Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.10.2012.

ZA POMIRENjE OBRAZOVNE INSTITUCIJE, U POLITIČARE NEMAJU POVJERENjA

Građani za pomirenje preferiraju obrazovne institucije, u političare nemaju povjerenja

image

SARAJEVO - Izgradnja povjerenja i pomirenja dugoročan je proces, a bh. građani su prepoznali da su obrazovne institucije u tom procesu potencijalno bitne, ali i potencijalno opasne ako se u njima širi govor mržnje i predrasude prema drugima.

Rezultat je to ispitivanja javnih stavova o temi "Pomirenje i izgradnja povjerenja u BiH" što su ga proveli timovi Centra za empirijska istraživanja religije u BiH i Univerziteta u Edinburgu među ispitanicima u Banjoj Luci, Bugojnu, Mostaru i Sarajevu, proporcijalno zastupljenih prema nacionalnom porijeklu u svakom od ta četiri regiona u BiH. 

Zlatiborka Popov-Momčilović s Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da je u tom istraživanju prepoznata volja građana za pomirenje i da većina njih (90 posto) smatra da je pomirenje bitno za budućnost BiH, ali i na regionalnom nivou. 

"Stanovništvo prepoznaje ovu temu kao više nego značajnu. Samim tim pokazuju da su svjesni tog problema i da su spremni uložiti određeni napor da taj proces postane dublji", kazala je ona. 

Marko Antonio Brkić s Univerziteta Hercegovina kaže da prema rezultatima istraživanja, ispitanici generalno nemaju povjerenja u parlament i lokalna politička tijela kao ključna mjesta gdje se odvija proces pomirenja i povjerenja. 

"Oni sigurno imaju svoju ulogu. Ipak, čini se da su prije njih, ispitanici dali veću vrijednost obrazovnim institucijama, vjerujući da je važno za buduće generacije da se taj proces razvija. Dakle, političari su, čini se u drugom planu", kazao je. 

George Wilkes s Univerziteta iz Edinburga kaže da će istraživanje biti nastavljeno, a definirao ga je kao značajnu mogućnost učenja i transfera znanja naučnicima i stručnjacima koji se bave pitanjem razrješavanja sukoba.   

Na pitanje postavljeno kao definiranje potencijalnih ili mogućih mjesta pogodnih da se proces pomirenja i povjerenja započne ili odvija, ispitanici su prepoznali obrazovne institucije ili radna mjesta. 
"Ovo je poruka građana onima koji je mogu čuti da se taj proces započne, da se te institucije počnu mijenjati, a proces počne odvijati, a ne kritika zašto ga nema", kazano je. 

Rezultati istraživanja prvi put su danas predstavljeni u Sarajevu.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133808

Powered by Blogger.ba