Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.10.2012.

MOSTAR: BOŠNjACI PIŠU PETICIJU ZA PODJELU MOSTARA NA ŠEST OPŠTINA

Bošnjaci pišu peticiju za podjelu Mostara

image

Mostar

..............................................

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara zajedno sa mostarskim muftijstvom i, kako tvrde, više od 40 nevladinih organizacija, pokrenuli su potpisivanje peticije u kojoj traže novu podjelu Mostara na 6 opština.

U peticiji, koju su danas nakon proširene sjednice Kluba Bošnjaka dali medijima, navodi se da oni traži da se Mostar organizuje u više jedinica lokalne samouprave, što je po njihovom mišljenju jedini način da se bošnjačkom narodu zagarantuje ravnopravnost u Mostaru.

Klub Bošnjaka u peticiji zahtijeva da se Mostar organizuje na utvrđenim principima iz Aneksa Sporazuma o oživotvorenju Federacije BiH potpisanog u Dejtonu 10. novembra 1995. godine, ugrađenim u Prelazni Statut grada Mostara, koji je izradio evropski upravnik nad Mostarom Hans Košnik.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić rekao je da je zaključeno da se i dalje nastavi s jedinstvenim stavom bošnjačkih političkih stranaka u Mostaru te je u vezi s tim za iduću sedmicu dogovoren sastanak svih predsjednika gradskih odbora bošnjačkih političkih stranaka.

"Na sastanku smo se usaglasili da se pozovu predsjednici svih bošnjačkih i probosanskih stranaka u BiH da se sastanu u Mostaru kako bi se, kao što je to bilo u Srebrenici, poslala jasna poruka o jedinstvu Bošnjaka", naveo je Marić i dodao da se razgovori o Mostaru moraju voditi u tom gradu.

Mostarski muftija Seid Smajkić rekao je da su Bošnjaci Mostara u diskriminišućem položaju.

"Ukidanjem mostarskih opština Bošnjaci su dovedeni u neravnopravan položaj i mi želimo da posredstvom opština zaštitimo prava Bošnjaka Mostara kao centra Hercegovine. Želimo da Mostar svi doživljavaju kao svoj centar, kako Hrvati, tako i Bošnjaci, Srbi, te ostali", izjavio je Smajkić.

On je pozvao hrvatske političke stranke da prestanu sa kampanjom svojatanja Mostara, i dodao da to Bošnjake vrijeđa.

Suad Muharemović u ime koordinacija udruženja bošnjačkih boračkih organizacija Mostara tvrdi da neće dozvoliti da Mostar bude "hrvatski stolni grad".

OHR se uključio u rješavanje mostarskog problema i otpočeo pregovore kako bi se iznašlo rješenje za izmjene Statuta Grada i Izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud BiH još prošle godine i zbog čijeg neprovođenja Mostra nije imao lokalne izbore.

Hrvatske i bošnjačke stranke imaju različite stavove. Dok HDZ traži Mostar kao jednu izbornu jedinicu, SDA zagovara podjelu grada na 6 opština.

(Srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
77023923

Powered by Blogger.ba