Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.10.2012.

LAŽ KAO SREDSTVO SRBIJANSKE DIPLOMACIJE

Srbija se brani u Australiji

Laž kao sredstvo srbijanske diplomacije

 
..............................
Dobrica Ćosić  
Photo: FoNet/Aleksandar Koković

Umjesto da iz ovoga izvuče pouku, prizna znano, pokloni se žrtvama i distancira se od velikog zla koje je u ime Velike Srbije počinjeno u Srebrenici i stratištima diljem BiH, srbijanska diplomacija nastavlja Ćosićevim smjernicama, i dalje bezočno lažući i negirajući čak i forenzički i pravosudno potvrđene činjenice i ono što je već ušlo u historijske rekorde svugdje osim u Srbiji. Tako je, nimalo obeshrabrena izglasanom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, ambasadorica Srbije Neda Maletić, opet udarila po istini i pokušala poturiti jednu veliku laž u jednoj maloj stavci jedne standardne deklaracije o međusobnim vezama između Srbije i Australije

Dobrica Ćosić, samoproglašeni otac srpske nacije, jednom reče kako je laganje oblik srpskog patriotizma i potvrda urođene srpske inteligencije. “Mi lažemo na kreativan, maštovit i inventivan način”, kaza najveći srpski patriota te potom očinski slaga kako Srbi tradicionalno dobijaju bitke u ratu, a gube one u miru, pri tome izvrćući Clausewitza na glavu i definirajući mir kao nastavak rata drugim sredstvima. Mnogo toga su Ćosić i ćosićevci izvrnuli na glavu kako bi prodali svoju zločinačku politiku pod patriotizam. No, prije bi se moglo reći da velikosrpski nacionalizam, kojeg Ćosić promovira cijeli svoj stvaralački i životni vijek, a pogotovo u zadnje tri decenije, gubitke u izgubljenim ratovima nastoji nadomjestiti mirnodopskim bitkama. Sprženi tenkovi i VBR-ovi su tako zamijenjeni dalekometnijim oruđima i strategijama, pored ostalih, kreativno, maštovito i inventivno upakiranim i u srbijansku diplomaciju.

Majka svih laži
U toj združenoj patriotskoj nakani vidi se kontinuitet istoga “patriotizma” od Ćosića i Miloševića, preko Mladića i Karadžića, do Dodika, Nikolića, Jeremića, Kusturice… Bezočno lažu, a sve u ime prevelike ljubavi prema domovini koja je proporcionalna njihovoj mržnji prema onima koji se ne uklapaju u ideju te imaginarne jednonacionalne-jednovjerske-jednoumne srpske dežele. A vjerujući kako stotinu puta ponovljene laži postaju istina, ovi srpski patrioti patriotski zorno lažu i o činjenicama koje su stotinu puta već potvrđene. Tako über-lažov i über-Srbin Karadžić započinje svoju odbranu pred Haškim tribunalom iznova lažući o zločinima koje je lično osmišljavao i naređivao. Ponovo roveći noktima po onim rasutim utrobama na Markalama, kao da se radilo o plastičnim lutkama iz kojih je ljevala prava krv, bahat, na isti način kao kada je dalekozorom s uživanjem gledao u ta ista raskomadana tijela, Karadžić je, ne trepnuvši, opet lagao cijelom svijetu.

Ćosić je sigurno i ovoga puta bio ponosan na svoga najboljega učenika. A ni drugi Ćosićevi štićenici ne zaostaju u primjeni naučenog gradiva. Tomislav Nikolić, Šešeljev veteran i vojvoda četnički (što također podrazumijeva da je bio i Karadžićev soldat), ponosan je na svoj osobni doprinos agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a kao novi predsjednik Srbije laže gdje god stigne, sve u stilu prvoga predsjednika RS-a i svog prvoga vođe (obojica u Haagu): u Srebrenici nije počinjen genocid, nije bilo agresije od strane Srbije, Vukovar je srpski grad… Nimalo manje nebulozne, sve Dodikove laži bi se teško dale na kantar izmjeriti, taj stigne simultano lagati s obje strane Drine, a sve češće i hor(d)ski u društvu mokrogorskog emira. Agilni Ćosićev školarac Jeremić ovaj je oblik srpskog patriotizma dotjerao čak do zgrade Ujedinjenih naroda.

Photo: EPA
Jedna od starih mantri, koje svi gore spomenuti u kontinuitetu ponavljaju jeste kako je u BiH bio građanski rat, a ne agresija i međunarodni oružani sukob – kako je to već potvrđeno presudama ICTY-ja. Nakana ovih lažova je naknadnim mijenjanjem karaktera rata također promijeniti karakter zločina. Stoga nimalo ne iznenađuje što, u prvoj rečenici svoje odbrane, zločinac Karadžić upravo ponavlja tu “majku svih laži”, da se radilo o građanskom ratu u BiH, koji je još on pokušao spriječiti!!!

 

Očigledno da je p(r)oturanje ove laži o građanskom ratu bio i ostao i prioritet oficijelne srbijanske diplomacije. Tako se nerijetko, daleko od očiju javnosti, vode prave diplomatske bitke čiji je cilj iskrivljivanje slike o minulom ratu u BiH i povijesti ratova u bivšim jugoslavenskim republikama. Ovih dana smo svjedočili jednoj takvoj bici na južnom “frontu”, u Australiji, a koju je i pored žešće “borbene pripravnosti” opet izgubila srbijanska diplomacija. Dani su već ranije pisali o nastojanjima vanjske politike Srbije i srpske nacionalističke dijaspore u Australiji da spriječe izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je u februaru ove godine jednoglasno usvojio Federalni parlament Australije.

Podsjetimo, radi se o do sada najsveobuhvatnijoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kojom se u sedam stavki potvrđuje ono što je Haški tribunal presudio: u Srebrenici je počinjen genocid, počinile su ga jedinice VRS-a i MUP-a RS-a i Srbije, žrtve su bili Bošnjaci, mahom muškarci i dječaci – njih preko osam hiljada… Rezolucija također proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Za izglasavanje Rezolucije najzaslužniji su bili australski parlamentarci Michael Dunby, Graham Perret, Ed Husic te dr. Damir Arnaut, ambasador BiH u Canberri.

Po Ćosićevim smjernicama

Kako bi spriječio izglasavanje rezolucije u ovoj formi, tadašnji šef srpske diplomacije Vuk Jeremić šalje Ivicu Dačića na daleki kontinent da da podršku ambasadorici Srbije u Australiji Nedi Maletić i pojasni neukim Australcima o kakvom se ratu u dalekoj Jugoslaviji ustvari radilo. Dačićevo i Maletićkino oblijetanje kabineta australskih parlamentaraca, kao ni orkestrirano dešavanje naroda u srpskoj dijaspori Australije, nisu imali nikakvoga efekta: Parlament Australije je jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u predloženoj formi.

 

Umjesto da iz ovoga izvuče pouku, prizna znano, pokloni se žrtvama i distancira se od velikog zla koje je u ime Velike Srbije počinjeno u Srebrenici i stratištima diljem BiH, srbijanska diplomacija nastavlja Ćosićevim smjernicama, i dalje bezočno lažući i negirajući čak i forenzički i pravosudno potvrđene činjenice i ono što je već ušlo u historijske rekorde svugdje osim u Srbiji. Tako je, nimalo obeshrabrena izglasanom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, ambasadorica Srbije Neda Maletić, opet udarila po istini i pokušala poturiti jednu veliku laž u jednoj maloj stavci jedne standardne deklaracije o međusobnim vezama između Srbije i Australije.

Naime, kao odgovor na “Srebreničku rezoluciju” Parlamenta Australije, srbijanska vanjska politika je nedavno spremila svoju “rezoluciju”. Ta rezolucija je kreativno, maštovito i inventivno upakirana u formu standardne deklaracije kojom se potvrđuju gospodarske i kulturne veze različitih zemalja s kojima Australija ima bilo kakve odnose i suradnju. Deklaracija izlistava neke od osnovnih činjenica kao što su npr. broj pripadnika neke nacionalne dijaspore te potpisane ugovore i dogovore između država. Pored ovih nespornih činjenica, u predloženoj srpskoj deklaraciji, u predzadnjoj stavci, ambasadorica Maletić je pokušala hinjski proturiti laž o građanskom ratu, i to naizgled benignom rečenicom: “…učinjen je važan pomak u Srbiji i ostalim zemljama u regionu koje su sudjelovale u devastirajućem građanskom ratu kako bi se udaljile od sukoba i okrenule prema pomirenju i kooperaciji”. To je, ustvari, bila i suština ove rezolucije, da se poturi jednoj državi da u jednom zvaničnom dokumentu ratove u post-jugoslavenskim državama nazove građanskim ratom.

No, ukoliko izuzmemo “bombardiranje Srbije i Čačka” rock letjelicama Leta 3, u tim devastirajućim ratovima, sva bombardiranja gradova i sela u zemljama regiona su dolazila upravo i jedino iz Srbije. (Naravno, ovdje ne zaboravljamo ni tadašnju Crnu Goru, članicu SRJ). To je ono što se u svakom ratu zove agresija, ili, neutralnijim jezikom rečeno, međunarodni oružani sukob, a nikako neki građanski rat u kojem je klao ko je koga stigao. Srećom, ovo je jasno i australskim parlamentarcima, kao i Ministarstvu vanjskih poslova i pravosudnim institucijama Australije koje već duže od dvije godine u pritvoru drže Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, srbijanskog plaćenika optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj.

Ukaljani imidž
Kako podvala o građanskom ratu ne bi prošla u predloženoj rezoluciji, djelovali su ambasadori BiH i Hrvatske u Australiji, gospoda Arnaut i Biuk, koji su održali niz zajedničkih sastanaka s australskim zvaničnicima te ukazali na zlonamjernost i podvalu predloženog dokumenta. O toj podvali su upoznali i parlamentarca Chris Hayesa koji je preuzeo ulogu predlagača ove rezolucije u ime srbijanske ambasadorice Maletić. Kako saznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Hayes je na početku bio zauzeo odlučno stajalište da neće mijenjati tekst navedene rezolucije, tvrdeći da je srbijanskoj ambasadorici jako stalo do termina “građanski rat” i da se time “neutralizira Rezolucija o genocidu u Srebrenici”. Međutim, nakon što su ambasadori Arnaut i Biuk obavili sastanak sa Hayesom, te nakon sličnih sastanaka s drugim ključnim osobama u Vladi i diplomaciji Australije, uslijedila je promjena Hayesovog stava o tekstu rezolucije.

Photo: Stock
Na kraju je, 11. oktobra, na glasanje u Parlamentu Australije, ponuđen tekst rezolucije o vezama Australije i Srbije iz kojeg je potpuno izbačen termin građanski rat, a sporna rečenica promijenjena u: “…učinjen je važan pomak u Srbiji i ostalim zemljama u regionu koje su bile afektirane devastirajućim ratom kako bi se udaljile od sukoba i okrenule prema pomirenju i kooperaciji”.

 

Ne znajući za ovu diplomatsku akciju ambasadora Damira Arnauta i Vicencija Biuka, ambasadorica Srbije Neda Maletić je u srpskim medijima obznanila izglasavanje rezolucije i prije nego je otišla na glasanje u Parlament Australije. Tako je 2. oktobra 2012. srpski magazin Svedok objavio tekst pompeznog naslova Novi vetrovi na Petom kontinentu, tvrdeći da su “u Parlamentu Australije, konačno, počeli da duvaju drugačiji vetrovi – kad su Srbi i Srbija u pitanju!”, da je zalaganjem ambasadorice Maletić “donesena rezolucija” te da se time “stvara novi imidž Srbije u Australiji” koji je ranije “ukaljan Rezolucijom o Srebrenici”.

Ukaljani imidž” Srbije, međutim, ostaje dokle god laž bude mjerilo srpskog patriotizma, umjesto priznavanja istine i preuzimanja pune odgovornosti za zločine počinjene u njeno ime. Kao što smo još jednom vidjeli, takve laži ne prolaze ni u dalekoj Australiji, kao ni u bilo kojoj drugoj naprednoj demokraciji bilo gdje u svijetu.

 

26.10.2012.

LISTA PORTALA BUSINESS INSIDER: BOSANAC VEDRAN GLIŠIĆ MEĐU DESET NAJINTELEGENTNIJIH LjUDI NA SVIJETU

Lista portala Business Insider
Bosanac Vedran Glišić među deset najinteligentnijih ljudi na svijetu
...................
26.10. 2012
...................
FOTO: Screenshott
Bosanac Vedran Glišić među deset najinteligentnijih ljudi na svijetu

Portal Business Insider objavio je popis na kojem se nalazi 16 najinteligentnijih osoba na svijetu među kojim se nalazi i Vedran Glišić iz Bosne i Hercegovine.

Vedran se, naime, nalazi na 10. mjestu prestižne liste s koeficijentom inteligencije od 175.

Prvo mjesto na listi drži Evangelos Katsioulis iz Grčke, psihijatar s nekoliko diploma u ladici i sa IQ-om od 198.

Slijede ga Amerikanac Rick Rosner i Hrvat Mislav Predavec, koji imaju isti koeficijent inteligencije – 192.

Svjetski prosjek na testu inteligencije je 100, a svaka osoba koja ima iznad 160 smatra se genijalcem.

 

26.10.2012.

TRADICIONALNI BAJRAMSKI PRIJEM NA FIN-u

Tradicionalni bajramski prijem na FIN-u
Reis Cerić zahvalio na podršci u protekle dvije decenije

................
26.10.2012.
.................


U atriju Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić sinoć je organizirao tradicionalni bajramski prijem, kojeg su uveličali brojni predstavnici političkog, privrednog, akademskog i kulturnog života.

Među zvanicama su bili ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur (Roderick Moore), turski ambasador u BiH Ahmet Jildiz, a reisu Ceriću Kurban-bajram su čestitali i predstavnici katoličke, pravoslavne, jevrejske vjerske zajednice u BiH.

Napomenuvši da se radi o njegovom posljednjem bajramskom prijemu kao reisu-l-ulema ef. Cerić se zahvalio na podršci državnih institucija, međunarodne zajednice, te prijatelja u protekle dvije decenije.

- IZBiH je vrlo važna institucija za BiH, ali i za cijeli region i Evropu. Odlazim s ove funkcije, ne baš tako spokojan za sudbinu mog naroda. Svima onima koji su uključeni u politiku poručio bih da moj narod još uvijek živi u strahu - rekao je reis Cerić.

 

26.10.2012.

AZIZ EF. ALILI, GLAVNI IMAM MEDžLISA IZ ZAGREB: VRIJEME JE DA IZ POČNE "USISTEMLjAVATI" STVARI

Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb
Vijeme je da IZ počne "usistemljavati" stvari
...................
26.10.2012.
.................
Vijeme je da IZ počne "usistemljavati" stvari
Aziz ef. Alili: Molim Allaha, dž. š., da prosvijetli muslimane
FOTO: Arhiva

..................................................

 

 

Valja nam se oduprijeti desakralizaciji Bajrama i vratiti mu njegove duhovne korijene. Molim Allaha, dž. š., da prosvijetli muslimane, pa da uspješno vratimo dušu našim bajramima, poručio je u intervjuu za "Dnevni avaz" hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

- Prosvijetljeni bajramskim ibadetima, dočekujmo drage musafire, obradujmo djecu darovima, gostimo se jemecima bajramskim. Predstojeći Kurban-bajram, kao, uostalom, i drugi vjerski blagdani, prilika je za pojačane ibadete, ali i druženja, čašćenje i darivanje rodbine i prijatelja - kazao je ef. Alili.
 
Specifične okolnosti

Na molbu da najprije uporedi Bajram nekad i sad te Bajram u Sarajevu i Zagrebu, kaže da to nije teško. Sve ono što su specifična obilježja Bajrama, poručuje cijenjeni hafiz, predavač kiraeta, jedan od najpoznatijih učača ilahija, podjednako postoji i danas kao i nekad.

Kako muslimani u Zagrebu i Hrvatskoj dočekuju Kurban-bajram?

- Vjernici nastoje ispuniti svoju obavezu klanja kurbana, ali i druge vjerske obaveze, bez obzira na nove, specifične okolnosti i životne uvjete, a to im omogućava i pripadnost dobro organiziranoj islamskoj zajednici, kakva je Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju sama organizacija bajramskog programa u Zagrebačkoj džamiji, već tradicionalno, nakon sabah-namaza, priređujemo kraći program u kojem primat ima učenje Kur'an-i-Kerima. Učenjem ilahija zbor Zagrebačke džamije "Arabeske" uveličava bajramsku svečanost. U okviru svečanog programa vjernicima bude prenesen dio hutbe, kao i čestitke reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je multinacionalna, zbog čega su i blagdanski običaji specifični, zar ne?

- Islamsku zajednicu u Hrvatskoj čine Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i Arapi, a ona kao takva aktivno djeluje. Tako, već standardno, muftija upućuje čestitku vjernicima na jezicima vjernika koji čine džemat, a vjernicima Albancima upućuje se i bajramska poruka na albanskom jeziku. Ono što je, svakako, pohvalno jeste činjenica da nacionalna televizija, HTV, već 20 godina prati i izravno prenosi bajramske svečanosti iz Zagrebačke džamije. Naše mualime su komentatori radijskog i TV prijenosa.

Jeste li zadovoljni brojem vjernika koji dolaze na bajram-namaz?

- Kada je u pitanju prisutnost vjernika, džamija već od sabah-namaza biva tijesna da primi sve vjernike, tako da mnoge okolne prostorije, kao i plato ispred džamije, privremeno postaju mesdžidom.

Autohtoni muslimani

Islamska zajednica u BiH dobila je nedavno novog reisu-l-ulemu, muftiju tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića. S obzirom na to da je najavio kako će posebnu pažnju posvetiti iseljeništvu, pretpostavljam da Vas je to obradovalo?

- Izražavam zadovoljstvo izborom čovjeka čija je odlučnost i hrabrost iskazivana u odsudnim trenucima za djelovanje IZ i ukupnom artikuliranju pitanja dostojanstva muslimana u BiH i šire. Čovjeka koji je u svojem programu o strateškom djelovanju naglasio da će biti na čelu Zajednice koja će posebno voditi brigu o džematima svojih članova u iseljeništvu, koja će nastojati da se što potpunije poveže s drugim dijelovima ummeta muslimana te će, kao reisu-l-ulema autohtonih muslimana u Evropi, preuzimati dio odgovornosti u predstavljanju islama, uspostavljajući konstruktivnu saradnju s vjerskim institucijama drugih autohtonih muslimana na Balkanu.

Šta očekujete od novog poglavara Islamske zajednice u BiH, na šta bi novi reis trebao obratiti pažnju?

- Kako kaže prof. Enes Karić: Mi smo najslobodnija islamska zajednica na svijetu. U nas danas možete objaviti knjigu o islamu kakvu god hoćete i zbog toga nećete odgovarati. Predavanja možete držati gdje god hoćete i kakva god hoćete, ni zbog toga nećete biti pozvani na odgovornost.

Ali, u toj poplavi, u toj šumi svega i svačega islamskog i nadriislamskog, ja ne vidim plan, ne vidim odlučne namjere da se unese elastičnoga reda, da se unese jedna fina i profilirana islamska sistematika, onakva kakva odgovara nama u Bosni i nama u Evropi. A Islamska zajednica bi morala svojim radom i svojim institucijama na blag način "usistemljavati" stvari. Pred reisom je, ako Bog da, dug period. Ima šansu možda kao nijedan reis prije.

Molimo Uzvišenog Stvoritelja da reisu-l-ulemu podrži na tom časnom putu i da sva iskušenja, koja sa sobom nosi odgovornost koju je preuzeo, uspješno prebrodi na zadovoljstvo Stvoritelja svjetova i čast našega ummeta.

Koja bi bila Vaša bajramska poruka?

- Tijekom Bajrama valja nam žrtvovati sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu i međusobno nepovjerenje, kako bismo se približili jedni drugima. Bajram je predivna sehara autentične duhovnosti, a na nama je da ovu seharu raskrijemo i ponudimo kao nužnu alternativu brojnim nesuvislim i tragikomičnim tendencijama svođenja Bajrama na slavljenje i potčinjavanje animalnom.

Uživanje u dozvoljenim darovima Božijim

- Bajramovanje bi trebalo biti u skladu s onim što nam islam nalaže. A to je veselje, gozba, uživanje u dozvoljenim, raznolikim, nepreglednim darovima Božijim. Naša omladina organizirana u Omladinskom klubu priprema bajramsko sijelo na kojem se okupi oko 500 mladića i djevojaka, a posjećena su i sijela za žene, koja se prave trećeg ili četvrtog dana Bajrama.

Dova za hairli povratrak hadžija 

- Koristim ovu priliku da čestitam Kurban-bajram i nadolazeću Novu, 1434. hidžretsku godinu, svim muslimanima i muslimankama, s dovom Gospodaru svjetova da njihove domove ispuni srećom, ljubavlju i blagostanjem. Molim Uzvišenog Allaha da svim hadžijama ukabuli i mebrur učini hadž te da se hairli vrate svojim kućama.

 

26.10.2012.

HUTBA REISU-L-ULEME MUSTAFE EF. CERIĆA POVODOM KURBAN-BAJRAMA: NAJVEĆA ISKUŠENjA NAŠEG NARODA SU SIROMAŠTVO I BIJEDA

Hutba reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića povodom Kurban-bajrama
Najveća iskušenja našeg naroda su siromaštvo i bijeda
.................
26.10.2012.
................
Najveća iskušenja našeg naroda su siromaštvo i bijeda

Ima li šta važnije od potrebe da svi muslimani jučer na Arefatu i danas na prvi dan Kurban-bajrama budu kao jedna duša i jedno tijelo?! Nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja među muslimanima od Afganistana do Iraka, Sirije i Libije, kazao je na početku hutbe u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji vjernicima reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić povodom  najvažnijeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

"Nema ništa važnije danas od poruke da se zaustave svi ratovi protiv muslimana, da se prestane s ubijanjem  stanovništva u muslimanskim zemljama te da se spriječi nasilje nad muslimanskim maloljetnicama poput maloljetnice Malali! I nema ništa važnije od poziva da se prestane s novim prijetnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svijetu, posebno protiv bilo koje zemlje na Bliskom ili Srednjem istoku, jer svako daljnje zaoštravanje u tom dijelu svijeta moglo bi odvesti cijeli svijet u nesagledivi haos, poput Prvog i Drugog svjetskog rata! Pa i gore od toga, jer vidoviti ljudi upozoravaju da se današnje čovječanstvo nagelo da udari u zid smrti", ističe reis Cerić u bajramskoj hutbi.

Cerić naglašava da se nameće sudbonosno pitanje na koje se mora dati pravi odgovor: Da li je ljudska vrsta, koja je suočena sa samodestrukcijom, dovoljno inteligentna da promijeni kurs globalne dominacije putem rata i umjesto toga nađe pravi put mira i sigurnosti, koji će spasiti svijet od samouništenja?! To će biti moguće ako čovjek nauči da voli umjesto da mrzi; ako nauči da bude prijatelj umjesto neprijatelj drugom čovjeku; ako nauči da dijeli Božije blagodati na zemlji sa svojim bratom umjesto da svog brata izgladnjuje, progoni i ubija iz pohlepe i sebičnosti.

Reis podsjeća da je dovoljno znati da unatoč svim naučnim i tehnološkim dostignućima, kojima se moglo i trebalo osigurati lakši i ugodniji život svim ljudima, danas u svijetu oko milijardu ljudi pati od gladi i neuhranjenosti, 25.000 djece, a to je jedan mali grad, dnevno umire od gladi, dok tri milijarde ljudi u svijetu živi u siromaštvu i u obespravljenosti - pa da shvatimo u kakvom je moralnom stanju današnji svijet, uključujući i islamski ummet, kojem je od Boga ukazana čast i obaveza da jučer na Arefatu pokaže jednu drugu sliku čovječanstva, sliku ljubavi prema Bogu i čovjeku, sliku pobožnosti i skrušenosti pred Gospodarom nebesa i zemlje, sliku zavjeta i poruke mira i sigurnosti za sve ljude dobre volje, sliku vjere i nade za uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu za ljudski rod.

Podsjetio je da su upravo tako, unatoč razlikama, muslimani iz cijelog svijeta jučer boravili na Arefatu jednako slobodni i jednako sretni kao na obećanom danu i učili dovu za mir i spas čovječanstva; unatoč strahovima, muslimani su jučer na Arefatu doživjeli nadu za svoj i život svih ljudi dobre volje; unatoč patnjama, muslimani su jučer na Arefatu bili sretni što im se posrećilo da budu na mjestu gdje je nastao ljudski život i gdje je upotpunjena posljednja Allahova poruka čovječanstvu; unatoč političkim i režimskim podjelama, muslimani su jučer na Arefatu bili jedinstveni u vjeri i ljubavi.

"Tako se i mi ovdje i sada treba da osjećamo, jer unatoč razlikama, mi smo danas jedinstveni u vjeri i ljubavi, mi smo danas jednako slobodni i jednako sretni u ovoj nama obećanoj zemlji, gdje učimo dovu da nas Uzvišeni Allah osnaži u namjeri da budemo zdravi i sposobni da bismo zaštitili naše majke, kćerke i sestre od silovanja, našu braću od progona i naš narod od genocida. Jer, unatoč širenju beznađa, mi imamo nadu da će nam budućnost biti bolja od prošlosti baš kao što se kaže u Časnome Kur'anu: - Tako mi jutra i noći kad se utiša, - Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo! Tvoja budućnost će biti bolja od prošlosti! Gospodr tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti! Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio, i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na pravi put uputio, i siromah si bio, pa te je imućnim učinio? Zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni, i o blagodatima Gospodara svoga kazuj", ističe Cerić.

Jer, kako je kazao, unatoč nerazumnoj i opasnoj podjeli među političarima, sigurni smo u jedinstvo našeg naroda, koji je spreman da brani i čuva svoju čast i slobodu, posebno tamo gdje je još  na djelu apartheid, kojeg više nema ni u Južnoj Africi, a nažalost, ta vrsta diskriminacije je još  moguća u nekim mjestima zato što se slabima milost ne ukazuje i zato što ovdje još  pravo jačega ima prednost u odnosu na pravo obaspravljenoga.

"Mi dižemo svoj glas protiv diskriminacije na bilo kojoj osnovi, bilo gdje i bilo koga te pozivamo naš narod da ne odustaje od svojih temeljnih ljudskih prava. Jer, unatoč zamkama koje nam se spremaju oko popisa stanovništva, mi smo uvjereni da će ovoga puta naš narod biti na visini moralne odgovornosti, kulturne svijesti i nacionalnog ponosa pa ga lažne dileme, koje mu se svakodnevno nameću, neće zbuniti da zna da je njegova vjera islam, da mu je nacija Bošnjak te da mu je jezik bosanski", smatra reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva, Cerić je kazao da je ovo  povijesna razdjelnica nakon koje nikad više neće biti moguće zamjenjivati vjerski identitet za nacionalni i obratno, kao ni negirati bosanski jezik, smatrajući da je to važno reći „sa ovoga časnog mjesta u ovome mubarek danu Kurban-bajrama, jer, prije nego tražimo od drugih da poštuju našu vjeru, naciju i kulturu, mi sami moramo biti svjesni, savjesni i odgovorni prema tim vrijednostima i poštivati ih, kao što ih poštuje svaki narod, koji drži do svoje časti, ponosa i slobode“.

"Mi smo, zasigurno, narod koji ima pravo na svoju čast, ponos i slobodu ako ni zbog čega, a ono zbog onih koji su dali svoje živote za tu čast, za naš ponos i za tu našu slobodu. Njima u čast, svako od nas pojedinačno mora se jasno odrediti na sljedećem popisu i tako osigurati svom potomstvu bolju i sigurniju budućnost. Osigurati mu slobodu od straha, bijede i nemorala", istaknuo je Cerić.

Dodao je da unatoč sve većoj opasnosti od droge i alkohola, od trgovine ljudima, od nasilja u porodici i na ulici, od mita i korupcije u društvu, kao i sve većeg broja nezakonitih birtija i kockarnica uz osnovne i srednje škole, potrebno je vjerovati u moralni kod, kako bismo ustali protiv društvenih zala koja razaraju društvo i zajednicu.

"Nijedan narod nije pokoren izvana, već iznutra i to baš onda kad izgubi moralni kod, kad izgubi pravi put, kad zaboravi razliku između dobra i zla u privatnom i javnom životu. No, naše najveće iskušenje danas je siromaštvo i bijeda, te nemogućnost da mladi nađu posao i formiraju obitelj, kao temelj svake zajednice i društva", ističe reis Cerić.

S tim u vezi podsjetio je na priču o ženi koja je privedena u sud zato što je od gazde ukrala šaku brašna, a pravdala se da joj je sin bio bolestan, a unuk gladan te da nije imala ništa od hrane zbog čega je i uzela šaku brašna bez pitanja gazde. No gazda je insistirao da se žena kazni zbog krađe kao pouka drugima.

Sudija stoga nije imao izbor, već da kazni staricu zbog krađe, ali je istodobno zatražio od svih prisutnih u sudu da daju prilog kako bi žena platila kaznu, jer ga je bespomoćni pogled starice duboko potresao.

Govoreći o ovoj priči Cerić je ukazao na to da se svi trebaju okrenuti oko sebe u bližem i širem komšiluku te pogledati ima li gladnih i nezbrinutih te zapamtiti da nema vjere onaj koji zna da mu je komšija gladan, a on sit.

"Kurban-bajram je prava prilika da kurbanom počastimo svoje komšije bez obzira na njihovu vjeru i naciju. To je oduvijek bio i ostao bajramski adet u našoj Bosni i Hercegovini, pa neka se taj adet i dalje čuva i njeguje", kazao je reisu-l-ulema.

Istaknuo je, međutim, da u BiH nikada nije bio adet da se za Bajram priređuju pijanke i dovode nepoznate pjevačice u mjesta, gdje je Bajram prije svega vjerski i porodični čin oslobođen od harama alkohola i neprimjernog odnosa prema bajramskim adetima i počastima.

Podsjetio je da je ovo njegova posljednja kurban-bajramska hutba u svojstvu reisu-l-uleme, te naglasio da je sretan i zadovoljan što je imao priliku da govori sa časnog mjesta u Gazi Husrev-begovoj džamiji izražavajući nadu da će njegov govor pomoći svima da budu sretni i zadovoljni što pripadaju ummetu islama i Islamskoj zajednici BiH, koja može biti ponosna što će na svom čelu imati visoko moralnog i svestrano učenog čovjeka Husein ef. Kavazovića, kojem je danas iskazao punu podršku za imenovanje na dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije u Bošnjaka.

Pozvao je i vjernike da Kavazaviću podrže i stanu uz njega na njegovom putu uspjeha na ovome i putu spasa na drugome svijetu.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić na kraju je uputio tradicionalnu dovu u kojoj je pozvao na pobožnost moleći Allaha da vjernike spasi od grijeha zbog kojih će se kajati na sudnjem danu te da olakša dunjalučke terete.

"Hurmentom ovog mubarek dana molimo Te, Bože, da nam grijesi nestanu, da nam brige prestanu, da nas bolest ostavi, da nas strah napusti, da nas siromaštvo ne prati, da nas bijeda ne vidi, da nas lijenost ne uhvati, da nas krivi put ne prevari, da nas prijatelji ne zaborave, da nas neprijatelji ne progone, da nas izdajnici ne prodaju, da nam narod bude slobodan, da nam domovina bude ponosna, da nam dom bude siguran", zamolio je Allaha reis Cerić.

"Neka nam današnji mubarek-dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje; neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti; neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo", kazao je reis.

Pozvao je vjernike da posjete rodbinu, obiđu mezarja svojih najmilijih, otvorite vrata komšiji i okrenite se oko sebe i pogledaju kome je potrebna pomoć.

"Braćo i sestre, vi koji ste ovdje u Gazi Hurev-begovoj džamiji i vi koji nas gledate preko malih ekrana u domovini i dijaspori - svima vama od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu", kazao je Cerić na kraju bajramske hutbe.

Čestitao je Bajram i svim vjernicima u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku i Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu: Bajram šerif mubarek olsun.

 

26.10.2012.

MUSLIMANI U BOSNI I HERCEGOVINI OBILjEŽAVAJU KURBAN-BAJRAM

Muslimani u BiH obilježavaju Kurban-bajram

.................
26.10.2012.
.................


Kurban-bajram, najvažniji muslimanski praznik, obilježava se danas u Bosni i Hercegovini.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u prisustvu velikog broja vjernika i vjerskih dostojanstvenika.

Oni su u 7.52 sati klanjali bajram-namaz nakon sabah-namaza i bajramskog programa.

Hutbu je održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Pozivajući na tradicionalne islamske vrijednosti, njegovanje porodičnih odnosa, rodbinskih i komšijskih, pozvao je na mir i jedinstvo u islamskim zemljama i svijetu.

Foto: I. Šebalj

Osim u Gazi Husrev-begovoj džamiji, bajram-namaz je klanjan jutros u svim džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Vjernici su čestitali jedni drugima Bajram, blagdan u kojem porodična bliskost, ljubav i komšijski suživot treba da imaju naročiti izraz u međusobnim posjetama, iskazivanju ljubavi i poštovanja.


Bajram namaz u Srebrenici klanjan u devet džamija

Kurban-bajram obilježen je u Srebrenici klanjanjem Bajram namaza u devet novoobnovljenih džamija na području općine Srebrenice.

Najviše vjernika okupilo se u Bijeloj džamiji u Srebrenici, gdje je Bajram namaz klanjao i hudbu vodio Damir efendija Peštalić, glavni srebrenički imam.

„U našoj Srebrenici smo dočekali mubarek Kurban-bajram, ali su muslimani u još osam sela klanjali Bajram namaz u novim džamijama. To je za nas veliki uspjeh, velika blagodet da nakon genocida u Srebrenici imamo priliku da skoro u svim većim seoskim centrima ponovo imamo džamije i veliki broj vjernika. Ovih dana trebamo da se pobrinemo da svako pogleda oko sebe, da vidi kome treba pomoć u moralnom i finansijskom smislu. Kurban-bajram jeste više socijalnog karaktera, da zbrinemo one kojima je to neophodno. To bi bila moja poruka sa dovom dragom Allahu da nam život u našoj Bosni i Hercegovini i Srebrenici bude lijep i danam bude drago živjeti jedni sa drugima“, poručio je Peštalić.

Bajram namaz u Bijeloj džamiji, sa nekoliko stotina vjernika, klanjao je i novoizabrani načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

„Bit Bajrama jeste spajanje ljudi. Ovdje danas vidite miks ljudi koje zovu nelegitimnim koji iz Federacije BiH , pa i inostranstva, ovdje redovno dolaze, a posebno za Bajram. Oni Srebrenicu, dakle nisu ostavili. Ti ljudi su ovdje i stvaramo priliku da se ovi Srebreničani i trajno vrate u svoj grad. Svaki Bajram je Srebreničana sve više. To je poruka za one koji negiraju Srebrenicu da postoji i koji negiraju Bošnjake da postoje u Srebrenici kao konstitutivni narod“, izjavio je za Fenu Ćamil Duraković.

Srebreničani, oni koji ovdje žive, kao i oni iz Federacije BiH i dijaspore, danas će klati kurbane i radost Bajrama zajednički podijeliti.

Bajram u Zenici

Centralna svečanost povodom Kurban bajrama na području Muftiluka zeničkog održana je jutros u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Bajram namaz za više hiljada vjernika predvodio je i bajramsku hutbu održao Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica. Nakon klanjanja bajrama namaza, u haremu Sultan Ahmedove džamije upriličeno je klanje kurbana za vakife i šehide Muftiluka zeničkog.

Tokom dana Medžlis Islamske zajednice u Zenici organizovat će tradicionalni bajramski prijem za predstavnike javnog života Zenice i Zeničko - dobojskog kantona.

Bajram namaz klanjan u Banjoj Luci

Otvorenost, tolerancija i poštivanje različitosti, neka budu kvaliteti kojima će muslimani stremiti i na koje ih obavezuje današnji Kurban-bajram i svaki drugi dan, osnovna je poruka muftije banjalučkog Edhema ef. Čamdžića, koji je s imamima predvodio centralnu bajramsku svečanost u Banjoj Luci.

-Bajram se obilježava ibadetski u porodici, dijeleći kurbane bližnjima i komšijama. Primimo i svoje komšije nemuslimane, otvorena srca, ugostimo ih, jer smo mi uvijek o tome vodili računa, naglasio je ef. Čamdžić.

Vjerske i nacionalne razlike u BiH, ukazao je, nisu prepreka za dobrosusjedske odnose i općenito kvalitetan život, one su prednost i naši ogromni resursi.

On ističe da je pogrešan stav reći da su ljudi u BiH različitih vjera “osuđeni” da žive jedni s drugima“.

-Mi nismo osuđeni da živimo skupa, to je naša prednost, naši ogromni resursi i u tom smislu treba sebe razvijati, kazao je banjalučki muftija, nakon klanjanja bajram-namaza u Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka.

Banjalučki muftija očekuje da će naredni bajram, vjernici dočekati u prostorijama Ferhat-pašine džamije, koja se uspješno obnavlja.

Stoga još jednom ističe da je Ferhadija oduvijek bila simbol suživota i tolerancije, što njena ponovna izgradnja opet najavljuje u BiH.

Čestitke Islamskoj zajednici u BiH u povodu Kurban-bajrama uputili su zvaničnici RS-a.

Bajram namaz u Bihaću klanjan u dvorani Luke

Centralno klanjanje bajram namaza za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održano je jutros u prepunoj Sportskoj dvorani "Luke" u Bihaću.

Klanjanje je predvodio i bajram namaz imamio, te bajramsku hutbu održao bihaćki muftija, Hasan ef. Makić, koji je govorio o značaju klanja kurbana, odnosno prinošenja žrtve naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše. Kako je ovaj blagdan posvećen i odlasku na hadž, govorio je i o važnosti te islamske dužnosti. Nakon klanjanja bajram namaza, čestitao je svima Kurban bajram i pozvao ih da svoju sreću zbog ovog velikog blagdana podijele sa rođacima i komšijama.

Bajram namaz u Bijeljini klanjan u pet džamija

Vjerski obred povodom islamskog praznika Kurban-bajrama jutros je održan u Atik džamiji u centru Bijeljine i još četiri džamije na području grada, rekao je glavni imam u Bijeljini Samir Camić.

Povodom   islamskog praznika vjerski obredi su održani i u tri džamije u Janji.

U Bijeljini, kako navodi Camić, živi od 8.000 do  11.000 Bošnjaka. 

Povodom Kurban-bajrama gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uputio je danas čestitku Islamskoj zajednici i stanovnicima Bijeljine islamske vjeroispovijesti sa željom da radost praznika podijele sa porodicom, prijateljima i susjedima.

"Iskrene čestitke Islamskoj zajednici i svim sugrađanima islamske vjere, sa željom da praznik provedu u miru, sreći i blagostanju", navodi se u prazničnoj čestitki. 

Mićić kaže da su veliki praznici vrijeme podsjećanja na značaj čuvanja tradicije i identiteta naroda i kultura.

"Praznici su i vrijeme za upoznavanje i zbližavanje sa bližnjima drugih vjera, ali i za humanost i solidarnost. Zato se nadam da će i ovaj Bajram biti praznik ljubavi i međusobnog uvažavanja", poručio je Mićić.


Bajram u Prijedoru i Kozarcu

U Prijedoru i Kozarcu jutros su služeni vjerski obredi povodom Kurban bajrama, jednog od dva najznačajnija islamska praznika koji se smatra danom vjere u Boga, razumijevanja i ljubavi.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić čestitao je Kurban bajram svim sugrađanima islamske vjeroispovijesti sa željom da ga provedu u zdravlju i dobrom raspoloženju, kao i da radost velikog praznika podijele sa rodbinom, prijateljima i komšijama, uz poruke mira, tolerancije i razumijevanja među svim ljudima.

"Iskreno vjerujem  da će poruke i simboli ovog praznika još jednom ukazati na neprolazne vrijednosti kao što su dobra djela prema svim ljudima dobre volje. Smatram da smo jedino uz zajedništvo i međusobno razumijevanje na dobrom putu da naš grad vodimo ka prosperitetu i napretku, a za dobrobit budućih generacija", poručio je Pavić u bajramskoj čestitki.


Bajram u Goraždu

Na području goraždanskog Muftijstva bajram namaz klanjan je u svim džamijama, a centralna bajramska svečanost održana je u džamiji Kajserija, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Muftija goraždanski Hamed ef Efendić, okupljenim vjernicima govorio je o značaju i porukama Kurban bajrama koji je prije svega praznik u čijem središtu je žrtva.

Efendić je rekao da su vjernici cijeli život pred izazovima od kojih su neki neprihvatljivi sa aspekta vjere, tako da su u tom smislu potrebna brojna odricanja i žrtve kako bi se vjernici održali na pravom putu.

Veliki broj vjernika okupio se i na bajram namazu u Turhaneminbegovoj džamiji u Ustikolini gdje je imamio Izudin ef. Perjan.

Bajram namaz klanjan je  i u džamijama na području općine Pale - Prača.


Bajram namaz klanjan u 43 džamije mostarskog džemata

Obilježavanje Kurban bajrama u Hercegovini počelo je jutros klanjanjem bajram-namaza u 23 džemata i 45 džamija i mesdžida na pdoručju Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Mostar.

Prvi put nakon rata bajram-namaz je klanjan u mesdžidu Šarica, općin Istočni Mostar (RS) .

Centralna bajramska svečanost za područje mostarskog muftijstva održana je jutros u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Mithad Hujdur Hujka".

Bajram-namaz u Mostaru predvodio je i održao tradicionalnu hutbu muftija mostarski hadži Seid ef. Smajkić koji se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Mostaru i ukazao na podjele među bošnjačkim političarima sa apelom na jedinstvo naroda, koje je kako je kazao "potrebnije nego ikad".

Ef. Smajkić pozvao je na potisivanje peticije, koju je juče pokrenuo Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, u kojem većinu ima Stranska demokratske akcije (SDA) , uz podršku 40 nevladinih organizacija, te koordinacije boračkih udruženja, proisteklih iz Armije BiH.


Bajram u Zvorniku

Muslimani na području općine Zvornik danas proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama.

Muftija iz Zvornika Mustafa Muharemović rekao je Srni da se bajramska svečanost odvija u najboljoj atmosferi, da je to porodični praznik i dodao da je u svim džamijama na ovom području obavljen bajramski vjerski obred.

On je najavio da će, u okviru bajramskih svečanosti, sutra biti održana svečana bajramska akademija u zvorničkom Domu omladine, a da će drugog i trećeg dana Kurban-bajrama biti dijeljen kurban siromašnim, prijateljima i komšijama, čime se iskazuje saosjećanje sa sugrađanima.

 

26.10.2012.

BAJRAMSKA ČESTITKA

BAJRAMSKA ČESTITKA

26.10.2012.

SVIM LjUDIMA ISLAMSKE VJEROISPOVJESTI ČESTITAM

BAJRAM, I DA IH JOŠ MNOGO DOČEKAJU U ZDRAVLjU, VESELjU, NAPRETKU I MIRU.      

HALER

 

26.10.2012.

FEDERACIJA BiH: OPŠTINSKI SUD U TRAVNIKU PODRŽAO ETNIČKU SEGREGACIJU U ŠKOLAMA

Federacija BiH: Sud podržao etničku segregaciju u školama

Ilustracija

Ilustracija

........................................................

Opštinski sud u Travniku odbio je tužbu za utvrđivanje diskriminacije učenika postojanjem tzv.„dvije škole pod jednim krovom“ u Srednjobosanskom kantonu, koju je toj pravosudnoj instituciji podnijelo Udruženje „Vaša prava BiH“. Iz pomenutog udruženja poručuju da će na ovu presudu uložiti žalbu, te da će ako treba ići i do Evropskog suda za ljudska prava kako bi se utvrdilo da diskriminacija postoji.

„U njih hemija, u nas kemija.“

„Ja mislim da trebamo ići razdojeno jer smo različite vjere.“

„Pa ne ide mi se sa njima.“


Ove izjave zabilježili smo tokom posjete osnovnoj školi Brestovo, u okolini Kiseljaka, u srednjoj Bosni. U toj, kao i ostalim školama na području Srednjobosanskog kantona, djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ne idu u isti razred. I to ne samo u osnovnim, već i srednjim školama.

Amela Pokvić učenica je četvrtog razreda Mješovite srednje škole u Gornjem Vakufu. Tokom cijelog svog školovanja nije klupu ili razred dijelila sa svojim vršnjacima hrvatske nacionalnosti:

„Kada je veliki odmor, apsolutno nemamo nikakvog kontakta. Mi se sa tim učenicima bukvalno i ne pozdravljamo – kao da uopšte ne pohađamo nastavu u jednoj ustanovi. Tako smo podijeljeni i navikli smo na to“, priča Amela.

Uprkos brojnim apelima Vijeća Evrope kako su u pojedinim bosanskohercegovačkim kantonima na djelu diskriminacija i segregacija jer su djeca dvije različite vjeroispovijesti fizički odvojena, Opštinski sud u Travniku ne dijeli to mišljenje.

Ta pravosudna institucija odbila je tužbu Udruženja „Vaša prava BiH“ za utvrđivanje diskriminacije učenika postojanjem tzv. dvije škole pod jednim krovom.

„U postupku sudu su dokaze dostavljali Osnovna škola Jajce i Osnovna škola Jajce, Srednja škola Jajce i Srednja škola Jajce. Faktički tužene strane pojavljuju se kao dva različita pravna subjekta sa pregledom po nacionalnoj strukturi upisanih i zaposlenih iz kojih se sasvim jasno vidi da je etničko razdvajanje obrazovanja“, kaže direktor Udruženja direktor Udruženja Emir Prcanović.

Odlukom travničkog opštinskog suda ništa manje nisu iznenađeni ni zaposleni u školstvu na području Srednjobosanskog kantona. Direktor Mještovite srednje škole u Vitezu Sead Hrustić kaže za naš radio da je podjela u školi evidentna na svakom koraku. U istom školskom objektu postoje dvije škole - jedna je ona čiji je direktor Hrustić, a druga srednja škola radi prema hrvatskom planu i programu:

„U školi postoje kabineti hemije, bilogije, fizike, informatike, geografije, opremljeni za izvođenje te nastave. Djeca Mješovite srednje škole nemaju pristup tim kabinetima. Obilježja u zbornici su: na jednoj strani zida je grb BiH, a na drugoj je obilježje hrvatskog naroda.“

Politika upravlja obrazovnim sistemom

Svakome ko nije iz Bosne i Hercegovine, u 21. vijeku, teško je objasniti činjenicu postojanja obrazovanih ustanova u kojima se djeca razdvajaju samo zbog toga što nisu iste nacionalnosti.

No, ako se u obzir uzme činjenica kako je to posljedica dugogodišnje politike koja se vodi na ovim prostorima, to i nije neko iznenađenje. To potvrđuje i izjava Grete Kune, bivše ministrice obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu. Ona je, svojevremeno, izjavila kako se „kruške i jabuke ne mogu miješati“.

Kao odgovor na tu tezu, oformljena je Mreža vijeća učenika BiH, koja se bori protiv segregacije. Upravo na tom tragu bila je i odluka Opštinskog suda Mostar da se od ove školske godine “dvije škole pod jednim krovom” ukinu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ovo je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za etničku segregaciju djece u školama, koja ni do danas nije provedena. Na pitanje zbog čega, odgovara Nerin Dizdar, dugogodišnji aktivista nevladine organizacije Forum mladih Stolac:

„Ovdje je problem očigledan. Jednostavno one političke snage koje su uvele segregaciju u školski sistem i dan-danas upravljaju obrazovnim sistemom, tako da smo suočeni s očitim opstrukcijama od strane konkretno Ministarstva obrazovanja HNK-a. Zaparvo zvuči nevjerovatno da su iz tog ministarstva uložili apelaciju, odnosno žalbu na presudu koja se tiče ukidanja diskriminacije u školstvu - i tu je sasvim jasno i očigledno da vladajuće strukture, konkretno SDA i HDZ, nemaju niti želju niti volju da provedu presudu u djelo.“  

„Pokušava se podvaliti da je nacionalna i jezička grupa predmeta fizika, hemija, matematika, biologija, da je nacionalna grupa predmeta tjelesni odgoj – da djeca ne mogu šutati loptu zajedno. Ovo je duboko politički problem. Međunarodna zajednica se mora uključiti intenzivnije, od OHR-a do OSCE-a“, kaže ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić.

No, da će OHR i OSCE reagovati kada su u pitanju dvije škole pod jednim krovom” uprkos tome što se zakoni krše, teško je povjerovati. To potvrđuje izjava Maje Maričić, predstavnice Misije OSCE-a u BiH, koja kaže kako ta međunarodna institucija nema konkretan plan ukidanja takvog obrazovnog sistema, iako ga je upravo ona uspostavila:

„Mi nastavljamo da sarađujemo sa ministarstvima obrazovanja na različitim nivoimada vidimo kako se ovaj problem može riješiti, ali je, na kraju-krajeva, na njima da se pozabave time.“

I dok domaći političari čekaju da problem segregacije u školama riješe stranci, a ovi da na tome trebaju raditi domaći predstavnici vlasti, generacije mladih ljudi iz takvog obrazovanog sistema izlaze ko zna sa kakvim stavovima o drugom i drugačijem.

„To je tako smiješno, tako primitivno. Ja prva živim u okruženju gdje su mi komšije Hrvati i odlično funkcionišem s njima, i stvarno nemam nikakvih problema. A kada sam u školi, mi se skoro i ne pozdravljamo. To je jednostavno tako, isto kao da nam je urođeno. Imam osjećaj, baš kad sam s jednom prijateljicom razgovarala govorim joj, da njima ravnatelj ne dozvoljava da oni komuniciraju s nama, da ako vide da neko komunicira, smanjiće im se vladanje. Već četvrtu godinu se borim s tim problemom i vjerujte mi, ne mogu reći da mi je pao moral, ali kad vi vidite da nemate obostranu želju da se to riješi, onda jednostavno i vama više dodije da se borite“, navodi Amela Pokvić.

 

26.10.2012.

MILORAD DODIK I MEDIJI: KONAČAN RAZRAČUN SA NOVINARKOM BETE

Dodik i mediji: Konačan razračun sa novinarkom Bete

Milorad Dodik

Milorad Dodik

...........................................

Nezadovoljan pisanjem Ljiljane Kovačević, posebno njenim ranijim tekstovima o malverzacijama prilikom izgradnje zgrade Vlade RS, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik konačno je odlučio da se razračuna s njom: uskraćivanje akreditacije jedan je u nizu Dodikovih poteza kojim je jasno stavio do znanja kako će se provesti svi oni koji nisu na liniji režima.

Press konferencije predsjednika RS zato su, za nerežimske medije, postali događaji s neizvjesnim ishodom: nezgodno pitanje često je povod da Milorad Dodik verbalno iznapada medijske kuće i novinare koji se usude upitati nešto što predsjedničkom uhu nije milo.

A ovako je izgledao ljetošnji Dodikov nastup prema Ljiljani Kovačević:

„Je li vam jasno? Nemojte da dolazite ovdje. Možete odmah da izađete odavdje. Nemojte vi više ovdje da dolazite, je li vam jasno? Brišite odavdje.“

Nazivajući novinare lažljivima, poručujući im da „brišu“ iz predsjedničke palate i vrijeđajući ih, Milorad Dodik jasno pokazuje koliko je privatizovao funkciju predsjednika Republike Srpske. Novinar portala Buka Dragan Bursać objašnjava Dodikov odnos prema medijima:

„Milorad Dodik ima odnos prema medijima, blago rečeno, lične prirode. Onako kako se ponaša i kako vlada, tako se ponaša i prema medijima. Znači to je jedan, u najmanju ruku, pristrasan odnos, gdje on ima svoje favorite. Naravno, to su državni ili režimski mediji i njihovi novinari, a sa druge strane postoje ljudi koji, opet blago rečeno, nisu poželjnitu, a u svojstvu su novinara.“

U organizaciji Transparency International BiH već godinama upozoravaju na odnos predsjednika RS prema novinarima, podsjeća portparolka te organizacije Ivana Korajlić, koja Dodikove poteze smatra neprimjerenim njegovoj funkciji i ocjenjuje ih kao udar na ljudska prava i medijske slobode.

„Mislim da je ovo direktan obračun sa svim novinarima koji pokušavaju da rade svoj posao prije svega, koji su objavljivali neke informacije koje se možda predsjedniku ne sviđaju baš najviše, i da ih na taj način pokušava ućutkati i pokušava ustvari usaditi strah u sve ostale novinare. Bojim se da ćemo dobiti na kraju situaciju da će samo predstavnici RTRS-a ili Glasa Srpske prisustvvati na konferencijama za štampu, da se niko od novinara neće smjeti ni usuditi da postavi neko pitanje koje je iole provokativno da ne bi bio napadnut“, kaže Ivana Korajlić.

Nema novinarske solidarnosti

Na meti Dodikovih verbalnih napada često se nalazila i novinarka sarajevskog Oslobođenja Gordana Katana.

Gordana Katana
..................................
​​„Moja iskustva su vrlo ružna u tome. Svaki put kada se predsjedniku nije dopao način na koji je Oslobođenje pisalo, ili ja kao novinar toga lista, o dešavanjima u RS, on se vrlo ružno i s teškim uvredama okomljivao na mene. Meni je žao što se sve ovo desilo sa koleginicom Kovačević, ali to je samo jedan sraman kontinuitet jedne politike jednog čovjeka prema medijima. I ono što je strašno jeste da apsolutno ne postoje nikakvi mehanizmi kojima bi se to moglo spriječiti“, kaže Gordana Katana.

I ne samo da ne postoje mehanizmi. Vrlo često izostaje i solidarnost novinara, koji najčešće nijemo gledaju kako im vrijeđaju kolege.

„Naravno da ne postoji solidarnost esnafska, ona osnovna solidarnost - samim tim što je tu informaciju o neustupanju akreditacije kolegici Ljiljani objavilo svega par medija“, navodi Dragan Bursać.

Dodikov potez prema Ljiljani Kovačević osudilo je udruženje BH novinari. Predsjednica udruženja Milkica Milojević kaže da je riječ o činu diskriminacije, nedemokratičnosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava. Ona objašnjava kako je moguće da dolazi do takvih situacija:

„Zbog toga što je dato diskreciono pravo nekome, u ovom slučaju osobi koja trenutno obavlja funkciju predsjednika RS, da odlučuje o tome kome će a kome neće dozvoliti da u toj javnoj instituciji prikuplja podatke od javnog značaja i interesa, što naravno nije u redu.“

Koliki je stepen zloupotreba funkcija ilustruje ironičan primjer iz predizborne kampanje. Baš na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika, u septembru je potpisan ,,Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornom periodu“.

U njemu se, između ostalog, navodi da su se politički subjekti „obavezali na poštovanje novinarskih prava i sloboda“. Samo koji dan kasnije, Dodik je novinarku Oslobođenja nazvao lažljivicom.

 

26.10.2012.

BH. IZVOZNICI OKOVANI BARIJERAMA, VLASTI PASIVNE

Bh. izvoznici okovani barijerama, vlasti pasivne

Ilustracija

...................................

Iako enkonomisti upozoravaju da BiH ne može izaći iz decenijske ekonomske krize bez povećanja izvoza, bh. vlasti ne rade dovoljno na otklanjanju unutarnjih barijera poput lošeg poslovnog ambijenta, slabih stimulacija za domaću proizvodnju i slično, kako bi bh. proizvodi bili konkurentniji na tržištu. Tu su i necarinske barijere koje postavljaju susjedi za izvoz bh. proizvoda poput dugotrajnog čekanja robe na granici, traženja dodatnih certifikata, diskriminaciji bh. proizvoda.

Izvoznici traže veće angažovanje nadležnih kako bi se ovaj problem prevazišao. U protivnom, kažu, ulaskom Hrvatske u EU, vanjskotrgovinski deficit, koji godišnje iznosi oko tri milijarde eura, mogao bi se udvostručiti.

Jedan od značajnijih ekonomskih parametara koji pokazuje nivo konkuretnosti privatnog sektora neke zemlje, kao i nivo ostvarene dodane vrijednosti u proizvodnji, jeste vanjskotrgovinska razmjena.

BiH u prošloj godini imala vanjskotrgovinski deficit 3,42 milijarde eura. Iako ekonomisti već godinama upozoravaju da se bh. privreda ne može izvući iz krize bez povećanja izvoza i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, mnoge necarinske barijere, naročito kod susjeda, to sprječavaju.

Savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran upozorava da su barijere za izvoz na tržišta susjednih zemalja uglavnom u obliku neopravdanih i nedopuštenih barijera, suvišnih i neopravdanih pregleda na granicama, zadržavanju robe i diskriminaciji bh. proizvoda:

„Najveće prepreke neopravdanog karaktera imali smo na tržištima Republike Hrvatske i Republike Srbije. Kada je riječ o Srbiji dio barijera je riješen, ali dio barijera koji je vezan za vodu, alkoholna pića, pivo i neke druge proizvode je još na sceni. A kada je riječ o Republici Hrvatskoj, njen ulazak u EU će nam donijeti neke probleme, ali i neka olakšanja, jer kada recimo izvozimo građevinske proizvode u Hrvatsku, imamo apsolutnu diskriminaciju, zahtijeva se poptuno neopravdano certifikacija samo u hrvatskom Institutu za građevinarstvo,a takve barijere neće biti više moguće kada oni budu u EU. Naveo bih još jednu barijeru, a koja se vrlo teško tehnički identifikuje. Nedavni slučaj kada je pojava nekih nepravilnosti u određenim vrstama mlijeka u medijima ilustrirana potpuno lažno i neistinito fotografijom bh. proizvoda, odnosno bh. mlijeka. To su vrlo bezobrazne medijske kampanje, koje se vode vrlo vjerovatno u sprezi sa vlastima i koje pokušavaju proizvode iz BiH na taj način omrznuti u očima hrvatskih potrošača i na takav, teško primjetan način jednostavno ukloniti sa tržišta.“

Bh. izvoznici upozoravaju na konkretne probleme s kojim se suočavaju u poslovanju s aspekta pojedinih privrednih grana i izvoznih tržišta.

Suad Ećo iz sektora drvne industrije BiH navodi sa kojim problemima se suočava ovaj sektor prilikom izvoza:

„To su jako neprincipijelna pridržavanja CEFTE sporazuma - određeni atesti i certifikati koji se nama traže na hrvatskom i na srpskom tržištu, a zauzvrat njihovi proizvodi se u BiH plasiraju bez potrebnih dokumenata.“

Država najveća prepreka

Budući da BiH još nije ispunila norme za izvoz na tržište EU, ulaskom Hrvatske u evropsku porodicu znatno će se smanjiti izvoz bh. proizvoda životinjskog porijekla u ovu zemlju.

Mesoprerađivači kažu kako treba razmišljati o ispunjavanju uslova kako se izvoz ne bi znatno smanjio, ali i o alternativnim tržištima poput Rusije i Turske. Oni traže od nadležnih institucija da se više angažuju kako bi stvorili uslove za izlazak bh. proizvoda na nova tržišta.

„Najveća prepreka nam je država, koja nije stvorila preduslove. Prepreke koje nam država ne rješava su nepremostive. Mi moramo da otvaramo firme u Srbiji da bismo mogli da izvozimo u Rusiju bescarinski jer Srbija ima ugovor sa Rusijom o bescarinskom izvozu. I umjesto da iskoristimo te nekakve prednosti RS, koja bi mogla za BiH da izdejstvuje vjerovatno sličan sporazum, pa da izvozimo u Rusiju, a isto tako za izvoz u Tursku da iskoristimo prednosti Federacije, mi čekamo dvije godine da nam neka komisija iz Turske dođe i da pregleda naše objekte, umjesto da naš veterinarski ured dogovori sa njihovim ministarstvom i uredom da te poslove obavljaju naši kod nas, njihovi kod njih i da možemo da uzvozimo svoje proizvode“, navodi Nemanja Vasić, predsjednik udruženja mesoprerađivača RS.

Mirko Vincetić, predstavnik firme koja se bavi povratom poreza na dodanu vrijednost za domaće firme iz inostranstva, govori o pravnim barijerama koje onemogućavaju bh. firmama da budu konkurentnije na tržištu:

„Ta barijera se odnosi na izmjenu bh. pravilnika o primjeni PDV-a. Konkretno, trebalo bi da se izbriše član 94. pravilnika, i nakon te promjene stvorio bi se pravni osnov da bh. kompanije mogu da vraćaju PDV iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Italije, Češke, Poljske itd. Za sada bh. kompanije su uskraćene u tome i mogu da vraćaju PDV iz svega 18 država EU.“ 

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kažu kako su jedan dio barijera uspjeli ukloniti.

„Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je provelo ukidanje čak 98 izvoznih barijera. Također radimo i na dodatnom spisku ukidanja dodatnih izvoznih barijera od nekih 95“, kaže Nermina Salkičević Dizdarević, zamjenica ministra.

Savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran upozorava  da se BiH mora fokusirati na rješavanje i unutarnjih barijera - lošeg poslovnog okruženja. S druge strane, krajnje je vrijeme da se posveti veća pažnja ispunjavanju standarda EU:

„Kada je riječ o EU, nema diskriminacije, jednostavno mi nismo još uvijek usklađeni u nekim segmentima, ali do ulaska Hrvatske u EU trebali bismo značajno unaprijediti tu usklađenost i omogućiti za što veći broj proizvoda slobodan izvoz.“

 

26.10.2012.

BiH: POLITIKA UNIŠTAVA KULTURU

BiH: Politika uništava kulturu

Pozorište lutaka Mostar

.....................................................

Kultura i kulturni radnici često su bili na marginama, ali sada se nalaze u takvoj situaciji da su dotakli samo dno. Zajednička je to ocjena nekolicine istaknutih kulturnih poslenika Mostara, koji ističu kako je stanje u kulturi samo odraz društva u kojem živimo. Glavni krivac je politika, ističu, koja kulturu i uništava kako bi dobila društvo kojim je lakše manipulirati.

Nakon što je Grad Mostar, u izrazito nacionalno polariziranom Gradskom vijeću, napokon dobio rebalansirani budžet za 2012. godinu, predstavnici vlasti su ponovo priznali kako su - i ovaj put - minimalna izdvajanja za kulturu. Kulturni radnici, međutim, kažu kako to nije ništa novo, te ističu da je kultura i prije krize bila prva na udaru kada je trebalo rezati budžetski novac.

Tako, naprimjer, ovih dana 60. godišnjicu rada, sa skromnim i minimalnim programom, obilježava Pozorište lutaka Mostar.

"Sada je situacija dotakla samo dno. I mislim da to nije situacija samo za kulturu, nego je tako i zdravstvu i u školstvu, dakle u svim segmentima života koji su najvažniji za jednog čovjeka. U bolnicu kad pođete, morate ponijeti injekciju, zavoje, aspirine itd.", kaže direktorica tog teatra Ranka Mutevelić.

Stanje je takvo da teško uopće možemo govoriti o bilo kakvom kulturnom životu, i to traje već godinama, ističe režiserka i odnedavno direktorica Javne ustanove Mostarski teatar mladih Tanja Miletić Oručević. Ona kaže kako su davanja za kulturu iz budžeta za mostarske kulturne institucije neuporedivo manja u odnosu na gradove slične veličine u BiH, pa bi se iz toga moglo zaključiti sljedeće:

"Da su kulturne potrebe građana Mostara su 20-30 puta manje nego kulturne potrebe građana Sarajeva, sigurno barem 10 puta manje nego kulturne potrebe građana Zenice ili Tuzle."

"Oni jednostavno proizvode takvu situaciju, jer oni jedino u takvoj situaciji mogu da se snalaze - jer oni mogu plivati samo u mutnoj vodi. Da se sve razbistri i da dođe do nekih regula, do nekih pravila, da se to raščisti, onda oni ne bi znali gdje se nalaze, ne bi mogli postojati", kaže direktorica Pozorišta lutaka Mostar Ranka Mutevelić.

Nerijetko se mogu čuti komentari kako je problem u tome što ima previše kulturnih institucija u Mostaru. Tako taj i dalje podijeljeni grad ima npr. dva pozorišta - Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište Mostar - dva lutkarska pozorišta, te još Mostarski teatar mladih.

Ljubo Bešlić
...........................................
​​Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izražava žaljenje što se ni ove godine u budžetu nije moglo izdvojiti više novca za kulturu:

"Kulturu  moramo malo bolje i urediti, jer kultura nije samo da prima dotacije nego da i osmisli projekte i da zaradi neki novac i na taj način pomogne i sebi i građanima ovoga grada - jer imamo puno kulturnih institucija, a kad pogledate njihove prihode, onda nismo mi u gradskoj administarciji baš zadovoljni njihovim radom."

Nema odustajanja

No, kulturni radnici ističu kako su toliki broj kulturnih institucija osnovali upravo političari.

"Tu situaciju su oni napravili, ne mi djelatnici u kulturi. Uostalom, oni preko noći to mogu i promijeniti ako hoće", kaže glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Robert Pehar.

Problem je, također, u tome što je veći broj onih što se - kao - brinu o kulturi, nego samih kulturnih radnika.

"Prije rata u Narodnom pozorištu Mostar bilo uposleno oko 100 ljudi. Danas u sve tri ove teatarske kuće velike i dvije ove male nema zaposleno ukupno 100 ljudi. Ali , problem je u tome što je nekad u Odjelu za kulturu radila samo jedna žena, a sad radi njih preko stotinu", navodi Pehar.

Suština priče je u tome što politika namjerno održava teško stanje u kulturi jer kao rezultat dobija društvo kojim je lakše manipulirati, smatra Mili Tiro, čovjek koji stoji iza organizacije Mostar Blues Festivala i koordinator programa Muzičkog centra "Pavarotti":

"Radi se o tome da je nekog slobodnjaka koji sluša Rolling Stonese vrlo teško ćete ubijediti da je član nekog tora, nekog plemena, da ima neku pripadnost. S takvim ljudima je puno teže manipulisati."

Zato je, dodaje Tiro, ulaganje u kulturu zapravo ulaganje u budućnost:

"Znamo i slušamo kako se mladi tuku na utakmicama, da se tuku po kafićima. Sve je to plod toga što nemaju usmjerenje, skoro ništa im nije ponuđeno. Odu u kafić, tamo dobiju 'porciju' narodnjaka, na televiziji slušaju programe tipa vijesti, dnevnik, vijesti, politička emisija. Naravno da je plod toga agresivnost, tuča - tako da je jednostavno ulaganje u kulturu direktna pomoć njima. Zbog toga kultura i postoji."

Direktorica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić Oručević dodaje kako radnici u kulturi nisu nikakvi paraziti:

"Naprotiv, u današnjem svijetu kultura se smatra razvojnim faktorom jedne sredine. Naročito u jednom gradu kao što je Mostar, u jednom turističkom gradu koji ima planove da bude turističko središte, kultura itekako može biti vrlo snažan ekonomski faktor razvoja koji može unaprijediti cijelu zajednicu."

I dok ove poruke dođu do političara, u međuvremenu radnici u kulturi ističu kako neće odustati, nego će nastaviti boriti se protiv stanja kakvo jeste najbolje što znaju  -a to je svojim djelima.

 

26.10.2012.

MOSTAR: BOŠNjACI PIŠU PETICIJU ZA PODJELU MOSTARA NA ŠEST OPŠTINA

Bošnjaci pišu peticiju za podjelu Mostara

image

Mostar

..............................................

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara zajedno sa mostarskim muftijstvom i, kako tvrde, više od 40 nevladinih organizacija, pokrenuli su potpisivanje peticije u kojoj traže novu podjelu Mostara na 6 opština.

U peticiji, koju su danas nakon proširene sjednice Kluba Bošnjaka dali medijima, navodi se da oni traži da se Mostar organizuje u više jedinica lokalne samouprave, što je po njihovom mišljenju jedini način da se bošnjačkom narodu zagarantuje ravnopravnost u Mostaru.

Klub Bošnjaka u peticiji zahtijeva da se Mostar organizuje na utvrđenim principima iz Aneksa Sporazuma o oživotvorenju Federacije BiH potpisanog u Dejtonu 10. novembra 1995. godine, ugrađenim u Prelazni Statut grada Mostara, koji je izradio evropski upravnik nad Mostarom Hans Košnik.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić rekao je da je zaključeno da se i dalje nastavi s jedinstvenim stavom bošnjačkih političkih stranaka u Mostaru te je u vezi s tim za iduću sedmicu dogovoren sastanak svih predsjednika gradskih odbora bošnjačkih političkih stranaka.

"Na sastanku smo se usaglasili da se pozovu predsjednici svih bošnjačkih i probosanskih stranaka u BiH da se sastanu u Mostaru kako bi se, kao što je to bilo u Srebrenici, poslala jasna poruka o jedinstvu Bošnjaka", naveo je Marić i dodao da se razgovori o Mostaru moraju voditi u tom gradu.

Mostarski muftija Seid Smajkić rekao je da su Bošnjaci Mostara u diskriminišućem položaju.

"Ukidanjem mostarskih opština Bošnjaci su dovedeni u neravnopravan položaj i mi želimo da posredstvom opština zaštitimo prava Bošnjaka Mostara kao centra Hercegovine. Želimo da Mostar svi doživljavaju kao svoj centar, kako Hrvati, tako i Bošnjaci, Srbi, te ostali", izjavio je Smajkić.

On je pozvao hrvatske političke stranke da prestanu sa kampanjom svojatanja Mostara, i dodao da to Bošnjake vrijeđa.

Suad Muharemović u ime koordinacija udruženja bošnjačkih boračkih organizacija Mostara tvrdi da neće dozvoliti da Mostar bude "hrvatski stolni grad".

OHR se uključio u rješavanje mostarskog problema i otpočeo pregovore kako bi se iznašlo rješenje za izmjene Statuta Grada i Izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud BiH još prošle godine i zbog čijeg neprovođenja Mostra nije imao lokalne izbore.

Hrvatske i bošnjačke stranke imaju različite stavove. Dok HDZ traži Mostar kao jednu izbornu jedinicu, SDA zagovara podjelu grada na 6 opština.

(Srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940393

Powered by Blogger.ba