Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.10.2012.

PREDSJEDNIK FBiH: POZVAĆU NA NOVE RAZGOVORE UNUTAR INSTITUCIJA

Predsjednik FBiH: Pozvaću na nove razgovore unutar institucija

Živko Budimir

...............................................

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir najavio je mogućnost da raspusti Parlament Federacije kako bi zaustavio nerad poslanika i delegata, odnosno širenje krize u ovom entitetu.

Tvrdi da tu mogućnost daje Ustav, dok njegovi politički oponenti navode da je upravo Budimir „žarište krize“ i traže da on odstupi s mjesta predsjednika Federacije. Iz njegove partije, Hrvatske stranke prava, takođe su stizale ozbiljne optužbe, ali je prije nekoliko dana sa sjednice stranačkog Predsjedništva Budimiru izražena podrška.

RSE: Gospodine Budimir, imali ste sastanke sa predstavnicima nekoliko političkih stranaka koje nisu u sastavu nove parlamentarne većine. Da li ste od njih tražili podršku za odluku koju ste već saopštili javnosti - da želite raspustiti Parlament Federacije BiH?

Budimir: Raspuštanje Parlamenta FBiH nije predmet razgovora sa političkim
strankama. To je po Ustavu Federacije odluka o nadležnosti predsjednika Federacije, ali ono o čemu smo razgovarali na jednom od sastanaka bila je zabrinutost zastojem u radu Parlamenta Federacije koji gotovo već pet mjeseci nije usvojio niti jedan zakon.

RSE: Znači li to da ostajete uz nakanu da pokrenete postupak za raspuštanje federalnog parlamenta zbog njegovog nerada?

Budimir: Razmišljanje o raspuštanju Parlamenta Federacije nije nikakav mehanizam političke prisile ili nešto slično prema određenim političkim strankama, nego se radi o jednom od mehanizama koji je ustavna kategorija predsjednika, odnosno dopredsjednika Federacije u slučajevima kao što je ovaj, ako se politička kriza u FBiH održi u dužem kontinuitetu i dovede u pitanje funkcionalnost Federacije, kao i sam standard, odnosno život građana u FBiH.

RSE: Da li je to izvodljivo prema Ustavu?

Budimir: Pa da nije izvodljivo, ne bi se razmatralo. Znači, postoje okolnosti člana 16. Ustava FBiH koji kaže u kojim okolnostima takav mehanizam može biti primijenjen.

RSE: S druge strane su zahtjevi da upravo Vi podnesete ostavku na mjesto predsjednika Federacije. Premijer Nermin Nikšić je podnio krivičnu prijavu protiv vas zbog slučaja „ ministar Desnica Radivojević“ , također nemate podršku stranaka koje čine parlamentarnu većinu. O čemu govori ova situacija?

Budimir: Da nema takvih aktivnosti, mi ne bismo govorili o političkoj krizi u FBiH. Takav pristup ili takav odnos počinje podsjećati na onu staru izreku: Što je starije - kokoš ili jaje?, u pokušaju dokazivanja tko je najodgovorniji ili tko je inicijator ove krize. Stoji jedno kao konstatacija: politička kriza je prisutna. Za njen kontinuitet ili za njeno produženje odgovorni su oni koji odbijaju razgovore i pokušaj traženja rješenja u ovakvoj situaciji. Ja sam kao predsjednik Federacije u nekoliko navrata pozivao sve predsjednike političkih stranaka na razgovor, i pozivaću opet. Kada prođu ovi blagadani i oni koji su pred nama ići će ponovo službeni pozivi od strane predsjednika Federacije prema ljudima koji se nalaze u institucijama FBiH, jer očito ovaj odnos političkih stranaka, pa čak možda i taj pristup razgovora sa samo političkim strankama, odnosno sa predsjednicima političkih stranaka koji nije dao rezultate, može biti i pogrešnim pristupom. Ja od početka svog djelovanja na poziciji predsjednika Federacije zagovaram pristup u kome se trebaju vratiti institucijama Federacije ovlasti odlučivanja, da prestanemo odlučivati u nekakvim skupinama neformalnim, ne neformalnim mjestima, nego da se odluke počnu donositi u institucijama.   

Kompromis je jedino moguće rješenje

RSE: Čelnici nekih partija, prije svega HDZ BiH-a Dragan Čović, i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić su upravo vas označili kao “žarište krize“ u Federaciji BiH.

Budimir: Građani FBiH su svojim glasovanjima na ovim izborima jasno pokazali koga smatraju generatorom krize. Neću se ja postavljati u poziciju suca jer to zaista i nisam – ja kao vjernik mislim da nam svima može suditi samo Bog za postupke, a za kršenje zakona sude institucije koje egzistiraju u našim zajednicama. Prema tome, nijedna institucija koja ima ovlasti presuđivanja o tome da li je netko prekršio zakon ili nije, još nije presudila da sam ja kao predsjednik Federacije prekršio bilo kakav zakon ili Ustav, a to su subjektivni stavovi određenih političkih stranaka i njihovih čelnika.
RSE: Kriza se produbljava ili širi, očigledna je i na državnom nivou.

Budimir: Tako je. Vjerojatno sam ja onda i po tim subjektivnim stavovima tih političkih subjekata generator krize i na državnoj razini. Svi mi znamo da to nije tako i smatram takve izjave neozbiljnima i neodgovornima.

RSE: Kako procjenjujete da će se razvijati situacija u Federaciji?

Budimir: Ja očekujem da će se konačno određeni ljudi urazumiti i da ćemo sjesti i kao ozbiljni i odgovorni političari početi tražiti rješenja kao kompromis - jer kompromis je jedino moguće rješenje u ovom trenutku. Mislim da ova politička kriza ne može biti riješena na način da se bilo tko od strana osjeća pobjednikom ili poraženim.

RSE. Jedno vrijeme niste imali podršku vaše stranke, Hrvatske stranke prava, čak je predsjednik Zvonko Jurišić izjavio da je “napravio  pogrešku“ kada vas je predložio za predsjednika Federacije BiH, bilo je iz vaših partijskih redova takođe poziva da podnesete ostavku, ali na posljednjoj sjednici stranačkog Predsjedništva ste ipak dobili podršku.

Budimir: Mislim da kad su u pitanju bili ovi generalni politički stavovi ja nisam nikada ni ostao bez podrške HSP-a u tome. Problemi koji postoje unutar HSP-a vezani su isključivo za funkcioniranje stranke kao stranke, ali HSP kao stranka nije nijednog trenutka dvojio oko toga da li treba ili ne treba čvrsto stajati na poziciji građenja institucija FBiH i BiH sa ciljem izjednačavanja prava hrvatskoga naroda u FBiH i BiH. Ali ne samo hrvatskog. Stav HSP-a bio je uvijek jasan i nije se mijenjao, on je bio u kontinuitetu, a to je da u BiH svi narodi, dosno svaki čovjek mora biti jednakih prava na bilo kojem dijelu teritorija.

RSE: Često ste bili usamljeni u svojim stavovima i bez podrške rukovodstva stranke, ali ostajali ste principijelni.

Budimir: Nisam usamljen ni među političkim strukturama u institucijama BiH i FBiH, a posebno nisam usamljen kada su u pitanju stavovi građana Federacije, odnosno naroda u Federaciji. A ja ću ostati dosljedan svojim stavovima - i svoje stavove mogu promijeniti samo ako me neko zaista uvjeri činjenicama kako nisam u pravu.

 

28.10.2012.

BESRAMNO FLERTOVANjE SA NACIONALIZMOM NA STADIONIMA U REGIJI

Besramno flertovanje sa nacionalizmom na stadionima u regiji

Plakat sa jedne od fudbalskih utakmica - iz arhive

Plakat sa jedne od fudbalskih utakmica - iz arhive

.................................................

Talas nasilja na sportskim terenima preplavio je regiju, a nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Ova zemlja, međutim, ima i svoje posebnosti, pa svaki, i najmanji, incident začas dobije nove odrednice koje ga uvrste u red onih visokog rizika. Pokazalo se kako je neodgovorno grupe nasilnika zvati uobičajenim i opšteprihvaćenim izrazom huligani, jer se ovdje radi o izmanipulisanim grupama koje se, okićene klupskim obilježjima, preobražavaju u nacionalističke i šovinističke jurišnike.

Jesenji dio fudbalskog prvenstva Bosne i Hercegovine, jednako kao i u većini zemalja regiona, protiče u sjeni nekontrolisanog nasilja, u izlivima iracionalnih nagona i racionalne mržnje. Pale se i razvaljuju željeznički vagoni, ruše kafane u tuđim gradovima, bacaju molotovljevi kokteli na kombije pune putnika, razbijaju automobili i, usput, glave. To mu ga dođe izvan stadiona. A na tribinama samim besramni ašikluk sa nacionalizmom, šovinizmom, fašizmom čak. Javno pozivanje na kolektivnu egzekuciju nad jednim, drugim ili trećim narodom, igranje zapaljivim parolama ili skandaloznim pjesmama o noževima i žicama.

Ne hoteći, naravno, nikog abolirati, čak ni relativizirati prijetnje, ugledni sportski novinar Bakir Tiro pokušava trend koji ovdje opasno dugo traje, smjestiti u širi kontekst.

„Nije to samo u BiH. To je i u našem susjedstvu, u Evropi i u svijetu. To je jedna pošast današnjeg, modernog društva - i jednostavno mlađa raja se lože na to“, kaže Tiro.

Nažalost, navijačko nasilje ovdje, odmah skreće u prijeteći rukavac. Djelimice „mora“ bliske prošlosti, djelimice nemar političke sadašnjosti, definisali su prostor u kome i najmanji incident učas donosi najviši mogući rizik. O uzrocima razmišlja angažovani publicista Emir Imamović:

„Samo je neko potpuno naivan ili krajnje neupućen mogao vjerovati da pri prvom susretu navijačkih skupina sa različtih krajeva BiH neće doći do sukoba.“

Pjesnik Ahmed Burić, jedan od najboljih poznavala fudbalskog sporta ovdje, u dušu poznaje navijačku faunu.

„Radi se o grupama besposličara koji ne smiju izaći na ulicu, pa protestirati protiv vlasti, nego se između tuku ne bi li još neko stradao“, kaže Burić.

Nažalost, tako amorfna masa postaje plastelin za oblikovanje, a majstori igre, da se tobož ne prepoznaju, ogrnu ih klupskim kabanicama i gurnu u bezumno nasilje.

Pokazivanje pripadnosti po svaku cijenu

Fudbalski fanovi, u najvećem broju slučajeva, nisu ostavljeni vlastitoj prosudbi, pa im se divljanje ni u kom slučaju ne smije smatrati spontanim. Naprotiv, indukovano je od spodoba koje vuku konce iz potaje.

Sa jedne od utakmica u BiH - iz arhive
..............................................................
​​„Fudbal kao najpopularniji sport, koji ima i najmasovniju publiku, služi da se preko njega kanaliziraju osjećaji zapravo većine pripadnika određene društvene zajednice. U nama su, dakle, duboko ukrijenjeni nacionalizam i međusobna mržnja i ne treba nikoga čuditi što se to artikulira na stadionima. Bilo bi, zapravo, kad uzmemo u obzir gdje živimo, pravo čudo da je drugačije. Posebice što sada navijačke grupe preuzimaju djeca koja su rođena prije 20-ak godina, dakle, oni koji se apsolutno ne sjećaju nikakve atmosfere drugačije, kojima je ovo stanje u kojemu mi živimo jedino poznato“, ističe Emir Imamović.

Fudbalski stadioni i prostor oko njih tako postaju poligoni na kojima se provode rituali kolektivne inicijacije. Za buduća neka pokoljenja. Znaju, naime, naši vračevi kako su rušilački nagoni duboko ukorijenjeni u kolektivno tkivo navijačkih grupa, pa upravo tim nagonima šalju šifre prepoznavanja, šifre zbijanja redova i pokazivanja pripadnosti po svaku cijenu. A nasuprot svemu, nema organizovane države, nema funkcionalnih mehanizama koji mogu prepoznati nadolazeću pustinju. A oni koji prepoznaju - ljubomorno čuvaju tajnu.

„Postoje prava i obaveze. Mi živimo društveno neodgovoran život, a s druge strane se nešto busamo da smo nekakvi veliki čuvari simbola, nacionalnih mitova, a u osnovi smo jedna amorfna grupa koja nije u stanju smijeniti direktoricu obdaništa“, navodi Ahmed Burić.

Treba li u ovom trenutku uopšte podsjećati na tehnologiju nasilja tamo negdje pred kraj upokojene zajedničke države, podsjećanje na vrijeme kad je nasilje instalirano kao način komunikacije. Tada, naime, prestaje svaka igra. Ko je to vrijeme živio, a ne prepoznaje ozbiljne podudarnosti, morao bi se temeljno zabrinuti za vlastito zdravlje. Prije nego li kamen koji se zakotrljao ne postane lavina, valja donositi hitne mjere. Makar to bila tek zabrana organizovanog putovanja gostujućih navijača. O tome novinar Bakir Tiro kaže:

„To nije popularno i nije i nije dobro, ali potrebno je u ovom momentu.“

Za kraj ove tužne priče još samo podsjećanje kako se ne igraju delije tek igre radi. Ni Delije, ni Horde, ni Lešinari, ni Škripari, ni Manijaci, ni Robijaši. Makar ima i pojedinaca koji s ljubavlju izgovaraju poneko od ovih morbidnih imena.

 

28.10.2012.

MAHMUD ABAS ĆE TRAŽITI STATUS DRŽAVE NEČLANICE U UN

Uprkos protestima SAD i Izraela: Abas će tražiti status države nečlanice u UN

28.10.2012.
imageMahmud Abas

.....................................................

(24SI) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas namjerava da idućeg mjeseca traži u Ujedinjenim nacijama da se status njegove zemlje unaprijedi od države posmatrača u državu nečlanicu, uprkos protestima SAD i Izraela, saopštili su u nedjelju palestinski zvaničnici.

 

[24 sata info]

Očekuje da će Abas 15. ili 29. novembra uputiti zahtjev Generalnoj skupištini UN da se Palestini dodjeli status države nečlanice, rekao je jedan palestinski zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer još nije donijeta nikakva zvanična odluka.

Oba datuma su simbolična - 15. novembra 1988. Palestina je proglasila nezavisnost, a 29. novembra 1947. UN su odlučile da se Palestina, tada pod upravom Velike Britanije, podijeli na Izraelske i Arapske teritorije. Jevrejske vođe su prihvatile taj plan, arapske ga odbacile i Palestinci ostali bez države.

Prošle godine, Palestinci nisu uspjeli da preko Savjeta bezbjednosti dobiju status države članice UN, ali su dobili članstvo u Unesku uprkos protivljenju Izraela i SAD.

(24sata.info)


 

28.10.2012.

HILARI KLINTON I KETRIN EŠTON ĆE PODRŽATI EVROATLANSKE INTEGRACIJE BiH

Clinton i Ashton će podržati evroatlantske integracije BiH

imageCatherine Ashton

.....................................................

SARAJEVO, BRISEL - Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, i Hilari Klinton, američka državna tajnica, sutra će u Sarajevu uputiti nekoliko važnih poruka kojima žele naglasiti suverenitet i cjelovitost BiH kao samostalne države koja ima evropsku perspektivu.

Ovo je danas  za "Nezavisne" izjavila Maja Kocijančić, portparol Eštonove, potvrdivši da je s tim u vezi planiran sastanak visokih gošći s Predsjedništvom BiH.

"Ketrin Ešton i Hilari Klinton uputiće i poruku podrške evroatlantskim integracijama BiH. U tom kontekstu, za nas, za EU, važna je evropska perspektiva BiH, a visoka predstavnica pozvaće političke lidere da se fokusiraju ne reforme i sve što je potrebno da bi BiH mogla da postigne napredak u evropskim integracijama", kazala je Kocijančićeva.

Dolazak Klintonove očekuje se sutra naveče, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nju će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekati Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Klintonova i Eštonova će se sutra u prijepodnevnim satima sastati sa članovima Predsjedništva BiH, kao i s Valentinom Inckom, visokim predstavnikom u BiH, i Peterom Sorensenom, specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU u BiH.

Još nije poznato da li će visoke gošće organizirati zajednički sastanak s liderima stranaka ili će, pak, svaki pojedinačno dobiti nešto vremena da objasni svoje viđenje bh. političke krize.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS, danas je pozdravio njihovu posjete te izjavio da očekuje podršku daljem procesu razvoja dejtonske strukture BiH.

"Činjenica je da su dejtonsku strukturu na silu mijenjali visoki predstavnici i da su upravo podršku takvom nasilju dali i raniji predstavnici vlasti i Amerike i Evrope, te da je u tom pogledu možda došlo vrijeme da se vidi šta se ovdje podržava i na koji način", rekao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je najveću štetu BiH dosad napravio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun "nasilnim izmjenama Dejtona, koje su napravile blokade koje se ne mogu otkloniti ni do danas". Prema Dodikovom mišljenju, situacija u državi je godinama i decenijama takva da "BiH ne pokazuje sposobnost za funkcionisanje".

"To nije problem nijedne političke strukture u BiH, to postaje i problem međunarodne zajednice. Dejtonska suština BiH su njen teritorijalni integritet i međunarodni karakter, sa čim mi u RS nemamo nikakav problem, ali imamo problem zato što se kroz ta pitanja želi dovršiti centralizacija i što se ignoriše ustavni poredak od strane nekih predstavnika EU", rekao je, između ostalog, Dodik.

Politički analitičari iz regiona i SAD uglavnom su saglasni s tim da će jedna od najznačajnijih poslijetnih diplomatskih posjeta BiH biti s ciljem otklanjanja prepreka na putu naše zemlje prema EU, ali i potvrđivanja globalne dominacije SAD kao glavne svjetske sile.

Ivica Dačić, premijer Srbije, izjavio je da ne očekuje da će susret s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton biti težak sastanak s novim uslovima i ultimatumima.

"Naprotiv. Mislim da je način razgovora koji sada imamo s partnerima sa Zapada drugačiji, a to je da zajedno tražimo moduse kako da se problemi rešavaju na miran način i u interesu svih strana u procesu", rekao je Dačić.

On je rekao da sa Klintonovom i Eštonovom neće biti razgovarano o platformi Srbije za pregovore. One poslije BiH sutra popodne odlaze u Srbiju.

(Vijesti.ba)

 

Hillary Clinton sutra u BiH

imageHillary Clinton / ap

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton doputovat će sutra u posjetu Bosni i Hercegovini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija dočekat će Clinton sutra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Očekuje se da će Clinton dvodnevnu posjetu BiH započeti sutra u večernjim satima. State department je saopćio da Hillary Clinton  stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Američkoj državnoj tajnici će se tokom posjete zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Cathrine Ashton. 

Iz State departmenta je precizirano da će Clinton i Ashton u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme".

Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

28.10.2012.

29.10.2012. U SARAJEVU 14. MEĐUPARLAMENTARNI SASTANAK

Sutra u Sarajevu 14. međuparlamentarni sastanak

imageTanja Fajon

..................................................

SARAJEVO - U Sarajevu će sutra biti održan 14. međuparlamentarni sastanak predstavnika parlamenta BiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i samoproglašenim Kosovom.

Interparlamentarnim susretom kopredsjedavaju predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan.

Delegaciju Evropskog parlamenta, koja će učestvovati na sastanku predvodi Kukan, a čine je poslanici Marije Kornelsiedn, Tanja Fajon, Ana Ibripagić, Sara Ludford, Doris Pak i Juta Štajnruk, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Delegacija evropskih parlamentaraca sastaće se tokom boravka u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom, ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem i članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

(Vijesti.ba/Srna)

 

28.10.2012.

BORIS TADIĆ: SVOJE MIŠLjENjE O GENOCIDU U SREBRENICI IZREĆI ĆU NAKON ZAVRŠETKA PRAVNIH PROCESA

Bivši srbijanski predsjednik za HRT 
Tadić: Svoje mišljenje o genocidu u Srebrenici izreći ću nakon završetka pravnih procesa
......................
28.10.2012.
....................
Tadić: Svoje mišljenje o genocidu u Srebrenici izreći ću nakon završetka pravnih procesa

FOTO: Arhiva

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, gostujući danas na Hrvatskoj televiziji, nije se htio izjasniti da li je u Srebrenici počinjen genocid, objašnjavajući da kao političar ima sužen prostor slobode, te da će o tome svoje mišljenje izreći nakon što se okončaju pravni procesi koji su još u toku.
"Ja o tome imam svoje mišljenje, ali čekam da se završi cijela pravna procedura, a do tada neka o tome govore povjesničari i pravnici", kazao je Tadić u emisiji "Nedjeljom u 2", dodajući da je kao šef države osigurao da u Deklaraciju o Srebrenici uđu oba mišljenja, presuda Međunarodnog suda pravde (ICC) iz 2007. koja govori o genocidu, te stav da su počinjeni strašni zločini.
"Srebrenička deklaracija oblikovana je onako kako ju je bilo moguće izglasati u parlamentu", rekao je Tadić.
Bivši srbijanski predsjednik složio se da na svim stratištima i logorima, uključujući i Stajićevo, gdje su bili zatočeni vukovarski branitelji, te ostali logori, poput Lore i Bratunca, trebaju biti podignuta spomen obilježja.

................................

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, gostujući danas na Hrvatskoj televiziji, nije se htio izjasniti da li je u Srebrenici počinjen genocid, objašnjavajući da kao političar ima sužen prostor slobode, te da će o tome svoje mišljenje izreći nakon što se okončaju pravni procesi koji su još u toku.

"Ja o tome imam svoje mišljenje, ali čekam da se završi cijela pravna procedura, a do tada neka o tome govore povjesničari i pravnici", kazao je Tadić u emisiji "Nedjeljom u 2", dodajući da je kao šef države osigurao da u Deklaraciju o Srebrenici uđu oba mišljenja, presuda Međunarodnog suda pravde (ICC) iz 2007. koja govori o genocidu, te stav da su počinjeni strašni zločini.

"Srebrenička deklaracija oblikovana je onako kako ju je bilo moguće izglasati u parlamentu", rekao je Tadić.

Bivši srbijanski predsjednik složio se da na svim stratištima i logorima, uključujući i Stajićevo, gdje su bili zatočeni vukovarski branitelji, te ostali logori, poput Lore i Bratunca, trebaju biti podignuta spomen obilježja.

 

28.10.2012.

MIJANMAR: PROTJERANE 22 HILjADE MUSLIMANA

Protjerane 22 hiljade muslimana

imageMijanmar / anadolija

Tokom Kurban-bajrama izbili su novi sukobi Rakhine budista i Rohingya muslimana u Mijanmaru. Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, tokom sukoba stradao je veliki broj osoba.

Kako je potvrdio jedan neimenovani vladin dužnosnik, u sukobima su ubijene najmanje 84 osobe.

Koordinator Ujedinjenih naroda (UN) u Mijanmaru Ashok Nigam izjavio je da je
samo tokom prošle sedmice uništeno 4.665 kuća, a svoje domove napustilo je 22.587 osoba. Mahom su svoje domove napuštali muslimani, čiji domovi su spaljivani.

Nova eskalacija nasilja u pokrajini Rakhine, na zapadu Mijanmara, dovela do novog vala izbjeglica u Bangladeš.

Hiljade Rohingya muslimana, koji žive u improviziranim kampovima u blizini sela Kutupalang na području Cox's Bazara, Kurban-bajram dočekuju u veoma teškim uvjetima.

Novinarima i posjetiteljima nije dozvoljeno ulaziti u kamp. No, novinari agencije Anadolija (AA) uspjeli su se probiti do kampa tokom kasne večeri.

Stanovnici kampa govorili su reporterima AA o užasima kroz koje su prošli, uključujući i silovanja žena. Svjedočili su brojnim zločinima. Sada se žale da su gladni. Među njima je i Fatima Hatun čiji je najveći broj bližnjih ubijen. Tvrdi da Bajram ne dočekuje s radošću.

Arakanski muslimani žive u selima, šumama ili izbjegličkim kampovima u Bangladešu u koji dolaze ilegalnim putevima. Često su suočeni sa smrću i opasnošću da će biti uhapšeni i zlostavljani. Jedina alternativa im je ostanak u Mijanmaru gdje su izloženi maltretiranjima samo zato što su muslimani.

(Vijesti.ba/AA)

 

28.10.2012.

BBC OBJAVIO PRIČU O SENADU HADžIĆU: MUSLIMAN IZ BOSNE PREPJEŠAČIO SEDAM ZEMALjA, DVIJE PUSTINjE I 5.650 KILOMETARA

BBC objavio priču o Senadu Hadžiću 
Musliman iz Bosne prepješačio sedam zemalja, dvije pustinje i 5.650 kilometara
..................
28.10.2012.
................
Musliman iz Bosne prepješačio sedam zemalja, dvije pustinje i 5.650 kilometara

FOTO: Arhiva

Članak o Senad Hadžiću, koji je prepješačio put od Banovića do Meke objavio je i BBC.
Musliman iz Bosne hodao je pet i pol hiljada kilometara, stigao u Meku u Saudijskoj Arabiji, a danas kaže kako ga je Bog sačuvao u zaraćenoj Siriji.
Senad Hodžić (47) rekao je za BBC da je nekoliko sati na sirijskoj granici čekao vizu. Poslije je morao pregovarati na nekoliko kontrolnih točaka: na nekima su vojnici, na drugima pobunjenici.
"Neki su čak poljubili Kuran koji nosim", rekao je i dodao da u ruksaku drži i Bibliju.
Hodočašće u Meku jedno je od pet stupova islama. To je dužnost koju musliman treba obaviti barem jednom u životu.
Hadžić je krenuo iz Banovića, a na prve je probleme naišao već u decembru prošle godine na -35 u Bugarskoj. "Nijedan dan nije bio lagan, svaki je bio težak. Ali istovremeno, bilo je uzbudljivo", rekao je.
Kad je dobio sirijsku vizu, jedan oficir iz vojske predsjedika Bashara al-Assada "zamolio me da se za njega pomolim u Meki, uspijem li živ izaći iz Sirije".
"Cesta od granice do grada Alepa puna je krupnih stijena. Pobunjenici su ih nabacali kako auti i autobusi ne bi mogli proći. I ljudi s porodicama moraju izaći iz auta", rekao je.
Po njegovim riječima, sirijska viza "ništa ne znači. Pobunjenik može izaći iz kukuruzišta i tražiti vašu putovnicu".
"Nitko nije pucao u mene. Zaustavili su me naoružani ljudi koji su mi pregledali putovnicu. Ali kad sam rekao da sam na Božjem putu, i pobunjenici i vojska predsjednika Assada pustili su me da prođem".
Hadžić je uz Kuran nosio i Bibliju, kaže, jer je "veoma religiozan".
"Da ne vjerujem da je Bog uza me, da me štiti i vodi, ne bih ni do Bugarske stigao, a kamo li do Meke", kazao je.
"Prepješačio sam sedam zemalja, dvije pustinje, 5.650 kilometara, bez novca, samo s ruksakom od dvadeset kilograma", rekao je za BBC-jev program World Update.

......................................

 Senad Hadžiću

.................................................

 

 

Članak o Senad Hadžiću, koji je prepješačio put od Banovića do Meke objavio je i BBC.

Musliman iz Bosne hodao je pet i pol hiljada kilometara, stigao u Meku u Saudijskoj Arabiji, a danas kaže kako ga je Bog sačuvao u zaraćenoj Siriji.

Senad Hodžić (47) rekao je za BBC da je nekoliko sati na sirijskoj granici čekao vizu. Poslije je morao pregovarati na nekoliko kontrolnih točaka: na nekima su vojnici, na drugima pobunjenici.

"Neki su čak poljubili Kuran koji nosim", rekao je i dodao da u ruksaku drži i Bibliju.

Hodočašće u Meku jedno je od pet stupova islama. To je dužnost koju musliman treba obaviti barem jednom u životu.

Hadžić je krenuo iz Banovića, a na prve je probleme naišao već u decembru prošle godine na -35 u Bugarskoj. "Nijedan dan nije bio lagan, svaki je bio težak. Ali istovremeno, bilo je uzbudljivo", rekao je.

Kad je dobio sirijsku vizu, jedan oficir iz vojske predsjedika Bashara al-Assada "zamolio me da se za njega pomolim u Meki, uspijem li živ izaći iz Sirije".

"Cesta od granice do grada Alepa puna je krupnih stijena. Pobunjenici su ih nabacali kako auti i autobusi ne bi mogli proći. I ljudi s porodicama moraju izaći iz auta", rekao je.

Po njegovim riječima, sirijska viza "ništa ne znači. Pobunjenik može izaći iz kukuruzišta i tražiti vašu putovnicu".

"Nitko nije pucao u mene. Zaustavili su me naoružani ljudi koji su mi pregledali putovnicu. Ali kad sam rekao da sam na Božjem putu, i pobunjenici i vojska predsjednika Assada pustili su me da prođem".

Hadžić je uz Kuran nosio i Bibliju, kaže, jer je "veoma religiozan".

"Da ne vjerujem da je Bog uza me, da me štiti i vodi, ne bih ni do Bugarske stigao, a kamo li do Meke", kazao je.

"Prepješačio sam sedam zemalja, dvije pustinje, 5.650 kilometara, bez novca, samo s ruksakom od dvadeset kilograma", rekao je za BBC-jev program World Update.

.............................................

.....................................................................

Miščina džamija na Ploči
Slike Meke i Medine na zidu bile su gradska senzacija
Poznata Miščina mahala
28.10.2012.
Slike Meke i Medine na zidu bile su gradska senzacija

Još za vrijeme osmanske vladavine, davne 1870. godine, na zidu sarajevske džamije Miščina na Ploči, između Vratnika i Kovača, slikar Mustafa Feginović nacrtao je velike slike Meke i Medine. To je bila senzacija u gradu, koji, u skladu s orijentalnim umjetničkim duhom, nije gajio tu vrstu slikarstva, govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.


Sveti haremi

-
Nimalo slučajno, slike su bile oslikane na lijevi zid džamije kako ne bi ometale klanjače u namazu, odnosno kako bi ih pogledali tek kada završe sa predajom selama. Ljudi iz svih krajeva obilazili su džamiju kako bi makar na taj način ispunili svoju životnu želju i ugledali svete hareme Meke i Medine. To je postepeno ušlo u tradiciju starih Sarajlija, koji su svoju djecu dovodili da im pokažu kako izgledaju sveta mjesta o kojima im se priča - ističe Garibija.

Miščina džamija najposjećenija je bila u danima hadža. Tada su slike Meke i Medine bile duhovni most s ovim svetim mjestima. Bila je to i poveznica s dragim ljudima koji su tada bili stotinama dana jahanja udaljeni od svoje rodbine i komšija.

Garibija: Duhovni most

- Džamiju je početkom 16. stoljeća utemeljio vakif hadži Ahmed Kebkebira. Napravljena je prostrana, s kamenom munarom. Nije imala harem, a mezaristan oko džamije bio je na lokalitetu današnjih Kovača. Naziv Miščina dobila je po mujezinu Mehmedu Mišči. Ovaj čuveni mujezin imao je lijep, specifičan i neobičan glas tokom učenja. Ezani i salavati koji su bili naročito upečatljivi na sabahu, privili su se uz srce stanovnika ove mahale - govori Garibija.

Prema njegovim riječima, Mehmed Miščo preselio je na bolji svijet 1787. godine i ukopan je prekoputa džamije. Karakteristični niski zeleni nišani i danas su vidljivi na njegovom mezaru.

Raskošno uređenje 

- Džamija je imala sve elemente ovdašnjih džamija. Krasili su je raskošne sofe, mimberi, ćurs i autentičan mihrab. Imala je Miščina džamija i nojevo jaje u mihrabu, koje predstavlja koncentraciju namašdžija i beriket za mahalu. Ovaj specifični simbol nekada je bio česta pojava u bosanskim džamijama, ali je, nažalost, postao izgubljeni tračak naše tradicije.

Sjećaju se Sarajlije da je na mihrabu u Miščinoj džamiji godinama stajala zanimljiva i intrigantna staklena boca. Naizgled je bila prazna, s natpisom "Allah". Imala je svoju posebnu simboliku, a u toku posljednje agresije je nestala - kaže Garibija.

Ezan starog hadži Orhana

Za ovu mahalsku džamiju neobično je bilo i to što su u njoj molitvu obavljali i mnogi partizani i ilegalci iz Drugog svjetskog rata. Tako je jedan od njenih posljednjih mutevelija bio hadži Šefkija Korić, omladinski ilegalac, koji je sveo oslobodilačku 13. muslimansku brigadu sa sela Emirovice u Sarajevo. Tradiciju učenja lijepih ezana i salavata s kamene munare Miščine džamije među posljednjim čuva i poznati izvođač sevdalinki, hadži Orhan Ahmagić. On je tu dugo godina bio mujezin i mahalu je krasio ezanom sa sarajevskim mekamom. Ovaj mekam poseban je i plijeni pažnju, a karakteriziraju ga tonovi slični onima u sevdalinci. Stari hadži Orhan i sada ponekada sakupi snage i počasti mahalu svojim lijepim ezanom.

Lijepi običaj duboke simbolike

Slikama Meke i Medine u Miščinoj džamiji započet je jedan lijep običaj. Tako su u skoro svim džamijama donedavno postojale slike ili fotografije Meke s desne strane, Medine s lijeve strane i Jerusalema na zidu pored mimbere. Kako se ovdje ništa ne radi bez razloga, tako su i ove slike i njihove pozicije imale svoju duboku simboliku. No, dolaskom nekih novih, nepromišljenih generacija, i ovaj običaj polako nestaje.

 

 

28.10.2012.

GRANIČNA POLICIJA BiH: IZ BiH DEPORTOVANO 650 STRANIH DRŽAVLjANA

Granična policija BiH
Iz BiH deportovano 650 stranih državljana
...................
28.10.2012.
..................
Iz BiH deportovano 650 stranih državljana

Granična policija /GP/ BiH evidentirala je u prvih devet mjeseci ove godine 650 stranih državljana koji su deportovani iz BiH, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje za 272 lica ili 71,96 odsto, izjavio je  Srni načelnik Kabineta direktora GP BiH Radiša Samardžija. Razlozi deportacije su:  ilegalan boravak u BiH za 464 strana državljana ili 71,38 odsto, izvršenje krivičnih djela krađe, pljačke i prevare za jednog stranog  državljanina  ili  0,15 odsto, počinjena  krivična djela ubistva, silovanje, razbojništvo...

Samardžija napominje da je zbog krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama deportovano sedam stranih državljana ili  1,08 odsto, a zbog  ostalih razloga 176  stranih državljana ili 27,08 odsto.

Deportovani  su imali državljanstvo 43 zemlje, i to 215 državljana Srbije, uključujući i Kosovo, 89 Rumuna, 72 Hrvata, 45 državljana Somalije, 42 iz Avganistana, 35 iz Turske, 27 iz Crne Gore, 16 iz Makedonije, 11 iz Pakistana...

Govoreći o ekstradicijama, Samardžija je naveo da je GP BiH u prvih devet mjeseci evidentirala 24 strana državljana koji su ekstradirani iz BiH u 12 zemalja po raspisanim međunarodnim potjernicama, odnosno po zahtjevima sudova matičnih zemalja.

"U odnosu na isti period prošle  godine, kada je 29 stranih državljana ekstradirano iz BiH u deset  zemalja, došlo je do smanjenja ekstradiranih stranih državljana iz BiH za četiri  lica ili 17,24 odsto manje.

Države u koje su izvršene ekstradicije su Srbija, Crna Gora i Austrija po  četiri, Hrvatska tri, Slovenija dva, te Danska, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Slovačka, Švajcarska i Turska po jedno ekstradirano lice", rekao je Samardžija. Analizirajući podatke o prihvatu državljana BiH,  Samardžija je naveo da je u izvještajnom periodu prihvaćeno 1.267 državljana BiH iz 23 države.

"Od ukupnog broja prihvaćenih državljana BiH, na osnovu potpisanih sporazuma o readmisiji sa zemljama EU i drugim zemljama, prihvaćena su 1.224 lica, dok su 35 lica prihvaćena iz SAD i osam  lica iz Kanade (deportacija). 

U odnosu na isti period prošle godine, kada je bio prihvaćen 621 državljanin BiH,  može se zaključiti da je došlo do znatnog povećanja prihvata državljana BiH za 646 lica ili 104,03 odsto", istakao je načelnik Kabineta direktora GP BiH.

Razlozi zbog kojih su državljani BiH vraćeni iz drugih zemalja u  BiH su: ilegalan boravak 1.087 lica ili  85,79 odsto, učinjeno  krivično djelo 81  lice ili 6,39 odsto, rad bez radne dozvole sedam lica ili 0,55 odsto i  ostali razlozi 92 lica ili 7,26  odsto.

Od ukupno 1.267 prihvaćenih državljana BiH, iz zemalja EU prihvaćeno je 997 državljana BiH, i to: 894 lica zbog ilegalnog boravka, 44 lica zbog učinjenog krivičnog djela, tri lica zbog rada bez radne dozvole i 56 lica zbog ostalih razloga.

Najveći broj prihvaćenih državljana BiH je iz Švedske 745, u prošloj godini ih je bilo 60,  dok je evidentno smanjenje prihvaćenih državljana BiH iz Hrvatske, 106, u odnosu na 169 vraćenih-protjeranih lica prošle godine. Iz NJemačke je vraćeno 98 lica, Švajcarske 85, Austrije 32, Norveške 30, Daske 28, Belgije 21, Holandije 19, Francuske 18 itd.

"Tokom devet mjeseci ove godine Granična policija BiH evidentirala je 40 državljana BiH koji su ekstradirani iz 13 zemalja u kojima su lišeni slobode po raspisanim međunarodnim potjernicama (INTERPOL), odnosno potragama sudova u BiH zbog počinjenih krivičnih djela", podvukao je Samardžija, dodajući da su u istom periodu prošle godine u BiH ekstradirana 62 državljana BiH iz 11 zemalja. 

Iz Srbije je u BiH ekstradirano osam državljana BiH, iz Njemačke šest, Hrvatske pet, Crne Gore četiri, Slovenije i Austrije po tri, Švajcarske, Bugarske, Mađarske i Holandije po dva i iz Španije, Italije i Makedonije po jedno lice.

Istovremeno,  nadležnim organima predat je 271 strani državljanin što, u odnosu na prethodnu godinu, kada bilo je predato 230 lica, predstavlja  povećanje za 41 lice ili 17,83 odsto.

"Službi za poslove sa strancima BiH predato je 180 lica ili 66,42 odsto, Upravi za indirektno oporezivanje BiH tri lica  ili 1,11 odsto, dok je ostalim organima predato 88 lica, odnosno 32,47 odsto od ukupnog broja predatih lica", naveo je Samardžija.

On je precizirao da se u  odnosu na razloge zbog kojih su strani državljani predati nadležnim organima najveći broj, tj. 83 lica ili 30,63 odsto, odnosi na prekoračenje ili ilegalni boravak...

Najviše predatih stranih državljana je iz Srbije 65, Hrvatske 29, Avganistana 28, UNMIK – Kosovo /Srbija/ 26, Turske 21, Slovenije 17, Somalije 11 itd.

"U prvih devet mjeseci ove godine, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji-admisiji lica,  prihvaćen je 51 strani državljanin, za razliku od prošle godine kada je taj broj iznosio 63, odnosno za 19,05 odsto manje. Svi prihvaćeni strani državljani su prihvaćeni iz Hrvatske", rekao je Samardžija.

U istom periodu izvršena je readmisija iz BiH 120 stranih državljana, a prošle godine ih je bilo tek 12, što iznosi porast od  900 odsto.

Samardžija navodi da je riječ o deset državljana vraćenih u Hrvatsku, a 99  u Srbiju, od čega su 39 državljana  Srbije, 22 državljana Somalije, 20 Rumunije, devet  Avganistana, osam iz Eritreje i jedan Makedonac.

"Preko Međunarodnog graničnog prelaza aerodrom Sarajevo izvršena je readmisija 11 stranih državljana, od toga: četiri rumunska državljana u Rumuniju, tri Slovenca u Sloveniju, tri državljana Austrije u Austriju i jedan Nijemac u NJemačku", zaključio je Samardžija.

 

28.10.2012.

MAJKL GOLDFARB, NOVINAR "GLOBAL POSTA": JE LI RADOVAN KARADžIĆ TREBAO ZAVRŠITI KAO GADAFI?

Majkl Goldfarb, novinar "Global Posta"
Je li Karadžić trebao završiti kao Gadafi?
 
...................
28.10.2012.
..................
Je li Karadžić trebao završiti kao Gadafi?

 Majkl Goldfarb: Sumnje u međunarodnu pravdu

FOTO: Arhiva

............................................

 

Karadžićev performans u Tribunalu u Hagu postavlja neka uznemirujuća pitanja. Šta da je Muamer Gadafi bio poslan u Hag, umjesto što je po kratkom postupku pogubljen? Ili Sadam Husein? Šta bi se desilo da je i on u Hagu, umjesto što se suočio s domaćim sudom, što je rezultiralo njegovim vješanjem koje su obavili Kurdi? I njima se Sadam smijao sve do trenutka kada mu je omča stavljena oko vrata, napisao je poznati novinar Majkl Goldfarb (Michael) prije nekoliko dana za online magazin "Global Post".

Goldfarb je ovaj tekst objavio nakon što je pratio pojavljivanje nekadašnjeg prvog čovjeka bosanskih Srba pred Tribunalom u Hagu (ICTY).

Ne bez žuči, Goldfarb u razgovoru za "Dnevni avaz" objašnjava šta ga je motiviralo da napiše tekst.

- Ne sumnjam da će i Karadžić, kao i ratni lider bosanskih Srba Ratko Mladić, biti osuđen na doživotni zatvor. Ali, zašto je toliko dugo trebalo da se oni pojave pred licem pravde? I zašto im se sada dopušta takvo i toliko izrugivanje žrtvama, istini i pravdi - pita se Goldfarb.

Vi ste izvještavali iz BiH u vrijeme agresije na našu zemlju. Koliko Vas je taj posao obilježio?

- Sarajevo je moje prvo ratno iskustvo u karijeri i ono me duboko obilježilo. Godinama nakon toga, dok sam čekao toliko vremena da se Karadžić i Mladić uhapse i nađu iza rešetaka, gledao sam kako se tako očiti zločini koji su se desili tokom rata u BiH zatamnjuje oblakom nemoralnosti.

I počeo sam sve više sumnjati u Tribunal u Hagu i njegovu svrhu. Mene ne iznenađuje kako se Karadžić i slični zločinci i diktatori ponašaju, već pravna procedura koja sve to dopušta. Ta pravna procedura, jednostavno, diskreditira validnost suđenja. Gdje su u svemu tome žrtve koje zaslužuju pravdu?

I zato ste napisali tekst?

- To je jedan od razloga! Bio sam vrlo ljut. Nešto što se uspostavilo čak i kao pravna činjenica, sada se diskreditira. Imate ljude koji počinju sumnjati u aksiome! Logor u Omarskoj nije postojao ili, ako jeste, nije to bilo to što nam je predstavljeno...

Tako da sam sjeo i počeo pisati. Tekst sam završio prije nego što sam napisao - možda je bolje da se ti ljudi koji su okorjeli zločinci i diktatori uopće ne suočavaju s ovakvom međunarodnom pravdom. Možda je bolje da završe kao i svi ostali diktatori - Sadam Husein, Muamer Gadafi, Bašar el-Asad, Nikolae Čaušesku...

Iskreno, nisam siguran da tako sada i mislim. Ali, postoji očito nešto što međunarodna pravda ne uspijeva efikasno isporučiti žrtvama. Umjesto toga, kroz procedure se daje prilika diktatorima da i dalje žive u svom suludom svijetu i regrutiraju nove radikalne pristaše.

Šta je onda svrha međunarodnih tribunala za zločine?

- Ona jeste da se sudi diktatorima i međunarodnim zločincima. I čovječanstvu treba takva instanca. No, budimo pošteni, može li se uopće napraviti procedura kojom će se zlikovcima dati pošteno suđenje, ali žrtve neće biti vrijeđane i međunarodna pravda neće biti zloupotrijebljena?

Čomski kao loš primjer

- Da se razumijemo, dobro je što su i Milošević i Mladić i Karadžić i mnogi drugi optuženi. To je bila dobra poruka i upozorenje. No, toliko je vremena prošlo od optužnice do suđenja, da su neke "alternativne verzije istine" pustile korijenje! Kada su se oni pojavili pred sudom, na Zapadu je bilo dosta ljudi koji su to sve posmatrali i tumačili s nekim dubokim rezervama, svojim viđenjima, bavili se iskrivljenim ili iskrivljavanjima činjenica... Jedna mala, ali bučna akademska zajednica stalno je ponavlja i ponavlja da su Sjedinjene Države imperijalističke, da smo mi pretjerivali u svojim izvještajima, da je Srbija žrtva agresije... To su nevjerovatne stvari i Noam Čomski (Chomsky) najgori je primjer toga.

 

28.10.2012.

PREDRAG ĆOSOVIĆ PSOVAO BAJRAM: SRBIJANAC PALIO KUR'AN I SVE OBJAVIO NA "FACEBOOKU"

Predrag Ćosović psovao Bajram
Srbijanac palio Kur'an i sve objavio na "Facebooku"
..................
28.10.2012.
.................
Srbijanac palio Kur

Fotografija koja je u našim krajevima izazvala gnjev

.........................................

 

Srbijanac s imenom Predrag Peđa ili Predrag Ćosović objavio je na svom Facebook profilu, prvog dana Kurban-bajrama, fotografiju na kojoj pali Kur'an. Fotografija se brzo proširila i na naše krajeve te je podijeljena na većem broju bh. portala, što je izazvalo gnjev zbog ovog postupka.

Na fotografiji je Predrag Ćosović, kako piše na Facebook profilu, držao Kur'an u jednoj ruci, dok je u drugoj držao upaljač kojim ga je palio, a na slici je pokazao i srednji prst. Fotografija je objavljena uz psovke s porukom: "Posle svega vi kao čestitate, ma mi Srbi smo sami sebi dovoljni, srećan Bajram Turci, ne dočekali sledeći."

 

28.10.2012.

PRAVO LICE TVOG EVROPEJSTVA

Pravo lice tvoga evropejstva

Hvala ti, Srbijo lepa!

 
Photo: EPA

"Zašto su žandarmi i političke partije i njihovo zakonito čedo – korupcija – srž tvoje kulture i civilizacije?", pisao je Ljubomir Micić pre 87 godina obraćajući se Srbiji i njenim maloumnim političarima, agentima-pesnicima i bezbrojnim ocima... Micićev tekst, koji sa sajta Pionirovog glasnika već dugo plovi internetom - ovih dana je postao viralan i vraća nam se u odsudnom trenutku. Prisetimo se zato reči besmrtnog Zenitiste u raspaloj zemlji koja ih i danas tako usrdno ispunjava značenjem - uz dužnu napomenu da je tekst objavljen u časopisu Zenit septembra 1925. godine, dakle u vreme nacionalnih zanosa, ratničkih paradigmi i potresne krize smisla

Dugo sam snevao o tebi. Celo bolno detinjstvo i celu mukotrpnu mladost – ratova i revolucija. Bila si beo cvet. Bezbroj pesama otpevali smo u tvoju slavu. Bezbroj bolova odgudili smo na strunama naših srdaca. Zbog tebe, Srbijo, skidali smo crvene zvezde sa naših crnih nebesa i nosili ih duboko u srcu, duboko u grudima. Tamo daleko od tebe, preko Dunava, Save i Drine – bilo nas je stotinama hiljada, bilo nas je miliona, koji smo te snevali nevinu i čistu.

Zablude pravnog nacionalizma i moji snovi o geniju moje rase razbijeni su grubo i svirepo. Ti si ih razbila, ti si ih sama uništila svojom masnom pesnicom. (Nema genijalnih rasa – ima samo genijalnih ljudi!). Istina je, bio sam sumanut posle prvog sudara. Jer, najteže je podneti udare od onoga koga se najviše voli. A ja sam te dugo voleo, jer su te toliki prezirali i mrzeli, gori od tebe. Pa ipak, osvestio sam se osnažen i uzvišen. Pobedio sam te u sebi i pregoreo u zoru jednog letnjeg dana, u blizini neba, u blizini meseca, pod onim istim zvezdama koje od iskona padaju nad mojim Balkanom.

Photo: dubrovacki.hr

Hvala ti, Srbijo lepa!...

Ti ne vidiš, Srbijo, koliko su te izvrgli ruglu tvoji jahači, tvoji muzari. Pogledaj se u naše ogledalo! Gledaj! Stavili su ti cilindar na glavu, a nisu ti skinuli opanke sa nogu. To je svirepi cinizam tvoje bedne buržoazije, to je pravo lice tvoga evropejstva, Srbijo. Kako je to ružno i groteskno, a groteska je najtužnija s osmehom na licu. Ja rado verujem da svega toga nije svesno tvoje bakalinsko društvo, koje zaudara po neizbežnom loju, koje zaudara po prljavim sokacima i koleričnim klozetima. A tek tvoji maloumni političari i tvoji agenti-pesnici i tvoji bezbrojni oci – oni su u grdnoj zabludi ako misle da je Evropa samo u cilindru a Balkan samo u opanku. Kad bi samo hteli da slušaju, kad bi samo umeli da čuju ove naše podvike: dole šuplji evropski cilindar! dole prljavi seljački opanak! živeli čisti balkanski tabani!

Ne zameri, Srbijo: ja ne mogu da laskam tvojoj umišljenoj lepoti, kao tvoji pripuzi i pelikani. Ja ne umem da muzem steone države. Ja nisam tvoj strvinar ni tvoj sisavac. Ja sam samo pesnik, slobodan i nov. Slobodno misliti – prvi je uslov kulture. Ja znam, ja vidim: sve što te danas sačinjava – laž je – brzopleta laž i podvala. Ti si postala Eldorado svih evropskih skorojevića. Tvoje dno je plitko, tvoji gresi su duboki. Mi hoćemo da produbemo tvoje korito, jer teško se plovi ako je dno plitko.

Zašto ne dopuštaš da tvoji pesnici slobodno misle? Zašto smo ti mrski svi mi koji ne umemo da pužemo ispred tvojih nogu? Zašto su ti mrski zenitisti, koji seju novo seme duhovne slobode i kulturne nezavisnosti, koji seju zdravo seme da bi se što pre odgajilo svima nama naše zajedničko dete – čovečanstvo!? Zašto su ti najmiliji pripuzi i laskavci? Najzad, zašto su žandarmi i političke partije i njihovo zakonito čedo – korupcija – srž tvoje kulture i civilizacije?... Ua!... Ljuto nas peku sve tvoje patnje i svi tvoji bolovi... A slava tvoje dične demokratije dovodi nas do najdubljih očajanja...

Hvala ti, Srbijo lepa!...

 Mi nećemo da budemo niti tvoja raja, koja treba da plaća danak u krvi i danak u gladi – zato što izgrađujemo kulturu tvoje budućnosti, zato što smo rabotnici tvoga napretka. Mi nismo hrišćanski romantici prošlih stoleća, ni potomci samozvanih knezova ili svetaca. Mi se nikako ne odričemo života na zemlji, jer za ljude drugi ne postoji! Na čast vam bilo “carstvo nebesko”! Ja otvoreno dovikujem: ne! Mi nećemo da crknemo pod udarcima tvojih nekulturnih ministara i tvojih političkih kabadahija. Mi tražimo: daj već jednom da se živi, a ne samo da se umire, Srbijo!...

 

28.10.2012.

TEMA SEDMICE: DOMAĆI SERIJALI UJEDINILI TV GLEDAOCE ŠIROM REGIJE

Tema sedmice: Domaći serijali ujedinili tv gledaoce širom regije

Iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'

Iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'

.........................................................

Turske serije posljednjih par godina prednjače po gledanosti i popularnosti u regionu. Romansirani život osmanlijskog cara Sulejmana Veličanstvenog, kojeg svijet osim po vojnim pohodima pamti prvenstveno po zakonodavnim reformama Osmanskog carstva, zbog čega se njegov lik nalazi i na zidu Predstavničkog doma SAD, kao jedan od 23 ključna svjetska zakonodovaca kroz istoriju, trenutno je najgledanija serija, koja uglavnom pobliže prati njegove ljubavne zgode i nezgode, a manje državničke domete.

No odmah za njom slijede takozvane domaće serije.

“Larin izbor”, “Lud zbunjen normalan”, “Budva na pjenu od mora”, “Ruža vjetrova”, “Vratiće će rode”, “ Žene s Dedinja “ - samo su neke od serija koje se posljednjih godina jednako uspješno prikazuju na tzv. srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskom govornom području, ali i u Makedoniji, što tako što su ih otkupile lokalne TV stanice, a što preko kablovskih paketa.

Jedna od najznačajnih karakteristika tih serija je da u njima igraju glumci iz cijelog regiona. Pojedini čak i u više njih, poput crnogorskog glumca Branimira Popovića koji trenutno igra u dvije hit serije, crnogorskoj “ Budva na pjenu od mora” i hrvatskoj “Larin izbor”.

Hrvatski televizijski kanali naprosto su zatrpani tv serijama, najpopularnija je trenutno, kao u uostalom na cijlom Balkanu, turska 'Sulejman Veličanstveni'. Od domaćih 'Larin izbor' i 'Ruža vjetrova'.

Nedavno se počela prikazivati i srbijanska serija 'Žene s Dedinja', a  ovih dana bombastično se najavljuje i povratak kultne serije s kraja 80-tih 'Bolji život'. Bosanskoherecegovčka serija 'Lud zbunjen normalan'  odlično kotira i u petoj sezoni, a crnogorska 'Budva na pjenu od mora' postala je pravi hit, navodi Ankica Barbir Mladinović u tekstu TV serije vladaju i hrvatskim medijskim prostorom.

Veliki broj glumaca iz Srbije angažovan je u tv serijama i filmovima zemalja iz okruženja, a u projektima domaćih producenata istovremeno se sve češće mogu vidjeti umjetnici iz regiona.

Iako su najčešći motivi veće tržište i manjak projekata domaće produkcije, kulturna razmjena donosi dobit i publici i glumcima. Jedino što regionalnoj glumačkoj saradnji predstavlja prijetnju su, kako šaljivo primjećuju TV kritičari, „Šeherzada“ i „Sulejman Veličanstveni“, bilježi Ognjen Zorić u tekstu U Srbiji veoma popularne TV serije iz susedstva.

I u Crnoj Gori je ista situacija. Serije iz regiona su  po popularnosti tik uz turske. Gledaoci se pronalaze u njima, a za stvaraoce su način uhljebljenja u uslovima kada su teatar i film u krizi, kažu kritičari, dodajući da se bez ozbira na njihov kvalitet i estetske vrijednosti, serije  mogu posmatrati i u funkciji pomirenja.

Popularnost kakvu je nekada imala crnogorska serija Đekna na prostoru ex-Yu, sada ima “Budva na pjenu od mora”. A nova hrvatska serija “Počivaj u miru”, koja bi, prema najavama, trebalo da bude jedna od najbolje urađenih u Hrvatskoj posljednjih godina, biće premijerno prikazana na crnogorskoj TV Vijesti od januara 2013, navodi Olivera Nikolić u tekstu Gledaoci se pronalaze u sapunicama iz regiona.

Kako smo u svemu počeli oponašati svijet kojem godinama unazad dominiraju serije i reality programi, tako se dogodio bum domaćih serija koje se s jednakim uspjehom prikazuju u matičnim državama i u susjedstvu.

Tome naročito dopriniosi jezik koji svi razumiju, ocjenjuje bosanski publicista i kolumnista Ahmed Burić u razgovoru za RSE u kojem kaže 'Još smo zabavljeni kulturom spektakla i banalnosti'.

Burić podsjeća da je najpopoularnija humoristička serija u posljednjih dvadeset godina na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku sarajevska “Lud zbunjen normalan“ probila led i to ne samo na srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskom govornom području:

 

28.10.2012.

LATINKA PEROVIĆ: PROKOCKALI SMO ŠANSU, PRETI NAM NESTANAK

Latinka Perović za Magyar Szo

Prokockali smo šansu, preti nam nestanak

 
Photo: rrokum.tv

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija "prokockala" svoju evropsku šansu i dodala da ovom narodu preti nestanak

"Ne smemo da budemo naivni. U istoriji važi za normalnu pojavu da pojedini narodi nestaju. Ne mogu da pronađu svoje mesto u datom svetu, beže u zatvorenost i nestaju", kazala je Perovićeva u intervjuu za nedeljni novosadski Magyar Szo.

Ocenila je da je duh palanke doživeo svoj pravi trijumf u Srbiji, a država je u velikoj meri "varvarizovana i zapuštena" i dodala da bi za regeneraciju bio potreban ogroman napor koji sami ne možemo učiniti.

"Mislim da su šanse minimalne, ali mora da postoji napor, pre svega intelektualni napor koji želi da da odgovor na pitanje koje zvuči jednostavno - gde smo to mi. I samo posle toga možemo da postavimo pitanje kako smo stigli dovde i kako možemo da se izbavimo odavde", kazala je Latinka Perović.

Prema njenim rečima, najtužnije je što mlada generacija danas već ne vidi svoju budućnost u Srbiji i stremi da završetkom školovanja što pre ode odavde.

Ocenila je da Srbija, sem priključenja Evropskoj uniji, nema drugu mogućnost.

"Evropa ima svojih problema, ali nikada ranije ovoliku šansu još nije dala Balkanu. Tu šansu, ako ceo Balkan i nije, Srbija je svakako prokockala", kazala je Latinka Perović.

Ona je ocenila da se u Srbiji nisu desile političke promene nakon izbora u maju mesecu, već su samo izmenjene ličnosti na vlasti, koje svoj politički legitimitet, slično svojim prethodnicima, grade na dokazivanju da je prethodna vlast bila potpuno katastrofalna.

"Svi analizu počinju kod mandata prethodne vlade, o ratovima niko ne govori, a koji su uveliko umanjili i materijalne i ljudske resurse države", kazala je Latinka Perović, koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bila visoka funkcionerka Saveza komunista Srbije.

Godine 1972. smenjena je zbog svojih preterano liberalnih stavova, u obračunu Josipa Broza Tita sa tadašnjim "liberalima" u Savezu komunista. Posle toga se nikada više nije vratila u politiku.

 

28.10.2012.

POČINjE OBNOVA CAREVE DžAMIJE U FOČI

Počinje obnova Careve džamije u Foči
U haremu pronađen mezar sultanije Fatime
..................
27.10.2012.
................
U haremu pronađen mezar sultanije Fatime
Sultanijin mezar: Vidljiv natpis na nišanu

.......................................................

 

U predblagdanskom ozračju s Kavale, brežuljka koji dominira nad nekadašnjom starom čaršijom u Foči, odjeknulo je učenje Kur'ana najavljujući obnovu još jedne džamije u ovom gradu.


Džamija sultana Bajazida II, čiju je vladavinu obilježio prestanak ratova pa ga je narod Osmanskog carstva nazvao Pravednim, sagrađena je 1500./1501. godine i nekada je bila cetralna džamija fočanskog medžlisa.

Radost i tuga

-
Njene dimenzije su 19 sa 11,8 metara i ovo je najveća od svih fočanskih džamija. Imala je kamenu munaru visoku 32 metra. Posebno je bila posjećena petkom, kada je ispod nje bila otvorena pijaca, tako da su svi ljudi s pijace dolazili na namaz - kaže za "Avaz" predsjednik Građevinskog odbora i jedan od inicijatora obnove Careve džamije, Sulejman Pilav.

Pilav: Inicijator obnove 

Kompleks koji su, osim džamije, nekada činile i abdesthana, gasulhana, magacinski prostor te kancelarije IZ, zapaljen je, munara u aprilu 1992. minirana, a ostaci sa zgarišta odvezeni na deponiju smeća.

Zbog toga je i polaganje temeljca fočanskim Bošnjacima koji su prisustvovali skromnoj svečanosti, u isto vrijeme izazivalo i radost, ali i tugu. Posebno za Huseina ef. Čorbu, prijeratnog predsjednika MIZ Foča i imama Careve džamije.

Čorbo: Temeljac je radost    

- Ja sam sretan, ali i potresen, jer u ovaj objekt ulazio sam dvadesetak godina. Vrlo teško mi je ovo palo, ali me raduje što je konačno postavljen temeljac. Ovaj događaj za mene je znak da se Bošnjaci vraćaju u svoj grad - kaže Čorbo.

Natpis na nišanu

S početkom obnove nastavlja se i akcija prikupljanja sredstava, jer Građevinski odbor trenutno raspolaže sa 50.000 KM, dovoljnih za dio planiranih radova.

Tokom otkrivanja temelja i čišćenja lokaliteta Careve džamije, inicijatori gradnje pronašli su i ostatke mezara sultanije Fatime i njenog polomljenog nišana.

"U ime Allaha prouči Fatihu. On, Bog je vječno živ. Ovo je grob od Allaha oproštene Fatima sultanije, neka je Allah nastani u rajskoj kući. Za njezinu dušu prouči Fatihu", pisalo je na nišanu misteriozne princeze, za koju jedni pisci tvrde da je bila kćerka, a drugi da je unuka sultana Bajazida II.

Pokazujući nam ostatke mezara, obnavljanog 1826. i 1926. godine, Pilav priča da je sultanija Fatima, prema predanju, umrla 1506. Kabur je preživio dva svjetska rata, ali u ovom posljednjem potpuno je uništen.

Vratite se kući

Prema riječima predsjednika MIZ Foča Salema ef. Ćeme, do sada je na području općine Foča obnovljeno deset džamija, u svakom džematu po jedna, a u toku je i obnova džamije u Vikoču, na samoj granici s Crnom Gorom.

Poziv Bošnjacima na jedinstvo, obilaske svoga grada i povratak kući za one koji su u mogućnosti uputio je i muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.

Poziv Fočacima da se uključe u gradnju

-
Pozivam Fočake, ima nas svugdje, i bogatih i siromašnih, znam da je teško, da smo izbjegli iz svojih domova, ali ako svaki Fočak samo jednom u mjesecu preskoči kafu ili kutiju cigara, za dvije godine možemo sagraditi Carevu džamiju. A kako se džamija u građevinskom smislu podiže, molim Allaha, dž. š, da se džamija i duhovno gradi u našim srcima i da se mi, Bošnjaci, Fočaci, ma gdje bili, što prije uspravimo i vratimo svome rodnom mjestu. Ovo je naše, ovo je naš rodni kraj koji se Božijim davanjem ne bira, a najviše se voli - govori Pilav.

 

28.10.2012.

BOSANSKI HEROJ S VLAŠIĆA: TAKVI KAO DOBRI MAJOR MIHAJLO PETROVIĆ RIJETKO SE RAĐAJU

Rođeni Beograđanin, bosanski heroj s Vlašića, poginuo je prije 20 godina
Takvi kao dobri major Mihajlo Petrović rijetko se rađaju
...................
27.10.2012.
...................
Takvi kao dobri major Mihajlo Petrović rijetko se rađaju

Grob majora Petrovića pokraj Lukačke džamije u Travniku: Nije želio napustiti BiH

........................................................

U aprilu 1992. godine jedinica bivše JNA, čiji major je bio Mihajlo Petrović, rođeni Beograđanin, napustila je Travnik. No, Petrović je odlučio ostati u Travniku i staviti se na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani (TO) RBiH.

Nije prihvatio ni poziv svoje porodice da dođe u Beograd, niti molbu roditelja i svoje supruge da se preseli u Zagreb. S majorom su u bosanskoj ratnoj neizvjesnosti ostali i supruga Ana, sin Aleksandar i kćerka Jelena.

Ako me zarobe...

Travnički svjedok postrojavanje prvih branilaca ovog grada opisuje ovako:

- Izašao je ispred nas u uniformi JNA s oznakama TORBiH, strogog pogleda i uvježbanog glasa za dreku bez mikrofona i razglasa. Pogledao je niz stroj i onda je održao govor u kojem je rekao: "Dragi moji borci, ja sam major Mihajlo Petrović, Srbin, Beograđanin, oficir bivše JNA. Moj deda borio se na Solunskom frontu protiv Austro-Ugara, moj otac borio se protiv njemačkih, ustaških i četničkih fašista, a izgleda da je došlo vrijeme da se i ja borim protiv ovih bradonja s brda. Otac mi je pričao kakvi su bili četnici u onom ratu, a ja vam mogu odmah reći, jer sam to imao priliku vidjeti posljednjih mjeseci, da će ovi biti mnogo gori. Bosanac nisam rođenjem, ali sam postao i srcem i dušom otkako živim ovdje. Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek' otima od neprijatelja ili neka uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radioveza, nema motorola... I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog svijeta i njih naoružanih najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi"! 

Ušutio je, a neko mu donese bosansku zastavu s ljiljanima. Major Petrović joj salutira, poljubi je i posla da i mi to isto uradimo...

Tog 13. aprila 1992. godine Travnik je imao sreću da u njemu pred braniocima stoji major Mihajlo Petrović.

Karadžićevi Srbi prognali su 9. maja 1992. Bošnjake vlašićkog sela Mudrike. Major Petrović postavljen je za komandanta odreda u kojem su bile i izbjeglice iz Mudrika. Bili su razočarani Mudričani kad su saznali da će za komandanta imati Srbina, i to još iz Beograda. Nisu mu vjerovali, ali samo nekoliko dana.

Vrlo brzo je svojim herojstvom major Petrović zadivio gorštake s Vlašića i rodila se teško opisiva, neraskidiva veza među njima. Petrović je zajedno s Mudričanima na Šešićkoj planini ratovao četiri mjeseca neprekidno napadajući neprijatelja. Svojim borcima je govorio, kada bi kretali u akciju, da ne dozvole da on živ padne četnicima u ruke.

- Ako me zarobe, odmah pucajte u mene - naređivao je. 

Zbog blizine srpskih položaja, bilo je rizično i doći na Šešićku planinu, zato su Petrovićevim borcima voda, hrana i municija dopremani samo noću na konjima.

Eksplozija mine

Vodile su se u drugoj polovini oktobra 1992. borbe za Jajce i vidjelo se da će grad brzo pasti u ruke Vojske RS. Komanda iz Travnika naredila je da se major Petrović povuče sa svojim borcima sa Šešićke planine, kako ne bi došao u okruženje neprijatelja. Major je rekao da "to ne dolazi u obzir"!

Međutim, ponovo mu je naređeno da se povuče i major je odlučio da u svojoj zoni odgovornosti postavi mine, kazavši da će Šešićka planina, kad je on minira, i dogodine biti slobodna.

Dan prije pogibije Faruk Hadžijunuzović donio je fotoaparat i napravio jedinu ratnu sliku majora Petrovića. Tog dana major se zloslutno smijao, tako da je njegov smijeh nadaleko odjekivao planinskom dolinom. Bila je nedjelja, 25. oktobar 1992. godine.

Krenuo je sa saborcima prema koti Mlakva, gdje je trebao postaviti mine. Prišao je jednoj ranije postavljenoj mini od koje će poginuti, čudno je zagledao nekoliko minuta, zatim prešao preko nje i otišao do obližnjeg brijega. Uzeo je blok i nešto ucrtao. Nedugo nakon toga vratio se staroj mini i čučnuo nad njom. Najednom se desila zastrašujuća eksplozija od koje je teško ranjen major Petrović.

Pretpostvlja se da je majoru ispala puška i aktivirala minu koju je nekoliko minuta prije prekoračio. Bio je u dubokoj komi i odmah je munjevito niz strme vlašićke staze i bogaze prvo transportiran do saniteta, pa u bolnicu u Travnik. U travničkoj bolnici odlučeno je da se hitno prebaci u Zenicu, ali na putu za zeničku bolnicu zauvijek je napustio ovaj svijet.

Vezirski grad takvu sahranu nije zapamtio. Ispraćaju posmrtnih ostataka majora Petrovića 27. oktobra 1992. prisustvovale su hiljade Travničana svih nacija i uzrasta. Bio je to njihov posljednji pozdrav s čovjekom Mihajlom Petrovićem, bosanskim patriotom i herojem koji je ostao na časnoj strani historije.

Uz samu Lukačku džamiju u centru Travnika, na vječnoj straži leži major Petrović, koji je tu sahranjen prema ranije iskazanoj vlastitoj želji da njegovi posmrtni ostaci, ukoliko pogine, budu pokopani uz one s kojima se zajedno borio za slobodu i humanost, za Bosnu i Hercegovinu. Nosilac je najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i ordena "Zlatni grb s mačevima". Na vijest o smrti majora Petrovića, njegovi saborci, gorštaci s Vlašića nisu krili suze. Ne, nisu plakali zato što su mislili da je poginuo uzalud, nego zato što se takvi kao njihov dobri Mihajlo teško više rađaju.

Komšijama Srbima sve opraštali

U intervjuu 26. juna 1992. major Petrović je novinarki Nađi Riđić, između ostalog, kazao: "Moji borci su gorštaci iz bosanskih šuma kojima život nikad ništa nije poklanjao, nego samo uzimao. Oni su dobričine koji su svojim komšijama Srbima sve opraštali do onog trenutka kada su im zapalili domove u Mudrikama, koje su krvavo decenijama gradili."

Kad ponese srce u ratu, skoro uvijek odnese u smrt, zato se heroji svoga srca plaše više nego neprijateljskog pucnja

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946221

Powered by Blogger.ba