Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU: OFICIR VRS O NEKAŽNjAVANjU RATNIH ZLOČINA

Suđenje Mladiću: Oficir VRS o nekažnjavanju ratnih zločina

Mladić i branitelj u sudnici, 6. studenog 2012.

............................................

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom insajdera pod pseudonimom RM 082.

On je kao oficir vojske bosanskih Srba opisao obuku pripadnika Srpske demokratske stranke i suradnju s paravojnim jedinicama. Prilikom unakrsnog ispitivanja od strane obrane, zaštićeni svjedok insajder je opisao klimu nekažnjavanja u VRS-u zbog čega se val zločina u Bosni i Hercegovini nije spriječio.

„Ja iskreno osjećam osobnu odgovornost, jer je bilo raznih negativnih postupaka od strane pripadnika moje vojske i paravojnih jedinica“, izjavio je svjedok RM 082, naglašavajući da se protiv počinitelja zločina trebalo odmah djelovati i izvesti ih pred sud početkom sukoba 1992.godine.

„Da smo tada bili strožiji, kažnjavali pojedince koji su činili nešto što nedolikuje Vojsci Republike Srpske, ja mislim da se ni kasnije ne bi događale neke stvari zbog kojih se sve ovo događa (suđenje Mladiću, nap.a.)“, naveo je svjedok.

Svjedok insajder je kao oficir VRS-a istaknuo - kako su o kažnjavanju počinitelja trebali voditi računa svi – od zapovjednika čete, preko bataljona i korpusa pa sve do Glavnog štaba kojim je zapovijedao optuženi Mladić.

Umjesto toga stvorena je klima nekažnjavanja, od početnih operacija pa sve do eskalacije u obimu zločina tijekom napada na Srebrenicu 1995.godine.

Iako je najveći dio iskaza insajdera dat na sjednici zatvorenoj za javnost, na otvorenom dijelu spomenuto je mjesto Večići u Kotor Varoši, općini u kojoj je prema optužnici - etničko čišćenje građana nesrpske nacionalnosti 1992.godine dosegnulo razmjere genocida.

„Sjećam se svoje nemoći u poduzimanju takvih mjera. Ja sam pričao istražiteljima – u mom prisustvu vojnik se diže iz svog šatora i pošto nema što raditi kaže – idem sada paliti muslimanske kuće. Ja sam ga u tom momentu spriječio, ali on se za tri – četiri sata ponovno izgubio i otišao provoditi svoju djelatnost. Tada nisam bio u stanju da ga kaznim ni jednom jedinom mjerom. Nisam imao mogućnosti da ga kaznim“, prisjetio se insajder.

Zaštićeni svjedok, je kao bivši oficir Jugoslavenske narodne armije, opisao njezino čišćenje od pripadnika nesprske nacionalnosti i okolnosti formiranja Vojske Republike Srpske izbijanjem sukoba u Bosni i Hercegovini, koji je po njegovoj ocjeni bio nastavak rata u Hrvatskoj.


Obrani je pak potvrdio kako je optuženi Mladić samo izvršavao, kao prvi čovjek VRS-a - zapovjedi i strateške ciljeve predspostavljnog političkog vodstva.
Suđenje će se nastaviti u srijedu iskazom novog svjedoka

 

06.11.2012.

AMER KAPETANOVIĆ: TRAŽIMO DA BiH DOBIJE U PLOČAMA ONO ŠTO HRVATSKA IMA U NEUMU

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose
Kapetanović: Tražimo da BiH dobije u Pločama ono što Hrvatska ima u Neumu
.................
06.11.2012.
...................
Kapetanović: Tražimo da BiH dobije u Pločama ono što Hrvatska ima u Neumu

Nikada nismo, na bilo kojoj razini bilateralnih kontakata s Hrvatskom, ni pomišljali, a kamoli razgovarali o razmjeni teritorija. Mi tražimo rješenje u okviru postojećeg Sporazuma o granici između BiH i Republike Hrvatske, koji je potpisan 1999. godine, jer smatramo da je to najrealnija i najbolja međunarodnopravna osnova koja uvažava interese obiju zemalja i u okviru koje treba tražiti rješenja. Niti imamo takve instrukcije Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, a niti smatramo u ovom trenutku umjesnim takav prijedlog uopće uzeti u obzir, izjavio je  pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za bilateralne odnose Amer Kapetanović, komentirajući medijske napise o "zamjeni Neuma za Prevlaku" kao rješenja otvorenog pitanja  izlaska na more između BiH i Hrvatske.   

Među  zaključcima koje je Ministarstvo vanjskih poslova BiH predložilo  je i pitanje potpisivanja Interpretativne izjave, za koju Kapetanović kaže da se ona odnosi na ono što su Hrvatska i EU, u toku pretpristupnih pregovora, dogovorili za nesmetan prolaz hrvatske robe kroz Neum, bez mogućnosti da naši inspekcijski i carinski organi te pošiljke otvaraju i pregledavaju.

- Na taj način je EU preuzela pa čak i nadogradila duh i slovo Sporazuma između BiH i Hrvatske potpisanog 1999. godine, a koji se odnosi na slobodan tranzit Hrvatske kroz BiH (Neum) i slobodan pristup BiH luci Ploče. Ono što, međutim, EU nije uzela u razmatranje jeste duh i slovo onog dijela Sporazuma koji se odnosi na naš pristup luci Ploče na isti način na koji je to Hrvatskoj omogućeno u Neumu. Štaviše, Evropska komisija ga je proglasila neusaglašenim s Acquisom i samim tim nevažećim. Pojednostavljeno, Hrvatska može nastaviti kroz Neum kako je dogovoreno, ali BiH više ne može pristupati luci Ploče na isti način, budući da će se ona nalaziti na teritoriji EU - precizira Kapetanović.

Od BiH se traži  da potpisom  verificira Interpretativnu izjavu.

- Nismo to prihvatili i nećemo dok god ne dobijemo garancije Evropske komisije (EC) da ćemo u Pločama dobiti isto što i Hrvatska u Neumu - decidiran je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

U nastavku razgovora Kapetanović je pojasnio da  formiranje zajedničke bh. i hrvatske Komisije za primjenu UN-ove Konvencije o pravu mora je na neki način naša obaveza koja proizilazi iz same Konvencije.

- BiH i Hrvatska su potpisnice navedene konvencije i obje zemlje su je ratificirale. Ona nam omogućava sva prava i obaveze koje imaju tzv. pomorske zemlje, bez obzira na veličinu morske teritorije. Budući da jedan dio naše granice prolazi morem, obavezni smo vidjeti koliko je to što imamo kao granicu, koja je određena navedenim sporazumom, usklađeno s duhom i slovom Konvencije. Od pitanja teritorijalnog i vanjskog mora, izlaza na otvoreno more za BiH, epikontinentalnog pojasa pa do pitanja teritrijalnog mora. I da ne bude zabune, kakva god na kraju bude naša granica na moru s Republikom Hrvatskom, bilo da je to po postojećem ili nekom novom sporazumu, ponovno moramo sjesti i sravniti stanje s duhom i slovom Konvencije. To je nešto od čega jednostavno ne želimo, a niti možemo pobjeći - kazao je  pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

 

06.11.2012.

VKBI: SPORAZUM SDP- SNSD POLITIČKA VRATOLOMIJA

Sporazum SDP - SNSD politička vratolomija

image

SARAJEVO - Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca (VKBI) neugodno je iznenađeno da se nastavlja praksa koja je dovela do katastrofalnog političkog stanja u Bosni i Hercegovini, a odnosi se na političke sporazume koji se odvijaju između lidera političkih stranaka, a ne od političkih predstavnika u parlamentu BiH.

Nažalost, i najnoviji sporazum lidera SDP-a i SNSD-a, ne tretira razradu ključnih elemenata, odnosno bitnih pitanja za državu i društvo, na putu BiH ka EU i NATO-u, saopćeno je iz Pres-službe VKBI-a.

- Izuzev jedne demagoške i politikantske rečenice, nemamo ama baš nikakve ponuđene prijedloge o implementaciji presude Sejdić-Finci, uknjižbi vojnih objekata na državu BiH, kao preduslov MAP-u, a da ne govorimo o rješavanju temeljnih državnih kulturnih institucija, na čelu sa Zemaljskim muzejom BiH. Ovo su pitanja prvog prioriteta za BiH, smatra VKBI.

Ponuđena rješenja koja se odnose na izbor tužilaca u BiH na svim nivoima, promjene izbornog Zakona, vraćanje u praksu sistema zatvorenih lista na izborima, korištenje sredstava Elektroprijenosa, poruka su da se demokratski procesi u BiH vraćaju unatrag i više od decenije, što je sa stanovišta VKBI nedopustivo.

Ponuđena rješenja iz oblasti ekonomije, sadržavaju i neke elemente koje treba pozdraviti, kao što je prijedlog uvođenja diferencirane stope PDV-a, ali još uvijek se ne može govoriti da li će te stope ići u korist običnih građana ili ne, jer nisu razrađene i definisane u sporazumu.

- Sasvim je jasno da je ovaj sporazum još jedan u nizu političkih vratolomija, koja ne doprinosi stabilizaciji unutrašnjih odnosa, već upravo suprotno. Sem toga veliki broj ponuđenih rješenja se mogao, bez ikakvih problema rješavati unutar zakonodavnog tijela BiH, smatra VKBI.

Međutim naše društvo, a pogotovo država, odavno je ušla u patriokratski sistem uređivanja političkih odnosa, što je najveći problem aktuelnog bh društva. Bez obzira na intelektualni kapacitet pojedinaca, država i društvo ne mogu i ne smiju biti taoci "političkih vođa", jer takvi sistemi načina vladanja, ne samo u BiH već u europskoj prošlosti, imali su katastrofalne posljedice, stav je VKBI-a.

Cijeneći moguće dalekosežne posljedice određenih elemenata sporazuma, VKBI će u narednom periodu, putem svojih savjeta i odbora, pristupiti detaljnoj analizi svakog od ponuđenih rješenja, i putem redovne tribine, iznijeti svoje stavove i viđenja bh. javnosti i političkim subjektima.

(Vijesti.ba/Fena)

 

06.11.2012.

CIK: ODLUKA O POTVRĐIVANjU I OBJAVI IZBORNIH REZULTATA

Odluka o potvrđivanju i objavi izbornih rezultata

image

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu odluku o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora održanih 7. oktobra 2012. godine.

Izborni rezultati su potvrđeni za općinska vijeća u Federaciji BiH i skupštine opština u Republici Srpskoj, za skupštine gradova Bijeljina, Doboj i Trebinje, Skupštinu Brčko Distrikta, načelnike općina u Bosni i Hercegovini i za gradonačelnike Banja Luke, Prijedora, Bijeljina, Doboja i Trebinja.

Rezultati nisu potvrđeni za izborni nivo Istočni Drvar, Istočni Mostar i Vukosavlje jer su tu poništeni na pojedinim redovnim biračkim mjestima.

Iz CIK-a najavljuju da će ponovni izbori na tim mjestima biti održani 18. novembra.

Rezultati nisu potvrđeni za još osam izbornih jedinica jer se čekaju sudske odluke po žalbama.

To su: Gradiška (za skupštinu općine), Kotor Varoš (za načelnika i skupštinu općine), Bosansko Grahovo (za načelnika i skupštinu općine), Šekovići (za načelnika i skupštinu općine), Srebrenica (za načelnika i skupštinu općine), Milići (za načelnika i skupštinu općine), Prijedor (za skupštinu grada) i Banja Luka (za skupštinu grada).

Potvrđeni rezultati izbora bit će dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i objavljeni u službenim glasilima u BiH.

Potvrđeni rezultati su konačni i mogu se implementirati.

CIK će u utorak, 13. novembra, uručiti uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima, dok će uvjerenja novoizabranim vjećnicima odnosno zastupnicima u Skupštini Brčko Distrikta biti dostavljena posredno.

Naknadno će biti uručena uvjerenja u izbornim jedinicama za koje još nisu potvrđeni izborni rezultati.

(Vijesti.ba/Fena)

Branko Petrić u direktnoj funkciji SNSD-a

image

Partija demokratskog progresa (PDP) iznijela je niz optužbi na račun Branka Petrića, predsjednika Centralne izborne komisije BiH, uz tvrdnju da "brani očiglednu krađu glasova u Kotor Varošu".

- To je najbolji pokazatelj da je Petrić u direktnoj funkciji vladajućih stranaka, a posebno SNSD-a, stav je PDP-a.

Ova stranka tvrdi također da je Centralna izborna komisija BiH prekršila Izborni zakon i Pravilnik o provođenju izbora koji su sami donijeli i da je zato najveća odgovornost na predsjedniku CIK-a Branku Petriću.

- Očigledno je da u izbornom procesu Petrić nije bio nepristrasan i da je imao svoje favorite. Njegova spremnost na sve da bi izvršio zadatke svojih nalogodavaca je zabrinjavajuća i zbog toga će pošteni izbori biti nemogući sve dok Petrić ima ulogu u izbornom procesu, stoji u saopćenju PDP-a.

Zamjeraju Petriću i da "nije govorio istinu" i da nikada nije dao nalog svojim službenicima da upute dopis PDP-u, o čemu "posjeduju dokaze".

- Uprkos ovakvom ponašanju gospdina Petrića, PDP će istrajati u borbi za svoja prava i za poštenu pobjedu našeg kandidata za načelnika Kotor Varoši, zaključuje ova stranka.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

06.11.2012.

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH: OPASNOST OD IZLIVANjA SAVE U NAREDNIH 48 SATI

Opasnost od izlivanja Save u narednih 48 sati

image

SARAJEVO - Ministarstvo sigurnosti BiH upozorilo je da u narednih 48 sati postoji mogućnosti da vodostaj rijeke Save u BiH pređe kotu redovne, a na pojedinim mjestima i vanredne odbrane od poplava. Ministarstvo je upozorilo sve nadležne institucije entiteta i distrikta Brčko da zbog visokog vodostaja rijeke Save i opasnosti od poplava preventivno djeluju, u skladu sa svojim nadležnostima.

Operativno–komunikacijski centar Ministarstva bezbjednosti BiH vrši stalnu razmjenu podataka sa centrima Hrvatske i Slovenije, te podatke prosljeđuje svim nadležnim centrima institucija u BiH, saopšteno je iz Ministarstva.

Obilne padavine koje su prethodnih dana zahvatile područje gornjeg toka rijeke Save izazvale su poplave u Sloveniji, a poplavni talas se kreće kroz Hrvatsku.

(Vijesti.ba/Srna)

 

06.11.2012.

MILADIN MILOJČIĆ: DEMILITARIZACIJA STVAR VLASTI I POLITIČKIH LIDERA

Demilitarizacija stvar vlasti i političkih lidera

imageMiladin Milojčić

..........................................................

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić izjavio je da će bilo kakve, pa i radikalne odluke o reformi Oružanih snaga BiH donositi najviši nivoi vlasti u BiH i njeni lideri.

"Oružane snage BiH apsulutno izvršavaju svoje misije i zadatke u skladu sa zakonima, a bilo kakavu odluku o radikalnom pristupu reformi odbrane neće donositi pripadnici Oružanih snaga BiH, nego najviši nivoi vlasti u BiH", rekao je Milojčić komentarišući inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o demilitarizaciji BiH.

Milojčić je rekao da konferencija komandanata NATO partnerskih centara za obuku i edukaciju, koja je danas počela u Sarajevu i okupila 27 partnerskih centara iz 21 države, ima izuzetno veliki značaj za Oružane snage BiH.

"BiH ima Centar za obuku za operacije podrške miru /PSOTC/ koji je smješten u bazi Butmir, a od početka naredne godine prelazi u strukuturu Oružanih snaga. U Centru trenutno radi oko 50 odsto osoblja iz drugih zemalja, a 50 odsto iz struktura odbrane BiH", rekao je Milojčić.

On je istakao da ovaj centar ima regionalni značaj i da je dobio podršku NATO, odnosno da ima NATO sertifikat.

"Razmjena iskustava i nastavak saradnje sa drugim centrima je veliki doprinos za ukupan ambijent i podršku Oružanim snagama BiH, posebno u dostizanju standarada koje smo projektovali da bi bili partner na međunarodnoj sceni", naveo je Milojčić i dodao da su svi pripadnici Oružanih snaga BiH koji učestvuju u mirovnim operacijama u ovom centru prošli obuku i različite vidove edukacije.

Komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Valter T. Lord rekao je da su Oružane snage BiH vrlo blizu NATO standardima i da imaju dobre resurse.

On je naveo da se BiH nalazi samo jedan korak dalje od aktivacije programa za članstvo u NATO, a da to zavisi od jednog uslova - rješavanja pitanja vojne imovine.

Komentarišući inicijativu o demilitarizaciji, Lord je rekao da je to stvar BiH.

"NATO se nikada nije bavio tim pitanjima, niti je ulazio u to da nameće da li zemlja treba da ima vojsku, odnosno ako je ima kako bi trebala da izgleda. Odluka o veličini i strukutri Oružanih snaga je nešto o čemu treba da odluči narod BiH, odnosno političari", rekao je Lord.

Komandant NATO škole u Oberamergauu brigadir Mark Bajnes rekao je da je Centar za obuku za operacije podrške miru /PSOTC/ zajednica koja se brzo razvija. "Sada imamo 23 centra, a razmatramo kako da napravimo što bolju koordinaciju", naveo je Bajnes.

Komandant PSOTC-a brigadir Kenan Dautović rekao je da se u Centru vrši institucionalna obuka pojedinaca i štabova i da PSTOC učestvuje u pripremi jednica koje se upućuju u mirovne misije.

Konferencija komandanata NATO partnerskih centara za obuku i edukaciju okupila je 27 partnerskih centara iz 21 države.

Ovaj skup najmnogobrojnije je okupljanje ovog formata od svog postojanja, ali i najposjećeniji vojni skup kojem je BiH bila domaćin od formiranja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Konfenciji prisustvuju i predstavnici Odjeljenja NATO za partnersku koordinaciju Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu i predstavnici NATO Savezničke komande za transformaciju.

Konferenciju je organizovao Centar za obuku za operacije podrške miru u saradnji sa NATO školom iz Oberamergaua.

(Srna)

 

06.11.2012.

NASLIJEĐE MKSJ-A U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: NAJVEĆI PROBLEM JE ŠTO BiH NEMA VRHOVNI SUD, ŠTO PRIJE GA TREBA OSNOVATI

Najveći problem je što BiH nema vrhovni sud, što prije ga treba osnovati

............................................................

SARAJEVO - Danas je u sarajevskom hotelu Holiday Inn održana konferencija pod nazivom "Naslijeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji" u organizaciji Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Konferenciji su prisustvovali sadašnji i bivši visoki zvaničnici Međunarodnog suda, predstavnici nacionalnih pravosuđa, stručnjaci na polju tranzicijske pravde s geografskih lokacija koje su doživjele slična iksustva kao i bivša Jugoslavija, predstavnici udruženja žrtava, članovi njihovih porodica, predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i drugi.

Član apelacione komisije ICTY-a i bivši predsjednik ICTY-a sudija Fausto Pocar, istakao je da je Tribunal ima potpunu saradnju sa organima u BiH uprkos manjima tehničkim poteškoćama.

"Nadam se da će, nakon zatvaranja Tribunala, lokalni jurisdikcioni organi uspjeti sami riješiti ostale slučajeve. Možda rješenja uvijek nisu bila ista, ali Sud BiH napravio je dobar posao dosad. Najveći problem je što BiH nema vrhovni sud i mislimo da ga što prije treba osnovati", rekao je Pocar, dodavši da je veoma važno da saradnja između svih zemalja u regiji bude na najvišem nivou, jer postoji mnogo zločina koji imaju međunarodni karakter.

"Mi smo se više puta oglašavali što se tiče Haškog tribunala, i nismo bili zadovoljni mnogim presudama. Haški tribunal je podijelio zločince na krupne i sitne, a ti krupni su pohapšeni. Bojimo se da nećemo dočekati njihove presude, s obzirom na to da najavljuju da će se Sud zatvoriti 2014. godine. Ne vjerujem da će se procesi Karadžiću i Mladiću završiti do tada", istakla je Hajra Ćatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice".

Predsjednik organizacije "Porodice zarobljenih, poginulih i nestalih RS" Nedeljko Mitrović izrazio je nezadovoljstvo radom Tribunala.

"Nećemo biti zadovoljni sve dok posljednji zločinac ne bude procesuiran i na to imamo svi pravo na ovim prostorima. Nažalost, statistički podaci govore da je veliki disparitet u procesuiranju ratnih zločina, a nije tolika razlika u počinjenim zločinima, logorima, žrtvama. To nas navodi na ogorčenje i pesimizam", rekao je Mitrović.
Sudija Suda BiH Hilmo Vučinić je istakako kako taj sud ima sve uslove i kapacitete da sam nastavi dalje procesuiranje ratnih zločina.

"Mislim da smo, govorimo o Sudu BiH, od 2005. do danas, postigli zadovoljavajući rezultat. Imajući u vidu sve uslove i okolnosti, u konačnici mogu reći da smo mi pravosnažno okončali 90 predmeta, a to je velika stvar", naglasio je Vučinić.

Na konferenciji su održane su četiri panel diskusije o ulozi ICTY-a, suočavanju s prošlošću nakon zatvaranja Tribunala, obimu naslijeđa Tribunala i značaju arhive ICTY-a.

Zatvaranje ICTY-a najavljeno je za 2014. godinu. Svi predmeti koji ne budu obrađeni do zatvaranja Tribunala, biće prebačeni sudovima zemalja regiona, koji će dalje procesuiranje nastaviti sami.

(Vijesti.ba/AA

I u Federaciji BiH usvojiti zakon o zaštiti žiranata

imageBankarske usluge

..............................................

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković očekuje da do kraja godine u Federaciji BiH bude usvojen zakon o zaštiti žiranta koji je u Republici Srpskoj usvojen 1. decembra 2011. godine.

On je naveo da je Udruženje obaviješteno da su zaprimljene krivične prijave koje je Udruženje podnijelo prije dva mjeseca specijalnim tužilaštvima Republike Srpske i Federacije BiH protiv agencija za bankarstvo Srpske i FBiH i odgovornih lica u agencijama.

„Krivične prijave podnesene su zbog zloupotrebe službenog položaja i nečinjenja ništa na kontroli rada banaka i mikrokreditnih organizacija, posebno pri odobravanju kredita. Banke su zloupotrijebile zakonske mehanizme, procedure i propise. Taj dio nerada agencija za bankarstvo proizveo je još pogubniju situaciju, pa su svi ugovori i krediti koji su dati sumnjivim licima dospjeli u sudsku proceduru“, rekao je Cvjetković novinarima.

On je dodao da je Udruženje, uz krivične prijave, dostavilo mnogo dokaza i da očekuje poziv iz tužilaštva da razgovaraju i potkrijepe to i drugim dokazima kojih imaju na stotine. Cvjetković kaže da se nada da će tužilac naći elemente krivice i pokrenuti krivične prijave protiv direktora agencija za bankarstvo Republike Srpske i FBiH.

„Na taj način će jedan broj žiranata dobiti satisfakciju da država stoji iza njih i da se nikada više neće desiti da građani budu prevareni“, naglasio je Cvjetković.

On je dodao da mu se, osim ojađenih žiranata, svakodnevno javljaju i dužnici kredita koji ga obavještavaju da su banke i sudovi donijeli rješenje protiv žiranata i da idu u izvršni postupak, a da prije toga uopšte nisu ovavijestili dužnika o tome.

„Ne ide se samo protiv žiranata, nego i protiv njihove familije, komšija, prijatelja. To ispada: idemo tamo gdje možemo nešto naplatiti, a ne kod onoga ko je bio u ugovorno-kreditnom odnosu i ko je potpisao“, naglašava Cvjetković.

On je podsjetio da su 1. decembra 2011. godine na snagu stupile izmjene i dopune zakona o bankama, o mikrokreditnim organizacijama, o lizing društvima i osiguravajućim društvima, ali da se banke u Republici Srpskoj ne pridržavaju zakonskih propisa, posebno pri odobravanju kredita.

„Ni u jednoj banci kada dođete da pitate za kredit neće vas upozoriti na nove zakonske propise. O ovome smo upoznali iz Agencije za bankarstvo. Odgovorno tvrdim da agencije ne rade ništa da zaštite građane BiH, a posebno u zakonskom dijelu, što je njihova obaveza“, rekao je Cvjetković.

On je apelovao da se građani BiH jave Udruženju da im pomogne i da obrate pažnju na dokumenta koja dobijaju iz sudova i banaka.

„Nijedan žirant neka ne dozvoli da bilo ko plijeni njegovu imovinu bez prethodne pljenidbe kod dužnika“, poručio je Cvjetković.

On je naveo da u BiH ima više od 250.000 ojađenih žiranata koji su otplatili tuđe kredite ili dobili rješenje na izvršenje.

(Srna)

................................................................

.................................................................

Blokirani računi odraz posustale bh. privrede

Ilustracija
.......................................................
Centralna banka BiH objavila je spisak blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema kojem je 35.000 firmi sa blokiranim računima nelikvidno. Poređenja radi, u Srbiji je 2.700 takvih firmi. To pokazuje da je bh. privreda „na koljenima“, ocjenjuju ekonomisti. Iako susjedi i u Srbiji i u Hrvatskoj već razmatraju mjere kojima bi riješili ovaj problem i pomogli poduzetnicima da se izvuku iz problema, u BiH se nijedna institucija ne bavi ovim pitanjem.

Struktura pravnih lica čiji su računi blokirani jako je raznolika, pa se tako na spisku nalaze imena brojnih banaka, firmi, institucija, političkih stranaka, sudova, opština, škola, bolnica, medija, i drugih. U ovu kategoriju spadaju i firme poput Željeznica FBiH, BH airlinesa, Pretisa, Šipada, mesne industrije MIMS, Oslobođenja, ali i rudnika koji ne mogu da naplate potraživanja, recimo, od Elektroprivrede, što najbolje oslikava na koji način se posluje u BiH, kaže ekonomistica Svetlana Cenić.
Zgrada Centralne banke BiH, foto: Midhat Poturović
......................................................​​
Ce
„Za mene je ovo porazan podatak - za tako malu privredu ovoliko blokiranih računa. Dok se mi bavimo sporazumima SDA, pa SDP sa SNSD-om, privreda je u kolapsu. I skrećem pažnju na još jedno: pogledajte Razvojnu banku Federacije, pogledajte Investiciono-razvojnu banku. Kad su formirane niko nije rekao šta hoćemo da postignemo, odnosno koja je zaposlenost, koji su efekti. Sad kad pogledate koliko je firmi koje su na spisku kreditiranih, a blokirane su, onda i to govori kako se uopšte razvijamo“, ističe Cenić.  

Na spisku se nalaze i institucije poput Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ali i neke privatne visokoškolske ustanove, te sportski savezi, kojima je blokiran najmanje jedan račun. Računi su blokirani i institucijama poput agencija za privatizaciju u nekim kantonima, koje umjesto da rade na oporavku privrede, nisu u stanju da otklone blokade svojih računa.

Mijo Mišić iz Udruženja banaka BiH kaže da banke blokiraju račune najčešće po nalozima sudova zbog neplaćenih obaveza.

„To mogu biti ugovori o kreditu i ugovori druge prirode koji su u komercijalnim bankama - garancija, krediti, mjenica, naravno i nalozi poreskih institucija. Ovaj registar blokiranih računa zahtijeva jednu detaljniju analizu, ulaženje u strukturu razloga tih blokada, da bi se dobila prava slika stanja našeg realnog sektora prije svega“, kaže Mišić.

Spirala nelikvidnosti

Prema ovdašnjim zakonima firme kojima je račun blokiran duže od 60 dana idu u stečaj. No, stečajni postupak može pokrenuti vjerovnik, odnosno kreditor ili potražilac sredstava i vlasnik firme. Nema podataka da li je za neke od firmi sa spiska pokrenut stečaj, kao ni koliko je ukupno dugovanje ovih firmi, ali je objavljivanje spiska višestruko korisno, kaže guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.
Kemal Kozarić, foto: klix.ba
​​....................................................
„Smatram da te informacije trebaju da budu pred građanima i da građani znaju, a posebno oni koji se bave ekonomijom, s kim rade i na koji način mogu da izbjegnu nepotrebne neugodnosti, a koje se, naravno, dešavaju u praksi“, kaže Kozarić.

Objavljivanje spiska firmi je dobro i što može pokrenuti promjenu zakonske regulative, kaže profesor sa Ekonomskog fakulteta Muris Čičić.

„Neplaćanje obaveza po meni je drugi naziv za krađu. Znači, vi uzmete od nekoga robu ili uslugu i onda mu jednostavno ne platite. To je isto kao da ste ukrali. To je prvi korak, a drugi korak je da se ipak naprave drugačija zakonska rješenja koja će sankcionisati one koji ne plaćaju račune, ili ne plaćaju bilo koje obaveze“, navodi on.

35.000 blokiranih nelikvidnih firmi najbolje govori o stanju u bh. privredi, kaže ekonomistica Cenić, naročito ako se uzme u obzir podatak da je naprimjer u susjednoj Srbiji oko 2.700 nelikvidnih firmi. To je susjedima bio alarm da počnu razmatrati mjere za zaštitu malih i srednjih poduzetnika, što u BiH nije slučaj.

„Za privredu para nema, grcaće i dalje. Duguju im i vlade, onda oni duguju dalje, i jedni drugima - i idemo u spiralu nelikvidnosti, nesolventnosti. I dalje se vrtimo u tom kovitlacu, a rezultat je ovoliko blokiranih firmi, za koje niko ne zna kako će uopšte izaći na zelenu granu. Sve da ih sad i kreditiraju, ali ko će biti garant, šta je garant, imaju li hipoteku, odnosno upšte koja je svrha, hoće li to podići zapošljavanje, ili šta će se jednostavno desiti. Takvih procjena nema nigdje“, napominje Cenić.

Iz Centralne banke BiH je najavljeno da će spisak firmi i institucija biti ažuriran mjesečno, a planirano je uvođenje i drugih podataka, poput zbirnog dugovanja ovih firmi i institucija.

 

 

..............................
06.11.2012.

SVJETSKA BANKA OSTAJE SNAŽAN PARTNER BiH

Svjetska banka opredijeljenja da ostane snažan partner BiH i da joj pruži pomoć

imageJane Armitage

........................................................

Svjetska banka je opredijeljenja da ostane snažan partner Bosni i Hercegovini i da joj pruži pomoć. Spremni smo povećati našu finansijsku pomoć u narednim godinama, izjavila je direktorica Svjetske banke za BiH Jane Armitage danas u Sarajevu nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Istaknula je da će, bez obzira  na to što ona  završava svoj rad nakon pet godina u regiji zapadnog Balkana, Svjetska banka ovdje  ostati još mnogo godina.

- Otkad se rat završio, Svjetska banka je bila vrlo blizak partner Bosni i Hercegovini i to će se nastaviti , iako su se sada okolnosti promijenile.  Sada je period krize i recesije i susrećete se s novim izazovima, kazala je Armitage.

Dodala je da Svjetska banka sarađuje s BiH na tri nivoa. Prvi nivo saradnje se odnosi na projekte, infrastrukturne projekte, drugi nivou saradnje je donošenje politike i strukturalnih reformi, a treći je regionalni nivo.

- Veliko mi je zadovoljstvo da smo u prethodnih pet godina vidjeli ostvarivanje značajnog napretka na izvršenju portfelja naših investicionih operacija. U cijelom nizu sektora vidimo brojne uspješne investicione projekte koji doprinose poboljšanju života ljudi. Prošle fiskalne godine koja se završila u junu vidjeli smo da je BiH po povlačenju sredstava bila najbolja, bila je prva u cijeloj regiji jugoistočne Evrope, istaknula je Armitage.

Navela je da su nedavno odobrili nekoliko novih projekata  te da je njena poruka da se ubrza proces ratifikacije tih odobrenih projekata.

- Mi radimo s kreatorima politike i na uvođenju strukturalnih reformi koje će omogućiti dalji rast i razvoj BiH i otvaranje novih radnih mjesta. Također, imamo na raspolaganju dosta sredstava koja
bismo zemlji mogli dati kao budžetska podrška ukoliko bi zemlja ostvarila napredak na provođenju ovih strukturalnih reformi, kazala je Armitage.

Po njenim riječima, te su reforme potrebne u oblasti javne uprave, u oblasti penzija, u oblasti plaća u javnom sektoru, u oblasti socijalnih transfera, gdje postoji puno prostora za unapređenje. Druga oblast gdje su potrebne reforme je cijela oblast poslovnog ambijenta i investicione klime.

- Nažalost, zbog ovoga što ću nazvati političkom paralizom u protekle dvije godine BiH nije uspjela ostvariti napredak na ovim bitnim strukturalnim reformama koje su nužne za ostvarivanje napretka, kazala je Armitage.

Vanjsko okruženje je, dodala je, također, izuzetno nepovoljno za zapadni Balkan.

Cijela ova regija jugoistočne Evrope je u recesiji, a situacija je posebno teška u Srbiji.

- Postoje brojni izazovi koje zemlje u regiji moraju rješavati zajednički kao cijela regija, posebno u oblasti infrastrukture, energetike, transporta, upravljanja vodnim resursima, sprječavanju poplava, odgovorima na krizu... U  tom kontekstu jako sam zadovoljna što će moj nasljednik, novi direktor za zemlje zapadnog Balkana sjediti u ovoj regiji, odnosno imat će ured u Beču, kazala je Armitage.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zahvalnost za sve što je Svjetska banka učinila za BiH.

- Mi smo gotovo s dna efektivnosti povlačenja sredstava i portfolija koji je bio onakav kakav je, došli u vrh u regiji. To je jedan paradoks Bosne i Hercegovine. U puno toga smo neuspješni, ali u ovom smo dijelu bili jako uspješni, kazao je Bevanda.

On je tokom današnjeg susreta upoznao direktoricu Svjetske banke za BiH o najnovijim dešavanjima u Vijeću ministara.

- Danas smo imali radno-konsultativnu sjednicu Vijeća ministara gdje smo razmatrali proračun za narednu godinu. Svi su dali svoje primjedbe, one će biti u Ministarstvu financija obrađene i izjašnjenje po proračunu će biti u ponedjeljak, 12. novembra, kazao je Bevanda.

Dodao je  da su pokrenute aktivnosti i na ubrzanju procesa ratificiranja odobrenih sporazuma,  jer imamo kreditne linije koje nisu u funkciji zbog zastoja u ratifikaciji.

- Radi se o kreditnoj liniji za mala i srednja preduzeća, kreditnoj liniji za navodnjavanje i ima još nekoliko projekata u pripremi. Isto tako sam uputio osobnu zamolbu za, ako je ikako moguć, nastavak  angažmana za daljnje korištenje IDA sredstava. Međutim, to ne ovisi o Svjetskoj banci nego o donatorima. U svakom slučaju, vjerujem i znam da je neupitna podrška i senzibilitet koji je naša draga gošća imala, kazao je Bevanda.

(Vijesti.ba/Fena)

Balkanske zemlje moraju odmah zaustaviti zloupotrebe viza

imageCecilia Malmstrom

........................................................

Balkanske zemlje moraju odmah zaustaviti zloupotrebu procesa liberalizacije viza u Šengenskoj zoni, izjavila je u ponedjeljak navečer povjerenica Evropske unije (EU) za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom na forumu ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zapadnog Balkana i EU u Tirani.

- Ove godine je registrovano drastično povećanje broja neosnovanih zahtjeva za azil koje su podnijeli državljani balkanskih zemalja, 75 posto više nego prošle godine, i to je izazvalo veliku zabrinutost zato što u mnogim zemljama ima više zahtjeva za azil sa zapadnog Balkana nego iz Afganistana i Sirije, objasnila je Malmstrom.

- Zapadni Balkan mora pružiti dokaz da zajedno sa slobodom koju je stekao može preuzeti i odgovornost, kazala je povjerenica EU na skupu na kome učestvuje i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, javlja Tanjug.

Ona je rekla da je njena poruka "prijateljima na zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i glasi da moraju intenzivirati saradnju kako bi prekinuli ovu tendenciju jer, u suprotnom, čitavom sistemu prijeti rizik".
   
Prema prijedlogu Evropske komisije, Bruxelles se sprema da uvede zaštitni mehanizam, odnosno klauzulu o suspenziji bezviznog režima koji bi, kako tvrdi Malmstrom, prije kraja godine mogao usvojiti i Evropski parlament.
   
- To je proces koji se ubrzava i biće važno sredstvo odvraćanja, rekla je povjrenica EU za unutarnje poslove, prenosi ANSA.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

06.11.2012.

DAMIR HADžIĆ O IDEJI RAZMJENE NEUMA ZA PREVLAKU: NEMA NIŠTA OD ZAMJENE TERITORIJA!

Damir Hadžić o ideji razmjene Neuma za Prevlaku
Nema ništa od zamjene teritorija!
....................
06.11.2012.
..................
Nema ništa od zamjene teritorija!

Granice Bosne i Hercegovine su nesporne. Naša država ima isključivi suverenitet nad vlastitim prostorom, koji uključuje i Neum. Bilo kakva daljnja priča, koja bi na bilo koji način to mogla dovesti u pitanje, najblaže rečeno je neozbiljna, izjavio je za "Dnevni avaz" Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, na našu molbu da prokomentira neslužbeni prijedlog zamjene teritorija Prevlake za Neum.

Otkloniti žarišta

Prema toj ideji, koja se ovih dana pojavila u medijima, Hrvatska i BiH riješile bi granična pitanja, odnosno bila bi dugoročno otklonjena sva žarišta koja bi nastala nakon gradnje mosta, tunela, koridora...

Zagovornici ideje poručuju da bi zbog mnogih logičnosti koje nudi ovaj prijedlog trebalo ozbiljnije istražiti, a pozivaju da se u projekt uključe i u Briselu, jer će od 1. jula naredne godine prolazak kroz Neum biti i njihov problem.

Hadžić: Ozbiljno se pregovara s Hrvatskom

- Što se nas tiče, Neum je apsolutno neotuđivi dio BiH, i ne vjerujem da ima mogućnosti da se u ovom trenutku govori o zamjeni. Ova ideja, siguran sam, nije provediva. Mi smo uvjereni da ćemo s Hrvatskom naći rješenje koje podrazumijeva izlazak ususret interesima obje zemlje - potcrtao je Hadžić. 

Nema odstupanja

On je kazao da vjeruje kako će naša zemlja vrlo brzo postati dio euroatlantskih integracija, kada će problem granica biti manji. Na upit kako, inače, teče rješavanje graničnih pitanja s Hrvatskom, Hadžić kaže da se ozbiljno pregovara te da nema velikih odstupanja od ranijih dogovora. 

Da zamjena teritorija između država nije nepoznata praksa u svijetu, kazao je za "Dnevni avaz" Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske poslove i nekadašnji član Komisije za granice BiH. Iako se nije mogao detaljnije odrediti prema ovom prijedlogu, kaže da je to prvenstveno političko pitanje i da ga na tom nivou treba i razmotriti.

BiH već razgovarala o sličnom scenariju

Obradović je podsjetio da su BiH i Hrvatska već razgovarale o zamjeni nekoliko sela koja se nalaze na granici. Tako je bilo govora o zamjeni Uništa u BiH za Bengluke u hrvatskoj općini Srbac.

No, kako je kazao, to može biti provedeno u konkretno djelo tek nakon ratifikacije ukupnog sporazuma o granicama. Sličnih prijedloga bilo je i za zamjenu teritorija sa Srbijom. Iz te zemlje, naime, predložena je zamjena teritorije kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta  te u blizini Rudog.

 

06.11.2012.

ALIJA IZETBEGOVIĆ NIJE TRPIO KULT LIČNOSTI

Alija Izetbegović nije trpio kult ličnosti

imageAlija Izetbegović

............................................................

Bista prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, koju su u prošli petak, 2. novembra, u gradu Yozgat, nedaleko od Ankare, svečano otkrili predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Cemil Cicek i zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag, prvi je spomenik ove vrste ratnog lidera bosanske države uopće.

Učinjeno je to hiljadama kilometara daleko od njegove voljene domovine.

Do sada u Bosni i Hercegovini, uglavnom u dijelovima zemlje gdje žive Bošnjaci i bosanskohercegovačke patriote, postoje ulice, trgovi, pa i mostovi koji nose ime Alije Izetbegovića, ali nikada nije postavljena nijedna njegova bista.

Razlog nepostojanja bisti ili spomenika Aliji Izetbegoviću leži u činjenici da je "kralj mudrosti", kako prvog predsjednika Bosne nazivaju u Turskoj, bio istinski muslimanski vjernik. Zbog toga je bio nesklon bilo kakvom obliku veličanja njegove ličnosti.

Izetbegović je tako na jednom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) u općini Centar u Sarajevu nakon završetka rata zamolio prisutne da ne ustaju kada on ulazi u prostoriju.

"Draga braćo i sestre, prije svega, molim vas da sjednete. Moji stari drugovi iz zatvora ruže me. Kao, eto, stvara se kult Alije Izetbegovića, iako za ja to nisam kriv", kazao je Izetbegović, koji je naviše volio da ga zovu "dedo Alija".

Kada je upitan kako bi volio da ga upamte Bosanci i Hercegovci u jednom od svojih posljednjih intervjua Izetbegović je kazao: „Kao čovjeka koji ih je uvijek imao na srcu“.

A, na pitanje da li je ikada stao pred ogledao i rekao: "Alija, ti si vođa svog naroda!", odgovorio je odrično.

"Osjećao sam se vođom svoga naroda, naročito u jednom teškom vremenu, ali te grimase pred ogledalom sigurno nisam pravio", kazao je rahmetli Izetbegović.

Dugogodišnji blizak saradnik rahmetli Izetbegovića i njegov sapatnik u komunističkim zatvorima prof. dr. Džemaludin Latić smatra da Alija ne bi bio oduševljen činjenicom da je negdje podignuta bista u slavu njegovog imena.

"Apsolutno, Alija to nije volio. I to čisto iz vjerskih razloga. On, naprosto, nije trpio kult ličnosti. To je on i pisao u svojim tekstovima. Jer, spomenici ličnostima nisu u skladu s našom vjerom i tradicijom", kazao je Latić za agenciju Anadolija (AA). 

Latić je često kritičan na bilo kakve pokušaje veličanja Izetbegovićevog lika, jer zna da "predsjednik to nije volio".

Anes Džunuzović, generalni sekretar Udruženja "Mladi muslimani" kaže, također, da rahmetli Izetbegović "sasvim sigurno nije preferirao takav način veličanja njegove ličnosti" kao što je postavljanje spomenika.

No, napominje da Bošnjaci izuzetno cijene pažnju koju turski narod pokazuje prema samom prvom predsjedniku BiH.

"Takav stav rahmetli Izetbegovića ima ishodište u osnovama njegovog islamskog bića. On je, prije svega, bio mislilac i vrhunski intelektualac, pa onda političar. Sigurno da rahmetli Alija ne bi volio da se na ovaj način slavi njegova ličnost. No, isto tako sam uvjeren da namjere našeg bratskog naroda u Turskoj nisu bile loše i mi u Bosni njima nemamo što zamjeriti", ističe Džunuzović.

Novinar i publicista Nedžad Latić, koji je učestvovao u projektu pripreme autobiografskih zapisa rahmetli Alije Izetbegovića pod naslovom "Sjećanja", u razgovoru za AA objašnjava zašto lider Bosne nije volio veličanje njegove ličnosti.

"Prema svemu što sam ja iščitao iz njegovih stavova i ideja, Alija je bio protiv idola. To je jedna inteligentna filozofija islama da se nikad ne mogu materijalizirati sloboda i ideali. Ja osobno znam njegove poglede na takvu vrstu asocijacija na nečiji lik i djelo. To je pitanje poimanja slobode i vlasti, a ne straha da bi sutra njegove biste neko mogao bacati po blatu. Jedan od najvećih poteza koji je u svojoj revoluciji, da tako kažem, izveo Poslanik Muhamed a. s. bilo je ukidanje idola, odnosno kipova. To je velika i snažna ideja u islamu. Spomenici služe za trenutnu potrebu historije, a ideje su vječne. Biste su suprotne od onog kako je svijet i islam razumijevao i živio Alija Izetbegović", rekao je za AA Nedžad Latić.

Ime Alije Izetbegovića nosi trg kod Ekonomskog fakulteta u centru Sarajeva. Glavne ulice u Banovićima, Čeliću, Srebreniku, Živinicama su, također, dobile Izetbegovićevo ime, kao i centralna ulica u Gračanici, te bivša Oktobarska ulica u Tuzli.

Isto tako, trgovi u Čeliću i Gradačcu nose ime Alije Izetbegovića, potom park u Sapni, te Javna ustanova BKC u Kalesiji.

U pojedinim gradovima Zeničko-dobojskog kantona nakon smrti predsjednika Izetbegovića nazivi ulica i trgova su promijenjeni. Trgovi u Zenici, Tešnju i Maglaju tako nose njegovo ime, kao i ulice u Visokom, Brezi, Kaknju i Zavidovićima.

Hercegovačko-neretvanski kanton ima dva trga i jednu ulicu koji su nazvani po rahmetli Izetbegoviću - trg u Konjicu i Jablanici, te put u Drežnici kod Mostara. Svojevremeno je postojala ideja da se po Izetbegoviću nazove trg Musala u centru Mostara, ali nikada nije realizirana.

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Donji Vakuf most nosi ime Alije Izetbegovića. U znak poštovanja prema predsjedniku Izetbegoviću mostovi u Goraždu i Prači, te ulica u Ustikolini, također su preimenovani. Stanovnici gradova Unsko-sanskog kantona, Ključa, Bosanske Krupe, Bužima i Cazina u čast prvog predsjednika promijenili su nazive trgova. Izetbegovićevo ime nose jedna aleja i most u Bihaću.

Na osmu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića u Ankari je upriličeno svečano otvaranje parka "Alija Izetbegović". U nekoliko turskih gradova poput Izmira, Ankare, Istanbula ulice, trgovi i džamije su preimenovani i dobili su Izetbegovićevo ime. Važna ulica u Konyi nosi ime legendarnog lidera.

Jedna od glavnih saobraćajnica u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, nosi njegovo ime - Ali Ezzatbigovech Street. Ukazom rijadskog guvernera, princa Selmana bin Abdulaziza, krajem 2003. godine, ulica je dobila novo ime. I u Teheranu je na sličan način odata počast Aliji Izetbegoviću.

(Vijesti.ba/AA)

 

06.11.2012.

ZLATKO LAGUMDžIJA I MILORAD DODIK PROTIVZAKONITO DIJELE PARE ELEKTROPRIJENOSA BOSNE I HERCEGOVINE

Lagumdžija i Dodik protivzakonito dijele pare Elektroprijenosa BiH

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik

.........................................................

Evropska komisija zatražila je hitno održavanje sastanka eksperata i resornih ministara u vezi sa funkcioniranjem državne kompanije Elektroprijenos BiH. Poziv je upućen nakon što su delegacije SNSD-a i SDP-a BiH dogovorile da se dobit ove kompanije u iznosu od 100 miliona KM podijeli između dva entiteta za podršku javnim finansijama. Ovo je u suprotnosti sa važećim zakonom donesenim 2004. godine - da se sredstva ne mogu podići prije 2014. godine, na što je prije potpisivanja sporazuma Lagumdžija - Dodik upozorio i generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.

Pokušaj raspodjele dobiti Elektroprijenosa BiH započeo je još prije devet mjeseci kada je Skupština dioničara na vanrednoj sjednici donijela zaključak o pokretanju incijative za izmjenu Statuta ovog preduzeća po kojem Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit. Incijativi su kumovali entiteski premijeri koji čine većinske akcionare Elektroprijenosa, inače članovi SNSD-a i SDP-a. U međuvremenu su u Vijeće ministara upućene izmjene zakona o Elektroprijenosu kojim je precizirano da se sredstva od dobiti ne mogu podići prije 2014. godine.

Sporazumom Dodik - Lagumdžija bh. javnosti je konačno otkriveno i kako će akumulirana sredstva biti utrošena.

„Mi smo se precizno dogovorili da se 100 miliona dobiti podijeli između dvije entitetske vlade za podršku javnim finansijama u tim entitetima, a 156 miliona da se usmjeri ka investicionim projektima“, naveo je Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Službeni Brisel je prije dogovora između Lagumdžije i Dodika izrazio rezerve prema podjeli dobiti Elektroprijenosa. Prema važećem zakonu, sredstva stvorena akumulacijom dobiti mogla bi se početi dijeliti tek deset godina od stupanja zakona na snagu. Od domaćih vlasti, generalni sekretar EK za proširenje Stefano Sanino zatražio je da ne skraćuju postavljeni rok, odnosno da se prikupljena sredstva iskoriste za revitalizaciju energetskog sektora.

„Pismo gospodina Sanina me nije iznenadilo iz razloga što je EK involvirana u reformu energetskog sektora BiH negdje od 2001./2002. godine. Prilikom dogovora obezbijeđena su Elektroprijenosu znatna sredstva iz međunarodnih finansijskih institucija da izvrše ulaganja u energetski sektor i najvećim dijelom u prijenosnu mrežu. Međunarodna zajednica je sad zabrinuta zbog toga što se plaši da neće imati dovoljno sredstava za povrat - i zbog toga je, ustvari, i u zakon ugrađena odredba da se dobit 10 godina neće moći dijeliti“, kaže Ramiz Mehmedagić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa.

Iako se u sporazumu SDP-a i SNSD-a navodi kako će se oko 75 miliona eura investirati u projekte u Elektroprijenosu, s obzirom na dugogodišnje blokade preduzeća, direktor Ibrahim Čolakhodžić nije optimista.

„U svakom slučaju ovo što su zamislili da uzmu taj dio, ne znači da će drugi procesi u kompaniji koji su blokirani biti odgođeni. Mislim da je daleko širi obuhvat onoga što treba da se ili napusti ili da se promijeni da bi se otkočili procesi“, ističe on.    

Korak naprijed ili udar

Slično misli i predsjednik Sindikata radnika Elektroprijenosa Mevludin Kjunanin. Podsjeća kako je još na skupštini u februaru obećana nova uprava, ali i revizija finansijskog poslovanja ove kompanije u proteklih šest godina, što do danas nije pokrenuto.
Ilustracija
​​....................................................
„Od tada, a prošlo je devet mjeseci, premijeri aposlutno nisu u nekim stvarima ništa pomjerili sa mrtve tačke. I dalje sjede ljudi koji su blokirali rad kompanije - blokiraju, ne mogu da se dogovore da li mlijeko bijelo“, kaže Kjunanin.

Ramiz Mehemedagić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa, upozorava kako bi se izmjenama statuta ova kompanija mogla vratiti na početnu poziciju prije uspostave zajedničke kompanije, što je, smatra, udar na jedan od najvažnijih integrativnih faktora u BiH.

„Ako je dogovoreno da SNSD, odnosno RS povuče prijedlog izmjena i dopuna statuta i ako će se donijeti jedinstven investicioni plan kompanije za naredni period, onda bi ovaj sporazum mogao biti korak naprijed. A ako to nije dogovoreno, u tom slučaju je raspodjela dobiti po kapital odnosu samo prva faza u definitivnoj podjeli kompanije na entitetske kompanije.“

Zbog dugogodišnjih blokada rada ove kompanije, vrijednost kapitala Elektroprijenosa smanjen je za oko 20 miliona eura. Tehnologija Elektroprijenosa je zastarjela, preko pet godina ne ulaže se u opremu, u trafostanice, ni u prijenosnu mrežu.

„Ako se ne varam, zadnji objekat koji je napravljen je trafostanica 110 KV upravo u Dodikovim Laktašima. Poslije tog projekta mislim da više nije uložen niti fening investicijski u elektroprijenos“, navodi Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH.

Jeralgić, inače predsjednik opzocione Stranke za BiH, podsjeća kako je Elektroprijenos jedino preduzeće u BiH čije organizacione jedinice prelaze međuentitetsku liniju razdvajanja, zbog čega dogovor Dodik - Lagumdžija ima posebnu težinu.

Kako doznajemo, 15. novembra u Briselu će biti održan sastanak evropskih zvaničnika i resornih ministara u vezi sa funkcioniranjem državne kompanije Elektroprijenos BiH. Uoči sastanka, lider SNSD-a je poručio kako dogovor niko ne može osporiti, jer niko ne može spriječiti vlasnike neke kompanije da odlučuju kako će potrošiti svoj novac. Konačnu odluku o Eleketroprijenosu donijeće Parlament BiH.

 

06.11.2012.

MOSTAR - GRAD U "PRAZNOM PROSTORU"

Mostar - grad u "praznom prostoru"

Gradsko vijeće Mostara, fotografije uz tekst: Mirsad Behram

......................................................

Grad Mostar i dalje je u centru pažnje javnosti kao "grad slučaj", uprkos tome što vladajuće nacionalne političke elite redovno ponavljaju kako Mostar tako nešto ne bi trebao biti.

Naime, Gradsko vijeće Mostara - saziv izabran još u oktobru 2008. godine – praktički je samo sebi u subotu kasno uveče produžilo mandat, koji im je istekao 4. novembra ove godine. Podsjećanja radi, jedino Mostar u BiH prošlog mjeseca nije imao lokalne izbore, zbog toga što se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila za taj grad, nakon što je Ustavni sud BiH još prije dvije godine poništio posebna izborna pravila za Mostar.

Upućeniji u cijeli problem tvrde kako je potez mostarskog Parlamenta da sami sebi produže mandat nezabilježen u dosadašnjoj demokratskoj praksi, dok pravni stručnjaci, koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa, tvrde kako se Mostar najnovijom odlukom Gradskog vijeća našao u pravnoj situaciji koja nije opisana nijednim zakonom.
Murat Ćorić
​​.................................................
Gradsko vijeće Mostara – koje će ostati upamćeno po tome što im je trebalo 440 dana da izaberu gradonačelnika - u subotu uveče je, svega nekoliko sati uoči isteka mandata, povuklo još jedan nesvakidašnji potez: vijećnici su donijeli Zaključak kojim su sebi produžili mandat, iako su iz Centralne izborne komisije BiH dobili odgovor da im rad prestaje 4. novembra.

Predsjednik Gradskog vijeća, Murat Ćorić iz SDA, kaže kako se nije smjelo dozvoliti da nastane vakuum ni u zakonodavnoj, niti u izvršnoj vlasti Mostara.

"Pošto odlukom Centralne izborne komisije su odloženi izbori, nisu izabrani novi vijećnici – znači nemamo mi kao vijećnici kome predati mandate Gradskoga vijeća – a istovremeno ne možemo ostaviti Grad Mostar bez normalnog funkcionisanja, kako institucija, tako i svega ostalog što je vezano za odluke ne samo Gradskog vijeća nego i gradonačelnika, smo konstatovali da sve dotle dok se ne izaberu novi vijećnici ili neki organ koji osjeti za potrebu da oduzme mandat ovim vijećnicima, da mi treba da nastavimo u punom kapacitetu", rekao je Ćorić.

Gradsko vijeće Mostara se nije, kako se očekivalo, obratilo Parlamentarnoj skupštini BiH, radi autentičnog tumačenja Izbornog zakona. Naime, u odgovoru Centralne izborne komisije BiH preporučeno je vijećnicima da se u vezi sa svojim mandatom obrate bh. Parlamentu.

No član Ustavno-pravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Halid Genjac iz SDA, kaže kako Izborni zakon jasno propisuje od kada teče mandat Gradskom vijeću.

"Od onog trenutka kad budu izabrani novi vijećnici, kad rezultati budu objavljeni u službenom glasniku, tada počinje teći mandat novim vijećnicima, to ujedno znači da do tada teče mandat vijećnicima koji su prethodno izabrani".

"Na nadležnima je da se oglase, ako smatraju za shodno, o statusu vijećnika i vidjet ćemo što će ili ustavno-pravna komisija ili Tajništvo Parlamenta, ne znam već tko će to tumačiti, ali mislim da grad ne može ostati bez vlasti u svakom slučaju", kaže potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara, Danijel Vidović, iz HDZ-a BiH.

Hitno potrebni izbori

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH, ne strahuje da bi neki viši organ vlasti mogao poništiti odluku mostarskog Parlamenta.

"Pa ja uopće ne vidim ništa da je sporno tu. Mislim da je sasvim normalno da organi grada vrše ovlasti dok se ne izaberu novi. Mislim da tu nema ništa sporno, bar za mene, a i praksa nam kaže da je to tako u Bosni i Hercegovini", navodi Bešlić.

No, u SDP-u, koji je opoziciona stranka na nivou Mostara, tvrde kako upravo to i jeste problem: vladajuće HDZ i SDA su u Gradskom vijeću izglasali produženje mandata i to usred nove runde pregovora o budućem statusu grada, koji se vode pod pokroviteljstvom OHR-a. U SDP-u kažu kako je potez Gradskog vijeća nezabilježen u dosadašnjoj demokratskoj praksi i sada HDZ i SDA i nemaju potrebe postići dogovor jer vladaju i bez izbora.
Nurko Pobrić
............................................​​
"Ono što je hitno potrebno Mostaru to je održavanje izbora. Dakle, izbori se moraju održati, mora se izabrati legitimna vlast, mora se izabrati novo Gradsko vijeće i novi gradonačelnik da bi Mostar krenuo dalje", kaže predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Zoran Perić.

Pravni eksperti upozoravaju kako je Mostar ušao u jednu neobičnu situaciju. To se može zaključiti uvidom u Izborni zakon BiH, Statut Mostara, pa i ustavne odredbe o Mostaru.

"U svim tim propisima nije regulirana ova situacija. Dakle, postoji jedna – da tako kažemo – pravna praznina, gdje nije regulisana situacija, kao što je ova sada u Gradu Mostaru", ističe prof. dr. Nurko Pobrić.

Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice poručuju kako neće koristiti ovlasti i rješavati trenutnu pravnu situaciju u Mostaru umjesto domaćih političara i organa.

"U OHR-u smatramo da na ovo pitanje moraju nadležne domaće institucije dati odgovor", kaže portparol OHR-a, Oleg Milišić.

Dok se čeka hoće li biti reakcije bh. Parlamenta, sve su oči uprte u pregovarački proces među najjačim hrvatskim i bošnjačkim strankama oko novih izbornih pravila za Mostar. Traži se što brže rješenje, kako bi se i u Mostaru mogli održati lokalni izbori čim prije.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240997

Powered by Blogger.ba