Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.11.2012.

ROBERT FISK: OTVARANjE "VRATA PAKLA" U GAZI I NOVINARSKI KLIŠEI

Robert Fisk: Otvaranje "vrata pakla" u Gazi i novinarski klišei

Stanovnici izraelskog grada Aškelon iščekuju ispaljivanje projektila iz proturaketne baterije, 18. novembar 2012.

...........................................................

Robert Fisk (Independent)

Teror, teror, teror, teror, teror. I idemo ponovo. Izrael će da „iskorijeni palestinski teror“ – to je ono što tvrde da rade, neuspješno, posljednje 64 godine – dok Hamas, najnovija palestinska morbidna paravojna formacija, najavljuje da je Izrael „otvorio vrata pakla“ ubistvom njihovog vođe Ahmeda al-Jabarija.

Hezbollah je nekoliko puta objavila da je Izrael „otvorio vrata pakla“ napadajući Liban. Yasser Arafat, koji je prvo bio super-terorista a nakon toga super-državnik nakon što je kapitulirao u dvorištu Bijele kuće, i ponovo postao super-terorista kada je shvatio da je prevaren – također je govorio o „vratima pakla“ 1982.

A mi novinari pišemo kao medvjedi zabavljači i ponavljamo sve klišee koje smo koristili posljednih 40 godina. Ubistvo gospodina Jabarija je bio „ciljani napad“, to je bio „hirurški zračni napad“ – kao što su to bili izraelski „hirurški zračni napadi“ u kojima je ubijeno skoro 17.000 civila u Libanu 1982. godine, 1.200 Libanaca, većinom civila, 2006. godine ili 1.300 Palestinaca, većinom civila, u Gazi 2008. i 2009. godine, ili trudna žena i dijete koji su ubijeni tokom  „hirurških zračnih napada“ u Gazi prošle sedmice i 11 civila ubijenih u jednoj kući u Gazi jučer. Barem Hamas ne tvrdi da izvodi „hirurške napade“ kada ispaljuje svoje Godzilla rakete. Oni žele ubiti Izralece, svejedno da li su u pitanju žene ili djeca.

Takvi su, istini za volju, i izraelski napadi na Gazu, ali to ne smijete izgovoriti jer će vas optužiti da ste anti-semitski nacista, to jest da ste jednako zli, pokvareni, đavolski i ubistveni kao Hamas, pokret s kojim je Izrael – ali to ne spominjite – dragovoljno pregovarao osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su ohrabrili grupu mafijaša da preuzmu vlast u Gazi i smaknu protjeranog super-teroristu Arafata.

Omjer broja poginulih između Palestinaca i Izraelaca u Gazi je dosegao 16 naspram jedan (do nedjelje 18. novembra). Taj će se omjer, naravno, povećati; u sukobu 2008/09 je iznosio 100 naspram 1.

Mi, također, stvaramo mitove. Posljednji izraelski rat u Gazi je bio nevjerovatan uspjeh – „iskorjenjivanje terora“ naravno – takav da njihove elitne jedinice nisu mogle ni naći svog zarobljenog vojnika Gilada Shalita, kojeg je lično Jabari predao prošle godine.

Gospodin Jabari je bio Hamasov „vođa iz sjenke broj 1“, navodi Associated Press. Ali kako može biti iz sjenke kada znamo njegov datum rođenja, detalje o porodici, broj godina koje je proveo u zatvoru kada je prešao iz Fataha u Hamas?

Kad sam već kod te teme, godine u izraelskom zatočeništvu nisu od gospodina Jabarija napravile pacifistu, zar ne? Nećemo, znači, proljevati suze; to je bio čovjek koji je živio i umro kao ratnik, što je sudbina koja neće utjecati na izraelske zračne ratnike koji ubijaju civile u Gazi.

Washington podržava pravo Izraela „na samoodbranu“ i onda tvrdi da je neutralan – kao da izraelske bombe ispaljene na Gazu nisu došle iz SAD-a isto kao što su Fajr-5 rakete došle iz Irana.

"Stub Licemjerstva"

U međuvremenu, jadni William Hague smatra Hamas „odgovornim“ za posljednji rat. Iako nema dokaza za te tvrdnje. Atlantic Monthly magazin navodi da je izraelsko ubistvo „mentalno nesposobnog“ Palestinca koji je zalutao u blizini granice najvjerovatnije uzrok ovome ratu.

Drugi smatraju da je glavna provokacija bilo ubistvo jednog palestinskog dječaka. Ubile su ga izraelske snage kada je naoružana grupa Palestinaca pokušala preći prvu liniju i suočila se sa izraelskim tenkovima. U tom slučaju su palestinski plaćenici – ne Hamas – započeli ovo oružano prepucavanje.

Da li postoji nešto što bi moglo zaustaviti ovu besmislicu, ovaj rat? Stotine raketa je ispaljeno na Izrael. Istina. Hiljade jutara zemlje je Izrael ukrao Arapima – za Jevreje i samo za njih – na Zapadnoj obali. Sada čak nema dovoljno zemlje za palestinsku državu.

Molim vas, izbrišite posljednje dvije rečenice. Postoje samo dobri i loši momci u ovom bezumnom konfliktu u kojem Izrael tvrdi da spada u dobre momke, čemu kliču zapadnjačke zemlje (koje se onda pitaju zašto veliki broj muslimana ne voli zapad).

Problem je u tome što su akcije Izraela na Zapadnoj obali i opsada Gaze dodatno približili događaj kojeg se Izrael navodno najviše boji: uništenje Izraela.

U raketnoj borbi, ne samo iranskih Fajr-5 i bespilotnih letjelica Hezbollaha, obje strane započinju novi rat. To više nije pitanje izraelskih tenkova koji prelaze libansku granicu ili granicu Gaze. U pitanju su rakete i razvijene bespilotne letjelice i računarski napadi ili „cyber terorizam“ ako ga čine muslimani; raskomadana ljudska tijela odbačena sa strane će biti još manje bitna nego u posljednja tri dana.

Arapsko buđenje je sada krenulo sasvim novim putem; njihovi vođe će morati slijediti raspoloženje javnosti. Pretpostavljam da će se to desiti i jadnom kralju Jordana, Abdullahu. Američko lažno zalaganje za „mir“ na strani Izraela Arapima više ništa ne vrijedi.

Ako Benjamin Netanyahu vjeruje da je na prvu iransku Fajr raketu neophodno odgovoriti napadom Izraela na Iran, i ako Iran uzvrati – a možda i Amerikanci, što bi uvelo i Hezbollah u konflikt – i ako američki predsjednik Barack Obama ponovo bude uvučen u novi zapadno-muslimanski rat, šta će se onda desiti?

Pa, Izrael će tražiti primirje, kako to inače i radi u ratovima protiv Hezbollaha. Ponovo će moliti za bezuvjetnu podršku Zapada u svojim borbama protiv svjetskih zala, uključujući Iran.

I zašto ne slaviti ubistvo gospodina Jabarija? Molim vas, zaboravite da su Izraleci pregovarali putem njemačke tajne službe sa gospodinom Jabarijem lično, prije manje od godinu dana. Sa „teroristima“ se ne može pregovarati, zar ne? Izrael ovo posljednje krvoproliće naziva 'Operacija Stub Odbrane'. Više mi djeluje kao 'Stub Licemjerstva'.

Prevela: D.F.

 

21.11.2012.

OMAR BADDAR ZA "HUFFINGTON POST": PET NAJVECIH LAŽI ZAPADNIH MEDIJA O NAPADU NA GAZU

Omar Baddar za "Huffington Post"
Pet najvećih laži zapadnih medija o napadu na Gazu
FOTO: Reuters
Pet najvećih laži zapadnih medija o napadu na Gazu

Politolog i borac za ljudska prava Omar Baddar je u tekstu za Huffington Post objavio tekst u kojem je naveo pet laži iznesenih u zapadnim medijima o posljednjim sukobima u Gazi.

Baddar, naime, tvrdi da u lažima posebno prednjače američki mediji koji su dali izraelskoj strani da potpuno formira priču onako kako vlastima u Tel Avivu odgovara.

Prva laž, navodi Baddar, odnosi se na to da je Izrael prisiljen raketirati kako bi odbranio svoje građane. Ove tvrdnje prvi je plasirao CNN kada su ranjena četiri izraelska vojnika od strane Palestinaca. Ono što su svi mediji prešutjeli je da su dva dana prije toga izraelski vojnici ubili 13-godišnjeg dječaka u Gazi.

Baddar se povodom ovog događaja pita zašto njegovo ubistvo nije moglo biti polazna tačka izvještavanja o posljednjim sukobima u Gazi, nego je to ranjavanje izraelskih vojnika.Druga laž su tvrdnje izraelskih vlasti kako u svojim napadima pokušavaju izbjeći civilne žrtve. Baddar se, međutim, poziva na izjave izraelskog ministra unutrašnjih poslova i bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona koji su izjavili kako "Gazu treba vratiti u srednji vijek", odnosno da je treba "sravniti sa zemljom".

Baddar, povodom ovoga, postavlja pitanje ako Izrael izbjegava ubijati civile zašto su onda sa tako sofisticiranim oružjem ubili na desetine civila'

Treća laž se odnosi na tvrdnju izraeskih zvaničnika da su napadi izvedeni u cilju "sigurnosti Izraelaca". Ako su im toliko bitni životi svojih građana onda bi prihvatili primirje koje im je nudio Hamas prije atentata na Jabarija. Istina je u sljedećem pitanju, tvrdi Baddar. Ako je Izraelu toliko bitno da se ne uvozi u Gazu oružje, zašto onda zabranjuju izvoz iz Gaze gdje su i uvoz hrane ograničili? Radi se o kažnjavanju Gaze, tvrdi Baddar.Četvrta laž su tvrdnje da je Hamas problem. Hamas, tvrdi Baddar, nije "golub mira", ali u svemu postoji i druga strana priče.

Hamas nije samo spreman na primirje nego je spreman i na konačno pitanje o uspostavi dvije države. I još nešto važnije. Hamas nije došao na vlast 2006. godine, nego je Izrael imao s druge strane krajnje umjerenu palestinsku stranu na vlasti, ali je i tada provodio nasilje i ubijao civile.

Peta i posljednja laž je da postoji vojno rješenje za prekid sukoba. Izraelu ovo nije prvi put da vojnim napadima traži predaju protivnika. I pored toga nismo ništa bliže okončanju krvoprolića. Baddar smatra da rješenje cijelog sukoba leži u prestanku izraelske okupacije paestinske teritorije i omogućavanje Palestincima pravo na samoopredjeljenje.

 

21.11.2012.

HAMAS I IZRAEL SKLOPILI SPORAZUM O PREKIDU VATRE

Hamas i Izrael sklopili sporazum o prekidu vatre

Mohammed Kamel Amr i Hilary Clinton, Kairo, 21. novembar 2012

.......................................

Palestinski pokret Hamas i Izrael sklopili su sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je stupio na snagu u 21:00 sat po lokalnom vremenu, odnosno 20.00 po srednjoevropskom, saopštili su u srijedu uveče zvaničnici u Kairu.

Egipatski ministar spoljnih poslova Kamel Amr objavio je primirje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton.

Inicijativa za proglašavanje prekida vatre u utorak uveče nije uspjela, a u srijedu je to učinjeno uprkos eksploziji bombe u autobusu u Tel Avivu, nastavku bombardovanja Gaze i ispaljivanju raketa iz te palestinske enklave na Izrael.

Egipatski izvori kažu da sporazum o prekidu vatre sadrži egipatske garancije i da podrazumijeva obustavu svih "ubistava" i "upada", kao i da će olakšati kretanje Palestinaca, prenio je Rojters.

Izrael je ranije insistirao na obustavi svih oblika neprijateljske vatre iz Gaze i međunarodnim naporima za sprečavanje ponovnog naoružavanja Hamasa.

Kancelarija izrealskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je on pristao na prekid vatre poslije sugestije koju mu je u telefonskom razgovoru uputio predsjednik SAD Barak Obama.

Primirje je dogovoreno poslije osmodnevnih sukoba u kojima je poginulo skoro 160 ljudi.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja u Gazi, u srijedu je u ovoj enklavi poginulo najmanje 13 ljudi, a od početka novog talasa sukoba ukupno 152 osobe, među kojima je 42 djece. Na izraelskoj strani poginulo je pet lica.

Izraelske oružane snage objavile su da su tokom dana gađale 120 meta u Gazi, te da je iz te oblasti na Izrael ispaljena 81 raketa, od kojih je 20 oborila izraelska protivraketna odbrana.

Tokom dana američki državni sekretar Hilari Klinton je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a Ban Ki-moon s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Klinton je rekla da je u Jerusalem stigla s "jasnom porukom" predsjednika Baraka Obame za "čvrstu i nepokolebljivu" podršku izraelskom pravu da se brani.

"U danima koji slijede Sjedinjene Države će s partnerima u Izraelu i cijeloj regije raditi na raspletu koji će obezbjediti Izraelu sigurnost i poboljšati uvjete za život stanovnika gaze. Raspletu koji će nas pomaći naprijed prema miru u regiji", kazala je.

​Stojeći uz Klintonovu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu podržao je diplomatska rješenja uz ogradu da će Izrael istovremeno poduzeti sve potrebne korake kako bi se zaštitio.

"Draže bi mi bilo ako postoji mogućnost da se diplomatskim putem postigne dugoročno rješenje. Ali ako ne, siguran sam da ćete shvatiti da Izrael mora poduzeti sve akcije kako bi odbranio svoje stanovnike."

Paralelno, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u Gazi je s predsjednikom Mahmudom Abasom održao konferenciju za medije.

"Situacija u Gazi je alarmantna. Cijeli se svijet plaši i strahuje za to šta se ovdje može desiti.Apeliram na sve koji zapovijedaju ili koriste oružje da poštuju medjunarodno pravo i sve vrijeme vode računa o tome da civili budu zaštićeni. Ovu sam poruku nekoliko puta izrekao i u mnogim situacijama ponovio. I ponavljam je opet“, kazao je Ban.

 

21.11.2012.

PETER GALBRAITH: "OLUJU SMO IM DALI ZBOG SREBRENICE"

"Oluju smo im dali zbog Srebrenice"

imagePeter Galbraith

.........................................................

BEOGRAD, 21. novembra (FENA) - Prvi ambasador SAD-a u Zagrebu Peter Galbraith kaže da Amerika ne bi dozvolila Hrvatima da izvedu "Oluju" da Ratko Mladić nije prethodno naredio Srebrenicu.  Galbraith kaže da nije iznenađen oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Da Ratko Mladić, taj brutalni koljač, taj bezobzirni, ludi ubica, da on nije naredio Srebrenicu, mi ne bismo dozvolili pad Krajine. Ne bismo dali zeleno svjetlo Hrvatima za operaciju 'Oluja'", rekao je Galbraith u intervjuu za novi broj "Nedeljnika", prenio je Tanjug.

Na pitanje zašto je SAD podržao Hrvate u čišćenju Krajine od Srba, Galbraith je kazao da stvari moraju da se "stave u historijski kontekst".

"Nepunih mjesec dana prije Krajine dogodila se Srebrenica. Razmjere tog pokolja postale su nam jasne negdje oko 25. jula, a u isto vrijeme naši ljudi na terenu, kao i hrvatski zvaničnici, ubjeđivali su me da su Mladić i Martić krenuli na Bihać. Bihać bi, da je pao, bio mnogo gori od Srebrenice. Tako da je pred nama, preda mnom, bio težak izbor: da li ćemo dozvoliti da se dogodi još jedna Srebrenica ili dozvoliti Hrvatima da napadnu Krajinu", kazao je on.

Gajbraith je također rekao da bi tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman (koji je u međuvremenu preminuo) sigurno bio osuđen u Haagu zbog svega što se dogodilo tokom i nakon "Oluje" i da bi on rado svjedočio na tom suđenju.

"Pravda bi stigla i Tuđmana, da je bio živ. Ubijeđen sam da bi ga Tribunal osudio", istakao je on, naglašavajući da ne poriče da je tadašnji predsjednik Hrvatske znao za zločine protiv čovječnosti.

"Tuđman je, kada su Srbi otišli, učinio sve da se oni ne vrate. Mnoge kuće su spaljene, mnogi ljudi ubijeni, posebno stari i nemoćni", istakao je bivši ambasador SAD-a.

"Da se Hrvati nisu ponašali u Krajini onako kako su se ponašali, da nisu činili zločine, ubijali civile i palili njihove kuće, možda bi pala i Banja Luka. Vjerovatno bi imali našu prešutnu dozvolu da nastave s vojnom akcijom", kazao je on.

Galbraith je, u intervjuu koji je objavljen na web stranici "Nedeljnika", istakao da se dobro sjeća svega što se događalo tokom i nakon "Oluje", a posebno dana kada se popeo na srpski traktor u izbjegličkoj koloni nakon ove akcije.

"Dan ranije bio sam u Sisku, kroz koji je prolazila izbjeglička kolona. Napala ju je masa građana. Bacali su kamenice, psovali. Bio je tu i jedan novinar, koji je radio za Associated Press. Napisao je sve što se dogodilo.

Čitao sam taj tekst i bilo mi je jako teško. U njemu je, između ostalog, opisano kako je kamenovan automobil jedne srpske porodice. U njemu je ubijeno dijete, majka ga je privijala na grudi, mrtvog", rekao je Galbraith.

"Odmah sam otrčao do Tuđmana, rekao sam mu da bi u svakoj demokratskoj državi ministar morao da bude smijenjen. Rekao sam mu da to mora odmah da prestane. Bio je ljut, i kao da me ništa nije slušao. Onda sam mu kazao da ću okupiti novinare i krenuti u Petrinju, a da on razmišlja šta će se desiti ako, među izbjeglicama, bude napadnut i američki ambasador", kazao je Galbraith.


(Vijesti.ba/Fena)

 

21.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU: MLADIĆU NAKRATKO POZLILO, SVJEDOK O ISTRAZI MASAKRA MARKALE

Mladiću nakratko pozlilo, svjedok o istrazi masakra Markale

Svjedok John Hamill

.................................................

Zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ponovno je pozlilo tijekom suđenja u srijedu, no nakon brzog pregleda utvrđeno je da može nastaviti pratiti proces.

Optuženi je osjetio probleme za vrijeme iskaza irskog potpukovnika Johna Hamilla, koji je kao svjedok tužiteljstva i bivši vojni promatrač UN-a opisao napade na sarajevske civile i nalaze istrage minobacačkog napada na tržnicu Markale (5.veljače) 1994.godine, kada je prema optužnici ubijeno 66, a ranjeno preko 140 ljudi.

Hamill, koji je već svjedočio na suđenju zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislavu Galiću te predsjedniku Republike Srpske u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću – potvrdio je i ovom prilikom istinitost brojnih izvještaja UN-ovih promatrača o snajperskom djelovanju kao i korištenju  nekonvencionalnog artiljerijskog oružja za napade na sarajevske civile.

Vojni promatrač Hamill se prisjetio 21. srpnja 1993.godine – kada je u samo 12 sati palo 3770 granata na grad.

„Te granate je ispalila artiljerija Sarajevsko-romanijskog korpusa koja je bila stacionirana na području sjeverno od Vogošće i Radove, znači sjeverno od grada Sarajeva“, opisao je nalaze svjedok.

Tijekom istrage oko prvog masakra na tržnici Markale, Hamilla je časnik za vezu Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a Cvetković upitao - zašto se uzbuđuje oko jedne granate kada je na Sarajevo ispaljeno između 30 i 40 tisuća projektila samo u prethodnoj godini.

Prema nalazima UN-ovih istražitelja, kao i timova promatrača za osmatranje – kobna granata je došla s položaja pod kontrolom snaga bosanskih Srba. Gađanje centra grada, prema irskom potpukovniku Hamillu bilo je vojnički neopravdano zbog nepostojanja konkretnih ciljeva.

„Osim ako ne postoji vojna meta koja aktivno vojno djeluje – ne vidim nikakav razlog za granatiranje tog područja u to vrijeme“, izjavio je svjedok tužiteljstva.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala osporiti nalaze istrage Markala i ostalih opisanih incidenata, navodeći pri tom neke druge nalaze pripadnika UN-a koji nisu službeno potvrđeni, a koji navodno pobuđuju sumnje – kako su smrtonosni projektili mogli doći i s jedne i s druge strane linije sarajevskog fronta.

To je kao mogućnost Hamill odbacio, navodeći kako za to nisu pronađeni dokazi.


Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se u četvrtak iskazom novog svjedoka optužbe.

 

21.11.2012.

TOMISLAV KARAMARKO: SRBIJA JE AGRESOR

Karamarko: Srbija je agresor

imageTomislav Karamarko

..........................................................

ZAGREB - U komentaru na najavu otvaranja šest novih slučajeva u Srbiji za zločine u "Oluji", predsjednik opozicione Hrvatske demokratske zajednice i bivši ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas da je Srbija agresor i da se nikakvo "pomirenje neće biti postignuto na taj način da se izjednači krivica".

"Hrvatska je dobila svoje generale (Antu Gotovinu i Mladena Markača) nazad kući, slobodne i nevine, a to šta oni tamo rade i što im se četničke horde valjaju po drumovima, to je njihov problem", rekao je Karamarko, prenose agencije.

On je rekao da se Srbija napokon mora suočiti s istinom i činjenicama da je ona agresor koji je napao Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

"Nikakvo pomirenje neće biti postignuto na taj način da se izjednači krivica jer nismo svi jednako krivi. Agresor je kriv, a onaj nad kojim je izvršena agresija ne može biti kriv. Srbija se konačno suočava s tom činjenicom i za njih je to očito bolan proces. Oni sad mogu raditi šta god hoće", kazao je Karamarko.

Za ratne zločine u "Oluji" niko u Hrvatskoj nije pravosnažno osuđen. Karamarko je bio ministar unutrašnjih poslova od oktobra 2008. do decembra 2011, a ranije i šef obavještajnih službi.


(Vijesti.ba)

 

21.11.2012.

SDA: KORISTITI SVA DEMOKRATSKA SREDSTVA I MEHANIZME ZA ZAŠTITU DRŽAVE BiH

Koristiti sva demokratska sredstva i mehanizme za zaštitu države BiH

imagePredsjedništvo SDA

SARAJEVO - SDA će svim demokratskim sredstvima zaustaviti pokušaje provođenja Mostarskih sporazuma o razgradnji države Bosne i Hercegovine postignutih između Zlatka Lagumdžije, Milorada Dodika, Mladena Bosića, Fahrudina Radončića, Dragana Čovića i Bože Ljubića.

Ovim sporazumima predviđeno je poništavanje do sada ostvarenih reformi u domenu izbornog zakonodavstva, pravosuđa, državne administracije, Centralne banke BiH i fiskalne stabilnosti države, javnih nabavki, Elektroprijenosa BiH itd., što je dovoljan razlog da Stranka demokratske akcije koristi i mehanizme zaštite države Bosne i Hercegovine koje ima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedništvo SDA razmatralo je mogućnost odgađanja Šestog kongresa Stranke za period poslije održavanja općih izbora, uzimajući u obzir složenu situaciju i aktualnu političku krizu te predstojeće po Bosnu i Hercegovinu sudbonosne procese – popis stanovništva, registracija birača i ustavne promjene. Zaključeno je da se o ovom prijedlogu zatraži stav kantonalnih i regionalnih organizacija SDA.
  
SDA poziva Centralnu izbornu komisiju da u skladu sa zakonom okonča izborni proces u Srebrenici i odbije političke pritiske koji na CIK svakodnevno vrše Milorad Dodik, Mladen Bosić i drugi srpski političari iz RS. Izbori u Srebrenici održani su u skladu sa Zakonom i demokratskim standardima, što su potvrdili ne samo relevantni domaći, već i međunarodni promatrači.

Predsjedništvo SDA zatražilo je od Općinske organizacije SDA Banovići da obustavi postupak razrješenja Safeta Softića sa pozicije predsjednika SDA Banovići.


(Vijesti.ba)

 

21.11.2012.

NA INTERNET STRANICI MILORADA DODIKA DOKUMENT ANURSA-a O BiH IZ TRI DIJELA

Na internet stranici predsjednika RS-a dokument ANURSA-a o BiH iz tri dijela

imageMilorad Dodik

....................................................

BANJA LUKA - Optimalno bi bilo da Bosna i Hercegovina bude cijela iz tri dijela.  To bi trebao biti i interes i SAD-a koji je inicijator, kreator i učesnik u provođenju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke spoljne politike.

Ako ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatovano da BiH više i ne postoji.

Ovo je samo jedna od tvrdnji navedenih u dokumentu pod nazivom: „Aneks 4 – Po modelu Ustava SAD - Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine“, koji je kao prilog objavljen danas na internet stranici predsjednika RS-a Milorada Dodika, uz njegov stav u povodu 17 godina Dejtonskog sporazuma.

Spomenuti dokument, sa 40 strana teksta, nije potpisan, ali je uz link navedena skraćenica ANURS – Akademija nauka i umjetnosti RS-a.

U tekstu, s datumom od 17.septembra, daju se stavovi i tvdnje od Dejtonskog sporazuma, pa sve do završnog poglavlja koje nosi naziv „Budućnost BiH“, a u kojem se ponavljaju optužbe protiv OHR-a.

-Teško je očekivati da BiH napreduje u pogledu demokratskog, političkog i ekonomskog razvoja s Kancelarijom visokog predstavnika i strukturama koji su pod njenim direktnim ili indirektnim uticajem. Protivpravno djelovanje OHR-a potpomognuto dijelom međunarodne zajednice u BiH, dovelo je do stagnacije i nazadovanja u svakom pogledu. Pritom OHR optužuje Republiku Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma što je zamjena teza i izvrtanje istine. Uzurpiranjem prava da vlada bez izbora i odgovornosti, OHR je Bosnu i Hercegovinu učinio nestabilnom i nesposobnom da izgradi neophodni stepen pomirenja i povjerenja za kretanje naprijed, stoji u ovom dokumentu.

Preispitivanje i povratak Dejtonskom sporazumu može dovesti do uspostavljanja, kako se tvrdi, vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao jedinog osnova opstanka BiH.

- Budućnost BiH kao zajedničke države triju konstitutivnih naroda, ocrtava se u dva moguća pravca. Prvi koji podrazumijeva ustavnu rekonstrukciju Federacije i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi se stvorili uslovi za BiH kao konfederaciju, s nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe. Drugi put je njen raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje, stoji, između ostalog, u ovom dokumentu koji Dodik nudi "kao doprinos razumijevanju i provođenju Dejtonskog sporazuma".


(Vijesti.ba/Fena)

 

Image
Image
ImageJust before genocide in Srebrenica. Members of the Special Police Units of the Republic Serbia called "Skorpioni" and Serbian Orthodox priest few days before they committed genocide in Srebrenica (search Google "Skorpioni Srebrenica video" for more info), where they executed even Bosnians boys 12 years old.Serbian Orthodox priest with arms somewehere in Bosnia

Image
      
..........................................................................................................................  
Serbian bishop Kacavenda, accused from some womens in Bosnia, like rapist, together with war criminal and butcher of the Srebrenica, Ratko Mladic.

ImageSerbian bishop Kacavenda, together with war criminal Radovan Karadzic
Image


Serbian archbishop Pavle, together with war criminal Radovan Karadzic
Image


Serbian archbishop Pavle, together with war criminal Radovan Karadzic and Ratko Mladic, butcher of the Srebrenica
Image


Serbian bishop Amfilohije (former member of the Serbian government Beba Popovic called him warrior of the Serbian Orthodox Church), together with war criminal Zeljko Raznjatovic Arkan
Image


.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................


Dobrica Ćosić, Vijislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić
................................................................image

Milorad Dodik


Milorad Dodik

.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................
Dobrica Ćosić, Vijislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

................................................................

image

Milorad Dodik


Milorad Dodik
Serbian Orthdox Church archbishop Pavle and war criminals Radovan Karadzic, Ratko Mladic and Momcilo Krajisnik.

21.11.2012.

PRESUDA ŠESTORCI BH. HRVATA MOŽDA TEK SLjEDEĆE GODINE

Presuda šestorici bh. Hrvata možda tek sljedeće godine

imageSlobodan Praljak

.........................................................

DEN HAAG - Prvostupanjska haaška presuda bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne, iako je prema planu rada ICTY-ija trebala biti izrečena u studenome ove godine, mogla bi biti objavljena tek sljedeće godine, kazala je u srijedu za Hinu zagrebačka odvjetnica Nika Pinter, braniteljica generala Slobodana Praljka. 
 

 U prvom redu prvi desno premijer Jadranko Prlic, ministar odbrane Bruno Stojic. U drugom redu prvi desno komandant HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, komandant vojne policije HVO-a Valentin Coric i sa stakom stoji sef komisije za razmjenu zarobljenih Berislav Pusic.
OPTUZENI SU ZA ZLOCINE PROTIV COVJECNOSTI POCINJENE PROTIV BOSNJAKA I DRUGIH NEHRVATA NA PODRUCJU BiH KOJU SU HTJELI PRIPOJITI HRVATSKOJ
........................................................................................

"Za pretpostaviti je da bi mogla biti izrečena početkom godine", kaže odvjetnica Pinter objašnjavajući da još nije primila nikakvu obavijest iz Haaškog suda o datumu izricanja presude niti ima naznaka da bi ona mogla biti izrečena do kraja godine. 

Podsjeća da je dosadašnja praksa ICTY-ija da se prosječno nekoliko tjedana unaprijed najavljuje datum izricanja presude te da sud 15. prosinca odlazi na trotjedni zimski odmor. 

Završne riječi u tom predmetu održane su u ožujku prošle godine i od tada već je nekoliko puta pomican rok za objavu prvostupanjske presude, a posljednji puta u srpnju objavljeno je da će presuda biti izrečena u studenome ove godine. 

Prvostupanjsko vijeće ovoga je tjedna ponovno produljilo boravak na privremenoj slobodi jednome od optuženika u predmetu – premijeru samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranku Prliću, no nije objavilo i datum do kada će Prlić boraviti na slobodi. 

Raspravno je vijeće krajem prošle godine šestoricu optuženih pustilo na privremenu slobodu i taj im je boravak nakon toga produljavalo u nekoliko navrata svaki puta na nova tri mjeseca, osim u slučaju Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor. 

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske". 

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haaškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća. 

Završne riječi održane su u ožujku prošle godine, i tada su tužitelji zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje. 

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata dobrovoljno su se predala 5. travnja 2004. 

Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom. 

Kao jedan od razloga pomicanja rokova za objavljivanje ove i drugih presuda ICTY je u redovitim izviješćima Vijeću sigurnosti UN-a navodio i odljev kvalificiranog osoblja koje pomaže sucima u njihovu radu. 

Odvjetnica Pinter kaže kako je u tijeku pisanje žalbe na odluku tajništva Haaškog suda kojom je u kolovozu naloženo Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, jer je tajništvo svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam financira svoju obranu. 

Njegova obrana tada je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je tajništvo ICTY-ija utemeljilo na "mišljenju" i "vjerovanju" i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama. Praljak je zatražio da ga se vrati u pritvor kad je tužiteljstvo počelo problematizirati njegov ostanak na privremenoj slobodi smatrajući da postoji povećan rizik od njegova bijega.

(Vijesti.ba/Fena)

 

21.11.2012.

NEUSTAVNO SAMOVOLjNO PRODUŽENjE MANDATA GRADSKIM VIJEĆNICIMA MOSTARA

Neustavno samovoljno produženje mandata gradskim vijećnicima Mostara

imageValentin Inzko

......................................................

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo svakom članu Gradskog vijeća Grada Mostara, u kojem se navodi da je njihov zaključak da sami sebi produže mandate neustavan! Isto pismo je stiglo i na adresu Centralne izborne komisije BiH (CIK) u ...

...  kojem se ističe da je samozvano produženje mandata protivno i presudi Ustavnog suda BiH.

"Ključni naredni potez je izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se trebala implementirati određena rješenja po presudi Ustavnog suda. Tek tada, nakon jasno utvrđenih pravila, CIK može raspisati izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara", izjavio je za Agenciju Fena Suad Arnautović, član CIKBiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH ukinuo je nekoliko članaka Izbornog zakona BiH i Statuta Mostara o održavanju izbora u tome gradu. To je urađeno jer Parlamentarna skupština BiH nije u zakonski određenom roku izmijenila neustavne odredbe zakona oko načina biranja vijećnika, zbog čega ovogodišnji lokalni izbori nisu održani u Mostaru.

Statut Mostara kojim se uređuju i posebna izborna pravila nametnuo je 2004. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.


(Vijesti.ba/Fena)

 

21.11.2012.

DAYTON JE OKONČAO RAT, ALI JE POSTAO NIŠTA

Dayton je okončao rat, ali je postao ništa

imageDaytonski mirovni sporazum, 1995. godina / ap

.....................................................

Stanovnici tri najveća grada u BiH, Sarajeva, Mostara i Banja Luke, složili su se u izjavama za agenciju Anadolija da je "Daytonski mirovni sporazum donio više negativnih nego pozitivnih stvari".

Jedan Sarajlija, učesnik ankete, kazao je kako je Daytonski sporazum okonačo rat, ali da nije riješio ništa više.

„Stvorio je dva entiteta od kojih je jedan neodređen, drugi totalno određen. Teško imati tri interesa, a dvije kuće“.

Prognanik iz istočne Bosne Dževad Karahodžić uvjeren je da je Dayton donio samo negativne stvari.

„Ništa se nije ispoštovalo, polazeći od povratka. Sve treba mijenjati. Daytonski sporazum je ništa“, rekao je Karahodžić i dodao da su se u njegovo selo u istočnoj Bosni poslije rata vratila samo dva čovjeka.

Student Aldin Talić je istakao da je Daytonski sporazum dobar jer je zaustavio rat i podsjetio na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića „Bilo koji mir je bolji od bilo kakvog rata“.

„Ovo što mi danas imamo je totalno nepoštivanje Daytonskog sporazuma i to je u biti Sporazum koji je trebao da se promijeni. Kao prvo, da se ja pitam, izbacio bih kantone.

"Zamislite, mi imamo više ministara nego Kina, a kolika je zemlja Kina. Kod nas ako se povrijediš u jednom kantonu ne možeš se liječiti u drugom“, rekao je Talić i ponudio rješenje: „Polazim od tri predsjednika. Mene ne zanima hoće li mi predsjednik biti i Afrikanac. Ako zna voditi zemlju, bujrum“, istakao je ovaj sarajevski student.

Šta o Daytonu misle građani Mostara saznajemo od profesorice Aide Džiho koja je kazala da je jedina pozitivna stvar što je Daytonski sporazum zaustavio ratne strahote.

„Jer, nedopustivo je da, evo, 17 godina poslije živimo u potpuno neuređenoj državi, a da je Dayton stalna tema za političke svađe i prepucavanja. To je postalo tragično“, kazala je Džiho.

Da je Dayton donio mir, ali ne i rješenje cjelokupne situacije, potvrdila je i Alma Nazečić koja je po struci geodetski tehničar.

„Stalno se nadamo da će se desiti neki preokret, da će stvari krenuti nabolje, ali pomaka nema i to zastrašuje“, kazala je ona.

Farmaceutski tehničar Maida Redžić je istakla da sve dok se Daytonski sporazum ne promijeni, u BiH nema napretka.

„Jer, država nam je na taj način potpuno nakaradno uređena. Dovoljno je reći da se mnogi nakon toliko godina nisu vratili na svoje prijeratne adrese“, pojasnila je ona.

Mostarka Palma Katica je potvrdila da se slaže sa prethodnim sugrađanima da je Dayton zaustavio ratne grozote, ali da Daytonskim sporazumom ništa dobro nismo dobili.

„Posljedice tog sporazuma trpimo sve ove godine i napretka za BiH neće biti sve dok i dalje građani budu različito to doživljavali“, istakla je Katica.

Službenik Mladen Babić iz Banja Luke potvrđuje da ništa bolja situacija nije ni u drugom bosanskohercegovačkom entitetu.

„ Mi se sve ove godine od rata vrtimo u krug. Ma nema boljitka ni u ekonomiji ni u politici. Isti ljudi se samo smjenjuju na vlasti svi lažu i obećavaju, a mi samo lošije živimo. Jeste, Dayton je završio rat, nema sukoba, ali to je sve“, istakao je on.

„Mladost mi je prošla u ratu, sada kod privatnika radim kao rob za 400 maraka mjesečno. Političari su zavadili narod gurnuli ga u rat. Nakon Daytona nadala sam se svi će ljudi doći sebi, okrenuti se napretku, ali evo prošlo je 17 godina, a mi stalno na istom mjestu, kazala je trgovkinja Ljiljana Vujić.

Nezaposleni Ranko Pavlović je rekao da je Dayton donio mir i da nismo u rovu.

„Ostale porušene kuće, uništene fabrike, posvađan narod, komšija s komšijom, porodice se raspale. Mislio sam da će ti stranci koji su ovdje tolike godine uvesti nekog reda, ali sem mira ništa nismo dobili“, istakao je Banjalučanin Ranko Pavlović.

(Vijesti.ba/AA)

 

21.11.2012.

DAYTON MRTVAČKI KOVČEG ZA BiH IZ KOJEG BI RASLA POVAMPIRENA MINI REPUBLIKA SRPSKA

Dayton mrtvački kovčeg za BiH iz kojeg bi rasla povampirena mini Republika Srpska

imageMuhamed Šaćirbegović

.............................................................

Na 17. godišnjicu parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma svjedoci tog povijesnog događaja i učesnici u njegovom stvaranju u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) iznose bojazan da bi se trajno rješenje za Bosnu i Hercegovinu moglo početi tražiti tek ukoliko ta zemlja ponovno postane i "sigurnosno pitanje", jer "izgleda da procesi idu upravo u tom pravcu".

Takvo mišljenje dijeli i prof. dr. Kasim Trnka, bivši savjetnik prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i ugledni profesor ustavnog prava iz Sarajeva.

"Imam utisak da akteri međunarodne zajednice ne predviđaju krajnje konzekvence njihovog aktuelnog stava prema BiH. Može li BiH definitivno ostati neka Terra Incognita, neka zadnja mračna rupa na karti Evrope i šta bi to ustvari značilo? Po mom mišljenju, budući se o tome sada ništa ne govori, bojim se da će se o tome govoriti tek u onom trenutku kada BiH više ne bude samo ustavno, već i sigurnosno pitanje", kazao je Trnka za agenciju Anadolija (AA).

Dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i jedan od najbližih saradnika preminulog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana tvrdi za AA da se puno toga promijenilo u ovom dijelu svijeta u posljednjih 17. godina.

"Dayton je stvar koju treba dograđivati. Najbolje dogovorom, ali ako ne uspijevaju dogovori legitimnih predstavnika naroda u BiH, u tom slučaju smatram da bi međunarodna zajednica, a tu mislim na Ameriku, koja jedina ima pravu snagu, trebala uložiti više energije da bi se pomoglo u dogradnji Daytona", rekao je Granić za AA.

Dodaje da oni koji su doveli do Daytona moraju pomoći da se ti procesi i dalje nastave u smislu njegove dogradnje.

"Bilo kakva promjena ne može se dogoditi bez unutarnjeg dogovora ili snažnog prisustva međunarodne zajednice, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, jer bez njih ne ide. Promjene su, dakle, moguće dogovorima unutar legitimnih predstavnika naroda ili uz pomoć međunarodne zajednice. Trećeg rješenja nema", smatra Granić.

Ratni ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine i bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Šaćirbegović ističe da su Daytonski sporazum, očito, svi učesnici različito tumačili, ali da je njegov najveći doprinos uspostava mira u BiH. Priznaje da je taj "prijelazni sporazum" u početku davao pozitivne rezultate.

"Međutim, sada je jasno da nas Dayton stalno vraća unazad. Bh. političari moraju preuzeti značajnu odgovornost, ali isto tako i Washington i Brisel. Već dugo vremena Dayton je postao trofej u ladicama pojedinih lidera i političara u SAD-u i koristi se za promociju nekih pojedinaca. Dayton se može percipirati kao potamnjela slika. Političari poput Milorada Dodika su shvatili ovakvu dinamiku. Oni neće ništa reći protiv Daytonskog sporazuma zato što Republika Srpska svoj međunarodni legitimitet zasniva na njemu, dok ga država BiH prevazilazi. Jer, njen suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznanje ne zavise od mirovnog sporazuma", govori Šaćirbegović.

Prema njegovim mišljenju, Dayton Dodiku daje šansu da potpuno blokira BiH. Time bi, veli, bio onemogućen njen napredak na putu ka evroatlanskim integracijama.

"Zato dok Dodik želi da zaštiti Daytonski sporazum kao mrtvački kovčeg za BiH i iz kojeg bi rasla povampirena mini Republika Srpska. Ja mislim da je došlo vrijeme da se mijenja Daytonski sporazum te tako ponudi svima u BiH šansa za novi život", uvjeren je Šaćirbegvović.

Trnka objašnjava zašto je Dayton postao "luđačka košulja za BiH", kako je taj sporazum nazvao jedan strani političar.

"Daytonski sporazum je favorizirao poziciju tri velike nacionalne grupe i pri tome je prilično zanemario mogućnost integrativnih elemenata kao što su poštovanje ljudskih prava, tržišna ekonomija, djelovanje civilnog društva, nezavisni mediji, pravosuđe... Samim tim je zamrznuto stanje ratnih ideologija koje su sada dobile priliku da mirnodopskim sredstvima ostvaruju svoje prvobitne ciljeve. Nažalost, pokazalo se da taj model, sam po sebi, dakle, bez asistencije međunarodne zajednice, ne može proizvesti nikakav napredak, jer nema koncenzusa o zajedničkim vrijednostima države", podvlači Trnka.

Da se Daytonski sporazum i danas gleda iz ugla ratnih ciljeva potvrđuju i najnovije poruke srbijanskog premijera Ivice Dačića.

"Republika Srpska je prvi srpski entitet u srpskoj istoriji preko Drine i zato taj sporazum zaslužuje da bude istorijski dokument u istoriji srpskog naroda", rekao je Dačić.

Uz načelnu napomenu da su promjene Daytonskog sporazuma "moguće samo uz saglasnost svih naroda i entiteta u BiH", Dačić je ponovio da je "Srbija garant tog sporazuma i da ima specifične i posebne odnose sa Republikom Srpskom".

Bosna i Hercegovina, tvrdi ratni predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović, sa aktuelnim političkim strukturama nije u stanju prevazići ograničenja koja su u Daytonu zacrtana.

"Dayton je samo prekinuo rat i doveo do mira u BiH, ali to je jedan zaleđeni konflikt. On do dan danas nije riješen. Cjelokupan poratni period pokazuje da je naša politička i intelektualna misao sve vrijeme tumarala. Nisu pronađeni mehanizmi deblokade jednog kontinuiranog političkog haosa, koji je u ovih 17 godina  permanentno opterećivao političku scenu u BiH. Izvorište tih naših nesporazuma, političkih nesuglasica, vidljiv je u lošim ustanvim rješenjima koja su zacrtana u Daytonu", smatra Lazović.

Profesor Trnka, nadalje, podsjeća da je svaki napredak u postratnoj BiH ostvaren isključivo zbog angažmana međunarodne zajednice. Vladajuće elite, kako tvrdi, ne pokazuju nikakvu volju, niti sposobnost da naprave prodor u tom smislu.

"Iluzija je očekivati da će postojeće političke elite, konstituirane na tom konceptu, nešto uspjeti uraditi. Po svemu sudeći, ti isti koji su nametnuli ovakvo ustavno rješenje moraju barem pomoći demokratske snage u BiH da iznađu određena rješenja. Ta pomoć ne može biti samo verbalna i zadržavati se na uobičajenoj floskuli kako nas "podržavaju ako se dogovorimo". Jer, unaprijed znaju da se ne možemo nikako dogovoriti. Očigledno, mora doći do ozbiljnih ustavnih promjene. I to u sintezi napora međunarodne zajednice, koja je objektivno kriva za sve što je  ovdje uspostavljeno, i demokratskih snaga koje, nadamo se, postoje u BiH", ocijenio je profesor Trnka.

Lazović pojašnjava da je Daytonski sporazum mogao trajati samo do onog trenutka kada se postigne stabilni mir u državu.

"Od tog trenutka kada je stabilan mir postignut, moralo se priči reviziji tih ustavnih rješenja na način da se pravi jedan Ustav za budućnost BiH, koji bi bio sačinjen na drugim konceptima i principima. A, to u ovom trenutku BiH nije u stanju, jer smo suočeni s neprincipijelnom politikom prema BiH, ali i unutrašnjim slabostima i političkim sukobima. Tu, prije svega,  mislim na sage koje bi htjele reaktivirati ratne ciljeve političkim sredstvima, te stalne nesporazume između političkih snaga koje Dayton žele iskoristiti za reintegraciju bh. društva i države, odnosno onih snaga koje žele održati status Q i jačanje entiteta, to jeste RS, a na štetu države BiH", stava je Lazović.

I ratni član Predsjedništva RBiH i dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Ivo Komšić podsjeća da je glavni cilj Daytonskog sporazuma bio da zaustavi rat i da stvori pretpostavke razvoja države BiH.

"Ali, mislim da je Richard Holbrooke (tvorac Daytonskog sporazuma) napravio strašnu grešku jer je ratne aktere ostavio u političkom životu BiH. Oni nisu odustali od tih ratnih ciljeva i oni ih i danas pokušavaju ostvariti političkim sredstvima. OHR, koji je ovdje ostavljen da se brine o Daytonskom sporazumu je, također, posljednjih godina zaboravio svoju temelju zadaću i ne čini  ništa da sankcionira one koji kreše Daytonski  sporazum. To je naš osnovni problem. Sve dok tu ne bude odlučne akcije da se potpuno iz političkog života uklone ljudi koji na temelju Daytonskog sporazuma  ne unaprjeđuju državne institucije, ne razvijaju BiH i ne rade na njenom približavanju Evropskoj uniji, mi nećemo imati napretka", istakao je on.

Naglasio je da ne postoje unutrašnji kapaciteti koji bi nekom unutrašnjom akcijom uklonili te dezintegrirajuće faktore.

Također, kako kaže, međunarodna zajednica je vjerovala da će čestim izborima demokratske i patriotske snage doći na vlasti. No, dogodilo se suprotno i samo su jačale "one političke opcije koje su vodile rat i preko rata ostvarivale svoje nacionalističke ciljeve".

(Vijesti.ba/AA)

 

21.11.2012.

SPORAZUM KOJI JE ZAMRZNUO RAT

Sporazum koji je zamrznuo rat

image

SARAJEVO - "Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut", kazao je vidno potresen prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum su, zapravo, na današnji dan 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.
 
Lideri država su u međuvremenu umrli, ali tragedija Bosne još nije završena.
 
"Na ovom sastanku za mir mi danas čujemo i glasove žrtava djece čija su igrališta pretvorena u polja smrti, silovanih žena, ljudi u masovnim grobnicama, onih koji su gladovali u logorima, poginulih u bitkama, miliona istjeranih iz svojih domova i otrgnutih od njihovih porodica. Čak i iz svojih grobova, sve te žrtve danas pjevaju pjesmu mira. Neka njihovi glasovi ostanu zauvijek u našim umovima i srcima", kazao je bivši američki predsjednik Bill Clinton.
 
Povodom 17. godišnjice sklapanja Daytonskog sporazuma za agenciju Anadolija (AA) govore bivši visoki politički dužnosnici i učesnici povijesnih razgovora.
Svi su jedinstveni u ocjeni da je Daytonski mirovni sporazum stavio tačku na rat, ali i ostavio trajne posljedice na Bosnu i Hercegovinu koje su itekako primjetne i 17 godina poslije agresije.
 
Otac ili arhitekta Daytonskog sporazuma bio je Richard Holbrooke, bivši zamjenik američke državne Madeleine Albright.
 
No, svojim prisustvom potpisivanju dokumenta garantirali su ga američki predsjednik Clinton, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Boutros Boutros-Ghali, bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, tadašnji britanski premijer John Major, generalni sekretar NATO-a JavierSolana, njemački kancelar Helmut Kol, ruski premijeri Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Carl Bildt, koji je, također, bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime Evropske unije (EU).
 
Prof. dr. Ivo Komšić, aktuelni dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i ratni član Predsjedništva Republike BiH, koji je bio član bh. pregovaračkog tima u Daytonu, sjeća se snažnog aktivizma američke administracije kako bi se postigao Daytonskog sporazum.
 
"Vršeni su strašni pritisci da se dođe do sporazuma, bez obzira na to što nismo znali što će nam taj dokument omogućiti i kakvu će nam budućnost otvoriti. Imam osjećaj da je Holbrooke čak iz nekih ličnih političkih ambicija vršio strašan pritisak da dođe do dogovora. Nije želio ulaziti u važne detalje u kojem smjeru će ići BiH. Mislim da je čak Holbrooke prije samog sastanka u Daytonu napravio strašnu grešku, jer je pretpostavke za pregovore stvarao u Beogradu i Zagrebu. Također, on je vršio veliki pritisak da se legalizira Republika Srpska prije nego se dođe u Dayton. On je to, nažalost, postigao u Ženevi. Mislim da je to najveća greška u modernoj povijesti BiH", govori Komšić za agenciju Anadolija (AA).
 
Nadalje, Komšić primjećuje kako Holbrooke nikada nije dolazio u Sarajevo, pa išao na pregovore u Beograd i Zagreb. Naprotiv, najprije je odlazio u Srbiju i Hrvatsku, a onda tražio da Sarajevo prihvati tamo dogovorena rješenja. To se odrazilo i na sudbinu BiH.
 
Brojne su "pikanterije" ostale sa tog skoro dvadesetodnevnog političkog "druženja" u Americi. Svojevremeno je bivši bh. premijer Haris Silajdžić ispričao kako je nakon upozorenja da bi jedan važan izvor vode u Sarajevu trebao pripasti Republici Srpskoj intervenirao kod Miloševića. Srpski lider je u jednom  trenutku džentlmenski stavio prst na kartu i pomjerio entitetsku liniju u korist Sarajeva i Federacije BiH.
 
U jednom drugom slučaju, kako su novinarima ispričale diplomate, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zatražio je od Miloševića da Podmilačje kod Jajca bude u sastavu FBiH, jer je riječ o svetištu kojeg pohode katolici iz cijele srednje Bosne, te Hercegovine. Nakon što se prethodno našalio da će "prebaciti crkvu preko Vrbasa", Milošević je Podmilačje dao FBiH.
 
Poznat je slučaj kada je Milošević u Izetbegoviću rekao: "Evo vam Sarajevo, zaslužili ste ga, borili ste se za njega".
 
Prof. dr. Ivo Komšić je i u svojim dnevničkim zapisima sa pregovora u Daytonu iz decembra 1995. godine opisivao kako se u Daytonu odvijala prava drama. Tako je u jednom trenutku bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević pao u nesvijest, a bivši predsjednik FBiH Krešimir Zubak podnio ostavku.
 
Zanimljivo je kako su Silajdžić i Milošević pregovarali oko Goražda i Ustikoline koji su, na kraju, pripali FBiH. Silajdžić je, piše Komšić, insistirao na Ustikolini računajući na 20 kilometara toka Drine.
 
Na kraju ga je Milošević pitao:
 
"Harise, bre, šta si zapeo toliko za tu Ustikolinu, pa to je selendra u kojoj nema ništa".
 
Silajdžić je, svjedoči Komšić, kazao kako tamo postoji najstarija džamija u BiH.
 
"Ma nema, bre, džamije, jer su je oni naši razbojnici porušili", odgovorio je Milošević.
 
Silajdžić je uzvratio kako "ima tlo na kojem je džamija bila".
 
"To je za nas, muslimane, sveto tlo na kojem ćemo ponovo podići džamiju", odlučno je rekao Sialdjžić.
 
Na kraju je FBiH dobila i Ustikolinu i Goražde, ali ne i koridor za potonji grad.
 
Komšić je, također, naveo da je iz onog što su govorili hrvatski predstavnici stekao utisak da oni nisu željeli BiH.
 
"To je ona njihova početna ideja nakon Washingtonskog sporazuma da se Federacijom podjeli BiH. Protiv su toga da BiH ima bilo kakvu funkciju kroz koju ona može funkcionirati kao država", napisao je Komšić.
 
Prisjeća se da je Haris Silajdžić, također, oštro reagirao na pokušaje hrvatske i srpske delegacije da se lansira teza o "uniji dva entiteta" u BiH.
 
"Rekao je da se muslimani nisu uzalud borili tri godine i da neće odustati od BiH kao države", naveo je Komšić.
 
Također, otkrio je kako je Milošević tokom razgovora otvoreno priznao da se sa Tuđmanom "davno dogovorio" da Posavina bude dio Republike Srpske, na što niko nije reagirao. Zanimljivo je da je Milošević ignorirao zahtjeve bh. Srba da Sarajevo bude podijeljeno. Čak je u jednom trenutku ustao i počeo šetati po sali dok je jedan od učesnika srpske delegacije govorio zašto bi dio Sarajeva trebao pripasti i Srbima.
 
Bivši savjetnik rahmetli Alije Izetbegovića, ugledni profesor ustavnog prava i učesnik razgovora u Daytonu Kasim Trnka objašnjava da je Dayton dio jednog šireg procesa i da je do njega došlo tek kada se spoznalo da je Evropa nesposobna da riješi problem u BiH.
 
"Amerikanci su se u proces uključili iz svojih pragmatičnih razloga. No, oni su donijeli velike novine. Ulazeći u taj proces Amerikanci su pošli od činjenice da se mora održati državnost i kontinuitet države BiH, da treba očuvati Sarajevo kao multietnički grad, te omogućiti povratak svih izbjeglica. Nažalost, svjedočili smo strašnim otporima, od te "leteće diplomatije", koja je prethodila razgovorima, do finala u Daytonu. Amerikanci su morali koristiti  i brojne pritiske da bi se došlo dogovora. Nisu dozvoljavali kontakte s janvošću, a najviši dužnosici SAD-a su vršili pritiske na ključne aktere razgovora. Svaki mogući prijedlog prethodno su filtrirali u razgovoru s predstavnicima Kontakt grupe, odnosno Evrope i Rusije. Zato su i Amerikanci morali odstupiti od početnih principijelnih stavova kako bi se došlo do mira", tvrdi Trnka za AA.
 
Napominje da se većina lidera u svijetu, ali i veći dio naučne javnosti, slažu u ocjenama da je u Daytonu sklopljen "nepravedan mir", te da je Dayton samo "zamrznuo suprotstavljene ideologije".
 
Ratni ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine i bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Šaćirbegović tvrdi da je Daytonski sporazum predstavljao razočaravajuće rješenje, jer je to "izdaja američkih vrijednosti". Iz ovih razloga Šaćirbegović je svojevremeno zatražio povlačenje potpisa s Daytonskog sporazuma.
 
"Strateški interesi SAD-a su ostali u sjeni ličnih ambicija pojedinaca. Kao Bosanac, ja sam vidio Dayton kao duboko manjkav proces iz dvije perspektive - funkcionalnosti i ideje pravde. Ipak, to je bila posebna prilika da se zaustavi konflikt, genocid i velika nevolja koja je zadesila sve građane BiH. Koliko god da je manjkav, Daytonski sporazum je bio i prilika na kojoj se moglo nastaviti raditi. Nažalost, pitanje Dajtonskog sporazuma je preuzeo ultranacionalizam u BiH, kao i lične ambicije unutar i van BiH", govori on.
 
Predsjednik Skupštine BiH od 1992. do 1996. godineMiro Lazović podsjeća da je mirovna konferencija u Daytonu trajala 19 dana.
 
"Prvi dani su bili teški, jer su se kroz plenarne rasprave otvarala najkrupnija politička pitanja, a nije postojao koncenzus oko tih krajnjih rješenja. Počelo se s problematiziranjem pitanja da li se BiH može organizirati i biti stabilna i sigurna sa dva entiteta od kojih jedan nosi naziv Republika Srpska. Mi smo i to ime Republika Srpska odmah u početku problematizirali, ali pokojni Holbrooke je te rasprave završio riječima da je to završena stvar i da se može praviti Ustav BiH samo tako da se ta dva entiteta ugrade u cjelinu države BiH. Tih 20-tak dana razgovora je bilo jako naporno, jer se svako pitanje moralo ponavljati i tražilo je od svakog od nas maksimum koncentracije da bi izvukli ono što je u našem interesu", ističe Lazović.
 
Posebno je, veli, bilo dramatično zadnjih dana konferencije u Daytonu kada je došlo na red pitanje Brčkog.
 
"Zbog Brčkog je prijetio prekid tih pregovora. Čak su bili spakovani i koferi. Naša delegacija je bila spremna izaći iz pregovora tvrdeći da Brčko ne može pripasti RS. Kao rješenje je pronađena arbitraža uz pomoć koje je od Brčkog pretvoren distrikt. To su bili dramatični trenutci. Tek u tri sata iza ponoći 19. novembra našao se dogovor oko Brčkog, što je dovelo do toga da se 21. novembra potpiše Daytonski sporazum", navodi Lazović.
 
Upozorava da je bilo i onih razgovora koje su američki predstavnici organizirali u uskom krugu ljudi, gdje su bili samo Izetbegović, Milošević i Tuđman.
 
"Bio sam svjedok ljutnje koju je Holbrooke ispoljavao kada smo imali različita gledišta u odnosu na njegov koncept, a pogotovo oko imena RS. Satisfakcija može biti u tome jer je Holbrooke za svog života priznao da je prihvatanje imena RS najveća greška. Mislim da će naredne ustavne promjene to morati uzeti u obzir", govori Lazović.
 
Inače, samo dan nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju 1.031, kojom je NATO dobio mandat za implementaciju vojnih aspekata sporazuma.
 
U okviru misije IFOR-a u BiH je stiglo 60.000 vojnika. Nakon jednogodišnje misije, uspostavljene Stabilizacijske snage (SFOR). Od početnih 32.000 vojnika, njihov broj je smanjivan do broja od 7.000 vojnika.

(Anadolija)

 

21.11.2012.

ŠESTORKA POSTIGLA DOGOVOR: UBRZANjE REFORMI I NOVA KOALICIJA

Šestorka postigla dogovor: Ubrzanje reformi i nova koalicija

Sastanak političkih čelnika BiH

Sastanak političkih čelnika BiH

......................................................

Nakon više mjeseci političkih igara, oštre retorike, "natezanja", sukoba i zastoja u svim oblastima na putu ka EU, šest lidera nove parlamentarne većine u BiH, nakon trosatnog sastanka iza zatvorenih vrata utorak u Mostaru, javnosti su saopćili kako su postigli dogovor o svim ključnim pitanjima, potrebnim za rješavanje nagomilanih političkih, socijalnih i ekonomskih problema.

Predsjednici HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SBB-a rekli su kako je zavladala dobra atmosfera među tim strankama i kako kreću u realizaciju dogovorenog. Inače, domaćin susreta je bio predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ima razloga za optimizam, atmosfera u okviru šestorke koja je danas zasjedala je ohrabrujuća. Razgovarano je o stvarima oko kojih se slažemo, a do sada je potrošeno mnogo vremena na ono oko čega se ne slažemo - poruka je to nakon današnjeg sastanka lidera nove parlamentarne većine na nivou BiH.

Lideri su saopćili kako je postignut dogovor oko realizacije Mape puta iz Bruxellesa, te da su se obavezali raditi na donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih, uključujući i provedbu presude Sejdić-Finci, i to na način da predstavnici jednog ne mogu birati predstavnike drugog naroda.

„Siguran sam da oko doma naroda smo danas potvrdili one principe i ono sve što smo dogovarali. Oko Predsjedništva svakako trebamo sjesti i naći konačno rješenje“, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dogovorena je i hitna rekonstrukcija Vlade FBiH, i to imajući u vidu da se vodi računa o kompatibilnosti vlasti na svim nivoima. Takođe su najavili i provođenje mjera radi poboljšanja sveukupnog stanja u zemlji. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić:

„Osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH“, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Svih šest lidera je podržalo nedavni sporazum SNSD-a i SDP-a, te će zajedno raditi na dogradnji rješenja iz tog sporazuma kroz parlamentarnu proceduru.

„Kada je u pitanju sporazum, meni posebno pričinjava zadovoljstvo što je sporazum koji smo postigli, dvije stranke - SNSD i SDP, dobio podršku ovdje. I da ne bi stvari bile krivo interpretirane, mi želimo da se taj sporazum dograđuje i da se institucionalizira“, kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dodaje: „SDP i SNSD će, u dogovoru sa ostalim, predložiti već u toku od nekoliko dana, dakle na pravoj ili na sljedećoj sjednici Savjeta ministara set zakona, između 10 i 15 zakona ili rješenja, koja treba u formi prijedloga da budu upućena Parlamentu, a tamo će ostale političke partije podržati ta rješenja.“  

Šest lidera su pozvali i sve druge političke snage da podrže ovakav pristup radi stabilizitranja stanja u BiH.

Što se tiče pitanja nove parlamentarne većine, saopćeno je kako je postignut puni dogovor da ovih šest stranaka čine novu parlamentarnu većinu, te je naglašeno kako važe dogovori prethodne većine u kojoj je bila SDA.

„Ono što u ime Saveza za bolju budućnost želim da kažem je da smo mi zaista preuzeli sve obaveze koje je ona šestorka, u onom sazivu, preuzela, sklopila i ugovorila i da tu nikakvih dilema nema“, rekao je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još je istakao kako je uspostavljena dobra atmosfera među ovih šest stranaka. Također je u svom stilu pozvao - kako se izrazio - međunarodne mešetare da počnu prihvatati rezultate lokalnog dogovora unutar BiH.

 

21.11.2012.

SANADERU 10 GODINA, ODMAH PREBAČEN U ZATVOR - JEREMIĆ PONOVO GURA SRBIJU U KONFRONTACIJU SA ZAPADOM

Sanaderu 10 godina, odmah prebačen u zatvor

Ivo Sanader tokom izricanja presude

Ivo Sanader tokom izricanja presude

...........................................................

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je nepravomoćno na 10 godina zatvora zbog dva slučaja teške korupcije. Hrvatska za osam mjeseci ulazi u Europsku uniju, a borba protiv korupcije na najvišim razinama jedna je od stvari koje se od nje očekuju. Prve reakcije građana su jednoglasne – da je dobio premalo!

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prvostupanjski je proglašen krivim  u objedinjenom postupku za slučajeve Hypo i INA-MOL, odnosno za  za za zloupotrebu položaja i ovlasti,  ratno profiterstvo i  primanje mita, dakle za  korupciju velikih razmjera.

Sud je nedvojbeno utvrdio da ste počinili oba kaznena djela koja su vam optuženicom stavljena na teret, pa ste proglašeni krivim i osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina“, kazao je predsjednik Sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

Također, mora vratiti protuzakonito stečenu imovinsku korist. Sanader je odmah po završetku suđenja  otpremljen u zatvor.

Turudić je kao otegotne okolnosti kod odmjeravanja kazne naveo  da je Sanader  kaznena djela počinio kao visoki dužnosnik, da je time nanio štetu ugledu Republike Hrvatske,  da se radilo o brižljivo planiranom i provođenom djelu, da je doprinio razočaranju ljudi u institucije sustava i da je stvorio  kod mladih ljudi uvjerenje da se ne isplati raditi, već da se do ciljeva može doći „poprijeko“ – kršenjem zakona i morala cijelog društva.

„Poruka koja se ovom presudom upućuje ljudima koji obnašaju vlast  - i to jednako onima koji je obnašaju sada kao i onima koji će je obnašati ubuduće – je da tu vlast obavljaju za opće dobro i u interesu društva, a ne za vlastito bogaćenje.“Reakcije hrvatskih građana su jednoglasne – trebao je dobiti i više!

Prema optužnici, Sanadera se u slučaju Hypo banke teretilo  da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. godine od te banke primio proviziju u visini od 3.600.000 kuna (oko 480.000 eura) na kredit koji je ta banka dala za opremanje hrvatskih veleposlanstava, a da je zauzvrat omogućio da Hypo banka dobije povlašten položaj na hrvatskom tržištu. Kako se to, po tvrdnjama tužiteljstva, zbivalo u ratno vrijeme, Sanadera se tereti ne samo da je zloupotrijebio položaj, nego i da je ratni profiter.  Za ovu inkriminaciju Sanaderu je presuđeno tri godine i šest mjeseci zatvora.

U slučaju INA – MOL, Sanadera se teretilo da je za mito od 10 milijuna eura  prenio sva upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA  na mađarskog suvlasnika, naftnu kompaniju MOL, iako MOL  nema većinski paket dionica čime je – tvrdi tužiteljstvo – izdao nacionalne interese. Za ovu inkriminaciju Sanaderu je dosuđeno sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Suzbijanje korupcije na najvišoj razini  jedno je od europskih očekivanja od Hrvatske koja za osam mjeseci postaje članicom Europske unije. „Europska komisija  primila je presudu na znanje,“ izjavio je glasnogovornik  povjerenika za proširenje Europske komisije Štefana Fuelea, Peter Stano.

„Borba protiv korupcije jedan je od kamena temeljaca vladavine prava u svakoj  zemlji. Hrvatska je napravila veliki napredak u tom području, sa solidnim pravnim okvirom i institucijama. Komisija poziva Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama, uključujući i najvišu, te da nastavi graditi održive rezultate u tom području."

Kako je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno komentirati nepravomoćne presude, jer se to razumije kao pritisak na sud, nema  očitovanja ni predsjednika Republike Ive Josipovića  ni premijera Zorana Milanovića. Sanaderova nasljednica na čelu Vlade i HDZ-a i osoba koju on smatra najodgovornijim za svoju sudbinu, bivša premijerka  Jadranka Kosor,  kazala je da će ova presuda, ako bude potvrđena, značiti veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala općenito.

Zagrepčani gledaju suđenje bivšem premijeru
​​​„Nitko nije zaštićen – bez obzira na svoju funkciju, bez obzira na svoje ime i prezime“, poručila je Kosor.

Zastupnik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin kazao je kako ovo nije politička presuda.

„Ovo je  presuda jednom političaru koji je privatno stavio ispred javnog interesa. Ovo je poruka svim budućim političarima da je  vrijeme izreke  'tko je jamio, jamio je' iza nas i da ta politika ne može proći nekažnjena. I na ovaj način završili smo sa jednim bivšim razdobljem!“

Aktualni HDZ-ov potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak kazao je, pak : „Ne možemo izbjeći činjenicu da je Sanader bio i predsjednik HDZ-a, ali svatko odgovara za svoje postupke.“

Presuda je poslala svijetu vrlo dobru poruku, ocjenuje politički analitičar Zoran Malenica.

„Poruka je da će u Hrvatskoj ubuduće biti manje korupcije, manje sklonosti vodećih političara i gospodarstvenika  koji su u zadnjih 10 – 15 godina u pregovaranjima oko  mogućih investicija tražili veće ili manje sume mita. Htio bih posebno apostrofirati da je činjenica što je bivši premijer Sanader bio sklon  ovakvom ponašanju otvarala prostor i drugima – na nižim nivoima.“

Novinar i autor knjige o Sanaderu Dražen Rajković govorio je o regionalnoj dimenziji ove presude.

„Mislim da je ovo poruka koji će Europska unija pozdraviti i mislim da je ova presuda postavila jedan graničnik  za razinu korupcije koja se očekuje od svih novopristupnih zemalja, dakle ponajprije od zemalja na Balkanu koje još nisu ušle u Europsku uniju. One sigurno neće moći ući u EU sa ovom razinom korupcije koju je Hrvatska imala i odmah će to morati početi 'kresati'. U svakom slučaju, to je jako dobra poruka.“

Prodanović najavio žalbu

Sanader i njegov braniteljski tim tvrdili su da nijedna optužba nije dokazana, da je on potpuno nevin i  da se radi o montiranom političkom procesu i političkom progonu po nalogu bivše premijerke i njegove nasljednice na čelnom mjestu HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor.  Njegov branitelj Čedo Prodanović najavio je žalbu na presudu.

Protiv Ive Sanadera vodi se još jedan postupak –  tzv. Fimi media – u kojem ga se tereti da je zajedno sa nekoliko suradnika preko xafsinške agencije Fimi media iz ministarstava i javnih poduzeća „isisao“ oko 70 milijuna kuna (oko 9,3 milijuna eura) radi osobne koristi i radi punjenja „crnih fondova“ HDZ-a.

Također, očekuje se početak još dva postupka u kojima se Sanadera tereti za korupciju – onog u kojem da se tereti da  je pogodovao svom stranačkom kolegi Stjepanu Fioliću kod prodaje nekretnine u njegovom vlasništvu jednom ministarstvu, i  onaj u kojem ga se tereti da je oštetio državni proračun time što je naložio da javno poduzeće Hrvatska elektroprivreda ispod cijene prodaje električnu energiju šibenskoj tvrtki TLM i kemijskom koncernu DIOKI  (tada u vlasništvu Sanaderovog prijatelja, a sada „pokajnika“ u slučaju INA-MOL  Roberta Ježića).

Sudski spis u ovom postupku „težak“ je 6.000 strana, glavna  rasprava započela je  prije nešto više od godinu dana – 28. listopada 2011. godine, a današnje izricanje presude izazvalo je izuzetnu medijsku pozornost – akreditirano je preko 200 novinara iz 60 medijskih kuća iz zemlje i svijeta.

Ivo Sanader rođen je 1953. godine u Splitu.  Godine 1992. postaje ministar znanosti u hrvatskoj Vladi, potom zamjenik ministra vanjskih poslova, a jedno vrijeme je i šef kabineta hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.  Na prvom stranačkom saboru HDZ-a nakon Tuđmanove smrti i odlaska HDZ-a s vlasti  izabran je  za novog predsjednika HDZ-a.

Na izborima 2003. HDZ se vraća na vlast, a on postaje  premijer.  Ponovno  pobjeđuje na izborima 2007. godine, međutim 1. srpnja 2009. podnosi ostavku na funkcije premijera i predsjednika HDZ-a. Nakon vijesti o pokretanju kaznenog postupka protiv njega 9. prosinca 2010, Sanader bježi iz Hrvatske, međutim uhićuju ga u Austriji i nekoliko mjeseci kasnije izručuju Hrvatskoj.

Vrijeme koje je proveo u austrijskom pritvoru neće mu se računati u izdržanu kaznu, ali ako mu drugostupansjka presuda potvrdi zatvorsku kaznu, iza rešetaka morat će provesti pet mjeseci manje, jer je toliko odsjedio u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.
.............................................................
.................................................................................

Jeremić ponovo gura Srbiju u konfrontaciju sa zapadom

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

.......................................................

Hoće li Srbija zbog ambicije Vuka Jeremića, predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a donedavno šefa njene diplomatije, koji na toj funkciji nije pobrao lovorike ni u regionu ni u međunarodnoj zajednici, ponovo pucati u sopstvenu glavu, što bi rekao Ivica Dačić?

Iako u Srbiji postoji snažan konsenzus da je sporna presuda Haškog tribunala da su hrvatski generali Gotovina i Markač u operaciji “Oluja” bili nevini, sagovornici Radija Slobodna Evropa ocenjuju da Jeremićeva odluka da za za 10. april iduće godine zakaže javnu debatu u UN o radu ad hoc međunarodnih tribunala, Srbiji ne samo da ne može doneti nikakve koristi nego da je može gurnuti na put konfrontacije sa onim evropskim i svetskim igračima, od kojih upravo zavisi sudbina njenih evrointegracija.

Premijer Srbije Ivica Dačić, međutim, smatra da će debata u Svetskoj organizaciji po Srbiju biti pozitivna. Evo njegovog odgovora na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je Jeremićeva inicijativa usaglašena sa državnim vrhom:

”Nije usaglašena, ali je korisna”.

Domaći i strani analitičari, međutim, nisu baš uvereni u Dačićevu i Jeremićevu školu mišljenja.

Ne može osporiti da je Generalna skupština UN nadležna da raspravlja o organima Svetske organizacije, u koje spada i Haški tribunal, kaže za RSE bivši diplomata Vatroslav Vekarić, ali ukazuje na okolnosti koje Jeremićevu inicijativu mogu kompromitovati:

“Ta okolnost je nesumnjiva činjenica da je Vuk Jeremić taj skup sazvao neposredno motivisan presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima, dakle, da njegova motivacija ima emotivnu podlogu, što već u samom startu nije najbolje”.

Naš sagovornik ukazuje i na to da se Jeremić oglušio i o dobre običaje Svetske organizacije u kojoj radi.

“To je jednostavno jedan politički potez predsedavajućeg Generalne skupštine UN koji stavlja na dnevni red temu koja njegovu zemlju u najvećoj meri tangira, pa će verovatno zbog same te činjenice doživeti mnogo kritika. Naime, nije ni uobičajeno ni poželjno da kao predsedavajući Generalne skupštine UN agendu vlastite zemlje stavlja u prvi plan”, objašnjava bivši diplomata.

Twitter nalog Vuka Jeremića
​​Jelena Milić, direktorka nevladine organizacije Centar za evro-atlantske studije, osvrće se na hipokriziju i nekonstruktivnost koje reflektuje ova poslednja Jeremićeva inicijativa.

“Kada vi zakazujete ovakvu debatu u UN-u ne nudeći alternativu, onda je jasno da vama nije iskren cilj da vidite šta je doprinos tranzicionoj pravdi od strane ad hoc međunarodnih sudova već očito nešto potpuno drugo, a to je da se unapred pripremi teren da se diskvalifikuju sve sledeće presude koje će Haški tribunal izreći, a koje se mahom tiču Srebrenice."

“Ono što meni bode oči jeste i dvoličnost ove Jeremićeve kampanje, zato što on, primera radi, nije reagovao kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić vređao sudove Ujedinjenih nacija, i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde, tvrdeći da se u Srebrenici nije desio genocid, bez obzira na presudu i jednog i drugog suda koje to potvrđuju”, podseća Milićeva i ukazuje da se Srbija mogla opredelilti za mnogo racionalniji pristup:

“Da su oni stvarno zainteresovani za pravdu za žrtve 'Oluje', a radila sam u Helsinškom odboru na projektu 'Hoću kući’, prvom projektu povratka izbeglica iz Knina i Krajine, oni bi sada gledali da pritiskaju međunarodnu zajednicu, pre svega Evropsku uniju, da pred Hrvatsku postavi uslov daljih suđenja pred domaćim sudovima  jer to što su Gotovina i Markač oslobođeni ni na koji način ne znači da ratni zločini koji su počinjeni u 'Oluji' mogu da zastare i da ne postoje druge instance na kojima se oni mogu procesuirati“, ocenjuje Jelena Milić.

Vitalni procesi, važni za budućnost Srbije krenuli su u racionalnom pravcu i ova Jeremićeva inicijativa mogla bi im zadati ozbiljan udarac, ocenjuje Vatroslav Vekarić.

“Tu je proces evropskih integracija, a s njim u vezi i paralelno s njim, i proces visokog političkog dijaloga sa Prištinom. Sve su to pitanja koja su krenula u jednom racionalnom pravcu, a ovim se zaista taj racionalni smer dovodi u pitanje”, kaže Vekarić.

Od ocena domaćih eksperata, nije daleko ni njihov britanski kolega.

James Ker-Lindsay
​​James Ker-Lindsay, stručnjak za međunarodne odnose iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka, kaže za Radio Slobodna Evropa da, koliko god frustracija u Beogradu izazivala presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima, ne veruje da Srbija može išta postići debatom u Ujedinjenim nacijama o međunarodnim krivičnim sudovima:

“Mislim da debata u Ujedinjenim nacijama o haškoj presudi hrvatskim generalima, kao i otvaranje pitanja ad hoc međunarodnih krivičnih tribunala Ujedinjenih nacija može samo dovesti Srbiju na kurs kolizije sa ključnim zemljama-partnerima u Evropskoj uniji.
Drugi problem je u tome što se zna kako je strukturisana Generalna skupština Ujedinjenih nacija, pa je, u tom smislu, unapred poznato od kojih i kakvih država bi Srbija mogla da dobije podršku. To, iskreno govoreći, nisu zemlje čija podrška bi učinila da se Srbija oseća kao moralni pobednik u toj debati. Verovatno bi veliki broj azijskih i afričkih država podržao i dao glas Srbiji ako bi, recimo, došlo do glasanja o rezoluciji Generalne skupštine, ali problem je u tome što su to zemlje koje su redovno trpele kritike zbog kršenja ljudskih prava. Među takvim državama mogao bi da se nađe, recimo, i Iran. Postavlja se onda pitanje  kakvu korist bi Srbija imala od toga. Otuda bih rekao da je veoma snažan argument onih koji sumnjaju da je otvaranje debate u Ujedinjim nacijama u najboljem interesu Srbije koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji”,
ocenjuje James Ker-Lindsay.

 

21.11.2012.

NASTAVLjENO BOMBARDOVANjE GAZE, PRIMIRJE ODLOŽENO - OTVARANjE VRATA PAKLA U GAZI

Nastavljeno bombardovanje Gaze, primirje odloženo

Palestinci očekuje da budu smješteni u UN kamp u Gazi

............................................

 20.11.2012.          
Izraelske snage u utorak uveče nastavile su sa bombardovanjem Gaze, javlja BBC, samo nekoliko sati nakon što je su palestinski i egipatski zvaničnici saopštili da dogovor o primirju treba uskoro da se ozvaniči.

Zvaničnici Hamasa saopštili su u utorak uveče da egipatski napori da postignu primirje sa Izraelom nisu doveli do konačnog dogovora i da će odluka morati da se odloži do srede ujutru jer od Izraela nije stigao odgovor, javila je agencija Reuters.

"Izraelska strana još nije odgovorila na ponudu za primirje, zbog čega večeras nećemo držati planiranu konferenciju za medije nego ćemo morati sačekati do sutra”, rekao je jedan od vođa Hamasa  Ezzat al-Rishq britanskoj agenciji.

“Primirje je odloženo jer čekamo izraelsku stranu da odgovori”, kazao je u kratkom telefonskom intervjuu.

BBC je ranije objavio, pozivajući se na egipatske i palestinske zvaničnike da primirje treba da se objavi u utorak uveče. Međutim, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Mark Regev rekao je da je objava primirja preuranjena i da će izraelske snage nastaviti vojnu operaciju u Gazi paralelno sa diplomatskim naporima.

"Još nismo stigli do dogovora", rekao je Regev za CNN. "Lopta je još u dvorištu", dodao je.

Generalni sekretar Ujedninjenih nacija Ban Ki Mun je počeo mirovnu misiju u utorak razgovorima sa Netanjahuom o okončanju sedmodnevnog sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas u kojem je do sada poginuo 121 Palestinac, većinom civili, i tri Izraelska vojnika.

Ban, koji je osudio Hamasove raketne napade ali i pozvao Izrael na maksimalnu uzdržanost po pitanju kopnene ofanzive, nakon Izraela odlazi u Egipat čiji je predsednik Mohamed Morsi rekao da očekuje postizanje primirja do kraja dana.

Netanjahu je nakon razgovora rekao da je Izrael spreman na primirje, samo u okviru dugoročnog rešenja problema u Gazi.

"Ali ako je snažnija vojna akcija potrebna da bi se zaustavilo raketiranje iz Gaze, Izrael neće oklevati da učini ono što je nephodno da bi odbranio svoje ljude," rekao je Netanjahu.

Izrael je poslepodne počeo sa bacanjem letaka u kojima poziva građane Gaze da se sklone na sigurna mesta, što može bizi najava početka kopnene ofanzive ako diplomatski napori na postizanju primirja ne donosu rezultate.

Morsi je izjavio da će izraelska "agresija" na pojas Gaze biti obustavljena tokom dana, prenijela je egipatska agencija Mena.

"Groteskna izraelska agresija će danas biti okončana i napori za postizanje primirja između Palestinaca i Izraelaca će u narednim satima imati pozitivne rezultate", rekao je Morsi.

Palestinci očekuje da budu smješteni u UN kamp u Gazi
​​U utorak je Bela kuća saopštila da američki predsednik Barak Obama šalje državnu sekretarku Hilari Klinton u posetu regionu. Klinton u posetu stiže iz Kambodže, gde je pratila Obamu na turneji po jugoistočnoj Aziji.

Klintonova bi u sredu trebalo da se sastane sa Netanjahuom u Jerusalimu. Takođe su planirani razgovori u Ramali sa palestinskim zvaničnicima pre sastanka sa egipatskim liderima u Kairu.

SAD nisu podržale tekst rezolucije Saveta bezbednosti koji, prema oceni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi. Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.
​​
Izraelski državni radio navodi da Izrael najpre želi prekid vatre u trajanju od 24 do 48 sati, kao i da sukobljene strane za to vreme razgovaraju o trajnom primirju. Prema istom izvoru, Izrael bi mogao i da ublaži blokadu pojasa Gaze.

U Kairu se vode razgovori o okončanju nasilja, a lider Hamasa Halid Mašal izjavio je da je na Izraelu da okonča nasilje jer je on započeo rat.

"Nećemo prihvatiti bilo kakve izraelske zahteve. Oni su ti koji su napali Gazu. Do prekida vatre će doći kada naši zahtevi budu ispunjeni. Oni traže prekid vatre, ali onda agresija treba da bude okončana i mi insistiramo da naši zahtevi budu ispunjeni”, podvukao je on.

Pozivi na prestanak nasilja

Egipatski premijer Hisam Kandil rekao je Rojtersu da se nada da će pregovori uskoro dovesti do nečega što će zaustaviti nasilje i kontranasilje.

"Mislim da smo blizu, ali priroda ovakvih pregovora je teško predvidljiva. Ali svi žele da se zaustavi ovo nasilje”, rekao je Kandil.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da Vašington radi sa regionalnim liderima na okončanju nasilja.

“Bili smo veoma jasni da Izrael ima pravo na samoodbranu. Bili smo veoma jasni da rakete nastavljaju da se ispaljuju i padaju na Izrael. Bili smo veoma jasni da radimo na pokušajima da se ovaj konflikt smiri. Bili smo jasni i oko naše brige za civile i nevine na obe strane”, izjavila je Nuland.

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele susreo se izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Jerusalimu.

"Izrael ima pravo da se štiti, da se brani, da zaštiti svoje građane i Hamas ima odgovornost da zaustavi raketne napade na Izrael", rekao je Vestervele.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nazvao je Izrael terorističkom državom.

"Može li se reći za one koji ubijaju decu da poštuju humanost. Zato sam rekao da je Izrael teroristička država.”

Upitana da komentariše ovu izjavu portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland je rekl

"Retorički napadi protiv Izraela nisu od pomoći u ovom trenutku”.

Rusija je u UN izrazila frustraciju zbog neuspeha Saveta bezbednosti da deluje na krize.
...........................................................

OTVARANjE VRATA PAKLA U GAZI

Robert Fisk: Otvaranje "vrata pakla" u Gazi i novinarski klišei

Robert Fisk (Independent)

Teror, teror, teror, teror, teror. I idemo ponovo. Izrael će da „iskorijeni palestinski teror“ – to je ono što tvrde da rade, neuspješno, posljednje 64 godine – dok Hamas, najnovija palestinska morbidna paravojna formacija, najavljuje da je Izrael „otvorio vrata pakla“ ubistvom njihovog vođe Ahmeda al-Jabarija.

Hezbollah je nekoliko puta objavila da je Izrael „otvorio vrata pakla“ napadajući Liban. Yasser Arafat, koji je prvo bio super-terorista a nakon toga super-državnik nakon što je kapitulirao u dvorištu Bijele kuće, i ponovo postao super-terorista kada je shvatio da je prevaren – također je govorio o „vratima pakla“ 1982.

A mi novinari pišemo kao medvjedi zabavljači i ponavljamo sve klišee koje smo koristili posljednih 40 godina. Ubistvo gospodina Jabarija je bio „ciljani napad“, to je bio „hirurški zračni napad“ – kao što su to bili izraelski „hirurški zračni napadi“ u kojima je ubijeno skoro 17.000 civila u Libanu 1982. godine, 1.200 Libanaca, većinom civila, 2006. godine ili 1.300 Palestinaca, većinom civila, u Gazi 2008. i 2009. godine, ili trudna žena i dijete koji su ubijeni tokom  „hirurških zračnih napada“ u Gazi prošle sedmice i 11 civila ubijenih u jednoj kući u Gazi jučer. Barem Hamas ne tvrdi da izvodi „hirurške napade“ kada ispaljuje svoje Godzilla rakete. Oni žele ubiti Izralece, svejedno da li su u pitanju žene ili djeca.

Takvi su, istini za volju, i izraelski napadi na Gazu, ali to ne smijete izgovoriti jer će vas optužiti da ste anti-semitski nacista, to jest da ste jednako zli, pokvareni, đavolski i ubistveni kao Hamas, pokret s kojim je Izrael – ali to ne spominjite – dragovoljno pregovarao osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su ohrabrili grupu mafijaša da preuzmu vlast u Gazi i smaknu protjeranog super-teroristu Arafata.

Omjer broja poginulih između Palestinaca i Izraelaca u Gazi je dosegao 16 naspram jedan (do nedjelje 18. novembra). Taj će se omjer, naravno, povećati; u sukobu 2008/09 je iznosio 100 naspram 1.

Mi, također, stvaramo mitove. Posljednji izraelski rat u Gazi je bio nevjerovatan uspjeh – „iskorjenjivanje terora“ naravno – takav da njihove elitne jedinice nisu mogle ni naći svog zarobljenog vojnika Gilada Shalita, kojeg je lično Jabari predao prošle godine.

Gospodin Jabari je bio Hamasov „vođa iz sjenke broj 1“, navodi Associated Press. Ali kako može biti iz sjenke kada znamo njegov datum rođenja, detalje o porodici, broj godina koje je proveo u zatvoru kada je prešao iz Fataha u Hamas?

Kad sam već kod te teme, godine u izraelskom zatočeništvu nisu od gospodina Jabarija napravile pacifistu, zar ne? Nećemo, znači, proljevati suze; to je bio čovjek koji je živio i umro kao ratnik, što je sudbina koja neće utjecati na izraelske zračne ratnike koji ubijaju civile u Gazi.

Washington podržava pravo Izraela „na samoodbranu“ i onda tvrdi da je neutralan – kao da izraelske bombe ispaljene na Gazu nisu došle iz SAD-a isto kao što su Fajr-5 rakete došle iz Irana.

"Stub Licemjerstva"

U međuvremenu, jadni William Hague smatra Hamas „odgovornim“ za posljednji rat. Iako nema dokaza za te tvrdnje. Atlantic Monthly magazin navodi da je izraelsko ubistvo „mentalno nesposobnog“ Palestinca koji je zalutao u blizini granice najvjerovatnije uzrok ovome ratu.

Drugi smatraju da je glavna provokacija bilo ubistvo jednog palestinskog dječaka. Ubile su ga izraelske snage kada je naoružana grupa Palestinaca pokušala preći prvu liniju i suočila se sa izraelskim tenkovima. U tom slučaju su palestinski plaćenici – ne Hamas – započeli ovo oružano prepucavanje.

Da li postoji nešto što bi moglo zaustaviti ovu besmislicu, ovaj rat? Stotine raketa je ispaljeno na Izrael. Istina. Hiljade jutara zemlje je Izrael ukrao Arapima – za Jevreje i samo za njih – na Zapadnoj obali. Sada čak nema dovoljno zemlje za palestinsku državu.

Molim vas, izbrišite posljednje dvije rečenice. Postoje samo dobri i loši momci u ovom bezumnom konfliktu u kojem Izrael tvrdi da spada u dobre momke, čemu kliču zapadnjačke zemlje (koje se onda pitaju zašto veliki broj muslimana ne voli zapad).

Problem je u tome što su akcije Izraela na Zapadnoj obali i opsada Gaze dodatno približili događaj kojeg se Izrael navodno najviše boji: uništenje Izraela.

U raketnoj borbi, ne samo iranskih Fajr-5 i bespilotnih letjelica Hezbollaha, obje strane započinju novi rat. To više nije pitanje izraelskih tenkova koji prelaze libansku granicu ili granicu Gaze. U pitanju su rakete i razvijene bespilotne letjelice i računarski napadi ili „cyber terorizam“ ako ga čine muslimani; raskomadana ljudska tijela odbačena sa strane će biti još manje bitna nego u posljednja tri dana.

Arapsko buđenje je sada krenulo sasvim novim putem; njihovi vođe će morati slijediti raspoloženje javnosti. Pretpostavljam da će se to desiti i jadnom kralju Jordana, Abdullahu. Američko lažno zalaganje za „mir“ na strani Izraela Arapima više ništa ne vrijedi.

Ako Benjamin Netanyahu vjeruje da je na prvu iransku Fajr raketu neophodno odgovoriti napadom Izraela na Iran, i ako Iran uzvrati – a možda i Amerikanci, što bi uvelo i Hezbollah u konflikt – i ako američki predsjednik Barack Obama ponovo bude uvučen u novi zapadno-muslimanski rat, šta će se onda desiti?

Pa, Izrael će tražiti primirje, kako to inače i radi u ratovima protiv Hezbollaha. Ponovo će moliti za bezuvjetnu podršku Zapada u svojim borbama protiv svjetskih zala, uključujući Iran.

I zašto ne slaviti ubistvo gospodina Jabarija? Molim vas, zaboravite da su Izraleci pregovarali putem njemačke tajne službe sa gospodinom Jabarijem lično, prije manje od godinu dana. Sa „teroristima“ se ne može pregovarati, zar ne? Izrael ovo posljednje krvoproliće naziva 'Operacija Stub Odbrane'. Više mi djeluje kao 'Stub Licemjerstva'.

Prevela: D.F.

 

21.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU: O ETNIČKOM ČIŠĆENjU FOČE

Suđenje Mladiću: O etničkom čišćenju Foče

Mapa Foče prikazana u sudnici

..........................................................

Haško suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog zaštićenog svjedoka, no na sjednici otvorenoj za javnost.

Bošnjak iz Foče, pod pseudonimom RM - 063, opisao je kako su srpske snage zauzele tu općinu u travnju 1992. godine te odvajanje muškaraca od žena i djece koje je uslijedilo, kao i zlostavljanje te ubijanje zatočenika.

Prema optužnici protiv Mladića, Foča je jedan od primjera općina gdje je etničko čišćenje, provođeno od srpskih snaga (bivših jedinica Jugoslavenske narodne armije neposredno nego su preimenovane u Vojsku Republike Srpske) - dosegnulo razmjere genocida.


Nakon zarobljavanja Fočaka nesrpske nacionalnosti u selu Filipovići, mnogi su muškarci odvojeni te odmah odvedeni na strijeljanje. I svjedoku RM - 063 je namijenjena ista sudbina, no uspio se vratiti u skupinu zarobljenih civila.

Preostali muškarci su odvedeni u Kazneno popravni dom u Foči gdje su okrutno zlostavljani, a mnogi i ubijeni.

„Stražar njihov, došao je na vrata i prozvao. Tako je radio svaki dan – kad je vodio na strijeljanje, kad je vodio na razmjenu...“, prisjetio se svjedok organiziranog zlostavljanja i ubijanja zatočenika.

Zaštićeni svjedok RM - 063 na suđenju Ratku Mladiću, 20. studeni 2012.
...........................................
​​Uvjeti zatočeništva su bili užasni, a RM - 063 je u pola godine izgubio više od polovice ukupne težine, od 85 kilograma pao je na 39. Osporavajući navode Mladićeve obrane, kako su muškarci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zadržavani zbog političke i vojne angažiranost, svjedok je naglasio – kako su zatočeni samo jer su bili nesrpske nacionalnosti, kao i on sam.

„To su pretežno bili seljaci i radnici. Nisu imali niti ikakve veze ni s oružjem...niti su imali od kuda kupiti. Pa mi smo dobivali plaće, gotovo zadnjih godinu prije, u bonovima. I mogao si kupiti samo kruh i brašno i ništa drugo“, naveo je svjedok koji se morao smiriti nakon prvog prisjećanja na najgore razdoblje u životu.

Svjedok se prisjetio kako je jedino imao sreću u zatočeništvu jer ga je popisao Crveni križ te kako je zbog toga najvjerovatnije razmjenjen, za razliku od mnogih Fočaka nesrpske nacionalnosti. No desetak dana prije razmjene odveden je u policijsku stanicu u Kalinoviku gdje su mu od brutalnog prebijanja strgana sva rebra.

(VIDEO: Dokumentarni film o etničkom čišćenju Foče i zločinima u KP Domu Foča)


Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se u srijedu novim iskazom svjedoka tužiteljstva.

 

21.11.2012.

CRISTIANO RONALDO PRODAO "ZLATNU KOPAČKU" I NOVAC POKLONIO DJECI PALESTINE - MILORAD DODIK PODRŽAJE AGRESIJU IZRAELA NA PALESTINU

Anonimni kupac platio 1,5 miliona eura
Cristiano Ronaldo prodao "Zlatnu kopačku" i novac poklonio djeci Palestine
FOTO: Agencije
Cristiano Ronaldo prodao "Zlatnu kopačku" i novac poklonio djeci Palestine

Napadač Reala iz Madrida Cristiano Ronaldo prodao je na aukciji "Zlatnu kopačku" i prihod je namijenio djeci Palestine, objavljeno je na sajtu popularnog nogometaša.

Ronaldo je prestižni trofej osvojio za 40 postignutih golova u 2011. godini.

Anonimni kupac platio je "Zlatnu kopačku" 1,5 miliona eura, a sav novac bit će namijenjen školovanju palestinske djece.

Ronaldo je i ranije učestvovao u humanitarnim akcijama za pomoć Palestini.

Dodik uputio pismo podrške Izraelu

imageMilorad Dodik

............................................................

Republika Srpska ima puno razumijevanje za poziciju Izraela i izražava podršku aktivnostima, koje su preduzele vlasti ove države, kako bi zaštitile svoju teritoriju i stanovništvo, ističe se u pismu koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio predsjedniku Izraela Šimonu Peresu i ministru inostranih poslova Avigdoru Libermanu, povodom novonastale situacije u ovoj zemlji i eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

"Želio bih da Vas obavijestim da Republika Srpska iskreno žali zbog oružanih sukoba koji su izbili u Vašoj zemlji i gubitka života građana Izraela", istakao je predsjednik Srpske.

On je izrazio nadu da će u najskorije vrijeme doći do obustave oružanih dejstava, što će omogućiti smirivanje situacije i traženje rješenja kroz proces pregovaranja.

"Ovom prilikom želio bih da još jednom potvrdim moju ličnu, i podršku Republike Srpske i srpskog naroda prijateljskom jevrejskom narodu i naporima koje ulaže Vaša zemlja u borbi protiv terorizma i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Izrael", istakao je predsjednik Dodik.

(Srna

21.11.2012.

ODRŽAN MIRNI PROTEST GORAŽDANA U ZNAK PODRŽKE PALESTINI; NE UBIJAJTE NEVINU DJECU

Dignut glas protiv kršenja prava i stradanja djece
Održan mirni protest Goraždana u znak podrške Palestini
Ilustracija
FOTO: S. Saletović
Održan mirni protest Goraždana u znak podrške Palestini

Mladi Goražda u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BIH, danas su u Goraždu organizirali mirne proteste u znak solidarnosti sa narodom Palestine.

Protestima, koji su simbolično organizirani uz Međunarodni dan djeteta, mladi Goražda i brojni građani digli su svoj glas protiv kršenja prava i stradanja djece u Palestini.

"Mi smo željeli na ovaj način izraziti solidarnost sa narodom Palestine i ova mirna protestna šetnja organizirana je danas kako bi se ukazalo na kršenje osnovnog prava, prava na život, koje djeca Palestine gube i na ovaj dan" - kazao je član UO Organizacije mladih Goražde i predsjednik AsuBiH Edo Kanlić.

Protestna šetnja organizirana od Trga branilaca grada do Gradske dvorane "Mirsad Hurić" obilježena je i transparentima koji su veličali ljudske slobode i prava, a posebno najmlađih stanovnika Gaze.

 

21.11.2012.

SNAŽNE DETONACIJE ODJEKNULE GAZOM

Snažne detonacije odjeknule Gazom

imageGaza / arhiv

........................................................

Nekoliko snažnih detonacija odjeknulo je večeras u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, a zvaničnici pokreta Hamas rekli su da se prekid vatre ne očekuje večeras, pošto Izrael nije odgovorio na njihove prijedloge.

Izraelske oružane snage saopštile su da je u toku bombardovanje tunela za krijumčarenje benzina u Gazu. Hamasova televizija prenijela je da ovaj militantni pokret poziva na nastavak akcija "protiv okupacionih zločina".

Očevici navode da je nekoliko stotina ljudi napustilo svoje domove poslije upozorenja koje im je upućeno u lecima koje su izraelski avioni danas izbacili iznad Gaze. Eksplozije su odjeknule upravo u područjima na koja je ukazano u lecima na arapskom jeziku.

Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je da je sporazum o prekidu vatre ranije stavljen na papir, ali da nije potpisan. Od početka izraelske ofanzive prije sedam dana poginulo je 135 Palestinaca i petero ljudi na izrealskoj strani.

Izraelske oružane snage saopštile su večeras da je na izraelsku teritoriju iz Gaze ispaljeno ukupno 1.198 raketa, od kojih je 809 palo na izraelsku teritoriju, dok je 389 oboreno protivraketnom vatrom.

(vijesti.ba/srna)

Izrael traži od stanovnika Gaze da napuste domove

imageGaza

...........................................................

GAZA - Izraelski avioni bacali su danas poslijepodne letke u na sjeveru pojasa Gaze kojim su pozivali stanovnike da napuste svoje domove i povuku se u centralni dio Gaze ako se žele osjećati sigurno.

Leci su bacani nakon što je zvaničnik Hamasa izjavio da su Izrael i Palestina dogovorili primirje uz posredstvo Egipta. Primirje treba da stupi na snagu kasnije tokom dana. Međutim, glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev rekao je da je ova objava prerana i da će se izraelske vojne operacije u Gazi nastaviti, javila je Al-Jazeera.

"Nismo se još uvijek odlučili na taj korak. Lopta je i dalje na terenu", rekao je Regev za američki CNN. U lecima se od stanovnika Gaze traži da se koriste određenim rutama pri evakuaciji.

"Zbog vaše sigurnosti tražimo da napustite svoje domove odmah i da se počnete kretati prema gradu Gazi ulicama Kairo, Arapske lige, El-Akse, El-Kadisije, Em el-Lejmuna, Salahedin, El-Mensura, Halas i Bagdada", pisalo je na lecima. U poruci se ne navode razlozi za evakuaciju, ali se garantuje bezbjednosti svima ko napusti svoje kuće.

"Na kraju, svako će se vratiti svojoj kući.Prema izraelskim pravilima, civili će biti van svih incidenata", dodaje se u letku.

Al-Jazeerina dopisnica u Gazi izvještava da su se stanovnici počeli evakuirati.

"U lecima se ne spominje kopnena invazija, nego ograničeno slanje vojnih snaga u pojedine dijelove. Međutim, deseci hiljada stanovnika žive u tim područjima, veoma su naseljena. Nalaze se u pograničnom području oko Gaze", izvijestila je ona.

U trenutku kada su leci bacani u pojasu je bila delegacija Arapske lige s ciljem da izrazi solidarnost sa Palestincima. U delegaciji je šef arapske Arapske lige, kao i šefovi diplomatija Turske i Iraka. Oni su pozvali na hitan prekid nasilja.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je došao u Izrael, a američka državna tajnica Hilary Clinton treba tokom večeri da dođe u Izrael. Prethodno je predsednik Egipta Muhamed Mursi izrazio očekivanje da se izraelski udari okončaju u narednih nekoliko sati.

Ne zna se, međutim, da li iza instrukcije u lecima stoji namjera da ipak počne izraelska kopnena ofanzva, koja je odgođena dok traju pregovori o prekidu vatre u Kairu ili je to uvod u pojačane zračne udare.

Više od 120 osoba je poginulo od srijede u izraelskim napadima na Palestinu, a oko 920 osobe je ranjeno. Tri osobe su poginule u Izraelu, dok se deseci ranjeni.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

21.11.2012.

STAVOVI "ŠESTORKE" NAJAVLjUJU OPASNE NAMJERE ZA BiH - DOGOVOR IDE NA ŠTETU BiH I BOŠNjAKA

Stavovi "šestorke" najavljuju opasne namjere za BiH

image

SARAJEVO - Stranka za BiH smatra da stavovi izneseni danas u zajedničkoj izjavi predsjednika šest političkih stranaka u Mostaru najavljuju vrlo štetne i opasne namjere za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Najava šestorke da će osigurati realizaciju već potpisanih političkih dogovora u vezi rješavanja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz marta 2012 godine direktan je atak na državnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Implementacijom Banjalučkog sporazuma o raspodjeli državne imovine dijeli se državni grunt i kreiraju teritorijalne jedinice na osnovu kojih šestorka iz Mostara predviđa donijeti nova ustavna rješenja.

Stranka za BiH smatra da implementacija Banjalučkog sporazuma znači direktno kršenje Ustava BiH jer bi takva implementacija bila u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH o državnoj imovini iz augusta ove godine.

Stranka za BiH najoštrije upozovara sve sudionike u donošenju budućih odluka na tragu Banjalučkog sporazuma da direktno krše Ustav BiH i sudjeluju u najdirektnijoj promjeni ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine i na njenom rušenju.

(Vijesti.ba)

Dogovor ide na štetu BiH i Bošnjaka

imageSulejman Tihić

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da "Zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti", a koju su danas u Mostaru potpisali čelnici šest vodećih bh. stranaka, ide na štetu države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

"Nećemo dozvoliti da takav jedan sporazum bude proveden, bez obzira na parlamentarnu većinu kojom oni raspolažu. Možemo dosta toga poduzeti. Koristit ćemo sve demokratske mehanizme, jedan pritisak javnosti, pa sve do mehanizama koje imamo u Domu naroda BiH. Tako da će to, na kraju, ostati mrtvo slavo na papiru", rekao je Tihić za AA. 
 
Tihić ističe da je dogovor iz Mostara potvrda dosadašnjih pojedinačnih sporazuma.
 
Prije svega, dogovora Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića sa Draganom Čovićem i Božom Ljubićem oko provođenja presude "Sjedić-Finci".
 
"Mi smatramo da je to korak unazad, da su to rješenja koja su za nas neprihvatljiva, jer, između ostaloga, stvaraju osnovu za formiranje trećeg entiteta. Time se Bošnjake i u FBiH svodi na političku manjinu. Također, ovo je potvrda Sporazuma Dodik-Lagumdžija i svega lošeg što on donosi. Pitanje ekonomskog razvoja koje se spominje u Zajedničkoj izjavi predstavlja tek uopćene fraze, pravce koji su ranije definirani. Nema tu ništa konkretno. Žele samo prikriti loše strane sporazuma. Ponavljam, SDA će se tome usprotiviti", izjavio je Tihić.

(Vijesti.ba/AA)

Zajednička izjava protiv države Bosne i Hercegovine

image

SARAJEVO - Zajednička izjava lidera šest bh. političkih stranaka apsolutno je na štetu države Bosne i Hercegovine, a u korist jačanja entiteta, reakcija je Stranke demokratske akcije na izjave nakon održanog sastanka političkih lidera u Mostaru.

Iz SDA smatraju da je to sinteza dvaju dosadašnjih formalnih dogovora. Dogovor Lagumdžije i Radončića s jedne i Čovića i Ljubića s druge strane, smatra SDA, vodi još većem obimu obespravljenosti naroda i građana BiH te "predstavlja osnovu za uspostavu trećeg entiteta i svođenje Bošnjaka na političku manjinu u Federaciji BiH".

Sporazum Dodik - Lagumdžija podrazumijeva prenošenje nadležnosti sa države na entitete u oblasti pravosuđa, Izbornog zakona, državne službe, Centralne banke, Elektroprijenosa, javnih nabavki itd, navode iz SDA.

"Indikativno je da 'zajednička izjava' ni jednom riječju ne tretira članstvo Bosne i Hercegovine u NATO i ispunjavanje tih obaveza, kao ni provođenje presude Ustavnog suda BiH o državnoj imovini", navodi se u saopćenju SDA, koja tvrdi da su time potkrijepljene sumnje da iza ovih zvaničnih postoje i drugi, tajni dogovori.

"SDA će svim demokratskim sredstvima spriječiti provođenje javnih i tajnih sporazuma čiji je cilj rušenje i podjela države Bosne i Hercegovine, tako da će, kao oni predratni i ratni dogovori, ostati samo mrtvo slovo na papiru", saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

(Vijesti.ba/Fena)

"U Mostaru postignut dogovor za razgradnju BiH"

imageŠemsudin Mehmedović

SARAJEVO - Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je "zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti", a koju su danas u Mostaru potpisali čelnici šest vodećih bh. stranaka, samo nastavak razgradnje države Bosne i Hercegovine.

"Očito je da su politički sateliti Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) voljni da nastave razgradnju države BiH. To je, nažalost, pogubno po budućnost BiH ako pogledate suštinu odnosno sadržaj sporazuma između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Ja očekujem da će zastupnici i iz ove dvije stranke iz FBiH, a koje apliciraju za bošnjačke glasove, naći u tom sporazumu toliko lošeg da neće podržati njegovu realizaciju u Parlamentu BiH", rekao je Mehmedović za AA.
 
Komentirajući činjenicu da SDA ovim definitivno ispada iz vladajuće većine u državnom parlamentu, Mehmedović je kazao da "u tome nije problem".
 
"Problem je što se država BiH izbacuje iz kolosijeka evroatlanskih integracija. U sporazumu Dodik-Lagumdžija, štaviše, spominje se demilitarizacija BiH, što je sa sigurnosnog aspekta, posebno za Bošnjake, vrlo upitna stvar. Učinit ćemo sve da ne dođe do realizacije tog sporazuma", rekao je Mehmedović.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240910

Powered by Blogger.ba