Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.10.2012.

POLICIJA NA NOGAMA ZBOG KLINTONOVE I EŠTONOVE

Policija na nogama zbog Klintonove i Eštonove

imageFoto: Nezavisne

SARAJEVO - Veliki broj policajaca, zaposlenih u čak četiri policijske agencije u BiH, biće narednih dana na nogama zbog najavljenog dolaska američkog državnog sekretara Hilari Klinton i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Sarajevo.

To je "Nezavisnim" u petak potvrdio policijski izvor upućen u pripreme, koji kaže da je riječ o ozbiljnom i odgovornom zadatku, jer se radi o obezbjeđenju ličnosti prve kategorije.

Naš sagovornik ističe da bi Klintonova i Eštonova na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebalo da slete u utorak, kada se i očekuje da će se sastati sa bh. zvaničnicima.

Međutim, izvor "Nezavisnih" blizak diplomatskim krugovima ističe da će termin "eventualnog" dolaska biti zvanično potvrđen tek 24 sata ranije,  mada je Stejt department saopštio da će one posjetiti BiH.

U svakom slučaju, kako saznajemo, o ovom događaju već su usmenim putem obaviješteni zaposleni na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, na koji bi, saznajemo, trebalo da sleti boing kojim će delegacije doputovati, a nakon toga će biti praćen svaki njihov korak.

"Uskoro bi trebalo da dobijemo i pisanu potvrdu. Kada, inače, dolaze bitne delegacije, mjere bezbjednosti su povećane, a u kojoj mjeri, zavisi od zahtjeva nadležne ambasade", ističu na sarajevskom aerodromu.

I policijske agencije su počele da se pripremaju; rukavi brojnih službenika su uveliko "zasukani", i što je najvažnije - sve teče po planu.

"Još nisu poznate tačne lokacije, odnosno kuda će gošće da se kreću ni gdje će biti održani sastanci, ali naša saznanja govore da će to biti u utorak. Zbog toga su u toku sastanci predstavnika nadležnih policijskih agencija, a ubijeđeni smo da će, što se bezbjednosti tiče, sve proteći u najboljem mogućem redu", ističe naš izvor, te dodaje da će aktivnostima policijskih službenika da koordinira Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Sagovornik "Nezavisnih" blizak policijskim agencijama ističe da slijede pregledi objekata i mjesta gdje bi trebalo da borave Eštonova i Klintonova.

"Nikakvih problema, što se bezbjednosti tiče, neće biti, a da je zadatak shvaćen ozbiljno, govori i podatak da će u procesu da učestvuju čak četiri policijske agencije, i to Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH,  MUP Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije (FUP)", ističe naš sagovornik.

Sve je, zaključuje naš izvor, "etiketirano" kao događaj sa najvećim stepenom rizika, pa će se zbog toga "odgovoriti" sa najvećim stepenom bezbjednosti. Policijskim agencijama koje bi trebalo da učestvuju u obezbjeđenju već su poslati dopisi o zadacima koji ih očekuju.

Ranije nam je, podsjetimo, potvrđeno da su SAD i Evropska unija ozbiljno zabrinute razmjerama duboke političke krize u BiH i zastojem naše zemlje na evropskom putu, što je glavni razlog dolaska Klintonove i Eštonove. Posjete BiH donedavno uopšte nisu bile planirane, a Sarajevo je naknadno uvršteno u njihovu balkansku turneju, nakon što je postalo jasno da kriza u BiH prijeti da destabilizuje čitav region.

U okviru svoje turneje, na koju kreću u ponedjeljak, Klintonova i Eštonova će posjetiti i Srbiju i Kosovo, a završavaju je posjetom Hrvatskoj i Albaniji.

Policijske agencije koje učestvuju

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)

Granična policija BiH

MUP Kantona Sarajevo

Federalna uprava policije (FUP)


(Vijesti.ba/Nezavisne)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946475

Powered by Blogger.ba