snage nisu uspele da naprave iskorak iz kontinuiteta srpske istorije ni  2000 -te, ni 1987. Iskorak podrazumeva najpre priznanje teritorije na kojoj se Srbija nalazi.

Advokat Srđa Popović poredi Srbiju sa anahronim pozorišnim komadom, da bi bio postavljen novi komad sa scene se mora ukloniti istrošena scenografija, zajedno sa rekvizitima i glumcima.

​​Politika i država vlada društvom, vlada ekonomijom, kulturom, ljudima... i to se nije promenilo ni 5. oktobra kaže sociološkinja Vesna Pešić. I to je nešto što nije samo od vremena vladavine Miloševića, već u čemu dugo Srbija živi. Srbija u kojoj nema ekonomije, ključ je da ljudi nemaju od čega da žive.

Pisac Dejan Ilić je otvorio pitanje odsustva pravog aktivizma medju nezadovoljnim gradjanima. On je upitao prisutne zašto niko nije napisao novi Ustav, kada već postoji nezadovoljstvo postojećim.

“Da li je neko napisao zakon o medijima? Da li je neko seo i napisao zakon o strankama? Nije stvar u tome da li će nam se ukazati nova šansa, već da li ćemo je mi iskoristiti. A zašto bismo mi tu šansu čekali? Hajde da mi uradimo posao. Kada nam se šansa ukaže, da budemo spremni za tu šansu. Barem smo tri poslednje šanse smo propustili, nismo bili spremni. I uvek nam je neko drugi bio kriv”, pomalo rezignirano je Dejan Ilić poručio prisutnima.

Da nije bilo Dejana Ilića, ja bih otišao veoma nezadovoljan, rekao je narodni poslanik Miljenko Dereta, jer nisam čuo nikakvu terapiju za srpsko veoma bolesno društvo, kako je, s pravom dijagnozu svojevremeno postavila istoričarka Latinka Perović.

"Ovde se ne zna da u parlamentu postoji predlog novog zakona o imovini političara, novog zakona o izborima. Oni jesu napisani, ali nema šanse da budu izglasani. Ovde se smeje parastosu jedne stranke, parastosu DS koja je bila nada. Onoga trenutka kada je postojala šansa da se završi prethodna epoha, Đinđić je ubijen. Od tada se događa ukopavanje u tu epohu iz koje ne želimo da izađemo”, rekao je Dereta.

Publika je negodovala tokom izlaganja Derete, ali je on ipak uspeo da kaže ono što je želeo uz dva pitanja koje je postavio: ko treba da izvrši promene i kako. Pisac Dejan Ilić je uzvratio pitanjem: "A šta vi radite?  Vi nama treba da kažete šta radite u parlamentu."

Bilo je još iskrica na račun LDP-a, u polemiku oko toga ko ima pravo da kritikuje, a ko obavezu da nudi rešenje uključili su se i neki iz publike među kojima je bilo dosta onih koji su još od početka 90-ih hteli Drugu Srbiju.

I razgovor u Borkinom paviljonu je pokazao da tu Drugu Srbiju koja kritički promišlja stvarnost okupljaju još neki sasvim retki projekti, kakav je Peščanik, radio emisija i sajt koji preživljava zahvaljujući sada već višedecenijskom entuzijazmu dve Cece i njihove verne publike.

 

27.11.2012.

SUĐENjE RADOVANU KARADžIĆU: O SURADNjI VLASTI BOSANSKIH SRBA S PARAVOJNIM JEDINICAMA

Suđenje Karadžiću: O suradnji vlasti bosanskih Srba s paravojnim jedinicama

Radovan Karadžić u haškoj sudnici, 27. studeni 2012.

......................................................

Nakon tjedan i pol dana pauze suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom zapovjednika Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske Miladina Trifunovića. On je još jedan u nizu svjedoka kojeg je Karadžić doveo kako bi osporio optužbe za namjerno gađanje sarajevskih civila te potvrdio da se samo defanzivno djelovalo.

No tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je prikazalo dokumente VRS-a koji opisuju upravo ofanzivne napade Vogošćanske brigade na bošnjačka sela u području brda Žuć, ali i zajedničke akcije s paravojnim formacijama, nad kojima Karadžić poriče zapovjednu odgovornost - kao vrhovni zapovjednik vojske.

Tužiteljstvo je pokazalo Trifunoviću vojne dokumente o više akcija VRS i paravojnih formacija na sarajevskom ratištu. Tužiteljica Ann Sutherland je pri tom spomenula suradnju Vogošćanske brigade VRS-a s jedinicom Bore Radića, Ace Legije, dobrovoljcima Jove Ostojića kao i s ljudima Vasilija Vidovića zvanog Vaske. No Trifunović se kao zapovjednik Vogošćanske brigade prvo nije mogao ničega sjetiti.

„Dolazilo je masa grupa koje su dolazile i prolazile. Najurivali ih. Jedni su ostajali nekoliko dana i borili se...drugi su napuštali. Šta ja znam...to je bio početak rata. Ne mogu se sjetiti“, odbijao je potvrditi svjedok.

Pamćenje Trifunovića tužiteljica je pokušavala osvježiti brojnim dokumentima civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba te je nakon dužeg natezanja svjedok potvrdio kako su paravojne formacije bile upravo pod zapovjednim okriljem Vojske Republike Srpske.
„Iz sastava Ilijaške brigade (VRS) došla je ta jedinica Vasketova koja je pomogla da održimo to Golo brdo. Da se malo odmorimo, konsolidiramo i da preuzmemo ponovno tu liniju.“, prisjetio se najzad svjedok.

„Dobro, dakle slažete se da ste se s njima zajedno borili?“, tražila je konačnu potvrdu tužiteljica.

„S Vasketovom jedinicom da“, potvrdio je nakon niza pitanja o istoj temi svjedok, nakon čega je tužiteljstvo završilo s podužim unakrsnim ispitivanjem.

Karadžić traži slobodan prolaz za svoje svjedoke iz VRS-a

Karadžić namjerava pozvati još niz oficira VRS-a kako bi se obranio od optužbi za neselektivne napade i teror nad Sarajlijama, kojih je podsjetimo, ubijeno gotovo 12 tisuća. Sud je objavio kako je Karadžić uputio zahtjev da se Vladimiru Radojčiću i Miloradu Šehovcu garantira da neće biti uhićeni, zatvoreni i procesuirani ukoliko iz Srbije krenu u Nizozemsku kako bi svjedočili u njegovu korist.

Velimir Đunić svjedoči na suđenju Karadžiću, 27. studeni 2012.
.......................................................................
......................................................................
​​Radojčić je tijekom rata bio zapovjednik 1. Ilidžanske, a Šehovac 2. Sarajevske lake brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, dok ih bosanskohercegovačka policija sumnjiči za više kobnih granatiranja grada 1995.godine.

Suđenje se nastavilo iskazom još jednog višeg oficira VRS-a Velimira Đunića, čiji je glavni iskaz o nepostojanju snajperista i defanzivnom djelovanju na sarajevskom ratištu kratko pročitao optuženi Karadžić, nakon čega je s unakrsnim ispitivanjem počelo tužiteljstvo.

Tužiteljica Kimberly West također je svjedoka suočila s dokumentima o zajedničkim akcijama VRS-a s paravojnim formacijama, koje su imale reputaciju činjenja zločina i etničkog čišćenja sarajevskih kvartova.

Poput jedinice „Šešeljevaca“ Brane Gavrilovića za koju je Đunić potvrdio da je stavljena pod njegovo zapovjedništvo Igmanske brigade VRS, no odbio je sugestije tužiteljstva – kako je morao znati za njezinu zločinačku reputaciju.

Đunić će iskaz dovršiti u srijedu.

 

27.11.2012.

PRIKUPLjANjE DOKAZA O MASOVNIM SEKSUALNIM ZLOČINIMA

Britanski stručnjaci za seksualno nasilje najavili posjetu BiH

Prikupljanje dokaza o masovnim seksualnim zločinima

 
PHOTO: Stock

Novouspostavljeni tim stručnjaka Ujedinjenog Kraljevstva, oformljen da bi pomogao žrtvama silovanja i seksualnog nasilja u konfliktima, početkom sljedeće godine doći će u posjetu Bosni i Hercegovini. Posjeta je dogovorena sredinom novembra, tokom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu

Govoreći poslije najave ove radne posjete,  britanski ambasador u BiH Nigel Casey saopćio je da je ovdašnje iskustvo  na rješavanju ovog pitanja već pomoglo pri oblikovanju načina na koji  će Vlada Velike Britanije dalje raditi na globalnoj inicijativi protiv  seksualnog nasilja u konfliktima.

“Drago mi je što će BiH biti jedna od prvih zemalja koje će početkom  iduće godine posjetiti stručnjaci novouspostavljenog tima iz UK. Ovo  će biti prilika za daljnje razmatranje načina na koje se može pružiti  podrška naporima onih koji rade na rješavanju grozne ostavštine ratnog  seksualnog nasilja, kao i aktuelnog pitanja nasilja nad ženama u BiH”,  rekao je Casey.

Posjeta ekspertskog tima, specijaliziranog za borbu protiv seksualnog  nasilja tokom rata i njegovog sprečavanja, dogovorena je sredinom  novembra, tokom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske  poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu.

Konferencija je ugostila oko 60 učesnika iz 23 zemlje svijeta kako bi  se postavile osnove, oblikovale i razvile aktivnosti novouspostavljene  inicijative UK u borbi protiv silovanja i seksualnog nasilja u  konfliktima.

Inicijativu je pokrenuo William Hague, koji je tokom posjete BiH u  oktobru najavio da će ova zemlja biti prioritet za ekspertski tim.

Tim je sačinjen od policajaca, pravnika, psihologa i forenzičara koji  će putovati u ratna žarišta i skupljati dokaze o masovnim seksualnim  zločinima.

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, samo su BiH i Kosovo poslali predstavnike na konferenciju u Wilton Parku.

Jedna od šest predstavnica BiH, Lejla Mamut, koordinatorica za  ljudska prava nevladine organizacije TRIAL, rekla je da je cilj  konferencije da se predoči vizija o tome kako će se dalje razvijati  inicijativa.

Mamut je dodala da je stekla utisak kako će se inicijativa fokusirati  na nekažnjivost, “zaštitom svjedoka, sakupljanjem dokumenata i  informacija i izgradnjom mehanizama koji će osigurati procesuianje svih  predmeta seksualnog nasilja”.

Ona je izrazila zabrinutost za svjedoke i žrtve koji se pojavljuju na  sudovima niže instance tokom suđenja za zločine seksualnog nasilja  počinjene u ratu.

“Mehanizmi zaštite svjedoka i podrške na nižim instancama nisu  adekvatni. Ovim svjedocima je potrebna neprekidna podrška”, rekla je  Mamut.

William Hague je svoju inicijativu prvi put predstavio u maju ove  godine, na londonskoj premijeri filma “U zemlji krvi i meda”, koji se  bavi ratnim silovanjima u BiH.

Objašnjavajući potrebu za postojanjem takvog tima, Hague je kazao da  je u BiH tokom sukoba ranih devedesetih silovano i do 50.000 žena, ali  da su domaći sudovi i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju  (MKSJ/ICTY) izrekli presude za samo tridesetak direktnih počinilaca.

 

27.11.2012.

ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA: EMIR SULjAGIĆ PREDAJE PRIJAVU PROTIV TUŽIOCA OKRUŽNOG TUŽILAŠTVA U BIJELjINI

Suljagić sutra predaje prijave protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini

imageEmir Suljagić

............................................................

SREBRENICA - Koordinator Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić sutra će predati krivičnu prijavu i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.

Nakon predaje tužbe, Suljagić i aktivisti u njegovoj pratnji će dati izjavu medijima u 10 sati na ulazu u zgradu VSTV-a, saopćeno je iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".


(Vijesti.ba/Fena)

 

27.11.2012.

NATO POHVALIO NAPREDAK BiH NA VOJNOM PLANU

NATO pohvalio napredak BiH na vojnom planu

imageFoto: Anadolija

Procenat realizovanih u odnosu na planirane zajedničke aktivnosti Bosne i Herceovine i NATO-a u kontinuiranom je porastu od 2007. godine, od kada BiH učestvuje u aktivnostima Alijanse, poručeno je na današnjem brifingu za novinare u Združenoj komandi savezničkih snaga za Evropu (SHAPE)u Monsu.

Predstavnici medija iz BiH, posjetili su danas, u organizaciji NATO štaba u Sarajevu, Združenu komandu savezničkih snaga za Evropu, smještenu u belgijskom gradu Monsu, javio je reporter agencije Anadolija. Vojni zvaničnici NATO-a održali su prezentacije u vezi sa trenutnim aktivnostima Alijanse, te odnosima BiH i NATO-a.

BiH je u 2007. godini ispunila 54 posto od planiranih zajedničkih aktivnosti sa NATO-om, u 2008. 61 posto, 2009. 65, 2010. 71posto i 2011. godini 79 posto, istaknuto je na prezentaciji u Monsu.

Ukazano je na dobre odnose NATO-a sa 22 članice Partnerstva za mir, a BiH se nalazi u fazi intenziviranog dijaloga, koji će, nakon ispunjenja uslova o prijenosu vojne imovine na Ministarstvo odbrane, otvoriti put ka aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Stručnjaci za vojna pitanja pri NATO-u, kao primjer dobre sradnje sa BiH istakli su aktivnosti u smjeru obuke za mirovne misije i pohvalili rad Centra za obuku za mirovne misije, koji je jedan od najuspješnijih centara tog tipa među njih 23 u svijetu.

Vojni zvaničnici NATO-a podsjetili su da u misiji ISAF u Afganistanu, najopsežnijoj misiji Alijanse u svijetu, među 105 hiljada vojnika iz zemalja članica i partnerskih zemalja borave i 54 pripadnika OSBiH.

Stručnjaci za vojna pitanja pri NATO-u, upoznali su predstavnike medija sa trenutnim aktivnostima Alijanse u vezi sa šest operacija u toku, te sa kadrovskom i komandnom strukturom, kada je u pitanju Sjevernoatlanski savez. Pojašnjena je struktura i način funkcionisanja NATO-a, a kao glavni uzročnik konflikata diljem planete okarakterisan je nedostatak komunikacije.

NATO ne posjeduje nikakve materijalne ni ljudske resurse i efektive, a termin "NATO vojnik" ne postoji, budući da se zemlje članice Alijanse samo djelimično odriču suvereniteta na vojnom planu, a vojni kadrovi i materijalni resursi su pod kontrolom matičnih zemalja, pojasnili su zvaničnici.

Ekonomski efekat postojanja vojne baze u Monsu, koja je u taj belgijski grad iz Pariza preseljena 1964. godine, ogleda se u nešto više od hiljadu i pol radnih mjesta za lokalno stanovništvo, a NATO na mjesečnom nivou u tom mjestu u prosjeku potroši oko šest miliona eura. U okviru kompleksa Združene komande savezničkih snaga za Evropu, nalaze se turističke agencije, frizerski saloni, škole i prodavnice.


(Vijesti.ba/AA)

 

27.11.2012.

BLOOMBERG: EVROPA DANAS PODSJEĆA NA JUGOSLAVIJU U RASPADU

Evropa danas podsjeća na Jugoslaviju u raspadanju

imageJosip Broz Tito

............................................................

NEW YORK - Kriza koja potresa Evropu mogla bi, ako glave koje odlučuju ne budu imale dovoljno pameti, uzrokovati balkanizaciju Evrope, umjesto evropeizaciju Balkana, jer bi evropske države kojima prijeti raspad mogle završiti kao bivša Jugoslavija, prenosi u utorak slovenska ...

...  novinska agencija STA osvrt Bloomberga.

U osvrtu se podsjeća da su u nedjelju Katalonci birali novi regionalni parlament i, zapravo, većinom svojih glasova pokazali da žele referendum o nezavisnosti od Španije. Hoće li, i kako, Katalonija doista izboriti nezavisnost, pokazat će vrijeme, ali mogućnost da uskoro govorimo o "krnjoj Španiji", "bivšoj Belgiji" ili "nekadašnjoj Velikoj Britaniji" više ne pripada sferi čiste fikcije.

A takav rasplet ne djeluje nepoznato ikome tko je pratio raspad nekadašnje Jugoslavije, jer su sličnosti s današnjom situacijom u Evropi vidljive na dva nivoa. Jedna je podjela Evropske unije na sjever i zapad, a druga je istovrsna podjela, ali unutar nekih zemalja članica, pri čemu "sjevernjaci" iz Katalonije u Španiji, Valonije u Belgiji, Škotske u Velikoj Britaniji ili imaginarne Padanije u Italiji više ne žele, kako to oni vide, svojim novcem finansirati lijene i rastrošne južnjake. Jednak je i status Grka u očima Nijemaca na nivou EU.

Takva situacija bila je i u nekadašnjoj Jugoslaviji, nakon smrti Josipa Broza Tita, u kojoj su Slovenija i Hrvatska pristajale na finansiranje manje razvijenih dijelova države dok je bilo novca, ali su se stvari dramatično promijenile kad je nastupila kriza, koju je slijedila nova, pa još jedna itd...Paralele se mogu povući i na nivou nacionalističkih i krajnje desnih političara koji su i početkom 90-ih u ondašnjoj Jugoslaviji, ali i danas širom Evrope, dobili na značenju svojoj politikom protiv svih i svakog tko ne pripada narodu tog političara.

Sadašnje teorije o "Evropi više brzina" mogu se usporediti s ondašnjim konceptom "asimetrične federacije", a ni komunističko vodstvo, krajnje birokratizirano, tadašnje SFRJ nije bilo izabrano na izborima, kao ni današnje vodstvo EU. Bivša SFRJ imala je rotirajuće predsjedništvo koje je teško ne usporediti s današnjim rotirajućim predsjedništvom EU, s tim što je strah od preglasavanja i u ondašnjoj državi i u današnjoj Uniji temeljni razlog odbijanja načela - jedna osoba, jedan glas.

No, ako se stanje oko Jugoslavije prenese na današnji trenutak, onda se vidi da separatistički pokreti baš nisu rezultirali onim što je narod očekivao. Svojedobno je, podsjeća autor, Jugoslavija bila važna evropska zemlja, kao što su to danas Španija ili Ujedinjeno Kraljevstvo, a EU je priznata svjetska sila (nezavisno o sadašnjem slabljenju utjecaja). Istodobno, sedam malih država koje su proizašle iz Jugoslavije društveno i kulturno su u pozadini događanja, a broj stanovnika u stalnom je padu. Njihov utjecaj u svijetu je slab i zato moraju slušati pravila i odredbe drugih, osobito EU.

EU i zemlje u EU kojima prijeti secesija nekih dijelova teritorija moraju pronaći nove i djelotvorne načine komunikacije, a ako prevagnu mudre glave, to se može postići. U suprotnom se otvara mogućnost balkanizacije Evrope, što bi, po ocjeni autora, bila tragedija.(Vijesti.ba/Fena)

 

27.11.2012.

OKONČAN SASTANAK U SARAJEVU: STEFAN FULE:: NEMA NOVIH ROKOVA ZA REALIZACIJU MAPE PUTA

Okončan sastanak u Sarajevu
Fuele: Nema novih rokova za realizaciju Mape puta
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele koji je boravio u posjeti BiH ocijenio je na današnjoj pres-konferenciji da bh. političari nisu ispoštovali zadane rokove iz Mape puta od juna ove godine, ali je naglasio da Sarajevo napušta ohrabren da je ipak napravljen napredak u tom smislu.

Kazao je da je danas održan konstruktivan drugi sastanak Dijaloga na visokom nivou u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali da će biti neophodno u narednim godinama provoditi ekonomske, političke i društvene reforme kada je u pitanju proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Podsjetio je da još ne postoji jasan dogovor kod implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" te da nije uspostavljen mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti za vođenje dijaloga između BiH i Evropske unije putem kojeg bi o važnim pristupnim pitanjima BiH mogla govoriti jednim glasom.

Sve to, smatra Fuele, dovest će do odgađanja pristupanja BiH, ali je naglasio da za BiH članstvo u Evropskoj uniji ostaje perspektiva te da se zadaci i uvjeti za to neće promijeniti.

Potcrtao je još jednom da BiH ipak ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo bez implementacije presude "Sejdić i Finci" kojom se moraju ukloniti diskriminatorne odredbe manjina te naglasio da se taj proces ipak ne može unedogled odugovlačiti.

Podsjetio je i da Hrvatska sljedeće godine postaje punopravna članica EU zbog čega će biti važno do tada nastaviti trilateralne razgovore između BiH, Hrvatske i Evropske unije da bi BiH mogla nastaviti izvoziti svoje proizvode u EU.

"Pristupanje BiH EU je važno da bi država postala konkurentna na tržištu putem otvaranja novih radnih mjesta, dobila bi kvalitetnije obrazovanje te imala efikasno pravosuđe zbog čega je velika odgovornost na bh. političkim liderima da to i ostvare", dodao je Fuele.

Pozdravio je tehničke aktivnosti svih nivoa vlasti da odgovore na pitanja iz oblasti zaštite okoliša i javnih nabavki te naglasio da je dobar kvalitet rada eksperata pokazao da BiH ima neophodne kapacitete za rad s Evropskom unijom.

Kazao je na kraju da je ohrabren postignutim dogovorima u Mostaru šest političkih lidera te naglasio da EU nije postavila nove datume za ispunjenje obaveza iz Mape puta, ali je izrazio nadu da će lideri u BiH na sebe preuzeti odgovornost da sami postave te ambiciozne rokove.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je novinarima da je učesnike Dijaloga na visokom nivou upoznao o napretku u formiranju zajedničkog Koordinacijskog mehanizma te izrazio nadu da će to biti uskoro okončano, a za završetak je potrebno riješiti dva tehnička pitanja.

Potcrtao je da je sada kada je formirana nova parlamentarna većina jasno da će Vijeće ministara imati podršku Parlamentarne skupštine BiH za sve ono što je kreativno za evropski put BiH.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je stav da je poslije formiranja nove parlamentane većine i završenih lokalnih izbora izvjesnije da će BiH početi ispunjavati zadane ciljeve, iako do sada nije bilo političke snage da se ispune.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je da bi treći sastanak Dijaloga na visokom nivou trebao biti održan krajem februara i dodao da bi presuda u slučaju "Sejdić i Finci" trebala biti implementirana do kraja marta 2013. godine.

On i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasili su potrebu za završetkom rekonstrukcije Federalne vlade budući da sadašnja Vlada nema parlamentarnu većinu za donošenje zakona.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik složio se da BiH nije ispunila odredbe junske Mape puta, ali je naglasio da podržava takvu Mapu puta, ponavljajući da Republika Srpska i on nisu dužni voditi bilo kakve razgovore o ustavnim promjenama koje se ne tiču implementacije presude "Sejdić i Finci".

"Uspostavljanje Koordinacijskog tijela važno je za pitanja Evropske unije, a sve to omogućit će zatvaranje OHR-a, jer su neki i evropski zvaničnici ranije govorili da zemlja ne može ići ka EU s OHR-om", ponovio je Dodik svoj stav.

Uime RS-a i partije koju vodi, Dodik je izrazio  opredjeljenje za što skorije podnošenje kredibilne aplikacije BiH za EU te da BiH dobije status kandidata.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je Fueleu prezentiran dogovor šestorke iz Mostara, a konkretne obaveze koje se tiču Vijeća ministara proslijeđene su državnom Vijeću ministara.

Vijeće ministara proslijedit će Parlamentarnoj skupštini sve što se tiče potrebne legislative, odnosno entitetske vlade će učiniti sve ono što je u skladu s tim sporazumom, a tiče se njihovih nadležnosti.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je da je danas mnogo više optimizma o ovim pitanjima, a naglasio je i da se rezultati šestorke smatraju novim početkom te da je za BiH jedini put evropski put.

 

27.11.2012.

AMBASADA SAD-a: NADAMO SE DA ĆE ZVANIČNICI RS-a PRESTATI ZASTRAŠIVATI ČLANOVE INICIJATIVE IZ SREBRENICE

Nadamo se da će zvaničnici RS-a prestati zastrašivati članove inicijative iz Srebrenice

imageAmbasada SAD-a u BiH

.......................................................

SARAJEVO - Ambasada SAD-a u BiH zabrinuta je što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i njenih članova Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom, rečeno je Agenciji FENA u američkoj ambasadi u Sarajevu. 

Te aktivnosti, smatraju, šalju uznemirujuću poruku ljudima koji rade na promociji vladavine zakona u Bosni i Hercegovini, povratku i većem političkom učešću.

„Nadamo se da će zvaničnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti CIK-u, koji je do sada dva puta glasao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice da krenu naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice“, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

S obzirom na to da nisu vidjeli konkretne optužbe na kojima se temelji ispitivanje, dodali su da ne mogu komentirati pravne aspekte ovog slučaja.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića jučer je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu".

(Vijesti.ba/Fena)

 

27.11.2012.

BARIŠA ČOLAK: SUD BiH I DALjE KLjUČAN ZA RATNE ZLOČINE

Bariša Čolak: Sud BiH i dalje ključan za ratne zločine

imageBariša Čolak

SARAJEVO - Bariša Čolak, ministar pravde BiH, kaže da se Nacrtom zakona o sudovima BiH ne smanjuju nadležnosti Državnog suda, osobito kada su u pitanju krivična djela genocida i ratnih zločina.

Ministar Čolak pozdravlja praksu što se u posljednje vrijeme razvila između Tužilaštva i Suda BiH, kojom se veći broj predmeta ratnog zločina ocijenjenih kao manje složeni – u odnosu na jako složene, koje treba procesuirati na državnom nivou – ustupa kantonalnim i okružnim sudovima i sudu u Brčko Distriktu, javio je danas BIRN-Justice Report.

Ova praksa, prema Čolaku, rasterećuje Sud BiH i vodi bržem rješavanju tih predmeta.

“Nacrt zakona o sudovima BiH ni u kom slučaju ne dira u bilo kakvu nadležnost Državnog suda, posebice kada su u pitanju ratni zločini. Strategija prepoznaje Sud BiH kao ključnog nositelja aktivnosti na rješavanju predmeta ratnog zločina zbog izgrađenih kapaciteta tog suda u odnosu na druge sudove”, kaže Čolak, napominjući da se ne radi o nacrtu, već više kao “draftu”, zakona kojim se predviđa osnivanje novog apelacionog suda BiH.

Čolak otkriva i da će Protokol tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida biti potpisan sredinom decembra ove godine, iako je njegovo potpisivanje zaustavljeno prije više od godinu dana.

Prema ovom protokolu, kako navodi Čolak, suđenja za ratne zločine bi se vodila u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi, ima prebivalište, što bi riješilo problem nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine.

“Zaista, sporazum je jako kvalitetan, a na njega su suglasnost dali svi tužitelji u Tužiteljstvu BiH, s jedne strane, a s druge strane su uvažene i primjedbe koje su dolazile izvana. Mi smo ugradili jednu odredbu da ukoliko žrtve ne žele, dokazi i informacije o nekom predmetu neće biti prebačeni. Međutim, nemamo drugi način da riješimo ova pitanja, jer znamo da nema izručenja među zemljama u regionu”, kaže Čolak.

Nacrt zakona o sudovima u BiH predložilo je krajem augusta ove godine državno Ministarstvo pravde.

Ministar Čolak pojašnjava da ovaj zakon “ni u kojem slučaju ne smanjuje ovlasti Suda BiH”, te da jedino precizira zakonsku odredbu koja određuje za koje predmete ova institucija ima nadležnost.

“Ta odredba je postavljena dosta široko i ona zapravo daje mogućnost Sudu BiH da uzima predmete za koje isto tako može biti nadležan i neki entitetski ili kantonalni sud. U svakom slučaju, preširoko je postavljena ta odredba, zbog čega je potreban ovaj novi zakon”, tvrdi Čolak.

Ta odredba se tiče dosadašnje nadležnosti Suda BiH za krivična djela utvrđena entitetskim i zakonima Brčko Distrikta kada ta djela ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet države, kao i kada mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu.

Čolak kaže da bi ova odredba trebala na odgovarajući način biti pozicionirana u Kaznenom zakonu BiH. Reagirajući na iskazano nezadovoljstvo predloženim Nacrtom zakona iz Suda BiH – u kojem je kazano da se na različite načine slabe kapaciteti ove institucije, što direktno ugrožava provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina – Čolak odgovara da to nije istina.

“Ovim promjenama ćemo se samo dovesti u situaciju da više nemamo dileme hoće li neko ocijeniti da bi on trebalo da sudi ili neki drugi sud. Dakle, to treba zakon reći. Pojedinac, kada počini određeno kazneno djelo, treba znati koji će mu sud suditi, a da to ne bude ocjena nekog suda. To je materija zakona, a ne nešto o čemu treba odlučivati neki sud”, kaže Čolak.

Prema Čolaku, Nacrtom zakona se predviđa da ministar pravde BiH daje svoje mišljenje o imenovanju predsjednika Državnog suda. Čolak, međutim, kategorički odbija da se ovaj prijedlog može smatrati “napadom na neovisnost suda ili miješanjem izvršne u sudsku vlast”.

“Ne znam zašto bi to mišljenje bilo kome smetalo. Ja čak mislim da bi bilo dobro pribaviti što je moguće veći broj mišljenja jer bi to pomoglo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje o tome odlučuje”, pojašnjava ministar pravde BiH.

Čolak ističe da najvažniji dio novog Nacrta jeste prijedlog o osnivanju apelacionog suda BiH, koji bi rješavao žalbe na odluke Suda BiH.

“Taj novi sud bi trebao preuzeti praktično posao koji sada rade apelaciona vijeća Suda BiH i u tome se slaže profesionalna zajednica. U svim pravosuđima, ne samo u BiH nego i u okruženju, u prvom stupnju sudi jedan sud, a u drugom imaju druge sudove. To je bitno sa stajališta neovisnosti, profesionalnosti i objektivnosti”, kaže ministar pravde BiH.

Čolak otkriva i da su BiH i Srbija konačno dogovorile potpisivanje Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Ovaj protokol – koji predviđa razmjenu dokaza i čitavih predmeta između dviju država kako bi se procesuirali optuženi u mjestu boravka, umjesto dosadašnje prakse procesuiranja u mjestu počinjenja zločina – bio je zaustavljen u novembru prošle godine.

Tada je Predsjedništvo BiH blokiralo sporazum, ocijenivši da oni moraju dati saglasnost na sve međudržavne dogovore.

Međutim, Čolak kaže da bi sporazum trebao biti potpisan u prvoj polovini decembra ove godine, nakon što su prihvaćene određene sugestije stručnjaka i predstavnika žrtava.

Prema sadašnjem nacrtu protokola, tvrdi Čolak, predmeti neće biti prebačeni ukoliko žrtve ne pristanu.

“Jedini način je suradnja s našim susjedima ili razmjena informacija, i tako više nećemo doći u situaciju da susjedi raspisuju tjeralice za građanima u BiH i obrnuto. Treba da se ti postupci ubrzano rješavaju i da konačno u nekom razumnom roku stavimo točku na to razdoblje”, kaže Čolak.

U sklopu istrage, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je raspisalo potjernicu za nekoliko bosanskohercegovačkih državljana.

Na osnovu zahtjeva Srbije a zbog sumnje da su učestvovali u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, Ejub Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, bio je uhapšen u Velikoj Britaniji, a general Jovan Divjak u Austriji.

Sudovi u tim dvjema zemljama odlučili su da Ganića i Divjaka ne izruče Srbiji na daljnje procesuiranje.

(Vijesti.ba/Fena)

 

27.11.2012.

ADMIRAL MONTGOMERI: SAD ĆE PODRŽAVATI BiH U OBLASTI ODBRANE

Admiral Montgomeri: SAD će nastaviti pružati pomoć i podršku BiH u oblasti odbrane

image

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić primio je danas zamjenika komandanta EUCOM-a (američke komande za Evropu) admirala Marka Montgomerija i vojnog atašea SAD-a u BiH pukovika Scotta Millera, sa saradnicima.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH za prijem bila je zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planove Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, kao i pmoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Ahmed H. Omerović. 

Ministar Osmić je admirala Montgomerija i članove njegove delegacije upoznao o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i OSBiH na rješavanju pitanja vojne imovine i uništavanju viškova naoružanja i municije, te zahvalio vladi i Ministarstvu odbrane SAD-a za podršku i pomoć koju pružaju Ministarstvu odbrane BiH, posebno u procesu uništavanja viškova nestabilne municije i naoružanja. 

Tokom sastanka razmijenjeni su stavovi i mišljenja o dosadašnjoj saradnji i budućim aktivnostima na realizaciji važnih programa i projekata na kojima rade Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uz značajnu pomoć i podršku vlade SAD-a, koja se ostvaruje putem Ambasade SAD-a u BiH i Ureda vojnog atašea. 

Admiral Montgomeri obavijestio je ministra Osmića da će SAD nastaviti pružanje pomoći i podršku BiH kroz sve aktivne projekte i programe saradnje u oblasti reforme odbrane i saradnje u oblasti odbrane. 

Kao potvrdu za to naveo je odluku vlade SAD-a da  ne umanjuje dosadašnji iznos sredstava namijenjenih za podršku i pomoć BiH u narednoj godini radi potpune realizacije započetih zajedničkih programa i projekata saradnje, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

27.11.2012.

STEFAN FILE: EK OSTAJE KOD SVIH ONIH REFORMI KOJE SU PROVEDENE

File kazao da EK ostaje kod svih onih reformi koje su provedene

imageŠtefan Füle

...........................................................

SARAJEVO - Komesar Evropske komisije za proširenje Stefan File razgovarao je, jutros u Sarajevu s bh. liderima Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Stranke Demokratske Akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem koji su, nakon odvojenih susreta, u izjavi za novinare, izrazili zadovoljstvo tokom razgovora.

Lagumdžija je izrazio optimizam nakon tog susreta, te je kazao da je i File također zadovoljan pozitivnom klimom koja se, kako je Lagumdžija kazao, stvara u posljednjem periodu u BiH. 

Tihić je, nakon sastanka, kazao da je Filea informirao o zabrinutosti  "zbog pokušaja da se ponište neke reforme koje smo dosad proveli".

"Posebno sam ukazao na probleme vezane za izborni proces u Srebrenici, pokušaj policije, tužilaštva, političara da vršenjem pritiska ponište izborne rezultate u Srebrenici," kazao je on. 

Tihić kaže da je zadovoljan time što je File rekao da je Evropska komisija sad ovdje mnogo jače prisutna i da će prati sve procese koji se tiču evropskog puta i svega onoga što je ranije urađeno i što se planira uraditi ubuduće. 

U susretu je, kaže, jutros bilo riječi i provođenju presude Sejdić i Finci. On smatra da pitanje ravnopravnosti naroda, ne samo Hrvata, nego i Bošnjaka i Srba treba odvojeno rješavati od provođenja presude Sejdić i Finci. 

"Mnogo jednostavnije i brže bismo mogli tu presudu provesti ako pitanje ravnopravnosti ostavimo za kasnije", kaže Tihić. 

Precizirao je da je File kazao da „oni ostaju kod svih onih reformi koje su provedene, te da će to pažljivo pratiti“. 

Čović ističe da je Filea informirao o tome što je rađeno u posljednjih mjesec dana, "te zatražio da nam da tri mjeseca odnosno da bi mi do kraja trećeg mjeseca u Parlamentu završili sve što smo obećali u Mapi puta kad smo bili u Briselu". 

"Uvjeren sam da je to dovoljno vremena da riješimo pitanje presude suda u Strazburu, ali i mnogo druga pitanja. Insistirao sam na tome da je evropski put nešto što nudi optimizam i da se svi moramo više okrenuti razgovorima s EU i traženju rješenja", kazao je.  

I Čović je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo tokom razgovora, te ističe da je Fille dobro upućen u dešavanja u BiH, „naše manevre političke, zna nas dosta dobro“. 

"Želi biti prijatelj BiH i uvjeren sam da ćemo takvu poruku i dobiti nakon današnjih sastanaka. Recimo da je to okvir, kraj trećeg mjeseca, da bi mi morali u Parlamentu završiti priču oko presude, ekonomska i mnoga druga pitanja koja smo stavili sami sebi na dnevni red. Bez toga, bojim se, da ćemo biti u zamci rješavanja naših sporova", kaže on. 

Za vrijeme ove posjete BiH, File je sinoć u Istočnom Sarajevu, imao susret sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

(Vijesti.ba/Fena)

.........................................

........................................................

Bh. predstavnici nisu ispunili obaveze

imageStefan Fule
...........................................................

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule izjavio je nakon završetka današnjeg drugog dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) da "odlazi ohrabren napretkom koji je postignut u prethodnom periodu u Bosni i Hercegovini".

Fule je potom konstatirao da, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su na sebe preuzeli na sastanku u Bruxellesu koncem juna ove godine. Sastanak sa bh. liderima ocijenio je kao "veoma bitan i konstruktivan", javio je izjveštač agencije Anadolija.

"Naš drugi sastanak dijaloga na visokom nivo o pristupnom procesu je jasan signal naše snažene predanosti vašoj zemlji i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti  neophodan. Morat će biti proveden u idućem godinama u evropskih integracija BiH. Međutim, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koji su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu mjesecu održan u Bruxellesu. I dalje ne postoji dogovor o implementaciji presude u slučaju "Sjedić-Finici", model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen. To će dovesti do dodatnog odlaganja evropskih integracija vaše zemlje", rekao je , uz ostalo Fule.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeokoslav Bevanda smatra da je BiH napravila veliki napredak u procesu izgradnje integracijskog mehanizma.

"Raduje me atmosfera u kojoj je dijalog vođen, konkretnost i korektnost. Vijeće ministara će imati snažnu podršku nove parlamentarne većine za sve prijedloge na eveopskom putu BiH", rekao je Bevanda.

(Vijesti.ba/AA)

 

27.11.2012.

OHR: DRŽAVI DRŽAVNO

DRŽAVI DRŽAVNO

imageValentin Inzko

.........................................................

20. novembra, visoki predstavnik Valentin Incko riješio je sve dileme o statusu državne imovine. U pismu upućenom Zvonimiru Kutleši, predsjedavajućem Komisije za državnu imovinu, jasno je rekao da je država vlasnik državne imovine, te ukazao i na način, na koji treba da se riješi ovaj problem.

Također je pozvao ovu Komisiju da se uzdrži od daljnjeg izuzmanja imovine koja je pod zabranom raspolaganja.

Video prilog možete pogledati OVDJE.

(Vijesti.ba)

 

27.11.2012.

VALENTIN INZKO: KONAČNI IZBORNI REZULTAT U SREBRENICI NEĆE SE MIJENjATI

Konačni izborni rezultat u Srebrenici neće se mijenjati

imageValentin Inzko

.........................................................

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je Agenciji FENA da nije upoznat s detaljima zbog kojih su aktivisti Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" pozvani u policijsku stanicu, ali je naglasio da se Srebrenici treba vratiti normalan život.

Kazao je da se veliki zločin genocida nikada ne može zaboraviti, ali je istaknuo da se mora okrenuti i budućnosti.

"Izbori su završili, a izborne rezultate Centralna izborna komsija (CIK) već je jednom potvrdila. Možda je bilo nekih nepravilnosti koje treba razmotriti, ali konačni rezultat neće se mijenjati koliko god puta da se budu brojali glasovi koji su prebrojani dva ili tri puta", kazao je Inzko.

On smatra da se mora dozvoliti Skupštini općine Srebrenica da počne s radom tako da svi narodi i konstitutivni i ostali budu uključeni kako bi se Srebrenici dala nova perspektiva koju zaslužuje.

Visoki predstavnik u BiH je najavio da će na predstojećoj dvodnevnoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) ove sedmice zasigurno biti riječi i o Srebrenici.

Ipak, potvrdio je, da je u međunarodnoj zajednici sada takvo raspoloženje u kojem predstavnici međunarodne zajednice žele da domaće vlasti riješe što je moguće više problema samostalno.

Ističe da je to moguće jer mladi ljudi koji su se udružili pred izbore dokaz su da se može raditi zajedno.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića u ponedjeljak pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu" koja je tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala hiljade ljudi da se prijave u ovom gradu i glasaju.

(Vijesti.ba)

 

27.11.2012.

KNjIGA O SREBRENICI NE GOVORI O OSVETI I MRŽNjI

Senahid Halilović, preživjeli Srebreničanin, danas inžinjer tehnolog u Njujorku
Knjiga o Srebrenici ne govori o osveti i mržnji
Knjiga o Srebrenici: "Argentarija, Domavija, Srebrenica"
FOTO: "Webpublicapress"
Knjiga o Srebrenici ne govori o osveti i mržnji

Senahid Halilović nekim je čudom izbjegao genocid u Srebrenici. Ali je u toj kalvariji izgubio tri brata i oca. Ovaj 40-godišnji inžinjer tehnolog u Njujorku je od 2002. i već je, nakon savladanog engleskog jezika, ovdje magistrirao hemiju. Ove jeseni u Sarajevu je izašao njegov roman prvjenac "Argentarija, Domavija, Srebrenica".
U recenziji knjige profesor Ferid Muhić napisao je da je to "zaleđeni krik" čovjeka koji nije izabrao bijes, mržnju ili poziv na osvetu. On Haliloviću još pripisuje "savršeni mir, nirvanu i atraksiju, kakva se ne postiže ni postom ni molitvom, već samo iskustvom s dna života i katarzom...". Halilović povremeno obavlja i poslove imama u jednom od bošnjačkih islamskih centara u Njujorku.
U razgovoru za "Avaz" Halilović kaže da je ova knjiga nastala, na prvom mjestu, iz potrebe za istinom o Bosni i Bošnjacima u njoj.
- Edukacija je najvažnija. Istina o Bosni je kroz stoljeća izvrtana ili je ostala nedorečena. Ja sam ispisao jedan mali, "svoj" isječak iz te bosanske historije, koji je, bez obzira na prohujala stoljeća, od Kulina bana do Srebrenice naših dana, dotaknuo mene i moju generaciju. A dotaknuo je i naše pretke, pa i naše nasljednike, čini mi se na istim stazama historije. Smatrao sam da trebam zapisati ono što znam i kako sam sve to doživio u kontekstu Bosne kao nečeg što je veće od nas samih, pa i našeg stradanja. Minule događaje ugraditi u obrazovanje, koje će svima pomoći da se historija ne ponavlja - kaže Halilović, koji smatra da će se Bošnjaci, upravo zato jer su među najvećim žrtvama u minulim balkanskim ratovima, sve više baviti historijom u narednim desetljećima.
Kako je odolio ljudskom porivu da neki od njegovih likova ne podlegnu bolesti zvanoj osveta, i da u romanu ne progovori jezikom mržnje, pitanje je koje Haliloviću postavljaju mnogi čitaoci.
- Izbjegavao sam to namjerno i tjerao te misli kao što se tjera šejtan od sebe - kaže autor knjige o Srebrenici.
Upitan zašto se u svom romanu nije više pozabavio ličnim gubitkom najmilijih, Halilović kaže kako se plašio da time "ne umanji tuđu bol, a ne pretjera s vlastitom, jer svi smo pretrpjeli gubitak".
- Meni je najvažnije bilo da istaknem važnost traganja za draguljima istine, jer to je nevidljiva sila o koju se ne smijete ogriješiti ako je želite dokučiti - kaže Senahid Halilović.

Senahid Halilović nekim je čudom izbjegao genocid u Srebrenici. Ali je u toj kalvariji izgubio tri brata i oca. Ovaj 40-godišnji inžinjer tehnolog u Njujorku je od 2002. i već je, nakon savladanog engleskog jezika, ovdje magistrirao hemiju. Ove jeseni u Sarajevu je izašao njegov roman prvjenac "Argentarija, Domavija, Srebrenica".

U recenziji knjige profesor Ferid Muhić napisao je da je to "zaleđeni krik" čovjeka koji nije izabrao bijes, mržnju ili poziv na osvetu. On Haliloviću još pripisuje "savršeni mir, nirvanu i atraksiju, kakva se ne postiže ni postom ni molitvom, već samo iskustvom s dna života i katarzom...". Halilović povremeno obavlja i poslove imama u jednom od bošnjačkih islamskih centara u Njujorku.

U razgovoru za "Avaz" Halilović kaže da je ova knjiga nastala, na prvom mjestu, iz potrebe za istinom o Bosni i Bošnjacima u njoj.

- Edukacija je najvažnija. Istina o Bosni je kroz stoljeća izvrtana ili je ostala nedorečena. Ja sam ispisao jedan mali, "svoj" isječak iz te bosanske historije, koji je, bez obzira na prohujala stoljeća, od Kulina bana do Srebrenice naših dana, dotaknuo mene i moju generaciju. A dotaknuo je i naše pretke, pa i naše nasljednike, čini mi se na istim stazama historije. Smatrao sam da trebam zapisati ono što znam i kako sam sve to doživio u kontekstu Bosne kao nečeg što je veće od nas samih, pa i našeg stradanja. Minule događaje ugraditi u obrazovanje, koje će svima pomoći da se historija ne ponavlja - kaže Halilović, koji smatra da će se Bošnjaci, upravo zato jer su među najvećim žrtvama u minulim balkanskim ratovima, sve više baviti historijom u narednim desetljećima.

Kako je odolio ljudskom porivu da neki od njegovih likova ne podlegnu bolesti zvanoj osveta, i da u romanu ne progovori jezikom mržnje, pitanje je koje Haliloviću postavljaju mnogi čitaoci.

- Izbjegavao sam to namjerno i tjerao te misli kao što se tjera šejtan od sebe - kaže autor knjige o Srebrenici.

Upitan zašto se u svom romanu nije više pozabavio ličnim gubitkom najmilijih, Halilović kaže kako se plašio da time "ne umanji tuđu bol, a ne pretjera s vlastitom, jer svi smo pretrpjeli gubitak".

- Meni je najvažnije bilo da istaknem važnost traganja za draguljima istine, jer to je nevidljiva sila o koju se ne smijete ogriješiti ako je želite dokučiti - kaže Senahid Halilović.

Sud u Hagu je važan, ali prespor

- Imam svoje mišljenje o Haškom tribunalu! Važan je to sud, nema govora, ali ne znam da li će u potpunosti uspjeti u svojoj namjeri, jer predugo traje. Na kraju, u nekim instancama je nemoguće postići sudsku pravdu, jer koju to kaznu može zaslužiti stvorenje koje je naredilo pogubljenje više od 10.000 ljudskih duša?! Čini mi se zato ponekad kako je književnost pravednija od sudskog čekića. I zato ću ja još pisati, a pisat će i mnogi drugi o onome što sud ne može ili ne želi sudski sankcionirati. Mi ćemo naše vrijeme dokumentirati - kaže Halilović.

 

27.11.2012.

DA LI ĆE SE BiH OBRAČUNATI SA SVOJIM "SANADERIMA"

Da li će se BiH obračunati sa svojim "Sanaderima"

Foto: Midhat Poturović

....................................................

U Bosni i Hercegovini nema političke volje da se ta država obračuna sa organiziranim kriminalom i korupcijom. Ukoliko se nastavi raditi postojećim tempom, građani BiH neće dočekati da se procesuira neka „krupna riba“ poput slučaja Sanader u Hrvatskoj. Svi dosadašnji slučajevi procesuiranja političara u BiH završili su uglavnom oslobađajućim presudama.

Građani su zabrinuti jer korupcija ne jenjava u glavnim institucijama kao što su policija, carine i pojedina ministarstva. Očekuje se da će u utorak tokom posjete Bosni i Hercegovini komesara EU za proširenje Stefana Filea jedna od važnijih tema biti i borba protiv korupcije.

Presuda bivšem premijeru Republike Hrvatske Ivi Sanaderu u BiH ocijenjena je kao veliki događaj. Da li će se takav sudski epilog dogoditi i u BiH, zemlji koja opterećana korupcijom, ostalo je pod znakom pitanja. Glavni tužitelj Republičkog tužiteljstva Republike Srpske Švraka kaže da „kandidata“ za procesurianje ima, ali da je za to potrebna politička volja.

„Ispalo je, mislim takva je percepcija javnosti da je tužilaštvo odgovorno za kriminal. Međutim, kriminal ne nastaje u tužilaštvu, korpucija ne nastaje u tužilaštvu. To je mimo tužilaštva. Međutim, za procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala tzv. većih riba ili odgovornih ljudi potrebno je politička volja da se vrši odbračun s organiziranim kriminalom“, ističe Švraka.

Pred sudovima BiH do sada se našlo nekoliko takozvanih krupnih riba, poput Dragana Čovića, Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Nedžada Brankovića, Edhema Bičakičića, te braće Lijanović. U svim sudskim procesima oni su oslobođeni, što je dodatno umanjilo povjerenje javnosti u pravnu državu. Glavni tužitelj Tužiteljstva Federacije BiH Zdravko Knežević objašnjava što su uzroci oslobađajućih presuda.
Jedna od sudnica u Sudu BiH
​​
„Zadatak tužilaštva je da, nakon sproveden istrage, kada utvrdi dokaze o postojanju osnovane sumnje dotičnog počinioca krivičnog djela optuži i optužnicu dostavi sudu. Tek na sudu, u konceptu novog ZKP-a, tužilac ima prilike da se sučeli sa dokazima koje predočava odbrani. Ti dokazi nekad mogu uticati da sud, kad se završi dokazni postupak, ne dođe do ubjeđenja da su dokazi tužiteljstva van razumne i svake sumnje dovoljni da bi se dotično lice proglasilo krivim. Zbog toga rezultiraju oslobađajuće presude“, pojašnjava Knežević.    

Nedovoljan napredak u ovoj oblasti naveden je i u najnovijem izvješću Europske komisije za 2012. godine, u kojem je istaknuto da BiH mora procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije podići na veću razinu. Razloge takvog stanja, predsjednik Sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milorad Novković objašnjava ovako:

„Kada su u pitanju tužilaštva i sudovi, materijalno-tehnički uslovi su još uvijek ograničeni, tužilaštva nisu još uvijek popunjena sa potrebnim brojem tužilaca, a svakako da bi mogli biti rezultati rada po tim predmetima na jednom većem nivou.“   

Sa teorije na praksu

U BiH se o organiziranom kriminalu i korupciji priča, a malo radi. Jedno od mogućih rješenja je i poboljšanje suradnje policije i pravosudnih organa, smatra Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Dragan Lukač
​​„Mislim da se iz teorijskog promatranja problema organiziranog kriminala i korupcije trebe spustiti u nivo praktične primjene i djelovanja. Mislim da će, prije svega, biti bitno odrediti se spram mehanizama ili alata koji su nam potrebni da mi možemo biti uspješni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH. Tu mislim na sadejstvo policijskih organa, tužiteljstava i svakako sudova, koji daju završu riječ u svemu tome“, rekao je Lukač.

Kada bi se u BiH ozbiljno posvetilo pozornosti procesuiranju organiziranog kriminala i korupcije, ta država bi ostala bez više od polovice sadašnjih predstavnika vlasti, smatra Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH. Nema dovoljno motiva i ozbiljnosti za taj poduhvat, dodaje naša sugovornica.

„Bojim se da još uvijek odnos snaga u BiH ne može nam uliti neki optimizam da ćemo dočekati nešto slično, da one za koje se već godinama i govori, i postoje dokazi da su umiješani u korpuciju, a i dalje ostaju nanedodirljivi, ćemo vidjeti iza rešetaka upravo zbog toga što političke stranke, odnosno lideri političkih stranaka još uvijek vode glavnu riječ čak i o tome na koji način će pravosuđe funkcionisati, na koji način će se procesuirati korupcija“, navodi Korajlić.

Pravnici ističu kako su i sami građani vrlo često nespremni svjedočiti u tim procesima. Za što više uključivanje građana u borbu protiv korupcije zalaže se i Udruženje uzbunjivača BiH. Oni traže se se što prije donose zakon o zaštiti osoba koji prijavljuju korupciju.

„Postoji zakonska regulativa koja štiti ratno-profiterske, kriminalne grupacije - i svi to vidimo, nažalost. Međutim, niko nije niti procesuiran, niti je odgovarao za bilo kakvu nečasnu radnju i za bilo kakvo kriminalno djelo“, kaže Teofik Hadžiahmetović, član Upravnog odobra Udruženja.

Evo što kažu građani o prijavljivanju korupcije nadležnim organima:U proteklom razdoblju BiH je kreirala nekoliko posebnih tijela za borbu protiv korupcije. Također je usvojila dvije antikorupcijske strategije. No, sve to još uvijek je nedovoljno da se stane u kraj problemu koji u BiH godinama poprima sve veće razmjere

 

27.11.2012.

SRBIJA IZMEĐU CRKVENE I OVOZEMALjSKE POLITIKE

Srbija između crkvene i ovozemaljske politike

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej

...........................................

Patrijarh Irinej o „srpskom i slovenskom putu“, premijer Ivica Dačić takođe o putu koji predstoji, ali u Evrpsku uniju. Suprotne stavove izneli su tokom i nakon događaja u čijem je centru bio patrijarh, a prisustvovao mu je čitav državni vrh uključujući i premijera.

Reč je o nedeljnom parastosu srpskim žrtvama ratova iz devedestih, koji je prethodio protestnoj šetnji centrom prestonice zbog oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača. No, koliko ocene patrijarha evociraju na ideologiju koja je Srbiju vodila u izolaciju i donela joj osudu zapadnog sveta, toliko zapravo ni izjave premijera ne ukazuju kakav je i da li je suštinski obrt ova država spremna da učini.

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju ovo nije bio prvi put da deli izuzetno oštre lekcije političarima. Hteo ili ne, Dačić se suočava sa ekstremizmom koji je izazov njegovim nastojanjima (podcrtanim i kroz dosadašnja dva susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem) da u uslovima posrnuća otpočelog nakon srpskih izbora u maju, održi stabilne regionalne odnose. Podvlači to i istoričar Nikola Samardžić.

„On je prinuđen i zbog svojih ličnih i zbog partijskih interesa da na ovakve ekstremističke izazove odgovori na način na koji je odgovorio. Na isti način on je pokušao da smiri ovdašnju javnost posle oslobađajućih haških presuda Gotovini i Markaču. Uopšte da odgovori toj histeriji koja je usledila pre svega usled opšteg zaborava na tok događaja koji je doveo do ’Oluje’,“ kaže Samardžić.

Niko ne otvara pitanje procesa koji su prethodili. Nakon oslobođenja dvojice hrvatskih generala „Oluja“ se u srpskoj politici i medijima tretira skoro pa kao izolovan događaj bez uzroka, a sa tragičnim posledicama po stradale i izbegle. Na krilima tako obojenog vraćanja u prošlost, patrijah Irinej povezuje finale postupka u Hagu, sa pitanjem Kosova, te sa srpskim i onako često nesigurnim evroaspiracijama. On poručuje da ako Srbija treba da se odrekne Kosova kako bi ušla u Evropsku uniju, onda joj hvala na tom pozivu.

„Mi ćemo ostati da živimo svojim životom. Teškim i mukotrpnim. U kome smo živeli pet stotina godina“, kazao je patrijarh Irinej.

Nikola Samardžić će prokomentarisati: “Hvala mu lepo. Neka putuje po Srbiji na magarcu, kao što se putovalo pre petsto godina. Kada to bude učinio steći će moralni kredibilitet da daje takve izjave”.
Ivica Dačić
​​
Ta dvoličnost dobro je poznata javnosti, a na nju je ukazivao i bivši patrijarh Pavle, posebno se čudeći nad lukskuznim automobilima srpskih episkopa, kojih se nisu odricali ni u vremenima dubokog siromaštva. Svo to bljaštavilo, međutim, nije bitno umanjilo rejting Crkve u javnom mnenju.

Pri tome sklonost ka materijalnom koja “krasi" crkvene oce, potpuno je suprotna nadahnutoj retorici ispunjenoj pokličima za samožrtvovanje, spakovanim u kontekst neprestano “raspetog” “nebeskog naroda”. Tim sudbinom predodređenim mukama, u koje očigledno veruje i patrijarh, kraj se ne nazire. Analitičar Mirka Đorđevića odgovara na naše pitanje:

“Da li je Crkva jedinstvena u tom pogledu, mislim na episkopat, Sabor, nisam sasvim siguran. Ali da je dominantna struja koja svoju politiku izvodi iz kosovskog zaveta to je jasno. To se odavno koristi crkvenom jeziku kao sve te dobro poznate sintagme ‘mi ćemo izabrati carstvo nebesko, a nećemo mariti za carstvo zemaljsko’”.

Lični i opšti interesi

Da se ne radi tek o pukom mitu, nego snazi ideje kojom su se, na žalost Srbije, nemalobrojne političke elite vodile ne treba previše podsećati. Uostalom, tokom službe u Sabornoj crkvi vodeći ljudi Vlade, kao i predsednik Skupštine, stajali su levo od oltara i ćutke odslušali patrijarhovu besedu. Da bi se potom prvi vicepremijer, desno orijentisani, Aleksandar Vučić i premijer, levo orijentisani, Ivica Dačić pojavili zajedno sa patrijarhom na balkonu Patrijaršije. Bez obzira na političku orijentaciju, bliskost sa Crkvom očigledno je na visokoj ceni. Ipak, kada je sišao ispred Patrijašije, Dačić je zaključio:

Nikola Samardžić
​​“Mi možemo da kažemo da nećemo u Evropsku uniju. Pa hoće neko posle toga da nam vrati Kosovo? Neće”.

Dakle, potpuno suprotno ranijim patrijarhovom rečima. Nikola Samardžić podvlači da je dobro to što se aktuelna Vlada pomera prema političkom centru.

“To je ohrabrujuće. Uveren sam da oni to čine pre svega zbog sopstvenih interesa. Ali ako se ti njihovi lični interesi poklapaju sa opštim javnim interesom, to je onda sasim u redu”, kaže Samardžić.

No greška bi bilo reći da je u dasadašnjem Dačićevom političkom kursu moguće uočiti čist reformski ili čist revizionistički pravac. Tu ima svega. Pa i kada govori o Kosovu, on će na primer reći da su “nam ga oni oteli”. Takođe, je sklon obećanjima da niko neće “izdati” ili “prodati” Kosovo, bez dodatnih pojašnjenja šta to zapravo znači osim što postiže efekat jeftine propagande, a na čemu je čitavu deceniju uspešno jahao njegov politički otac Slobodan Milošević. Ali ni po tome nije izuzetan jer od kosovskog mita nije zazirala ni Tadićeva ili prethodne postpetooktobarske vrhuške. Do danas se nije pojavila elita, koja se dokopala vlasti, a da je istovremeno bila spremna da duboki rez i jasno se distancira od političke mitomanije, te se isto tako nedvosmisleno prihvati politike koja uzdigla kvalitet života na mesto na pijadestal najbitnije vrednosti.

Taj manjak volje za tu vrstu reza, navodi i Mirko Đorđević, uzrok je stalnog vraćanja doktrinama crkvene, a ne ovozemaljske Srbije.

“Pri čemu, na žalost, ova crkvena Srbija ima dominantnu ulogu. Najpre zbog našeg tradicionalizma i masovnog kolektivizma. A drugo zato što ta crkvena Srbija uživa podršku, kao što je to bio slučaj i poslednjih dvadesetak godina, vladajućih struktura. Ja u tome ne vidim ništa dobro jer politika je umeće mogućeg, ali mi poslednjih tridesetak godina vodimo politiku nemogućeg”, ocenjuje Đorđević.

 

27.11.2012.

RADIKALSKA RETORIKA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA - IVO JOSIPOVIĆ: HRVATSKA NEĆE PODLEĆI HISTERIJI

Radikalska retorika srpskog predsednika

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

...........................................

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić je u intervjuu domaćem tabloidu Kurir rekao da se sa državom koja slavi svoj zločin, mislivši na Hrvatsku, ne može iskreno, otvoreno i srdačno sarađivati. Zatim je optužio hrvatskog predsednika Ivu Josipovića da je samo tražio razloge da se dve države ne mire, da je laž da je ljut zbog nečega što je Nikolić rekao o Vukovaru.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Tomislav Nikolić rekao da je “velika Srbija njegov neostvareni san” i da je “Vukovar bio srpski grad i da se Hrvati nemaju tamo zašto vraćati”, kad stižu nove problematične izjave, sada već predsednika države sa višemesečnim iskustvom, na talasu desničarske antihrvatske i antievropske euforije u Srbiji povodom oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Hrvatski predsednik Josipović je, kaže Nikolić, čekao ovu presudu.

Branka Prpa
​​“On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kaže on. ”To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", izjavio je predsednik Srbije.

Istoričarka Branka Prpa kaže da su ovakve izjave u skladu sa Nikolićevom ratnom biografijom.

„Mislim da je predsednik Nikolić prekoračio granicu razuma. Pre svega zbog toga što se svi vrlo dobro sećamo kakve su bile političke izjave Tomislava Nikolića od pre nekoliko godina,  stalno insistiranje na granicama Srbije duboko u hrvatskoj teritoriji. Šešelj je uz to i akter, učesnik rata. Drugo, reći da je Srbija jedina žrtva tog rata je zaista somnabulno. Dakle, ne postoji još u političkom govoru, na žalost, želje da se suoči sa onim za šta je Srbija zaista odgovorna. Ona je odgovorna za započinjanje jednog rata, za devastaciju i za ogromne ljudske žrtve“, kaže Prpa.

Prekrupan zalogaj

Radikalsku retoriku sprskog predsednika hrvatski novinar Marinko Čulić vidi kao govor koji nas vraća u 90-te.

„Ove Nikolićeve riječi će sigurno ovde imati odjeka, jer se ovih dana sa velikom pozornošću gleda kako se reagira u Srbiji na oslobađajuću presudu generalima. One su stvarno govor 90-ih“, kaže Čulić koji je, inače, veoma kritički ovih dana pisao o hrvatskoj euforiji tim povodom, kritikujući Josipovićeve izjave, smatrajući da se i Hrvatska ovih dana vratila u ratne godine.

Za RSE Čulić kaže da su neke okolnosti nadrasle Nikolića.
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
​​​​​​........................................................................
„Ko bi rekao da će njega dočekati oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču? To je prekrupan zalogaj za njega. To je njega zapravo zgazilo. Čini mi se da se zatvara jedan krug koji ne miriše na dobro. Sada Nikolićeve izjave na početku predsjednikovanja djeluju dobrodušno, benigno u odnosu na ovo što se sada dogodilo. Mislim da će trebati dosta dugo vremena da se to sanira“, ocenjuje Čulić.

Ovo što se sada govori, to vodi Srbiju u novi izolacionizam kaže Branka Prpa.

“Sada se ne osporava samo saradnja sa Hrvatskom, već i sa EU", navodi ona.

Marinko Čulić kaže da Nikolić očigledno nema kapacitet da jednu desničarsku partiju sa radikalskom prošlošću prevede u partiju koja će odigrati važnu ulogu u procesu pomirenja, kao što je to svojevremeno uspelo HDZ-u. Ipak, on smatra da se srpsko hrvatski odnosi mogu ponovo vratiti u kolosek normalizacije i nudi oprobani recept.

„U vrijeme Đinđića princip je bio: idemo rješavati ono što možemo riješiti. Ova usijana pitanja ostavimo po strani. Sada se za narednih mjesec-dva ništa ne može napraviti, a nakon nekog vremena treba primeniti taj pristup. Ostavimo ta usijana pitanja iz prošlosti po strani, rješavajmo što se da riješiti. Jedini izlaz vidim u tome. Korak po korak!“ ističe Čulić.

Član Foruma za međunarodne odnose Al Pinto Brkić kaže da je intervju bio u skladu sa trenutnim raspoloženjem javnosti u Srbiji, da ne odudara od onoga što su ovih dana govorili i drugi zvaničnici, uključujući i premijera Ivicu Dačića, o potrebi revidiranja odnosa sa Hrvatskom. Ali, s obzirom na iskustvo iz kratkog Nikolićevog predsednikovanja, treba sačekati, upozorava Brkić.

“Iza svake te izjave, intervjua predsednika Nikolića, dođe neka vrsta objašnjenja njegovih savetnika ili MIP-a i treba sačekati nekoliko dana da se malo utiša ta vrsta kritika javnosti u Srbiji u vezi sa haškom presudom generalima, pre nego što se definiše neka vrsta zvanične politike. Jer, buduće odnose Beograda i Zagreba bi trebalo posmatrati kao odnose jedne članice EU i jedne zemlje koja je kandidat za članstvo”.

Nikolić je otkrio da se sa predsedavajućim Skupštine UN Vukom Jeremićem dogovarao o sednici svetskog parlamenta zakazanog za 10. april i najavio da će govoriti kao Kastro dok ga ne isteraju iz sale. Tu sednicu pod Jeremićevim čekićem, on vidi kao “jedinstvenu priliku da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojimo koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svetskog rata. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju", to će svetu kome “predsedava” Vuk Jeremić sručiti u lice Tomislav Nikolić. Eh, kad bi još umesto njega tu priliku imao njegov bivši šef Vojislav Šešelj!
..........................................
...............................................................

Josipović: Hrvatska neće podleći histeriji

Ivo Josipović

........................................

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak da stavovi iz najnovijeg intervjua srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja. I dalje se provodi istraga nad dvojicom nasilnika iz Đevrsaka nedaleko Knina, a novi incidenti nisu zabilježeni, kažu u šibensko-kninskoj policijskoj upravi.

„Ovakvi nastupi sigurno nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja,“ komentirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović teze iznesene u najnovijem interviewu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i dodao:

„Naša pozicija je jasna: Hrvatska je zemlja koja zna zaštititi svoje interese, koja će to uvijek činiti i koja – sa druge strane – neće podleći nikakvoj histeriji.“

Nije bilo nikakvog dogovora o povlačenju tužbi, dodao je Josipović.

„Vjerojatno predsjednik Nikolić misli na onu opću izjavu koju i naša Vlada i gospođa ministrica Pusić uvijek kažu da – kada bi Srbija ispunila sve ono radi čega je tužba i podnesena, da bi tužba postala nepotrebna. Ali u svakom slučaju, o mogućim nagodbama ili bilo čemu odlučuje Vlada, a sudeći po ovim izjavama za tako što ima malo prostora“, rekao je predsjednik Hrvatske.

Josipović je komentirao i Nikolićevu izjavu kako je nakon ove presude Haškog tribunala nepristojno primati Hrvatsku u Europsku uniju, a Srbiju držati sa strane.

„Srećom, gospodin Nikolić ne odlučuje o tome!  O tome odlučuje Europska unija i odluka je pozitivna i bit će pozitivna. A presuda je – volio je ili ne volio – donesena od strane najvišeg suda te vrste koji se bavi zločinima na području bivše Jugoslavije. Takva je kakva je, i dužnost je koja proizlazi iz međunarodnog prava da se presuda poštuje.“

„Iako to jedno vrijeme nije bio slučaj, hrvatsko pravosuđe sada sve zločine tretira  jednako, neovisno o nacionalnosti žrtava i počinitelja,“ kazao je Josipović naglašavajući važnost procesuiranja zločina potkraj i nakon „Oluje“.

„Jedno vrijeme su te istrage zastale i iz razloga što Haški sud ima prioritet u progonu onih djela koja je Haški sud uzeo, a sada predmet gotov i otvara se prostor da naša tijela intenzivnije rade na tome“, kazao je on.

Smirivanje lopte

Osim Josipovića, i drugi su najviši hrvatski dužnosnici najavili procesuiranje konkretnih ratnih zločina potkraj i nakon „Oluje“. Prioriteti hrvatske  istrage su Gošić i Varivode sa 16 ubijenih srpskih civila par tjedana  po završetku  „Oluje“, za što se sumnjiči pripadnike hrvatskih snaga,  i Dvor na Uni sa 17 ubijenih, najvećim dijelom mentalnih bolesnika posljednjeg dana „Oluje“, za što  mediji - ovisno  o pripadnosti - terete hrvatske snage,  srbijanske  Crvene beretke, Armiju BiH i pripadnike paravojske pobunjenih hrvatskih Srba.

Dvojica nasilnika koji su nakon noći u disku u nedjelju prije podne upali u kafić u Đevrskama nedaleko Knina i prijetili i iživljavali se na gostima mahom srpske nacionalnosti  još su na policijskoj obradi, izvijestila nas je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor. Iako neki čelnici srpske manjine upravo ovaj prostor ocjenjuju najtrusnijim i najbremenitijim međuetničkim konfliktima, nakon paljenja hrvatske zastave nedaleko Knina i ovog incidenta u Đevrskama nema eskalacije incidenata, kazala je.

„U ovom vremenu od izricanja presude naovamo ne bilježimo nekakav značajan broj incidenata u kojima sudjeluju  građani hrvatske i srpske nacionalnosti, dakle  ništa posebno.  Uobičajeno tu i tamo ima sporadičnih događaja kao i uvijek, ali – ništa posebno“, navodi Kosor.

Na fonu opetovanih Josipovićevih poruka o smirivanju lopte i smanjenju tenzija, i politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE najavljuje smirivanje situacije u Hrvatskoj oko Gotovine.

„U Hrvatskoj jest bilo određenog trijumfalizma, jest bilo pokušaja da se o istom trošku s Gotovinom rehabilitira i Tuđman, međutim to sve skupa nije u interesu dominantnom dijelu današnje hrvatske političke arene pa sve to nije dobilo nekakav veliki odjek, i cijela situacija sa oslobađajućim presudama u Hrvatskoj polako odlazi u zaborav“, kaže Gjenero.

 

27.11.2012.

CRVENO I CRNO NA KOSOVU: 100. GODIŠNjICA ALBANSKE NEZAVISNOSTI

Crveno i crno na Kosovu: 100. godišnjica albanske nezavisnosti

.......................................................

Na stogodišnjicu nezavisnosti Albanije, na Kosovu ne samo da se slavi, već se i otvoreno izražava žaljenje što Albanci ne žive u jednoj jedinstvenoj državi na Balkanu.

Na održanoj akademiji povodom stogodišnjice od postojanja Albanije, u organizaciji premijera Kosova Hashima Thaçija, obelodanjene su činjenice i istorijski argumenti koji su doveli do proglašenja nezavisnosti Albanije, ali uz prisećanje da je ovaj dan podelio Albance u nekoliko država.

Premijer Thaçi je naveo da, kada se govori o formiranju albanske države i podizanju zastave u Valoni 28. novembra 1912. godine, treba se setiti svih oni koji su dali svoje živote za slobodu Albanaca na svim etničkim teritorijama.

Formiranje dve nezavisne države, Albanije i Kosova, za Thaçija nije najbolje rešenje, ali je realnost.

“Kosovo koje je dalo doprinos za nezavisnost Albanije sa ustankom na čelu Hasana Prishtine, i u mnogim drugim mestima van Albanije, danas ima onih koji nam kažu da imamo dve države. Mi nismo napravili dve države svojevoljno. Ovo je realnost. Ali, mnogo bi bolje živeli u jednoj jedinoj državi unutar evropske porodice”, kazao je Thaci.

U međuvremenu, aktivista Adem Demaçi, poznat kao simbol otpora na Kosovu, govorio je o nekoliko istorijskih dešavanja u regionu koja su se okončala nezavisnošću Albanije, pre 100 godina. Ova nezavisnost je međutim, prema njegovim rečima, nepravdeno podelila Albance u šest različitih zemalja.

“Uz Božiju pomoć, i našom borbom i otporom, došli smo do ove situacije danas, da bez naše želje imamo dve države, ali opet, bolje dve nego pola. Mi smo dve albanske zemlje, i pevamo dve himne, ovo je paradoks koji ne postoji u svetu, ali mi smo paradoksalan narod. Mi postižemo čuda koja niko ne može da predvidi”, kazao je Demaçi.

I poznati kosovski akademik Rexhep Qosja, govoreći o istorijski činjenicama naveo je da proglašenjem nezavisnosti Albanija nije dobila željenu slobodu, a narod se pritom podelio.

“Konferencija ambasadora u Londonu iz 1913, donela je veliko razočaranje albanskom narodu i Ismailu Qemajliu, ostavljajući tako polovinu albanskog naroda van albanskih granica, nad kojima su Srbija, Crna Gora i Grčka vršile nasilje  teror, etničko čišćenje Albanaca”, rekao je on.

I akademik Qosja je izrazio uverenje da će ideal Ismaila Qemalija i njegovih saradnika, koji su doneli nezavisnost i Kosovu, jednog dana kulminirati i realizacijom etničke Albanije.

Inače, od proglašenja nezavisnosti Kosova, kosovsko rukovodstvo nijednom ranije nije ovoliko govorilo o albanskom nacionalnom ujedinjenju, kao što je to sada ovih dana, pre 28. novembra kada se obeležava dan albanske zastave i stogodišnjica nezavisnosti Albanije.  

Za kosovske Albance, albanska zastava je jedina koja simbolizira naciju, a za koju su mnogi dali živote, i stoga su kosovski Albanci više vezani za albansku od one državne zastave.

 

27.11.2012.

IGNORISANjE ALBANSKE PROSLAVE SKOPLjE POKAZALO NEODGOVORNOST

Ignorisanjem albanske proslave Skoplje pokazalo neodgovornost

Premijeri Albanije i Kosova, Salji Beriša i Hašim Tači, na proslavi u Skoplju, 25. novembar 2012.

Premijeri Albanije i Kosova, Salji Beriša i Hašim Tači, na proslavi u Skoplju, 25. novembar 2012.

............................................................

Neodgovorno je ponašanje makedonskih predstavnika u vladi, koji nisu prisustvovali proslavi 100-godišnjice albanske nezavisnosti, komentarišu eksperti. Time su pokazali nepoštovanje prema sugrađanima iz druge etničke zajednice, prema premijerima Albanije i Kosova koji su bili prisutni na proslavi i propustili su šansu da doprinesu suživotu.

Analitičar Albert Musliu kaže da se u Makedoniji na žalost sve podređuje dnevnoj politici, pa se tako propušta šansa za dobar gest i da se u ovakvim prilikama prevaziđu dnevnopolitičke tenzije i nesuglasice. Neprisustvo makedonskih predstavnika na proslavi ne može se tumačiti kao neinformisanost, smatra Musliu.

"Mislim da se najviše može smatrati kao neodgovornost i ponašanje koje se ne može popraviti, jer su ovakvi trenuci retki, ovakva proslava se događa jednom u sto godina", ističe Musliu.

Albanci na ulicama Skoplja slavili su Dan zastave i 100. godina od albanske nezavisnosti, 25. novembar 2012.
​​Premijer Nikola Gruevski nije prisustvovao jer je, kako je bilo najavljeno, baš na dan proslave trebalo je da otputuje u SAD, u lov na investicije. Ali samo premijer ne čini vladu, cela vlada vodi državu, u njoj ima dvadesetak ministara, vicepremijera koji ga menjaju kad je odsutan. Nije se oglasio niti kabinet predsednika države, kaže Vlado Dimovski iz Centra za međuetničku toleranciju.

"Jednostavno, to je ignorisanje, što smatram da je loša stvar. Možda ne bi smetalo kada bi se uputila jedna čestitka ili kad bi se prisustvovalo proslavi. Na kraju krajeva, imamo primera kada su makedonski funkcioneri prisustvovali na proslavi kod Albanaca, gde se govorilo samo na albanskom jeziku", navodi Dimovski.

Dimovski kaže da se proslava trebala iskoristiti i da bi se pokazala dobra volja za poštovanje drugog.

"Mislim da su možda i namerne provokacije od strane koalicionog partnera. Mora se pokazati dobra volja da se na kraju krajeva poštuje susedna država", ocenjuje on.

Musliu smatra da se neodgovorno ponašanje političara reflektuje i na građane.

"Ovakvo neodgovorno ponašanje, neuključivanje i nemanje razumevanja za drugu stranu, uvek mogu iskoristiti elementi koji nisu za suživot za neke svoje ciljeve".

Na proslavi u Skoplju osim premijera Albanije i Kosova, prisustvovali su i članovi vlade iz Demokratske unije za integraciju, albanskog partnera u vladi Makedonije.

 

27.11.2012.

ASMIR BEGOVIĆ NOMINOVAN ZA NAJBOLjEG IGRAČA SVIJETA U NOVEMBRU!

Begović nominovan za najboljeg igrača svijeta u novembru!

 

26.11.2012.

 

 

Begović nominovan za najboljeg igrača svijeta u novembru!

Veliko priznanje za Ministra odbrane

..............................

Piše: O. Škundrić

Sjajni golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Stoke Citya Asmir Begović nalazi su među nominovanima za najboljeg igrača svijeta za mjesec novembar

Ugledni američko-kandaski portal Bleacherreport uvrstio je Asmira Begovića među deset najboljih igrača na svijetu za mjesec novembar zbog njegove više nego fantastične forme ovog mjeseca.

"Bez pretjerivanja možemo reći da je u ovom trenutku Asmir Begović vjerovatno najbolji golman Premiershipa. Reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je fantastičan na golu Stokea od početka ove sezone. Međutim, njegove odbrane u novembru su na najvišem mogućem nivou. Ovog mjeseca Begović je bio glavni akter u penjanju Stokea iz dna prema sredini tabele. Od kako su poraženi od Norwicha, Stoke je neporažen tri utakmice u kojima su primili samo jedan gol protiv West Hama, a glavni razlog za to je Asmir Begović", navodi ovaj portal.

Osim Begovića, kandidati za svjetskog igrača ovog mjeseca su: Zlatan Ibrahimović (PSG), Luis Suarez (Liverpool), Victor Wanyama (Celtic), Lionel Messi (Barcelona), Kwadwo Asamoah (Juventus), Sergio Agüero (Manchester City), Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich), Toni Kroos (Bayern Munich), Edinson Cavani (Napoli).

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240325

Powered by Blogger.ba