Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.11.2012.

SUĐENjE RATKU MLADIĆU: PROMATRAČ UN-a O TERORU NAD SARAJLIJAMA

Suđenje Mladiću: Promatrač UN-a o teroru nad Sarajlijama

Svjedok Richard Mole u sudnici 1. studenoga 2012.

.............................................................

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem britanskog pukovnika Richarda Mole-a, koji je tužiteljstvu potvrdio svoj iskaz o nasumičnom granatiranju Sarajeva od strane Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Mole je kao vojni promatrač Ujedinjenih naroda u gradu, potvrdio tužiteljstvu– kako je spomenuti korpus bio pod čvrstim zapovjedništvom Glavnog štaba VRS-a, odnosno da se veći napadi na Sarajevo – nisu mogli dogoditi bez dozvole i naređenja optuženog Mladića.

Granatiranje je često bilo toliko intenzivno da su promatrači UN-a morali bilježiti udare projektila na više službenih stranica, prisjetio se svjedok Mole opisujući metodologiju praćenja otvaranja vatre na Sarajevo pomoću koje su se formirali zaključci o napadima na grad.

Mole je kao vojni promatrač naveo kako je vodstvo bosanskih Srba opsadom Sarajeva željelo utjecati na druga ratišta u Bosni i Hercegovini.

Zaključke da se teror nad Sarajlijama organizirao (a ne da su tisuće poginulih bile kolateralna žrtva sukoba što tvrdi obrana) tužiteljica Rachel Hochhauser je poduprijela - citiranjem zapisnika sa stavovima političkog vođe bosanskih Srba - Radovana Karadžića, iznijetih na Skupštini bosanskih Srba 1992.godine.

„U kojem Radovan Karadžić kaže: borbe u Sarajevu udaljavaju, odnosno onemogućavaju borbe iz (Autonomnoj regiji )Krajine i na Drini – gdje bi eventualno mogli imati sukoba s muslimanima“, citirala je tužiteljica.

Svjedok Mole je tužiteljstvu potvrdio kako su Karadžićeve riječi zapravo vojna uputstva Glavnom štabu VRS-a o strategiji koju treba primijeniti na sarajevskom ratištu.

„Ovo je dokument sa Skupštine, zar ne? Ovo je za mene otkrivljenje i uklapa se u ono što sam Vam već opisao. Ovaj dokument je potvrdio što sam ja sam zaključio iz više različitih izvora i na temelju mog iskustva u Sarajevu“, prokomentirao je svjedok predočeni govor Karadžića, dovodeći ga u vezu s napadima VRS-a na Sarajevo.

Prema riječima britanskog umirovljenog pukovnika, Sarajevsko – romanijski korpus VRS-a koji je držao grad u opsadi, nije mogao samovoljno koristiti logistiku bez odobrenja Glavnog štaba na čijem je čelu bio general Mladić.

Mole se inače u vrijeme rata, susreo više puta s optuženim, kao i njegovim podređenim, zapovjednikom Sarajevsko-romanijskog korpusa – Stanislavom Galićem, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog ubijanja Sarajlija.

„Bilo mi je očigledno da su postojala ograničenja i instrukcije date generalu Galiću – o tome kako treba postići svoj cilj. Jer on nije radio sam. To znamo“, naveo je svjedok ukazujući kako je Galić bio samo karika u zapovjednom lancu koji je doveo do zločina i ubojstva gotovo 12 tisuća građana.Tijekom unakrsnog ispitivanja Mole-a obrana je pokušala prikazati kako su nalazi vojnih promatrača UN-a rađeni na osnovu krivih informacija, umanjući i pri tom ulogu Glavnog štaba VRS-a u operacijama na sarajevskom ratištu.

Uz to branitelj (Dan) Ivetić ispitivao je svjedoka Mole-a o položajima Armije BiH u gradu i napadima na srpske položaje, kako bi prikazao – da su postojali legitimni vojni ciljevi.

Mole, koji je već svjedočio na suđenjima Galiću i Karadžiću, iskaz će dovršiti u petak.

Inače, optuženi Mladić je otišao iz sudnice odmah po početku radnog dana kako bi obavio dvodnevne liječničke pretrage, dozvolivši da se suđenje nastavi bez njega.

 

01.11.2012.

BALKAN TREBA UMJERENE LIDERE VIŠE NEGO IKAD

Tanja Fajon, poslanica u EU parlamentu

Balkan treba umjerene lidere više nego ikad

 
Photo: zurnal.info

Situacija u BiH nije nimalo optimistična. Postoji previše političkih lidera, koji se ne trude dovoljno, da bi brzo i efikasno donijeli odluke, koje su bitne za napredak vaše zemlje prema EU. Puno smo prethodnih dana razgovarali s parlamentarcima u Sarajevu o presudi "Sejdić- Finci", o mehanizmu EU koordinacije, ali je očito da nema dovoljno političke snage za implementaciju - izjavila je za Agenciju FENA po povratku iz Sarajeva u Strasbourg poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon

Rezimirajući kontakte koje je imala prethodnih dana tokom učešća u Sarajevu na 14. međuparlamentarnom sastanku BiH i Delegacije Evropskog parlamenta, Fajon kaže da je cijela situacija u BiH vrlo komplikovana, ponekad se čini, da odgovorni nemaju više kreativnih ideja i snage da bi učinili nešto novo, što bi bilo pozitivno za sve građane BiH.

Na upit FENA-a, kako komentira  pojačanu  aktivnost međunarodne zajednice  u BiH koja se očituje i posjetom američke države sekretarke Hillary Clinton i  visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, kao i učešće brojnih evropskih parlamentaraca  na skupovima u Sarajevu  ove sedmice, Fajon kaže  da BiH mora da ide evropskim putem.

"Ne vidim druge alternative.  Pojačana aktivnost sigurno znači, da međunarodnoj zajednici nije svejedno, naprotiv, da se svi trudimo s puno volje i snage, da bi BiH izašla iz situacije koja  zemlju blokira u napretku. Svi imamo iste namjere, da pomognemo ka funkcionalnosti vaše zemlje, ka boljem životu svih građana, ka boljoj budućnosti mladih, ka napretku", kaže Fajon.

U nastavku razgovora ona naglašava da je  bilo nekoliko pozitivnih odluka za vrijeme boravka evropskih parlamentaraca u Sarajevu i to je pozdravljeno.

"Ali ne smije se dogoditi da pozitivne odluke budu samo tada kada dolaze međunarodni gosti. Situacija na cijelom zapadnom Balkanu treba mudre i umjerene lidere više nego ikad prije. BiH je izgubila previše vremena, sad je vrijeme za brze akcije i konkretne rezultate. Zbog građana, koji su to zaslužili", kaže Fajon.

Na kraju razgovora rekla je da se iz Sarajeva vratila s osjećajem brige.

"S jedne strane, jako volim vašu zemlju i ljude, prekrasna je, građani su topli i ljubazni, a s druge sve što se dešava, političke i blokade reformi, loša ekomonska situacija, velika nezaposlenost, gubljenje vizija, narodi koji ne mogu da pronađu pomirenje, sve mi to izaziva osjećaj tuge i zabrinutosti. Možda sam idealist, ponekad su stvari tako jednostavne, ako bismo imali iskrenu namjeru, da živimo zajedno u slobodi i blagostanju, a onda kad ih pogledaš izbliza, vidiš da postoji puno ograničenja. I za puno tih ograničenja krivi su političari. Trebamo generaciju mladih političara, koja ne bi bila kopija današnjih političara, koja bi imala iskrenu namjeru, da BiH postane zemlja napretka, demokracije i  vladavine prava", rekla je Tanja Fajon.

 

01.11.2012.

ANTIEVROPSKI VONj

Antievropski vonj

Ekstremisti protiv Klinton i Ešton

 
Photo: Goran Necin

Nekoliko srbijanskih ekstremističkih organizacija i grupa upriličilo je proteste zbog posete državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Pored slaboposećenih skupova, javili su se zaboravljeni srbijanski neonaci asovi, međutim, bilo je i onih koji se nisu oglašavali tim povodom

Sabiranje pristalica falange Naši iz sastava srbijanskih borbenih snopova, odigralo se dan uoči posete visokih svetskih državnica, pod zrikavim uličnim osvetlenjem na pohabanom Trgu Republike, pred nevelikom gomilom lažne patriotske publike.

Na slaboposećenim fašističkim orgijama prisustvovalo je tek nekoliko desetina pristalica tog pokreta koji su nosili zastave Srbije i transparent na kojem je pisalo "Dalje ruke od Kosova, to je zemlja Srbinova".

Sa skupa, koji su na glavnom prestoničkom trgu organizovali fašistička falanga "Naši" i izvesni Srpski sabor "Zavetnici" uz veliko obezbeđenje policije, poručeno je da Klinton nije dobrodošla u Beograd zbog uloge SAD u navodnom otimanju Kosova od Srbije.

Photo: Goran Necin

Par desetina funkcionera i pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) protestovalo je na dan dolaska visokih svetskih zvaničnica, istim povodom ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Šešeljevci su nosili transparente na kojima je pisalo: "Kosovo je Srbija", "Stop diktaturi SAD i EU", "Danas Kosovo-sutra Raška oblast", "Nikolić i Dačić = Tadić i Cvetković".  Funkcioner ove vanparlamentarne partije Nemanja Šarović rekao je novinarima da radikali protestom žele jasno da pokažu Hilari Klinton i Ketrin Ešton da nisu dobrodošle u Srbiju, jer su "tradicionalni neprijatelji Srbije i bore se da otmu Kosovo".

Iz pečalbe se oglasio i zaboravljeni pitomac somborskog Kazneno-popravnog zavoda Goran Davidović Firer. Neonacista se poplašio glede gostovanja Klinton i Ešton u Srbiji: "Dve Gorgone dolaze u Beograd na "Dan veštica". This is so scaaary..." - cvrkuće usamljeni gastarbajter Firer na društvenoj mreži Twitter, a nema nikoga da mu objasni da nepostoji nikakav Dan veštica, već postoji praznik Noć veštica, koji, uzgred, u SAD ne obeležavaju 30. oktobra već dan kasnije. No, Firer je to, a i fizički poslovi otupe čoveka.

Photo: Goran Necin

Međutim, antievropski vonj zapuhnuo je i iz jedne parlamentarne stranke. Naime, iz Demokratske stranke Srbije (DSS) tvrde da Hilari Klinton i Ketrin Ešton dolaze u Srbiju kako bi na vladu izvršili dodatni pritisak da prizna Kosovo.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, potpredsednik ove desničarske partije Slobodan Samardžić je rekao da Evropska unija nudi Srbiji "trulu šargarepu" u zamenu za završetak procesa priznavanja Kosova, koji je, prema njegovim rečima, počela prošla Vlada Srbije.

Ostale srbijanske desničarske udruge, fašističke i neonacističke bande, iz nepoznatih razloga nisu uzele učešće u protestima protiv svrstavanja Srbije među civilizovane i moderne svetske države.

Na primer, nije se oglasio klerofašistički pokret Obraz. Pripadnici ove zabranjene družine pokušali su pre nekoliko dana da se infiltriraju u Makedoniju, tobož da bi prisustvovali obeležavanju godišnjice Kumanovske bitke, ali su otpravljeni "na levo krug" na makedonskoj granici. Iako je zakonski zabranjena, pomenuta ekstremistička organizacija i dalje deluje neometano od nadležnih organa Srbije.

Photo: Goran Necin

Na sokak nije izašla ni fašistička falanga 1389. Ovima je pre neki dan, takođe, zabranjen je ulaz u Makedoniju, kako se navodi, zbog opasnosti od narušavanja javnog reda, nacionalne bezbednosti, javnog zdravlja i međunarodnih odnosa.

Iako su pre samo nekoliko nedelja izveli bizaran perfomans ispred ulaza sedišta delegacije EU u Beogradu, odnosno ostavili avionsku kartu u jednom pravcu za Brisel koja je, kako su naveli, namenjenu šefu te delegacije Vensanu Dežeru - srbijanski klerofašisti iz Dveri nisu se oglasili, makar, saopštenjem.

 

01.11.2012.

PREDSJEDNIK POKRETA "NAŠI" NA ČELU BIBLIOTEKE

Ivan Ivanović, vršilac dužnosti

Predsednik pokreta “Naši” na čelu biblioteke

 
Photo: nasisrbija.org

Kao svojevrsni zavet u čast inicijacije pokreta Naši, Ivanović se letos po ulasku u opštinsku vlast javno obavezao da će se „i dalje boriti protiv nastupa Peščanika u tom gradu”. Slavu borbe protiv Peščanika Ivanović je opisao u knjizi „Aranđelovački slučaj Peščanik – svi smo mi Naši”. Drugo značajno obećanje sugrađanima – da Aranđelovac dobije ulicu Ratka Mladića – nije moguće ispuniti vaninstitucionalnom procedurom, no uz poverenje koje mu je ukazano imenovanjem na čelo opštinske ustanove kulture, put kroz državnu birokratiju Ivanoviću će sada biti daleko lakši

Veroučitelj i predsednik Udruženja građana „SNP Naši“ iz Aranđelovca Ivan Ivanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora gradske biblioteke „Sveti Sava”, potvrđeno je u ovoj ustanovi, uz napomenu da je za dodatne informacije o tome kada je i na osnovu čega doneta ovakva odluka nadležan osnivač – opština u kojoj vlast čini mešovito udruženje naprednjaka, socijalista, Dinkićevih ideološki ravnodušnih te dugogodišnjih finansijskih i političkih mentora aranđelovačke falange iz redova DSS Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velje Ilića, sa čije se kadrovske liste Ivanović i probio do opštinske skupštine.

U nadležnoj opštini, međutim, nije bilo voljnih da podignu slušalicu.

Udruženje građana „Naši“ osnovano je sredinom dvehiljaditih, po uzoru na istoimenu asocijaciju omladinskih paramilitarnih odreda koja deluje u Rusiji. Osim humanitarnim, aranđelovački našisti bave se i ideološkim radom sa pravoslavnom omladinom i starijim sugrađanima. „Niko nas ne plaća”, saopštio je svojevremeno Ivanović, „Skupljamo humanitarnu pomoć i štitimo srpske interese u Srbiji”. Teme su, uglavnom, slične sa onima kojima se bave ruske kolege – nasilni progon političkih neistomišljenika, opravdan brigom za nacionalne interese; nasilni progon seksualnih i rasnih/etničkih manjina, opravdan brigom za zdravlje i čistoću nacije čiji biološki opstanak ugrožavaju; promocija verskih dogmi kao platforme za političku sabornost i nacionalni preporod.

Za razliku od ruskih uzora srpski neofašisti nemaju zajedničkog oca, već niz manje-više nedoraslih staratelja regrutovanih uglavnom iz jeftine patriotske publicistike, sa fudbalskih stadiona i opštinskih stranačkih odbora. Tek će u retkim prilikama u protekloj deceniji, posebno u vreme Koštuničinog mandata te pomirenja demokrata i socijalista, ti karikaturalni likovi ostaviti trag do ponekog ministarskog kabineta i profesorske katedre u prestonici, sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao ključnim ideološkim fikserom.

Photo: SNP Naši
Imamo mnoge prijatelje”, odgovor je koji je Ivanović često davao medijima u toj početnoj, blagotvorno opskurnoj fazi rada. Među mnogobrojnim prijateljima Naših nalazi se i advokat odbrane Radovana Karadžića, Goran Petronijević, po svoj prilici zaslužan za dugogodišnje izvrgavanje pravde u vezi sa pokušajem zabrane ultradesničarskih organizacija, među kojima je i udruženje aranđelovačkog veroučitelja – sa promenom naziva, spajanja i ukidanja pojedinih organizacija, sve do otkrića da je SNP Naše nemoguće zabraniti jer nisu formalno ni registrovani.

 

Sazrevanje nove generacije kadrova odgajanih u mraku obznanio je Ivanović februara ove godine, na skupu u centru Beograda organizovanom „za slobodan Kosmet”, kada je obećao da će svako ko bude izgovorio da su Kosovo i Metohija nezavisni ostati bez glave.

Kao svojevrsni zavet u čast inicijacije pokreta Naši, Ivanović se letos po ulasku u opštinsku vlast javno obavezao da će se „i dalje boriti protiv nastupa Peščanika u tom gradu”. Slavu borbe protiv Peščanika Ivanović je opisao u knjizi „Aranđelovački slučaj Peščanik – svi smo mi Naši”.

Drugo značajno obećanje sugrađanima – da Aranđelovac dobije ulicu Ratka Mladića – nije moguće ispuniti vaninstitucionalnom procedurom, no uz poverenje koje mu je ukazano imenovanjem na čelo opštinske ustanove kulture, put kroz državnu birokratiju Ivanoviću će sada biti daleko lakši.

Osvit je to novog doba za članove biblioteka.

 

01.11.2012.

MITSKO I NEBESKO, SRPSKA JE REALNOST!

Đorđe M. Srbulović, javni istoričar

Mitsko i nebesko, srpska je realnost!

 
Osvetnici Kosova: Blagosiljanje na barikadama u balvanskom mitu
Osvetnici Kosova: Blagosiljanje na barikadama u balvanskom mitu
Photo: Stock

Na tribini pod naslovom „Kuda ide Srbija / Srbi i Srbija sto godina posle Kumanova“, koju su u Novom Sadu organizovali  Srpski narodni pokret „Svetozar Miletić“ i Nova Srpska Fašistička Misao (NSFM), ničim izazvan pojavio se samozvani istoričar Đorđe M. Srbulović da svojim govorom Srbe probudi iz letargije i podseti ih da je Kosovo osvećeno... Priceless!

Ideološki neprijatelj: Turske sarmice od vinove loze, nepodobne za Srbe
Photo: Stock
SRBULOVIĆ, IZNEBUHA
: Negde baš u ovaj sat, na današnji dan, a pre tačno sto godina, u Carigradu, koji je već vekovima bio Istambul, a nikad nije prestao da bude Carigrad, započelo je veliko slavlje sa vatrometom i uz učešće više desetina hiljada ljudi. Slavila se pobeda turskog oružja, veličala se islamska vera kao jedina prava, jer je i ovaj put, kao i nebrojeno puta do tada, odnela pobedu nad krstom i to pravoslavnim. Naime, na Portu je stigao telegram Zeki-paše od Halepa, komandanta Vardarske, zapadne armije kojim izveštava da je Turska uspela da u borbi porazi Srbe i da će koliko sutra ujutru samo dotući ostatke vojske u rasulu.

 

BEŽANIJA I RASULO S PRVIM ZRACIMA SUNCA: Zeki paša je, međutim, video ono što je mislio da je istina. O ljudima koji žive u vlastitim slikama-zabludama, Hamvaš piše da žive u majama, a mi kažemo: Šta se zamajavaš, ili nemoj da me zamajavaš. Situacija je, međutim, bila potpuno drugačija: Turska zapadna armija, (ali i istočna, trakijska – koju je predvodio Ali-Riza paša), ne samo da nisu pobedile, već su prvi dan bitke završile neuspehom. Svi njihovi napori, a uspelo im je da iznenade Srbe koji su ih očekivali tek na Ovčem-polju, zatim Srbi uopšte nisu imali komunikaciju sa vlastitim vrhovnim štabom, ali ni komunikaciju između armija, dakle, svi turski naleti i napadi bili su odbijeni. Sutradan, 24 oktobra, turskoj vojsci se desilo ono što je Zeki paša rekao da će se desiti Srbima: vojska im se još isto veče i tokom noći počela rasipati i povlačiti, a sa prvim zracima Sunca povlačenje se pretvorilo u bežaniju i rasulo. Još kad su Srbi pripucali...

ODUŠEVLJENJE ZA RAT: Ali, tada ni mnogo jače sile ne bi mogle da pobede Srbe. Nikada se u istoriji našeg naroda nije desili takvo jedinstvo: krune, crkve, vojske, naroda, političkih stranaka, nepismenih i akademika, svih i nikada kao tada nije postojalo toliko oduševljenje za rat. Nije bio problem kako mobilisati ljude, već kako prekobrojnima objasniti da ne treba da idu u rat, jer nema toliko opreme i naoružanja, a oni su u civilnim odelima i peške išli za vojskom, jer je bila najveća sramota da se vrate kućama u svoja sela i varoši, gde bi im se smejali, jer su samo žene, deca i baš stari ostali.

Istorija ne laže: Srbulović na osmatračnici (desno, gore)
Photo: illyria.proboards.com
KAO OMAĐIJANI, PONAVLJALI KOSOVO, KOSOVO, KOSOVO
: Srbi žive od mitova i na mitovima, naša istorija nije racionalna, kad god smo pokušali da budemo racionalni i pragmatični, gubili smo prvo sebe, a potom i bitke. Kad god bi izlazili iz arhetipa, kad bi krenuli u modernizaciju u osavremenjavanje, prerastali bi u svoju suprotnost. I ovde se desilo to isto: nije reč samo o pukoj osveti: Kumanovo za Kosovo, jeste i o tome, ali ne samo o tome. Ovde je reč o Svetoj Zemlji koja je obesvećena i koja se osvećuje, vraća u kult, postajući ponovo zemaljski odraz Nebeske Srbije. U Prvom balkanskom ratu, zabeležili su strani novinari, pre svih francuski, „ceo narod: kralj, vojska, crkva, svi, stalno su, kao omađijani, ponavljali Kosovo, Kosovo, Kosovo...“ i tako išli napred, iza palih nastupali su redovi novih, brojnija, bolje opremljena, taktički savremenija turska vojska nije mogla da sruši taj zid koji je bivao sve bliži i na kraju počeo da se ruši na nju.

 

HIPNOTISANA GOMILA: Formacijski, srpska vojska je bila podeljena u tri armije: Druga, pod komandom tada đenerala Stepe, bila je na istočnom bugarskom frontu i trebalo je da sa bugarskim snagama pripomogne Prvoj armiji, kojoj je na čelu bio prestolonaslednik Aleksandar. Treća srpska armija, pod komandom đenerala Bože Jankovića, išla je preko Rasa i Sandžaka i izbila na Kosovo. Glavnina turske vojske se očekivala na Ovčem polju, ne kod Kumanova, tako da su Turci u potpunosti iznenadili Srbe. Vidljivost je bila jako niska, spustila se magla, srpska izvidnica nije dobro obavila posao, veza sa komandom u Nišu je bila prekinuta. Kompletnu zapadnu tursku armiju, pobedila je Prva srpska armija, pa i to ne cela, već samo njen najugroženiji deo: centralni i jedno krilo, odnosno: najveći teret bitke podnela je Dunavska divizija Prve armije.

Samo za Srbulovića: Pozdrav iz Turske
PHOTO/EPA:TOLGA BOZOGLU
ISTA META, ISTO ODSTOJANJE
: Protiv Srbije bili su svi koji su protiv nje i danas: Austro-Ugarska i Turska (dakle i dojučerašnja braća sa prostora bivše Jugoslavije), Engleska, kao i uvek što je, Nemačka, Francuska. Uz Srbiju je bila Rusija, ali ni ona nije mogla protiv svih, pa je pokušavala da umiri Srbiju, plašeći se da će je ostatak Evrope zgromiti. Ruska diplomatija je uspela da evropske zemlje drži neutralnim, pa, kada je rat počeo, one su samo besno siktale, a kad je završen, najmoćnije države starog kontinenta su se ponašale tako, kao da su one, a ne Turci izgubili rat.

 

PROKLETA EVROPSKA RAVNODUŠNOST: Kako je, uopšte i zašto do rata došlo? Decenijama su Turci sprovodili strahotna nasilja nad hrišćanskim življem u Staroj i Južnoj Srbiji, potpomogani od Arbanasa i arbanškog bašibozluka. U evropskom delu Turske bilo je oko 6 miliona stanovnika, od toga 3,5 miliona hrišćana: najviše Srba, potom Grka i Bugara. Na njihovo stradanje je ta Evropa ostala ravnodušna, a prigovori, žalbe, molbe i preklinjanja balkanskih država da evropske države iskoriste svoj uticaj za poboljšanje elementarnih uslova života hrišćanskog, pravoslavnog življa, nisu urodili plodom. Naprotiv, pod vidom „mirnog rešavanja“ problema, Turcima je slata neskrivena poruka da nastave sa nasiljem. Što molili – Boga domolili! Ništa se od tada, osim nas, nije promenilo. Negde smo se pogubili i poslednji je čas da dođemo sebi, dok još imamo kome.

Perika ili propast: Kozak na Kosovu
Photo: Stock
OSAM JUNAČKIH RANA
: Želim na kraju da vas podsetim na neke ličnosti iz bajki i mitova i neke izmišljene događaje, koje ste svi dobro znali, ali ste zaboravili. U prelomnim trenucima bitke, ostaci 7 puka Dunavske divizije branili su položaje na Srtevici. Petnaest oficira, bilo je sve što je ostalo od puka. Tada je pao i komandant, potpukovnik Glišić. Major Vojislav Nikolajević vide kad je potpukovnik pao. Izvuče sablju, polete napred i viknu „Juriš!“. Čudo se dogodilo: red po red korpus turske vojske bio je zbrisan. Major Nikolajević sa rukom koju nije mogao da pomeri, sa ranom na leđima koja je zjapila, pogođen je sa još dva zrna šrapnela, a jedna granata mu je raznela plećku. Jurišao je napred, pogodila su ga još dva metka, pa još jedan u slabinu. Pao je pošto mu je noga slomljena, ali turski otpor je slomljen. Major Vojislav Nikolajević sa osam rana, držeći sablju i srpski barjak prelomio je ishod borbe na Srtevici. Rođen je u Beogradu, na Terazijama, gde je i odrastao. Oporavio se, oženio i u 50 godini dobio ćerku. Otišao je u rat 1941, pao u zarobljeništvo i u logoru proveo 4 godine. Umro je u Osnabriku, gde je i sahranjen zajedno sa drugim srpskim vojnicima u grobnici koja nosi njegovo ime. O njemu je pisala sva tadašnja evropska štampa, bio je hvaljen i veličan kao antički bog. Danas zaboravljen, bio je uzor celokupnom tadašnjem svetu, o njemu su pisali svi vodeći svetski, kao i srpski mediji.

 

HALLOWEEN KOZACI: Srpske novine iz oktobra 1912 pišu da je u Beograd stiglo 80 kozaka. Arnauti imaju takav strah od Moskviča da kad čuju da su u blizini, nije ih moguće zaustaviti sve do Jadranskog mora. Rusi su se javljali u dobrovoljce, poslata je i ogromna pomoć u sanitetskoj opremi i materijalu, carska Rusija je tada bila svim snagama uz Srbiju.

VOJNI TRUBAČ FROM LESKOVAC: Ahmed Ademović, Ciganin iz Leskovca, bio je srpski vojni trubač. U jeku borbi drugog dana bitke, neopaženo se uvukao u turske redove i odsvirao turski znak trubom za povlačenje. Potom se prebacio na srpsku stranu i odsvirao srpski znak za juriš. Turci su krenuli u bežaniju, Srbi za njima. Za ovaj poduhvat Ahmed je dobio Karađorđevu zvezdu. Orden nikad nije skinuo, a tokom Drugog rata Nemci su mu streljali dva sina. Umro je 1965, u kućerku svog sinovca, u Cigan-mali u Leskovcu, kao uboga sirotinja.

Sledbenik Milana Rakića: Poezija u pokretu
MILAN RAKIĆ, ČETNIK POČETNIK
: Prošavši kroz Prištinu jedinica četnika dobrovoljaca vojvode Vuka uputila se ka Gračanici. Ušavši u portu, skinuli su kape i postrojili se. Iz reda je izašao četnik – dobrovoljac, diplomata i pesnik, Milan Rakić i izgovorio svoju pesmu Na Gazimestanu. Svi ti vojnici, četnici, dobrovoljci, ratnici, plakali su. Te večeri, Rakić je poslao pismo svojoj ženi sa samo jednom rečenicom: Kosovo je osvećeno!

 

JEDINA JE STVARNOST – MITSKA STVARNOST: Beogradsko groblje, 1. novembar 1912. Ljubomir Kovačević, velikan srpske nauke, profesor univerziteta, sekretar Srpske kraljevske akademije, telo svog poginulog sina jedinca doneo je sa fronta u Beograd i predaje ga zemlji. Na sahrani je sav viđeni Beograd: ministri, profesori, oficirski kor, elita! Oproštajni govor jedincu drži otac: „Sine, idi mirno, jer si svoj dug otadžbini ispunio. Sine, ja ne plačem, ja se ponosim Tobom. Ti si bio sa vitezovima koji su posle vekova stradanja došli da svojom smrću spasu živote miliona drugih. Idi spokojno pred presto Večnoga i kaži radosno Lazaru i Dušanu, kaži svim kosovskim mučenicima, da je Kosovo osvećeno!“ Svi su plakali sem Ljubomira Kovačevića. On je preživeo rat, ali nije stvaranje Jugoslavije. Umro je 2 decembra 1918. Bilo je to davno, kad je Beograd bio srpska prestonica, srpski akademici istinska narodna elita, zemaljska i Nebeska Srbija jedno, a srpski narod živeo svoju jedinu stvarnost i istoriju - mitsku.

PROKLETSTVO USTAVA: Bilo je to davno, kad je severno od Dunava i Save i bila Prečanska Srbija, a ne autonomna pokrajina.

NE PRIZNAJEM REALNOST: I, kad vas podsetim na sve ove priče koje znate, ali ste ih zaboravili, jer vas zamajavaju drugim, nebitnim stvarima i pričaju o realnosti, kao da druga realnost, sem mitske i nebeske postoji za nas Srbe, i vi i ja smo svesni, znamo i osećamo da Kosovo nikad nećemo predati, niti moći da izgubimo. Samo treba da dođemo sebi. Slava osvetnicima Kosova!

 

01.11.2012.

GENOCID NE MOŽE BITI LEGITIMNO SREDSTVO OSTVARIVANjA VEĆINE

Genocid ne može biti legitimno sredstvo ostvarivanja većine

Nastavljamo tamo gdje su stali naši očevi

 
Photo: gfx.nrk.no

Koordinator kampanje "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić uputio je javni proglas. U tekstu koji je Fena ekskluzivno objavila, Suljagić najavljuje formiranje Koalicije civilnog društva "Prvi mart" koja će se baviti registracijom građana da bi svi građani Bosne i Hercegovine koji to hoće na predstojećim opštim izborima 2014. glasali tamo gdje su 1. marta 1992. godine glasali na referendumu za nezavisnost države. Suljagić najavljuje i inicijativu koju će uputiti svim strankama koje ne poriču genocid, da formiraju zajedničku, multietničku listu za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Republike Srpske. Tekst objavljujemo u cijelosti

Petog jula 2004. godine iz usamljenog, plitkog i navrat-nanos iskopanog groba ekshumiran je moj otac Suljo Suljagić. Neposredno prije nego što će ekshumacija započeti svratio sam kod djeda: šutio je. Bio je protiv toga i odbio je poći sa mnom. Tog dana sam vidio da je djed gotovo uništena tvrđava čiji zapovjednik odbija priznati poraz, iako su svi njegovi vojnici pali, a zastava na jarbolu postala parče krpe. Usamljen, bez iluzija, prestao je boraviti u ovom svijetu i dok je njegova ranija povučenost bila bijeg od ljudi, sada je bio čovjek djetinjasto predat banalnosti. Donekle sam mu zavidio jer je svoju banalnost izabrao. Moj djed, moj đedo, Demir Suljagić umro je u februaru 2011. godine i pridružio se svojoj dvojici sinova i kćerci koje je prije vremena ispratio u grob.

Na kući u kojoj je proveo svoje posljednje dane, podignutoj na mjestu one kuće u kojoj sam se rodio i odrastao danas je ponovo podignuta zastava. I u doslovnom i u prenesenom značenju. Doslovno, jer na ulazu u kuću je na zid zakucana zastava Republike Bosne i Hercegovine koju sam na početku kampanje 'Glasaću za Srebrenicu' kupio u Memićima s namjerom da se na nju poslije kampanje potpišu svi koji su u tome učestvovali – jer sam, naime, znao da ćemo pobijediti – sve dok nisam shvatio da se na zastavu ne potpisuje, nego se pred njom i u nju zaklinje. U prenesenom značenju, jer se u tom dijelu sela koji je doslovno zatrven već u maju 1992. godine, prvi put nakon dvadeset godina čuo smijeh. Katastarska čestica Bokavac, mjesna zajednica Voljavica, opština Bratunac, Bosna i Hercegovina.

Volja i ambicija

Nakon lokalnih izbora jasno je da je Srebrenica mjesto gdje je skupina studenata, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih vojnika koji su radili na registraciji demonstrirala da je lamentiranje kako je Dejtonski sporazum uništio mogućnost izgradnje države samo jeftin izgovor za lijenost i masovnu pljačku. Moguće je ako u to vjerujemo i na tome radimo. Hiljade naših sugrađana pokazali su volju i ambiciju da danas podnesu žrtvu da bi njihovi potomci imali korist za pet, deset ili pedeset godina, sigurnost u vlastiti izbor i krajnji ishod i dosljednost izboru koji su načinili. Imanje države zahtijeva konstantnu nesanicu i budnost. Bezbrižni su samo oni bez države i oni koji žive u diktaturama. Mi hoćemo da budemo slobodni ljudi u svojoj državi za kakvu su neki od nas glasali prvog marta 1992. godine.

Photo: EPA/FEHIM DEMIR
Prvi korak će biti formiranje koalicije civilnog društva pod nazivom 'Prvi mart', koja će uključivati organizacije civilnog društva od istočne Bosne do Krajine, sa ciljem registracije birača za opšte izbore 2014. godine. Naš plan je da osiguramo da svi građani Bosne i Hercegovine koji to hoće na opštim izborima za nešto manje od dvije godine glasaju tamo gdje su prvog marta 1992. godine glasali na referendumu za nezavisnost države; naš cilj, da pokažemo da se protiv najtežeg zamislivog zločina, onog koji je počinjen s namjerom da nestanemo kao narod, moguće boriti na demokratski i zakonit način.

Drugo, državni zakoni instrumentalni za provođenje ove kampanje, Izborni zakon i Zakon o prebivalištu, najmanje u naredne dvije godine moraju ostati na snazi u sadašnjem obliku. Bilo kakva izmjena ovih dvaju zakona u smislu ograničavanja prava na slobodu kretanja i slobodu izbora prebivališta je jednostavno – nedopustiva i neustavna. Ministar civilnih poslova
Sredoje Nović – nota bene, Nović je bio šef Resora državne bezbjednosti u Banjoj Luci u periodu u kojem je iz tog grada protjerano više od pedeset hiljada nesrba – je već prije nekoliko mjeseci pokrenuo proceduru izmjene Zakona o prebivalištu koji bi njegovom entitetskom kolegi Stanislavu Čađi omogućio da zakonito radi ono što je nezakonito i bezuspješno činio tokom kampanje 'Glasaću za Srebrenicu' – uvodi ograničenja na slobodu kretanja. Izborni zakon mora ostati neizmijenjen i bilo kakvi ustupci u smislu mogućnosti da entiteti utiču na izborni proces ili povećanja izbornog praga predstavljaće pucanj u leđa ovoj generaciji Bosanaca i Hercegovaca koji su odlučili pokazati da neće dopustiti da za našeg života i u 21. vijeku genocid postane legitimno sredstvo ostvarivanja većine.

 

Matematika je jasna

Treći korak naše buduće kampanje biće javno zagovaranje zajedničke, multietničke liste za Republiku Srpsku na narednim opštim izborima. Matematika je vrlo jasna: sadašnji broj nesrpskih glasača u RS-u sa zajedničkom listom garantuje tri direktna mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske. Sa dodatnih osamdeset hiljada birača, to je najmanje pet direktno izabranih poslanika iz RS-a iz partija koje ne poriču genocid. Zajednička lista je, stoga, imperativ i odbijanje onih partija koje ne poriču genocid da se do kraja godine, barem principijelno, javno obavežu na formiranje zajedničke liste svrstaće ih u isti koš sa Fikretom Abdićem. Mi ćemo, kao i u slučaju Srebrenice, raditi sa onima koji prihvataju ponuđenu političku platformu i pozvati po receptu primijenjenom u Srebrenici, sve političke partije koje ne poriču genocid: SDP, SDA, SBB, SBiH, NS, HSP, NSRzB. I kao u slučaju Srebrenice, radićemo sa svima i ni za koga, osim za Bosnu i Hercegovinu.

Četvrto, usvajanje sistemskog i sveobuhvatnog Zakona o povratku u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će
zakonski biti zaštićena prava i beneficije povratnika u RS, ali i detaljno elaborirani entitetski poticaji povratnicima, povratničkim porodicama i mladim bračnim parovima.

I posljednje, ali ne i najmanje važno, regrutacija birača iz dijaspore koja je do sada pokazala sramno nisku stopu izlaznosti na izbore. Instrumentalno u regrutaciji birača iz dijaspore za opšte izbore 2014. biće Ministarstvo vanjskih poslova, koje mora osigurati da naši državljani bez poslovične opstrukcije lokalne administracije dobiju potrebnu dokumentaciju da bi bili u stanju da se registruju i glasaju poštom.

Photo: BETA
Razlika između uspješnih i neuspješnih
političkih projekata je snaga i jasnoća vizije. Ovo je naša vizija u najgrubljim crtama. Siguran sam da ćemo, kao i u slučaju Srebrenice, oko ove političke platforme izgraditi koaliciju utemeljenu na vrijednostima. U oktobru 2014. godine mi ne nastavljamo borbu koju smo započeli u Srebrenici, nego nastavljamo tamo gdje su stali naši očevi i borimo se za svoje pravo da u svojoj zemlji živimo kako su živjeli oni i njihovi očevi prije njih. To je ono što ovoj borbi daje moralnu izvjesnost. To i činjenica da oni koji su s druge strane znaju da su odgovorni za djela zbog kojih ih prezire cijeli svijet.

 

01.11.2012.

DOGOVOR SNSD-a I SDP-a RAZBIJA BiH

Reakcija LDSBiH na dogovor Lagumdžije i Dodika: Situacija je još gora

image

SARAJEVO - Činjenica da su SDP i SNSD kao nosioci nove koalicije na državnom nivou jučer pet i po sati radili na Sporazumu koji nije riješio pitanje vojne imovine i presudu "Sejdić-Finci" govori da su njihovi politički prioriteti daleko od evroatlantskih i evropskih integracija, saopćeno je iz Liberalno-demokratske stranke BiH. 

Situacija je još gora, smatraju u ovoj stranci,  kada se taj i takav dogovor desi 24 sata nakon posjete američke državne sekretarke i evropske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost.

"Lagumdžija i Dodik su ovim činom u potpunosti ignorirali, i dolazak i poruke Hillary Clinton i Catherine Ashton, i nakon ovog gesta ne treba imati dilema da su njihovi interesi isključivo posvećeni potpunoj kontroli vlasti u entitetima gdje imaju većinu. Ovaj dogovor je dakle, veoma važan da bh. javnost razbije iluzije o proevropskim stavovima i politikama i SDP-a i SNSD-a" stoji u reakciji LDS-a koju je nakon jučerašnjeg dogovora Lagumdžije i Dodika saopćio predsjednik LDS-a Amir Husarić, saopćeno je iz Pres-službe
LDSBiH.


(Vijesti.ba/Fena)

BPS: Dogovor Dodik - Lagumdžija pun loših i štetnih rješenja

image

SARAJEVO - Povodom dogovora delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine na državnom nivou, Bosanskohercegovačka patriotska stranka-Sefer Halilović (BPS) smatra da su po našu zemlju i njene građane izuzetno loša i štetna rješenja koja su SDP i SNSD dogovorili o imenovanju tužilaca i raspodjeli sredstava Elektroprenosa BiH te rješenja vezana za državne službenike.

"Mislimo da bi najpravednije bilo da se raspišu vanredni izbori za Federaciju BiH i da građani kazne stranke koje su im obećavale državu za čovjeka i bolju budućnost, a odvele su ih svojom nesposobnošću i politikanstvom u neviđenu krizu", citat je iz današnjeg saopćenja te stranke.

Ako tužioci budu imenovani prema sporazumu Dodik-Lagumdžija, to će značiti nekoliko koraka unazad u odnosu na sadašnja rješenja, s jedne strane, i s druge, bit će to direktno miješanje parlamentarne većine u izbor a samim tim i u rad tužilačkog sistema bilo kog nivoa u BiH.

"Iako ni do danas reforma bh. pravosuđa nije dala dobre rezultate, iako se vode vrlo sumnjive istrage, dogovor između delegacija SDP-a i SNSD-a te probleme ne rješava već pogoršava.

Kad su u pitanju rješenja za Elektroprenos BiH, smatramo da je raspodjela novca na entitete radi pokrivanja budžetskih rashoda umjesto u investicione projekte loš pristup i da je dijeljenje državnog novca entitetima loše za državu BiH.

Također smatramo da su loša i nepravedna rješenja vezana za državne službenike po kojima će oni koji su postavljeni na rukovodeća mjesta, prema izbornim rezultatima i stranačkim dogovorima moći vršiti personalne čistke", navodi BPS - Sefer Halilović.

Ta stranka smatra da i dosadašnja rješenja o prijemu u državnu službu nisu bila dobra jer su omogućavala nepravedno zapošljavanje preko stranačke podobnosti ali, također smatra da postignuti dogovor SDP-a i SNSD-a ne rješava ova pitanja već ih pogoršava.

(Vijesti.ba/Fena)

Predložene izmjene Izbornog zakona čin veleizdaje

imageMilorad Dodik i Zlatko Lagumdžija

............................................................

SREBRENICA - Asocijacija studenata Srebrenice saopćila je, zajedno s 23 organizacije civilnog društva, da izmjene Izbornog zakona BiH, najavljene na osnovu dogovora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predstavljaju "čin veleizdaje".

- Mi koji se svakodnevno suočavamo sa sistemskom i sistematskom diskriminacijom u Republici Srpskoj, nećemo pristati na ovaj pokušaj veleizdaje ili ga legitimirati šutnjom, saopćile su asocijacije u čijem su članstvu i majke Srebrenice te pozvale sve političke partije koje imaju poslanike u državnim i entitetskim parlamentima da spriječe izmjene izbornog zakonodavstva koje su jučer najavili lideri SNSD-a i SDP-a Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

- Mi, žrtve genocida i etničkog čišćenja počinjenog od 1992. do 1995. godine na području današnjeg entiteta Republika Srpska, osuđujemo najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će biti ozakonjen genocid, a nesrbi u tom entitetu svedeni na status roblja u vlastitoj zemlji, navodi se u saopćenju.

Naime, najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, kojima se ukida Glavni centar za brojanje i proces verifikacije na izborima iskazane volje građana delegira općinskim izbornim komisijama, integritet izbornog procesa povjerava u ruke onima koji su odgovorni za smrt naših najmilijih.

Najavljene izmjene stavljaju van zakona sadašnje Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine garantirano pravo prognanicima i interno raseljenim osobama da glasaju tamo gdje su živjeli 1991. godine.

Podsjećamo da je državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton naglasila da je to pravo prognanika i interno raseljenih jedan od ključnih indikatora uspostave istinske demokratije u našoj zemlji.

Suština demokratije je u brojanju glasova, odnosno u tome ko, gdje i pod kojom vrstom nadzora broji glasove građana.

- Ilustracije radi, ako najavljene promjene Izbornog zakona dobiju podršku većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, integritet izbornog procesa u Zvorniku bio bi povjeren njegovom sadašnjem načelniku Dragomiru Vasiću koji je u julu 1995. godine u svojstvu načelnika CSB Zvornik bio jedan od učesnika zajedničkog zločinačkog poduhvata u kojem su masovno strijeljani zarobljeni muškarci i dječaci iz enklave Srebrenica, citat je iz saopćenja Asocijacije studenata Srebrenice i još 23 organizacije.

Izmjene izbornog zakona u pravcu koji je izrekao Milorad Dodik obesmišljavaju ustavna načela slobode kretanja i slobode izbora prebivališta, odnosno jednom za svagda, režimu koji je do sada uložio milionske svote u negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, doslovno u naslijeđe ostavlja 49 posto teritorije države Bosne i Hercegovine, saopćeno je također.


(Vijesti.ba/Fena)

 

 

01.11.2012.

PROF. DR. USTAVNOG PRAVA KASIM TRNKA: DOGOVOR SNSD-a I SDP-a NUDI KATASTROFALNO RJEŠENjE

Trnka: Dogovor SNSD-SDP nudi katastrofalna rješenja

image

Kasim Trnka

..............................................................

SARAJEVO - Dogovor lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije prema mišljenju prof. dr. Kasima Trnke, uglednog profesora ustavnog prava i bivšeg savjetnika prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, duboko zadire u ustavno uređenje države.

"Moram priznati da su predložena rješenja veliki korak unazad u odnosnu na ona demokratska rješenja koja su mukotrpno, uz pomoć međunarodne zajednice, postignuta u BiH. Tu, prije svega, mislim na način imenovanja tužioca na svim nivoima u BiH i preložene izmjene Izbornog zakona BiH. Te dvije stvari, po mome mišljenju, su zaista retrogradna rješenja. Ne vjerujem da bi se mogla stvoriti neka parlamentarna većina koja bi išla protiv negativnih mišljenja stručne, ali i šire javnosti u BiH, odnosno glasala za ova rješenja", kazao je Trnka za agenciju Anadolija (AA).
 
Posebno delikatnim smatra predložena rješenja u smislu ograničenja ovlasti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.
 
"Do sada je VSTV vršilo imenovanja i eventualna razrješenja svih sudija i tužilaca na prostoru cijele BiH. Sada bi tužioce, navodno na prijedlog VSTV, imenovali parlamenti na državnom, entitetskom i nižim nivoima. To, zapravo, znači da bi učešće VSTV-a bilo svedeno na jedan formalistički dio posla da utvrde ko formalno ispunjava uslove. Jer, dogovor ne predviđa da bi stav VSTV uopće bio obavezujući. To znači da se izbor sada prepušta politici da imenuje tužioce. Drugim riječima, to znači da će tužioci biti pod direktnom političkim kontrolom vladajućih stranaka koji čine parlamentarnu većinu", ističe Trnka.
 
Prema njegovom mišljenju, politika će moći vršiti pritiske na tužioce da procesuiraju, odnosno ne procesuiraju određene ličnosti i pojave.
 
"To je najbolji način da se nastavi već prisutna opasna veza između kriminalnog miljea i grupa u izvršnoj vlasti i političkom strankama u parlamentarnoj većini. Na kraju, prve reakcije institucija međunarodne zajednice govore daje to nedopustivo i da nije u skladu s evropskim standardima. Vidjeli smo da se pozivaju na iskustva Hrvatske i drugih zemalja. To je takav argument da izgleda smiješno da se na to pozivaju ozbiljni ljudi. U Hrvatskoj samo glavnog državnog tužioca bira Sabor, a sve ostale tužioce bira nezavisno tijelo. To, dakle, nije primjer Hrvatske. Riječ je o obmanjivanju javnosti", pojašnjava Trnka.
 
Naglašava da je riječ o katastrofalnim rješenjima sa "stanovišta rušenja onog do čega se mukotrpno došlo".
 
Komentirajući predložene izmjene Izbornog zakona BiH kaže da se, također, radi o velikom koraku unazad.
 
"Do sada smo postigli bar tu demokratsku dimeziju da građani na izborima unutar jednog prijedlog, jedne stranke, mogu izdvojiti svoje favorite.  Time javnost kontroliše  lidere stranaka oko sastavljanja listi kandidata. To znači da će lideri sada sami utvrđivati liste, a građani neće imati nikakvog utjecaja na to. Ići će se po principu - uzmi ili ostavi. Prihvati ili odbij stranku, a nije te briga ko će ući u parlamente jer mi to određujemo. Druga stvar, prijedlog da prebrojavanje glasova na izborima vrši na nivou općina je najgore moguće rješenje! Ovi zadnji izbori su pokazali da je bilo jako puno manipulacija, pa i kriminalnih radnji na lokalnom nivou", konstatira Trnka.
 
Podsjetio je da je još uvijek u parlamentarnoj proceduri prijedlog iz Republike Srpske da o ukidanju pravosudnih instituciji na razini države.
 
"Kada je međunarodna zajednica pokazala da to neće i ne može proći u Parlamentu BiH, iz RS su odlučili da idu drugim putem, odnosno da obijaju kamen po kamen izgrađene zgrade pravosuđa u BiH. Dok BiH vapi za unaprjeđenjem tog sistema na razini države, ovo su pokušaji da se sve vrati u ingerencije entiteta, odnosno ingerencije politike. A da građani i demokratske institucije budu potpuno marginalizirani", podvukao je Trnka.

(Vijesti.ba/AA)

 

01.11.2012.

SPORAZUM SNSD-a I SDP-a, KORAK UNAZAD

Sporazum SNSD-SDP korak unazad

image

SARAJEVO - Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju sporazum SNSD-SDP, sklopljen između lidera ovih stranaka, s obzirom da velika većina previđenih rješenja udaljava BiH od ispunjavanja uslova neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU i predstavlja korak unazad u odnosu na trenutno stanje, navodi se u saopćenju koje potpisuje 17 organizacija.

"Umjesto riješavanja pitanja, koje su se politički lideri obavezali ispuniti u okviru mape pute usaglašene sa EU, ovakvim sporazumom se predlažu rješenja koja će rezultate znatnog broja reformskih relativizovati ili čak poništiti, stoji u saopćenju.

Organizacije civilnog društva navode da je sa aspekta dostignutih demokratskih standarda, izmjene Izbornog zakona kojima se ponovo uvode zatvorene izborne liste, a prebrojavanje glasova obavlja samo u opštinskim komisijama, smatramo nedopustivim. Na ovaj način se ograničava postojeća sloboda izbora građanima/kama, a dodatno jačaju pozicije rukovodstava politčkih partija, te otvara prostor za manipulacije izbornim rezultatima i poništavanje demokratske volje glasača/ica.

"Strukturni dijalog o pravosuđu između BiH i EU, a ne vaninstitucionalni sastanci stranačkih lidera, mora predstavljati okvir za rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava bh. pravosuđe. Predložena riješenja, kojima se mijenja postojeći način izbora sudija i tužilaca i u proceduru izbora uvode entitetski parlamenti, predstavlja korak nazad u reformi pravosuđa. U situaciji kada su politčki pritisci na rad pravosudnih institucija svakodnevni, usvajanjem ovakvih riješenja oni bi bili praktično institucionalizovani", navodi se u saopćenju.

Pedložena rješenja izmjena Zakona o državnim službenicima, kojima se proširuje broj pozicija na kojima će biti vršena politička imenovanja u državnoj službi, također ide u pravcu politizacije državne uprave, umjesto njenog profesionalnog jačanja i razvoja.

Pored navedenih, brojna druga rješenja koja su na netransparentan način dogovorena između SNSD-a i SDP-a, visoko su problematična sa stanovišta vladavine prava i demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini. Dodatno je zabrinjavajuće što se unaprijed najavljuje njihovo usvajanje po hitnom postupku i bez mogućnosti podnošenja amandmana od strane zastupnika/ca građana/ki u državnom parlamentu, što je još jedan udar na demokratiju od strane ovih stranaka i njihovih lidera. Stoga ovaj sporazum, čija realizacija može dovesti do nesagledivih i nepovratnih štetnih posljedica, smatramo izrazom potpunog odsustva političke odgovornosti i odgovornosti političkih partija prema građanima/kama.

Organizacije potpisnice:

Transparency International
Centri civilnih inicijativa
UG Zašto ne
Evropski istraživački centar
Fondacija za kreativni razvoj
UG Oštra nula
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA
Inicijativa mladih za ljudska prava
Sarajevski otvoreni centar
Forum građana Tuzla
Euro Rom
OP Revolt
Pravni institut u BiH
Koalicija 143
Fondacija CURE
Fondacija EKIPA
Centar za zastupanje građanskih interesa

(Vijesti.ba)

Predložene izmjene Izbornog zakona čin veleizdaje

imageZlatko Lagumdžija i Milorad Dodik

SREBRENICA - Mi, žrtve genocida i etničkog čišćenja počinjenog u periodu od 1992. do 1995. godine na području današnjeg entiteta Republika Srpska osuđujemo najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će biti ozakonjen genocid, a ne-Srbi u tom entitetu svedeni na status roblja u vlastitoj zemlji.

Naime, najavljene izmjene Izbornog zakona kojima se ukida Glavni centar za brojanje i proces verifikacije na izborima iskazane volje građana delegira Općinskim izbornim komisija integritet izbornog procesa povjerava u ruke onih koji su odgovorni za smrt naših najmilijih.

Najavljene izmjene Izbornog zakona stavljaju van zakona sadašnje Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine garantirano pravo prognanicima i interno raseljenim osobama da glasaju tamo gdje su živjeli 1991. godine. Podsjećamo da je u svojoj posljednjoj posjeti Bosni i Hercegovini, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Hillary Clinton naglasila kako je to pravo prognanika i interno raseljenih jedan od ključnih indikatora uspostave istinske demokratije u našoj zemlji.

Suština demokratije je u brojanju glasova, odnosno u tome ko, gdje i pod kojom vrstom nadzora broji glasove građana. Ilustracije radi, ukoliko najavljene promjene Izbornog zakona dobiju podršku većine u Parlamentarnoj Skupštini BiH, integritet izbornog procesa u Zvorniku bio bi povjeren njegovom sadašnjem načelniku, Dragomiru Vasiću koji je u julu 1995. godine, u svojstvu načelnika CSB Zvornik bio jedan od učesnika zajedničkog zločinačkog poduhvata u kojem su masovno strijeljani zarobljeni muškarci i dječaci iz enklave Srebrenica.
Izmjene izbornog zakona u pravcu najava koje je izrekao Milorad Dodik obesmišljavaju ustavna načela slobode kretanja i slobode izbora prebivališta, odnosno jednom za svagda režimu koji je do sada uložio milionske svote u negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, doslovno u nasljeđe ostavlja 49 posto teritorije države Bosne i Hercegovine.

Mi, koji se svakodnevno suočavamo sa sistemskom i sistematskom diskriminacijom u Republici Srpskoj nećemo pristati na ovaj pokušaj veleizdaje ili ga legitimirati šutnjom. Na koncu, pozivamo sve političke partije koje imaju poslanike u državnim i entitetskim parlamentima da iskoriste sve demokratske metode koje imaju na raspolaganju – uključujući i bojkot rada zakonodavne vlasti – da spriječe provođenje izmjena Izbornog zakona koje su jučer postigli Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

POTPISNICI:
1.    Asocijacija studenata Srebrenice
2.    NVO „Srebreničke majke“
3.    NVO „Žene Srebrenice“
4.    NVO „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“
5.    Organizacija RVI Srebrenica
6.    NVO Patriotska liga Srebrenica
7.    NVO Omladinski centar Sućeska - Srebrenica
8.    NVO Sjaj Srebrenica- Srebrenica
9.    Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Srebrenica
10.    Organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan Srebrenica
11.    Organizacije demobilisanih boraca opštine Srebrenica
12.    Udruženje studenata srednjeg Podrinja - Tuzla
13.    Udruženje mladih „Bogumil“ Konjević Polje Bratunac
14.    Udruženja logoraša Prijedor 92 
15.    Udruženja Prijedorčanki ''Izvor'' Prijedor
16.    Udruženje Ćuprija Višegrad
17.    Udruženje „Žena-žrtva rata“
18.    BZK Preporod Zvornik
19.    Udruženje za održivi povratak u Podrinje – Zvornik
20.    Savez logoraša FBiH
21.    Udruženje demobilisanih boraca FBiH
22.    Udruženje prvoboraca-patriota FBiH
23.    Udruženje preživjelih marš smrti 1995
24.    Udruženje logoraša Kozarac

(Vijesti.ba)

Politika u BiH stočna pijaca na kojoj se trguje našim životima

imageGradimir Gojer

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je sinoć doživjela sumrak, rečeno je danas na pres-konferenciji Stranke za BiH u Sarajevu na kojoj su predstavnici te stranke prokomentirali jučerašnji sastanak delegacija SDP-a BiH i SNSD-a.

"Očigledno, Zlatko Lagumdžija je sinoć dao sve, on je sinoć dao sve što je Dodik zahtijevao od njega za poziciju ministra vanjskih poslova i ostanak SDP-a u vlasti", kazao je generalni sekretar Stranke Salem Halilović, podsjećajući na nedavnu izjavu poslanika SNSD-a Milorada Živkovića u parlamentu BiH koji je kazao da je njihov partner onaj ko ponudi više.

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer je kazao da se trenutno politički život u državi BiH pretvorio u klasičnu "marvenu pijacu".

"Radi se o stočnoj pijaci na kojoj se trguje na najniži mogući način. Banknote su, nažalost, naši životi", kazao je Gojer.

Po njegovim riječima, radi jedne ministarske fotelje žrtvuje se cijela jedna država, žrtvuju se narodi države BiH.

"Radi jedne ministarske fotelje praktično je stavljena na kocku cjelokupna europska i euroatlantska budućnost države BiH", kazao je Gojer.

Govoreći o medijima, istaknuo je da je sloboda medija nešto po čemu se jedna država karakterizira u svom civilizacijskom kodu.

"Civilizacijski kod države BiH ozbiljno je ugrožen, prije svega zbog toga što dvije socijaldemokratske stranke u dva entiteta udaraju direktno na slobodu medija kao takvu. Više nemamo slobodne medije, u državi BiH imamo 90 odsto kontroliranih ili da budem vrlo precizan oktroiranih medija", ustvrdio je Gojer.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je istaknuo da nema prijenosa ustavnih ovlasti Bosne i Hercegovine na entitete.

"To ne dozvoljava ni međunarodna zajednica. Ono što je od države BiH neće se prenositi na nivo entiteta", kazao je Jerlagić.

Govoreći o dogovorenim izmjenama Izbornog zakona na sastanku Lagumdžije i Dodika, Jerlagić je rekao da je to direktni "nož u leđa" CIK-u BiH, još jednoj državnoj ustanovi, "da se svodi nivo na općinsko ili lokalno brojanje".

"Možemo samo zamisliti kakav će nastati haos i krađa glasova u tim prebrojavanjima kad budu na tom nivou. Stranka za BiH će se boriti protiv toga svim političkim sredstvima da ne dođe do derogacije još jedne institucije na državnom nivou, a to je CIKBiH", kazao je Jerlagić.

Kada su u pitanju "zatvorene liste", smatra da je to još jedan šamar građanima BiH da ne mogu izraziti svoje demokratsko pravo da glasaju za pojedince koji su na listama nego da taj mandat sebi uzimaju političke partije i da one postavljaju podobne, a ne one koje bi željeli građani vidjeti na svim nivoima.

"Za nas je ovaj napad na VSTV direktni udar na državu BiH, direktni udar na jedan od tri stuba svake države, neovisno sudstvo i tužilaštvo, i upravo tim činom takvog dogovora smatramo da je to izdaja BiH i još jedno narušavanje države BiH", kazao je Jerlagić.

Govoreći o Elektroprenosu BiH, kazao je da se Elektroprenos "koči" već pet-šest godina.

"Dodik i Lagumdžija donose odluku da uzmu 100 miliona KM iz te kompanije, a to je investicijski novac Elektroprenosa. To je direktno podrivanje Elektroprenosa, a rekao bih i države BiH", kazao je Jerlagić.

Kažu, dodao je, da će se 156 miliona investirati u projekte u Elektroprenosu.

"Tamo treba mnogo više nego tih 156 miliona i ko nam daje garanciju da Dodik opet neće zakočiti i taj investicijski ciklus u Elektroprenosu", kazao je on.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Sejfudin Hodžić je kazao da je zabrinjavajuće da jučer ovako važan sastanak dviju političkih stranaka nije imao za prioritet razmatranje ponude koja rijetko dolazi s tako visokog nivoa, iz SAD-a, ponude koju je Hillary Clinton izrekla da će se lično zauzeti da BiH dobije MAP u NATO-u u decembru ukoliko ispunimo preostali uvjet.

"To je uvjet koji je NATO davno postavio da se državna imovina koja je potrebna za buduće funkcioniranje Oružanih snaga uknjiži na državu BiH. Dakle, 63 lokacije koje su potrebne Oružanim snagama treba uknjižiti na državu BiH i samim tim ona će se lično založiti u decembru da BiH dobije MAP u NATO-u", kazao je Hodžić, dodajući da je NATO od ključne važnosti za stabilnost, sigurnost i ekonomski prosperitet.

(Vijesti.ba/Fena)

Zbog očuvanja vlasti, praznih i bezvrijednih fotelja prodaje se država!

imageSulejman Tihić

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da sinoćnji dogovor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) o budućnoj saradnji predstavlja dogovor o "razgradnji  Bosne i Hercegovine", te da vodi procesu stvaranja "unije entiteta u Bosni i Hercegovine". To je, veli, davnašnji cilj određenih politika iz RS-a.

"Zbog očuvanja vlasti, praznih i bezvrijednih fotelja prodaje se država! To je jedna iracionalna i nerazumna politika, kao što je nerazumno sve što radi gospodin Lagumdžija od 2010. godine. Začuđujuća ja ova slijepa poslušnost cijele stranačke strukture u SDP-u. Uostalom, svi koji su drugačije mislili, njih više nema. Ostali su slijepi poslušnici", tvrdi Tihić za AA.
 
Dodik i Lagumdžija su jučer tokom sedmosatnih razgovora u Sarajevu dogovorili niz političkih i ekonomskih rješenja za BiH. Kako izvještavaju domaći mediji većina rješenja odnosi se na prebacivanje nadležnosti sa države na niže razine vlasti, prvenstveno entitete.
 
Tihić dodaje da je SDP skupo, na štetu države BiH, kupio ostanak na vlasti.
 
"Sva rješenja u BiH, od Dejtona do danas, do ovoga sporazuma išla su u pravcu jačanja države, prijenosa nadležnosti sa entiteta na državu, u većem ili manjem obimu. Prvi puta imamo proces dezintegracije države, i prijenosa nadležnosti sa države na entitete, te procese odustajanja od reformi koje smo teškom mukom  proveli. To su reforme koje su često puta bile uvjet za potpisivanje određenih sporazum BiH kada je u pitanju put ka EU i NATO", rekao je Tihić.
 
Prema dogovoru Dodik-Lagumndžija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine treba korigirati tako da konkursnu proceduru za glavne tužioce i zamjenike provodi ta institucija. No, glavne tužioce će imenovati zakonodavna tijela  po prijedlogu državnih vlada, odnosno Vijeća ministara BiH, a s liste kandidata koju predloži VSTV.
 
"Dogovori oko pravosuđa predstavljaju direktan atak na državu, vladavinu prava i borbu protiv  kriminala s ciljem da se tužilaštva stave pod političku kontrolu  i utjecaj, odnosno  da se zaštite svoji kriminalci i svoj kriminal. Posebno kada imamo u vidu značaj tužilačke funkcije u kaznenom sudskom postupak. Jer, tužilac pokreće postupak, on predlaže pritvor, određuje težu ili blažu pravnu kvalifikaciju, izvodi dokaze, može se žaliti ili odustati od nekog postupka", kaže Tihić.
 
Napominje da je dogovor oko VSTV udar na Ustav BiH jer "mi smo sporazumom entiteta prenijeli određene nadležnosti na državu".
 
"Sada bi se prvo trebao poništiti taj sporazum između entiteta i države, pa tek onda da se nešto mijenja. I to dokazuje koliko su ta rješenja loša. Očito je da su ti lideri opterećeni krivičnim procesima ili, pak, njihove stranke", navodi on.
 
Dodao je da dogovor dva lidera ide i u pravcu politizacije i državne službe, jer "onaj šef koji bude imenovan po političkoj liniji može svakog službenika u roku od šest mjeseci izbaciti s posla ukoliko ne provodi zamišljenu politiku te stranke ili tog pojedinca".
 
Komentirajući dogovor Dodik – Lagumdžija o podjeli sredstava sa računa Elektroprijenosa BiH na način da se 100 miliona KM dijeli na dva entiteta, a 156 miliona usmjerava ka investicionim projektima, Tihić je dodao da i taj dogovor ide direktno na štetu države.
 
"To je ugrožavanje jedinstvenog sistema Elektroprijenosa. Time se krši Energetska povelja, a što je bio jedan od uvjeta na putu BiH ka EU. Sredstva koja su trebala biti potrošena za jedinstven elektroenergetski sistem BiH i Elektroprijenos sada se rasparčavaju. Daje se 100 miliona KM za pokrivanje nekih budžetskih rupa i političkih interesa, ali, opet, samo u entitetima", smatra Tihić.
 
Prema njegovim riječima, dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH predstavlja katastrofu. Posebno iz ugla Bošnjaka.
 
"To je suprotno Aneksu 3. Dejtonskog sporazuma. To je atak na fer i objektivne izbore koji su do sada uvijek, čak i od međunarodne zajednice, bili ocjenjeni kako korektni. Možete zamisliti kako bi se ova rješenja negativno odrazila na rezultate izbora u Srebrenici. Mi bi danas imali poništene izbore u Srebrenici, jer je pobijedio Bošnjak", istakao je Tihić.
 
Tokom susreta Dodik – Lagumdžija postignuto je niz rješenja koja bi mogla poboljšati bh. ekonomiju. Tako su dogovorene mjere za uvođenje reciprociteta za bh. firme kroz poboljšanje carinskih procedura, dogovorena je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH za vrijeme prispijevanja istih u BiH, plavi dizel za poljoprivrednike. Također, zabranjen je izvoza pšenice i kukuruza za vrijeme dospijeća onih koji primaju poticaje, pojednostavljivanje procedure registracije firmi, diferencirana stopa PDV-a i dugo što bi, ako se provede, moglo pomoći bh. privredi. Međutim, Tihić tvrdi da je i to priča za "zamazivanje očiju".
 
"To je pokriće da bi se provelo sve što je dogovoreno i što u suštini predstavlja dogovor o razgradnji BiH i stvaranje unije entiteta, što je davnašnji cilj određenih politika iz RS-a. To su prazne priče. Taj dogovor o ekonomiji ništa novo ne donosi, nikakva zapošljavanja... Sve su to floskule", kazao je Tihić.
 
On vjeruje da su srpske i hrvatske političke stranke već dugo bile u procesu traženja bošnjačkih predstavnika koji će prihvatiti ono što oni žele.
 
"Već dugo vremena, od 2006. godine, političari iz RS, a zadnjih godina potpomognuti HDZ-ovima, vode procese razgradnje BiH. Do sada, nisu mogli naći partnera u bosanskoj politici i zato su im propadale sve inicijative od ukidanja Zakona o sudovima i tužilaštvima, pa nadalje", naglasio je čelnik SDA.
 
Ne boje se međunarodne zajednice

 
Ne vjeruje da će međunarodna zajednica reagirati na ovaj dogovor i zaustaviti ga.
 
"Oni su, očito, svjesni da međunarodna zajednica neće intervenirati i da ima jednu pasivnu poziciju. Sve rade na mišiće. Oni sve to mogu provesti. Vidjeli ste da će ići u ubrzanu proceduru, bez prava na amandmane!  SDA će se tome žestoko usprotiviti. Koristit ćemo sve mehanizme, pa i neke koje do sada nismo koristili da bi zaustavili sve ovo", zaključio je Tihić.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

01.11.2012.

HDZ BiH I HDZ 1990 PODRŽAVAJU SPORAZUM SDP-a I SNSD-a

Reakcije na jučerašnji dogovor Lagumdžije i Dodika
HDZ i HDZ 1990 podržavaju sporazum SDP-a i SNSD-a
................
01.11.2012.
................
 HDZ i HDZ 1990 podržavaju sporazum SDP-a i SNSD-a

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović izjavio je da načelno apsolutno podržava Sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, koji su dogovorili SNSD i SDP BiH, ali da treba još razgovarati o detaljima.

"Nismo još ušli u detalje jučerašnjeg sporazuma, ali sam upoznat sa ostalim kriterijumima o kojima se razgovaralo i apsolutno podržavam i pristup i sami sadržaj. O detaljima treba zajedno da razgovaramo, jer se taj sporazum mora pretočiti u mnoge zakonske i  podzakonske akte i sve ono što samo po sebi proizilazi o nizu pitanja", naglasio je Čović.

On je pozdravio početak razgovara na nivou ključnih bošnjačkih  i srpskih stranaka i ocijenio da se konačno krenulo u ozbiljnije razgovore kako bi se omogućilo da politički nivo osigura da izvršna vlast u BiH može normalno da funkcioniše, što nije bio slučaj posljednjih pola godina. Lider HDZ BiH je istakao da bi se, osim političkog ambijenta, u osnovi trebalo  okrenuti ekonomskoj situaciji i socijalnim prilikama u BiH,  tako da bi taj politički dio u ovom mjesecu "trebao ostati iza nas". 

Čović je izrazio uvjerenje da će već naredne sedmice biti održani razgovori i sa drugim strankama kako bi se sporazum još jednom sagledao i, eventualno, neke stvari doradile.

"Dajemo punu podršku razgovorima kako bi što prije izašli iz ove političke situacije", naglasio je Čović.

Na pitanje da li je nakon jučerašnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžije jasnije ko će činiti parlamentarnu većinu, Čović je rekao da je sada skoro izvjesno da će to biti dosadašnja šestorka, s tim što će umjesto SDA u Savjetu ministara BiH biti Savez za bolju budućnost.

"A po toj logici, mi idemo u rekonstrukciju Vlade Federacije BiH", najavio je Čović. 

On je dodao da je sa predsjednikom SNSD-a prije nekoliko dana dogovorio da naredne sedmice bude organizovan sastanak predstavnika ove dvije stranke, a nakon toga i sa ostalim strankama - HDZ 1990, SDP, SDS... 

"Vjerujem da će to rezultirati time da ćemo vrlo brzo imati sastanak svih šefova stranaka kako bi dogovorili osnovne stvari, stavili ih na papir i potpisali", rekao je lider HDZ-a BiH. 

Govoreći o novom sastanku lidera stranaka, Čović je rekao da nije siguran da bi on mogao biti organizovan prije 7. novembra, kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

"Međutim,sasvim je svejedno kada će biti održan sastanak. Ako smo došli blizu ovog dogovora, onda bolje da pričekamo još četiri, pet dana i napravimo jedan, rekao bih, sadržajniji način kako ne bismo više imali poteškoća u komunikaciji", smatra Čović.   

On je napomenuo da  bi u novembru trebalo da bude održana sjednica  Savjeta za provođenje mira, što bi, kako je ocijenio, moglo biti jedno konačno ohrabrenje.

"Kad smo zadnji put napustili Brisel puno toga smo obećali, a evo izgubili smo, faktički, pet mjeseci", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

U HDZ-u 1990 očekuju da će dobiti sporazum na uvid

 

HDZ 1990 pozdravio je sporazum SNSD-a i SDP-a o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, ocjenjujući da je to najvažniji korak prema uspostavljanju parlamentarne većine. 
"Sada je više nego jasno koje stranke će činiti izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH", rekao je portparol ove stranke Veso Vegar. 
On je naglasio da u sporazumu ima dosta konkretnih stvari i da je bitno da su ove dvije stranke uslaglasile stavove. 
"Očekujem da će i ostale četiri stranke /HDZ 1990, HDZ BiH, SDS, SBB/ brzo dobiti sve na uvid.  Mi ćemo razmotriti taj dogovor  i njegovu realizaciju preko institucija sistema",  rekao je Vegar. 
On je ocijenio  da je ključni problem  otklonjen i da bi do sastanka lidera stranaka moglo brzo doći, ali ne prije sjednice Prestavničkog doma parlamenta BiH koja je zakazana za 7. novembar. 
Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH juče su u Sarajevu postigle sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. do 2014. godine koji sadrži određene ekonomske mjere za jačanje domaće proizvodnje i mjere koje se odnose na reformu javne uprave i Izbornog zakona.

I HDZ 1990 pozdravio je sporazum SNSD-a i SDP-a o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, ocjenjujući da je to najvažniji korak prema uspostavljanju parlamentarne većine. 

"Sada je više nego jasno koje stranke će činiti izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH", rekao je portparol ove stranke Veso Vegar. 

On je naglasio da u sporazumu ima dosta konkretnih stvari i da je bitno da su ove dvije stranke uslaglasile stavove. 

"Očekujem da će i ostale četiri stranke /HDZ 1990, HDZ BiH, SDS, SBB/ brzo dobiti sve na uvid.  Mi ćemo razmotriti taj dogovor  i njegovu realizaciju preko institucija sistema",  rekao je Vegar. 

On je ocijenio  da je ključni problem  otklonjen i da bi do sastanka lidera stranaka moglo brzo doći, ali ne prije sjednice Prestavničkog doma parlamenta BiH koja je zakazana za 7. novembar. 

Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH juče su u Sarajevu postigle sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. do 2014. godine koji sadrži određene ekonomske mjere za jačanje domaće proizvodnje i mjere koje se odnose na reformu javne uprave i Izbornog zakona.

 

01.11.2012.

IZRAEL BOMBARDIRAO TVORNICU NAORUŽANjA U SUDANU

Četiri izraelska "F-15I "Ra'ama" bombardirala su tvornicu naoružanja 
Kako je tekao izraelski napad na Sudan i zašto se svijet ponaša kao da se ništa nije dogodilo?!
FOTO: "Sunday Times"
Kako je tekao izraelski napad na Sudan i zašto se svijet ponaša kao da se ništa nije dogodilo?!

 

Svega nekoliko dana nakon što su, prema mnogim izvorima, izraelske zračne snage bombardirale tvornicu u Kartumu, glavnom gradu Sudana, iranski izvori prenose informaciju kako je flota njihove mornarice danas uplovila u sudansku luku na Crvenom moru.
Službeno, Iran ističe kako se radi o proširenju prisutnosti njihovih brodova u međunarodnim vodama. U sudansku sjeveroistočnu luku uplovila je iranska 22. flota u kojoj se nalazi nosač helikoptera Kharg i razarač Admiral Naqdi. Iz iranske mornarice ističu kako znatno pojačavaju prisutnost od prošle godine, kako u regionalnim zemljama, tako i na prostoru Indijskog oceana, ali i na prostoru Mediterana.
Podsjetimo, u februaru 2011. iranski ratni brodovi su po prvi puta prošli kroz Suez i ušli u Mediteran, prenosi "Advence.hr".
Što se tiče napada na sudansku tvornicu u Kartumu prije pet dana, cijeli svijet se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Sudanski ministar vanjskih poslova potvrdio je kako su četiri aviona bombardirala tvornicu dok s druge strane Izrael "ne potvrđuje niti ne opovrgava" - drugim riječima, ponovno se nalazimo u onoj čudnoj zoni kada svi znamo što se dogodilo, ali formalno tu informaciju nitko ne želi potvrditi.
Ista stvar kao i u slučaju izraelskog nuklearnog arsenala - cijeli svijet zna da je Izrael nuklearna vojna sila, ali zbog geopolitičkog utjecaja SAD-a, cijeli svijet mora "glumiti" kao da taj arsenal zapravo ne postoji.
Da stvar bude još strašnija - jer ne može biti smiješna - utjecajni britanski list "The Sunday Times" objavio je detaljni izvještaj napada izraelskih zračnih snaga na glavni grad Sudana. Izraelski dnevni list "Haaretz" izvještaju britanskog "Sunday Timesa" daje veliki kredibilitet te se navodi kako je list već postao poznat po tome da u detalje objavljuje pregled izraelskih vojnih operacija, ponajviše zahvaljujući tome što redakcija ima dobre veze u Tel Avivu i Nariobiju (Kenija) s izraelskim i američkim dužnosnicima iz obavještajnih službi.
U izvještaju se detaljno opisuje cijela operacija - napad je izveden u ranim jutarnjim satima, bombardiranje su izvela četiri izraelska F-15I "Ra'am" bombardera u pratnji još četiri F-15 vojnih zrakoplova čiji je zadatak bio paziti na eventualni prilazak sudanskih MIG-29 zrakoplova. Uz navedene zrakoplove u operaciji su sudjelovala i dva CH-53 "Yasur" helikoptera na kojima su se nalazili izraelski komandosi, a misija im je bila potencijalna operacija spašavanja u slučaju da neki od njihovih zrakoplova bude oboren.
U istom izvještaju se ističe kako su izraelski vojni zrakoplovi poletjeli iz vojne baze u Negevu. Let je ukupno trajao oko četiri sata, na relaciji od 3.900 km preko Crvenog mora. U letu ih je gorivom opskrbio zračni tanker Boeing 707. U operaciji je također sudjelovao i zrakoplov Gulfstream 550 "Shavit", specijalno opremljen za elektronsko ratovanje - njegov zadatak bio je daljinski onesposobiti sudanske radare i sisteme protuzračne obrane. Prema svemu sudeći, onesposobljavanje je bilo uspješno.
Da se u konkretnoj tvornici proizvodi oružje, Izraelci su navodno saznali u dokumentima koje su ugrabili nakon Mossadovog atentata na Hamasovog operativca u Dubaiju prije dvije godine. Navodno se među dokumentima nalazio ugovor između Sudana i Irana glede proizvodnje oružja u napadnutoj tvornici, također se ističe kako su proizvodnju direktno nadzirali pripadnici Iranske revolucionarne garde.
Čak i da je tako, i dalje govorimo o direktnom i namjernom kršenju niza međunarodnih zakona i apsolutnog kršenja teritorijalnog suvereniteta Sudana. U slučaju da je to napravila neka druga zemlja, ovo bi bio međunarodni incident zbog kojeg bi lako buknuo i sukob.
No, kada je riječ o Izraelu i SAD-u, stvari su daleko drugačije, a međunarodni zakoni postaju mrtvo i nevažno slovo na papiru. Ono što prolazi SAD-u u Pakistanu, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Filipinima i drugdje, "proći" će i Izraelu i to - nažalost po vjerodostojnost tzv. međunarodnih zakona - nije nikakva novost. Također nije novost da je Izrael američki protektorat na prostoru Bliskog istoka što mu daje apsolutna sva "prava" koje si i SAD uzima, piše "Advence.hr".

Svega nekoliko dana nakon što su, prema mnogim izvorima, izraelske zračne snage bombardirale tvornicu u Kartumu, glavnom gradu Sudana, iranski izvori prenose informaciju kako je flota njihove mornarice danas uplovila u sudansku luku na Crvenom moru.

Službeno, Iran ističe kako se radi o proširenju prisutnosti njihovih brodova u međunarodnim vodama. U sudansku sjeveroistočnu luku uplovila je iranska 22. flota u kojoj se nalazi nosač helikoptera Kharg i razarač Admiral Naqdi. Iz iranske mornarice ističu kako znatno pojačavaju prisutnost od prošle godine, kako u regionalnim zemljama, tako i na prostoru Indijskog oceana, ali i na prostoru Mediterana.

Podsjetimo, u februaru 2011. iranski ratni brodovi su po prvi puta prošli kroz Suez i ušli u Mediteran, prenosi "Advence.hr".

Što se tiče napada na sudansku tvornicu u Kartumu prije pet dana, cijeli svijet se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Sudanski ministar vanjskih poslova potvrdio je kako su četiri aviona bombardirala tvornicu dok s druge strane Izrael "ne potvrđuje niti ne opovrgava" - drugim riječima, ponovno se nalazimo u onoj čudnoj zoni kada svi znamo što se dogodilo, ali formalno tu informaciju nitko ne želi potvrditi.

Ista stvar kao i u slučaju izraelskog nuklearnog arsenala - cijeli svijet zna da je Izrael nuklearna vojna sila, ali zbog geopolitičkog utjecaja SAD-a, cijeli svijet mora "glumiti" kao da taj arsenal zapravo ne postoji.

Da stvar bude još strašnija - jer ne može biti smiješna - utjecajni britanski list "The Sunday Times" objavio je detaljni izvještaj napada izraelskih zračnih snaga na glavni grad Sudana. Izraelski dnevni list "Haaretz" izvještaju britanskog "Sunday Timesa" daje veliki kredibilitet te se navodi kako je list već postao poznat po tome da u detalje objavljuje pregled izraelskih vojnih operacija, ponajviše zahvaljujući tome što redakcija ima dobre veze u Tel Avivu i Nariobiju (Kenija) s izraelskim i američkim dužnosnicima iz obavještajnih službi.

U izvještaju se detaljno opisuje cijela operacija - napad je izveden u ranim jutarnjim satima, bombardiranje su izvela četiri izraelska F-15I "Ra'am" bombardera u pratnji još četiri F-15 vojnih zrakoplova čiji je zadatak bio paziti na eventualni prilazak sudanskih MIG-29 zrakoplova.

Uz navedene zrakoplove u operaciji su sudjelovala i dva CH-53 "Yasur" helikoptera na kojima su se nalazili izraelski komandosi, a misija im je bila potencijalna operacija spašavanja u slučaju da neki od njihovih zrakoplova bude oboren.

U istom izvještaju se ističe kako su izraelski vojni zrakoplovi poletjeli iz vojne baze u Negevu. Let je ukupno trajao oko četiri sata, na relaciji od 3.900 km preko Crvenog mora. U letu ih je gorivom opskrbio zračni tanker Boeing 707.

U operaciji je također sudjelovao i zrakoplov Gulfstream 550 "Shavit", specijalno opremljen za elektronsko ratovanje - njegov zadatak bio je daljinski onesposobiti sudanske radare i sisteme protuzračne obrane. Prema svemu sudeći, onesposobljavanje je bilo uspješno.

Da se u konkretnoj tvornici proizvodi oružje, Izraelci su navodno saznali u dokumentima koje su ugrabili nakon Mossadovog atentata na Hamasovog operativca u Dubaiju prije dvije godine. Navodno se među dokumentima nalazio ugovor između Sudana i Irana glede proizvodnje oružja u napadnutoj tvornici, također se ističe kako su proizvodnju direktno nadzirali pripadnici Iranske revolucionarne garde.

Čak i da je tako, i dalje govorimo o direktnom i namjernom kršenju niza međunarodnih zakona i apsolutnog kršenja teritorijalnog suvereniteta Sudana. U slučaju da je to napravila neka druga zemlja, ovo bi bio međunarodni incident zbog kojeg bi lako buknuo i sukob.

No, kada je riječ o Izraelu i SAD-u, stvari su daleko drugačije, a međunarodni zakoni postaju mrtvo i nevažno slovo na papiru. Ono što prolazi SAD-u u Pakistanu, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Filipinima i drugdje, "proći" će i Izraelu i to - nažalost po vjerodostojnost tzv. međunarodnih zakona - nije nikakva novost.

Također nije novost da je Izrael američki protektorat na prostoru Bliskog istoka što mu daje apsolutna sva "prava" koje si i SAD uzima, piše "Advence.hr".


 

01.11.2012.

SENAD HADžIĆ PO POVRATKU IZ MEKE: PODERAO SAM 13 PARI CIPELA, HILjADU ČARAPA I PET RANACA

Senad Hadžić za "Avaz" po povratku iz Meke
Poderao sam 13 pari cipela, hiljadu čarapa i pet ranaca
..................
01.11.2012.
.................
Poderao sam 13 pari cipela, hiljadu čarapa i pet ranaca

Senad Hadžić iz Banovića, koji je 10. decembra prošle godine odlučio pješice krenuti u Meku da obavi hadž, petu islamsku dužnost, te je prepješačio 5.650 kilometara, jučer se vratio u BiH i svoj rodni grad. Njegov put svjetlosti, kako ga je nazvao, trajao je tačno deset mjeseci i dvadeset dana.

Veliki broj Banovićana dočekao je Senada aplauzom, a poneki sa suzama radosnicama.

Fatiha roditeljima

Hadžić se prvo zaputio na mezar svojih roditelja, majke Mevlide i oca Muhameda.

- Evo me, majko, evo me, oče, obavio sam hadž - kazao je Senad i proučio im Fatihu.

Na gradskom trgu, odakle se zaputio na nezapamćeni poduhvat, pao je na sedždu i zahvalio Allahu, dž. š.

- Uspio sam! Poderao sam 13 pari obuće, hiljadu čarapa, pokvarilo mi se deset mobitela i pet ranaca. Prošao sam sedam zemalja po snijegu, kiši, toplom vremenu. Pitali su me mnogi hoću li odustati. Ja sam nanijetio ovaj put i završio sam svoju misiju. Nikada nisam pomislio da ću odustati. Rekao sam, kada sam krenuo na hadž, da je moja viza pouzdanje u Allaha, dž. š. - kazao je za "Dnevni avaz" hadži Senad u navali emocija zbog povratka kući.

Utiske s putovanja još slaže, ali se prisjeća da ga je jedan američki novinar pitao je li siguran da je Bog uz njega.

- Rekao sam: Ne razmišljam puno, samo znam da je Allah uz mene. Teško je bilo tokom ramazana. Bio sam gladan i žedan, ali najteže mi je bilo dok sam putovao po hladnom vremenu - priča Senad.

Prepješačio je Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Tursku, ratom zahvaćenu Siriju, Jordan i Saudijsku Arabiju. U Bugarskoj je hodao na temperaturi od minus 31 stepen, a u Jordanu na plus 44. U Istanbulu je sedmicama čekao dozvolu da prepješači most na Bosforu, a na granici Jordana i Saudijske Arabije dva mjeseca je čekao vizu za ulazak u Saudijsku Arabiju.

Fizički napadi

- Najteže mi je bilo u Siriji. Svi su me zaustavljali. Nisam znao ko su pobunjenici, a ko Asadovi vojnici. Da bih se sačuvao, govorio sam da volim Allaha, Kur'an i Siriju. Tada su me puštali. Nosio sam našu zastavu sve vrijeme. U jednom mjestu su me kamenovali, jer su zbog zvjezdica na našoj zastavi mislili da je američka. Kako bih se spasio, počeo sam govoriti: Bosna, Allah - prisjeća se Hadžić te ističe da su ga u nekim mjestima i fizički napali, ali je prošao bez većih posljedica.

Raduje se što je posjetio mezar poslanika Muhammeda, a. s. Također, s oduševljenjem govori o Meki, Kabi, obavljenom hadžu.

- Ovo su najbolji dani mog života. Dovio sam za naš narod i Palestinu. Lijep je osjećaj kada gledaš Božiju kuću, milioni ljudi plaču. Ne možete zadržati suze - kazao je 47-godišnji Hadžić, ističući da nakon četiri napisane knjige planira objaviti i petu, o putovanju na hadž.

Riječi hvale od sugrađana


Banovićani imaju samo riječi hvale za Senada. Kažu da su oni vjerovali u njegov uspjeh i bili su mu maksimalna podrška. Vehid Kudumović poznaje ga 30 godina.

- Mi smo zajedno odrasli, zajedno se školovali i studirali. Mogu samo reći da je Senad dobar čovjek. Poznajući ga, niko ga nije želio odvratiti od njegovog nauma. On je vrlo inteligentan čovjek i zaslužuje ovaj doček - kazao je Kudumović.

Po dolasku u Banoviće, Senada je dočekao Rahmi Šećkin, Turčin bosanskog porijekla. Dok je Senad pješačio Turskom, Šećkin ga je posjetio i s njim je pješačio jednu dionicu. Anagažirao je bošnjačku zajednicu da pomogne hadžiji.

 

01.11.2012.

POSJETA HILLARY CLINTON I CATHERINE ASHTON POTVRĐUJE ZAJEDNIČKI STAV O BOSNI I HERCEGOVINI

Posjeta Klinton i Ešton potvrđuje zajednički stav o BiH

Hillary Clinton i Catherine Ashton sa članovima Presjedništva BiH, 30. oktobar 2012.

.............................................................

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, posjetom regionu pred kraj mandata zajedno sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Katrin Ešton, potvrdila je posvećenost Sjedinjenih Država rješavanje pitanja u BiH i na području jugoistoka Evrope.

Klinton je već ranije rekla da će napustiti funkciju čak iako Barak Obama ostane predsjednik još četiri godine i analitičari u BiH ne vjeruju da njena posjeta ima veze sa američkim predsjedničkim izborima.

Mada neće biti u centru vanjske politike SAD, jugoistočna Evropa ostaće predmet interesovanja američke administracije, rekla je Klintonova u Sarajevu.

„Američki birači sasvim izvjesno većina njih ne zna ni gdje je Bosna, a kamoli da je to neka referenca Obamine administracije. S druge strane, to vjerovatno ima veze sa bilansom State department- a, u smislu protokolarnog značaja, odnosno da se državna tajnica trudila da zatvori sva otvorena pitanja“, kaže vanjskopolitički komentator Mufid Memija.

Znakovito je da su u posjetu regiji zajedno došle ona i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Poručile su zajednički, da makar kada je o BiH riječ, SAD i EU govore jednim glasom.

„Shvatio sam to kao naglašavanje zajedničkog pristupa SAD i EU u odnosu na Zapadni Balkan. Odnosno da će u budućnosti Amerika biti potpora EU u nastojanjima da integriše zemlje regije“, kaže Memija.

I analitičar Esad Bajtal vjeruje da zajednička posjeta jasno pokazuje kompatibilnost američke i evropske politike prema regiji.

„Uvijek su ti odnosi bili nešto različiti, mi smo to naročito osjetili devedesetih godina, kada se američki i evropski koncept odnosa prema BiH drastično razlikovao. Ova posjeta spada u napor te vrste – poravnati te odnose, naći tu unutanju ravnotežu američkih i evropskih odnosa i učiniti je efikasnom na ovom prostoru“, objašnjava Bajtal.

Koketiranje

Neki drugi analitičari vjeruju da se zajednička posjeta Klintonove i Eštonove može tumačiti i kao odmicanje Amerike od riješavanja problema kojima je opterećen Balkan.

Clinton i Ashton u Sarajevu

.............................................
​​
Odnosno da će Evropa biti ta koja će  morati da nađe način kako da natjera lidere u regiji da poštuju preuzete obaveze i ispunjavaju zadate uslove.

Domaći mediji u BiH dali su izuzetan značaj posjeti američke državne sekretarke Hilari Klinton regiji.

S druge strane američki mediji, između ostalog zaokupljeni uraganom Sendi, posjetu Klintonove Zapadnom Balkanu tek su registrovali kao jednu u nizu protokolarnih posjeta američke administracije.

O tome govori i činjenica da strane novinare u Sarajevu koji su imali šansu postavljati pitanja, nije interesovala politička situacija u BiH niti na Balkanu, već su se zanimali za ukrajinske izbore i odnos Amerike prema Iranu.

„U ovom trenutku američka administracija ne nudi ništa, osim koketiranja u smislu ako budete dobri mi ćemo vam pomoći“, kaže urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

Bez obzira što uticaj SAD ali i cjelokupne međunarodne zajednice vremenom slabi u BiH, američka državna sekretarka ipak je jasno rekla da će se lično založiti za članstvo BiH u NATO savezu, ukoliko svi uslovi iz Akcionog plana budu ispunjeni.

Takođe je podržala inicijativu američke ambasade u Sarajevu da se u BiH što prije sprovedu ustavne promjene.

 

01.11.2012.

SDP I SNDS DOGOVORILI EKONOMSKE POTEZE NA NIVOU BiH

SDP i SNSD dogovorili ekonomske poteze na nivou BiH

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik

.....................................................

Sastanak delegacija SDP-a BiH i SNSD-a u srijedu trajao je preko šest sati i, kako su istakli lideri stranaka Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, bio je većim dijelom posvećen pitanjima ekonomske prirode.

Kako bi ekonomska budućnost BiH bila drugačija, jedna od mjera koje su definisale ove dvije stranke je zaštita domaćih proizvođača i građana, kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija:

„Prije svega, kroz uvođenje reciprociteta za naše firme, kroz poboljšanje carinskih procedura, kroz ukidanje valutne klauzule, zatim o uvođenju zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u vrijeme prispijevanja istih u BiH.“

Razgovarano je takođe i o rješenjima problema na Koridoru 5C, na uređenju graničnih prelaza, o aktiviranju sredstava Elektroprenosa, o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, uvođenju diferencirane stope PDV-a i plavog dizela.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je izdvojio posebno mjere za stvaranje jakog poslovnog ambijenta u BiH:

„Tako da onaj ko želi da se registruje ne mora da troši vrijeme, čime bismo smanjili pritisak na administraciju i moguću korupciju. Rekli smo da se to mora obaviti u roku od tri dana, a što je najvažnije – da cijena koštanja registracije, koja sada iznosi preko 1.200 maraka, bila bi svedena na 150 maraka.“

Lideri SDP-a i SNSD-a dodaju da će kroz partnerstvo sa ostalim članovima šestorke - SDS-om, dva HDZ-a i Savezom za bolje budućnost, učiniti sve kako bi na već idućem zasjedanju Predstavničkog doma bh. Parlamenta krenuli u realizaciju predloženih mjera.

 

01.11.2012.

PRIMITIVIZAM PONOVO NA GRADSKOM STADIONU U BANjALUCI

Primitivizam ponovo na Gradskom stadionu u Banja LuciPrimitivizam ponovo na Gradskom stadionu u Banja Luci

....................

01.11.2012.

.....................

U okviru 11. kola Premijer lige Borac je na Gradskom stadionu u Banja Luci sa minimalnih 1:0 savladao Velež, no ovaj susret će kao i mnogo njih do sada odigranih u Banja Luci, ostati upamćen po primitivcima koji sebe nazivaju vatrenim navijačima.

 

Naime, navijači Borca iz Banja Luke ponovo su bacili ljagu na svoj klub, ali i cijelu Banja Luku. Tokom većeg dijela susreta nesportski su navijali, svoje protivnike, ali ne samo njih, neko i pojedince iz svojih redova vrijeđali su na vjerskoj osnovi.

"Kad je bio dijete malo, komšija ga silovao. Jasno je ko dan on je musliman", odjekivalo je Gradskim stadionom u Banja Luci, no to nije bilo sve iz reportoara navijača domaćeg kluba, a u video prilogu se može uvjeriti u to (4:40).

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, po ovom pitanju se još uvije nije očitovala, odnosno na zvaničnoj stranici Saveza još uvijek nema informacija o tome, no za očekivati je da će Borac biti žestoko kažnjen.

Podsjetimo, Željezničar je zbog sličnih ispada svojih navijača od strane Disciplinske komisije kažnjen novčano, te sa igranjem dvije domaće utakmice pred praznim tribinama.

Aktuelni prvak naše zemlje na izrečenu kaznu se nije žalio, ali je nakon Kup susreta u Mrkonjić Gradu gdje se na tribinama spominjala sreberenička tragedija, od Fudbalskog saveza BiH tražio dosljednost prilikom kažnjavanja u ovakvim slučajevima.

Da li će Disciplinska komisija biti dosljedna ostaje nam da vidimo.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240362

Powered by Blogger.ba