Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.10.2012.

BiH SVE VIŠE ZAOSTAJE ZA OSTATKOM REGIJE KAD JE U PITANjU PUT KA EU

BIH sve više zaostaje za ostatkom regije kad je u pitanju put ka EU

imageRenzo Daviddi

....................................................

SARAJEVO - Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi ocijenio je danas da Bosna i Hercegovina zaostaje sve više za ostatkom regije kada je u pitanju put ka Evropskoj uniji.

Istaknuo je to u obraćanju učesnicima Međunarodne konferencije o temi "Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: Ustavne i zakonodavne promjene", koja je u organizaciji Parlamentarne skupštine BiH i uz podršku Fondacije "Konrad Adenauer" i Misije OSCE-a u BiH, počela jutros u Sarajevu, a trajat će dva dana.

- Parlamentarna skupština BiH se posebno pominje u Izvještaju o napretku za 2012. godinu. Skupština je pohvaljena što je usvojila državni zakon o popisu. Međutim, Izvještaj naglašava da je potrebno ostvariti daljnji napredak, posebno u smislu saradnje između Parlamentarne skupštine i Vijeća Evrope. Ta je saradnja potrebna za normalan rad i ona mora biti prioritet, kazao je Daviddi.

Dodao je da EU također pozdravlja veću saradnju između entitetskih parlamenata i državnog parlamenta u smislu evropskih pitanja. Treba, naveo je, poboljšati saradnju i uskladiti zakone u čitavoj državi.

- Lideri ove države su se obavezali u Briselu, krajem juna usvajanjem Mape puta, na detaljne mjere i specifične rokove. Specifični prioriteti Mape puta su dobro poznati. Implementacija presude u slučaju "Sejdić-Finci" je potrebna da bi se Ustav uskladio s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Potreban je efektivan mehanizam koordinacije koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom u vezi s pitanjem ulaska u EU, kazao je Daviddi.

Ako i samo ako, istaknuo je on, Bosna i Hercegovina ispuni ove uvjete, onda Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu i država može podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Po njegovim riječima, bez napretka u vezi s ova dva uvjeta, BiH neće moći krenuti naprijed u EU.

- Tokom naredna dva dana mnogi uvaženi eksperti na ovoj konferenciji će dati detaljne informacije i podijeliti iskustvo s vama o procesu pridruživanja, o onome šta se dešava nakon što se aplikacija podnese. Imat ćete priliku da dobijete dublji uvid u  kompleksnost procesa, kazao je Davidi.

Istaknuo je da EU jeste i nastavit će koristiti resurse i izvore u BiH da bi joj pomogla na njenom putu u članstvo u EU.

(Vikijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133605

Powered by Blogger.ba