Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2012.

POPIS STANOVNIŠTVA U BiH: BOŠNjACI SE MORAJU IZJASNITI KAO PRIPADNICI BOŠNjAČKOG NARODA, DA GOVORE BOSANSKIM JEZIKOM I DA SU PRIPADNICI ISLAMSKE VJERE

"Bitno je biti Bošnjak"
Tokić: Spriječiti pokušaje sukobljavanja bošnjaštva i bosanstva
...................
25.10.2012.
..................
Tokić: Spriječiti pokušaje sukobljavanja bošnjaštva i bosanstva
Sejfudin Tokić
FOTO: Arhiva

....................................

 

Popis stanovništva koji bi se u BiH trebao održati od 1. do 15. aprila 2013. godine po mnogim parametrima može se nazvati historijskim za budućnost bošnjačkog naroda i BiH u cjelini, kazao je u predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

"Ovo je prvi put da će se predstavnici bošnjačkog naroda moći tako izjasniti iako taj narod ima takav hiljadugodišnji naziv još od srednjovjekovne Bosne. U dugom periodu od Austro-Ugarske vladavine, preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) do Jugoslavije i demokratskih izbora 1991. godine Bošnjaci su se morali izjašnjavati kao pripadnici hrvatskog ili srpskog naroda islamske vjere ili kao muslimani, odnosno kasnije Muslimani", podsjeća Tokić.

Sve ove mogućnosti, tvrdi on, mogu dovesti do velike zabune za pripadnike bošnjačkog naroda ako bi se umjesto nacionalnog izjašnjavali teritorijalno u smislu pripadnosti državi što znači kao Bosanci i Hercegovci ili da se umjesto nacionalnog izjašnjavanja, izjašnjavaju po vjeri kao muslimani ili pripadnici islamske vjere.

Zbog toga je oko 25 nevladinih organizacija formiralo koaliciju pod sloganom "Bitno je biti Bošnjak" koja zagovara da se Bošnjaci na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao pripadnici bošnjačkog naroda, da govore bosanskim jezikom i da su pripadnici islamske vjere.

"Bošnjački narod koji bude popisan predstavljat će temelj opstojnosti BiH jer svi projekti pokušaja podjele BiH na srpsko-hrvatski dio koji su dolazili iz Beograda ili iz Hrvatske ili sinhronizirani polazili su od pretpostavke da ne postoji autentični bošnjački narod i pokušaja da se pripadnici ovog naroda podvedu silom pod pripadništvo hrvatskog ili srpskog naroda čime bi se stvorili potencijalni legitimitet za podjelu BiH", naglašava Tokić.

Trenutno, jedna trećina bošnjačkog naroda, zbog neadekvatnog djelovanja političkih predstavnika bošnjačkog naroda u državnim strukturama, nema jasnu sliku o značaju ovog popisa i jasnog diferenciranja teritorijalnog, nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja.

"U tom smislu ova kampanja ima edukativni i afirmativni karakter promoviranja bošnjačkog nacionalnog identiteta koji predstavlja i najstariji identitet na prostorima Balkana te promociju bosanskog jezika koji je postojao još u dokumentima srednjovjekovne Bosne, pa ga u tom pogledu navodi i Vuk Karadžić koji se smatra tvorcem srpskog jezika", kaže Tokić.

Između ostalih, nevladine organizacije koje su se pridružile ovoj koaliciji su AKOS (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport), Mladi muslimani, Bošnjačka demokratska zajednica, Prospero iz Vogošće, Liga za Sandžak, Bošnjački pokret za ravnopravnost, Izvor iz Brčkog itd.

Koalicija će organizirati više od 60 javnih tribina širom BiH pod sloganom "Bitno je biti Bošnjak" te sedam okruglih stolova na kojima će biti debata o spornim pitanjima i pokušajima sukobljavanja bošnjaštva (nacionalna pripadnost) i bosanstva (teritorijalna pripadnost).

Bit će organizirana tri ili četiri simpozija i naučne konferencije na kojima će se s naučnog aspekta sagledati historijat bošnjačkog nacionalnog identiteta kroz vijekove, a prvi simpozij predviđen je o bošnjačkom pokretu koji je organizirao Husein kapetan Gradaščević i u kome su učestvovali bošnjaci islamske, pravoslavne i katoličke vjere, jer u to vrijeme Bosna nije poznavala srpsko i nacionalno opredjeljenje.

Planirana je i promocija videospotova Bošnjaka iz oblasti sporta, kulture i nauke koji će afirmirati izjašnjavanje za bošnjaštvo i smanjivanje pokušaja nesporazuma koji su proizašli iz historijske prinude više decenija.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89226179

Powered by Blogger.ba