Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2012.

KETRIN EŠTON I HILARI KLINTON POSJETIT ĆE REGION ZAPADNOG BALKANA

Podrška regionalnom dijalogu

Ketrin Ešton i Hilari Klinton dolaze u Beograd

 
Photo: EPA

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetiće u sredu, 31. oktobra, Beograd i Prištinu, saopšteno je u četvrtak u Briselu. Kako se navodi u saopštenju, Ešton će zajedno sa Hilari Klinton posetiti naredne sedmice region Zapadnog Balkana

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg doputovao je u četvrtak u Beograd gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima o Kosovu i evropskim integracijama. "Hejg želi da svojom posetom ohrabri lidere Srbije, naročito nakon pozitivno ocenjenog sastanka srpskog i kosovskog premijera u Briselu, da nastave u istom pravcu i da svoju pažnju i energiju usmere na dalji napredak što se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom", rekao agenciji Beta britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport uoči posete šefa diplomatije.

Ešton i Klinton će u utorak, 30. oktobra, najpre posetiti Sarajevo gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH kako bi izrazile podršku evropskoj perspektivi jedinstvenoj i suverenoj BiH, dodaje se u saopštenju. One će, kako se dodaje, pozvati lidere BiH da se suoče sa gorućim izazovima i reformama uključujući ekonomiju, otvaranje novih radnih mesta i vladavinu prava.

Ketrin Ešton i Hilari Klinton će potom u sredu, 31. oktobra, posetiti Beograd i Prištinu.

Zvaničnice EU i SAD će, prema najavi, u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a u Prištini sa predsednicom Atifetom Jahjaga i premijerom Hašimom Tačijem. One će izraziti podršku dijalogu za normalizaciju odnosa.

"Dijalog pod okriljem EU je u interesu obe strane, njegov cilj je poboljšanje života ljudi, rešavanje problema i približavanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

Stejt department je nešto ranije takođe najavio da će Hilari Klinton naredne nedelje posetiti Balkan da izrazi "trajno interesovanje, posvećenost i podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti tih zemalja".

Državna sekretarka SAD kreće 29. oktobra na turneju u kojoj će prvo posetiti Alžir, 30. oktobra, a zatim Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Put se završava 2. novembra, saopštio je Stejt department. 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89228167

Powered by Blogger.ba