Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.11.2012.

POZNATI I SILNI VUK JEREMIĆ: LIČNO ĆU MEĐUNARODNIM KRIMINALCIMA NANIJETI ŠTETU

Predsjednik Generalne Skupštine UN-a ogorčen presudom u Hagu
Jeremić: Lično ću međunarodnim kriminalcima nanijeti štetu
Jeremić: Neću podneti ostavku
FOTO: Agencije
Jeremić: Lično ću međunarodnim kriminalcima nanijeti štetuVuk Jeremić

...................................................

Na Twitter profilu sa imenom Vuk Jeremić, koji je predsjednik Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda (UN), pojavile su se danas ogorčene poruke nakon oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača.

Prvo je ovaj slučaj povezao sa zločinima na Kosovu: "Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili", napisao je Jeremić.

On je najavio da neće dati ostavku nego da će "međunarodnim kriminalcima nanijeti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti".

Još je dodao i da će učiniti "tako mu svega" i "da neće znati šta ih je snašlo".

"A sada treba biti pametan i potisnuti gorčinu. I zato više neću reći nijednu reč, jer ih pažljivo prate. Neću da im dam priliku da se spreme", završio je Jeremić.


"Srpska se truba s Menhetna čuje"

Vuk Jeremić je bivši ministar vanjskih poslova Srbije. Otkako je došao u New York, redovno je ostavljao twitove na svom, kako kaže, "ličnom twitter računu".

Evo i nekoliko prijašnjih bisera:

17 Sep  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

Srbija je danas otpocela predsedavanje GSUN, preuzeli smo čekić od Kataraca... Imamo 365 dana da opravdamo poverenje sveta

5 Oct  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

Danasnji gost iznenadjenja na prijemu UN bezbednjaka - Son Pen..

6 Oct  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

Zdravko Colic u Njujorku, bas kao kod kuce..

9 Oct  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

Veceras je  nasa kraljevska porodica uz pomoc izuzetno imucnih prijatelja iz NY  organizovala proslavu srpskog predsedavanja UN - home run!

24 Oct  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

Na danasnji dan je potpisana Povelja UN... Jedna smo od zemalja osnivaca, pobednika nad fasizmom http://yfrog.com/oe93pqdj

24 Oct  Goran Hajder ‏@hajderg

@jeremic_vuk FNR Jugoslavija je bila deo tog osnivanja..fali još 5 republika..Hej sloveni i trobojka sa petokrakom!  from Serbia

4m  prokleto Jovanović ‏@totalnomoderan

jeremiću vuče @jeremic_vuk, čuvaj nam new york kao zenicu oka svoga.

2m  Vuk Jeremic ‏@jeremic_vuk

@totalnomoderan Srpska se truba s Menhetna cuje:)

 

16.11.2012.

PREDSTAVLjEN IZVJEŠTAJ O STANOVNIŠTVU I RAZVOJU U BiH - NETOLERANCIJA U BiH JOŠ UVIJEK PRILIČNO RAŠIRENA

Učestvovali i eksperti UN-a
Predstavljen izvještaj o stanovništvu i razvoju u BiH
FOTO: Arhiva
Predstavljen izvještaj o stanovništvu i razvoju u BiH

U organizaciji Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH danas je u Sarajevu održana radionica na kojoj je prezentiran izvještaj globalnog istraživanja - Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju (MKSR) nakon 2014. u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju nakon 2014. u BiH rezultat je istraživanja koje je provelo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u partnerstvu s uredom Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda u BiH.

Istraživanje je provedeno u sklopu globalnog pregleda koji je inicirala Generalna skupština Ujedinjenih naroda kao nastavak Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju nakon 2014. godine.

Glavni cilj istraživanja je da se procijeni realizacija obaveza preuzetih iz dvadesetogodišnjeg Akcionog programa MKSR (Kairo, 1994. godine) kada su se vlade 179 država obavezale da će ostvariti razvoj zasnovan na ljudskim pravima u skladu s Akcionim programom.

Tim pregledom se takođe nastoje identificirati stimulatori i prepreke u ovom procesu, kao i prepoznati nadolazeći prioriteti i problemi s kojima se države suočavaju.

Izvještaj Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju nakon 2014. u BiH navodi da su ključni napreci postignuti u oblastima: rast i struktura stanovništva, urbanizacija i unutrašnja migracija, rodna ravnopravnost, jednakost i osnaživanje žena, te stanovništvo razvoj i obrazovanje, a realizaciju obaveza iz Akcionog programa u BiH ocijenili kao zadovoljavajuću.

Također, pokazuje da je saradnja sa nevladinim sektorom po većini pitanja na visokom nivou kao i međunarodna saradnja. Očigledno je da je država Bosna i Hercegovina napravila značajan napredak u vezi Akcionog plana MKSR.

Radionica je okupila predstavnike svih 43 ministarstava i institucija koji su bili uključeni u izradu ovog izvještaja.

Predstavljanje i usvajanje izvještaja od Vijeće ministara BiH očekuje se u skoroj budućnosti koji će nakon usvajanja biti proslijeđen u centralu Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u New Yorku kako bi se moglo razmatrati na sastanku Ekonomskog socijalnog vijeća UN planiran u junu 2013.godine, saopćeno je iz Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

......................................................

.............................................................

Ombudsmani skreću pažnju
Netolerancija u BiH još uvijek prilično raširena
FOTO: Ilustracija
Netolerancija u BiH još uvijek prilično raširena

Imajući u vidu da su principi ravnopravnosti i nediskriminacije sastavni dio svih ugovora i deklaracija o ljudskim pravima, a povodom 16. novembra-Međunarodnog dana tolerancije, Ombudsmani skreću pažnju javnosti na obavezu suzbijanja diskriminacije i pozivaju na poštovanje načela tolerancije.

- Ipak saznanja do kojih Ombudsmani dolaze kroz rad na pojedinačnim žalbama građana, ili u postupcima istraživanja po službenoj dužnosti, nažalost pokazuju da je još uvek netolerancija prilično raširena, što nameće obavezu dodatnog angažmana ako želimo društvo istinske ravnopravnosti, navodi se u saopćenju Ombudsmana.

Dodaje se da broj predmeta u radu u Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije Institucije Ombudsmana BiH samo u ovoj godini je 214 i niži je od procijenjenog obima prisutnosti diskriminacije u BiH jer niz indikatora ukazuje na činjenicu da postoji značajan disbalans između broja žalbi Instituciji ombudsmana i pokrenutih sudskih postupaka.

Ombudsmani prvenstveno pozivaju institucije, ali i pojedince, da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promovisanje i stvaranje uslova za jednako postupanje, što je i preduslov za izgradnju demokratskog društva.

 

16.11.2012.

"NAPAO IDEJU BiH I ČAST ARMIJE RBiH": SEFER HALILOVIĆ ĆE TUŽITI NEBOJŠU RADMANOVIĆA JER GA JE NAZVAO ZLOČINCEM

"Napao ideju BiH i čast Armije RBiH"
Halilović će tužiti Radmanovića jer ga je nazvao zločincem
FOTO: Arhiva
Halilović će tužiti Radmanovića jer ga je nazvao zločincem

Sefer Halilović

............................................

Predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Halilović reagirao je danas na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića optužujući ga da je na njegov račun iznio niz neistina te najavio da će Radmanovića tužiti nadležnom sudu zbog klevete jer ga je u obraćanju novinarima nazvao "ratnim zločincem".

U saopćenju za javnost ističe da napadom na Halilovića, Radmanović napada ideju BiH i časno ratovanje Armije RBiH stavljajući tako u istu ravan "zločinačku Vojsku Republike Srpske i vitešku Armiju RBiH".

Halilović tvrdi da je Radmanović za njega kazao da je dobro živio u ratu, zbog čega ga Halilović smatra neinformiranim jer se u opkoljenom Sarajevu živjelo bez struje, vode, plina i hrane i u kojem su političko-vojni prethodnici Radmanovića ubili gotovo 11.500 ljudi od čega oko 1.500 maloljetne djece.

"Sramno je da kao političar niste u stanju priznati presude Tribunala u Den Haagu, niti presudu Međunarodnog suda pravde, niti ste ikada otišli u Srebrenicu, niti ste pogledali šta su to paravojska i parapolicija Karadžićeve i Mladićeve paradržave učinili ostalim narodima u BiH, ali imate moralne smjelosti da ijednom građaninu BiH kažete da mu je bilo dobro u ratu", kaže Halilović obraćajući se Radmanoviću.

Informirao je Radmanovića da je presudom Tribunala u Den Hagu (suda koji su osnovale Ujedinjene nacije i na kojem kao sudije rade svjetski pravnici) oslobođen svih optužbi, 2005., prvostepeno, a 2007. godine pravosnažno, za zločine koji su mu po komandnoj odgovornosti bili stavljeni na teret.

U saopćenju nadalje podsjeća da je Armija kojom je komandovao imala je u svom sastavu oko 30 posto Srba, Hrvata i ostalih te da je to svojevrstan dokaz da je "BiH, ali bez fašista, moguća".

"Ratnim zločincima trebate, jer to jesu, nazivati generale Pavkovića, Miloševića, Gveru, Perišića, Blaškića... ali u to društvo ne spadam ma koliko se trudili da me tu smjestite i time mijenjate historiju", ističe Halilović.

Na kraju je Halilović potcrtao da ne želi o Radmanoviću govoriti neistine, niti tražiti dijelove njegove biografije jer za njega nikada nije ni čuo dok ga nisu "u najezdi Dodikove karadžićevizacije govora koju nikada niste javno osudili već ste dio toga, ugurali u Predsjedništvo BiH i, vjerovatno, kada završite mandat niko za Vas više, nikada, neće ni čuti".

 

16.11.2012.

IZRAELSKI AVIONI IZVELI NOVE NAPADE NA GAZU

Nastavljuju se sukobi u pojasu Gaze, izraelski avioni izveli nove napade
Sve više mrtvih, Izrael mobiliše 75.000 rezervista

.................
16.11.2012.
..................


Četiri Palestinca poginula su u petak navečer u novom izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze, čime je broj palestinskih žrtava u eskalaciji nasilja od srede povećan na 28, dok je najmanje 270 ranjeno, rekli su palestinski zvaničnici.
 
U međuvremenu su izraelske vazduhoplovne snage napale grad Gazu, Kan Junis i Rafu na jugu, a izraelska armija saopćila da zatvara za civilni promet tri puta koja vode ka ili se graniče s pojasom Gaze, što se smatra nagovještajem mogućeg pojačavanja vojnih položaja.
  
Nešto ranije politički izvori su rekli da izraelski ministar odbrane Ehud Barak traži odobrenje vlade za mobilizaciju do 75.000 rezervista za kampanju u tom palestinskom području, a to se tumači mogućom pripremom za kopnenu ofanzivu, prenosi Reuters.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi je precizirao da je četvoro Palestinaca poginulo u petak anvečer u udaru na izbjeglički logor Magazi. Na meti udara bila je kuća i dvojica ubijenih su braća. Nije međutim odmah bilo jasno da li se radi o civilima ili militantima.
  

Prije tih napada ministar zdravlja iz Hamasa Mufid al Mukalalati je upozorio na pres-konferenciji u pojasu Gaze da nema lijekova i medicinskih zaliha.
  
On je apelovao na arapske zemlje i sve strane da upute pomoć, zahvalivši Egiptu za pomoć koja je već ponuđena.

Od kako je u srijedu ubijen komandant vojnog krila Hamasa u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je troje Izraelaca u eksploziji palestinskih raketa, a 16 ih je ranjeno.
  
Ova eskalacija nasilja podstakla je zabrinutost da bi mogao izbiti ne samo rat između Hamasa i Izraela nego širi regionalni sukob u vrijeme nove strateške realnosti širom Bliskog istoka.

Lider Hamasa: Ovo je kraj pobjeda Izraela protiv Arapa

Lider Hamasa Halid Mesal izjavio je u glavnom gradu Sudana Khartoumu da je Izrael iznenađen uzvraćenim raketama iz Gaze.

Mesal poručio da su zvaničnici Izraela doživjeli “veliki šok” nakon ispaljenih rakete na Tel Aviv iz Gaze, javio je dopisnik agencije Anadolija.

- Izrael je doživio šok nakon što je palestinska omladina uzvratila ispaljivanjem raketa na Tel Aviv. Nakon toga, Izrael je zatražio pomoć i podršku Amerike i Evrope, istakao je Mesal.

Napomenuo je da izraleski političari žele da umiješaju i neke druge zemlje u ovaj slučaj.

- Izrael želi da Amerika i Evropa izvrše pritisak na Egipat da bude medijator između Izraela i Palestine, kazao je lider Hamasa.

Mesal je dodao da su političke i društvene promjene u pojedinim arapskim zemljama znak slabljenja utjecaja i moći Izraela na Bliskom Istoku.

- Promjene u arapskom svijetu predstavljaju početak kraja pobjeda koje je Izrael ostvario do sada protiv Arapa, zaključio je vođa Hamasa.

Hiljade Egipćana protiv izraelske ofanzive

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na proteste širom Egipta na kojima su izrazili negodovanje povodom izraelske ofanzive na Gazu.

Demonstranti su izašli na ulice dok je njihov premijer Hisham Kandil boravio u Gazi kako bi iskazao podršku liderima Hamasa.

Egipćani su marširali ulicama dva najveća grada, Kaira i Aleksandrije, noseći palestinske zastave i uzvikujući slogane protiv Izraela.

Na kairskom Trgu Tahrir, na kojem se okupilo nekoliko stotina demonstranata, spaljena je izraelska zastava.

Stranka egipatskog predsjednika Mohameda Mursija Muslimanska braća pozvala je na demonstracije.

Egipat je nakon početka napada Izraela na Gazu sredinom sedmice opozvao svog ambasadora u Tel Avivu.

 

16.11.2012.

UTVRĐEN NACRT BUDžETA U IZNOSU OD 1,7 MILIJARDI KM

Utvrđen Nacrt budžeta u iznosu od 1,7 milijardi KM

imageVijeće ministara BiH . arhiv

...........................................................

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2013. godine u iznosu od 1.738.476.010 KM. Prema Nacrtu zakona, ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici su na nivou 2012. godine i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 788.476.010 KM i veći su za 343.548.010 KM u odnosu na budžet prethodne godine, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2012. godine od 750.000.000 KM.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog fiskalnog okvira bilansa i politika u BiH za period od 2013. do 2015. godine s ciljem provođenja mjera štednje institucija BiH koje je dogovorilo fiskalno vijeće u okviru standby aranžmana sa MMF-om, uključujući i zadržavanje broja zaposlenih na nivou 2012. godine.

Projektovanim budžetom ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koju omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi u skladu sa dogovorenom dinamikom.

Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2013. godinu Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje zakona o budžetu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka, donijelo je Pravilnik o cijeni ličnih dokumenata prema kojem će cijena izdavanja lične karte biti 18 KM, a vozačke dozvole 60 KM.

Ovakva odluka je donesena nakon razmatranja sveobuhvatne analize koja je uključivala uporedni pregled cijena i kvaliteta ovih dokumenata u zemljama regije i Evrope, gdje prosječna zbirna cijena ovih dokumenata iznosi 48,21 eura.

Postojeća lična dokumenta važiće do momenta njihovog isticanja.

Kvalitet novih ličnih karata i vozačkih dozvola značajno je unaprijeđen i garantuje održivost bezviznog režima u ovom segmentu.

Postupak izdavanja elektronske lične karte i vozačke dozvole trebao bi početi 1. marta 2013. godine.

(Vijesti.ba/Srna)

 

16.11.2012.

SAJAM U HANGARIMA ZLOGLASNOG LOGORA LUKA BRČKO

Sajam u hangarima zloglasnog logora Luka

image

SARAJEVO - Jedanaesti Međunarodni sajam privrede u Brčkom, koji je otvoren danas, održava se u prostoru bivšeg zloglasnog logora Luka, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Sajam "Brčko 2012"održat će se od16. do 20. novembra, najavili su ranije iz Privredne komore Distrikta Brčko.
 
Predstavit će se oko 150 izlagača iz Njemačke, Francuske, Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine na oko 3.000 kvadratnih metara zatvorenog i 5.000 otvorenog prostora.
 
Kako kažu brčanski logoraši, mnogi od izlagača vjerovatno nisu znali da se na prostoru na kojem izlažu prije 20 godina nalazio logor smrti.
 
Predsjednik Udruženja logoraša Distrikta Brčko Fadil Redžić izjavio je za AA da je ogorčen ovakvim postupkom vlasti Distrikta Brčko.
 
"Ovo je sramno. Za ovo su odgovorne vlasti Distrikta Brčko. Oni su dozvolili da se sajam "Brčko 2012"održava u hangaru 1 i 2 gdje su ubijani Bošnjaci i Hrvati iz Brčkog.  Po mišljenju mnogih ljudi, to, zaista, nije uredu. Neshvatljivo je da su vlasti dozvolile da se ovo desi. Pogotovo jer u vlasti učestvuju i bošnjačke i hrvatske stranke", rekao je Redžić, najavljujući odlučne reakcije logoraša na ovaj događaj.
 
On je podsjetio da je u Brčkom tokom agresije na BiH ubijeno između 600 i 700 Bošnjaka i Hrvata. Torture u logoru Luka doživjelo je oko 10 hiljada osoba.
 
Zloglasni Goran Jelisić Adolf osuđen je na 40 godina zatvora zbog užasnih zločina počinjenih u logoru Luka, odnosno u Brčkom. On je ubijao pred kamerama.


 
Također, više drugih pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija osuđeni su za iste zločine. U toku je postupak protiv Jelisićeve djevojke Monike Simonovićpoznatije kao "Žena monstrum", koja se tereti za užasne zločine u Brčkom, odnosno u logoru Luka.

(Vijesti.ba/AA)

 

16.11.2012.

U EKSHUMACIJI NA ALIPAŠINOM NISU PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI ČETIRI ŽRTVE

U ekshumaciji na Alipašinom nisu pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve

imageEkshumacija / arhiv

.......................................................

SARAJEVO - Završena je ekshumacija na lokalitetu Bulevar Meše Selimovića na Alipašinom polju u Sarajevu. "Osim fragmenata sitnih kostiju nije pronađeno više ništa. Dakle, osim sitnih dijelova rebara, pršljena i sitnih dijelova karlične kosti nisu pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve za koje se očekivalo da bi se mogle ovdje nalaziti, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, pretražen je lokalitet od oko 100 kvadratnih metara i mašinski se kopalo do dubine od oko tri metra.

Laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe će izvršiti DNK analizu pronađenih posmrtnih ostataka kako bi se utvrdio identitet.

"Na ovom lokalitetu očekivalo se da bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci četiri žrtve za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti stradali u toku proteklog rata", kazala je Čengić.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

16.11.2012.

ISTRAGA PROTIV MILORADA DODIKA U SLUČAJU HYPO

Nemačko tužilaštvo na delu

Istraga protiv Dodika u slučaju Hypo

 
Goodfellas: Milorad Dodik, Miroslav Mišković i Dragan Đurić, na banjalučkom asfaltu
Goodfellas: Milorad Dodik, Miroslav Mišković i Dragan Đurić, na banjalučkom asfaltu
Photo: Stock

.......................................................................

Dopisom od 5. novembra 2012. godine, Glavno tužiteljstvo u Minhenu potvrdilo je kako je pod brojem 16 AR 651/12, Višem tužiteljstvu Minhen I, naložilo pokretanje postupka u predmetu prijave protiv Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci, kao i protiv Milorada Dodika i Igora Dodika, zbog više kaznenih djela; "kuhanja poslovnih knjiga", odnosno krivotvorenja i lažnog prikazivanja podataka u financijskim i poslovnim izvješćima; prijevare u gospodarskom poslovanju, te "ciljanog uništavanja solventnog i likvidnog komitenta u interesu, odnosno po narudžbi nepoznatog počinitelja"

Čujem da ste oslobođeni PDV: Dodik i Irinej, biznismeni
Photo: Stock

.........................................................................

 

Dopunom navedene kaznene prijave od 24. oktobra 2012. godine, Milorada Dodika i njegovog sina Igora, teretilo se za pranje novca, te uzimanje novca za politički reket, odnosno uzimanje novca od Hypo Grupe na tajni račun Dodikovog sina za pružanje nezakonitih usluga političke zaštite Dodikove vlasti Hypo Alpe Adria Banci u Banja Luci. Na temelju priloženih dokaza i dokumenata, Glavno tužiteljstvo u Minhenu očito je smatralo kako postoji osnovana sumnja za pokretanje istrage u ovom slučaju, te je Visokom tužiteljstvu Minhen I, naloženo pokretanje istrage u predmetu pod brojem 16 AR 651/12, protiv Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci, Milorada Dodika, Igora Dodika, te ostalih za koje se utvrdi umiješanost u ovu korupcijsku aferu.

Tako je, ovim najnovijim dokumentom Glavnog tužiteljstva u Minhenu, i službeno potvrđeno kako su Milorad Dodik i njegov sin Igor, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, pothranili na tajnom računu 10 milijuna 805 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno iznos od oko 5,4 milijuna eura.

Prijava gotovo istovjetnog sadržaja je samo dan ranije, 23. oktobra ove godine, podnesena i zemaljskom poglavaru Koruške, Gerhardu Dorfleru, koji je dopisom od 29. oktobra 2012. godine, pod brojem 16 AR 651/12, osobno potvrdio kako je osobi nadležnoj za Aferu Hypo u regionalnoj vlasti, mr. Haraldu Doberingu, proslijedio prijavu sa priloženom dokumentacijom na daljnje nadležno postupanje, iz čega jasno proizlazi kako su i nadležne institucije u Koruškoj, pokrenule istragu protiv Hypo banke u Banja Luci, te Milorada Dodika i njegovog sina, zbog navedenih kaznenih djela.

"Dokumentacija koja priloži ovoj kaznenoj prijavi posložena je na način da se razvidno vide kaznena djela koja je HAAB počinila. Iz izjava i priznanja službenika banke nesporno proizlazi da su djela činjena voljom uprave banke, pa ista predstavljaju kazneno djelo banke kao institucije. Iz dokumentacije proizlazi da je uprava središnjice banke u Austriji znala i odobravala ovo postupanje. Iz izjava službenika banke jasno proizlazi i gore navedeno kuhanje poslovnih knjiga, tj. manipuliranje jednim jedinim iznosom novca u visini od 700.000 KM, koji je istovremeno bio knjižen kao isplata kredita podnositelju prijave, ali i kao povrat iznosa kredita tvrtke 'Prodex-Agro', te nakon toga isplaćen vlasnicima 'Prodex-Agro' na račune u Srbiji”, stoji u prijavi koju je protiv Hypo banke u Banja Luci njemačkom tužiteljstvu podnio poduzetnik Rade Novković.

Neobični slučaj CSI Minhen: Hypo i Hippopotamus
Photo: Stock

......................................................................

Premda je pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini počeo rješavati ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili djelovanje pravosudnih i policijskih tijela u Republici Srpskoj. Podnositelj prijave ima razloga sumnjati da je iste pritiske osobno naredio i osobno koordinirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, “uz navođenje pojedinaca koji su u tome sudjelovali ili koji su zbog pritiska jednostavno morali prestati poduzimati zakonom predviđene radnje, odnosno voditi zakonom propisane postupke”, tvrdi Novković u prijavi.

Milorad Dodik, tako se zahvaljujući svojem političkom i korupcijskom utjecaju na pravosuđe u Republici Srpskoj, koje je po njegovom nalogu odbilo procesuirati Slučaj Dodik – Hypo, odnosno koje je čak zabranilo postupanje kriminalističkoj policiji u ovom slučaju, našao pod istragom austrijskih vlasti i njemačkog pravosuđa, kao što to potvrđuju dokumenta. Odbijanjem procesuiranja slučaja u Republici Srpskoj, Dodik je zapravo omogućio njemačkom pravosuđu preuzimanje nadležnosti nad ovim slučajem, nakon čega se, otvaranjem predmeta pod brojem 16 AR 651/12, 5. studenog ove godine, Milorad Dodik, uz svojeg sina Igora, našao pod njemačkom istragom Afere Hypo.

 

16.11.2012.

JOŠ JEDNA NEISTINA I LAŽ MILORADA DODIKA; DODIK: "VALENTIN INZKO JE MANIPULATOR I LAŽOV"

Predsjednik RS na konferenciji za medije u Banjoj Luci
Dodik: "Valentin Inzko je manipulator i lažov"
................
16.11.2012.
...................
Dodik: "Valentin Inzko je manipulator i lažov"
Predsjednik RS Milorad Dodik
FOTO: Arhiva

.........................................................

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik iznio je danas niz optužbi na račun visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, nazvavši ga "manipulantom koji zamjenjuje teze i lažovom".

Osporavajući navode iz Izvještaja visokog predstavnika koji je predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da Inzko pokušava "upornim zamjenama teza za rušenje Dejtonskog sporazuma da okrivi RS i njeno rukovodstvo, a u suštini sve što je radio visoki predstavnik je bilo rušenje tog sporazuma".

Dodik je ustvrdio da je Inzko "kršio svoj mandat koji ima po Dejtonskom sporazumu, miješajući se u ustavnu strukturu te donoseći odluke i rušeći zakone".

- Zamjena teza se odnosi na to da se brane nadležnosti koje ne pripadaju Ustavu BiH, gdje se navodi da RS pokušava da, navodno, ospori reforme tako što želi da ih vrati na nivo RS-a. To je klasična zamjena teza i podvala, svojstvena Inzku. BiH ima 10 nadležnosti koje RS poštuje i nijednu nismo osporili, ali osporavamo nasilje visokog predstavnika koje je on činio, rekao je, između ostalog, Dodik.

Inzka je nazvao "najvećim rušiteljem Dejtonskog sporazuma" i optužio da je napravio institucionalnu krizu u BiH, a sada krivi političke partije zašto ne rade.

Tvrdi da je on to činio "masovno, nezakonito, kriminalno, te da su to činili svi visoki predstavnici i koristeći političku moć velikih zemalja, pribavili su sebi velika ovlaštenja koja nisu dio Mirovnog sporazuma".

Taj sporazum su krišili, navodi, nametanjem zakona i "radeći sve što su radili".

On kaže da izvještajem koji je podnio UN-u Inzko pokušava da "amnestira sve visoke predstavnike od pravnog nasilja, pa i sebe samog i da nastavi s istom praksom".

- RS nastavlja s odbranom Dejtonskog sporazuma, onako kako u njemu piše, a ne onako kako su ga napravili i pokušali da ga provedu visoki predstavnici, dodao je entitetski predsjednik.

Inzko je, kaže, putem OHR-a podmetnuo  sporni izvještaj, "klevećući RS na najgori mogući način", s tendencijom koja je bila jasna, da je RS pretpostavljeni krivac za sve što se dešava, a oni koji ruše Dejton "dobri su momci".

- Visoki predstavnik je manipulant i podmeteč lažnih ocjena i nastavlja da održava nemoguću situaciju koja podrazumijeva zaloupotrebu autoriteta koji je dobio Dejtonskim sporazum, ustvrdio je Dodik.

Naveo je primjer Mostara i raniju odluku visokog predstavnika za taj grad, kao još jedan "dokaz laži visokog predstavnika".

Također, je dodao i da što se tiče OHR-a, on nema nikakvog značaja u Dejtonskom sporazumu, jer u tom sporazumu postoji samo visoki predstavnik, a ne njegov ured, koji je "pomoćno osoblje".

- OHR se razvio u monstruma svih ovih godina i napravio međunarodni kriminal, kršeći međunarodne sporazume. To osoblje je svih ovih godina činilo utjecaj na Ustavni BiH, koji je mijenjao ustavnopravni poredak u BiH. To su osigurali, jer je visoki predstavnik ranije nametnuo zakon o tome. To nigdje na svijetu ne postoji, već samo u nedovršenim državama kakva je BiH, i to će je dovesti u još nezavidniju poziciju, rekao je Dodik.

Također, Dodik je optužio Inzka da nije govorio o svojim greškama o ukidanju odluke CIK-a u FBiH te da nije govorio da je, kako navodi, zabranio nekim ljudima da se bave svojim poslom.

- Ključno pitanje Izvještaja jest permanentni utjecaj na Ustavni sud BiH, kazao je Dodik i dodao da Inzko hvali odluku o imovini, koja je, po njemu, politička odluka, donesena mimo Ustava, pod uticajem OHR-a i nekih ambasada.

Kao Inzkovu "laž" naveo je i to da je rekao da postoji vlada BiH, a koja ne postoji, jer postoji Zakon o Vijeću ministara.

Iznoseći i podatak da su mjesečna primanja visokog predstavnika 40.000 eura, Dodik je rekao da Inzko "predano skuplja taj novac i nosi u Austriju, a ne plaća obaveze".

Za Paddyja Ashdowna je, također, dodao da je "očiti primjer međunarodne korupcije", te da je "kupio kuću u Jablanici za minimalnu cijenu, a prodao za četiri puta veću", što je za Dodika "sofisticirani lopovluk", a obratio se i novinarima i rekao da "nikada o tome nisu imali hrabrosti da pišu".

 

16.11.2012.

ŠTA TO SVE PIŠE PO ZLATANOVOM TIJELU? - PRVI ČOVJEK KOJI JE ENGLESKOJ DAO ČETIRI POGOTKA U JEDNOJ UTAKMICI ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

Ibrahimoviću su tetovaže poput droge
Šta to sve piše po Zlatanovom tijelu?

......................
16.11.2012.
..................


Šta to piše na Zlatanovom tijelu?
Na tijelu Zlatana Ibrahimovića oslikano je 15 tetovaža. "Najluđa" superzvijezda na planeti, kako "Daily Mail" oslovljava Zlatana, uživa u tetovažama. One su za njega, kako kaže, poput droge. Svaka ima svoje značenje.

Na tijelu Zlatana Ibrahimovića oslikano je 15 tetovaža. "Najluđa" superzvijezda na planeti, kako "Daily Mail" oslovljava Zlatana, uživa u tetovažama.

One su za njega, kako kaže, poput droge. Svaka ima svoje značenje.

 ..........................................

............................................................

Prvi čovjek koji je Engleskoj dao četiri pogotka u jednoj utakmici
Ibrahimović: Odrastao sam tamo gdje su najvažnije finte i trikovi
Spektakularnim pogotkom sam sebi umanjio značaj vrhunskog dostignuća
FOTO: Reuters
Ibrahimović: Odrastao sam tamo gdje su najvažnije finte i trikovi

- U kraju gdje sam odrastao, u igri s loptom nije bilo najvažnije pobijediti. Najvažnije su bile finte i trikovi. I to da čuješ: "Ou, ou! Vau! Gledaj ovo!" Oduševiti i impresionirati društvo trikovima i driblanjem, trenirati i vježbati do besvijesti samo da bi pokazao da si najbolji od svih - napisao je Zlatan Ibrahimović u svojoj autobiografiji.

Momak neobuzdanog temperamenta, arogantan, koji vjeruje samo u vlastite instinkte, švedski reprezentativac bosanskih korijena, svijetu je nebrojeno puta pokazao svoju maestralnu tehniku i umijeće postizanja golova.

Fudbalska magija


Kako je postao takav virtuoz s loptom? Zlatan kaže da je, odrastajući u Rozengardu, predgrađu Malmea poznatom po tome što su u njemu živjeli uglavnom imigranti, dok se po cijele dane igrao s društvom, svakome ko bi mu oteo loptu, plaćao po deset kruna.

Je li ga samo to vodilo do historijskog podviga u preksinoćnjem prijateljskom duelu protiv Engleza, pitanje je već za psihologe fudbalske igre. Kako god, Zlatan je na otvorenju novog nacionalnog stadiona u Štokholmu, u pobjedi od 4:2, postao prvi čovjek u historiji koji je reprezentaciji Engleske dao četiri gola u jednoj utakmici.

Ali, uspio je Ibro jednim svojim potezom, potezom večeri, mjeseca, godine, stoljeća... sam sebi umanjiti značaj podviga. Makazicama u sudijskoj nadoknadio utakmice zadivio je ovaj čarobnjak još jednom cijelu fudbalsku planetu, svojom magijom pokazao je još jednom ono u šta neki sumnjaju - da je, vjerovatno, najkompletniji igrač na svijetu.

- Tako je to s Englezima. Ako postigneš gol protiv njih, onda si dobar igrač, a ako ne, onda nisi. Sjećam se Lionela Mesija (Messi) prije finala Lige šampiona 2009. Tada je postigao gol za Barcelonu u finalu sa Mančester junajtedom i odjednom je postao najbolji na svijetu. Možda će sada to reći i za mene - u svom stilu kazao je Zlatan nakon utakmice, dodavši da mu ovo ipak nije njegov najljepši gol.

Bujice pohvala

Slijedile su bujice pohvala sa svih strana svijeta.

- Ibrahimovićeva predstava bila je prezentacija svjetske klase. Njegov posljednji gol jedan je od najboljih koje sam ikada vidio uživo - kazao je engleski kapiten Stiven Džerard (Steven Gerrard), koji je zabilježio 100. nastup u državnom dresu, dok je engleski selektor Roj Hodžson (Roy Hodgson) istakao:

- Bilo je divno vidjeti takav gol. Mada, bilo bi mi draže da ga je postigao protiv neke druge ekipe.

Opis Zlatanove čarolije dao je i selektor Švedske Erik Hamren:

- Gol je kao iz videoigrice. Ne znam hoću li vidjeti još neki takav ikada više u životu!

Poruke na društvenim mrežama


- Po dvadeseti put gledam i divim se - Sejad Salihović, reprezentativac naše zemlje

- Poštovanje za Zlatana Ibrahimovića. Kakav potez - Asmir Begović, golman naše reprezentativne selekcije

- Zlatan je ušutkao sve one koji su sumnjali u njega. Bio je nemilosrdan večeras - Rio Ferdinand, stoper Mančester junajteda i bivši reprezentativac Engleske

- Možda je arogantan, ali predstavlja problem svakom timu protiv kojeg igra - Fabrisio Muamba (Fabricio), bivši igrač Boltona

Otac Bosanac, majka Hrvatica

Zlatanov otac Šefik je iz Bijeljine, a majka Jurka Gavrić iz Zadra. Ibrahimović je karijeru počeo u rodnom Malmeu, u klubu Balkan. Prvi seniorski klub bio mu je Malme, da bi 2001. godine prešao u Ajaks.

Igrajući za holandskog giganta zaludio je fudbalsku Evropu, pa je 31-godišnji napadač kasnije nosio dres Juventusa, Intera, Barcelone i Milana, da bi od prošlog ljeta postao stanovnik Pariza i prva zvijezda PSG-a.  Za reprezentaciju Švedske odigrao je 85 susreta i postigao 39 golova.

Top 5 Ibrinih golova

1. Slalom protiv NAC-a (6:2)

 

Igrajući posljednju sezonu u Ajaksu 2004. godine, napravio je smiješnom odbranu NAC Brede kada je u slalolom prošao svakog odbrambenog igrača, neke po dva ili tri puta (Ajaks - NAC Breda 6:2).

2. Peta iz zraka

 

Na Euru 2004. postigao je gol koji se vrtio na televizijskim špicama dugo nakon toga - nakon niza odbijanja, vinuo se i petom postigao neodbranjiv gol u remiju s Italijom (1:1).

3. "Bomba" Benfiki

 

Nezadrživ prodor po lijevoj strani i razoran udarac sa 40 metara bio je neodbranjiv za golmana Benfike (Benfika - Juventus 0:2).

4. Volej Francuzima

 

Zvanično najljepši gol Eura 2012. postigao je Francuzima iz voleja u skoku. (Švedska - Francuska 2:0).

5. Makazice sa 25 metara

 

Nakon što je engleski golman Džo Hart izbacio glavom loptu, makazicama je postigao gol sa 25 metara udaljenosti, možda i najljepši u historiji igre!(Švedska - Engleska 4:2)

 

 

16.11.2012.

DONESENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA U HAŠKOM TRIBUNALU: ANTE GOTOVINA I MLADEN MARKAČ IZLAZE NA SLOBODU

Srbijanski mediji osuli "drvlje i kamenje" na Haški tribunal
Hrvatska slavi "najveći pogrom" od Drugog svjetskog rata
FOTO: Screenshot
Hrvatska slavi "najveći pogrom" od Drugog svjetskog rata

Mediji iz regiona, sasvim očekivano, veliku pažnju posvetili su presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Dok u Hrvatskoj vlada euforija i oduševljenje presudom u Srbiji je situacija sasvim drugačija.

Glavni naslov na web stranici "Blica" glasi: "Skandalozna odluka: Gotovina i Markač slobodni, Oluje kao da nije bilo". Uz taj naslov "Blic" donosi i izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji osuđuje presudu Haškog suda.

Naslovnica "Blica"

"Hrvatska sada može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata", citirao je "Blic" Nikolića.

Glavni naslov u "Politici" donosi također vijest o presudi, ali nema komentara niti kvalifikacija na račun odluke. Vijest je propraćena fotografijama traktorskih kolona koje nakon akcije "Oluja" napuštaju hrvatsku krajinu i slavlja iz Zagreba.


Portal "Politike"

"Skandal u Hagu: Gotovina i Markač oslobođeni, Tribunal naložio puštanje", glavna je vijest na web stranici dnevnika "Večernje novosti".

TV stanica "B92" donosi naslov "Gotovina i Markač oslobođeni svega", a prenosi i izjave srbijanskih zvaničnika koji su šokirani presudom.


Naslovnica portala "B92"

Slovenski mediji "Delo" i "Slovenski radio" u izravnim javljanjima svojih dopisnika s Jelačićeva trga atmosferu opisuju kao "euforičnu", prožetu čuvstvima i osjećajem da je pravda u drugostepenom postupku ispunjena.

"Delo" citira jednog od sudionika bdijenja na Jelačićevu trgu koji je rekao da je 'pravda konačno stigla'.

...........................................................

............................................................

Ko je sudija Theodor Meron
Gotovinu oslobodio židov koji je preživio holokaust
Sudije Haškog tribunala koje su bile angažirane na slučaju (Meron, krajnje desno)
FOTO: Agencije
Gotovinu oslobodio židov koji je preživio holokaust


Sudija Theodor Meron, koji je danas objavio oslobađujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pravnik je s dugogodišnjim pravosudnim iskustvom.

Meron je i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Na mjesto predsjednika ICTY-a izabran je 19. oktobra 2011, a to je njegov drugi mandat na ovoj funkciji, s obzirom da ju je već obavljao od marta 2003. do novembra 2005. godine, prenose hrvatski mediji.

Theodor Meron rođen je 28. aprila 1930. godine u poljskom Kaliszu, u židovskoj obitelji i preživjela je žrtva holokausta. Pravo je studirao je na Hebrejskom sveučilištu, Harvardu i Cambridgu. Od 1977. godine profesor je međunarodnog prava na univerzitetu u Ženevi, a predaje i na drugim univerzitetima među ostalima i na pravnom fakultetu u New Yorku.

Tokom 2000.-2001. bio je savjetnik za međunarodno pravo američkog State Departmenta. Član je brojnih uglednih međunarodnih pravnih organizacija, a za svoj rad dobio je i brojna ugledna priznanja. Godine 2007. dobio je od Francuske Legiju časti, a 2009. izbran je u američku Akademiju nauka i umjetnosti.

Univerzitet u Varšavi dodijelilo mu je 2011. godine počasni doktorat. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, Meron je bio pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Theodor Meron napisao je i brojne knjige koje se bave pravom.

Meron je srušio i presudu Tihomiru Blaškiću koji je prvobitno bio osuđen na 45 godina, da bi mu kazna potom bila smanjena na 9 godina zatvora. Sudija Meron u Hagu sudi od 2001. te je obavljao niz važnih funkcija.

......................................................

.............................................................

Donesena pravosnažna presuda u Haškom tribunalu
Ante Gotovina i Mladen Markač izlaze na slobodu
Gotovina i Markač
FOTO: Reuters
Ante Gotovina i Mladen Markač izlaze na slobodu

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron o obrazloženju presude.

"Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile", rekao je Meron.

Žalbeno vijeće pobilo je zaključke raspravnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

"S obzirom na navedeno, žalbeno vijeće djelomično prihvaća žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada bili protupravni", rekao je Meron.

"Smatramo da su greške raspravnog vijeća dovoljno ozbiljne da se zaključci o analizi pogodaka ne bi mogli održati", rekao je Meron.

Raspravno vijeće nije pogriješilo kada je presudilo da su Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bili meta ali Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo o granici pogreške od 200 metara.

Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo da napadi u Kninu nisu bili usmjereni na mete koje nisu vojne. Žalbeno vijeće zaključilo je da nisu potvrđeni dokazi da su napadi na četiri grada bili protupravni, i djelomice usvaja žalbu Gotovine i Markača.

Žalbeno vijeće također je zaključilo da neće izreći osuđujuću presudu temeljem alternativnih oblika odgovornosti.

Žalbeno vijeće je u skladu s tim oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sud naređuje da se njih dvojica odmah puste na slobodu.

Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. decembra 2005. a Markač od 11.marta 2004. godine.

 

Ministar odbrane Ante Kotromanović otišao je u Hag po dvojicu oslobođenih hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, potvrdilo je Ministarstvo obrane nakon izricanja presude žalbenog vijeća Haškog suda. U službenom vladinom avionu uz ministra Kotromanovića su i supruga te sin generala Gotovine. Svi zajedno bi se tokom dana trebali vratiti u Zagreb.

Aktualni ministar odbrane u vojno-redarstvenoj akciji Oluja bio je suborac generala Gotovine, a u više je medijskih istupa otvoreno tvrdio da ratni zapovjednik 4. gardijske brigade nije odgovaran za zločine koji su mu se haškom optužnicom stavljali na teret.

Prema riječima jednog od Markačevih branitelja, advokata  Gorana Mikuličića, oslobođeni generali su nakon izricanja presude vraćeni u pritvor u Scheveningenu, gdje se trebaju razdužiti, nakon čega će biti pušteni. Ta bi procedura, dodao je u izjavi za HTV, trebala bi potrajati tri do četiri sata, što znači da bi na slobodi mogli biti oko 14.00 sati.

 

 

16.11.2012.

NAKON INZKOVOG ALARMA: POLITIČARI I DALjE SPAVAJU

Nakon Inzkovog alarma: BiH na vještačkim plućima

Zgrade Skupštine i Vijeća ministara BiH

Zgrade Skupštine i Vijeća ministara BiH

..............................................................

Kako praviti funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu u situaciji u kojoj se trenutno nalazi, pitanje je na koje odgovor u ovom trenutku nisu kadri dati ni međunarodni ni domaći eksperti. A situacija je vrlo slična onoj kakva je bila u drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka.

Ilustrativan je primjer opcija o disoluciji koji je, dok je visoki predstavnik govorio u UN-u, iznio Emil Vlajki, prijeratni profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, nekadašnji član pravnog tima Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a danas osoba koju je SNSD-u imenovao da u ime Hrvata bude potpredsjednik Republike Srpske:

„Promjena granica na Balkanu će biti. Uzeću primjer telefonskih brojeva: imate 381, to je Srbija, 382, to je Crna Gora, 383 nikome nije bio dodijeljen do sada, 384 također nije, 385 je Hrvatska, 386 je Slovenija, 387 je BiH, 388 nikome nije dodijeljen i 389 je Makedonija. Nedavno je 383 dodijeljen Republici Kosovo. Pitam se za koga su 384 i 388“, kaže Vlajki. 

Slične, pa i radikalnije izjave nisu rijetkost na bh. političkoj sceni. Stoga ne čudi da je Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-u. U objašnjenju se navodi kako će oko 900 vojnika mirovnih snaga ostati narednih 12 mjeseci u BiH „usljed političke krize i prijetnji usmjerenih ka suverentitetu zemlje“.

Malo ko je vjerovao da će Bosni i Hercegovini i 17 godina nakon rata trebati mirovnjaci. Upravo to misli i Patrick Moon, američki ambasador u BiH, koji kaže kako niko nije zadovoljan napretkom u ovoj zemlji:

„Kada se potpisao Dejtonski sporazum, svi su očekivali da će Bosna i Hercegovina u 17 godina postići mnogo, kako u pogledu ekonomskog prosperiteta, tako i jačanja demokratije. Neki napredak je postignut, ali svi znaju da još mnogo toga treba da se uradi. SAD su apsolutno posvećene da daju podršku BiH na njenom integrisanju u Evropsku uniju i NATO“, navodi ambasador Moon.

Iako niko ne spori kako Sjedinjene Američke Države žele pomoći Bosni i Hercegovini, činjenica je da se američka administracija distancirala od Dejtonskog sporazuma, koji je pod njenim okriljem nastao. Upravo tu tezu zastupa prvi ambasador SAD-a u BiH Viktor Jakovič, koji na pitanje na koji način spriječiti sadašnju retoriku koja poziva na disoluciju i kako napraviti funkcionalniju BiH, odgovara:

„Ja bih rekao da najprije treba više angažovanje međunarodne zajednice i više angažovanje SAD-a. Mi smo bili u devedestim godinama itekako angažovani u BiH, ali poslije tih prvih akcija, mi smo maltene prepustili sve Evropljanima. Evropaljni su sada preokupirani svojim problemima, svojom krizom, tako da mislim da nisu u stanju da posvete više pažnje Bosni i Hercegovini.“

Potkusurivanje velikih moćnika

Postojeća retorika u kojoj se želi podijeliti Bosna i Hercegovina, prema riječima Zijada Bećirovića, jednog od direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, nije slučajna. On tvrdi da se radi o ozbiljnom državnom projektu kojeg treba spriječiti, a njegove nosioce sankcionisati. I Bećirović podržava veću ulogu američke administracije u BiH i iznosi za naš radio pojedinosti onogo što će uskoro uslijediti kada je o tome riječ:

„Informacije koje dolaze do nas kažu da će doći do odlučnijeg angažmana, prije svega SAD-a, tako da jednostavno bez SAD-a nije moguće riješiti unutrašnje probleme u BiH.“

I dok neki ocjenjuju kako je uloga međunarodne zajednice, prvenstveno SAD-a, presudna za dalje funkcionisanje BiH, pojedini univerzitetski profesori kažu kako je upravo pod njihovom palicom napravljena država sa “unikatnim” državnim uređenjem u svijetu.

„BiH je napravljena da ne može funkcionirati. I gospodin Holbrooke prije smrti je rekao da mu je najžalije što nije siguran kakva će biti konačnica onoga što je dobio, naravno, u zadatak da se zaustavi rat i da se uvijek preko nas potkusurivaju veliki moćnici“, ocjenjuje Besim Spahić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

„Ne može međunarodna zajednica slati MMF u istom periodu u kojem tužaka domaće političare. Dakle, ona im šalje MMF da ih spasi, da popune proračuneske rupe, te ih tako održava u životu, a istovremeno ih kritizira bez ikakve mogućnosti da ih sankcionira. To naši političari također znaju i neće tu igru - jer im je u ovome brlogu, u ovoj kaljuži idealno. I nikad im više neće biti nego u ovoj situaciji u kojoj je nama drugima svima loše“, smatra Mile Lasić, profesor na mostarskom Sveučilištu.

Brojne su političke teze o budućem ustavnom uređenju tokom posljednje dvije decenije bile prisutne u Bosni i Hercegovini. Od onih u kojima su jedni smatrali da treba ukinuti entitete, a drugi da treba provesti “duh Dejtona”, došlo se do toga da se prvi grčevito bore za opstanak Dejtonskog sporazuma, a drugi traže otcjepljenje jednog njenog dijela ili uvođenje trećeg entiteta.

Sve u svemu, osim nekoliko inicijativa nevladinog sektora i međunarodne zajednice, ozbiljnih prijedloga za promjenu Ustava nije bilo. Ono sa čim se slažu ovi drugi je da podjele neće biti, no, kako napraviti efikasniju državu koja će se uhvatiti u koštac sa brojnim ekonomskim i drugim problemima, koja neće biti “tempirana bomba” na Balkanu i koja će se brže približavati Evropskoj uniji, još odgovora nemaju.

 

16.11.2012.

BiH: SVRSTANI POD OSTALE, OBESPRAVLjENI U VLASTITOJ DRŽAVI

BiH: Svrstani pod ostale obespravljeni u vlastitoj državi

Ilustracija

Ilustracija

.........................................

Izolacija i neprihvaćanje onih koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini je svakodnevna. Počevši od osnovnog prava na obrazovanje, pa sve do ostalih životnih pitanja, ova populacija se nastoji isključiti iz društva. Kao takvima nepravedno im je oduzeto i pravo građana koji mogu biti izabrani na vlast.

Službeni podaci ne postoje, no procjenjuje se da građana koji ne pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ima oko 400.000. Na ovo pitanje odgovoriće predstojeći popis, no kada će ih priznati U stav i sistem teško je odgovoriti. O problemu tzv.ostalih govorilo se na okruglom stolu u Sarajevu.

Ena Bavčić rođena je u Sarajevu prije 27 godina. Izjašnjava se kao građanka i državljanka BiH. Prema Ustavu spada u kategoriju ostali iako nije pripadanica nacionalne manjine. Tako se i osjeća:

„Osjećam se kao ostali zato što želim da budem slobodna građanka. Osjećam se kao ostali zato što želim da budem Bosanka i Hercegovka u svojoj državi“, kaže Ena Bavčić.

U preambuli Ustava BiH razlikuju se dvije kategorije -  Bošnjaci, Hrvati i Srbi nazvani su konstitutivnim narodima, dok drugu kategoriju čine „ostali" u koju su uključeni Romi, Jevreji i druge manjine, ali i svi oni koji svoj primarni identitet vide u državi u kojoj žive.

Ostali ne mogu biti izabrani u Predsjedništvo BiH, Dom naroda, rukovodstva kantona, ne mogu biti sudije i ombudsmeni, nema ih u upravnim odborima i na čelu javnih preduzeća.

„Vi ne možete danas ući u obdanište u BiH, u Sarajevu recimo, i reći djeci: ’Ako budete učili, svako od vas jednog dana može biti predsjednik ove države.’ Vi lažete tu djecu ako im tako kažete. Jer ako ima neko ko je ostali, on ne može. A znate šta je meni posebno zanimljivo - BiH je svoju nezavisnost stekla zahvaljujući činjenici da je Badinterova komisija posmatrala da je BiH država njenih građana i da je za njenu nezavisnost dovoljno da se izjasni 51 posto njenih građana. Da je Badinterova komisija prepoznala BiH na način na koji je današnji politički lideri prepoznaju, mi nikada ne bismo postali nezavisni“, ocjenjuje Peđa Kojević, zastupnik u federalnom Parlamentu. 

Gotovo svi zakoni na  državnom nivou govore o etničkoj zastupljenosti zaposlenih, etničkoj strukturi vlasti, etničkoj stukturi izvršnih organa.

Da Ustav sadrži diskriminirajuće odredbe i kada su u pitanju konstitutivni narodi, ističe Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komsije Parlamenta BiH:

„Sa jedne strane se promovira ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji BiH – to je potvrdila i presuda Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda na cijeloj teritoriji, a sa druge strane se u pojedinim ustavnim odredbama rezerviraju određena prava isključivo za konstitutivne narode. Očigledno je, dakle, da se nalaze u sukobu kolektivna prava sa individualnim.“

Pitanje kolektivnih prava

Presudom Suda u Strazburu u predemtu Sejdić-Finci Ustav BiH neophodno je uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima tako što će iz njega biti izbačene sve diskriminirajuće odredbe.

Značajan napredak još uvijek nije postignut jer se stranke ne mogu dogovoriti  kako da mjesta za ostale ne budu na štetu pozicija koja pripadaju njima na temelju etničke pripadnosti.

Tija Memišević iz Evropskog istraživačkog centra kaže kako je prije implementacije presude neophodno definirati kategoriju ostali i jasno utvrditi individualna ljudska prava, što jeste suština Evropske konvencije.

„Svako društvo u kojem je dominantan princip organizacije kolektivitet, kako god da organizujete društvo, pripadnik neke grupe ili neki građanin pod nekim okolnostima će biti diskriminiran. Na putu rješenja bi bilo jako dobro otvoriti javnu diskusiju o tome šta su stvarno ta kolektivna prava. Kako se kod nas ona tumače ili razumiju, ustvari niteorija ni praksa ne poznaju“, kaže Tija Memišević.   

Iako se više identiteta smatra bogatstvom država sa pluralnim društvima, u BiH različiti identiteti isključuju jedan drugog - manipuliše se sa pojmovima nacija i narod, etnička pripadnost i vjeroispovjest, građani i ostali.

Informacija nedavno plasirana u medije kako se na probnom popisu gotovo 35 posto građana izjasnilo kao Bosanci i Hercegovci alarmila je ovdašnje političare i vjerske službenike.

Iako pitanje etničke pripadanosti nije obavezno, Memišević dodaje kako ono može biti važan faktor u promjeni Ustava:

„Kada bi se ponovio taj broj od 35 posto, to će najvjerovatnije u odnosu na sva tri konstitutivna naroda ustvari relativno biti najveća grupa. To će dovesti u veliko pitanje postojeće uređenje BiH, odnosno pitanje učešća u vlasti, u političkim procesima jednog ogromnog dijela stanovništva BiH.“  

Profesor Miodrag Živanović bio je član neformalne skupine građana koja se prije dvadesetak godina obratila tadašnjem najvišem organu vlasti u Bosni i Hercegovini, dakle Skupštini Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, sa pitanjem zašto društveni život i društveni procesi nisu krenuli tragovima onoga što se navodi u Deklaraciji Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a, po kojoj je Bosna i Hercegovina država Muslimana, Srba, Hrvata i svih građana koji u njoj žive, gdje se garantuju sloboda vjeroispovijesti i sva druga prava bez obzira na nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost.

Odgovor do danas nije stigao.

„Ono što je bilo na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a kada je donijeta Deklaracija o pravima građana BiH, to je, ja mislim, i danas najsavremeniji dokument koji posjeduje BiH. On je takođe eliminisan jer su eliminisani građani. Ova konstelacija plemenskog uređenja apsolutno odgovara nacional-političkim elitama. Čak sama presuda u slučaju Sjedić-Finci nije toliko ni bitna, time se ne rješava ovo osnovno pitanje generalne diskriminacije ljudi. Trebaće nam, ja mislim, decenije da se taj pojam građanin vrati u ustav“, zaključuje Živanović.

 

16.11.2012.

BiH: NOVI REIS PREUZEO DUŽNOST, OBEĆAO RAD NA JAČANjU DRUŠTVA

BiH: Novi reis preuzeo dužnost, obećao rad na jačanju društva

Primopredaja dužnosti reisa, Husein ef. Kavazović (lijevo) i Mustafa ef. Cerić (desno)

.............................................................

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u četvrtak je uručena menšura novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH Huseinu ef. Kavazoviću. Tim činom Kavazović je zvanično postao 14. reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i vrhovni muftija Bošnjaka.

Dosadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić predao je menšuru novom reisu, odnosno dokument koji svjedoči da je novi reis legalno izabran i da po šerijatskom pravu može davati slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima.

"Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od 'velikog naroda' su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda", poručio je Cerić nakon uručivanja menšure.

"Danas, prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrevbegovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i njegov Poslanik te povijesni dokument menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana", rekao je dosadašnji reis.

Novoizabrani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u zakletvi se obavezao da će raditi za dobrobit muslimana. Kavazović je podsjetio i na dio svog programa djelovanja:

''Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim jedinog Boga.”

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori. Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno'', naveo je novoizabrani reis u hutbi.

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović rođen je 03.07.1964. godine u Gradačcu. Potiče iz familije koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.

Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu. Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

 

16.11.2012.

SRBIJA: SUDSKE PRESUDE KAO OHRABRENjE DESNIČARIMA

Srbija: Sudske presude kao ohrabrenje desničarima

Mladen Obradović

Mladen Obradović

.............................................

Kakav divan dan dan za srpske desničare! Samo što je obelodanjena odluka Ustavnog suda Srbije da ne zabrani dva, odnosno tri, desničarska pokreta, saopštena je i odluka Apelacionog suda da vrati na ponovno suđenje proces koji je protiv lidera ranije zabranjenog “Obraza” Mladena Obradovića vođen. Time se odustaje i od desetomesečne zatvorske kazne na koju je Obradović osuđen i to zbog širenja rasne i druge diskriminacije.

“Obraz” je zabranjen juna ove godine a lideru te organizacije, koju je policija označila kao klero-fašističku, ponovo će se suditi.

Kako nam je objasnila portparolka Apelacionog suda Mirjana Pilić, ocenjeno je da prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima. Ili konkretno:

“Pregledom računara okrivljenog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je sa predmetnog računara vršeno upućivanje pretnji i poziva na nasilno prekidanje i napad na učesnike skupa ‘Parada ponosa’ 2009. godine. Niti su na računaru pronađeni tragovi koji ukazuju da je taj računar korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata, javnih poziva i ostalog, što je vezano za učesnike navedene ‘Parade’”, pojašnjava Mirjana Pilić.

Iz odluke Apelacionog suda proizlazi da nema dokaza da je Obradović organizovao pisanje pretećih grafita i poruka, pred „Paradu“ koja je prvi put zabranjena 2009. godine. Kako se navodi zbog „povreda odredbi krivičnog postupka“ nije bilo moguće ispitati činjenični i pravni zaključak prvostepenog suda, i to o tome:

„Da su se u radnjama okrivljenog Mladena Obradovića stekla sva zakonska obeležja krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, pa se ukidanje prvostepene presude pokazalo kao nužno“, zaključuje Pilić.

Tako će ponovo iz početka pred potpuno izmenjeni sudskim većem Obradović još jednom dokazivati svoju nevinost. Može li se očekivati da će ovog puta pred Sud biti izneto nešto, što u pravom stepenu nije, neki uverljiviji dokaz (da li iz računara ili negde drugo), ali posle koga ne bi bilo sumnje u Obradovićevu umešanosti u dela koja mu se stavljaju na teret?

"Budući da su nevladine organizacije pretile ovo suđenje, ja ne verujem da će se nešto novo utvrditi u ponovljenom postupku. Pretpostavljam da će sud, bez obzira što će veće biti promenjeno, da odluči nešto isto ili slično. Čini mi se da je Obradovićeva odbarna, koja je bila prilično agresivna u ovom slučaju, iskoristiti samo vreme da prolongira još više vreme do konačne odluke“, ocenjuje Goran Miletić Iz organizacije Branioci ljudskih prava.

Obradoviću možda i dalje preti zatvorska kazna ali nesumnjivo, barem u ovoj fazi, nadigrao je sistem.

Ilustracija
​​I ne samo to, nudi mu se dupli razlog za slavlje jer su pred pravosuđem opravdanost postojanja svojih organizacija dokazale i njegove kolege iz grupa sličnih onoj koju je vodio, a to su: “Sprski narodni pokret 1389”, zatim “Naši” i “SNP Naši 1389”.

Naime, Ustavni sud Srbije je prelomio. Nakon dve godine odlučivanja ista institaucija koja je ranije zabranila pomenuti “Obraz”, kao i “Nacionalni stroj” (od policije označen kao grupacija fašističkog tipa) utvrdila je da nema razloga za zabrani tri pomenute organizacije, možda i zbog samog Tužilaštva koje je u postupku ostavljalo utisak traljavosti.

Ipak, sudije osnove za zabranu nisu prepoznali u poslednjem potezu pokreta “Naši” koji je sačinio listu “antisrpskih nevladinih organizacija”.

Za uzimanje u obzir toga možda je bilo i kasno, ali je svakako bilo dovoljno vremena da se analizira akcija iz 2007. godine kada su “Naši” u Aranđelovcu nasilno prekinuli tribinu kultnog “Peščanika”.

Pokazalo se da Ustavnom sudu razlog za zabranu nisu bili ni ulični sukobi iz oktobra 2010. godine, te desetina povređenih, isto toliko uhapšenih i demolirani centar prestonice, sve u vreme “Parade ponosa.

Odluka u kontekstu promene vlasti

Osim kao protivnici afirmacije gej prava, prepoznatljivi su i po otporu vojvođanskoj autonomiji, pertnjama neistomišljenicima, ili po antievropskom, te anti NATO stavu.

No, kao krunski dokaz, možda je mogla da koristi i njihova glorifikacija politike koja je Srbiju odvela u zločine, a što redovno čine lepljenjem plakata sa imenom Ratka Mladića, a u čemu im se svojevremeno priključio nekada šešeljevac a danas vicepremijer Aleksandar Vučić.

Danas verovatno više nije popularno javno govoriti o vezama sa pokretima poput “Naših”, ali smo njegovog predstavnika Igora Marinkovića pitali i da li odluka Ustavnog suda ima veze sa promenom vlasti u Srbiji. Pogotovu u kontekstu apsurda koji nije moguće ne primetiti, a odnosi se na to što je vrlo sličan “Obraz” zabranjen, dok tri pokreta nisu:

“I postupak protiv ‘Obraza’ i postupak protiv nas su bili politički postupci. Znamo kako je sudstvo funkcionisalo dok je u Ministarstvu pravde bio Slobodan Homen ili slično. Meni je jako žao što je ‘Obraz’ zabranjen jer sam siguran da je organizacija koja nije delovala protivustavno. Ta odluka je bila politička odluka bivšeg režima”, uverava Marinković.

Na njegovo pominjanje Slobodana Homena, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde, upitali smo ga da li na odluku Ustavnog suda treba gledati u kontekstu promene vlasti u Srbiji.

“Na odluku treba gledati u kontekstu toga da niko nije sedeo sudijama nad glavama i govorio im kako treba da presude”, zaključuje Marinković.

Sada nema drugog nego se zapitati šta će uslediti. Goran Miletić veruje da će odluke sudova, Ustavnog i Apelacionog, biti podsticaj za pokrete koji se godinama u nazad klackaju između zabrane i nesmetanog delovanja:

“Pripadnici ovih pokreta sada se osećaju veoma sigurno, da njihove aktivnosti imaju auru zakonitosti i da je ono što oni rade na neki način OK. To je ono što je zaista opasno u Srbiji. Smatram da će oni da inteziviraju njihove aktivnosti”, kaže Miletić.

Oni sami to i ne kriju.

“Prosto dve godine mi smo funkcionisali pod potpunom represijom i policije i sudstva, ali i medija. Između ostalog i vašeg medija. Posle ove odluke posle dve godine konačno ćemo moći da funkcionišemo normalno i verujem da ćete uskoro videti svu snagu Srpskog narodnog pokreta ‘Naši’. Verujem da ćemo ponovo imati masovno okupljanje članova”. Na pitanje kakva se vrsta protesta može očekivati Marinković kaže “u skladu sa Ustavom Srbije”, kaže Igor Marinković.

A Ustav garantuje slobode izražavanja i udruživanja, što u ovom slučaju ide u krajnost u kom se mogu označiti i kao kvazi slobde. Tako ih opisuje čuveni glumac Svetozar Cvetković, koji se ne libi da u odlukama suda uočava upravo tu vrstu konfuzije u kojoj se pod firmom zaštite sloboda, zapravo ostavlja prostor za delovanje onih koji slobode drugih dovode u pitanje:

“Koliko sam ja shvatio mi plediramo da živimo u društvu koje treba da bude proevropsko i prodemokratsko i liberalno u smislu da se poštuju prava, političkog, ličnog i mentalnog angažovanja i svih sloboda. Ali istovremeno da se u jednom trenutku odustane od davanja prava ekstremističkim organizacijama. Kao i ekstremnim stavovima i mišljenjima, kako pojedinaca tako i grupa ljudi, koja mogu da dovedu do taj proces demokratije u pitanje. Ako je ranije stav Ustavnog suda bio drugačiji za neke druge organizacije, očigledno je da su se sada i kod Ustavnog suda stvorili uslovi da svoje nove odluke tumači na drugi način i da dozvoljava drugu vrstu slobode, za koju mi se čini da može sve skupo da nas košta”, ocenjuje Cvetković.

Sumnje te vrste sa sebe morali bi sprati upravo sami predstavnici vlasti, ali ne samo izjavama, već i delima kojima bi pokazali da su im ideologije koje je dobar deo vladajuće vrhuške nekad podržavao, sada potpuno strane.

 

16.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU

Promatrač UN-a na suđenju Mladiću: Cilj VRS-a bio je teror Sarajlija

Francis Ray Thomas

.......................................................

Nakon nekoliko dana suđenja zatvorenog za javnost zbog iskaza zaštićenih svjedoka, proces zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljen je svjedočenjem Francisa Ray Thomasa, bivšeg šefa vojnih promatrača Ujedinjenih naroda u Sarajevu.

On je u početnom dijelu iskaza opisao - kako je na Sarajevo nasumično padalo stotine projektila, bez obzira je li se radilo o liniji sukoba ili stambenim područjima.

„Većina granatiranja Sarajeva bila je nasumična, odnosno nije imala za metu vojne objekte“, izjavio je u svom iskazu kanadski major Thomas koji je radeći brojne izvještaje o napadima zaključio – kako je cilj Vojske Republike Srpske bio – teroriziranje civilnog stanovništva.

Pri tom je vatra koja je dolazila na grad, bila u velikom nesrazmjeru s vojnim aktivnostima iz Sarajeva, naveo je Thomas.

„Ponekad je bilo granatiranja koje su vršili bosanski Srbi, a da bosanska strana nije uopće uzvraćala. Za svako zrno koje je ispalila bosanska strana, bar tri zrna je bilo ispaljeno sa srpske strane. Ili više“, dodatno je pojasnio svjedok.

Thomas je potvrdio izvještaje vojnih promatrača UN-a o snajperskim polažajima VRS-a s kojih su gađani stanovnici Sarajeva. Također, tužiteljstvo je njegovim iskazom, o Mladićevom zapovjedanju Igmanskom ofenzivom 1993.godine – željelo osporiti tvrdnje obrane o defanzivnom ponašanju VRS-a prilikom opsade Sarajeva.

Svjedok Thomas je opisao kako su ga dvojica kolega iz UN-a, koja su promatrala Igmansku ofenzivu – izvijestila da general Mladić osobno njom upravlja.

„U razgovoru o tome – koja je taktika primjenjena, oba ova gospodina su mi rekla – da je general Mladić zamislio tu ofenzivu i da je osigurao da ona bude provedena na način na koji je on to htio“, prisjetio se svjedok.

Podsjetimo, polovicom 1993.godine oružane formacije VRS-a započele su pripremu ofanzive većih razmjera na širem dijelu vanjskog opsadnog obruča oko grada Sarajeva te ubrzo napale šire područje Trnova, Bjelašnice i Igmana. Tijekom srpnja 1993.godine VRS je zauzela Grebak, Rogoj, Delijaš i Trnovo nakon čega su pokrenute kolone izbjeglica nesrpskog stanovništva.


Thomas je svjedočio o teroru nad Sarajlijama i neselektivnoj artiljerijskoj vatri na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je kao i Mladić optužen za iste zločine. Tada je Karadžić ustvrdio – kako je cijelo Sarajevo bilo legitiman cilj budući da su snage Predsjedništva BiH imale položaje unutar stambenih dijelova.

Obrana je prilikom unakrsnog ispitivanja inzistirala na pitanjima o vojnim akcijama snaga Predsjedništva BiH kako bi relativiziralo opseg napada VRS-a o čemu je svjedok govorio u glavnom iskazu.

Također, branitelj Dan Ivetić je pokušao prikazati kako su mnogi građani Sarajeva stradali jer vojnici VRS-a nisu mogli razlikovati civile od boraca koji su također nosili civilnu odjeću, što je Thomas odbacio kao mogućnost.

Podsjećamo da je tijekom opsade smrtno stradalo gotovo 12 tisuća ljudi.
Nakon iskaza višeg vojnog promatrača UN-a tužiteljstvo će izvesti još nekoliko svjedoka u vezi terora nad Sarajlijama, od 1992.do 1995.godine.

 

16.11.2012.

BRANKO PETRIĆ JE PRIVATIZIRAO CIK

Branko Petrić je privatizirao CIK

imageBranko Petrić

......................................................

SARAJEVO - Uzimajući u obzir današnju Odluku CIK-a, kojom se prolongira donošenje Odluke ,,o predmetu izbora u Srebrenici", OO SDA Srebrenica izražava svoje nezadovoljstvo takvim djelovanjem iz slijedećih razloga: - Dosadašnje Odluke CIK-a potvrdile su zakonitost izbora u Srebrenici jer je predmet izbora u Srebrenici više puta istražen i elaboriran,

- Većina članova CIK-a više puta je izrazila stav da nisu utvrđeni potrebni elementi na temelju kojih bi se poništili provedeni izbori u Srebrenici,

- Nepostojanja novih činjenica koje bi bile predmetom nekog novog postupka.

Također, svoje nezadovoljstvo izražavaju radom predsjednika CIK-a Branka :Petriča, "koji je privatizovao i uzurpirao prava CIK-a, te drži Srebrenicu i njene građane u agoniji i namjerno prouzrokuje političku krizu u ovoj lokalnoj zajednci."

"Mišljenja smo da daljnje prolongiranja potvrđivanja rezultata izbora za Srebrenicu, predstavlja politička nastojanja čelnika manjeg BiH entiteta na urušavanju državnih institucija kao što je i CIK-a,te kupovanje boljih pozicija preko leđa običnih građana Srebrenice, posebno neuvažavajući prava žrtava srebreničkog genocida", saopćeno je iz OO SDA Srebrenica.

(Vijesti.ba)

 

16.11.2012.

HUSEIN KAVAZOVIĆ: SVOJIM PONAŠANjEM NE NANOSITI ZLO DRUGIMA - ZUKORLIĆ: INAGURACIJA NOVOG REISU-L-ULEME JE VELIKI DAN

Novoizabrani reisu-l-ulema za BHT
Kavazović: Svojim ponašanjem ne nanositi zlo drugima
FOTO: M. Kadrić
Kavazović: Svojim ponašanjem ne nanositi zlo drugima

U svom prvom  intervjuu koji je dao za BHT novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govorio je među ostalim o stanju bh. muslimana danas, islamofobiji, nehumanosti bh. društva u procesu traženja nestalih, odnosu države i vjerskim zajednicama, popisu stanovništva i drugom.

Govoreći o odnosu države i Islamske zajednice (IZ) Kavazović je rekao da se trenutno čini da vjerske zajednice mogu biti donekle zadovoljne tim statusom, koji nije idealan i treba ga dorađivati. Po njegovim riječima, treba nastojati da određena pitanja koja su još otvorena kad je riječ o vjerskim zajednicama, pa i IZ u BiH definiraju kao što je povrat imovine vjerskim zajednicama.

„To je teško i osjetljivo pitanje, ali smatramo da se trebamo pokrenuti sa mrtve tačke i pokušati to pitanje riješiti, a mogući su modeli kako se to rješava u svijetu“, kazao je Kavazović.

On je govorio i o tome kako bi se trebao definirati utjecaj vjerskih zajednica i crkava na zbivanja u BiH s obzirom da postoje brojni prigovori kako se vjerski poglavari previše bave dnevnom politikom.

Vjerski poglavari, kako je kazao Kavazović, nisu zastupljeni u državnim organima, niti u vladama i sudovima, ali djeluju u bh. društvu. Oni imaju određene ideje koje zastupaju smatrajući da su vrijedne. Nekada te ideje, kako je dodao, ne padnu na plodno tlo, ali neke od njih se prihvataju i to možda ponekad izgleda kao da se vjerski službenici miješaju.

„Smatramo da imamo šta kazati o porodici, obrazovanju, socijalno ugroženim kategorijama, ljudskim pravima i ako je to prostor koji nam se želi uzurpirati, onda se naravno i borimo da se tu zadržimo i da govorimo. Naša je misija da ukazujemo na probleme u društvu i ne smatramo da se time mješamo“, dodao je Kavazović.

Govoreći o aktuelnom pitanju popisa stanovništva, Kavazović je istakao da je stav IZ da se treba odazvati na popis, da se Bošnjaci trebaju izjasniti kao Bošnjaci, zatim da se trebaju izjasniti da govore bosanskim jezikom i da su islamske vjeroispovjesti.

„Smatramo da je naše pravo da kažemo šta mislimo, a svako će se opredjeliti i imati tu slobodu, a na nama je da apeliramo i utičemo koliko možemo“, dodao je Kavazović.

Razlozi za narastanje islamofobije mogu se tražiti i u pogrešnim ponašanjima onih koji se pozivaju na islam i na uslovno rečeno Božje pravo. Na pitanje šta IZ može u tom smislu uraditi i da li je dovoljno agresivna u smislu pojašnjavanja pravila po kojima muslimani treba da žive s obzirom da imamo različta tumačenja koja unose smutnju među vjernike u BiH, Kavazović je odgovorio da su različite interpretacije islama prisutne u BiH i najvjerovatnije će tako biti i u budućnosti.

„Ono što je jako bitno i osnovno jeste da vjernici svojim ponašanjem ne nanose zlo drugima. Smatramo da je poštivanje tuđeg ubjeđenja, načina ispoljavanja vjere, njeno manifestiranje ne treba da bude na neki način smetnja onome drugom“, napomenuo je Kavazović.

Istaknuo je da će se zalagati za unaprijeđivanje sistema obrazovanja i razvoja nauke, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.

...................................................

...........................................................

Sandžački muftija o današnjoj ceremoniji
Zukorlić: Inauguracija novog reisu-l-uleme je veliki dan
FOTO: M. Kadrić
Zukorlić: Inauguracija novog reisu-l-uleme je veliki dan

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić je danas rekao da je inauguracija novog reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH veliki dan za Islamsku zajednicu u BiH, za muslimane, za islam, za Bošnjake općenito, za sve muslimane Balkana i Evrope.

Zukorlić je rekao da imamo rijetku priliku da jedan poglavar, jedne od najznačajnijih vjerskih zajednica na Balkanu, na ovaj način, u ovome svjetlu predaje, dužnost vođenja Islamske zajednice novoizabranom reisu-l-ulemi.

„Ovo je pokazatelj zrelosti Islamske zajednice, njene snage i njenog jedinstva“ rekao je Zukorlić, koji je prisustvovao svečanom prijemu inauguracije novog reisu-l-uleme IZ BiH.

Na pitanje novinara da li se u IZ BiH može očekivati neki zaokret, Zukorlić je rekao kako se u IZ BiH ne može očekivati zaokret, „jer je priroda vjerskih zajednica da one imaju svoju tradicionalnost, te da ne mogu praviti neke velike zaokrete“.

Naglasio je da će Kavazović ostati dosljedan osnovnim postulatima dosadašnjeg rada IZ BiH, uz uvjerenje da će i značajno doprinijeti sa svim kapacitetima svoje ličnosti, IZ, pogotovu kao čovjek koji ima izuzetnu prisnost sa narodom i sa pripadnicima IZ.

„Vjerujem da će to biti odlika njegovog vođenja Islamskom zajednicom, za razliku od ef. Cerića koji je stavio akcent na podizanje značaja IZ u zemlji i regionu, a također i na međunarodnom planu“, kazao je Zukorlić.

Podsjetio je da je Islamska zajednica u Republici Srbiji sastavni dio IZ u Bosni i Hercegovini, „to je ustavna kategorija i to će tako i biti, to tako funkcionira više od jedne decenije“.

„Nastavit ćemo da afirmiramo i praktičnu saradnju na relaciji ustanova islamske zajednice, ali ja mislim da IZ sa sjedištem u Sarajevu, kao najznačajnija na Balkanu i Evropi treba imati i ulogu i izvan životnog prostora Bošnjaka“, rekao je.

Dodao je kako Bošnjaci i Albanci, kao autohtoni evropski muslimanski narodi, moraju snositi najviši stepen odgovornosti za islam i muslimane u Evropi općenito,

„Očekujem da IZ u BiH bude stožer u početku povezivanja, a poslije toga i objedinjavanja muslimana na Balkanu i Evropi“, rekao je muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić.

 

 

16.11.2012.

ZAMJENIK VISOKOG PREDSTAVNIKA RODERICK MOORE: RETORIKA IZ RS-a PREDSTAVLjA VELIKU OPASNOST

Zamjenik visokog predstavnika
Moore: Retorika iz RS-a predstavlja veliku opasnost
....................
15.11.2012.
...................
Moore: Retorika iz RS-a predstavlja veliku opasnost

U izvještaju visokog predstavnika koji je prezentiran Vijeću sigurnosti UN-a dominantna tema je stagnacija u koju je Bosna i Hercegovina zapala u posljednjih nekoliko mjeseci, izjavio je novinarima danas u Sarajevu zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.

Po njemu su za ovu stagnaciju najvjerovatnije zaslužni napori koji su usmjereni na rekonstrukcije vlasti na različitim nivoima.

- Druga bitna stvar u izvještaju je zabrinutost zbog retorike političara iz RS-a kojom se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH na šta međunarodnoj zajednici mora biti skrenuta pažnja zbog velike opasnosti koju to predstavlja. Iz RS-a još nikada nismo čuli, a voljeli bismo, jasno i nedvosmisleno pojašnjenje tamošnjeg vodstva da ne žele raspad zemlje i da su u potpunosti posvećeni njenom očuvanju i boljem funkcioniranju, od čega bi građani imali koristi, rekao je Moore.

Naglasio je veliku važnost rezolucije koju je Vijeće sigurnosti jučer usvojilo, a kojom je produzen mandat EUFOR-a i data podrška ovlaštenjima visokog predstavnika, uključujući i korištenje tzv. Bonskih ovlasti.

- To pokazuje jedinstven stav međunarodne zajednice, a ove dvije stavke u rezoluciji su instrumenti za uspjesno provođenje tranzicije ove zemlje. Bonske ovlasti se ne koriste toliko često jer međunarodna zajednica smatra da će bh. političari sami i s oduševljenjem prihvatiti ono što EU nudi, a ne zato što je visoki predstavnik neodlučan, pasivan ili slab, rekao je Moore.

Pojedine navode iz RS-a u kojima se govori da OHR stanje u BiH namjerno prikazuje gorim nego što jest, kako bi produžili svoj mandat, nazvao je besmislenim.

- Mi ne možemo sami ispuniti uvjete za zatvaranje OHR-a već nam u tome moraju pomoci lokalni političari. Prije zatvaranja OHR-a želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako se nezaustavljivo približava Evropskoj uniji, tvrdi Moore.

Najavio je da će na dnevnom redu naredne sjednice PIC-a biti stagnacija BiH i neprimjerena retorika političara iz RS-a, koje je visoki predstavnik pomenuo u svom izvještaju, kao i vladavina prava u našoj zemlji, a možda i pitanje statuta grada Mostara.

Govoreći o pitanju Mostara Moore je potcrtao da OHR ne želi nametati rješenja već podstaći domaće političare na kompromis, kao i da bi rješavanje ovog pitanja moglo zahtijevati izmjenu ustava Federacije BiH.

 

16.11.2012.

NAOPAKI LjUDI, NAOPAKO GOVORE: IGOR RADOJČIĆ IZRAZIO SUĆUT IZRAELCIMA ZBOG "NAPADA IZ GAZE"

Susreo se sa šefom izraelske diplomatije
Radojičić izrazio sućut Izraelcima zbog "napada iz Gaze"
Igor Radojičić i Avigdor Lieberman
FOTO: Srna
Radojičić izrazio sućut Izraelcima zbog "napada iz Gaze"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i potpredsjednik  izraelske Vlade  Avigdor Liberman (Lieberman) ocijenili su da je u toku vrlo pozitivan proces proširivanja kontakata na više polja u političkom razumijevanju, ekonomiji, poljoprivredi, univerzitetskoj, istraživačkoj i lokalnoj saradnji RS i Izraela.

„Na političkom planu postoji visok nivo razumijevanja između manjeg bh. entiteta i Izraela o lokalnim i globalnim pitanjima“, saopšteno je nakon današnjeg sastanka Radojičića i Libermana, ministra inostranih poslova Izraela. 

Izražena je nada da će nakon parlamentarnih izbora, koji su u Izraelu zakazani za januar iduće godine, biti  proširena parlamentarna saradnja dolaskom izraelskih parlamentaraca u Republiku Srpsku i otvaranjem razgovora o nekoliko konkretnih tema.

Liberman je upoznao Radojičića o najnovijem razvoju situacije, u i oko Pojasa Gaze, kao i o stavovima države Izrael o najnovijem palestinskom zahtjevu Generalnoj skupštini UN.

Radojičić je izrazio razumijevanje za stav da treba nastaviti direktne pregovore između Izraela i Palestine koji bi vodili do održivog mira, što je ujedno i zvanični stav države Izrael o najnovijem palestinskom zahtjevu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske izrazio je i saosjećanje sa narodom Izraela u vezi sa "civilnim žrtvama" koje su stradale danas tokom napada iz Pojasa Gaze.


 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240407

Powered by Blogger.ba