Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.11.2012.

DRAGAN ČOVIĆ PODRŽAVA SPORAZUM IZMEĐU SDP-a I SNSD-a

Čović podržava Sporazum između SDP-a i SNSD-a

imageDragan Čović

....................................................

TOMISLAVGRAD - Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, boravilo je danas u radnome posjetu Tomislavgradu. Nakon radnog sastanka s članovima tomislavgradskoga ...

...  Općinskog odbora HDZ-a BiH, Čović je na konferenciji za novinare izjavio kako je na Predsjedništvu stranke dogovoreno da stranački čelnici obiđu sve općinske odbore HDZ-a BiH i da se upoznaju s političkom i gospodarskom situacijom u tim općinama. 

Čović je istaknuo da je u tomislavgradskome Općinskome odboru zatekao pozitivno raspoloženje te kako je s načelnikom općine Ivanom Vukadinom dogovoreno da se što prije mora popraviti infrastruktura na području tomislavgradske općine.

Govoreći o političkim prilikama u BiH, Čović se osvrnuo i na sporazum između SDP-a i SNSD-a, kazavši kako podržava taj sporazum.  

Na pitanje novinara može li općina Tomislavgrad dobiti kakvu pomoć iz državnoga proračuna, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da u državnome proračunu nisu predviđena sredstva za tu namjenu, dodavši kako se za pomoć općinma izdvajaju sredstva iz federalnog proračuna, posebno putem GSM licenci.


(Vijesti.ba/Fena)

U prvom redu prvi desno premijer Jadranko Prlic, ministar odbrane Bruno Stojic. U drugom redu prvi desno komandant HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, komandant vojne policije HVO-a Valentin Coric i sa stakom stoji sef komisije za razmjenu zarobljenih Berislav Pusic.
OPTUZENI SU ZA ZLOCINE PROTIV COVJECNOSTI POCINJENE PROTIV BOSNJAKA I DRUGIH NEHRVATA NA PODRUCJU BiH KOJU SU HTJELI PRIPOJITI HRVATSKOJ
........................................................................................
image

Biskupi
......................................................................................................

Vinko Puljić  
.........................................................

Dragan Čović i Božo Ljubić sa družinom
..............................................
image
Hrvatski Narodni Sabor (HNS) Usvojio Rezoluciju O Stvaranju Treceg Entiteta u BiH

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Osnivanje Hrvatske akademije nastavak politike podjela

image

Ovih dana u Registar udruga u Federaciji BiH upisana je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) sa sjedištem u Mostaru. Analitičari se slažu kako je osnivanje HAZU BiH logičan nastavak politike podjela pa i u akademskom životu u Bosni i Hercegovini

 


 


05.11.2012.

NEMA PONAVLjANjA IZBORA U SREBRENICI

Nema ponavljanja izbora u Srebrenici

Glasanje u Srebrenici, oktobar 2012.

..............................................................

Centralna izborna komisija BiH odbila je u ponedjeljak zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku, koju čine stranke iz ovog entiteta, za ponavljanjem izbora u Srebrenici. Prema obrazloženju, broj pravosnažnih rješenja o fiktivnom prebivalištu je u toj mjeri mali da ne bi mogao uticati na konačne rezultate. S druge strane stranke iz Koalicije, a prvenstveno SNSD, najavljuju da će bojkotovati formiranje vlasti u ovoj opštini.

Nema ponavljanja izbora u Srebrenici, odlučila je Centralna izborna komisija BiH, koja je raspravljala po žalbi Koalicije za RS kojom se tražilo ponavljanje izbora u Srebrenici. Većinom glasova žalba je odbijena, kaže članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

„Većina članova CIK-a BiH se kod donošenja te odluke rukovodila činjenicom koliko je rješenja o fiktivnom prebivalištu pravosnažno. Vi znate da u nekoliko općina imamo značajan boj fiktivnih prebivališta, ne samo u istočnom Drvaru i istočnom Mostaru nego i u Trnovu, pa i u Srebrenici. Međutim, kad je riječ o pravosnažnim rješenjima o fiktivnom prebivalištu, taj broj u Srebrenici je toliko mali da ne bi mogao uticati na dodijeljene mandate, tako da smo se time rukovodili mi, članovi koji smo doprinijeli većinskoj odluci, da ovaj zahtjev koji je danas raspravljan ne bude prihvaćen“, istakla je Hadžiabdić.   

U Koaliciji za RS ne prihvataju ovakvu odluku najavljujući bojkot formiranja lokalne vlasti.

„Mi nećemo ići u implementaciju ovih izbornih rezultata. Dovoljna su ova dva argumenta: da je odjavljeno 400 Bošnjaka i da je 20 svjedoka dalo izjave da su primili pare od Ratkovca da bi glasali za njega da se utiče na konačni izborni rezultat. SNSD vrši konsultacije sa drugim političkim partijama da ne uđu u implementaciju izbornih rezultata u Srebrenici jer oni ne održavaju stvarnu volju birača“, kaže Radomir Pavlović iz SNSD-a.

Jednako kao i većina u CIK-u BiH, tako i u inicijativi “Glasaću za Srebrenicu” smatraju kako je broj odjavljenih ili utvrđeno fiktivnih prebivališta toliko mali da nije mogao uticati na rezultate. Što se tiče bojkota SNSD-a, Emir Suljagić iz Inicijative kaže:

„Naš je stav da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka poreskih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti je svakako bilo travestija.“

Zloupotrebe

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković očekivao je ovakvu odluku.

„Kada je pitanju Centralna izborna komisija koja je imala zadnju riječ o eventualnom poništenju izbora, i očekivao sam takav ishod“, izjavio je on.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić zalagao se da se izbori ponove smatrajući da je bilo pokušaja da se izigraju određeni zakonski propisi. U slučaju da pojedine stranke odbiju prihvatiti mandat u Srebrenici, kao što je najavio SNSD, Petrić kaže kako to nije njihova nadležnost.
Branko Petrić
​​...........................................
„Naše je da rezultate izbora potvrdimo, izdamo odgovarajuće isprave izabranim zvaničnicima - i tu naša kompetencija i nadležnost prestaju.“

Na pitanje šta ako ti izabrani zvaničnici iz RS, hipotetički, ne prihvate mandate koje im CIK dodjeljuje, Petrić odgovara:

"Onda se dodjeljuje sljedećem na listi - i tako skroz."

Mada je odluka CIK-a bila jasna, problem prijava i odjava prebivališta u svrhe izbornog inženjeringa evidentno postoje, navela je Hadžiabdić.

„Nedvosmisleno se radi o zloupotrebama izbornog procesa. Nije bez razloga i Izborni zakon ubačena odredba da ne možete 45 dana prije dana izbora mijenjati prebivalište, zapravo bićete obavezni da glasate tamo gdje je vaše prebivalište bilo do 45-og dana prije izbora. Mi smo se u Komisiji zalagali da taj rok bude čak šest mjeseci prije dana izbora, ali nam taj prijedlog nije prošao, upravo zato da bismo utvrdili i u jednom momentu zaključili birački spisak da bi se znalo ko ima pravo da glasa i gdje ima pravo glasa. Ovo što se događa jeste jedan vrsta manipulacije koja se obilato koristi, ali nemate pravnog osnova da je zapravo spriječite“, kaže Hadžiabdić.  

Također je saopšteno i kako konačni rezulatati za Srebrenicu u utorak neće biti potvrđeni.

 

05.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU: SVJEDOČENjEM NA SUĐENjU RATKU MLADIĆU ISPUNjENA ŽELjA ŽRTVE SA MARKALA

Svjedočenjem na suđenju Mladiću ispunjena želja žrtve sa Markala

Ismet Svaraka svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 5. studeni 2012.

.............................................................

Bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić vratio se u hašku sudnicu iz koje je izbivao dva dana zbog zdravstvenih pretraga.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem zaštićenog svjedoka tužiteljstva, insajdera pod pseudonimom RM 082, čiji je iskaz bio vezan uz obuku članova Srpske demokratske stranke od strane Jugoslavenske armije te suradnju s paravojnim formacijama u počinjenju zločina.

Nakon insajdera koji je svjedočio na sjednici zatvorenoj za javnost kako bi se što bolje zaštitio njegov identitet, suđenje se nastavilo iskazom Ismeta Svrake, žrtve granatiranja sarajevske tržnice Markale.

Svjedoku Svraki se ispunila želja jer ga je tužiteljstvo pozvalo kao svjedoka na suđenju Mladiću nakon što je prije 2 godine opisao svoje teško ranjavanje u procesu političkom lideru bosanskih Srba u vrijeme rata – Radovanu Karadžiću.


Tada je optuženi general još uvijek bio u bijegu, a svjedok Svraka je na kraju iskaza, sucima izrazio želju da ponovno dođe u Den Haag kada Mladić bude tu kako bi pred njim opisao – što se dogodilo 28. kolovoza 1995. godine na tržnici Markale. Tada ga je pogodilo više gelera, dok su njegova dvojica prijatelja pred njim poginula.
Snimka ranjavanja Ismeta Svrake prikazana u Hagu, 5. studeni 2012.
​​...................................................................................
„Zapalili smo po cigaretu. Bili smo u jednom trokutu od metar, nas trojica. Pola smo cigare možda ispušili...nismo čitavu. Tu sam ih sreo, našao i vidio zadnji put“, prisjetio se Svraka s osjetljivom tugom u riječima.

I Mladićeva obrana, kao i Karadžićeva, brani se tezom - kako je eksplozija na Markalama podmetnuta od strane sarajevskih vlasti, kao i da su tijela ubijenih na drugim mjestima prebačena na tržnicu da bi se povećao utisak tragedije - za čiju su odgovornost optužene snage bosanskih Srba.

(VIDEO: Snimka masakra na Markalama prikazana u sudnici)


S druge strane svjedok Svraka, koji nije izgubio svijest odmah nakon ranjavanja, prepoznao je sebe na video snimci prikazanoj u sudnici – kako ranjen leži među poginulim prijateljima i ostalim brojnim civilima.

„Htio sam pomaknuti noge. Ni jedne noge nisam pomakao. Čuo sam sve....sve sam čuo - daj ovo, daj ono. Bilo je tu i psovki i svakakve galame....panike“, opisao je svjedok kobno ranjavanje.

U bolnici Koševo svjedok Svraka je preživio djelomične amputacije obje noge, geler mu je prošao kroz prepone u trbuh, a još i danas nosi jedan geler u glavi.

„Vidite svi moju invalidnost...evo. Proteza, dvije štake....a živjeti se mora“, pokazao je sucima svjedok pri tom se rasplakavši.

Podsjetimo, u opisanom, drugom većem masakru na Markalama tijekom rata - poginulo je, prema optužnici - ukupno 43 civila, dok je još 75 ranjeno. Spomenutim incidentom tužiteljstvo će se još baviti tijekom iskaza nekih narednih svjedoka.

 

05.11.2012.

SAOBRAĆAJNI INSTITUT ULAŽE U PATRIJARHOVU VILU

Ateisti Srbije

Saobraćajni institut ulaže u patrijarhovu vilu

 
Photo: novosti.rs

Povodom vesti da će Saobraćajni institut CIP uložiti dva miliona dinara u rekonstrukciju vile na Dedinju patrijarha Srpske pravoslavne crkve, udruženje građana “Ateisti Srbije” obratilo se otvorenim pismom direktoru ovog javnog preduzeća Milutinu Ignjatoviću kao i patrijarhu SPC Miroslavu Gavriloviću, u kojem ih između ostalog podseća da je trenutno nekoliko ustanova za zbrinjavanje dece i starih na ivici opstanka zbog nedostatka novca

Prihvatilište za decu
Dinarski račun
Primalac: Zavod za vaspitanje dece i omladine, Pobedi za decu
Prihvatilišta, Bulevar oslobođenja 219, 11000 Beograd
Svrha uplate: Uplata za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta br. 08-979″
Broj računa: 840-1421761-32

Saobraćajni institut CIP doo, čiji je vlasnik Železnice Srbije ad, besplatno je uradio projekat za adaptaciju i rekonstrukciju buduće patrijarhove  rezidencije što je posao vredan dva miliona dinara, preneli su mediji. Patrijarh SPC trebalo bi da se useli u dedinjsku vilu u Užičkoj  46 sredinom sledeće godine.

Tim povodom udruženje građana “Ateisti Srbije” obratilo se otvorenim pismom direktoru Saobraćajnog instituta CIP, Milutinu Ignjatoviću, u kom upozorava da je u vreme teške ekonomske krize novac i rad celishodnije pokloniti onima kojima zaista treba - umesto čelniku verske zajednice koja je oslobođene poreza na bezmalo sve svoje aktivnosti. "Moguće je da pre ove odluke niste bili svesni toga da SPC iz budžeta Republike Srbije svake godine dobija nekoliko miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, samo zarad toga što postoji. Takođe, sumnjamo da imate informaciju da se svakoga dana SPC dodatno, a neoporezovano, bogati za iznos od nekoliko desetina hiljada evra, na račun verskih obreda koje obavlja. Tu je takođe i netransparentni prihod od izdavanja nekretnina u vlasništvu SPC, koji zajedno sa više stotina miliona dinara dobijenih od višegodišnjih akcija obaveznih doplatnih markica za potrebe SPC, svakako, ovu versku zajednicu stavlja daleko izvan socijalno ugroženih kategorija, koje nužno treba pomagati", navodi se u pismu.

Ateisti su izdvojili tri ustanove za pomoć deci i starima čiji je rad ugrožen zbog nedostatka sredstava. Jedna je Prihvatilište i prihvatna stanica Beograd (u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd), na adresi Bulevar oslobođenja 219, u Beogradu. Druga je Svratište za decu ulice, na adresi Krfska 7a, takođe u Beogradu. Treća je Prihvatilište za odrasle i stara lica, u Kumodraškoj ulici broj 226a, takođe u Beogradu.

"Sve tri ustanove imaju problem, kako sa prostorom, tako i sa nameštajem, instalacijama, i sredstvima neophodnim za zbrinjavanje mališana, odraslih, starih i nemoćnih lica. Sve tri ustanove zavise od pomoći ljudi dobre volje i od neredovnih i skromnih sredstava koje država odvaja za ove socijalno ugrožene kategorije. Sve tri ustanove smo obišli, i pokušali da im pomognemo", ističe se u pismu Ateista Srbije u kom se izražava i nada da će direktor preispitati prioritete preduzeća koje vodi, uz bankovni račun prihvatilišta za decu.

U otvorenom pismu patrijarhu SPC istim povodom, Ateisti Srbije navode da su iskreno zbunjeni i razočarani potrebom ove verske zajednice da stavlja sebe i svoje materijalne prohteve iznad elementarnih potreba velikog broja sugrađana - a među njima i tragično velikog broja dece, starih i nemoćnih. "Ostajemo takođe i zatečeni potpunim zanemarivanjem onoga što čak i mi ateisti poznajemo kao jedno od osnovnih učenja vaše verske zajednice, a to je skromnost i umerenost. Naravno, ostavljamo mogućnost da nismo ispravno razumeli to versko učenje i da se ono zapravo odnosi na obične vernike, a ne na sveštenike."

"Moguće je takođe da nemate uvid u stvarno stanje i siromaštvo tako velikog broja stanovnika naše države, ali to svakako nije ni razlog ni opravdanje da ne odlučite da se odreknete makar dela ničim zarađenih materijalnih dobara, zarad onih koji su životno ugroženi. Ako ne u korist svih, možda makar zarad dece, koju i vi, nadamo se, vidite kao budućnost ove države. Pomislite zato na decu iz Prihvatilišta u Bulevaru oslobođenja 219, na decu iz Svratišta za decu ulice u Krfskoj 7a, ili na decu u Domu za lica ometena u razvoju, u Kulinama kraj Aleksinca", ističe se u pismu.

Citirajući pouke o odricanju od materijalnih dobara iz hrišćanskih jevanđelja, Ateisti Srbije pozvali su patrijarha SPC da ono što mu nude "oni koji na siromašnu i napuštenu decu ne misle" preusmeri onima kojima je daleko potrebnije. "Vi ćete zimu provesti na toplom, uz udobnu postelju, redovne, tople obroke, brigu i pažnju bliskih ljudi. Pomozite da makar deo toga dobiju i deca koja nisu svojom krivicom osuđena na nemaštinu, brigu i muku. To je svakako ljudski, a uvereni smo, i hrišćanski", navodi se u otvorenom pismu Ateista Srbije.

"Posavetujte one koji kod vas rado dolaze po blagoslove i savete, od predsednika države, preko predsednika vlade, pa do mnogih drugih zvaničnika i moćnika, da se približe učenjima vaše verske zajednice takvim dobrim delima pre nego davanjem vama i vašoj crkvi. Ne čine li crkvu pre ljudi, nego zgrade, automobili, novac?", zaključuje se u pismu.

* Ateisti Srbije

 

05.11.2012.

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD I POLICIJA NE FOKUSIRAJU SE NA NAJBOLjE INTERESE ŽRTVR

Centri za socijalni rad i policija ne fokusiraju se uvijek na najbolje interese žrtve

imageRashida Manjoo
..........................................................

Bosna i Hercegovina ima dobru legislativu kada je u pitanju sprječavanje nasilja nad ženama, ali uspjeh tih zakonskih okvira onemogućen je zbog fragmentiranosti u zakonodavnim standardima i nedostatka koherentnosti među organima koji rade na implementaciji, zbog čega žene ne ostvaruju svoja građanska, politička, socijalna, ekonomska i kulturološka prava.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazala specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za pitanja nasilja nad ženama Rashida Manjoo, koja je prvi put boravila u višednevnoj službenoj posjeti BiH kada je razgovarala s predstavnicima vlasti, civilnog društva i predstavnicima udruženja žrtava.

Izrazila je stav da je puno ostvarivanje prava žena onemogućeno strukturom političkih institucija u zemlji i činjenicom da niti jedan organ na nivou države nema ovlasti da osigura adekvatnu provedbu obaveza u domenu međunarodnih ljudskih prava koje je država preuzela.

Pravosuđe ima presudnu ulogu u zaštiti prava i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) ima mandat da nadgleda rad pravosuđa, ali nažalost, ističe Manjoo, njegove procjene, statistika i evaluacija su teško dostupni javnosti i nisu dio godišnjih izvještaja.

Žrtve su iznijele pritužbe na niske kazne koje se izriču počiniteljima, na izricanje zaštitnih mjera u zamjenu za krivične sankcije te da počiniteljima djela nasilja nije zabranjeno roditeljsko staranje nad djecom.

- Većina zaštitnih mjera nije u direktnom interesu žrtava, nego im je cilj promijeniti ponašanje počinitelja kroz savjetovanje ili liječenje bez djelotvornog osiguranja zaštitne sredine za žene žrtve nasilja i njihovu djecu, istaknula je.

Što se tiče institucionalnih reakcija na nasilje u porodici, Manjoo je izrazila zabrinutost zbog preovladavajućeg fokusa na pomirenje zbog čega se policija i centri za socijalni rad ne fokusiraju uvijek na najbolje interese žrtava, a u nekim slučajevima ovi organi imaju ulogu "vratara" i ponekad su prepreka da žene budu sklonjene u skloništa.

Jedan od zaključaka jest i da je pristup žena socijalnoj zaštiti ograničen zbog nepostojanja homogenog sistema zaštite koji garantira jednak pristup resursima i uslugama u cijeloj zemlji. Zakoni o socijalnoj zaštiti su različiti u entitetima, a socijalne naknade nisu jedinstvene u svim općinskim i kantonalnim službama.

- Kada su u pitanju specifični slučajevi žrtava nasilja u porodici, Federacija BiH ih ne uključuje u korisnike i ovu odluku prepušta kantonalnim vlastima, a samo tri od deset kantona su odlučili da uključe žene kao posebnu kategoriju, naglasila je specijalna UN-ova izvjestiteljica.

Također, potcrtala je da su žrtve silovanja i mučenja u toku rata s kojima je razgovarala iskazale zabrinutost zbog činjenice da vrijeme prolazi, a pravda nije zadovoljena.

Primijetila je da se većina fokusira na nasilje u porodici, a smatra da je potrebno prepoznati i rješavati problem drugih oblika nasilja nad ženama i usvojiti specifične zakone koji će biti usmjereni na pitanja mobinga, seksualnog uznemiravanja, silovanja te nasilja nad ženama u institucijama.

Odgovarajući na pitanje novinara koliki broj žena žrtava silovanja tokom rata u BiH, Manjoo kaže da su predstavnici nevladinih organizacija govorili o podatku koji se kreće od 15.000 do 50.000 žena, ali na nivou države nema podataka o broju žrtava sekusualnog nasilja i osim toga takvi podaci se na nivou države i ne prikupljaju.

Nalazi do kojih je došla specijalna UN-ova izvjestiteljica za pitanja nasilja nad ženama Rashida Manjoo na sveobuhvatan način bit će predstavljeni u izvještaju koji ću u junu 2013. godine biti prezentiran Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

(Vijesti.ba/Fena)

 

05.11.2012.

CIK: PONIŠTENI IZBORI U ISTOČNOM MOSTARU I ZA NAČELNIKA OPŠTINE

Poništeni izbori u Istočnom Mostaru i za načelnika opštine

imageCentralna izborna komisija BiH

...................................

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je na današnjoj sjednici donijela dopunsku odluku kojom se poništavaju izbori na redovnom biračkom mjestu za načelnika u izbornoj jedinici Istočni Mostar, a zbog utvrđenih nepravilnosti koje mogu uticati na izborni rezultat.

Odluku o raspisivanju ponovnih izbora Centralna izborna komisija BiH će donijeti nakon pravosnažnosti dopunske odluke o poništenju izbora, saopšteno je iz CIK-a.

(Vijesti.ba/Fena)

 

05.11.2012.

UDRUŽENjE SUDIJA BiH: ULOGA VSTV-a BiH NE SMIJE BITI UGROŽENA POLITIČKIM UTJECAJEM

Uloga VSTV-a BiH ne smije biti ugrožena političkim utjecajem

imageVSTV BiH

.........................................................

Udruženje sudija Bosne i Hercegovine (USBiH) najoštrije osuđuje "pokušaje slabljenja Bosne i Hercegovine kroz podrivanje pravosudnog sistema, a povodom nedavnih razgovora i neprimjerenih pritisaka političkih lidera na bosanskohercegovačko pravosuđe, koji su uzdrmali kako domaću javnost tako i predstavnike međunarodne zajednice".

Kako USBiH u saopćenju za javnost navodi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) ima zakonom propisanu ulogu koja ne smije biti ugrožena političkim utjecajem, "a što je posebno istaknuto u okviru preporuka Venecijanske komisije kao i na Strukturiranom dijalogu između Evropske unije i BiH".

- Svako mijenjanje nadležnosti VSTV-a BiH bi bilo u koliziji sa Sporazumom o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz utemeljenje VSTV-a BiH - smatraju u Udruženju sudija BiH.                           

Kako se  dalje u sapćenju navodi, VSTVBiH ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe koje BiH jedino kao takvo vodi ka dostizanju standarda za ulazak u Evropsku uniju.

Udruženje izražava punu podršku VSTV-u BiH,"koji je ujedno najveći uspjeh pravosudne reforme u našoj zemlji, da nastavi očuvanje slobode pravosuđa od političkog utjecaja.

Udruženje sudija BiH podsjeća da izvršna i zakonodavna vlast u BiH već ima zakonom propisane pozicije, odnosno, svoje članove u VSTV-u BiH te zaključuje da svi moraju poštivati nezavisno pravosuđe kao treći ravnopravan stub vlasti, a da sudije i tužioci moraju biti slobodni da rade svoj posao bez političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/Fena)

 

05.11.2012.

UDRUŽENjE TUŽILACA BiH: SPORAZUMOM POLITIČKIH LIDERA OZBILjNO SE UGROŽAVA NEOVISNOST SUDSTVA

Sporazumom političkih lidera ozbiljno se ugrožava neovisnost sudstva

imageUdruženje tužilaca BiH

..........................................................

U povodu Sporazuma postignutog između lidera političkih partija, kojim se izbor glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini vraća u skupštine entiteta i kantona, Upravni odbor Udruženja tužilaca BiH mišljenja je, "da to predstavlja pokušaj vraćanja na ranija, razvojem demokratskih trendova, prevaziđena rješenja".

Upravni odbor Udruženja, također, smatra da rješenje za koje se zalažu lideri političkih partija ozbiljno ugrožava neovisnost sudske vlasti u cjelini, saopćeno je iz Udruženja tužilaca BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

05.11.2012.

CIK BiH ODBACILA ZAHTJEV ZA PONIŠTENjE IZBORA U SREBRENICI

CIK BiH odbacio zahtjev za poništenje izbora u Srebrenici

image

Zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku da se ponište izbori u Srebrenici je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH (CIK) odbačen kao nedopušten. Ni prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića za poništenje izbora u Srebrenici nije prihvaćen na današnjoj sjednici.

Za Petrićev prijedlog bila su dva glasa, dok je pet članova CIK-a bilo protiv.

Podsjetimo, političke partije iz Koalicije za Republiku Srpsku podnijele su žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH smatrajući da lokalni izbori u Srebrenici nisu bili regularni.

"Smatramo da je bilo previše nevažećih listića u koje su, po našoj ocjeni, članovi biračkih odbora, nakon izbora dopisivali neke znakove, kako bi listići bili nevažeći. S druge strane, na mnogim biralištima je bilo više glasača nego što ih je bilo na spiskovima“, izjavila je tada Vesna Kočević koja je bila kandidat za načelnicu općine.

Milorad Dodik najavio je da će SNSD bojkotovati rad Skupštine općine Srebrenica.

Dodik je pozvao i sve druge stranke iz Republike Srpske da učine isto.

"SNSD neće pristupiti formiranju skupštinskih organa vlasti", izjavio je Dodik novinarima u Doboju.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravila je tu odluku.

"Smatramo da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka poreznih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti, odnosno u radu Skupštine je u svakom slučaju bilo čin političke travestije prvog reda", navodi se u njihovom saopćenju.

(Vijesti.ba/Fena)

Suljagić: Petrić želi spriječiti objavljivanje izbornih rezultata

imageEmir Suljagić

.......................................................

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" danas je osudila izjave predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branka Petrića, navodeći da "ne priznaje i podriva odluke državnog organa kojim predsjedava".

Iz Inicijative su poručili da Petrićeve izjave o tome smatraju između ostalog i "pritiskom na nezavisno sudstvo, odnosno Sud BiH pred kojim se može naći konačna odluka o izborima u Srebrenici", te još jednom naglasili da su izbori u Srebrenici održani u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske i izbornim zakonodavstvom BiH, a da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića, "zakonita i legitimna".

U izjavi za AA koordinator grupe "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić izjavio je da pouzdano znaju kako je Petrić odluku kojom se odbacuje zahtjev "Koalicije za RS" za poništavanje izbora u Srebrenici zadržao do prošlog petka, iako ju je trebao otpremiti odmah nakon što je donesena. Smatra da je riječ o zloupotrebi položaja i krivičnom djelu.

"Organizacije koje čine Inicijativu "Glasaću za Srebrenicu" će u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražiti na uvid odluku, odnosno otpremnicu ili neki drugi dokument iz kojeg se vidi kada je otpremljen i nakon toga podnijeti krivičnu prijavu protiv Petrića i drugih službenika CIK-a, zbog zloupotrebe položaja. Suština ovoga što je Petrić, zajedno s onim službenicima CIK-a BiH koji ga slušaju, učinio sve da spriječi potvrđivanje i objavljivanje rezultata za Srebrenicu 6. novembra, kao što je, također, propisano zakonom", poručio je Suljagić.

U međuvremenu predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić najavio je mogućnost da članovi CIK-a razgovaraju o novoj žalbi “Koalicije za Republiku Srpsku” kojom se traži preispitivanje odluke kojom je preglasavanjem odbijen zahtjev za ponavljanje izbora u Srebrenici.

(Vijesti.ba/AA)

Oni koji negiraju genocid i ne trebaju učestvovati u vlasti općine

imageInicijativa "Glasaću za Srebrenicu"

........................................................

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravlja odluku SNSD-a i Milorada Dodika da bojkotuje rad Skupštine općine Srebrenica, saopćeno je iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

- Smatramo da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka  poreznih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u  vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti, odnosno u  radu Skupštine je u svakom slučaju bilo čin političke travestije prvog  reda, navodi se u saopćenju.

Iz Inicijative navode da većina  odbornika SNSD-a svakako ne živi u Srebrenici, odnosno Bosni i  Hercegovini, nego u Srbiji i Dodikovu odluku pozdravljaju kao način da  novac poreznih obveznika BiH namijenjen za isplatu odborničkih paušala ostane u našoj zemlji.

- Sigurni smo da će nova općinska  administracija novac koji bude ušteđen na taj način iskoristiti na  najkonstruktivniji način i za nove projekte povratka i osiguranja radnih  mjesta za povratnike, ističu iz Inicijative.

Općina Srebrenica  ni do sada nije mogla računati na pomoć Banje Luke i u stvarnosti se za  građane Srebrenice svih nacionalnosti ovim neće promijeniti ništa, osim  što će novac za isplatu šest odborničkih paušala ostati u budžetu  Općine.

"Glasaću za Srebrenicu" nije iznenađena Dodikovim  zahtjevima, ali se koristi ovom prilikom da najoštrije osudi ponašanje  predsjednika Centralne izborne komisije Branka Petrića, koji ne priznaje  i podriva odluke državnog organa kojim predsjedava.

U ovom  konkretnom slučaju, riječ je o odluci CIK-a da se odbije zahtjev tzv.  Koalicije za Srpsku za poništenje izbora u Srebrenici.

-  Petrićeve potonje izjave o tome smatramo zloupotrebom položaja i  pritiskom na nezavisno sudstvo, odnosno Sud BiH pred kojim se može naći  konačna odluka o izborima u Srebrenici. Koristimo se ovom prilikom da  još jednom naglasimo da su izbori u Srebrenici održani u skladu s  Ustavom države Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske i  izbornim zakonodavstvom BiH, te da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića,  odnosno većina koju su u Skupštini općine ostvarile partije i nezavisni  kandidati koji ne poriču genocid – SDP, SDA, SBiH, SBB – zakonita i  legitimna, navodi se u saopćenju Inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

05.11.2012.

PROČITAJTE SPORAZUM SDP-a I SNSD-a

Sporazum o programskoj / projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH 2012. - 2014.

imageSporazum SDP - SNSD

.........................................................

Polazeći od zajedničkog opredjeljenja za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine (BiH), svjesni potrebe dinamiziranja ekonomskog razvoja i povećanja efikasnosti institucija na svim nivoima i borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala i korupcije, uvažavujući izborni rezultat i broj osvojenih mandata na izborima 2010. godine...

...Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zaključili su:

SPORAZUM O PROGRAMSKOJ / PROJEKTNOJ SARADNJI U ZAKONODAVNOJ I IZVRŠNOJ VLASTI U BiH 2012. - 2014

Cjelokupan Sporazum možete preuzeti na OVOM linku.

(Vijesti.ba)

 

05.11.2012.

DANIJEL SERVER: SRBIJA TREBA PORUČITI MILORADU DODIKU DA MU JE GLAVNI GRAD SARAJEVO

Server: Srbija treba poručiti Dodiku da mu je glavni grad Sarajevo

Danijel Server

Danijel Server

.........................................................

Danijel Server , ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Džons Hopkins Univerzitetu ocenjuje za RSE da su očekivane poruke američke državne sekretarke Hilari Klinton i poverenice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak njihovog dijaloga ne znače da Srbija treba da prizna Kosovo. Ocenjuje i da Milorad Dodik i drugi koji ugrožavaju opstanak Bosne i Hercegovine ne treba da se igraju jer Amerika podelu Bosne ni pod kakvim okolnostima neće dozvoliti.

RSE: Da li je očekivano to što su i državna sekretarka Klinton i predstavnica EU za spoljnu politiku Ešton pokazale razumevanje za stav Srbije da neće priznati Kosovo?

Server: Mislim da pitanje priznanja još dugo neće doći na dnevni red, pa zato i nisam iznenađen što one na tom pitanju nisu instistirale. Međutim, mnoge članice Evropske unije apsolutno su jasno stavile do znanja da neće biti punog članstva Srbije u Evropskoj uniji ako se ne uspostave potpuno normalni diplomatski odnosi između Srbije i Kosova, ali ulazak Srbije u Evropsku uniju udaljen je verovatno deset godina, ako ne i više, tako da mislim da je još prerano brinuti o tome. Ono na šta Beograd sada treba da se koncentriše, a to mu je moralo često biti stavljano na znanje u razgovorima iza zatvorenih vrata, jeste da Kosova neće biti podeljeno. To je konačno, čak i u svoj dokument unela Evropska komisija. Dakle, to da se neće dozvoliti podela Kosova jeste najvažnija diplomatska poruka poslata Beogradu.

RSE: Da, gospođa Klinton je takođe rekla da se granice u Evropi neće menjati. Je li to zapravo diplomatski sročena poruka da neće biti deobe Kosova?

Server: Da, mislim da je to veoma jasna poruka da se granice Kosova neće menjati. Iako neki u Beogradu ne žele da je čuju, to je nedvosmisleno jasna poruka i ne bi trebalo da bude ignorisana.

RSE: Gospodin Dačić je na brifingu nakon sastanka sa gospođom Klinton i gospođom Ešton rekao da će njegova vlada do kraja svog mandata rešiti otvorena pitanja sa Kosovom i da neće dozvoliti da ta nerešena pitanje ostavi sledećoj generaciji. Zvuči li to ohrabrujuće, tim pre što nijedna vlada od 2000. godine do sada nešto slično nije obećala i može li čovek Dačića u ovom pogledu držati za reč?

Server: Na Balkanu ništa ne uzimam zdravo za gotovo, ali smatram da je to zaista ohrabrujuće obećanje. Ono nesumnjivo predstavlja radikalan zaokret u odnosu na navike prethodnih vlasti da se problemi gurnu pod tepih i da se koliko god je moguće odlaže donošenje ozbiljnih odluka. Dakle, ova poruka je više nego dobrodošla.

RSE: Dačić se, međutim, u poslednje vreme bio preigrao pričama o podeli Kosova. To je, kao što je poznato, rezultiralo time da je Evropska komisija u dokument o proširenju unela sintagmu “teritorijalni integritet Kosova” koji će Srbija morati da poštuje. Mislite li da će to pomoći novoj eliti vlasti u Srbiji da shvati i prihvati da je podela Kosova definitivno odbačena kao mogućnost?

Server: Verujem da bi to trebalo da pomogne. Oni su godinama govorili Amerikancima – to nam nikad nije saopštila Evropska komisija - naime, to da podela ne dolazi u obzir. E, sad su to čuli i od Evropske komisije. A i nezavisno od toga, već dugo vremena je sasvim izvesno da ako samo jedna od 27 država-članica EU kaže da neće prihvatiti Srbiju sve dok bude okupirala sever Kosova, da joj čak neće odobriti ni datum početka pristupnih pregovora sa EU, to je dovoljno da Srbija bude blokirana. Dakle, Srbiji ne treba konsenzus 27 članica za ovakvu blokadu, dovoljno je da samo jedna od 27 zemalja ne da svoj pristanak. Nemačka je, da podsetim, već veoma jasno stavila do znanja da neće prihvatiti podelu Kosova, slično već godinama govore i Velika Britanija, i Švedska, a i mnoge druge zemlje-članice Evropske unije su to isto poručile. To čak važi i za pet država-članica EU koje nisu priznale Kosovo - zato što bi i sa njihovog stanovišta najgori mogući scenario bila podela Kosova.

RSE: Sudeći prema prvim refleksima nove srpske vlade, očekujete li od nje više ili manje od onoga što su uradili prethodna vlada i Tadić kad je reč o politici prema Kosovu? Da li ste bili iznenađeni što se Dačić sastao sa Tačijem, a što je takvu priliku propustio Tadić?

Kosovski mediji nakon susreta Tači - Ešton - Dačić u Briselu
........................................................................
​​Server: Bio sam iznenađen u tom smislu što nisam znao da će se taj susret dogoditi kad se dogodio, ali sam zadovoljan što se dogodio. Mislim da i taj susret pokazuje, a to je, u stvari, i poenta, da je najvažnije šta će nova vlast uraditi, a ne šta će izjaviti. Ako su, dakle, spremni da povlače prave poteze, a mislim da je susret sa Tačijem bio korak u dobrom pravcu, onda je to najvažnije. Tim pre je to značajno što je bilo mnogo teže Dačiću da se sastane sa Tačijem i Tačiju sa Dačićem, zato što je doživeo mnogo kritike kod kuće zbog tog susreta. Dakle, odgovarajući na vaše pitanje, ja odajem priznanje Dačiću, odnosno, novoj srpskoj vladi što je na taj susret pristala i što je on dobro prošao.

RSE: Vi podsećate i na to da će Kosovo dobiti naoružane bezbednosne snage iduće godine i da će te snage, ukoliko bude postojala opasnost po teritorijalni integritet Kosova koja dolazi iz Srbije, morati da budu naoružane i trenirane kako bi bile pripravne da se suprotstave takvoj opasnosti. Je li to zvanična američka pozicija?

Server: Ne, nije, to je moj lični stav. Američka pozicija polazi od toga da na Kosovo nije stizalo nikakvo oružje i oni, koliko ja znam, nisu za to da se stvori još jedna armija na Balkanu. Dakle, to je u potpunosti moj lični pogled na stvari. Svaka zemlja koja ima suseda koji ne priznaje njene granice ima bezbednosnu pretnju i zato mora da se adekvatno naoruža. Činjenica je, međutim, da, ako bi Kosovo bilo napadnuto od strane Srbije, ono ne bi moglo samo da se odbrani i zato mora da ima dobre odnose sa NATO. Dakle, cela ova stvar je sama po sebi logična i očigledna. Kao što rekoh, ako imate suseda sa kojim imate proglem granice, vi morate to imati u vidu kada stvarate svoje oružane snage.

RSE: Konačno, očekujete li da će put Srbije ka Evropskoj uniji biti ubrzan ili usporen?

Server: Nemam nikakvu sumnju u pogledu ozbiljnosti namera moje prijateljice Suzane Grubješić kad je reč o ubrzanju puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, a ona je u aktuelnoj srpskoj vladi zadužena za evrointegracije. Međutim, činjenica je, na žalost, da politički momentum Evropske unije za proširenje, za vreme mandata ove vlade neće biti tako snažan kakav je bio za vreme prošle vlade, tako da ne bih bio iznenađen da taj napredak Srbije, koja se suočava sa vrlo dubokim finansijskim problemima, bude u izvesnoj meri usporen. Iskreno, svojim prijateljima u Prištini sam rekao da bi najbolje što bi za sebe mogli da  urade bilo da ubrzaju proces približavanja Evropskoj uniji. Zaista bih voleo da vidim takmičenje između Srbije i Kosova ko će pre stići u Evropsku uniju. To bi, po mom mišljenju, bilo najzdravije takmičenje koje bi Beograd i Priština sebi trebalo da organizuju.

RSE: Gospođa Klinton izjavila je u Bosni i Hercegovini da je apsolutno neprihvatljivo sedamnaest godina od završetka rata dovoditi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne. Da li je ta poruka pre svih bila upućena Miloradu Dodiku?

Server: Da, poruka je bila upućena gospodinu Dodiku, kao i nekim bosansko-hrvatskim liderima koji konstatnto prete ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne. Svima treba da bude jasno da se ovakav stav Sjedinjenih država neće promeniti. I ako Dodik nastavi svoju kampanju za nezavisnost Republike Srpske, naići će na veoma, veoma hladan prijem i kod Amerikanaca i kod Evropljana. Kad je u pitanju američka pozicija, ja nemam apsolutno nikakvu dilemu: Amerikanci ni pod kakvim okolnostima neće prihvatiti podelu Bosne. Nadam se i želim da verujem da podelu Bosne ni Srbija neće prihvatiti jer bi to dovelo do stvaranja islamske republike u centralnoj Bosni, a ne bih rekao da bi tako nešto bilo u interesu Srbije.

RSE: U kojoj meri je Dodikova politička pozicija oslabljena posle lokalnih izbora u Bosni?

Server: Jasno je da kada izgubite izbore niste ojačani nego oslabljeni, ali Dodikova pozicija je u Republici Srpskoj još veoma jaka i on tamo, nesumnjivo, još uvek igra veoma važnu ulogu. Ja mislim da bi bilo neosnovano verovati da će on brzo otići sa političke scene u Bosni i Hercegovini, naprotiv, verujem da će još dugo biti važan politički akter. Otuda bi on morao da shvati da se rasturanje i podela Bosne neće dogoditi jer se neće dozvoliti i da će se, ako nastavi kampanju u tom pravcu, suočiti sa ozbiljnim diplomatskim konsekvencama.

RSE: Tadić je negovao svoje odnose sa Dodikom, ali Nikolić i Vučić ne gaje dobre odnose sa njim, u dobroj meri i zato što je Dodik na izborima podržavao Tadića. Treba li po vašem mišljenju i da nastave u istom pravcu, drugim rečima, da ignorišu Dodika?

Ivica Dačić i Milorad Dodik
...................................................
​​Server: Mislim da treba da urade mnogo više nego da samo ignorišu Dodika. Meni se čini da treba da urade ono što je Meseć učinio u pogledu bosanskih Hrvata. On im je nedvosmisleno poručio da je njihova vlada u Sarajevu jer su živeli, žive i živeće u Bosni. Voleo bih da sličnu poruku Nikolić i Vučić pošalju Dodiku. A što se tiče relacija koje ste pomenuli, tačno je da Dodikovi odnosi sa Nikolićem i Vučićem nisu dobri, ali jesu njegovi odnosi sa Dačićem. I ovde moramo biti vrlo oprezni. Ti odnosi nisu samo političke prirode, nego reflektuju i neke druge dimenzije. Mislim da je veoma važno u tom smislu da se građani Srbije zapitaju i zabrinu zbog tih drugih dimenzija odnosa između njihovih lidera i Dodika, da se, ako hoćete, upitaju zašto je Tadić u toj meri podržavao Dodika. Na to pitanje, čini mi se, još nismo čuli odgovor.

RSE: Pominjete i ne baš zadovoljavajuću ulogu Evropske unije kad je u pitanju Bosna i Hercegovina. U tom kontekstu kažete i da Evropska unija vodi separatne pregovore sa Republikom Srpskom i Federacijom BIH. Da li vas plaši to da bi takav koncept mogao neosetno da se nametne, zašto ste to uopšte pomenuli?

Server: To sam pomenuo zato što mislim da je to loša ideja. To se, štaviše, ne nameće samo kao ideja nego i kao praksa. Činjenica je da se Evropska unija u velikoj meri separatno bavi Republikom Srpskom. Tu praksu treba da prekine zato što će ona, ako ne bude zaustavljena, dovesti do podele koju EU želi da izbegne. Centralna vlada Bosne i Hercegovine je ta koja treba da vodi i implementira sve korake u evrointegracijama zemlje i niko iz Evropske unije neće ništa dobiti ako se bude pregovaralo separatno sa Republikom Srpskom; naprotiv, time se mogu stvoriti veliki problemi.

 

05.11.2012.

PRVI MART

Prvi mart

imageEmir Suljagić

..........................................................

Nakon lokalnih izbora jasno je da je Srebrenica mjesto gdje je skupina studenata, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih vojnika koji su radili na registraciji demonstrirala da je lamentiranje kako je Dejtonski sporazum uništio mogućnost izgradnje države samo jeftin izgovor za lijenost i masovnu pljačku.

Moguće je ako u to vjerujemo i na tome radimo. Hiljade naših sugrađana pokazali su volju i ambiciju da danas podnesu žrtvu da bi njihovi potomci imali korist za pet, deset ili pedeset godina, sigurnost u vlastiti izbor i krajnji ishod i dosljednost izboru koji su načinili. Imanje države zahtijeva konstantnu nesanicu i budnost. Bezbrižni su samo oni bez države i oni koji žive u diktaturama. Mi hoćemo da budemo slobodni ljudi u svojoj državi za kakvu su neki od nas glasali prvog marta 1992. godine.

Kampanja registracije birača u Srebrenici uspjela je zbog toga što je bila fokusirana na dosljednu provedbu državnog zakonodavstva na svakom koraku ove zemlje. Pravni osnov za registraciju bio je Ustav BiH i RS-a, Izborni zakon i Zakon o prebivalištu BiH, i zbog toga su svi pokušaji MUP-a RS-a da zastrašivanjem obeshrabre naše sugrađane da prijave prebivalište na svojim prijeratnim adresama – svojoj privatnoj imovini, naime – bili osuđeni na propast. U toj mjeri da je lokalna policijska stanica, nakon uloženih žalbi bila prinuđena, po sili zakona, poništiti ranija rješenja o poništavanju desetak prijava prebivališta. Činjenica da je MUP RS-a, odnosno Stanislav Čađo, bio spreman ići tako daleko da narušava Dejtonski sporazum, je najrječitiji dokaz ambicija režima Milorada Dodika da u Srebrenici završi ono što je započeo Ratko Mladić.

Ne treba sumnjati da će partije koje negiraju genocid već u narednim danima i sedmicama pokrenuti kampanju za izmjenu Izbornog zakona, čiji će krajnji cilj biti uvođenje protivustavnih odredbi kojima bi se ograničile upravo sloboda kretanja i sloboda izbora prebivališta. Drugim riječima, izmjene koje će za rezultat imati davanje MUP-u RS-a ovlasti da potpuno nekažnjeno nastavi progoniti povratnike, odnosno nesrpsko stanovništvo u nakazi koja sebi tepa da je Republika Srpska. Bilo kakav kompromis na tom planu bio bi prije svega protivustavan, ali bi i generacije koje dolaze osudio na ropstvo u vlastitoj zemlji.

Sada su pred nama dva izbora. Jedan je da naredne četiri godine provedemo tapšući se po ramenima i hvalimo jedni druge zbog onog što je napravljeno u Srebrenici. Drugi je da nastavimo i po srebreničkom receptu proširimo front – “Pravac Bratunac!” – i oko vrijednosti za koje smo se zalagali tokom kampanje “Glasaću za Srebrenicu”, izgradimo koaliciju među političkim partijama koje u svojim platformama imaju usvajanje zakonodavstva o sprječavanju negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti. Veliko ohrabrenje za nastavak ove kampanje predstavlja i poruka koju je u Sarajevu poslala državna sekretarka Sjedinjenih Država, Hillary Clinton, da je jedan od osnovnih elemenata napretka ove zemlje pravo interno raseljenih osoba i povratnika da glasaju.

Stoga, prvi korak mora biti formiranje koalicije civilnog društva pod nazivom “Prvi mart”, koja će uključivati organizacije civilnog društva od istočne Bosne do Krajine, sa ciljem registracije birača za opšte izbore 2014. godine. Naš plan je da osiguramo da svi građani Bosne i Hercegovine koji to hoće na opštim izborima za nešto manje od dvije godine glasaju tamo gdje su prvog marta 1992. godine glasali na referendumu za nezavisnost države; naš cilj je da pokažemo da se protiv najtežeg zamislivog zločina, onog koji je počinjen s namjerom da nestane naša država i mi koji smo samo njoj vjerni, moguće boriti na demokratski i zakonit način.

Drugi korak naše buduće kampanje biće javno zagovaranje zajedničke, multietničke liste za Republiku Srpsku na narednim opštim izborima. Matematika je vrlo jasna: sadašnji broj glasača partija koje prihvataju da se u Srebrenici desio genocid u RS-u sa zajedničkom listom garantuje tri direktna mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske. Sa dodatnih osamdeset hiljada birača, to je najmanje pet direktno izabranih poslanika iz RS-a iz partija koje ne poriču genocid. Zajednička lista je, stoga, imperativ. Mi ćemo, kao i u slučaju Srebrenice, raditi sa onima koji prihvataju ponuđenu političku platformu i pozvati po receptu primijenjenom u Srebrenici, sve političke partije koje ne poriču genocid: SDP, SDA, SBB, SBiH, NS, HSP, NSRzB. I kao u slučaju Srebrenice, radićemo sa svima i ni za koga, osim za Bosnu i Hercegovinu.

Treće, za održivost ove kampanje potrebno je usvajanje sistemskog i sveobuhvatnog Zakona o povratku u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će zakonski biti zaštićena prava i beneficije povratnika u RS, ali i detaljno elaborirani entitetski poticaji povratnicima, povratničkim porodicama i mladim bračnim parovima.

I posljednji, ali ne i najmanje važan, element ove kampanje biće regrutacija birača iz dijaspore koja je do sada pokazala sramno nisku stopu izlaznosti na izbore. Instrumentalno u regrutaciji birača iz dijaspore za opšte izbore 2014. godine biće Ministarstvo vanjskih poslova, koje mora osigurati da naši državljani bez poslovične opstrukcije lokalne administracije dobiju potrebnu dokumentaciju da bi bili u stanju da se registruju i glasaju poštom.

Razlika između uspješnih i neuspješnih političkih projekata je snaga i jasnoća vizije. Ovo je naša vizija u najgrubljim crtama. U oktobru 2014. godine mi ne nastavljamo borbu koju smo započeli u Srebrenici, nego nastavljamo tamo gdje su stali naši očevi i borimo se za svoje pravo da u svojoj zemlji živimo kako su živjeli oni i njihovi očevi prije njih. To je ono što ovoj borbi daje moralnu izvjesnost. To i činjenica da oni koji su s druge strane znaju da su odgovorni za djela zbog kojih ih prezire cijeli svijet.

Piše: Emir Suljagić / BH Dani

(Vijesti.ba)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240543

Powered by Blogger.ba