Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.10.2012.

DELEGACIJA EVROPSKOG PARLAMENTA U SARAJEVU: RELAKSIRATI MEHANIZAM SARADNjE U BiH I ISPUNjAVANjA UVJETA KOJE EU TRAŽI

Relaksirati mehanizam saradnje u BiH i ispunjavanja uvjeta koje EU traži

image

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Evropskog parlamenta, s predsjedavajućim Eduardom Kukanom na čelu.  Delegacija je posjetila BiH radi prisustva interparlamentarnom sastanku, te dijaloga s kolegama iz BiH.

Tema današnjih razgovora i susreta koje će imati na najvišem nivou je ispunjavanje uvjeta koji se pred BiH postavljaju na putu ka EU. 

Delegacija je izrazila očekivanje da će političari i lideri u BiH pokazati veću odgovornost u vođenju zemlje na tom putu.

U razgovoru su dominirale teme vezane za političko-ekonomsku situaciju i prilike u Bosni i Hercegovini, kao i za aktivnosti koje se čine radi priključenja BiH Evropskoj uniji. 

Razgovarano je o realizaciji Mape puta i ispunjavanju obaveza u provođenju presude "Sejdić- Finci" te je izraženo očekivanje da će se iznaći mehanizam koordinacije i daljnjih pregovora s EU, radi ispunjavanja ovih uvjeta. 

Također je bilo razgovora o liberalizaciji viznog režima u BiH, ali i o ulaganjima u poljoprivredu, kao oblast s najviše mogućnosti za zapošljavanja i razvoj vanjske trgovine. 

Članovi Evropskog parlamenta rekli su da žele podstaći političke lidere da ispune standarde EU da bi se i izvoz podstakao. 

Također je istaknuto da treba raditi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Vođeni su razgovori i o saradnji zemalja u regiji, posebno u svjetlu integracija u EU, te je aktueliziran različit pristup EU zemljama regije. 

Rečeno je da se u kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, koja je drugačija u odnosu na susjedne zemlje, treba relaksirati mehanizam saradnje i ispunjavanja uvjeta koje EU traži. 

Tokom susreta je istaknuto da će BiH ostati okružena članicama EU ako se ne iznađe način za izlazak iz aktuelne političke krize. 

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost i zadovoljstvo za kontinuirani interes koji Evropski parlament pokazuje prema BiH na njenom putu ka EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76976526

Powered by Blogger.ba