Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2012.

BOSSE HEDBERG: VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BiH VSTV NE SMIJE BITI POD POLITIČKIM UTICAJEM

VSTV ne smije biti pod političkim uticajem

imageBosse Hedberg

........................................................

Na strukturalnom dijalogu o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije jasno je istaknuto da u tom segmentu društva Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ima značajnu ulogu koja ne smije biti ugrožena političkim uticajima, kazao je u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg.

On je tokom današnjeg potpisivanja ugovora o grantu između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i švedske ambasade u BiH za Projekt unapređenja efikasnosti pravosuđa naglasio važnost efikasnosti pravnog sistema u BiH ne samo zbog budućeg članstva države u Evropskoj uniji nego i zbog građana BiH.

Podsjetio je da politički lideri BiH izražavaju svoju posvećenost pristupanju BiH EU što su naglasili i  u posljednjoj potpisanoj zajedničkoj izjavi 27. juna 2012. u Bruxellesu, a s druge strane EU kontinuirano naglašava da je BiH dobrodošla kao novi član te zajednice kada za to bude ispunila uvjete.

- EU pridaje najveći značaj svim pitanjima koja se tiču nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa te zbog toga EU i cjelokupna međunarodna zajednica naglašavaju temeljnu ulogu VSTV-a u učvršćivanju vladavine prava u BiH koja se jasno ističe i u strukturalnom dijalogu o pravosuđu, kazao je Hedberg.

Ugovor o grantu za projekt u vrijednosti od 3,7 miliona eura potpisali su danas predsjednik VSTVBiH Milorad Novković i ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Bosse Hedberg, a današnjim činom Švedska nastavlja pružati podršku naporima VSTV-a BiH da unaprijedi efikasnost rada sudova u Bosni i Hercegovini.

Novković je kazao da je pitanje efikasnosti pravosuđa jedan od najvećih izazova s kojim se pravosuđe BiH susreće zbog čega je podrška u pronalaženju adekvatnog odgovora na ovaj izazov još i važnija.

Podsjetio je da je zahvaljujući dosadašnjoj podršci Švedske te Norveške i Holandije pravosuđe u BiH postalo lider u informatizaciji pravosuđa i to ne samo u regiji nego i šire.

Na kraju je naglašeno da će se projektom omogućiti brži pristup pravdi građanima korisnicima pravosudnog sistema, odnosno omogućiti rješavanje sudskih predmeta u kraćem  periodu.

To će se postići unapređenjem upravljanja sudovima, bržim procesuiranjem komunalnih predmeta i predmeta izvršnog postupka, pružanjem podrške zakonodavnim promjenama te promoviranjem veće upotrebe instituta sudske nagodbe i postupka medijacije.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88945960

Powered by Blogger.ba