Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2012.

MUHAMED KAPETANOVIĆ SVJEDOČI NA SUĐENjU RATKU MLADIĆU

Muhamed Kapetanović svjedočio na suđenju Mladiću
Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda
..................
31.10.2012.
.................
Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda

FOTO: Arhiv:

Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda

 

..................................................

Ratno stradanje djece u Sarajevu danas je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, opisao svjedok Tužilaštva Muhamed Kapetanović, koji je kao desetogodišnji dječak bio teško ranjen u granatiranju Alipašinog Polja u januaru 1994., koje je odnijelo šest dječijih života, prenosi BIRN.

Svjedok Kapetanović izjavio je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u tadašnjoj Cetinjskoj ulici da se na snijegu poigra sa trojicom nešto starijih drugova – Danijelom Jurenićem i braćom Ahmethodžić, Admirom i Elvirom.

“U jednom trenutku smo čuli eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a Elvir, Admir i ja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu”, posvjedočio je Kapetanović.

Kako je rekao, Danijel Jurenić tada je imao 11 godina.

Svjedok je kazao da je poslije eksplozije pokušao da ustane, ali nije mogao zbog rana. Potom su došli njegov otac i drugih ljudi te prebacili nastradalu djecu u bolnicu.

Prema optužnici protiv Mladića, u naselju Alipašino Polje su 22. januara 1994. tri minobacačke granate koje su pale na ulice Cetinjsku i Klare Cetkin ubile šestoro, a ranile petoro djece i odraslih.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak beživotnih dječijih tijela u mrtvačnici, okrvavljenog snijega i sanki na mjestu zločina.

Poslije izjave njegovog oca, na snimku se mogao vidjeti i desetogodišnji Muhamed Kapetanović, kako, usprkos teškim povredama vilice i noge, iz bolničkog kreveta opisuje šta se dogodilo riječima:

“Išli smo se klizati kad je najedanput pala granata. Kad smo počeli bježati Danijel i ja, granata je pala među nas i Danijela je ubila na mjestu, a mene je ranila na četiri mjesta.”

Svjedok Kapetanović je rekao da je njegovom drugu 12-godišnjem Admiru Ahmethodžiću tada u bolnici amputirana lijeva noga ispod kuka, dok je njegov 14-godišnji brat Elvir zadobio teške povrede lijeve noge.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićeva odbrana sugerisala je da pravi cilj granata nisu bila djeca, nego obližnja “komanda” Armije BiH (ABiH).

Poslije Kapetanovića, svjedočenje na suđenju Mladiću započeo je Richard Mole, bivši vojni posmatrač UN-a u Sarajevu.

Suđenje Mladiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, biće nastavljeno sutra.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946470

Powered by Blogger.ba