Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2012.

PRESUDA ZA DEPORTACIJU U NOVEMBRU

Ponovljeno suđenje petorici policajaca

Presuda za deportaciju u novembru

 
Photo: bosnjaci.net

Poslije iznošenja završnih riječi na ponovnom suđenju devetorici policajaca optuženih za nezakonitu deportaciju civila 1992. godine, Viši sud u Podgorici je zakazao izricanje presude za 22. novembar

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević  tražila je od Sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici da proglasi krivim  devetoricu policajaca optuženih za nezakonito hapšenje i deportaciju  Bošnjaka i bosanskih Srba iz Crne Gore u Srpsku Republiku BiH u maju  1992. godine.

Poslije deportacije, većina Bošnjaka je pogubljena.

Vukčević je rekla da su se ispunjavanjem zahtjeva ratnih vlasti  Republike Srpske policajci stavili u službu jedne od strana umiješanih u  sukob u Bosni i Hercegovini.

„Lica muslimanske nacionalnosti su deportovana da bi služila za  razmjenu (za Srbe), a lica srpske nacionalnosti da bi učestvovala u  oružanom sukobu”, dodala je ona.

Vukčević je ustvrdila da, budući da su navodni zločini u vezi sa  oružanim sukobom i budući da su žrtve imale status izbjeglica, optuženi  treba da budu proglašeni odgovornim za ratne zločine počinjene nad  civilima uprkos činjenici da nijesu pripadali oružanim snagama.

Prvobitna optužnica promijenjena je sredinom septembra, pred  iznošenje završnih riječi, u dijelu u kome se govori o načinu na koji su  devetorica policajaca učinili djela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica sada precizira da su oni to učinili „povređujući ljudsko  dostojanstvo civilnih lica koja ne učestvuju neposredno u  neprijateljstvima i koja imaju pravo u ubjeđenje da ne treba da  učestvuju u sukobu, prema kojima se mora postupati čovječno i bez  diskriminacije”.

Odbrana je tvrdila da je Tužilaštvo iznijelo mnogo novih optužbi u posljednji čas.

Sve izmjene načinjene su da bi se „spasila optužnica”, koja je, međutim, osuđena na neuspjeh od samog starta, tvrde oni.

I optuženi i njihovi branioci izrazili su očekivanje da će Sudsko  vijeće ponovo donijeti oslobađajuću presudu, podsjetivši da su bivši  policajci jednom već oslobođeni svih optužbi u martu 2011. godine,  poslije prvog suđenja.

Apelacioni sud je u martu ukinuo prvostepenu presudu odlučivši da je  ona protivurječna, budući da je na dva različita mjesta navedeno kako je  sukob u Bosni i Hercegovini i unutrašnji i međunarodni.

Izricanje nove presude zakazano je za 22. novembar.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89226104

Powered by Blogger.ba