Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2012.

KLUB VIJEĆNIKA BOŠNjAKA ZAPOČEO S PETICIJOM ZA MOSTAR S VIŠE OPĆINA

Klub vijećnika Bošnjaka započeo s peticijom za Mostar s više općina

image

MOSTAR - Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara održao je danas proširenu sjednicu  u povodu pregovora političkih stranaka u OHR-u BiH oko Statuta Grada Mostara, a na kraju sjednice upriličen je početak potpisivanje peticije u kojoj se traži da se Mostar organizira u skladu s Ustavom Federacije BiH, kao jedinstven Grad s više jedinica lokalne samouprave, odnsono općina.

Osim zaključka o pokretanju peticije koja se realizira zajedno s 40 nevladinih organizacija, na sastanku je zaključeno da se i dalje nastavi s jedinstvenim stavom bošnjačkih političkih strankaka u Mostaru te je u vezi toga za idući tjedan dogovoren stanak svih predsjednika gradskih odbora bošnjačkih političkih strankaa

"Također, na sastanku smo se usuglasili da se pozovu predsjednici svih bošnjačkih i probosanskih stranaka u BiH da se sastanu u Mostaru kako bi se, kao što je to bilo u Sreberenici, poslala jasna poruka o jedinstvu Bošnjaka", izjavio je nakon sastanka Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, naglasivši kako se razgovori o Mostaru trebaju isključivo voditi u Mostaru te da se trebaju odvijati u duhu daytonskog sporazuma.

"Bošnjacima Mostara 2004. godine ukinuto je pravo na lokalnu samoupravu i Bošnjaci u Mostaru nisu ravnopravni. Međutim, istrajat ćemo na ravnopravnosti ali ne na štetu drugih naroda", kazao je Marić.

Napomenuo je kako su na proširenoj sjednici Kluba vijećnika Bošnjaka nazočili i predstavnici koordinacije udruga boračkih organizacija te mostarskog muftijstva.

"Bošnjaci Mostara su u diskriminirajućem položaju. Ukidanjem mostarskih općina Bošnjaci su dovedeni u neravnopravan položaj i mi želimo da kroz općine zaštitimo prava Bošnjaka Mostara kao centra Hercegovine. Želimo da Mostara svi doživljavaju kao svoj centar, kako Hrvati, tako i Bošnjaci, Srbi, te ostali, kazao je nakon sastanka mostarski muftija Seid ef. Smajkić, te pozvao hrvatske političke stranke da prestanu s kampanjom svojatanja Mostara.

"To nas vrijeđa", kazao je mostarski muftija.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227898

Powered by Blogger.ba