Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2012.

UPOZORENjE BRITANSKOG AMBASADORA; NIGEL CASEY: BiH MORA NAPRAVITI HITNE KORAKE KA EU I NATO-u

Upozorenje britanskog ambasadora
Casey: BiH mora napraviti hitne korake ka EU i NATO-u
..................
31.10.2012.
..................
Casey: BiH mora napraviti hitne korake ka EU i NATO-u

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey ponovio je stav svoje zemlje, koji zastupaju i drugi međunarodni zvaničnici, da se nastavlja podrška procesu evroatlantskih integracija BiH, ali da je na domaćim političarima da ubrzaju taj put.

-Vrata Evropske unije ostaju otvorena za BiH i ona će se kretati onoliko brzo koliko su domaći partneri spremni za to, rekao je Casey u izjavi novinarima u Banjoj Luci uz očekivanje da će biti „oživljeno“ kretanje BiH ka EU, budući da su okončani i lokalni izbori.

Naglasio je da su domaći političari odgovorni za kretanje BiH ka Evropi, posebno u konteksu da su njeni susjedi uspješni u tom poslu, jer Hrvatska ulazi u uniju, a i Srbija i Crna Gora se također kreću ka zajednici evropskih država.

-Stoga je i još važnije da BiH napravi te vrlo hitne korake, naglasio je ambadaor Casey. 

On je ponovio i stav da je nezavisno pravosuđe i poštivanje vladavine prava fundament za svaku demokratsku zemlju, odbijajući da komentira najave mogućih promjena u izboru sudija i tužilaca u BiH, jer se o tome još ne znaju detalji.

-EU će se detaljno zainteresirati za ovo pitanje i o njemu će se razgovarati u strukturalnom dijalogu, dodao je ambasador Casey.

Britanski ambasador danas je organizirao prijem za predstavnike institucija RS-a, predstavnike nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija sa sjedištem u tom bh. entitetu, te predstavnike medija.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946226

Powered by Blogger.ba