Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2012.

AMNESTY INTERNATIONAL: VRIJEME JE DA REPUBLIKA SRPSKA OBEŠTETI RATNE ŽRTVE SILOVANjA

Amnesty International: Vrijeme je da Republika Srpska obešteti ratne žrtve silovanja

Banjaluka

.............................................

Mirjana  Rakela
 31.10.2012               
Bosna i Herecgovina, kao i druge države regije, bori se sa prošlošću, s ratnim zločinima počinjenim u razdoblju od 1992. do 1995. Jedan od tih zločina, možda najmanje vidljiv, ali koji je ostavio duboke tragove na ljudskoj duši, jest silovanje žena i drugi oblici seksualnog nasilja. Žrtve i danas čekaju pravdu i oštetu koja ima pripada po medjunarodnom pravu.

Amnesty International (AI) je do sada prikupio brojna svjedočanstva  žena koje su bile izložene torturi, uključujući i silovanja, koja su  se u više navrata ponavljala, seksualnom ropstvu, prisilnim trudnoćama i drugim oblicima seksualnog nasilja.

Godine 2009. AI je objavio izvještaj pod nazivom “Žene BIH još uvijek čekaju pravdu“ u kojem je dokumentirano da su vlasti BiH zanemarile obavezu da moraju osigurati pravdu žrtvama seksualnih zločina tokom rata. U njemu je naznačeno i koji se koraci moraju poduzeti kako bi žrtve doživjele satisfakciju za ogromno zlo koje im je nanjeto.

Izmedju 2011., i 2012. AI je više pita obišao BiH kako bi se uvjerio da li se i što promijenilo od 2009. Nažalost, promjena je bilo malo.

U martu ove godine u izvještaju „Stari zločini, iste patnje: Nema pravde za
žrtve seksualnih zločina u sjeveroistočnoj BiH" analizirana je situacija u Federaciji BiH.

Izvještaj pod nazivom „Kada svi šute: Odšeta za žrtve silovanja u Republici Srpskoj“,  nastao kao rezultat istraživanja u aprilu ove godine, jasno pokazuje da vlasti u tom BiH entitetu odbijaju žrtvama pravo na odštetu.

Kada svi šute

„Šutnja koja okružuje žene žrtve silovanja u RS, a što je zločin  i po medjunarodnom pravu,  je  zastrašujuća. I vlasti i mediji ignoriraju patnje žrtava“, ističe John Dalhuisen, direktor  programa Amnestya za Evropu i Centralnu Aziju.

"Dvadeset godina  nakon završetka rata, izostanak pravde za žrtve je neprihvatljiv. To  bi im pomoglo da ponovno izgrade vlastite živote, sačuvaju obitelji i povrate samopoštovanje, ali i poštovanje lokalne zajednice".

Mnoge žrtve još se bore sa fizičkim, emocionalnim i socijalnim posljedicama onoga što im je urađeno. Pravda za preživjele zahtjeva progon počinitelja, ali i spremnost zajednice da prizna da se zločin dogodio. Vlasti u RS to moraju učiniti, skinuti stigmu sa žrtava kako bi im se pružila šansa da progovore o zločinu koji je počinjen nad njima.

Prema ocjeni AI, vlasti u RS nikada nisu ni pokušale prikupiti informacije o takvim zločinima, razumijeti žrtve i senzibilizirati javnost kako bi se prekinula šutnja koja okružuje žene silovane tokom rata.

Vinko Lale, predsjednik udruge logoraša ističe da se mnoge žene, bojeći se društvene stigme, plaše priznati da su silovane „pa govore  da su prošle kroz neke oblike torture.  Rušenje zida šutnje omogućilo bi im da progovore i poboljšaju kvalitetu života“ kaže Lale za Amnesty International.

Kao posljedica silovanja i drugih ratnih zločina, mnoge preživjele imaju PTSP, ali i druge psihološke sindrome.  Osjećaju se nesigurnima, postiđene su, krive same sebe, pate od depresije, noćnih mora i naprosto ne vjeruju drugim ljudima.

„Vlasti Republike Srpske  za početak moraju priznati, jasno i glasno, da su tokom rata počinjena silovanja i da su to   ratni zločini. Tako će dati šasnu žrtvama da progovore i zatraže pravdu“, naglašava John Dalhuisen.

Sadašnji Zakon o zaštiti civilnih žrtava u RS, upozorava Amnesty,  garantira zaštitu onima koji imaju 60-postotna oštećenja tijela,  ali samo ukoliko su žrtve podnijele zahtjeve do 2007. Ne vodi ni računa o psihološkim oštećenjima žrtava.

John Dalhuisen naglašava da takav zakon mora doživjeti promjene. Najprije mora se uvrstiti  posebna kategorija - preživjele žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, i drugo, ne smije postojati vremensko ograničenje u kojem žrtve moraju zatražiti odštetu za pretrpljenja poniženja i oštećenja.

Organizacija Amnesty International u svom izvještaju navodi da su deseci tisuća žena i djevojčica silovane i seksualno zlostavljanje tokom  rata u Bosni i Hercegovini. Nažalost, tek 40 slučajeva se našlo pred državnim ili entitetski  pravosudjem, ili pred Haškim tribunalom.

Na državnoj razini u BiH postoje zakoni  i mjere koji bi trebali osigurati da preživjele  žrtve mogu dobiti zadovoljštinu i da pravda bude zadovoljena.  No, to mora biti preneseno i na entitesku razinu, posebno RS čije vlasti moraju platiti odštete ratnim žrtvama.

 

31.10.2012.

MUHAMED KAPETANOVIĆ SVJEDOČI NA SUĐENjU RATKU MLADIĆU

Muhamed Kapetanović svjedočio na suđenju Mladiću
Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda
..................
31.10.2012.
.................
Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda

FOTO: Arhiv:

Djeca su bila omiljena meta snajperista s okolnih brda

 

..................................................

Ratno stradanje djece u Sarajevu danas je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, opisao svjedok Tužilaštva Muhamed Kapetanović, koji je kao desetogodišnji dječak bio teško ranjen u granatiranju Alipašinog Polja u januaru 1994., koje je odnijelo šest dječijih života, prenosi BIRN.

Svjedok Kapetanović izjavio je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u tadašnjoj Cetinjskoj ulici da se na snijegu poigra sa trojicom nešto starijih drugova – Danijelom Jurenićem i braćom Ahmethodžić, Admirom i Elvirom.

“U jednom trenutku smo čuli eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a Elvir, Admir i ja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu”, posvjedočio je Kapetanović.

Kako je rekao, Danijel Jurenić tada je imao 11 godina.

Svjedok je kazao da je poslije eksplozije pokušao da ustane, ali nije mogao zbog rana. Potom su došli njegov otac i drugih ljudi te prebacili nastradalu djecu u bolnicu.

Prema optužnici protiv Mladića, u naselju Alipašino Polje su 22. januara 1994. tri minobacačke granate koje su pale na ulice Cetinjsku i Klare Cetkin ubile šestoro, a ranile petoro djece i odraslih.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak beživotnih dječijih tijela u mrtvačnici, okrvavljenog snijega i sanki na mjestu zločina.

Poslije izjave njegovog oca, na snimku se mogao vidjeti i desetogodišnji Muhamed Kapetanović, kako, usprkos teškim povredama vilice i noge, iz bolničkog kreveta opisuje šta se dogodilo riječima:

“Išli smo se klizati kad je najedanput pala granata. Kad smo počeli bježati Danijel i ja, granata je pala među nas i Danijela je ubila na mjestu, a mene je ranila na četiri mjesta.”

Svjedok Kapetanović je rekao da je njegovom drugu 12-godišnjem Admiru Ahmethodžiću tada u bolnici amputirana lijeva noga ispod kuka, dok je njegov 14-godišnji brat Elvir zadobio teške povrede lijeve noge.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićeva odbrana sugerisala je da pravi cilj granata nisu bila djeca, nego obližnja “komanda” Armije BiH (ABiH).

Poslije Kapetanovića, svjedočenje na suđenju Mladiću započeo je Richard Mole, bivši vojni posmatrač UN-a u Sarajevu.

Suđenje Mladiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, biće nastavljeno sutra.

 

31.10.2012.

UPOZORENjE BRITANSKOG AMBASADORA; NIGEL CASEY: BiH MORA NAPRAVITI HITNE KORAKE KA EU I NATO-u

Upozorenje britanskog ambasadora
Casey: BiH mora napraviti hitne korake ka EU i NATO-u
..................
31.10.2012.
..................
Casey: BiH mora napraviti hitne korake ka EU i NATO-u

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey ponovio je stav svoje zemlje, koji zastupaju i drugi međunarodni zvaničnici, da se nastavlja podrška procesu evroatlantskih integracija BiH, ali da je na domaćim političarima da ubrzaju taj put.

-Vrata Evropske unije ostaju otvorena za BiH i ona će se kretati onoliko brzo koliko su domaći partneri spremni za to, rekao je Casey u izjavi novinarima u Banjoj Luci uz očekivanje da će biti „oživljeno“ kretanje BiH ka EU, budući da su okončani i lokalni izbori.

Naglasio je da su domaći političari odgovorni za kretanje BiH ka Evropi, posebno u konteksu da su njeni susjedi uspješni u tom poslu, jer Hrvatska ulazi u uniju, a i Srbija i Crna Gora se također kreću ka zajednici evropskih država.

-Stoga je i još važnije da BiH napravi te vrlo hitne korake, naglasio je ambadaor Casey. 

On je ponovio i stav da je nezavisno pravosuđe i poštivanje vladavine prava fundament za svaku demokratsku zemlju, odbijajući da komentira najave mogućih promjena u izboru sudija i tužilaca u BiH, jer se o tome još ne znaju detalji.

-EU će se detaljno zainteresirati za ovo pitanje i o njemu će se razgovarati u strukturalnom dijalogu, dodao je ambasador Casey.

Britanski ambasador danas je organizirao prijem za predstavnike institucija RS-a, predstavnike nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija sa sjedištem u tom bh. entitetu, te predstavnike medija.

 

31.10.2012.

U SARAJEVU OKONČAN SASTANAK DELEGACIJA SDP-a I SNSD-a: POSTIGNUT DOGOVOR O ZAKONODAVNOJ I IZVRŠNOJ VLASTI BiH U NAREDNE DVIJE GODINE

U Sarajevu okončan sastanak delegacija SDP-a i SNSD-a
Postignut dogovor o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH u naredne dvije godine
.....................
31.10.2012.
...................

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dogovorili su danas u Sarajevu projektnu i programsku suradnju u zakonodovnoj i izvršnoj vlasti BiH u naredne dvije godine.

Kako je kazao predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija novinarima nakon sastanka, najviše vremena je posvećeno ekonomskim temama, odnosno mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi ekonomska budućnost BiH bila drugačija, a definirane su i mjere u vezi sa realizacijom Mape puta iz Brisela, te aktivnosti za racionaliziranje javne uprave.

Razgovarano je, među ostalim, o zaštiti domaće proizvodnje, odnosno izjednačavanju uvjeta za domaće i strane firme, poboljšanju carinskih procedura, te potrebi ukidanja valutnih klauzula u ugovorima.

Lagumdžija je naglasio da je postignut i dogovor o uvođenju plavog dizela, dok je razgovarano i  o usklađivanju djelovanja kada je riječ o uvođenju novog koncepta poslovne registracije, što će biti podsticaj za strane investicije.

Prema njegovim riječima, diskutirano je i o Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, odnosno o tome kako omogućiti da sve trgovinske komore budu u funkciji razvoja privrede.

Poseban pažnja je, prema njegovim riječima, posvećena pokušajima da bude pronađen zajednički koncesionar za dužu dionicu Koridora 5c, dok je, kada je riječ o graničnim prelazima, konstatirano da će BiH, ukoliko ne bude ozbiljnih poteza iz Brisela, doći u dramatičnu situaciju nakon ulaska u Evropsku uniju (EU) Hrvatske.

Dogovoren je i način aktiviranja akumuliranih sredstava Elektroprenosa BiH, dok je postignuta suglasnost da u narednom periodu bude sagledano uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Kada je riječ o postizanju efiskasnije javne uprave, Lagumdžija je rekao da su potrebne izmjene i dopune Zakona o državnoj službi BiH, koji će omogućiti da mandati čelnih ljudi u ministarstvima budu vezani za mandate ministara, odnosno da državni službenici budu podvrgnuti procedurama ocjenjivanja, o čemu će ovisiti nastavak njihovog rada u državnoj službi.

Usuglašeno je da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo i dalje provoditi konkursnu proceduru za glavne tužioce, dok će liste uspješnih kandidata predlagati nadležne vlade, odnosno Vijeće ministara BiH, nakon ćega će imenovanje tužioca obaviti zakonodavna tijela.

Konstatirano je da je Zakon o javnim nabavkama generator korupcije u BiH, te su definirane mjere koje predviđaju uvođenje administrativnih taksi u procesu podnošenja žalbi, kako bi bile spriječene manipulacije i postignuta efikasnost u javnim nabavkama.

Kako je kazao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, izmjene Izbornog zakona BiH predviđaju uvođenje zatvorenih lista na narednim općim izborima u BiH, te ukidanje glavnog centra za brojanja glasova, što bi bilo prepušteno općinskim izbornim komisijama.

Potvrdio je da su učesnici sastanka najviše pažnje posvetili izazovima u ekonomskoj sferi, te mehanizmima za rješavanje problema koji opterećavaju bh. proizvođače i građane.

Tako je, prema njegovim riječima, dogovoreno da bude zabranjen izvoz roba za koje država daje poticaje, kao što su pšenica i kukuruz, dok treba biti ubrzana realizacija međunarodnih financijskih ugovora.

Kada je riječ o Koridoru 5c, Dodik je rekao da je dogovoren zajednički nastup pred međunarodnim financijskim institucijama, iako će eniteti zadržati nadležnosti koje im pripadaju.

Nakon današnjeg sastanka istaknuto je da se očekuje da ovaj sporazum podrže i koalicioni partneri SDP-a BiH i SNSD-a na državnom nivou, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Kako je rečeno, očekuje se da naredne sjednice bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH sa ciljem početka realizacije dogovorenih mjera.

 

31.10.2012.

BOSSE HEDBERG: VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BiH VSTV NE SMIJE BITI POD POLITIČKIM UTICAJEM

VSTV ne smije biti pod političkim uticajem

imageBosse Hedberg

........................................................

Na strukturalnom dijalogu o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije jasno je istaknuto da u tom segmentu društva Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ima značajnu ulogu koja ne smije biti ugrožena političkim uticajima, kazao je u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg.

On je tokom današnjeg potpisivanja ugovora o grantu između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i švedske ambasade u BiH za Projekt unapređenja efikasnosti pravosuđa naglasio važnost efikasnosti pravnog sistema u BiH ne samo zbog budućeg članstva države u Evropskoj uniji nego i zbog građana BiH.

Podsjetio je da politički lideri BiH izražavaju svoju posvećenost pristupanju BiH EU što su naglasili i  u posljednjoj potpisanoj zajedničkoj izjavi 27. juna 2012. u Bruxellesu, a s druge strane EU kontinuirano naglašava da je BiH dobrodošla kao novi član te zajednice kada za to bude ispunila uvjete.

- EU pridaje najveći značaj svim pitanjima koja se tiču nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa te zbog toga EU i cjelokupna međunarodna zajednica naglašavaju temeljnu ulogu VSTV-a u učvršćivanju vladavine prava u BiH koja se jasno ističe i u strukturalnom dijalogu o pravosuđu, kazao je Hedberg.

Ugovor o grantu za projekt u vrijednosti od 3,7 miliona eura potpisali su danas predsjednik VSTVBiH Milorad Novković i ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Bosse Hedberg, a današnjim činom Švedska nastavlja pružati podršku naporima VSTV-a BiH da unaprijedi efikasnost rada sudova u Bosni i Hercegovini.

Novković je kazao da je pitanje efikasnosti pravosuđa jedan od najvećih izazova s kojim se pravosuđe BiH susreće zbog čega je podrška u pronalaženju adekvatnog odgovora na ovaj izazov još i važnija.

Podsjetio je da je zahvaljujući dosadašnjoj podršci Švedske te Norveške i Holandije pravosuđe u BiH postalo lider u informatizaciji pravosuđa i to ne samo u regiji nego i šire.

Na kraju je naglašeno da će se projektom omogućiti brži pristup pravdi građanima korisnicima pravosudnog sistema, odnosno omogućiti rješavanje sudskih predmeta u kraćem  periodu.

To će se postići unapređenjem upravljanja sudovima, bržim procesuiranjem komunalnih predmeta i predmeta izvršnog postupka, pružanjem podrške zakonodavnim promjenama te promoviranjem veće upotrebe instituta sudske nagodbe i postupka medijacije.

(Vijesti.ba/Fena)

 

31.10.2012.

HILLARY CLINTON:NEZAVISNOST KOSOVA JE NESPORNA I O TOME NE MOŽE BITI RAZGOVORA

 Nezavisnost Kosova je nesporna i o tome ne može biti razgovora

imageHillary Clinton i Hašim Tači / reuters

..........................................................

Američka državna sekretarka Hillary Clinton rekla je danas u Prištini da je kosovska nezavisnost nesporna i da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova.

"Za to je potrebna politička volja, čak hrabrost, ali ako napreduju na  ovom putu Kosovo i Srbija dobiće pomoć u naporima za riješavanje drugih  hitnih pitanja poput jačanja privrede i otvaranja mogućnosti za svoj  narod", rekla je Clintonova.

Na konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU Cathertine Ashton i  kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Clintonova je podvukla da SAD neće  prihvatiti dovođenje u pitanje nezavisnosti Kosova.

"Protivimo se svakom razgovoru o promjeni granica ili ponovnom otvaranju  (pitanja) nezavisnosti Kosova. O tome ne može biti razgovora", rekla je  ona.

"Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od  spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje", rekla je Hillary Clinton.

(Tanjug)

 

31.10.2012.

I BORIS TADIĆ I TOMISLAV NIKOLIĆ NEGIRAJU SUDSKE ČINjENICE O GENOCIDU U SREBRENICI

I Tadić i Nikolić negiraju sudske činjenice o genocidu Srebrenici

imageTomislav Nikolić i Boris Tadić

.....................................................

Koalicija za pristup pravdi izrazila je danas zabrinutost zbog izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsjednika Borisa Tadića kojima negiraju sudske činjenice o genocidu u Srebrenici.

Koalicija je u saopštenju za javnost upozorila Nikolića i Tadića na obavezu Srbije, kao članice UN, Savjeta Evrope i OEBS-a da poštuje sudske presude i od njih zatražila da svojim javnim istupima i izjavama ne nanose štetu Srbiji i pomirenju u regionu.

Neposredno po stupanju na dužnost, u izjavi za Radio-televiziju Crne Gore 31. maja 2012. Nikolić je izjavio da u Srebrenici nije izvršen genocid, dok je listu "Korijere dela sera" 9. oktobra rekao da se u Srebrenici nije desio genocid i da "nijedan Srbin ne priznaje genocid", pa ni on.

U emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radio-televizije od 28. oktobra 2012. Tadić je nekoliko puta ponovio da kao gradjanin ima svoje mišljenje o tom dogadjaju, ali da će kao političar čekati s njegovim iznošenjem "dok se ne završe sve pravne procedure, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici".

Koalicija je podsjetila Nikolića i Tadića da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. pravnosnažno osudio visoko rangiranog oficira Vojske Republike Srpske Radislava Krstića na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida izvršenog nad bosanskim Muslimanima u julu 1995. u Srebrenici.

Prije dvije godine doneta je i prvostepena presuda kojom su visoko rangirani oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog genocida, dok je oficir Drago Nikolić osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Po tužbi BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde je 2007. utvrdio da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad bosanskim Muslimanima. Istom odlukom MSP je Srbiju oglasio odgovornom zbog nespriječavanja genocida i zbog nekažnjavanja počinilaca, odnosno propuštanja da uhapse i predaju osobe optužene za genocid.

"Negiranjem genocida u Srebrenici, Nikolić i Tadić vrijeđaju i uznemiravaju žrtve genocida i drugih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, a takodje i urušavaju započeti proces pomirenja", navodi se u saopštenju.

Po ocjeni Koalicije za pristup pravdi, nepriznavanjem odluka MKSJ i MSP bivši i aktuelni predsjednik Srbije nanose i ogromnu štetu zemlji, jer podržavaju kršenje međunarodnih obaveza Srbije. Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders), Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Praksis i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

(Beta)

 

31.10.2012.

EMIR SULjAGIĆ: STRANKE IZ FBiH MOGLE BI POĆI ABDIĆEVIM PUTEM

Stranke iz FBiH mogle bi poći Abdićevim putem

imageEmir Suljagić

........................................................

Komentirajući zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) za promjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koordinator kampanje "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da svaki pristanak stranaka iz Federacije BiH na takve zahtjeve znači "odlazak političkim pravcem kojim je otišao Fikret Abdić".

Igor Radojičić i Ognjen Tadić su, tvrdi Suljagić, pozvali na izmjene Izbornog zakona BiH u namjeri da spriječe masovnu registraciju povratnika u Republiku Srpsku na narednim općim izborima 2014. godine.

"To je jasan znak da su u SNSD-u i SDS-u svjesni da, po prvi puta, zakonska rješenja omogućavaju da se, uz organizaciju onih koji su odani ovoj državi, svim povratnicima i raseljenim licima omogući njihovo zakonsko pravo da glasaju na svojim prijeratnim adresama", istakao je Suljagić.

Suljagić je najavio i nove planove grupe aktivista koju predvodi.

"SNSD i SDS moraju već sada znati da ćemo 2014. godine imati pet poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz RS i da ćemo time, demokratskim sredstvima, omogućiti da BiH uđe u NATO i krene prema EU, bez obzira protivljenje destruktivnih snaga. Prvog marta 1992. godine glasali smo za takvu državu i u iduće dvije godine mi koji smo radili u kampanji 'Glasaću za Srebrenicu', kao i svi oni koji će nam se u međuvremenu pridružiti, uradit ćemo sve ćemo sve što je potrebno da registriramo dovoljno ljudi da glasaju u RS, a da bismo tu genocidnu tvorevinu obesmislili", zaključio je Suljagić za AA.

(Vijesti.ba/AA)

 

31.10.2012.

SENAD HADžIĆ, KOJI JE PJEŠAČIO DO MEKE, VRATIO SE U BiH

U Sarajevo stigla prva grupa hadžija
Senad Hadžić, koji je pješačio do Mekke, vratio se u BiH
.................
31.10.2012.
................
Senad Hadžić, koji je pješačio do Mekke, vratio se u BiH
Senad Hadžić
FOTO: B. Nizić

................................................

 

Prva grupa bh. hadžija, koja je u Mekki obavila svetu dužnost svakog muslimana, sletjela je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Među njima je i Senad Hadžić iz Banovića, koji je pješice iz svog rodnog grada došao do Mekke i tamo obavio hadž.

On je odmah po dolasku na aerodrom pao na koljena i zahvalio se Bogu.

"Sve sam radio u ime Allaha. Na mom ruksaku bio je ispisano samo Allah. Samo Njemu sam zahvalan, jer me je vodio kroz sve ovo", rekao je Hadžić po dolasku u BiH.

Podsjećamo, Senad Hadžić je na svom putu do Mekke prepješačio oko šest hiljada kilometara.

 

31.10.2012.

ČETNIK PREDRAG ĆOSOVIĆ UHAPŠEN ZBOG PALjENjA KUR'ANA

Za ovo djelo u Srbiji predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora
Četnik Predrag Ćosović uhapšen zbog paljenja Kur'ana
.................
31.10.2012.
..................
Četnik Predrag Ćosović uhapšen zbog paljenja Kur

Zbog sumnje da je izazivao nacinalnu, rasnu i vjersku mržnju, uhapšen je Predrag Ćosović iz Beograda, koji je prije nekoliko dana na "Facebook" profil postavio svoju fotografiju na kojoj se vidi kako upaljačem pali Kur"an.

Specijalni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković navodi da je  tužilaštvo predložilo za Ćosovića policijsko zadržavanje do 48 sati. Osumnjičenom je određeno zadržavanje i biće priveden istražnom sudiji Višeg suda. Ćosović se sumnjiči za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti.

Ćosović je na svom "Facebook" profilu "čestitao" vjernicima koji slave Bajram i postavio snimak na kome pokazuje srednji prst, prinosi upaljač Kur"anu, poslije čega je svetu knjigu zapalio.

Taj snimak je tužilaštvu dostavljen u ponedjeljak, a sutradan je osumnjičeni Ćosović uhapšen. Krivični zakonik Srbije za pomenuto djelo priopisuje kaznu od jedne do osam godina zatvora.

VEZAN TEKST Srbijanac palio Kur'an i sve objavio na "Facebooku"

 

31.10.2012.

URAGAN SANDY JE NAPRAVILA NAVEĆU ŠTETU U POSLjEDNjIH 100 GODINA

Sandy je napravila najveću štetu u posljednjih 100 godina
Pogledajte pustoš koju je ostavila "oluja svih oluja"
.................
31.10.2012.
................
Poslovnice i službe na sjeveroistoku SAD-a počele su s radom nakon dva dana prisilnog zatvaranja zbog oluje Sandy.

Neki aerodromi, vladine zgrade i škole i njujorška berza također bi se trebale vratiti na ustaljeni sistem rada.

Međutim, mnoga kućanstva još uvijek nemaju električnu energiju. Iako se materijalne štete još zbrajaju američki mediji već sad špekulišu cifrom od 50 milijardi dolara.

"Ovakvu štetu nismo vidjeli u jednoj generaciji", rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo.

JFK i Newark Liberty - dva od tri njujorška glavna aerodroma - ograničeno će otvoriti svoje službe, ali se očekuju velika kašnjenja jer je otkazano oko 18.000 letova.

Podzemna željeznica u New Yorku pretrpjela je najveću štetu u svojoj 108-godišnjoj historiji.

Podzemni tuneli su poplavljeni, a električna oprema morat će biti očišćena prije ponovnog otvaranja željeznice.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg rekao je da "nema definitivnog roka" za otvaranja podzemne željeznice, ali se nada da će autobusi ponovo početi s radom

Pogledajte kakvu je pustoš napravila oluja Sandy...

 

31.10.2012.

CLINTON I ASHTON U SARAJEVU: BOSNA I HERCEGOVINA MORA PREVAZIĆI PODJELE

Clinton i Ashton u Sarajevu: BiH mora prevazići podjele

.................................................................

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton u utorak su u Sarajevu podcrtale da o BiH govore jednim glasom te da se kurs te zajedničke politike kreće u pravcu članstva zemlje u EU i NATO-u.

One su bh. liderima poručile kako moraju prevazići vlastite interese koji koče napredak, te osudile osporavanja integriteta i suvereniteta zemlje.

Clinton je nakon sastanka sa članovima državnog Predsjedništva izjavila da SAD i EU imaju jedinstven stav o BiH i dijele viziju o prosperitetnoj, stabilnoj i mirnoj zemlji koja će biti u potpunosti integrirana u euroatlantske institucije.

"Mi vjerujemo da ćete time što ćete postati članica EU i NATO to dati mogućnost ovoj državi, a pogotovu mladim ljudima“, kazala je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Neprihvatljivo je, dodala je ona, da 17 godina nakon rata neki još uvijek dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH:

„Takav diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava evropsku integraciju. Daytonski sporazum se mora poštovati i sačuvati - točka. Dakle, moraju se napraviti potrebne promjene i moraju se nadvladati uski interesi, ali to pripada vama i predstoji vama, Bosni i Hercegovini. Ta odgovornost ne pripada nama.“

Sličnog je mišljenja i Ashton koja je naglasila kako nema dileme ni u jednoj državi članici oko toga da je budućnost BiH u Uniji, ali i da na tome moraju raditi bh. lideri:

Vjerujem da ljudi ovdje žele da se na dnevnom redu nađu pitanja poput ekonomije, zaposlenja, vladavine prava. Nema vremena za gubljenje na neproduktivnim raspravama, kakvo je pitanje državnosti zemlje. Ohrabrujem Predsjedništvo da radi sa svim političkim snagama kako bi se napravio brz i konkretan napredak u evropskoj agendi.

Hillary Clinton u Sarajevu
......................................................
​​"Mislim da je prvi prioritet presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. To bi dalo EU moć da djeluje po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a Bosni i Hercegovini omogućilo da učini korak naprijed ka kredibilnoj aplikaciji za članstvo,“ dodala je Ashton.

U ime domaćina novinarima se obratio predsjedavajući državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović koji se gošćama zahvalio što i dalje iskazuju interesovanje za BiH podsjetivši da su i SAD i EU puno uložile u stabilizaciju prilika u BiH:

„Trenutačni zastoj u reformskim procesima mora biti prevaziđen. SAD i EU će sigurno pomoći, ali posao moraju uraditi domaći lideri. Učinit će to kada prevaziđu uske interese, kada izađu iz prevaziđenih i potrošenih i političkih i nacionalističkih šablona i pokažu više spremnosti da gledaju u budućnost i postignu neophodne kompromise. Moramo se konačno okrenuti i posvetiti izgradnji zajedničke budućnosti u ovoj zemlji. Odgovornost je na nama samima, budućnost BiH je u našim rukama.

Izetbegović se osvrnuo i na neriješeno pitanje nepokretne vojne imovine. Clinton je, izrazivši stav kako govori u ime NATO–a, ocijenila kako su sve legalne prepreke za njegovo rješavanje uklonjene, te BiH dala još jednu priliku:

„Ako može biti donesena konačna odluka koja dolazi iz Predsjedništva do novembra, lično ću u decembru otići u sjedište NATO-a u Briselu kako bih pogurala da vam se da Akcioni plan za članstvo.“ 

Ona je kazala kako je frustrirana koliko malo napretka je BiH postigla u posljednje dvije godine i što vođstvo nije poslušalo volju velike većine građana da krenu naprijed. Politička kriza postoji - i samo je političari mogu riješiti, uz rješenje strukturalnih pitanja:

„Dayton je imao zadatak zaustaviti rat i početi posao izgradnje države. Hoćemo da vidimo neophodne ustavne promjene koje bi vam dale veću fleksibilnost i funkcionalnost o kojoj će odlučiti ljudi i političari u ovoj zemlji.“

Obje zvaničnice istakle su kako će bez provođenja reformi BiH ostati daleko iza zemalja regiona, koje su na ozbiljnom putu ka euroatlantskim integracijama.

Prije sastanka sa članovima državnog Predsjedništva, Clinton je u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu razgovarala sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU za BiH Peter Sørensenom.

Nakon konferencije za novinare u bh. Predsjedništvu, američka državna sekretarka i visoka predstavnica EU otputuvale su u Beograd, odakle u večernjim satima odlaze u Prištinu.

 

31.10.2012.

KLINTON I EŠTON U BEOGRADU: NASTAVAK DIJALOGA VEĆ U NOVEMBRU

Klinton i Ešton u Beogradu: Nastavak dijaloga već u novembru

Hilari Klinton, Ivica Dačić i Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Beogradu, 30. oktobar 2012.

........................................................

Poseta dve visoke gošće - američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton - koje su došle iz Sarajeva a odmah nastavile za Prištinu, ostaće upamćena po snažnoj podršci Beogradu da nastavi dijalog sa Prištinom započet nedavnim briselskim susretom dva premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija u prisustvu Ešton.

Politički dijalog ne znači priznavanje Kosova, to od Beograda ne traži ni Brisel ni Vašington, poručile su Klinton i Ešton koje su u utorak kasno popodne u Beogradu više od sata razgovarale sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. Ali, takođe su poručile i da nema promene granica u Evropi. Premijer Dačić je rekao da se dijalog nastavlja već u novembru i da Vlada želi da Kosovo bude rešeno do kraja mandata.

Državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da Amerika podržava članstvo Srbije u EU, čvrsto podržava dijalog između Srbije i Kosova:

„Ovaj dijalog ne traži od Srbije da prizna Kosovo. Razumemo ustavne i političke prepreke za to. Međutim, dijalog poziva dve vlade da postignu napredak u praktičnim dogovorima koji služe svakodnevnoj bezbednosti i ekonomskim interesima svih ljudi Srbije i Kosova", rekla je Hilari Klinton i domah ponovila stav Amerike:

“Kosovo jeste nezavisna država, granice u Evropi se neće menjati, ali postoji mnogo toga što se može postići tako što će Srbija i Kosovo raditi zajedno za boljitak ljudi obe nacije.“

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je objasnila da je njena poseta Beogradu zajedno sa američkom državnom sekretarkom znak zajedničke želje da Srbija bude u EU.

Dogovorili smo se da nastavimo dijalog i planiramo da se vrlo skoro ponovo sastanemo, vitalno je da obe strane u potpunosti primene sve sporazume, rekla je Eštonova.

„Dijalog sa Prištinom i normalizacija odnosa, što ne znači traženje priznanja nezavisnosti, nemaju alternativu. Ovo je dobro za Srbiju i dobro je za Kosovo, dobro je za vašu budućnost i svakodnevni život ljudi. Zahvaljujem se predsedniku Nikoliću što je pristao da Srbija učestvuje u dijalogu i vama premijeru odajem iskreno poštovanje i počast za ono što ste do sada uradili i što ćete uraditi u budućnosti“, kazala je.

Poruka ohrabrenja

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da gošće nisu došle u Beograd da postavljaju ultimatume i nove uslove, već da razgovaraju o temama od životnog značaja za Srbiju - nastavku i ubrzanju evropskih integracija i ispunjavanju kriterijuma za dobijanje datuma za početak pregovora. On je izrazio zadovoljstvo što su gošće eksplicitno izjavile da neće prisiljavati Srbiju na priznavanje Kosova.

A zatim je Dačić rekao da ova Vlada želi da reši pitanje Kosova do kraja mandata.

“Generacije koje će doći iza nas ne zaslužuju da ostavimo to pitanje da se njima bave. Shodno tome, ova Vlada je preuzela odgovornost da sprovodi dogovore koje je prethodna Vlada potpisala, prihvatila je i odgovornost i rizik da učestvuje u političkom dijalogu koji je nedavno počeo susretom kod Ketrin Ešton i koji će biti nastavljen, kao što se očekuje u novembru. Već smo razgovarali o nekim datumima”, rekao je Dačić.

Potpredsednik nemačkog Fonda Maršal Ivan Vejvoda za RSE komentariše poruke koje su se čule nakon razgovora dve visoke gošće sa domaćinima.

“Ono što se predviđalo, to se i dogodilo. Došla je poruka ohrabrenja da se razgovori, ne samo nastave, nego i ubrzaju. Ne treba okolišati, to je bila jedna od poruka. Da li razuman rok znači šest meseci, godinu ili dve, teško je reći. “

Vejvoda kaže da poseta potvrđuje da postoji razumevanje za poziciju i Prištine i Beograda, za njihove objektivne mogućnosti u traženju kompromisa.

"Susret Dacić-Tači svedoči da postoji politička volja da se krene ozbiljno za traženjem rešenja za Kosovo koje bi bilo najmanje sporno za obe strane“.

Vejvoda skreće pažnju i na ponudu Hilari Klinton da organizuje sastanak u Stejt dipartmentu sa potencijalnim američkim investitorima kojima bi Srbija prezentovala svoje ponude za investicije.

Sve u svemu, zaključuje Vejvoda, “atmosfera na konferenciji za štampu je bila pozitivna i prijateljska, pokazana je podrška nastojanjima nove Vlade da se suoči sa rešavanjem pitanja Kosova.”

Iz Beograda, Ketrin Ešton i Hilari Klinton otputovale su za Prištinu.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946479

Powered by Blogger.ba