Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.11.2012.

AMERIČKI FILOZOF, LINGVIST, PISAC I PREDAVAČ NOAM CHOMSKY: IZRAEL PROVODI FINALNU FAZU ETNIČKOG ČIŠĆENjA - MILORAD DODIK PODRŽAJE SAMO ETNIČKO ČIŠĆENjE

Chomsky: Izrael provodi finalnu fazu etničkog čišćenja

imageNoam Chomsky

...........................................................

Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky posljednjih dana je na svom oficijelnom profilu na društvenoj mreži Twitter najviše prostora posvetio izraelskom napadu na Gazu. “Ne možete se braniti kada vojno okupirate tuđu zemlju. To se ne može nazvati odbranom.

Zovite to kako hoćete, ali to nije odbrana”, poručio je Chomsky

On je ukazao na nesrazmjer izraelske i palestinske vojne sile.

“Izrael se koristi sofisticiranim avionima i vojnim brodovima da bi bombardirao gusto naseljene izbjegličke kampove, škole, stambena naselja, džamije i sirotinjske kvartove, da bi napao narod koji nema zračnu silu, zračnu odbranu, nema mornaricu, nema teško naoružanje, nema municije, nema moderno naoružanje, ni komandu, niti vojsku.. I to naziva ratom?! Ovo nije rat! Ovo je ubistvo”, napisao je Chomsky.

Odluku Izraela da najmodernijim oružjem napadne na “besmopoćne civile” po Chomskyom je “finalna faza etničkog čišćenja Palestinaca koja traje već decenijama”.

Broj smrtno stradalih u Gazi popeo se na 91, među kojima i jednogodišnja beba, javljaju dopisnici agencije Anadolija.
.....................................................

INAT PISMO

imageMilorad Dodik

......................................................

Republika Srpska ima puno razumijevanje za poziciju Izraela i izražava podršku aktivnostima, koje su preduzele vlasti ove države, kako bi zaštitile svoju teritoriju i stanovništvo, ističe se u pismu koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio predsjedniku ...

...  Izraela Šimonu Peresu i ministru inostranih poslova Avigdoru Libermanu, povodom novonastale situacije u ovoj zemlji i eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

"Želio bih da Vas obavijestim da Republika Srpska iskreno žali zbog oružanih sukoba koji su izbili u Vašoj zemlji i gubitka života građana Izraela", istakao je predsjednik Srpske.

On je izrazio nadu da će u najskorije vrijeme doći do obustave oružanih dejstava, što će omogućiti smirivanje situacije i traženje rješenja kroz proces pregovaranja.


(Vijesti.ba)

KORIJENI GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA dodano

 

19.11.2012.

       

avatar
Sieg heil, genocidna bando!


Odgovor na pitanje u čemu leže korijeni jedanaest genocida nad Bošnjacima saznadoh iz TV duela desetljeća. Sučeljavanja, oči u oči, dvije oprečne kulture Srbije. Aktuelne mitomanske i opozicione civilizacijske. Na jednoj strani stola oličenje laži i mitomanije najprimitivnijeg oblika, personalizirana u bahatog “premijera” (ne)kulture većine srpskog naroda, koja je bez sumnje korijen dvovjekovnih genocidnih namjera usmjerenih prema Bošnjacima, radi stvaranja mitomanske Velike Srbije.

Na suprotnoj strani stola pomenutog TV duela druga strana kulture srpskog naroda. Kultura dijaloga i razmišljanja, finoća jezičkog izražavanja. Personalizacija građanske opcije Srbije. Da bi Jovanović mogao nesmetano govoriti zgradu televizije obezbjeđivale su jake žandarmerijske i policijske snage. “Junaci” okupljeni oko zgrade televizije pokušavali su ubiti pripadnika vlastitog naroda. Čedu mrze kao i Turčina. Obojicu fašisti žele ubiti. Izvršiti genocid nad različitim mišljenjem i imenom. Zato je opasnost po multietničku političku opciju Srbije slična bošnjačkoj. Prijeti nam uništenje ako se ne budemo znali ujediniti i odbraniti od iste nemani. Dijelimo istu sudbinu. U pitanju je kultura različitosti.

Istina, od bahatog lažova i manipulatora očekivao sam retoriku koju smo čuli, ali sam imao nadu da će pred pametnim i on biti pametniji. Previdio sam utjecaj kulture kao presudnog faktora u formiranju čovjekove misli i djela. Nešto od čega se ne može pobjeći. Otuda hrabrost i drskost da i pred objektivom kamere laze. Ono što je i sam nazivao genocidnom tvorevinom sada pokušava braniti. Pred očima bošnjačkih političara i predstavnicima tzv. Međunarodne zajednice otvoreno radi na dehumanizaciji Bošnjaka i razgradnji Bosne i Hercegovine. Sasvim otvoreno godinama pokušava da minimizira srpske zločine i dehumanizuje bosanskohercegovačke muslimane čime pokazuje subjektivnu spremnost (MENS REA) da stavi tačku na genocid i dovrši ono što ne završiše njegovi predhodnici, ratni zločinci 1992 – 1995. godine. Ponašanje Tadića prema Bosni i Hercegovini i Miloradova retorika na plastičan način oslikavaju kulturu naroda i institucija srpske države. Smrću Garašanina, Mihailovića, Miloševića… činjenje genocida nad Bošnjacima nije prestalo. Kultura je jača od bilo koje državne institucije. Prošla i buduća imena ratnih zločinaca odražavaju većinsku kulturu srpske nacije.

Iz pomenutih razloga putem laži i obmana, izmišljanjem neprijatelja, plasiranjem patoloških laži u kolektivnu svijest vlastitog naroda, primitivni egocentric podstiče podanike na dehumanizaciju Bošnjaka i deindividualizaciju Bosne i Hercegovine. Jer vjekovnim plasiranjem i širenjem upravo ovakve kulture danas Milorad mentalno priprema srpski narod za novi genocidni pohod nad Bošnjacima. Brutalni šizofrenik dobro zna da bez mentalne pripremljenosti svojih podanika neće biti u mogućnosti da pokrene novi zločin. Zato u njegovom entitetu obrazovne i druge institucije kojima on komanduje više pažnje poklanjaju mentalnoj pripremi nego ekonomskom razvoju. Nikola Tesla je skoro nepoznato ime u obrazovnom sistemu laktaškog despota, ali zato Njegoša i Andrića znaju napamet. Glavne parole skovane tokom Dodikove vladavine glase: „Smrt civilizaciji! Živjela mitomanija!“ Otuda i negiranje genocida, relativiziranje bošnjačkih žrtava, dehumanizacija Bošnjaka i deindividualizacija Bosne i Hercegovine. Zakon o katastru i popisu stanovništva predstavlja zadnji udarac multietničkoj Bosni i Hercegovini. Šeher Banja Luka postat će Čačak, a Višegrad drugo Valjevo.

Postavljam sebi pitanje, da li Dodik uopće zna težinu zločina genocida? Zna li šta znači ta društvena pojava koju cijelo čovječanstvo smatra najtežim zločinom i najvećim društvenim zlom savremenog?! Da zna kakvu moralnu ljagu baca na buduća pokoljenja srpskog naroda i težinu zla koje počiniše oni koje on sada svojom politikom želi zaštititi, iskoristio bi historijsku priliku u kojoj se nalazi kako bi se izvinuo žrtvama.

Sasvim je jasno da napad na Srebrenicu u julu mjesecu 1995. godine nije izvršen kako bi se opljačkali njeni prirodni resursi. Pljačka je bila nus produkt napada, a glavna namjera (MENS REA) je bila izvršenje genocida nad Bošnjacima, kao dio ukupnih i sveobuhvatnih napada na cijelu teritoriju Republike Bosne i Hercegovine. Zato ne postoji općonski genocid, radi se o genocidu nad određenom grupom kao takvom. Dakle, radi se o genocidu nad Bošnjacima ma gdje se oni nalazili.Iz ovih razloga vitalni interes civilizacijske Srbije predstavlja edukacija mitomanskog mentalnog sklopa ultra-nacionalista. Čedomir Jovanović je u pomenutom TV duelu pokušao objasniti šta znači pojam „genocid“, te ukazati na drugu stranu manjinske Srbije. Zato je i prihvatio duel kako bi ismijao mitomansku kulturu Srbije.

Iz pomenutih razloga historiska odgovornost bošnjačkih političara leži u njnjihovim rukama. Inspiraciju odgovornosti prema vlastitoj državi mogli su naučiti od Jovanovića. Onako kako je srpski liberal branio interese europske i civilizaciske Srbije i oni moraju braniti Bosnu i Hercegovinu. Jasno i glasno ustati u odbranu istine. Prvi korak u tom pravcu je prestanak bilo kakve suradnje sa ultranacionalistima srpskog naroda. Nema dogovora sa predstavnicima mitomanije. Jedinstvo bošnjačkog korpusa garant je opstojnosti Bosne i Hercegovine. Jačanjem državnih instititucija i podizanjem državotvorne svijesti Bošnjaka obeshrabriti srpske ultra-nacionaliste i fašiste. Samo takvim odnosom prema državi jednog dana imat će drugačije sagovrnike koji će poštivati državu. Kulturu civilizacije, a ne mitomanije. Samo snažna I jedinstvena bošnjačka zajednica može utjecati na promjenu mitomanske kulture Srbije. Naravno, skupa sa građanskom opcijom Srbije. Isto važi i za Crnu Goru. Nikada ne treba zaboraviti i Crna Gora je činila zločine!

 

 

 

 

 

 

MILORAD DODIK PODRŽAJE SAMO ETNIČKO ČIŠĆENjE               
19.11.2012.

SASTANAK U ZAGREBU: NOVI REŽIM ZA IZVOZ ROBE U HRVATSKU OD 1. JULA 2013. - ROK ZA USVAJANjE BUDžETA 4. DECEMBAR

Sastanak u Zagrebu
Šarović: Novi režim za izvoz roba u Hrvatsku od 1. jula 2013.
................
19.11.2012.
..................
Šarović: Novi režim za izvoz roba u Hrvatsku od 1. jula 2013.

Delegacije BiH i Hrvatske na današnjem sastanku u Zagrebu dogovorile su se da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, rekao je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je istakao da je sastanak dvije delegacije bio vrlo koristan, uz ključni dogovor o izvozu iz BiH u periodu prije pristupanja Hrvatske u EU.

"Osnovni parametar za izvoz biće rok trajanja proizvoda. Svi proizvodi sa naše strane moći će se plasirati u Hrvatsku u narednim mjesecima", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, na sastanku je otvorena mogućnost da se i nakon 1. jula 2013. godine jedan broj proizvoda iz BiH nastavi plasirati u Hrvatsku, ali samo na teritoriju Hrvatske.

Na sastanku je bilo riječi i o graničnim prelazima BiH i Hrvatske, odnosno o potrebi da se intenzivira njihovo osposobljavanje.

"Hrvatska strana je takođe saglasna da se otvore tri granična prelaza na kojima bi se poslije 1. jula vršio promet robe biljnog i životinjskog porijekla“, naglasio je Šarović.

Delegacije dvije zemlje razgovarale su u Zagrebu i o malograničnom prometu, odnosno potrebi da se odnosi dvije zemlje regulišu na ovom nivou uz zadovoljenje najviših standarda.

"Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji u najskorije vrijeme. Formirali smo i tehnički tim koji će realizaciju današnjeg dogovora pratiti u narednim mjesecima i učestvovati u njegovoj implementaciji", rekao je Šarović.

On je dodao da je delegacija Hrvatske bila vrlo brojna i u punom sastavu, te da su je činili najvažniji ljudi iz agencija za poljoprivredu Hrvatske.

Poljoprivredna roba biljnog i životinjskog porijekla iz BiH nesmetano će se plasirati u Hrvatsku do sticanja punopravnog članstva te zemlje u EU 1. jula 2013. godine, izjavila je pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Radmila Čojo.

Čojo je rekla Srni da je ovaj zaključak, sa današnjeg sastanka predstavnika entitetskih resornih ministarstava, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u skladu sa važećim trgovinskim sporazumom CEFTA.

Osim Šarovića i Radmile Čojo, sastanku su prisustvovali, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Zoran Kovačević, te ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina sa saradnicima.

....................................................

.

ROK ZA USVAJANjE

BUDžETA 4. DECEMBAR

                                                                                                                                           

Rok za usvajanje budžeta 4. decembar
Fiskalno vijeće BiH održalo sastanak sa predstavnicima MMF-a
Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
FOTO: Arhiva
Fiskalno vijeće BiH održalo sastanak sa predstavnicima MMF-a

Fiskalno vijeće, kojim predsjedava Vjekoslav Bevanda, i izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeno šefom Misije za BiH Ronom Van Roodenom večeras su u Sarajevu razmatrali ispunjavanje uvjeta iz Pisma namjere stand-by aranžmana.

Na sjednici Fiskalnog vijeća istaknuto je da su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade načinile korak naprijed u fiskalnoj konsolidaciji te da su projekcije proračuna za 2013. godinu sukladne obvezama preuzetim Pismom namjere.

Rok za usvajanje ovih budžeta u državnom i entitetskim parlamentima je 4. decembra, nakon čega bi Izvršni odbor MMF-a u Washingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provedbe stand-by aranžmana.

Članovi Fiskalnog vijeća i izaslanstvo MMF-a u nastavku sjednice razmotrili su dopunu Pisma namjere s ciljem poboljšanja koordinacije politika i osiguranja fiskalne održivosti te unapređenja reformi u javnom sektoru.

Šestoj sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i državnog ministra financija i trezora Nikolu Špirića, nazočili su federalni premijer Nermin Nikšić i ministar financija Federacije BiH Ante Krajina te guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Putem video linka u radu sjednice sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Iz Vijeća ministara BiH su izvjestili da će opširnije priopćenje sa sjednice Fiskalnog vijeća emitirati  sutra.

 

19.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU

Saslušan iskaz zaštićenog svjedoka
Suđenje Ratku Mladiću danas iza zatvorenih vrata
..................
19.11.2012.
.................
Suđenje Ratku Mladiću danas iza zatvorenih vrata
Zločinac Ratko Mladić
FOTO: Arhiva

...................................................

 

Suđenje bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, danas je u Međunarodnom sudu u Haagu nastavljeno iza zatvorenih vrata.

Kako je ranije najavilo Tužilaštvo, iskaz protiv Mladića daje svjedok čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-088. Zatvorena sjednica najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u haškim procesima, javio je BIRN.

Veći dio dosadašnjeg dokaznog postupka tužioci su posvetili svjedočenjima o dijelovima optužnice koji Mladića terete za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

Suđenje se nastavlja sutra.

 

19.11.2012.

KRVOPROLIĆE U JUGOSLAVIJI JE RUČNI RAD SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Analiza uglednog "The Timesa" nakon presude Gotovini i Markaču
Krvoproliće u Jugoslaviji je ručni rad Miloševića
....................
19.11.2012.
...................
Krvoproliće u Jugoslaviji je ručni rad Miloševića
Slobodan Milošević
FOTO: Arhiva

....................................................

Ugledni britanski dnevnik "The Times" danas donosi analizu stanja na Balkanu nakon presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Analizu u celosti prenosi "Radio Slobodna Evropa".

"Najveći zločini u poslijeratnoj Evropi su počinjeni u bivšoj Jugoslaviji u devedesetim. Jedan važan dio te strašne historije je upravo bio ponovo napisan.

Ante Gotova i Mladen Markač, generali u Hrvatskoj vojsci, osuđeni su prošle godine od strane UN-ovog tribunala na duge zatvorske kazne za zločine na Srbima tokom vojne ofanzive 1995. godine. Prošle sedmice, međutim, njihove presude su nakon žalbe promijenjene i oni su proglašeni nevinim. Nakon toga su doživjeli euforični doček.

Presuda je osuđena u Srbiji. Hrvatski građani srpske nacionalnosti su zaista bili žrtve ratnih zločina. Ali ispravan odgovor Vlade Srbije bi trebalo da bude prihvaćanje presude suda kao konačne riječi o konfliktu i priznavanje da korijeni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu.

Hrvatska je, zajedno sa Slovenijom, tražila nezavisnost u junu 1991. Njihovi vođe su se bojali demagogije i žestokog nacionalizma Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije.

Slovenačko otcjepljenje je završeno nakon 10-dnevnog rata. Jugoslavenska narodna armije je, međutim, pod Miloševićevim pogubnim uticajem, pokrenula sedmomjesečni napad na Hrvatsku u kojem su ubijene hiljade i  protjerane stotine hiljada ljudi i koji je nanio nemjerljivu štetu takvim kulturnim biserima kao što je Dubrovnik.

Milošević je onda okrenuo pažnju ka napadu na i rasparčavanju multi-etničke BiH, koja je proglasila nezavinost nakon referenduma u martu 1992.

Bosanski rat je trajao tri godine. To je bila teško zamisliva katastrofa. Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, političkim i vojnim liderima bosanskih Srba, se sudi u Hagu za ratne zločine koji uključuju i opsadu Sarajeva i genocid na 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici.

Njihov Svengali (literarni lik koji kontroliše drugu osobu ubjeđivanjem i prevarom radi sopstvenih ciljeva) je bio Milošević, opsjednut nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički "čiste" Velike Srbije. Miloševiću je u ovoj ciničnoj podjeli BiH pomogao Franjo Tuđman, njegov kolega sa hrvatske strane.

Ali vojna operacija hrvatskih snaga u augustu 1995. godine nazvana Operacija oluja, je uspjela konačno potisnuti srpske snage iz područja Krajine, koja je bila pod srpskom kontrolom od 1991. Za vrijeme operacije, 200.000 Srba je pobjeglo ili protjerano iz svojih domova; oko 150 ih je bilo ubijeno.

To su bili zločini. UN tribunal ih nije dovodio u pitanje i već je bilo presuda na hrvatskim udovima. Oslobađanje generala je počivalo na procjeni da protjerivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja. Nije bilo plana za to. Operacija oluja se također pokazala ključnom u zaustavljanu Miloševića, spašavanju Bosne od daljnje patnje i osiguravanju dogovora o raspodjeli teritorija u okviru Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srbije Nikolić je ogorčeno izjavio da je presuda politička i da 'otvara stare rane'. U stvarnosti, Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine, pred kojim se slučaj i odvijao, je nesavršen ali častan pokušaj zadovoljenja pravde.

Sve strane su počinile zločine u balkanskim ratovima devedestih ali nisu sve jednako krive. Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića. Njega su zapadni krojači politike dugo i pogrešno smatrali partnerom za pregovore. Loš pokušaj neutralnosti, uključujući i embargo UN-a na oružje koji je Srbe dominantnim u vojnom pogledu, pobrinuo se da civilne patnje potraju i čak se intenziviraju.

Pomirenje je ključno. Ono zavisi od tačnog prepričavanja historije."

 

19.11.2012.

ĆAMIL DURAKOVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO VALENTINU INZKU

"Negiranje legitimno iskazane volje"
Ćamil Duraković uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku
Duraković: Nastavak sistematske kampanje diskriminacije nesrba u Srebrenici
FOTO: Arhiva
Ćamil Duraković uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku

Vršilac dužnosti načelnika Srebrenice i nezavisni kandidat za načelnika na proteklim lokalnim izborima Ćamil Duraković uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku.

U pismu Duraković poziva Inzka da se, u skladu sa svojim ovlaštenjima, uključi i svojim učešćem pridonese što bržem potvrđivanju rezultata izbora u Srebrenici.

Duraković u pismu naglašava kako su izbori u opštini Srebrenica ove godine održani u skladu sa pravilima koja po prvi put važe u cijeloj Bosni i Hercegovi.

- Zabrinuti zbog mogućnosti da negatori genocida dobiju priliku da upravljaju Opštinom Srebrenica, preživjeli genocida su, u okviru građanske akcije, osigurali podršku nezavisnom i nestranačkom kandidatu partija koje ne poriču genocid i osigurali registraciju potrebnog broja birača da spriječe takav najcrnji scenarij. Imao sam privilegiju i čast da dobijem njihovu podršku i povjerenje i na proteklim izborima budem kandidat svih građana Srebrenice koji ne poriču genocid, naveo je Duraković. On je dodao kako su, nakon što su glasovi prebrojani, utvrđeni rezultati jasni i njegova pobjeda uvjerljiva.

- Već više od mjesec dana od izbora, Centralna izborna komisija (CIK), prije svega predsjednik Branko Petrić, opstruira potvrđivanje utvrđenih rezultata, upozorio je Duraković.


- Svakodnevne opstrukcije u CIK-u, uz nastavak sistematske kampanje diskriminacije nesrba koju u Srebrenici provodi MUP Republike Srpske, imaju, između ostalog, za posljedicu i uskraćivanje građanima Srebrenice prava na efikasnu opštinsku upravu za kakvu su i glasali na prošlim lokalnim izborima.

- Uvjeravam vas da ćemo se mi, preživjeli genocida, na isti način na koji smo zakonito i demokratski spriječili negatore genocida da upravljaju Srebrenicom, usprotstaviti daljnjem negiranju naše, na zakonitim izborima, legitimno iskazane volje. Ovakvo ponašanje CIK-a i MUP-a RS za rezultat ima i podrivanje sigurnosne situacije na području ne samo opštine i cijele regije Srebrenice i mi kao poreski obveznici Republike Srpske ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da organ koji mi plaćamo vodi kampanju protiv nas samo zato sto smo nesrbi, naveo je Duraković u pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku.

 

19.11.2012.

NASLjEDNIK I IZVRŠIOC KARADžIĆEVOG PLANA MILORAD DODOK UPUTIO PISMO PODRŠKE IZRAELU

Dodik uputio pismo podrške Izraelu

imageMilorad Dodik / vijesti.ba

Republika Srpska ima puno razumijevanje za poziciju Izraela i izražava podršku aktivnostima, koje su preduzele vlasti ove države, kako bi zaštitile svoju teritoriju i stanovništvo, ističe se u pismu koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio predsjedniku Izraela Šimonu Peresu i ministru inostranih poslova Avigdoru Libermanu, povodom novonastale situacije u ovoj zemlji i eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

"Želio bih da Vas obavijestim da Republika Srpska iskreno žali zbog oružanih sukoba koji su izbili u Vašoj zemlji i gubitka života građana Izraela", istakao je predsjednik Srpske.

On je izrazio nadu da će u najskorije vrijeme doći do obustave oružanih dejstava, što će omogućiti smirivanje situacije i traženje rješenja kroz proces pregovaranja.

"Ovom prilikom želio bih da još jednom potvrdim moju ličnu, i podršku Republike Srpske i srpskog naroda prijateljskom jevrejskom narodu i naporima koje ulaže Vaša zemlja u borbi protiv terorizma i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Izrael", istakao je predsjednik Dodik.

(Srna)

 

Serbian Orthdox Church archbishop Pavle and war criminals Radovan Karadzic, Ratko Mladic and Momcilo Krajisnik.

Image
Image
ImageJust before genocide in Srebrenica. Members of the Special Police Units of the Republic Serbia called "Skorpioni" and Serbian Orthodox priest few days before they committed genocide in Srebrenica (search Google "Skorpioni Srebrenica video" for more info), where they executed even Bosnians boys 12 years old.Serbian Orthodox priest with arms somewehere in Bosnia

Image
      
..........................................................................................................................  
Serbian bishop Kacavenda, accused from some womens in Bosnia, like rapist, together with war criminal and butcher of the Srebrenica, Ratko Mladic.

ImageSerbian bishop Kacavenda, together with war criminal Radovan Karadzic
Image


Serbian archbishop Pavle, together with war criminal Radovan Karadzic
Image


Serbian archbishop Pavle, together with war criminal Radovan Karadzic and Ratko Mladic, butcher of the Srebrenica
Image


Serbian bishop Amfilohije (former member of the Serbian government Beba Popovic called him warrior of the Serbian Orthodox Church), together with war criminal Zeljko Raznjatovic Arkan
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................
image

Milorad Dodik


Milorad Dodik

Dobrica Ćosić, Vijislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

................................................................

19.11.2012.

NAŠA STRANKA I SDU BiH POZDRAVLjAJU NAPORE NA REORGANIZACIJI UREĐENjA BiH

Naša stranka i SDU BiH pozdravljaju napore na reorganizaciji uređenja BiH

imageAdministrativno uređenje BiH

......................................................

Naša stranka i  Socijaldemokratska unija(SDU) pozdravile su napore međunarodne zajednice, posebno američke administracije, usmjerene ka racionalizaciji i reorganizaciji administrativnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Također, pozdravile su i inicijativu koju je najavila američka administracija u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH, usmjerenu prvenstveno ka njenoj racionalizaciji.

Ističu da će reforma Ustava FBiH neminovno voditi ka izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, posebno u dijelu koji se odnosi na izbor organa vlasti državnog nivoa iz Federacije BiH, što će samo po sebi inicirati i izmjene Izbornog zakona BiH.

- Smatramo da ova inicijativa treba da bude prvi korak ka suštinskim izmjenama Ustava BiH, jer sadašnja dva entiteta nisu dvije mehanički odvojene cijeline, već dvije administrativne jedinice unutar jedinstvenog ustavnopravnog i teritorijalnog ustrojstva države Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju Naše stranke i SDU-a BiH.

Tvrde da ukoliko inicijativa ostane parcijalnog karaktera, zadržavajući se samo na Federaciji BiH, neće biti otklonjene greške ustavnog sistema u cjelini i takav pristup neće imati njihovu podršku.

(Vijesti.ba/Fena)

 

19.11.2012.

PATRICK MOON PROTIV INICIJATIVE ZA DEMILITARIZACIJU

Moon protiv inicijative za demilitarizaciju

imagePatrick Moon

..........................................................

PATRICK MOON - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon kategoričan je u stavu da demilitarizacija nije odgovor za BiH.  Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da misli da nema puno ljudi koji bi istinski favorizirali to pitanje.  - Oružane snage BiH služe građanima i služe i u međunarodnim mirovnim misijama širom svijeta, naglasio je američki ambasador.

Slaže se i da su Ministarstvu odbrane BiH potrebne reforme. 

- Strukture se moraju usmjeriti u pravom pravcu i mora doći do reforme sistema nabavke. Osim toga, postoje i ogromne količine viška naoružanja i municije koje treba uništiti ili na neki drugi način ih se riješiti, kazao je ambasador Moon i dodao da, ako se to pitanje riješi, to će osloboditi vojsku, odnosno pripadnike Oružanih snaga da rade neki drugi posao. 

Naglasio je i da je poznato koliko veliki doprinos vojnici daju i u deminiranju u BiH imajući u vidu problem mina zaostalih nakon rata. 

Vlada Republike Srpske prihvatila je nedavno inicijativu predsjednika ovog bh. entiteta Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine te je uputila na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a. 

Dodik je 8.oktobra uputio ovu inicijativu, kojom predlože da parlament, kao najviši organ zakonodavne vlasti RS-a, strane potpisnice svih 12 aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, razmotri inicijativu i u skladu s Ustavom i Poslovnikom zaduži Vladu i institucije RS-a, kao i predstavnike iz RS-a u organima BiH, da pripreme prijedloge za izmjene postojećih dokumenata kojima je regulirana ova oblast na nivou BiH. 

Entitetski predsjednik je izrazio očekivanje da će ovo pitanje što prije biti uvršteno u dnevni red skupštinskog zasjedanja i da će nakon razmatranja biti usvojeni odgovarajući zaključci za ukidanje sporazuma o odbrani, kao i donošenje zakona o ukidanju Oružanih snaga BiH, koji bi imao samo dva člana. 

Dodik tvrdi i da se od početnih aktivnosti "takozvane reforme odbrane u BiH, sve odvijalo pod snažnim uticajem međunarodne zajednice i posebno visokog predstavnika i da to nije bilo ni izraz volje, a vrijeme je pokazalo ni potrebe, da BiH ima glomazni i nepotrebni aparat koji troši ogromne količine novca bez mnogo koristi".

(Vijesti.ba/Fena)

Ambasador Moon obišao Ferhat-pašinu džamiju

imageAmbasador Moon obišao Ferhat-pašinu džamiju

............................................................

U okviru današnje posjete Banjaluci, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick  Moon posjetio je i džamiju Ferhadija, koja se ponovo gradi nakon što su je srpski ekstremisti do temelja srušili 7. maja 1993.

Ambasadora Moona je dočekao banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić i upoznao ga s radovima na obnovi Ferhadije.

„Ovo je jedna prekrasna građevina, jedan istorijski objekt jedinstven za cijeli evropski kontinent. Drago nam je što su SAD mogle obezbijediti jedan manji grant na samom početku obnove Ferhadije i želio bih čestitati muftiji Čamdžiću na njegovoj ulozi u rekonstrukciji ove građevine“, izjavio je ambasador Moon nakon obilaska Ferhadije, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Američki ambasador je kazao da je impresioniran ljudima koji ponovo grade džamiju. Dodao je kako je upoznat da još uvijek nedostaju finansijska sredstva kako bi se radovi na Ferhadiji priveli kraju, te da će „vidjeti da li se može u tome pomoći“. Moon je izrazio nadu da će i „vlasti u BiH biti velikodušne, kao i donatori iz međunarodne zajednice, kako bi se prikupio novac“.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru Moonu na brizi za Ferhadiju, muftija Čamdžić ponovio je da je novac i dalje glavni problem kada je u pitanju obnova ove čuvene džamije.

Banjalučki muftija je istakao da je, unatoč nedostatku finansijskih sredstava, zadovoljan tempom kojim se radovi odvijaju, ističući posebno činjenicu da su na složenom i zahtjevnom poslu vraćanja Ferhadiji prvobitnog izgleda radili multietnički timovi eksperata iz raznih oblasti.

(Vijesti.ba/AA)

Brzo rješavanje pitanja vojne i državne imovine omogućilo bi pokretanje MAP-a do kraja 2012.

imagePatrick Moon

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BANJA LUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom da je vrijeme za ozbiljne promjene Izbornog zakona BiH.

"Pojavljuje se sve više problema u njegovoj primjeni, a i više od mjesec dana nakon održanih lokalnih izbora u BiH još uvijek nema svih potvrđenih rezultata i razjašnjenih situacija", rekao je Radojičić.

Na sastanku je ocijenjeno da je dobro kada se postižu dogovori političkih predstavnika u BiH, iako svaki politički dogovor treba biti pretočen u konkretne akte, proći parlamentarne procedure i zakonske promjene, saopšteno je iz Radojičićevog kabineta.

Radojičić i Moon očekuju da će na sutrašnjem sastanku predstavnika šest političkih partija u Mostaru biti približeni stavovi o rješavanju pitanja "Sejdić - Finci" i deblokadi puta ka EU.

Moon je ponovio da bi brzo rješavanje pitanja vojne i državne imovine omogućilo da se do kraja ove godine pokrene Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim ekonomskim kretanjima i parlamentarnim raspravama o prednacrtima ekonomske politike i budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, navodi se u saopštenju.

Moon će danas tokom boravka u Banjaluci razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom  Dodikom, te posjetiti obnovljenu Ferhadija džamiju.

(Srna)

U BiH je mir, no niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan

imagePatrick Moon

...............................................

BANJA LUKA - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.

- Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku, rekao je ambasador Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba da ipuni za zatvaranje OHR-a. 

-Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba  da se ispuni pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine, ponovio je Moon. 

Također, očekuje i da se postigne značajan napredak na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva. 

Potvrdio je da je sa zvaničnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici. 

Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, američki ambasador je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u. 

-Ali, mislim da niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu, rekao je ambasador Moon. 

I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetniju bh.privredu, jer je nezaposlenost ogroman problem. 

To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno.

(vijesti.ba/fena)

 

 

19.11.2012.

PALESTINA KRVARI, AGENCIJE PRATE "X FACTOR"

Palestina krvari, agencije prate "X Factor"
Petogodišnja djevojčica nova žrtva izraelske artiljerije

................
19.11.2012.
...................


Najmanje deset osoba poginulo je šestog dana izraelske ofanzive u pojasu Gaze, saopšteno je danas iz palestinskih bolničkih izvora, prenosi Slobodna Evropa.

Četiri osobe, među kojima jedna petogodišnja djevojčica, ubijeni su danas u bombaškom napadu u kvartu Zejtun, u gradu Gazi.

Trojica Palestinaca su ubijeni dok su se vozili kolima u centru Gaze, dok medicinski izvori navode da je još jedna žena ubijena u vazdušnim napadima u gradskom naselju Zeitun, prenela je agencija AFP.

Jedan Palestinac je poginuo u gradu Beit Lahiji, na sjeveru palestinske teritorije, a dvoje u Karari, na jugu pojasa Gaze, saznaje se iz bolničkih izvora.

Tokom prošle noći u vazdušnim napadima, izraelski avioni su sravnili sa zemljom dvije kuće jedne porodice i ubijeno je dvoje djece i dvoje odraslih, dok je 42 ranjeno, potvrdio je zvaničnik iz Gaze Ašraf al Kidra.

U izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze jučer je poginuo 31 Palestinac.

Spasioci panično traže još 12 do 15 ljudi za koje se sumnja da su pod ruševinama, dodaje AP. Ubrzo nakon toga, izraelski avioni bombardovali ono što je ostalo od sjedišta bivše palestinske nacionalne bezbjednosti u gradu Gazi i od šrapnela je još jedno dijete poginulo, a nekoliko je ranjeno.

Izrael je pokrenuo operaciju prošle srijede kada je ubijen jedan komandant radikalnog pokreta Hamas, nakon čega su uslijedili raketni napadi na Izrael.

Od početka sukoba poginulo je 90 osoba - 87 Palestinaca i troje Izraelaca.

Ofanziva počinje za 36 sati

Šestog dana izraelske vojne operacije "Stub odbrane" na pojas Gaze izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu, ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati.
  
Jaz između dvije strane u odnosu na uslove koje postavljaju za primirje i dalje je veoma veliki, navodi izraelski vojni radio Galei caha.
  
Ipak, dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.


 

19.11.2012.

SRBIJA SE MORA OSLOBODTI FIKCIJA O JEDNAKOJ ODGOVORNOSTI

Slovenačko "Delo" o presudi hrvatskim generalima
Srbija se mora osloboditi fikcije o jednakoj odgovornosti
FOTO: Agencije
Srbija se mora osloboditi fikcije o jednakoj odgovornosti

Cilj Haškog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije je, pored ostalog, i pomirenje, piše današnje "Delo" povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"U petak izrečena opraštajuća presuda Anti Gotovini i  Mladenu Markaču ima istorijske dimenzije prije svega u tumačenju Oluje (uprkos brojnim još nekažnjenim zločinima nad Srbima), prirode sukoba u Hrvatskoj i suštine rata u bivšoj SFRJ," piše današnje  "Delo".

Komentator navodi da ga je hrvatski kolega ispred sudske dvorane ubjeđivao da će "presuda pogoršati odnose u regionu i zakočiti hrvatsko - srpsko pomirenje."

"Neće li takav efekat biti kratkoročan", pita se komentator i nastavlja da bi presuda "na dugi rok mogla doprinijeti tome da se u Srbiji oslobode fikcije o ravnoteži krivice i jednake odgovornosti svih umješanih strana," kaže on.

U dužem komentaru list počinje sa francusko-njemačkim pomirenjem nakon drugog svjetskog rata i završava da bi "prema ugledanju na Njemačku priznavanje krivice bilo oslobađajuće i samo po sebi korak ka pomirenju."

 

19.11.2012.

FAŠISTI BIJESNI ZBOG OSLOBAĐANjA HRVATSKIH GENERALA

Ispred zgrade vlade Srbije okupili se članovi pokreta "Naši" i "Zavjetnici"
Fašisti bijesni zbog oslobađanja hrvatskih generala

................
19.11.2012.
.....................


Prosvjed srbijanskih desničarskih organizacija protiv odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača održan je sinoć ispred zgrade srbijanske vlade u Beogradu.

Ispred zgrade vlade okupilo se nekoliko desetina pristaša ekstremističkih udruga "Naši" i "Zavjetnici" koji su nosili državne zastave i obilježja svojih udruga, slike haškog optuženika Ratka Mladića i transparente s natpisima "Svi su Srbi Ratkovi vojnici" i "U Krajini pravoslavne svijeće niko nikad ugasiti neće".

Kordon policije i žandarmerije postavljen oko prosvjednika onemogućavao je sudionike da obustave promet na raskršću najgušćih prometnica u centru grada, a jake snage žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija su tijekom i nakon prosvjeda osiguravale Ambasadu Republike Hrvatske, udaljenu nekoliko stotina metara.

 

19.11.2012.

DUGA SJENKA DEVEDESETIH

Duga senka devedesetih

Daša Drndić i Biljana Srbljanović

Daša Drndić i Biljana Srbljanović

........................................................

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je koliko nacionalizam opterećuje kulturu u Srbiji i Hrvatskoj. Sagovornice su bile književnice Biljana Srbljanović iz Srbije i Daša Drndić iz Hrvatske.

Bilo je reči o tome zašto se na kulturnu scenu Srbije vraća retorika iz devedesetih godina, kako je nacionalizam u kulturnom životu Hrvatske marginalizovan, šta znači izjava ministra kulture Srbije da umetnost mora biti patriotska, da li je Domovinski rat još uvek tabu tema u Hrvatskoj, koliko su mlade generacije indoktrinirane ideologijom koja je bila dominantna devedesetih godina, kakav je odnos prema fašizmu u Srbiji, a kakav u Hrvatskoj, zašto pevača Tompsona više nema na javnoj sceni u Hrvatskoj, zašto je direktor beogradskog pozorišta Atelje 212 dao ostavku i šta su to takozvane nacionalne vrednosti u kulturi.

Omer Karabeg: Gospođo Srbljanović, vi ste nedavno izjavili da vam sadašnja situacija u Srbiji deluje kao povratak otpisanih, aludirajući na to da se Srbija vraća u devedesete godine. Da li to važi i za kulturu?

Biljana Srbljanović: Na žalost, izabrala sam dosta nespretnu metaforu zbog toga što povratak otpisanih u popularnoj kulturi ima potpuno drugu vrstu konotacije, a to je neka vrsta gerilske borbe ilegalaca, na šta ja svakako nisam mislila. Mislila sam na bukvalno značenje te metafore, a to je generalni hrup čitavog ešalona ljudi za koje smo mislili da su politički potpuno otpisani i da pripadaju prošlosti sa kojom se, na žalost, u političkom smislu nismo u potpunosti obračunali. Naravno da to važi i za kulturu. Čini mi se da je poslednjih sedam-osam godina, dakle za vreme vladavine Demokatske stranke, povratak nacionalizma u kulturu bio itekako vidljiv. I što je više vreme odmicalo to se više osećalo da nervozna država, koja ne zna šta da radi sa ključnim problemima kao što su granice, ekonomija ili politički sistem, nudi ljudima neku vrstu utehe u banalnim porukama da kultura treba da bude patriotska i da mora da se okrene nacionalnim vrednostima. Sve je bilo manje novca za umetnost, a sve više teških reči koje su sada, kada je došlo do promene vlasti, postale i zvanična politika.

Omer Karabeg: Kakva je situacija u Hrvatskoj? Ima li na javnoj sceni i u kulturnom životu onih koji su dominirali hrvatskom kulturom devedesetih godina?

Neke su se stvari u Hrvatskoj ipak koliko-toliko ispeglale, pa tog agresivnog, glasnog nacionalizma u javnom životu, pa i u kulturi, ima sve manje.

Daša Drndić: Sve manje. Ne pratim detaljno situaciju u Srbiji, ali ako se treba nešto uspoređivati, mada to ne bih radila, mislim da je u Hrvatskoj situacija nešto bolja. Da li pod pritiskom međunarodne zajednice, da li zbog toga što smo pred ulaskom u Europsku uniju, neke su se stvari ipak koliko-toliko ispeglale, pa tog agresivnog, glasnog nacionalizma u javnom životu, pa i u kulturi, ima sve manje. A i tamo gdje ga ima, on je marginaliziran, mediji na njega ne obraćaju pažnju. Kultura nabijena nacionalizmom vjerojatno ima svoje konzumente, ali oni nisu toliko vidljivi na javnoj sceni. Nacionalizam nije eliminiran u Hrvatskoj, on nije nestao, nije se s njim do kraja ni razračunalo, ali on ne dominira i to se vidi i u naizgled benignim stvarima kao što je održavanje gej parade koja je ove godine u Splitu, za razliku od prošle, prošla relativno dobro. Nema ni glasne revizije povijesti. Nervoza je malo utihnula.

Omer Karabeg: Novi srpski ministar kulture Bratislav Petković izjavio je da umetnost mora da bude patriotska. Da li to znači da će država da finasira samo takozvanu patriotsku umetnost, ako uopšte znamo šta je to?

Biljana Srbljanović: Ne znam šta to znači patriotska umetnost, pogotovo zato što mi se ta kovanica čini oksimoronom. Obaveza je države da finansira kulturne institucije, a ne da im diktira ideološku ili bilo kakvu drugu obojenost. Mislim da je ta ministrova izjava bila jedna od gomile rečenica koje ne znače ništa i koje, zapravo, zabavljaju svetinu koju kultura i umetnost uopšte ni ne zanimaju. Izgovaraju se velike reči koje ništa ne znače, a umetnička produkcija se svodi na neku vrstu tabloidizacije. O umetničkoj biografiji ministra kulture ne znamo ništa osim da je bio poslastičar.

Omer Karabeg: Ima li patriotizma u hrvatskoj umetnosti? Kakav je odnos prema Domovinskom ratu koji je dugo bio tabu tema za svako kritičko preispitivanje?

Daša Drnić: Ima patriotizma. Ima čak i izdavača koji se bave objavljivanjem djela koja se odnose na Domovinski rat. Međutim, to su sve prilično marginalizirane izdavačke kuće. Tu i tamo se i dalje događaju neki skupovi koji pokušavaju revidirati povjest, ali tome se polako staje na kraj tako da nema tako iritirajućih pojava kao što je to bilo do prije pet-šest godina. Stanje se smiruje, mada i dalje postoji problem sa Katoličkom crkvom koja ima svoje krute, vojničke uzuse, dijeli lekcije i misli da treba biti nekakav politički faktor u jednoj laičkoj državi. Čak se i ova SDP-ovska vlast prilično oprezno, za moj račun čak i preoprezno, i na prstima odnosi prema Katoličkoj crkvi, mada ne znam zašto. Nedavno je premijer Milanović bio kod pape, pa se opet nije poteglo pitanje ugovora sa Vatikanom o finansiranju Katoličke crkve kroz državni proračun. Tako da ima tu još stvari, ali sve to skupa nije tako strašno kako je bilo devedesetih godina. Mene je potaklo ovo što je Biljana rekla da se nismo obračunali sa prošlošću. I nismo. Možda se baš zato sve ovo i dalje događa u Srbiji i na neki način u Hrvatskoj. Nije se završila priča iz Drugog svjetskog rata, a kamo li ova iz ovog rata. Nema ni naznake da je na pomolu neka katarza, a, dok se to ne desi, mislim da će teško doći do neke temeljitije demokratizacije društva. Premda kažem - u Hrvatskoj se to poprilično smirilo i ne izaziva toliku nervozu.

Omer Karabeg: Koliki je uticaj Dobrice Ćosića i njegovog kruga na kulturna zbivanja u Srbiji?

Mene prosto čudi da neki od njih, kao uostalom i sam Dobrica Ćosić, imaju dovoljno snage da tu količinu nekultivisane mržnje štampaju u obliku tekstova i knjiga.

Biljana Srbljanović: Najlakši odgovor na vaše pitanje je da je taj uticaj veliki. On je zaista nominalno značajan. To se obično vidi kada se, recimo, biraju novi članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, pa kada pogledate koji su ljudi izabrani i sa kakvim umetničkim, naučnim ili političkim biografijama. Jasno je da duh tvrdokornog, urnacionalizma, koji datira još od kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih godina, itekako još uvek postoji. Međutim, s druge strane, možda ću biti gruba, biologija čini svoje. Ti ljudi ulaze u pozne godine. Oni više ne mogu držati korak sa vremenom do te mere da budu prisutni u javnosti. Mene prosto čudi da neki od njih, kao uostalom i sam Dobrica Ćosić, imaju dovoljno snage da tu količinu nekultivisane mržnje štampaju u obliku tekstova i knjiga. Dakle, čini mi se da će ta stvar biti rešena protokom vremena i da neće imati neke prevelike posledice. Jer, kada dođe do smene generacija, s obzirom da ćosićevci nisu toliko jaki koliko Ćosić sam, stvar će se urušiti sama od sebe. S druge strane, to neće biti dobro, jer neće biti katarze, jer se mi sami nećemo obračunati sa našim zabludama, nego će one protokom vremena prosto nestati sa javne scene.

Daša Drndić: Ja se ne bih u potpunosti složila sa ovim. S prolaskom vremena i odlaskom jedne generacije možda će se situacija smiriti. Međutim, velika je šteta već napravljena. Nove generacije su već indoktrinirane. Poprimile su drugačiji kod razmišljanja. Naravno, ima među mladima sjajnih ljudi, ali to je jako mali broj, tako da mislim da je velika šteta napravljena i mislim da će trebati jako puno vremena da bi se ona sanirala. Nedavno sam na televiziji gledala jednog mladog čovjeka iz Republike Srpske, možda je imao osamnaest, dvadeset godina, koji je govorio da njega Sarajevo i drugi entitet uopće ne zanimaju, da on Bosnu i Hercegovinu uopće ne priznaje i da mu je ona isto što i neka afrička zemlja ili kao Švedska, Švicarska, ne znam šta. Kaže da je on iz Republike Srpske i da njega ovo što je oko Republike Srpske ne zanima. Šteta je napravljena i ne znam kako će se to riješiti.

Biljana Srbljanović: Slažem se da je velika šteta već napravljena. S druge strane, ja lično nemam utisak da je u Srbiji broj mladih intelektualaca, koji shvataju kakvu je pustoš u kulturi ostavila dominacija nacionalnog koja traje već nekoliko decenija, drastično manji od broja onih drugih koji to smatraju jedinim pravim kulturnim identitetom.

Omer Karabeg: Gospođo Drndić, vi ste rekli da nije završena priča, ne samo iz ovog, već i iz Drugog svetskog rata. Pa, kakav je danas odnos prema fašizmu u Hrvatskoj? Da li se još uvek izjednačavaju Blajburg i Jasenovac?

Jasenovac sve više dobija na značaju, ponovo se čuju priče o značaju antifašizma.

Daša Drndić: Ne. Recimo, nova vlast je sada premjestila ceremoniju obilježavanja Blajburga na drugo mjesto. Nema službenog, zvaničnog izjednačavanja i to je tako bilo i prije vlasti SDP-a. Jasenovac sve više dobija na značaju, ponovo se čuju priče o značaju antifašizma, naglašava se da je on u preambuli našeg ustava, vraćeno je ime Trgu žrtava fašizma. Istina, postoji jedna grupa ekstremista koja uporno pokušava da Trg maršala Tita ispred Narodnog kazališta preimenuje u nekakav Trg žrtava komunizma, ali tu se radi o maloj grupi izanđalih, ofucanih likova koji uopšte ne figuriraju nigdje, pa ne izazivaju čak ni neko gađenje. Oni su prosto nevidljivi. Ne kažem da na mala vrata ne ulaze elementi fašizma. Ima tu knjiga koje se bave nacionalizmom, patriotizmom i domoljubljem. Ima tu forsiranja arhaične tradicije i ruralnog, ali sve to nije toliko agresivno kao što je bilo. To je bilo nepodnošljivo početkom devedesetih, pa sve do 2004, 2005. godine. Sad se to smirilo.

Omer Karabeg: Kakav je odnos prema fašizmu u Srbiji? Da li još uvek traje rehabilitacija kvislinga iz Drugog svetskog rata?

Biljana Srbljanović: Kvislinzi se itekako rehabilituju i to je pitanje novca. Posle Drugog svetskog rata silne kuće i imanja su oduzeti  porodicama ljudi koji su bili ratni profiteri, mnogima potpuno bespravno, ali jednom velikom broju, pogotovo vodećim ljudima poput Draže Mihailovića, imovina je, kao što je to bio slučaj svugde u svetu, oduzeta zbog toga što su bili saradnici fašističkog okupatora. Sadašnja rehabilitacija Draže Mihailovića i njegovog četničkog pokreta, zatim princa Pavla, čiji su posmrtni ostatci preneti u Srbiju, i drugih, podrazumeva da se, recimo, cela ulica Kneza Miloša, mnoge zgrade i delovi drugih ulica vraćaju takozvanim prvobitnim vlasnicima - naslednicima kvislinga. Tako da, kada se malo začeprka, ispada da je cela ta lažna dilema o tome da li je pokret Draže Mihailovića bio antifašitsički, zapravo, banalna priča o parama. Javljaju se tu neki advokati koji organizuju svoje nevladine organizacije za rehabilitaciju i povratak imovine, a, zapravo, uzimaju ozbiljan reket od tih ljudi kojima treba da bude vraćena imovina.

Omer Karabeg: Šta je sa pevačem Tompsonom, koji je na svom repertoaru redovno imao nacionalističke pesme. Vidim da televizija više ne prenosi njegove koncerte, može li se reći da je on na neki način skrajnut?

Daša Drndić: Jeste. Nestao je. On je čak prilično nemušto i nevješto pokušao revidirati svoje stavove, pa se i pravdati, ali bez obzira na to, ono što je on pjevao i govorio bilo je strašno. Ali nema ga. Ne vidim da drži koncerte. Ne znam gdje je i što radi. Mediji mu ne daju nikakvu pažnju, tako da je za sada nestao. Što ne znači da se neki drugi Tompson u nekom drugom vidu neće pojaviti. Međutim, mislim da je ovdje sada nastalo relativno zatišje što se tiče fašizma i nacionalizma. Taj patriotizam se i dalje podgrijava na marginama, ali sve je to prilično mlako. Što će se dalje događati, ne znam. To su stvari sa kojima treba biti prilično oprezan. Nije Tompson ni prije imao prolaz svuda. Recimo, u Istri mu to nikad nije uspjelo, mada mu je bio san da nastupa u Pulskoj areni.

Biljana Srbljanović: Čini mi se, ovo što je Daša govorila, da posljedice onoga što je bilo nije lako obrisati. Ispričala bih vam jedno svoje skorašnje iskustvo iz Zagreba. Bila sam učesnica jedne tribine koju je organizovao Treći program Hrvatskog radija u Gradskoj biblioteci. Tema je bila kultura i to je bio jedan krajnje intelektualni razgovor. Publika je bila jedna mala skupina ljudi koja se interesuje za tribine Trećeg programa, pa možete misliti kog su profila bili ti ljudi. Kada se poveo razgovor o Tompsonu, koga sam ja uporedila sa našim turbo folk pevačicama kao što je Svetlana Ražnatović, odjednom su ljudi iz publike skočili na mene i počeli da mi govore da se ja varam i da je Tompson jedan divan pevač koji, zapravo, peva o ljubavi, slobodi, veri i tako dalje. Ja, inače, nemam pojma ko je tačno Tompson, znam samo kakvu vrstu društvenih i političkih posledica on nosi, ali ne bih znala da citiram neku njegovu pesmu, kao što ne bih znala da citiram ni pesmu Svetlane Ražnatović, ali znam šta ona u kulturološkom i političkom smislu predstavlja, te nisam htela da se uključujem u tu vrstu rasprave. Kada se zavšila tribina, jedini ljudi koji su mi prišli da razgovaraju sa mnom bili su oni isti koji su branili Tompsona. Hteli su da mi blagonaklono i dobronamerno objasne kako je Tompson neko koga vredi slušati i kako je on veoma značajan za hrvatsku kulturu. Ti ljudi nisu bili nacionalisti, čini mi se da u njihovom slučaju možemo govoriti o trajnim i neizbrisivim posledicama koje je ta vrsta populizma ostavila.


Dvadeset godina su se ispirali mozgovi. Naravno da su ostale posljedice i trebaće vremena da se one saniraju.

Daša Drndić: Dvadeset godina su se ispirali mozgovi. Dvadeset godina se radilo na purifikaciji jezika i ljudi su se plašili govoriti jezikom kojim su do tada govorili. Autocenzurirali su se. Ljudi su se nahvatali straha i nisu imali hrabrosti da se oglašavaju. Naravno da su ostale posljedice i trebaće vremena da se one saniraju. Čak i da svega ovoga nije bilo, treba vremena da se ovo društvo ispolira i izcivilizira. Ali sve zajedno neusporedivo je mirnije i u neku ruku dosadnije nego što je bilo.

Omer Karabeg: Gospođo Srbljanović, bojite li se da bi nova vlast u Srbiji mogla nastaviti sa praksom smenjivanja nepodobnih ličnosti u kulturnim insitucijama. Imam na umu slučaj pisca Sretena Ugričića, koga je proletos praktično smenio ministar policije, Dačić, zato što se zalagao da crnogorski pisac Nikolaidis, koga je srpska vlast oštro kritikovala, ima pravo na svoje mišljenje. Mislite li da bi Dačić, koji je u novoj vlasti napredovao, pa je sada premijer, mogao ponovo da se pojavi u ulozi arbitra koji propisuje šta se sme, a šta ne sme u kulturi?

Biljana Srbljanović: Sada imate slučaj u Ateljeu 212, koji je neka vrsta lakmusa. Tamo je upravnik Kokan Mladenović ovih dana podneo ostavku. To je slučaj koji je dosta komplikovan i koji pokazuje kako će to ubuduće izgledati. Mada o tom čoveku imam veoma, veoma kritičko umetničko mišljenje, potpuno mi je jasno da je otpor glumaca protiv njega bio iz ideoloških razloga i to zbog toga što je on postavio na scenu Frljićevu predstavu “Zoran Đinđić”. I on je konačno otišao sa tog mesta. To je ideološka čistka, koja je napravljena pod plaštom borbe za prava glumaca. Sada grad traži menadžera koji će na menadžerski način rukovoditi kulturnim ustanovama kao da su u pitanju superxafsi, a ne pozorišta ili muzeji. Čini mi se da, ustvari, neće toliko dolaziti do otvorenog smenjivanja iz ideoloških razloga, ali samo insistiranje na menadžerstvu u kulturi govori da su to, zapravo, intelektualne čistke.

Omer Karabeg: Ima li slučajeva da vlast u Hrvatskoj smenjuje direktore kulturnih ustanova koji joj nisu po volji?

Daša Drndić: Postoje kulturna vijeća i postoje ljudi koji biraju intendante, ali intendanta u krajnjoj liniji potvrđuju ministar ili ministrica kulture. Sad se vodi rasprava, koja traje već nekoliko mjeseci, oko izbora novog intendanta HNK u Zagrebu. Jedan kanditat nikako da prođe, a to je favorit ministrice kulture, jer se drugi protive, pa se onda raspisuje jedan natječaj, pa drugi, ovo je već četvrti put da se raspisuje natječaj. Ko će pobijediti ne znam, ali ministar daje posljednju riječ.

Omer Karabeg: Pisac Filip David kaže da danas u Srbiji nema pravog otpora intelektualaca kulturnoj politici koju vodi ova vlast i naziva to skandalom. On podseća da je i u vreme najžešćih Miloševićevih kampanja postojao Beogradski krug koji je okupljao značajne intelektualce, koji su se žestoko protivili njegovoj politici. Delite li to mišljenje, gospođo Srbljanović?

Biljana Srbljanović: Delim utoliko što smatram da ne postoji organizovani otpor. Rekla bih da profesor David nije mislio da otpor uopšte ne postoji, nego da on nije organizovan, jer nema više ni čuvenog Beogradskog kruga, niti Foruma pisaca koji sam ja kao mlada dramaturškinja, baš sa profesorom Davidom i još nekoliko prijatelja, napravila 1998. godine. Takve stvari više ne postoje. Ljudi su ili na neki način partijski organizovani ili su izolovani, desetkovani, svedeni na neki svoj mali zabran u okviru koga deluju. Čini mi se da postoji veliki zamor materijala, jer ovo ipak predugo traje. Već 25 godina. Stalno se borite protiv istog zla i u jednom trenutku kažete: “Pa kome ja sve ovo govorim i zbog čega”, I, ako ste osoba kao ja, postavite sebi pitanje da li ste uopšte u pravu. Počela sam dovoditi u pitanje sve moje postulate - i političke, i intelektualne, i sve ono što mislim. Pitam se da li je moguće da sam ja potpuno u krivu i da taj vulgarni nacionalizam i prostački fašizam, koji je manje-više sa vrlo kratkim prekidima na vlasti u Srbiji poslednjih 25 godina, možda nešto dobro, a ja nisam u stanju, nemam taj mozak, da vidim te kvalitete.

Srbija nije Beogradski krug, Hrvatska nije par intelektualaca koji se oglašavaju u nezavisnim medijima.

Daša Drndić: To previše dugo traje i ljudi koji su bili u opoziciji i koji su govorili glasno su se umorili. Na žalost, to je bila i još uvijek je manjina. Srbija nije Beogradski krug, Hrvatska nije par intelektualaca koji se oglašavaju u nezavisnim medijima, ako nešto takvo uopće postoji, ili neke građanske udruge. Oni su nemoćni pred političarima i u manjini su. Sada postoji nešto malo više glasnosti nego što je bilo. Da li će se to u Hrvatskoj srediti i kako će se srediti? Ja se nadam da sve ide ka boljem. Osim toga, ljudi su osiromašili, ima jako puno nezaposlenih i njihov broj permanentno raste. Ljudima oduzimaju stanove i kuće, porezi rastu, tako da vlada opća depresija i kao da su ljudi paralizirani. Sada je sve stalo.

Omer Karabeg: U zaključku, koliko je kultura opterećena nacionalizmom?

Biljana Srbljanović: Ja mislim da je kulturna produkcija u Srbiji na takvom minimumu da zapravo jedva preživljava. Čini mi se da u tretmanu kulture vlada princip - izgladniti, ali ne i ubiti. Istovremeno, sa ovom promenom vlasti nastupa zaokret prema takozvanim nacionalnim vrednostima u kulturi, za koje ja nisam sasvim sigurna na šta se one odnose, ali čini mi se da je reč o kiču i banalnom patriotizmu, za koji vlast neće tako lako naći veliki broj ozbiljnih umetnika, koji su spremni da se kompromituju i učestvuju u projektu unapred osuđenom na propast.

Daša Drndić: Meni to nije primarno pitanje. Meni je veći problem što je kvaliteta ovoga što se proizvodi u kulturi sve upitnija. Kultura koja se proizvodi u Hrvatskoj, unatoč nekim visokim dometima i vrijednostima, uklapa se u svjetski trend kulture za široku potrošnju koja nema nekih značajnijih vrijednosti. I to je po meni mnogo važniji problem, nego da li tu i tamo ima nekih iskrica nacionalizma. Sve u svemu, mislim da je kultura u opadanju i da su visoke kulturne vrijednosti nestale. Sve se  više ide na neke lako svarljive vidove nečega što ne bih ni nazvala kulturom.

 

19.11.2012.

DAN SJEĆANjA NA VUKOVAR I ŠKABRNjU

Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Marš sjećanja na Vukovar 2011. godine

.................................................................

U Hrvatskoj se obilježava 21. obljetnica pada Vukovara. Broj sudionika komemoracije najveći je do sada -  uz državni vrh  preko 50.000 građana Vukovara i ostalih hrvatskih gradova   sudjeluje u obilježavanju – kako se to službeno zove – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Nakon što je Kolona sjećanja prošla Vukovarom – od Opće bolnice gdje je održan prigodni program, pa kroz grad do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata -  državni vrh,  izaslanstvo Oružanih snaga i drugi položili su vijence na Memorijalnom groblju.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović i niz ministara nazočili su komemoraciji  u vukovarskoj Općoj bolnici, a potom su  Vukovarci i njihovi gosti i drugih krajeva  Hrvatske  krenuli na  na Križni put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

„Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti," izjavio je u koloni sjećanja predsjednik Republike Ivo Josipović.

Na pitanje – kako se osjeća na današnji dan u Vukovaru,  predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je: „Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa." On je podsjetio da za obitelji nestalih rat još nije završio, i da još   ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru. "Obaveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić novinarima je kazala kako je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine drugačije od dosadašnjih upravo zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Prema njezinim riječima ta je presuda pokazala da se Hrvatska nalazi na ispravnom putu i da će na kraju pobijediti.Na novinarsko pitanje -  što očekuje nakon  žestokih negativnih reakcija iz Srbije na oslobađajuće presude Gotovini i Markaču,. Odgovorila je da  ne očekuje ništa posebno. „Vjerojatno će još biti reakcija ovakvih kakvih je bilo. Nakon toga moramo početi gledati u budućnost. Ovdje je podvučena crta jasno i formalno", kazala je ministrica Pusić.

Kada je službeni voditelj pozivao u Kolonu sjećanja, najveći je pljesak dobio general Mladen Markač, u petak oslobođen na Haškom tribunalu. a u kratkoj izjavi novinarima kazao je: „Danas smo svi skupa, sva srca zajedno kucaju, je l' može biti ljepše? Vukovar je danas prekrasan. Valjda smo sada dobili slobodu za 'Oluju'. 'Oluja'  je prestala biti prijetnja, a mi nismo ratni zločinci nego časni vojnici.“

General Ante Gotovina je kazao nije siguran hoće li otići danas, ali da će biti  prilike otići i pokloniti se – kako je kazao  - „žrtvama, mojim prijateljima i suborcima“.

Predstavnici srpske manjine neće sudjelovati u komemoraciji.  Milorad Pupovac, predsjednik krovne nevladine organizacije hrvatskih Srba Srpsko narodno vijeće (SNV) kazao je za novosadski „Dnevnik“ kako „u ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke". On je podsjetio  da su SNV i koordinativno tijelo srpske manjine u Hrvatskom podunavlju Zajedničko veće opština (ZVO) 13. studenog održali zajedničku komemorativnu svjednicu za sve žrtve Vukovara i za sve stradale u ratu i usvojili prigodnu Izjavu sjećanja.

Tijekom dana bit će na Bogdanovačkoj cesti otkriven spomenik „Otac i sin“, u spomen na poginulog vukovarskog branitelja Petra Kačića i njegovog sina Igora ubijenog na Ovčari. Također, u sklopu projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja“ autora Željka Kovačića u Dunav će se kod dvorca Eltz pustiti u Dunav upaljeni lampioni u počast nestalim vukovarskim braniteljima i cvilima čija sudbina još nije rasvjetljena.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon  tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja.  Grad su napadale snažne snage JNA, paravojne  postrojbe iz Srbije i pobunjeni hrvatski Srbi.  U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno.  Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine  odvedeno je  na nedaleko dobro Ovčara i tamo strijeljano.  Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag.

Komemoracija protiče bez ekscesa i bez neke posebne politizacije. Sudionici kolone sjećanja nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi, kao i  slike Ante Gotovine, Mladena Markača i Mirka Norca. Kada je po završetku programa u vukovarskoj Općoj bolnici konferansje pozivao političare da se uključe u Kolonu sjećanja, na spomen imena premijera Milanovića čuli su se zvižduci.

Danas se obilježava i 21. obljetnica pada Škabrnje, sela u zadarskom zaleđu.  Nakon sloma obrane, pripadnici JNA  iz sastava Kninskog korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića i postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba ušli su u selo i pobili 48 civila, a poginulo je ili pobijeno 15 hrvatskih branitelja.  Izaslanik predsjednika Josipovića, ministar obrane Ante kotromanović kazao je nakon komemoracije u Škabrnji da se i na aktualnim oslobađajućim presudama Gotovini i Markaču vidjelo da je haška pravda spora, ali dostižna i da se nada  kako se nada da će doći vrijeme da će biti osuđeni i neposredni izvršitelji i  nalogodavci zločina u Škabrnji.
.......................................................
....................................................................
Polutajna misija bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona
Gotovina "Oluju" spremao sa šefom CIA-e Georgom Tenetom
FOTO: Arhiv
Gotovina "Oluju" spremao sa šefom CIA-e Georgom Tenetom

U julu 1995. iz vojne baze Šepurine kod Zadra, s Antom Gotovinom vojno-redarstvene akcije Ljeto 95 i Oluja pripremao je šef CIA-e George J. Tenet, otkrio je prije nekoliko godina izvor blizak advokatskom timu Ante Gotovine, koji tvrdi da je Ured za odnose s javnošću krovne američke tajne službe, Central Intelligence Agency (CIA), informaciju o svojoj bazi u Šepurinama još 2001. potvrdio novinaru Royu Guttmannu, koji je tada objavio veliki članak u Newsweeku o američkoj ulozi u akciji Oluja. Naknadno, međutim, tu informaciju i boravak Teneta 1995. u Šepurinama, Ured za odnose s javnošću CIA-e nije potvrdio, ali ni demantirao: kazali su samo da njihov običaj nije i da ne mogu komentirati gdje su putovali i što su radili njihovi šefovi, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

Kako je uopće došlo do toga da šef CIA-e s Gotovinom u Šepurinama priprema vojne akcije, i kako to da se o tome ništa nije znalo punih deset godina?

Nakon što su 11. jula 1995. Srbi ušli u Srebrenicu, tadašnji američki predsjednik Bill Clinton odlučio je vojno intervenirati i riješiti probleme na prostoru bivše Jugoslavije. No, Clinton je tada vjerojatno mnogo više brinuo o nadolazećim predsjedničkim izborima i opasnom protukandidatu Bobu Doleu, čije je jedno od važnih predizbornih obećanja bilo rješavanje krize na prostoru bivše SFRJ. Clintonov vojno-obavještajni vrh znao je da rat na Balkanu ne mogu dobiti samo snažnim zračnim udarima na položaje Srba u BiH, pa su savezništvo ponudili hrvatskom vojnom vrhu. To je, zapravo, bila Clintonova polutajna misija, jer takvu akciju nije odobrila službena američka politika, pa State Department do danas tvrdi kako oni nisu odobrili vojno-redarstvenu akciju Oluja. Naime, zeleno svijetlo za Oluju Hrvatska od SAD-a nije dobila preko uobičajenog diplomatskog, već preko vojno-obavještajnog sustava.

O američkoj vojnoj intervenciji na Balkanu Clinton je odlučio zajedno sa svojim najpovjerljivijim suradnicima iz Vijeća za nacionalnu sigurnost: savjetnikom za nacionalnu sigurnost Anthonyjem Lakeom, ministrom obrane Williamom Perryjem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost State Departmenta Robertom Freasureom, šefom CIA-e Johnom Deutchom i njegovim tadašnjim zamjenikom Tenetom, koji je bio i član Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Njihovu poruku hrvatskom ministru obrane Gojku Šušku prenio je vojni ataše američkog veleposlanstva u Zagrebu Richard Herrick, tada glavni operativac CIA-e u RH, koji je bio potpuno neovisan od tadašnjeg veleposlanika Petera Galbraitha. Navodno je Galbraith za to doznao tek 2001., a tada za bazu CIA-e za bespilotne letjelice u Šepurinama nisu znali čak ni najvažniji Tuđmanovi ministri, poput ministra vanjskih poslova Mate Granića i ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka. Nedugo nakon što je Herrick Šušku dao zeleno svijetlo SAD-a za Oluju, već 1. augusta 1995., CIA-in operativac Herrick povučen je iz Zagreba.

Nakon pada Srebrenice, 11. jula 1995., Clinton je, dakle, odlučio vojno intervenirati, Izetbegović i Tuđman potpisuju Splitski sporazum 16. jula, a već 17. jula Amerikanci počinju uspostavljati svoju bazu za bespilotne letjelice u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra. Veliki zrakoplovi marke Hercules, američkih vojnih snaga, sletjeli su u Šepurine i tamo iskrcali tri velika kontejnera, svaki po 40 metara dužine, te više bespilotnih zrakoplova tipa EA-6B Prowlers i GNAT-750, tzv. Predatora. Baza je montirana u svega tri dana, i u funkciji je bila već 20. jula. U jednom kontejneru bili su aparati i tehnika za skidanje i reproduciranje snimki, u drugom je bio analitički tim, a u trećem odašiljači. Sljedećih nekoliko mjeseci u Šepurinama je stalno boravilo i radilo deset do 12 američkih, i isto toliko hrvatskih časnika. Ti časnici HV-a u pravilu su ranije prošli specijalističku obuku u SAD-u. Kako bi veliki i teški američki zrakoplovi mogli slijetati u Šepurine, Gotovina je u veoma kratkom roku morao proširiti i podebljati postojeću pistu. Istodobno, znatno je pojačao čuvanje vojne baze, te je unutar baze od oko tri kontejnera CIA-e postavio drugi krug osiguranja: nabavljeno je desetak skutera na kojima su stalno patrolirali Gotovinini stražari. Sustav je funkcionirao tako da su američki bespilotni zrakoplovi, tzv. Predatori, kojima je baza bila u Šepurinama, snimke slali američkom Avacsu koji je bio iznad Balkana, a on ih je prosljeđivao u dva smjera: u Pentagon i u Šepurine.

Već 20. jula 1995. George Tenet dolazi u Šepurine, gdje ga primaju ministar obrane Gojko Šušak, tadašnji šef HIS-a Miroslav Tuđman i general Ante Gotovina. Tenet je u Hrvatsku službeno došao kao zamjenik šefa CIA-e i kao član Clintonova vijeća za nacionalnu sigurnost, ali u velikoj tajnosti, pod krinkom tvrtke iz Baltimorea, koja je bila jedan od paravana CIA-e u Hrvatskoj i BiH.

Sve se radilo u najstrožoj tajnosti iz političkih razloga, ali i sigurnosnih, zato što je nekoliko mjeseci prije, početkom 1995., razotkrivena američka baza za bespilotne letjelice u zračnoj luci na Braču. Tada je, navodno, američku bazu fotoaparatom snimio njemački vojni ataše, a te fotografije nekako su došle do Feral Tribunea, koji ih je, naravno, objavio. Clinton je jednom izjavio da je tada došlo do najveće krize između SAD-a i Evrope od Sueske krize 50-ih godina.

 

19.11.2012.

MEDDžIDA KRESO: NOVI ZAKON O SUDSTVU RUŠI NEZAVISNOST INSTITUCIJA

Kreso: Novi zakon o sudstvu ruši nezavisnost institucija

Meddžida Kreso

......................................................

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u intervjuu za Program pred licem pravde kaže kako se novim zakonom o sudu ruši nezavisnost te pravosudne institucije. Istovremeno, Kreso komentariše i nedavni dogovor lidera SDP-a i SNSD-a prema kojem će tužioci birati entitetske skupštine.

Kreso: Čvrsto stojim na stajalištu da se ovajvim postupkom ponovo obezbijediti politički uticaj na sve pravosudne funkcije da bi se na taj način mogli ponovo imenovati politički podobni kadrovi. Naime, ovaj postupak koji se sada nastoji uvesti vratio bi nas apsolutno na početke kada smo reformom pravosuđa iza sebe ostavili svaki politički uticaj na izbor parvosudnih djelatnika.

RSE: Ukoliko bi došlo do provedbe ovog sporazuma Lagumdžije i Dodika, na koji način bi to djelovalo generalno na bh. pravosuđe u smislu približavanja prema EU?

Kreso: To bi bilo vrlo destimulativno. Već sada takva razmišljanja unose nesigurnost kod nosilaca pravosudnih funkcija, ne samo kod tužilaca nego i kod sudija. Na kraju-krajeva, rad tužilaštava ima svoje refleskije na rad sudova  - što bolji tužioci, bolje su i odluke sudske.


RSE: Ova odluka se ne odnosi na izbor sudija nego samo na izbor tužilaca, ali u konačnici može li to eventualno dovesti do gašenja Suda i Tužilaštva BiH ukoliko se budu ovi principi primjenjivali kada je riječ o tužiocima?

Kreso: Gledajte, u sjeni ovih zbivanja oko izbora tužilaca, potpuno neosjetno prolazi nacrt zakona o sudovima BiH. Da vidite koliko je tu tek politika umiješala svoje prste, koliko je takav nacrt zakona u suštini desetkovao ovaj sud, kako po svojoj nadležnosti, tako i prepolovljavanjem osoblja u ovom sudu. Mi ne bismo mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu. Umanjenje nadležnosti se odnosi na brisanje člana 7 koji nam daje puni kapacitet - da štitimo prerogative države. Preporuka strukturiranog dijaloga za čaln 7 u Zakonu o Sudu BiH nije bila da se on briše, kao što je učinilo Ministarstvo pravde, bila je da se samo poprave parametri toga člana da bi se izbjegle eventualne zloupotrebe. Ministar pravde bi po nacrtu ovoga zakona imao ingerencije da daje saglasnost na izbor predsjednika suda i na donošenje nekih unutarnjih akata. Je li to direktno zadiranje u našu nezavisnost? Šta bi se dogodilo ako politika potpuno preuzme kontrolu nad pravosuđem? Imali bismo situaciju kao što je sada sa izborom sudaca Ustavnog suda Federacije – godinama ne možemo dobiti suce u taj sud da bi mogao raditi u punom kapacitetu samo zato što političari ne mogu da se dogovore kojeg politički podobnog kadra dovesti u taj sud. Eto šta bi se i nama dogodilo ako prođu takvi zakoni.

RSE: Može li se zbog toga reći da su sve oči javnosti uprte u međunarodnu zajednicu, možda konkretno u visokog predstavnika koji bi mogao staviti van snage i ovaj sporazum, a samim tim i nacrt zakona o sudovima o kojem vi govorite?

Kreso: Sve oči dobronamjerne javnosti su uprte u relevantne institucije koje mogu nešto učiniti, prije svega to su OHR i Evropska komisija koja rukovodi strukturiranim dijalogom. Ja mislim da napredne demokratske snage neće dovesti u pitanje budućnost ovih institucija - i demokratske procese koje smo do sada ostvarili.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240974

Powered by Blogger.ba