Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2012.

I BORIS TADIĆ I TOMISLAV NIKOLIĆ NEGIRAJU SUDSKE ČINjENICE O GENOCIDU U SREBRENICI

I Tadić i Nikolić negiraju sudske činjenice o genocidu Srebrenici

imageTomislav Nikolić i Boris Tadić

.....................................................

Koalicija za pristup pravdi izrazila je danas zabrinutost zbog izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsjednika Borisa Tadića kojima negiraju sudske činjenice o genocidu u Srebrenici.

Koalicija je u saopštenju za javnost upozorila Nikolića i Tadića na obavezu Srbije, kao članice UN, Savjeta Evrope i OEBS-a da poštuje sudske presude i od njih zatražila da svojim javnim istupima i izjavama ne nanose štetu Srbiji i pomirenju u regionu.

Neposredno po stupanju na dužnost, u izjavi za Radio-televiziju Crne Gore 31. maja 2012. Nikolić je izjavio da u Srebrenici nije izvršen genocid, dok je listu "Korijere dela sera" 9. oktobra rekao da se u Srebrenici nije desio genocid i da "nijedan Srbin ne priznaje genocid", pa ni on.

U emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radio-televizije od 28. oktobra 2012. Tadić je nekoliko puta ponovio da kao gradjanin ima svoje mišljenje o tom dogadjaju, ali da će kao političar čekati s njegovim iznošenjem "dok se ne završe sve pravne procedure, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici".

Koalicija je podsjetila Nikolića i Tadića da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. pravnosnažno osudio visoko rangiranog oficira Vojske Republike Srpske Radislava Krstića na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida izvršenog nad bosanskim Muslimanima u julu 1995. u Srebrenici.

Prije dvije godine doneta je i prvostepena presuda kojom su visoko rangirani oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog genocida, dok je oficir Drago Nikolić osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Po tužbi BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde je 2007. utvrdio da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad bosanskim Muslimanima. Istom odlukom MSP je Srbiju oglasio odgovornom zbog nespriječavanja genocida i zbog nekažnjavanja počinilaca, odnosno propuštanja da uhapse i predaju osobe optužene za genocid.

"Negiranjem genocida u Srebrenici, Nikolić i Tadić vrijeđaju i uznemiravaju žrtve genocida i drugih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, a takodje i urušavaju započeti proces pomirenja", navodi se u saopštenju.

Po ocjeni Koalicije za pristup pravdi, nepriznavanjem odluka MKSJ i MSP bivši i aktuelni predsjednik Srbije nanose i ogromnu štetu zemlji, jer podržavaju kršenje međunarodnih obaveza Srbije. Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders), Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Praksis i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

(Beta)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946387

Powered by Blogger.ba