Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2012.

PRESUDA ZA DEPORTACIJU U NOVEMBRU

Ponovljeno suđenje petorici policajaca

Presuda za deportaciju u novembru

 
Photo: bosnjaci.net

Poslije iznošenja završnih riječi na ponovnom suđenju devetorici policajaca optuženih za nezakonitu deportaciju civila 1992. godine, Viši sud u Podgorici je zakazao izricanje presude za 22. novembar

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević  tražila je od Sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici da proglasi krivim  devetoricu policajaca optuženih za nezakonito hapšenje i deportaciju  Bošnjaka i bosanskih Srba iz Crne Gore u Srpsku Republiku BiH u maju  1992. godine.

Poslije deportacije, većina Bošnjaka je pogubljena.

Vukčević je rekla da su se ispunjavanjem zahtjeva ratnih vlasti  Republike Srpske policajci stavili u službu jedne od strana umiješanih u  sukob u Bosni i Hercegovini.

„Lica muslimanske nacionalnosti su deportovana da bi služila za  razmjenu (za Srbe), a lica srpske nacionalnosti da bi učestvovala u  oružanom sukobu”, dodala je ona.

Vukčević je ustvrdila da, budući da su navodni zločini u vezi sa  oružanim sukobom i budući da su žrtve imale status izbjeglica, optuženi  treba da budu proglašeni odgovornim za ratne zločine počinjene nad  civilima uprkos činjenici da nijesu pripadali oružanim snagama.

Prvobitna optužnica promijenjena je sredinom septembra, pred  iznošenje završnih riječi, u dijelu u kome se govori o načinu na koji su  devetorica policajaca učinili djela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica sada precizira da su oni to učinili „povređujući ljudsko  dostojanstvo civilnih lica koja ne učestvuju neposredno u  neprijateljstvima i koja imaju pravo u ubjeđenje da ne treba da  učestvuju u sukobu, prema kojima se mora postupati čovječno i bez  diskriminacije”.

Odbrana je tvrdila da je Tužilaštvo iznijelo mnogo novih optužbi u posljednji čas.

Sve izmjene načinjene su da bi se „spasila optužnica”, koja je, međutim, osuđena na neuspjeh od samog starta, tvrde oni.

I optuženi i njihovi branioci izrazili su očekivanje da će Sudsko  vijeće ponovo donijeti oslobađajuću presudu, podsjetivši da su bivši  policajci jednom već oslobođeni svih optužbi u martu 2011. godine,  poslije prvog suđenja.

Apelacioni sud je u martu ukinuo prvostepenu presudu odlučivši da je  ona protivurječna, budući da je na dva različita mjesta navedeno kako je  sukob u Bosni i Hercegovini i unutrašnji i međunarodni.

Izricanje nove presude zakazano je za 22. novembar.

 

25.10.2012.

TITOV BUNKER JE MAGIČNO MJESTO ZA UMJETNIKE

Drugi ciklus Bijenala savremene umjetnosti
Titov bunker je magično mjesto za umjetnike
.................
25.10.2012.
.................
Titov bunker je magično mjesto za umjetnike
Umjetnici oduševljeni onim što su vidjeli

................................................................

 

Prva grupa umjetnika, učesnika drugog ciklusa "Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground" jučer je posjetila Titovu atomsku ratnu komandu u Konjicu.

- Dolaskom devet internacionalnih umjetnika u ovaj prostor, otvorili smo drugi ciklus Bijenala čiji su partneri Republika Turska i Republika Hrvatska - kazao je direktor ovog projekta Edin Hozić, ističući da narednih mjeseci očekuju i nove grupe umjetnika koji će u "Titovom bunkeru" stvarati i izlagati svoja djela.

Nove kreacije

Osnovna ideja projekta je da se ovaj hladni prostor pretvori u Muzej savremene umjetnosti. Sam "Titov bunker" inspiracija je za umjetnike. Lučezar Bojadžijev (Luchezar Boyadjiev) iz Sofije ističe da je ovo "spomenik koji izaziva pozitivna osjećanja jer je napravljen za najgore solucije do kojih nije došlo, tako da su oni tu da ga pretvore u muzej".

- Struktura objekta je predivna, a nadam se da će i novi ciklus Bijenala biti u znaku naših novih kreacija koje ćemo postaviti inspirirani ovim prostorom - kazao je Bojadžijev.

Na Bijenale je stigao i Egipćanin Ahmad Hosni, koji živi i radi u Barceloni.

- Dolazak na mjesto koje je bilo najskrivenija tajna, samo po sebi izaziva oduševljenje - kazao je Hosni, sretan što je dio ovog velikog projekta.

Selektor Bijenala u ime Republike Turske, kuratorka Basak Senova naglasila je da je za nju veliko uzbuđenje učestvovanje u drugom ciklusu Bijenala.

- I moji drugi projekti na neki način povezani su s ovim, a "Titov bunker" je magično mjesto - kazala je Senova, koja je s oduševljenjem prihvatila sve aktivnosti do otvaranja drugog ciklusa Bijenala, koje je planirano za 26. april naredne godine.

Planirani i seminari

Prvi ciklus Bijenala savremene umjetnosti bio je u znaku 50 umjetničkih radova od kojih su neki još postavljeni u objektu, a na drugom Bijenalu učestvovat će 30 svjetskih, regionalnih i domaćih umjetnika.

Sastavni dio drugog ciklusa Bijenala bit će i seminari o temi hladnog rata, historijskog perioda koje najsnažije simbolizira upravo Titova atomska ratna komanda (ARK).

Ko su još učesnici

U grupi umjetnika koji su jučer posjetili "Titov bunker" bili su i Karlo Krovato (Carlo Crovato) iz Londona, Dragoš Olea iz Bukurešta, Banu Dženetoli (Cenetogly), Emre Erkan iz Turske i Sintija Zavan (Cyntia) iz Bejruta.

Najstrožija državna tajna

Predstavljajući umjetnicima objekt ARK, Almir Gakić, zaposlenik Oružanih snaga BiH, otkrio je neke pojedinosti o samom objektu.

- Sastoji se iz tri dijela i njegova površina je 6.584 kvadratnih metra.
- Nalazi se na dubini od 280 metara ispod zemlje
- U objekt je ugrađeno više od 6.000 neonki
- Objekt je čuvan kao najstrožija državna tajna
- Spada u sami vrh vojnih investicija u bivšoj državi
- Njegova izgradnja koštala je 4 milijarde i 600 miliona američkih dolara

 

25.10.2012.

ZAPADNI BALKAN: EU MINISTRI PODRŽALI KLAUZULU O VIZAMA

EU ministri podržali klauzulu o vizama

imageEvropska unija

.........................................................

Ministri policija zemalja članica EU založili su večeras za što skorije usvajanje "zaštitne klauzule" koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, rekli su novinarima predstavnici Njemačke i Švedske, ali će bezvizni režim biti ugrožen tek ako EP usvoji tu klauzulu.

Da bi zaštitni mehanizam, kojim se na period od šest mjeseci suspendira  bezvizni režim za zemlje iz koje dolaze azilanti, stupio na snagu  neophodno je da ga usvoji Evropski parlament.

Ministri su danas  na zahtjev Njemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga i  Švedske raspravljali o problemu povećanog priliva zahtjeva za azil od  strane lica koja dolaze sa zapadnog Balkana, a pogotovo iz Srbije i  Makedonije.

Švedski ministar za migracije Tobijas Bilstrem je  naglasio da glavna tema današnjeg sastanka nije bila ponovno uvođenje  viza za zemlje zapadnog Balkana, već širok skup mjera da bi se problem  lažnih azilanata riješio, a da neke od tih mjera treba da donesu i  zemlje zapadnog Balkana.

"Većina tražilaca azila su pripadnici  ranjivih manjina, tako da je na zemljama iz kojih oni dolaze da poboljša  njihovi integraciju, ne samo da bi se spriječilo vraćanje na vizni  režim, već i zato što one streme članstvu u EU", rekao je švedski  ministar.

On je podvukao neophodnost da se "zaštitna klauzula" što prije usvoji, javio je Tanjug.

"Ohrabruje  nas široka podrška zaštitnoj klauzuli u Ministarskom vijeću", rekao je  Bilstrem i dodao da će Evropski parlament morati da uzme u obzir  mišljenje Vijeća i stavi mehanizam za suspenziju viza na dnevni red.

Taj  mehanizam je iz tehničkih razloga već godinu i po dana u procedure, a  ministri zemalja koje su najviše pogođene navalom azilanata traže da on  što ranije stupi na snagu.

Zamjenik njemačkog ministra  unutrašnjih poslova Ole Schroeder je rekao da se "velika većina  ministara složila da je masovna zloupotreba prava na azil ozbiljan  problem".

Schroeder je rekao da očekuje da će mehanizam suspenzije viza biti na snazi početkom sljedeće godine.

On  je osim toga najavio mjere njemačke vlade usmjerene na skraćivanje  procedure obrade zahtjeva za azil i smanjivanje socijalne pomoći tokom  tog perioda.

Ranije danas austrijska ministarka policije Johana  Miki-Leitner je naglasila da je primjena ove klauzule "krajnja mjera",  ukoliko sve ostale zakažu.

Današnjem sastanku nije moglo da  prisustvuje nekoliko ministara unutrašnjih poslova, uključujući  njemačkog i francuskog, zbog guste magle na luksemburškom aerodromu.

(Vijesti.ba/Fena)

 

25.10.2012.

DVIJE GODINE NAKON OPĆIH IZBORA U BiH NIJE USPOSTAVLjENA FUNKCIONALNA VLAST

Dvije godine nakon općih izbora u BiH nije uspostavljena funkcionalna vlast

imageUred OHR-a u BiH

.........................................................

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sastao se s članovima njemačkog Bundestaga. Dvije godine nakon općih izbora u BiH još nije uspostavljena potpuno funkcionalna vlast koja bi bila opredijeljena i sposobna da postigne konkretne rezultate u procesu evroatlantske integracije, rekao je visoki predstavnik tokom sastanaka koje je imao s parlamentarcima iz cjelokupnog njemačkog političkog života.

On je istaknuo da su trenutni prioriteti dobro poznati - provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, rješavanje pitanja državne i vojne imovine te aktivnosti na smanjenju nezaposlenosti i siromaštva među velikim dijelom stanovništva.

"Kao i u Njemačku nakon Drugog svjetskog rata, međunarodna zajednica je u toku zadnjih decenija mnogo uložila i u BiH u smislu sigurnosti i financija, kako bi ostvarila mir i reintegraciju zemlje", kazao je visoki predstavnik.

"Ne smijemo dozvoliti da ti napori budu uzaludni. Učinkoviti izvršni civilni i vojni mandati su stoga i dalje od ključnog značaja sve dok BiH ne bude sigurno i nepovratno na putu ka članstvu u EU. Što prije politički lideri preuzmu vodeću ulogu u ostvarivanju rezultata koji nas vode ka toj tački - to bolje", istaknuo je on.

Inzko je također naglasio da OHR i Delegacija EU surađuju na terenu vrlo blisko i efikasno te da se mandati visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU međusobno dopunjavaju, saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba/Fena)

 

25.10.2012.

KETRIN EŠTON I HILARI KLINTON POSJETIT ĆE REGION ZAPADNOG BALKANA

Podrška regionalnom dijalogu

Ketrin Ešton i Hilari Klinton dolaze u Beograd

 
Photo: EPA

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetiće u sredu, 31. oktobra, Beograd i Prištinu, saopšteno je u četvrtak u Briselu. Kako se navodi u saopštenju, Ešton će zajedno sa Hilari Klinton posetiti naredne sedmice region Zapadnog Balkana

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg doputovao je u četvrtak u Beograd gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima o Kosovu i evropskim integracijama. "Hejg želi da svojom posetom ohrabri lidere Srbije, naročito nakon pozitivno ocenjenog sastanka srpskog i kosovskog premijera u Briselu, da nastave u istom pravcu i da svoju pažnju i energiju usmere na dalji napredak što se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom", rekao agenciji Beta britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport uoči posete šefa diplomatije.

Ešton i Klinton će u utorak, 30. oktobra, najpre posetiti Sarajevo gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH kako bi izrazile podršku evropskoj perspektivi jedinstvenoj i suverenoj BiH, dodaje se u saopštenju. One će, kako se dodaje, pozvati lidere BiH da se suoče sa gorućim izazovima i reformama uključujući ekonomiju, otvaranje novih radnih mesta i vladavinu prava.

Ketrin Ešton i Hilari Klinton će potom u sredu, 31. oktobra, posetiti Beograd i Prištinu.

Zvaničnice EU i SAD će, prema najavi, u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a u Prištini sa predsednicom Atifetom Jahjaga i premijerom Hašimom Tačijem. One će izraziti podršku dijalogu za normalizaciju odnosa.

"Dijalog pod okriljem EU je u interesu obe strane, njegov cilj je poboljšanje života ljudi, rešavanje problema i približavanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

Stejt department je nešto ranije takođe najavio da će Hilari Klinton naredne nedelje posetiti Balkan da izrazi "trajno interesovanje, posvećenost i podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti tih zemalja".

Državna sekretarka SAD kreće 29. oktobra na turneju u kojoj će prvo posetiti Alžir, 30. oktobra, a zatim Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Put se završava 2. novembra, saopštio je Stejt department. 

25.10.2012.

OLIVERA MILOSAVLjEVIĆ: KOSOVSKI MIT STVORILA JE ELITA

Pozajmljeni intervju: Olivera Milosavljević, istoričarka

Kosovski mit stvorila je elita

 
Photo: Stock

I sa kosovskim mitom je isto kao i sa svim ostalim nacionalističkim pričama. Ni taj mit nije stvorio “narod” nego elita i njime ne manipuliše “narod” nego elita, sugerišući mu već decenijama da su mu nacionalni mitovi važniji od hleba. Koliko su nacionalni stereotipi iz prošlosti prisutni, ali, istovremeno, i koliko su promenljivi prema dnevnim potrebama, najbolje svedoči iskaz od pre nekoliko dana da je “Srbija bez Kosova kao čovek bez vida ili bez srca”. A pre sto godina, kada se tražilo širenje Srbije prema moru, govorilo se da je Srbija bez mora “ptica bez krila”, “čovek bez grla, bez arterija i pluća”… Dakle, mitološka ponuda je uvek ista, menjaju se samo aktuelni objekti

Povjesničarka s beogradskoga Filozofskog fakulteta i autorica više knjiga, Olivera Milosavljević u svom se radu posebice posvetila proučavanju kolaboracije u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata, oštroj kritici današnjeg nacionalizma i historijskog revizionizma te ulozi nacionalnih mitova. Povod za razgovor nedavna je odluka Ustavnog suda Srbije, koji je ukinuo uredbu Vlade iz 2005. kojom su četnici izjednačeni s partizanima, odnosno priznato im je sudioništvo u Narodnooslobodilačkom ratu.

*Koje je značenje ove odluke za srbijansko društvo i je li Ustavni sud prepreka posvemašnjem revizionizmu?
Odluka Suda nije prepreka, zato što je revizionizam uhvatio suviše maha u srpskom društvu i već načinio preveliku štetu. Preko dvadeset godina pseudoistorije kao državne politike previše je dugo vreme da bi se nastale štete, prvenstveno u obrazovnom sistemu, mogle lako ispraviti. S druge strane, to je dobra vest, jer je u nedostatku pravih argumenata dosad glavni revizionistički argument bila upravo odluka Vlade od pre šest godina. Dobro je i zbog mladih generacija koje su, odrastajući u nezdravom okruženju, uglavnom potpuno zbunjene. Ako ništa drugo, ova odluka će ih možda naterati da počnu da misle svojom glavom i da odgovore traže u knjigama, a ne kod pseudoistoričara iz redova književnika i državnih ideologa koji su usavršili tehniku selektivnog pristupa prošlosti za zadovoljavanje dnevnih ideoloških potreba. Za nauku, međutim, i ova odluka Suda, kao i ona prva kojom su četnici i partizani izjednačeni, nema nikakvu naročitu važnost. Istoriju ne pišu sudovi za potrebe savremenih političara i frustriranih ideoloških naslednika, već istoričari na osnovu dokumenata koje prošlost ostavlja za sobom.

Photo: Dragan Kujundžić

Kontinuitet, a ne revolucija

 

*U tijeku je tragikomičan proces rehabilitacije Draže Mihailovića, ekshumirano je i dopremljeno u Beograd tijelo kneza Pavla Karađorđevića, slavi se stogodišnjica “oslobođenja stare Srbije”. Kao i u Hrvatskoj, i u Srbiji su jake snage kojima je žao što je na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam. Što je uzrok snažnom revizionizmu i generalnom okretanju prošlosti u Srbiji i kome je to u interesu?
Odsustvo bilo kakve egzistencijalne ponude društvu od strane onih koji pretenduju da vrše vlast učinilo je da se, kao najbezbolnija, ponudi “politika identiteta”, odnosno zaluđivanje društva pričama o njegovoj veličini u nekoj zamišljenoj prošlosti i traženje žrtvenog jarca koji će biti odgovoran za današnji sunovrat, a koji je uvek negde van “nacionalnog”. To su nekada bili drugi narodi, nekada Jugoslavija, nekada komunizam, nekada partizani… To i jeste suština nacionalizma, on je surogat koji se nudi umesto normalnog života, a kvaziistorijske priče mu služe da uspostavi izmišljeni nacionalni kontinuitet koji bi, samo da je ostvaren, naciji obezbedio sanjanu “veličinu”. Taj proces, koji traje jako dugo, stvorio je začarani krug, politička elita misli da “narod” želi to da sluša, a kako je suštinski nezainteresovana za društvo i zabavljena svojim velikim privatnim finansijskim poslovima, ne ume da proceni kada je dosta, kada će je to koštati pozicija sa kojih može da realizuje isključivo sopstvene interese.

*Slažete li se sa Srđom Popovićem, koji je jednom prilikom kazao da rehabilitacija Mihailovića znači i rehabilitaciju Ratka Mladića?
Rehabilitacija
Mihailovića jeste rehabilitacija ideologije kojom su vođeni ratovi devedesetih. Uostalom, rehabilitaciju su i započeli isti oni koji su tu ideologiju prvi promovisali još osamdesetih godina, a nastavili oni koji veruju da se njome i dalje dobivaju glasovi na izborima.

*Zanimljivo je da su i spomenuta odluka o četnicima i rehabilitacija Mihailovića uslijedili nakon pada Miloševića. Vi ste jednom prilikom ustvrdili da nakon 5. oktobra u Srbiji nije došlo ni do kakvog istinskog odmaka u odnosu na prethodno desetljeće?
Nije se 5. oktobra desila revolucija, kako je to dugo prikazivano, kontinuitet dominantne nacionalističke ideologije je nastavljen i on je uvek bio očigledan. Razlika, naravno, postoji, ali je ona, pre svega, nastala kao rezultat većeg upliva Evrope i otuda izvesna uljuđenost društva, koje devedesetih nije bilo. Istovremeno, svi procesi vezani uz odnos prema prošlosti, koji su započeti osamdesetih godina, dobili su posle 5. oktobra svoju završnicu, pa i ovaj o rehabilitaciji četništva. Ne treba zaboraviti da je prvi
Milošević na delu rehabilitovao njihovu ideologiju, a posle 5. oktobra to je i ozakonjeno.

Ni Evropa nije nevina

*S obzirom na sugestije Evropske unije da Srbija treba priznati Kosovo prije pristupnih pregovora, očekujete li da će se srbijansko društvo moći pomiriti s konačnim gubitkom svoje nekadašnje pokrajine? Koliko je danas snažan kosovski mit u Srbiji?
I sa kosovskim mitom je isto kao i sa svim ostalim nacionalističkim pričama. Ni taj mit nije stvorio “narod” nego elita i njime ne manipuliše “narod” nego elita, sugerišući mu već decenijama da su mu nacionalni mitovi važniji od hleba. Koliko su nacionalni stereotipi iz prošlosti prisutni, ali, istovremeno, i koliko su promenljivi prema dnevnim potrebama, najbolje svedoči iskaz od pre nekoliko dana da je “Srbija bez Kosova kao čovek bez vida ili bez srca”. A pre sto godina, kada se tražilo širenje Srbije prema moru, govorilo se da je Srbija bez mora “ptica bez krila”, “čovek bez grla, bez arterija i pluća”… Dakle, mitološka ponuda je uvek ista, menjaju se samo aktuelni objekti.

Photo: Dušan Komarčević

 ..................................................

*Smatrate li da bi takvi zahtjevi iz EU-a mogli dovesti do ponovnog jačanja nacionalizma u Srbiji, posljedično i u zemljama regije? Potpomaže li danas EU neofašizam ili ga barem tolerira, kao što vidimo na primjerima Grčke (Zlatna zora) i Mađarske?
Nacionalizam ne može više da jača od ovoga što već imamo, on je doveden do krajnjih granica podnošljivosti, čak i za njegove konzumente. Zato on više nije toliko opasan prema spolja, koliko prema unutra. Sada samo društvo u Srbiji od njega može da strada i već uvelike stradava, a urušavanje svih moralnih vrednosti njegova je prava slika. S druge strane, onog trenutka kada su u Evropi izjednačeni fašizam i komunizam, postalo je jasno da je antifašizam iz Drugog svetskog rata, u kome je komunistička levica imala ogromnu ulogu, doveden u pitanje i da je postao podložan reviziji koja, kao što danas imamo prilike da vidimo, ide do krajnjih granica, do relativizacije samog fašizma. Sve domaće desničarske grupe se upravo na taj evropski stav pozivaju kada relativizuju i sam Drugi svetski rat. To je bila opasna prekretnica u usponu novog fašizma, za koju ni Evropa nije nevina.

 

25.10.2012.

POPIS STANOVNIŠTVA U BiH: BOŠNjACI SE MORAJU IZJASNITI KAO PRIPADNICI BOŠNjAČKOG NARODA, DA GOVORE BOSANSKIM JEZIKOM I DA SU PRIPADNICI ISLAMSKE VJERE

"Bitno je biti Bošnjak"
Tokić: Spriječiti pokušaje sukobljavanja bošnjaštva i bosanstva
...................
25.10.2012.
..................
Tokić: Spriječiti pokušaje sukobljavanja bošnjaštva i bosanstva
Sejfudin Tokić
FOTO: Arhiva

....................................

 

Popis stanovništva koji bi se u BiH trebao održati od 1. do 15. aprila 2013. godine po mnogim parametrima može se nazvati historijskim za budućnost bošnjačkog naroda i BiH u cjelini, kazao je u predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

"Ovo je prvi put da će se predstavnici bošnjačkog naroda moći tako izjasniti iako taj narod ima takav hiljadugodišnji naziv još od srednjovjekovne Bosne. U dugom periodu od Austro-Ugarske vladavine, preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) do Jugoslavije i demokratskih izbora 1991. godine Bošnjaci su se morali izjašnjavati kao pripadnici hrvatskog ili srpskog naroda islamske vjere ili kao muslimani, odnosno kasnije Muslimani", podsjeća Tokić.

Sve ove mogućnosti, tvrdi on, mogu dovesti do velike zabune za pripadnike bošnjačkog naroda ako bi se umjesto nacionalnog izjašnjavali teritorijalno u smislu pripadnosti državi što znači kao Bosanci i Hercegovci ili da se umjesto nacionalnog izjašnjavanja, izjašnjavaju po vjeri kao muslimani ili pripadnici islamske vjere.

Zbog toga je oko 25 nevladinih organizacija formiralo koaliciju pod sloganom "Bitno je biti Bošnjak" koja zagovara da se Bošnjaci na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao pripadnici bošnjačkog naroda, da govore bosanskim jezikom i da su pripadnici islamske vjere.

"Bošnjački narod koji bude popisan predstavljat će temelj opstojnosti BiH jer svi projekti pokušaja podjele BiH na srpsko-hrvatski dio koji su dolazili iz Beograda ili iz Hrvatske ili sinhronizirani polazili su od pretpostavke da ne postoji autentični bošnjački narod i pokušaja da se pripadnici ovog naroda podvedu silom pod pripadništvo hrvatskog ili srpskog naroda čime bi se stvorili potencijalni legitimitet za podjelu BiH", naglašava Tokić.

Trenutno, jedna trećina bošnjačkog naroda, zbog neadekvatnog djelovanja političkih predstavnika bošnjačkog naroda u državnim strukturama, nema jasnu sliku o značaju ovog popisa i jasnog diferenciranja teritorijalnog, nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja.

"U tom smislu ova kampanja ima edukativni i afirmativni karakter promoviranja bošnjačkog nacionalnog identiteta koji predstavlja i najstariji identitet na prostorima Balkana te promociju bosanskog jezika koji je postojao još u dokumentima srednjovjekovne Bosne, pa ga u tom pogledu navodi i Vuk Karadžić koji se smatra tvorcem srpskog jezika", kaže Tokić.

Između ostalih, nevladine organizacije koje su se pridružile ovoj koaliciji su AKOS (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport), Mladi muslimani, Bošnjačka demokratska zajednica, Prospero iz Vogošće, Liga za Sandžak, Bošnjački pokret za ravnopravnost, Izvor iz Brčkog itd.

Koalicija će organizirati više od 60 javnih tribina širom BiH pod sloganom "Bitno je biti Bošnjak" te sedam okruglih stolova na kojima će biti debata o spornim pitanjima i pokušajima sukobljavanja bošnjaštva (nacionalna pripadnost) i bosanstva (teritorijalna pripadnost).

Bit će organizirana tri ili četiri simpozija i naučne konferencije na kojima će se s naučnog aspekta sagledati historijat bošnjačkog nacionalnog identiteta kroz vijekove, a prvi simpozij predviđen je o bošnjačkom pokretu koji je organizirao Husein kapetan Gradaščević i u kome su učestvovali bošnjaci islamske, pravoslavne i katoličke vjere, jer u to vrijeme Bosna nije poznavala srpsko i nacionalno opredjeljenje.

Planirana je i promocija videospotova Bošnjaka iz oblasti sporta, kulture i nauke koji će afirmirati izjašnjavanje za bošnjaštvo i smanjivanje pokušaja nesporazuma koji su proizašli iz historijske prinude više decenija.

 

25.10.2012.

CINIČNI PRIJEDLOZI ZLOČINCA RADOVANA KARADžIĆA U DOKAZNOM POSTUPKU ODBRANE

Cinični prijedlozi zločinca u dokaznom postuku odbrane
Stevović: Karadžić je srpski narod zavio u crno, a ponaša se kao estradna zvijezda
...................
25.10.2012.
...................
Stevović: Karadžić je srpski narod zavio u crno, a ponaša se kao estradna zvijezda
Zločinac Radovan Karadžić
FOTO: Agencije

.................................................

Haški optuženik Radovan Karadžić tražio je da se Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić i još neki akteri događaja sa početka agresije na BiH sastanu s njegovim advokatom, odnosno da se pojave u Haškom tribunalu kao svjedoci njegove odbrane.

Ova vijest za mnoge je nepojmljiva jer vrijeđa žrtve Karadžićeve agresije. Također, mnogi se pitaju do kada će Haški tribunal dopuštati i tolerirati "cirkus u režiji Radovana Karadžića".

Član Predsjedništva Republike BiH, političar i novinar Stjepan Kljuić je kazao da je i ovo jedan od dokaza da je "Karadžić bolestan čovjek".

- Karadžić nikako da shvati da je on optuženik protiv kojeg postoje vrlo jaki argumenti. Nažalost, on iskorištava mogućnosti haškog procesa i odugovlači suđenje, pravi komediju od čitavog procesa. Mislim da tužioci u Hagu nisu bili dovoljno efikasni, odnosno, da su išli u širinu - kazao je Kljuić.

Sve ovo, dodao je, rezultiralo je reduciranjem optužbe.

- Naravno, Karadžićeve zahtjeve ne treba shvatati ozbiljno jer on čini sve da bi produžio proces, izvrgnuo ruglu Tribunal te na jedan teatarski način zaobišao suštinu procesa - istakao je.

Profesor Senadin Lavić ovaj Karadžićev potez ocjenjuje kao "vrhunac cinizma zločinca".

- Ni poslije onakvog zločina on nema u sebi crte ljudskosti ni potrebe da se izvini žrtvama njegovog zločina - istakao je Lavić.

Prokomentirao je da nije Tribunal kriv za dopuštanje ovakvog Karadžićevog ponašanja u sudnici već kompletna međunarodna zajednica.

- Oni su dopustili i ovaj cirkus. Šta mislite, da nas Evropa treba voljeti? Ne, mi smo muslimani, a Evropa je prema nama cinična. Karadžić samo slijedi evropski cinizam kada su muslimani i Bošnjaci u pitanju - zaključio je Lavić.

Penzionirani general Armije BiH Jovan Divjak kazao je da bi on ovakav poziv rado prihvatio.

- To bi bila prilika da mu kao svjedok njegove odbrane kažem sve što mislim o njemu i onome što su njegove agresorske trupe radile po BiH. S radošću bi na pitanja Karadžićeve odbrane odgovorio argumentima o stradanju Sarajeva, 11.541 građanina Sarajeva i 1.000 djece. Otišao bih tamo i ispričao da je prva granata koja je pala na Sarajevo 27. maja 1992. pala na Ferhadiju i ubila 17 osoba koji su čekali u redu za hljeb - potcrtao je Divjak.

Ne misli da je u ovom slučaju Haški tribunal zakazao na bilo koji način.

- Činjenica je da je Karadžić u zatvoru. Tamo može i da umre, ali su ga tamo zatvorili i optužili. Tužba je tamo. I svi naši trebaju da idu tamo da svjedoče. I Ganić, i Izetbegović, i Čengić i svi. I nije u tome problem. Po meni je veći problem što naši ovdje, u parlamentu BiH, neće da usvoje Deklaraciju o genocidu u Srebrenici kao što ju je usvojio Parlament Evrope, što ovdje ne priznaju da se desio genocid. A ne to da li će Karadžić umrijeti prije nego što dočeka presudu. On je u zatvoru - smatra Divjak.

Predsjednik Alternativnog kluba iz Trebinja Blažo Stevović je ovaj Karadžićev potez okarakterizirao kao, s pravnog aspekta, vrlo mudar. Istakao je da će na ovaj način Karadžić "kupiti" dodatno vrijeme, ispolitizirati proces te učiniti sve da ostane "estradna zvijezda" onog dijela srpskog naroda koji ga, nažalost, još podržava.

- Nažalost, postoje još oni koji Karadžića smatraju herojem srpstva. Ono što je po meni indikativno jest činjenica da ne zove srpske lidere da svjedoče već ljude koji su njegova totalna suprotnost i koji su od početka bili za jedinstvenu i cjelovitu BiH i to u vrijeme dok je Karadžić bio separatistički element. Mislim da bi osobe iz njegovog komandnog lanca morale biti pozvane te konačno odgovoriti, između ostalog i srpskom narodu zbog čega su nas zavili u crno i ko im je dao pravo da rade to što su radili u moje ime i ime ostalih nevinih Srba. Karadžić mora odgovarati i srpskom narodu kojem je priskrbio epitete zločinački i genocidni, a srozao ekonomiju u svim mjestima gdje je njegova stranka vladala - rekao je Stevović.

Po njemu, ovaj poziv može rezultirati dvojako, politiziranjem procesa ili, ukoliko se pozvani odazovu na svjedočenje i omoguće svima da još jednom čuju istinu o ratu u BiH, katarzu koja je itekako potrebna srpskom, ali i ostalim narodima u BiH.

- Vjerujem da bi bilo dobro da se nakon toliko godina pozvani pogledaju u oči s Karadžićem i konačno razjasne sve stvari oko genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva te na površinu izbace istinu koja će dovesti do toga da naša djeca počnu učiti istu istoriju - zaključio je Stevović.

 

25.10.2012.

BAJRAMSKA ČESTITKA REIS-L-ULEME MUSTAFE EF. CERIĆA

Bajramska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića
Neka Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka, posebno prema našim komšijama
..................
25.10.2012.
.................
Neka Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka, posebno prema našim komšijama
Reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić
FOTO: Arhiva

................................................................

 

Centralna bajramska svečanost prvog dana Kurban-bajrama biće održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajram namaz u 7.52 sati imamiti reisu-l-ulema Mustafa Cerić, koji će održati i hutbu.

Reisu-l-ulema Cerić uputio je danas bajramsku čestitiku svim vjernicima, moleći Boga za njihovo zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Cerić je Kurban-bajram posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, vjernicima u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

U cijelosti prenosimo bajramsku čestitiku reisu-l-uleme Mustafe Cerića:


"Draga braćo i sestre, danas je dan Arefata, gdje su na jednom mjestu više miliona ljudi iz cijeloga svijeta svih rasa, nacija, uzrasta i obrazovanja ujedinjeni u jednoj namjeri, a to je da se što više približe Stvoritelju i da čuju nebesku poruku.

Jer, ibadet hadža je boravak na Arefatu, mjestu ljudskog vračanja Gospodaru nebesa i Zemlje, ljudskog  vračanja na početak, ljudskog nadvirivanja na iskon, ljudskog odazivanja Allahu Uzvišenom, koji je pozvao ljude da jučer budu na jednom mjestu sa jednom željom: da čovjek bude uz čovjeka jednako slobodan i jednako sretan, i sa jednom porukom: da u cijelom svijetu zavlada mir i sigurnost.

Sutra je prvi dan Kurban-bajrama kad muslimani širom svijeta kod kuće čine ibadet kurbana, kako bi se oslobodili od oholosti, sebičnosti i nasilnosti. Dakle, kurban je poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog komšiju, te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja. Jer, pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku ljudi mirni i sigurni, kaže nam Alejhisselam.

Stoga, neka nam Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka, posebno prema našim komšijama, koje ne smijemo zaboraviti zato što će oni biti najbolji svjedoci o našoj iskrenosti u vjeri, jer nas Alejhisselam opominje da 'nije pravi musliman onaj koji zna da mu je komšija gladan'. A mi znamo da u našem komšiluku ima i gladnih i nezbrinutih.

Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo u kakvom stanju su nam komšije i braća, jer čovjek je čovjeku brat i zato među njima treba da važi bratska ljubav, jer ono što čovjek želi sebi, treba da želi svome bratu.

'Vjernik ne čini nepravdu svome bratu i ne ostavlja ga samog u nevolji', kaže Alejhisselam. 'Vjernici su kao jedno tijelo, ako jedan dio oboli, cijelo tijelo je bolesno!'

Naša nas vjera uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali, naše su nam nade i naše su nam muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protih naših zajedničkih muka.

Braćo i sestre, neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru.

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da prognanim omogući povratak domovima njihovim, da bolesnim podari zdavlje, te da nemoćnim povrati snagu. Amin!

Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku i Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu: Bajram šerif mubarek olsun!".

 

25.10.2012.

ŠEJH EDIN KUKAVICA: U BiH PROMJENE DOLAZE IZNUTRA - BiH JE SREDIŠTE SAVREMENE CIVILIZACIJE

Šejh Edin Urjan Kukavica, prvak rifa'ijskog tarikata u BiH
Promjene dolaze iznutra
Šejh Kukavica: Bosna i Hercegovina je središte savremene civilizacije
..................
25.10.2012/
.................
Promjene dolaze iznutra

Šejh Edin Urjan Kukavica je prvak rifa'ijskog tarikata u BiH.

Domaćoj, ali i regionalnoj javnosti poznat je kao historičar i jedan od vrsnijih pisaca.

Poštovan je tamo gdje dobra pisana riječ ima težinu, a među dervišima visoko cijenjen i omiljen.

Šejh Kukavica je čovjek jasne misli, nedvojbenog stava, duboke mudrosti i to se vidi po njegovim djelima.

Iza njega su značajni rukopisi o islamu i tarikatu,  romani prožeti duhovnošću... Dok očekuje izdavanje novih knjiga, predvodi projekt izgradnje rifa'ijske tekije u Sarajevu.

Svaki bajram Šejh Kukavica rado obilježava i sa svojim dervišima. Kako i uvijek, to su druženja ispunjena ljubavlju prema Gospodaru.     

Slika melanholije 

Kurban-bajram je blagdan veselja i darežljivosti, ali u današnjem vremenu je većina Bošnjaka opterećena egzistencijalnim brigama. Čemu se danas Bošnjaci mogu radovati i kako da dostojanstveno provedu ove dane?

- Nažalost, neslaganja o danu Kurban-bajrama ove godine, uz stalna stvarana i latentna sporenja u vezi sa trajanjem mjeseca Ramazana i dana ramazanskog bajrama nekoliko proteklih godina, ozbiljan su pokazatelj stanja i situacije u kojoj se danas muslimani na globalnoj razini nalaze -podijeljeni, razbijeni i kapsulirani u svoje male, patetične i međusobno nedobronamjerne tabore.

Kako je, prema mome mišljenju, Bosna i Hercegovina središte savremene civilizacije - ili "oko tornada" - logično je da se sve svjetske, muslimanske i nemuslimanske, razmirice ovdje osjećaju, ali u neuporedivo jačem intenzitetu. Naravno, sa svim svakodnevnim problemima sa kojima su ljudi suočeni teško je u ovom "zindanu biti rahat", ali možda baš zato, u tom ozračju, bajrami bi, a posebno Kurban-bajram kojemu prethodi Dan Arefata, trebali biti kapi veselja zajedništva, trenuci podsjećanja na jedinstvenost na kojoj islam insistira i nalaže je kao ultimativni cilj ukupnog življenja na ovom svijetu, prilika da zanemarimo površne razlike i počnemo pokušavati živjeti u skladu sa svojom stvorenjskom određenošću.

Arefat bi, i za Bošnjake trebao biti znak (ajet) da promjene ne dolaze izvana, nego iznutra, da se samo promjenama pojedin(a)ca mijenja društvo, da je sloga, razumijevanje, tolerancija i tradicija jedan put sa četiri trake ka dosegnuću dostojanstva pojedinca i napretku zajednice. Na koncu, kad bismo to danas shvatili, rezultatima toga shvatanja bismo se i sutra i uvijek u budućnosti mogli radovati. Bez te suštine, dostojanstvo u nedostojanstvu gubi svaki smisao, a radost postaje pojedinačna, sebična i nedobronamjerna kategorija.

Vjernicima se preporučuje da nikada ne gube nadu, čak ni kada se čini da nema izlaza. Kako se danas možemo oduprijeti beznađu, usred loše perspektive i za nezaposlene i za ugrožene i za mlade u BiH?

- Ja svoje derviše učim da je definiranje pitanja odnosno problema prvi korak ka dobivanju odgovora. Drugi korak - ali tek nakon prvog - je traganje za odgovorom u sebi, jer, beznađe, loša perspektiva i bezizlaznost, su, čini mi se simptomi ili klinička slika melanholije, koja je psihiško oboljenje, i - ponovo - unutarnji problem svakog pojedinca. I ja sam zvanično nezaposlen. Pola mojih derviša je nezaposleno. I nije da nisam imao ponuda, i za sebe i za njih; istina, neke ponude su vrijeđale inteligenciju, a neke obraz.

Ali ja nisam, niti mojim dervišima dopuštam da budu besposleni; za vrijeme svoje nezaposlenosti napisao sam i izdao sedamnaest knjiga, napisao veoma puno radova i članaka, učestvovao na velikom broju svjetskih konferencija i kongresa... Slažem se, društvo treba ponuditi mogućnosti, ali ako ne ponudi - kao što ne nudi - šta onda? Predati se letargiji ili se odati kriminalu? Ni slučajno.

S druge strane znam nekoliko poslodavaca koji se neprestalno žale da ne mogu naći dobrog i poštenog radnika. Isto tako, kada svoje prijatelje, univerzitetske profesore, pitam kakvi su im studenti, uglavnom dobijem odgovor da su sretni ako imaju pet zainteresiranih studenata po generaciji. Nešto tu ozbiljno nije u redu s nama i u nama. Sve me to podsjeća na onaj vic u kojem Suljo pita Muju: "Šta je gore, neznanje ili nezainteresiranost?" Odgovor koji je dobio slika je ovog dijela naše stvarnosti, "ne znam i ne interesuje me". Dok ne definiramo pitanje, nećemo dobiti odgovor; do pitanja se dolazi zainteresiranošću, a do odgovora znanjem. A Allah, Uzvišeni, kaže: "Vi radite! Trud vaš vidjet će Allah, i Poslanik Njegov i odabrani vjernici." Pa zar čovjeku treba više? A "na Zemlji nema nijednog živog bića, a da ga Allah ne hrani."

Iako su prošla stoljeća, još se aktuelnim čini čuveni san sultana Mehmeda Fatiha o Bosni, odnosno njegovo tumačenje. Po predaji, učenjaci su mu tada rekli da ide u prelijepu zemlju u kojoj će uvijek biti islama, pobožnih ljudi i hrabrih boraca, ali da nikada neće biti pravde. I zaista, kao da ovu zemlju, gledajući barem dvije decenije unazad, pravda zaobilazi. Ipak, koliko su vođe BiH i Bošnjaka u bliskoj prošlosti tome doprinijeli?

- Pravda je stanje za kojim se čezne, uvjet blagostanja i razlog zbog kojeg su počinjani i vođeni ratovi. To je kritično individualna kategorija jer, univerzalna pravda (pravednost) pripada samo Bogu, Uzvišenom, a ljudi pravdu poimaju i prisvajaju onako kako njima odgovara. Malo ko misli o tome da ono što ja smatram pravdom, prestaje tamo gdje počinje ono što Vi smatrate pravdom; na geometrijskoj sredini te dvije kružnice, u savremenom svijetu "sjedi" istorodna riječ, ali sa veoma malo sličnosti sa svojom rođakom, pravo (s kojim se često pravda brka). I pravda i pravo su uvijek bili privilegije koje je uživala samo mala skupina, koja je oboje smatrala svojim pravom, odnosno nečim što drugima ne pripada. Ljudi su čak počeli uskraćivanje pravde opravdavati pravom, a ogroman broj potpuno besmislenih, da ne kažem suludih,prava kojima se traži pravda, da i ne spominjem.Dokle god je te samožive sebičnosti, odnosno dokle god se pravda i pravo ne shvate u kontekstu univerzalnih kategorija - što se neće dogoditi do najavljenog hijeropovijesnog trenutka - ni u Bosni i Hercegovini, ni u svijetu neće biti ni pravde ni prava za sve.

Što se tiče vođa, oni niti su krivi, niti mogu biti krivi. Naime, njima je demokratskim izborom dato pravo da budu vođe i da budu u pravu. Ima nečega mazohističkog u ovim našim izborima, biramo da bi bili nezadovoljni i da bi imali koga kritizirati! Ne želim da vjerujem da među nama ima samo stotinjak ljudi koji imaju političko znanje i svijest pa mogu sjediti na svim političkim funkcijama koje ih dopadnu.

Nevjerovatno je da je toliko onih koji mogu biti direktori svega, da su nam univerzitetski profesori toliko pametni,da mogu predavati po pet-šest predmeta na isto toliko fakulteta, i još, svake sedmice proizvodimo desetak doktora raznih nauka. S druge strane, malo je među nama onih koji ne misle da bi mogli biti "direktori svemira". Dakle, u prvom redu krivi mogu biti samo oni koji su birali, a odmah pored njih oni koji nisu birali.Ultimativno, krivi su svi koji misle da mogu i znaju bolje, a ne poduzimaju ništa u tom smislu.

Savjet prvacima

U kojem pravcu bi mogli etablirati institucije koje bi kontinuirano sistemski radile na političkoj pismenosti Bošnjaka?

- Nisam politički um i nemam taj poriv, ali "ako se čovjek ne bavi politikom, politika se počne baviti njime". S jedne strane, čini mi se, da smo pristali na previše pogrešnih kompromisa, a sa druge uporno insistiramo na razlikama umjesto na dodirnim tačkama. Znam ja da je oduvijek bilo "dva Bošnjaka - tri mišljenja", ali niti politička teorija poznaje toliko političkih opcija da može postojati više od stotinu bošnjačkih stranaka, niti Bošnjaci trenutno imaju baš toliko opcija; mislim da imamo samo dvije.

Prije će biti da imamo toliko egomanijaka koji najčešće ne mogu ni jedan pored drugoga, a kamoli jedan s drugim, svi misle da znaju šta je najbolje te da su tako pametni i sposobni da su im postojeće - dvije - opcije tijesne. I ima tu ovaj drugi, ekonomski, faktor u kojem vlast znači mogućnost svakovrsnog udomljavanja svojih, onih koji su mi pomogli da dođem na vlast. Bošnjački politički, vjerski i duhovni prvaci moraju poduzeti korake ka ukrupnjavanju Bošnjaka kao političkog, nacionalnog i državotvornog tijela temeljem jedinstvenog općeg političkog opredjeljenja - Bosne i Hercegovine.

Svima je poznat ajet: "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne promijeni." O čemu sada Bošnjaci trebaju razmišljati da bi popravili svoje stanje? I jesu li zreli za to?

- "...A kad Allah hoće  jedan narod kazniti, niko to ne može spriječiti!" nastavak je toga ajeta. Rekao je Allahov Poslanik (s.a.v.a.): "Kad Allah, Uzvišeni, hoće kazniti narod (ili pojedinca) on mu prvo pamet oduzme." U suri Ra'd/Grmljavina iz koje je ajet koji ste naveli, su i drugi u kojima se kaže: "Onima koji se Gospodaru svome odazovu - nagrada najljepša, a onima koji Mu se ne odazovu - kad bi sve što je na Zemlji njihovo bilo, i još toliko, rado bi se time otkupili. Njih čeka mučno polaganje računa...", "...pouku samo razumom obdareni primaju: oni koji obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje; i oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše;" "...i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju..." "Onima koji vjeruju i čine dobra djela - blago njima, njih čeka divno prebivalište!"

A što se tiče naše zrelosti: "Zar oni ne vide da im Mi Zemlju sužavamo umanjujući joj pogranične oblasti? A Allah sudi! Niko ne može presudu Njegovu pobiti, i On brzo račun svidi."


Sve više ljudi traga za mjestima na kojima mogu učiti o duhovnosti. Kako pronaći sigurno duhovno utočište?

- Lahko. Onaj koji traži - taj i nađe, odnosno šta ko traži - to i nađe

Možete li pojasniti zašto pojedini krugovi imaju odbojnost prema tekijama, šejhovima i dervišima. Je li posrijedi samo nepoznavanje tarikata ili nešto drugo?
- E to ne znam. Volio bih kad biste sami pronašli zadovoljavajući odgovor na ovo pitanje, pa da ga i meni kažete.


Bošnjaci niti su odakle došli niti ikuda idu

Kod nas su još uvriježeno mišljenje da je tarikat u BiH i danas usko povezan s Turskom i da još trpi tamošnji utjecaj. Kako to komentirate?

- Po povlačenju Osmânâ sa ovog dijela Balkana, balkanski muslimani, a među njima i Bošnjaci, postaju najranjivijom kategorijom stanovništva, kojima su se ostali balkanski narodi počeli svetiti za sve ono što su umislili da su trpili pod višestoljetnom turskom vladavinom. U situaciji u kojoj su velikodržavne nacionalne ideologije legitimizirale svaku vrstu zla koja je isfrustriranim poluljudima mogla naumpasti, dopustile ubistva, progone, protjerivanja, pokrštavanja... što se razvuklo do kraja dvadesetog stoljeća, Bošnjaci su - umjesto da mobiliziraju unutarnje snage i resurse - razvili nekoliko ideja koje su im pomagale da se osjećaju sigurnije i dijelom neke veće cjeline, Turske, ali i Hrvatske i Srbije.

Jedna od najglupljih i najopasnijih ideja koju su provukli neki takozvani muslimanski intelektualni krugovi je tvrdnja da Bosna posvemu podsjeća na Endelus, a Bošnjaci na endeluske muslimane, što su naši neprijatelji spremno podržali. Zašto? Endeluski sultanat nastao je kada su se ostaci svrgnute i protjerane emevijske dinastije nastanili na tlu Španije i tu u jednom historijskom periodu formirali sultanat i halifat. Emevijska dinastija poznata po uzurpiranju vlasti petog pravovjernog halife i unuka Allahovog Poslanika, Hasana, iskrivljivanju islama i raznim nepodopštinama. Bošnjaci ni izdaleka nipočemu nisu ni nalik na ove ljude. S druge strane, endeluski muslimani su u prvoj generaciji odnekud došli i u posljednjoj nekud otišli; Bošnjaci niti su odakle došli niti ikuda idu. Tu su, svoji na svome, autentični, autohtoni i neupitni.

Ne može se govoriti o geografskoj pripadnosti tarikata i tesavvufa; kao što se ne može govoriti o geografskom određenju islama, jer bi po tome islam bio samo vjera Arapa, a nije. Islam je islam za cijeli svijet, kao što je jedan tarikat istog kola isti u cijelom svijetu. Može se govoriti o porijeklu. Tako je tarikat je i u Tursku došao iz Perzije, iz Bagdada i iz Nišapura. Na Balkan su ga, u prvom talasu, donijeli derviši, uglavnom anonimni poput šejh Bagdadija, šejh Magribija, Ajvaz ili Uvejs-dede, Hajdar-dede... U drugom talasu, osmanski Turci su potvrdili njegovu valjanost i ispravnost. Ostalo je naše.

Pouka iz romana „Vjernik"

Tragaoci za duhovnošću možda bi iz redova odlomka novog romana "Vjernik" Šejha Edina Urjana Kukavice koji će uskoro biti objavljen, mogli iščitati pouku za početne korake.

"...Bude tako nekad pa se insan pita: 'Pa Gospodaru moj za što si me stvorio, pa radi i ovo i ono, i što treba i što ne treba, i što je njegovo i što nipošto nije za njega, tražeći način kako da ispuni Gospodarovo: "Ljude i džinnove stvorio sam samo da Mi robuju, da Mi ibadet čine, da Mi budu abidi", pa u svemu nastoji biti rob poslušan, sve što čini ibadet mu je, i namaz mu nikad ne prestaje, stajao na postekiji ili kopao u njivi ili razmahivao sabljom, pa i kad ništa ne radi, kad se čini da dokon sjedi - on se sjeća i spominje, jer zna da se tad i Gospodar njega sjeća i da ga spominje.
Bude tako svakakvih "nekad", i lijepih i manje lijepih, i dobrih i manje dobrih, i teških i manje teških, ali ne bude ružnih, ni loših, ni neizdržljivih, jer cijeli život tragamo samo za jednim odgovorom (a pitanje je isto od pretpočetka do Dana Velikog Stajanja), šta je duša odgovorila kad je u azal-i ezelu istom stvorena pitana: "Jesam li Ja vaš Gospodar?" Dio smo nura Pejgamberovog, dio kičme Ademove i materice hazreti Havine, krv je naša Isma'ilova, a smrt... Onaj koji zna da je dio nura Mustafinog, da je tijela Ademovog i Havinog, da je krvi Ibrahimove i Isma'ilove, moći će umrijeti samo kao Husejin. A onaj koji ništa od toga ne zna, nikada nije ni živio, pa ne može ni umrijeti. Siromah.

Djelom svojim svakodnevno po hiljadu puta odgovaramo na ezelsko Elestu bi Rabbikum (Bela, bela ja Rabbena, šehidna!), samo sebi kao potvrdu, jer Gospodaru ne treba taj odgovor, On ga je čuo i prije nego štonas je stvorio, čuo ga je kad nas je stvorio, i sluša ga svaki čas otkako nas je na svijet dao, ali mi smo ga zaboravili, mi ga se ne sjećamo, pa se stoga vjerno i ustrajno iz časa u čas otkucajem srca, udahom i izdahom, umom i srcem podsjećamo "Allah, Allah..." I kažemo: "Ne robuje se nikome" ("osim Allahu", prolomi se džamijom); "nema cilja" ("osim Allaha", prolomi se haremom); "ne postoji ništa" ("osim Allaha", prolomi se sa svih strana, odjekujući selom, šumom, brdima).

Toga se uhvatite, držite i ne popuštajete, pa ću vas dočekati pred kapijama džennetskim i zajedno ćemo ući gdje nam Gospodar odredi slijedeći onoga koga smo na ovome svijetu voljeli i susretu s kim smo se i javno i tajno, nadali. S njegovoga vrela vodu ćemo piti da više nikada ne ožednimo, s njim ćemo se džennetskim voćem osladiti da više nikada ne ogladnimo, s njime ćemo se sjećati da nikada ne zaboravimo..."

 

25.10.2012.

BAJRAMSKA ČESTITKA: REIS CERIĆ POZVAO NA SLOGU I LjUBAV MEĐU LjUDIMA - POLITIČKI LIDERE ZEMAlJA REGIJE ČESTITALI KURBAN-BAJRAM

Reis Cerić pozvao na slogu i ljubav među ljudima

imageReis Mustafa Cerić

.................................................

SARAJEVO - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić, povodom velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, uputio je čestitku muslimanima u BiH i regiji, kao i bošnjačkoj dijaspori.

Reis Cerić je pozvao na slogu i ljubav među ljudima različitih vjera i nacija.

"Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo u kakvom su stanju naše komšije i braća, jer čovjek je čovjeku brat i zato među njima treba da važi bratska ljubav, jer ono što čovjek želi sebi treba da želi i svom bratu. Vjernici su kao jedno tijelo, ako jedan dio oboli, cijelo tijelo je bolesno. Naša vjera nas uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali, naše su nam nade i muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka", poručio je Cerić.

Reisu-l-ulema IZ u BiH poželio je da Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka, posebno prema komšijama.

"Komšije ne smijemo zaboraviti zato što će oni biti najbolji svjedoci o našoj iskrenosti u vjeri, jer nas Alejhisselam opominje da nije pravi musliman onaj koji zna da mu je komšija gladan. A mi znamo da u našem komšiluku ima i gladnih i nezbrinutih. Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život. Neka među nama vlada sloga. Neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje. Neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno. Neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru", kazao je reis Cerić u bajramskoj poruci.

Podsjetio je na simboliku današnjeg okupljanja miliona muslimana na brdu Arefat kraj Mekke.

"Danas je dan Arefata, gdje su na jednom mjestu više miliona ljudi iz cijelog svijeta svih rasa, nacija, uzrasta i obrazovanja ujedinjeni u jednoj namjeri, a to je da se što više približe Stvoritelju i da čuju nebesku poruku. Sutra je prvi dan Kurban-bajrama kad muslimani širom svijeta kod kuće čine ibadet kurbana, kako bi se oslobodili od oholosti, sebičnosti i nasilnosti. Kurban je poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog komšiju, te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja", poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić povodom sutrašnjeg Kurban-bajrama.

(vijesti.ba/AA)

Politički lideri zemalja regije čestitali Kurban-bajram

image

SARAJEVO - Povodom predstojećeg praznika Kurban-bajrama, politički lideri zemalja regije čestitali su vjernicima islamske vjeroispovijesti ovaj praznik.

"Upućujem vam iskrene česitke i najlepše želje da Kurban-bajram provedete u miru, dobrom zdravlju, i da radost praznika podelite sa najbližima", navodi se u čestitki premijera Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Kurban-bajram čestitao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kao i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

"Želim vam da ove mubarek dane provedete u miru, sreći i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, a u skladu s našom vijekovnom tradicijom međusobnog uvažavanja i poštovanja. Neka nam bajramske poruke žrtve i solidarnosti, u ime Boga, a na korist ljudima, budu putokaz kako živjeti i ostati na pravom putu. Bajram Šerif Mubarek Olsun", navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

Nastupajući Kurban-bajram je vjernicima čestitao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, te zamjednik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović. 

Čestitke su uputili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik i premijer Federacije BiH Živko Budimir i Nermin Nikšić, kao i mnogi drugi zvaničnici u BiH.
 
"Neka vam ovaj blagdan donese blagoslov, mir i toleranciju", piše uz ostalo u Budimirovoj čestitki.

Bajramsku čestitku uputio je i premijer Hrvatske Zoran Milanović.

"Drage građanke i građani islamske vjeroispovijesti, u prigodi velikog blagdana Kurban-bajrama, upućujem vam iskrene čestitke i najljepše želje da bajramske dane provedete u zadovoljstvu, miru i dobrom zdravlju, a radost blagdana podijelite s najbližima", poručio je Milanović.

Povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama čestitke su uputili i makedonski predsjednik Gyorge Ivanov, predsjednik makedonskog parlamenta Trayko Velyanovski i premijer ove zemlje Nikola Gruevski.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

25.10.2012.

KLUB VIJEĆNIKA BOŠNjAKA ZAPOČEO S PETICIJOM ZA MOSTAR S VIŠE OPĆINA

Klub vijećnika Bošnjaka započeo s peticijom za Mostar s više općina

image

MOSTAR - Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara održao je danas proširenu sjednicu  u povodu pregovora političkih stranaka u OHR-u BiH oko Statuta Grada Mostara, a na kraju sjednice upriličen je početak potpisivanje peticije u kojoj se traži da se Mostar organizira u skladu s Ustavom Federacije BiH, kao jedinstven Grad s više jedinica lokalne samouprave, odnsono općina.

Osim zaključka o pokretanju peticije koja se realizira zajedno s 40 nevladinih organizacija, na sastanku je zaključeno da se i dalje nastavi s jedinstvenim stavom bošnjačkih političkih strankaka u Mostaru te je u vezi toga za idući tjedan dogovoren stanak svih predsjednika gradskih odbora bošnjačkih političkih strankaa

"Također, na sastanku smo se usuglasili da se pozovu predsjednici svih bošnjačkih i probosanskih stranaka u BiH da se sastanu u Mostaru kako bi se, kao što je to bilo u Sreberenici, poslala jasna poruka o jedinstvu Bošnjaka", izjavio je nakon sastanka Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, naglasivši kako se razgovori o Mostaru trebaju isključivo voditi u Mostaru te da se trebaju odvijati u duhu daytonskog sporazuma.

"Bošnjacima Mostara 2004. godine ukinuto je pravo na lokalnu samoupravu i Bošnjaci u Mostaru nisu ravnopravni. Međutim, istrajat ćemo na ravnopravnosti ali ne na štetu drugih naroda", kazao je Marić.

Napomenuo je kako su na proširenoj sjednici Kluba vijećnika Bošnjaka nazočili i predstavnici koordinacije udruga boračkih organizacija te mostarskog muftijstva.

"Bošnjaci Mostara su u diskriminirajućem položaju. Ukidanjem mostarskih općina Bošnjaci su dovedeni u neravnopravan položaj i mi želimo da kroz općine zaštitimo prava Bošnjaka Mostara kao centra Hercegovine. Želimo da Mostara svi doživljavaju kao svoj centar, kako Hrvati, tako i Bošnjaci, Srbi, te ostali, kazao je nakon sastanka mostarski muftija Seid ef. Smajkić, te pozvao hrvatske političke stranke da prestanu s kampanjom svojatanja Mostara.

"To nas vrijeđa", kazao je mostarski muftija.

(Vijesti.ba/Fena)

 

25.10.2012.

WILLIAM HAGUE U SARAJEVU: VRIJEME JE DA SE BH. POLITIČARI UOZBILjE

Hague u Sarajevu: Vrijeme je da se bh. političari uozbilje

William Hague i Vjekoslav Bevanda u Sarajevu, 24. oktobar 2012.

William Hague i Vjekoslav Bevanda u Sarajevu, 24. oktobar 2012.

..........................................................

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u Sarajevu je upozorio  bh. političare da je vrijeme da se uozbilje. Svijet polako gubi strpljenje i očekuje u najkraće vrijeme deblokadu svih zastoja u BiH, poruke su koje je Hague prenio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji.  

Put BiH ka Evropskoj uniji, zastoj u evroatlantski integracijama, ekonomija, trenutna politička situacija - bile su glavne teme razgovora predsjedavajućeg Vijeća minstara BiH Vjekoslava Bevande i ministra vanjskih poslova Velike Britanije William Hague. Bevanda nakon sastanka nije govorio o detaljima, ali je napomenuo:

„Morao sam odgovarati na puno neugodnih pitanja i nadam se da sam pružio validne odgovore. Dobili smo još jedno upozorenje da se svi zajedno uozbiljimo, da polako svijet gubi strpeljenje i da se očekuje u najkraće vrijeme deblokada svih zastoja.“

Britanski minstar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kaže da je došao u Sarajevo da potvrdi snažnu podršku Velike Britanije Bosni i Hercegovini, uz poruku da njegova vlada takođe snažno vjeruje da  budućnost BiH leži u punom članstvu i EU i NATO-u.

„Da budem jasan, BiH može biti članica EU samo kao jednistvena i suverena država. Oni koji misle da postoji drugi put za BiH nisu u pravu. Oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri“, poručio je William Hague.

Vrata EU i NATO-a  su otvorena, i pred bh. političarima su dodatni napori.

„Posebno pozivamo bh. lidere da preuzmu neophodne korake kako bi se postigao dogovor u slučaju Sejdić - Finci, da uspostave koordinacioni mehanizam za EU, tako da BiH govori jednim glasom. A tu je i pitanje vojne imovine“, kazao je Hague.

Zlatko Lagumdžija u Williamu Hagueu vidi advokata BiH na putu ka evroatlantskm integracijama. U tom kontekstu aktuelna su neka otvorena pitanja sa Hrvatskom, kazao je Lagumdžija, dodajući da za rješavanje problema postoji dobra politička volja na svim stranama:

„Prije svega, tiču se slobodnog prolaza kroz Neum i slobodnog pristupa luci Ploče. Ali imajući u vidu kompleksnost samog problema sa tehničke strane, nama je jako važno da dobijemo od naših prijatelja u glavnim evropskim gradovima podršku da se taj problem riješi na ukupno zadovoljstvo i Zagreba i Sarajeva, odnosno BiH, Hrvatske i Brisela“, rekao je Lagumdžija.  

Lagumdžija je takođe najavio da će se početkom iduće godine održati poslovni forum u Londonu kako bi se otvorili pozitivni procesi u domenu ekonomske saradnje BiH i Velike Britanije.

 

25.10.2012.

IZJAVE POPUT NIKOLIĆEVE VODE ZAOŠTRAVANjU ODNOSA BiH I SRBIJE

Izjave poput Nikolićeve vode zaoštravanju odnosa BiH i Srbije

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

......................................................

Još jedna izjava najviših zvaničnika iz Beograda uzburkala je dio regiona. Otkazujući trojni sastanak u Turskoj sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije povodom njegove nedavne izjave da "Bosna polako nestaje pred našim očima".

Izetbegović je tu izjavu ocijenio grubim nasrtanjem na svoju zemlje i vrijeđanjem građana BIH.

"Upravo izjave poput ove Nikolićeve, zlokobno podsjećaju na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će 'BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati', izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, oktobra 1991. godine", naveo je Izetbegović.

Izetbegović je posebno istakao izjavu predsjednika Srbije za italijanski dnevnik "Korijere dela Sera": "Nijedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i ja se po tome ne razlikujem", bila je Nikolićeva izjava.

Osuda, ali ne i pretjerano iznenađenje izjavom Tomislava Nikolića, srbijanskog predsjednika, kako „Bosna polako nestaje pred našim očima“, u kratkom je sažetak ocjena koje su se mogle čuti od bosanskohercegovačkih političara i analitičara.

I jedni i drugi navode kako takve izjave, bez obzira u kom kontekstu date, dovode do zaoštravanja, ionako nesavršenih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Svi žele da se BiH rastakne. BiH se neće rastaći. BiH će ostati dok god ima ovih bh. snaga koje će čuvati BiH“, kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihićeva izjava potvrđuje stav kojeg je Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva, u pisanoj formi uputio Tomislavu Nikoliću.

Pa, iako bi trebala biti povod za identičnu reakciju stranaka koje tvrde kako im je interes Bosne i Hercegovine na prvom mjestu, poslužila je za politička prepucavanja. Tako je Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, stranke koja je, prema pojedinim spekulacijama da bi ostala na vlasti udovoljila zahtjevima HDZ-a BiH i SNSD-a na štetu države, na naš upit da prokomentariše odgovor Izetbegovića Nikoliću, odgovorio:

„Ono što je rekao gospodin Nikolić je početnička greška i glupost, u kojoj se vjerovatno on kao predsjednik države u ovom trenutku najbolje ne snalazi.“

Ognjen Tadić
............................................
​​Osim SDP-a, Tomislava Nikolića brane i u Republici Srpskoj. Ognjen Tadić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke, ide i korak dalje, pa tvrdi kako je Nikolić bio dobronamjeran u svojoj izjavi:

„Izjavu gospodina Nikolića u tom kontekstu može svako tumačiti na svoj način i to je svačije pravo, ali ja pokušavam iz nje saznati ono što je dobro za nas, a to je da nas okruženje upozorava da su unutrašnji takvi da naše prijatelje i druge iz šireg okruženja posjećaju na jedan maligan proces.“

Stalna destabilizacija BiH

„Trebe neke stvari koje su bile iz vremena rati staviti iza sebe i razmišljati o rješavanju problema koji stoje pred svakom od ovih zemalja i nizu međudržavnih pitanja koja su još uvijek otvorena između svake od ovih zemalja u regionu – na koji način to konkretno riješiti“, prokomentarisao je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a.

Ono što Radojičić ne pominje jeste kako njegov stranački šef Milorad Dodik svako malo u izjavama dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Prisjetimo se nekih:

„Vidimo da se Bosna raspada. Raspašće se kao što se raspala Jugoslavija...  Koliko od bio napor i ovih stranaca i Bošnjaka koji pokušavaju da kažu da je vole, neodrživa zemlja i na kraju će se to... Ovdje svi zajedno patimo samo zato što oni neće da shvate o čemu se ovdje radi.... Mi vjerujemo da je BiH neodrživa zemlja...  Ja ne želim da RS živi u zabludi koja se zove BiH, a BiH je zabluda.“

Ovakve Dodikove izjave, ali i one koje dolaze iz Srbije, već godinama utiču na odnose Sarajeva i Beograda. Svaka izgovorena riječ sa jedne ili druge strane Drine pažljivo se prati, a nisu bile rijetke ni situacije kada su se visoki dužnosnici u obje zemlje „prepucavali“ preko medija. Istovremeno, analitičari navode i da je interes Srbije destabilizacija Bosne i Hercegovine.

Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, kaže kako nema nikakve sumnje da je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, otvorio priču koju je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić „stavljao pod tepih“. Prema njegovim riječima, stalna destabilizacija Bosne i Hercegovine je na liniji koju je Dobrica Ćosić uspostavio u knjizi „Bosanski rat“:

„RS je, prema Ćosiću, jedina pobjeda, kako on kaže, srpskog naroda u ratu. Ta pobjeda treba u miru da se verificira u političkom polju, i cijelo nastojanje od rata naovamo je usmjereno u politici i republičkosrpskoj i srbijanskoj da se RS iz entiteta prevede u status federalne jedinice, odnosno samostalne države“, ocjenjuje Kazaz.

Vehid Šehić, kopredsjedavajući Igmanske inicijative, navodi da niko ne može osporiti kako je dolaskom Nikolića na vlast u Srbiji došlo do zamrzavanja dobrosusjedskih odnosa. Zbog njegove retorike otkazana je i sesija Igmanske inicijative, zakazana u novembru u Podgorici, jer su ostali predsjednici država odbili da dođu:

„Svi smo smtarali da će takva vrsta retorike prestati nakom izbora, međutim, ona je u jednom kontinuitetu, što sigurno stvara nezdrave odnose u regionu“, kaže Šehić.

No, izjava Tomislava Nikolića, uprkos njegovoj tvrdnji kako je pogrešno shvaćen, nije jedina te vrste koju je dao od kako je postao srbijanski predsjednik. To dokazuje da ne odstupa od onog što je ranije govorio, što većinu ne iznenađuje ako se u obzir uzme činjenica da je bio među 18 četničkih vojvoda koji su položili zakletvu svom vođi Vojislavu Šešelju 1993. godine na planini Romanija.

Istovremeno, Nikolićeva izjava o nestajanju Bosne i Hercegovine potakla je i pitanje da li, zaista, BiH nestaje i ako je tako, zbog čega? Odgovor daje profesor Enver Kazaz:

„Ona nestaje zbog neprijateljskog stava prije svega Beograda, imperijalnog prema BiH, autokolonizirajućeg iz perspektive Banje Luke - i posljedica je nemogućnost da se donese politička vizija u Sarajevu koja bi omogućila ravnopravnost svih u BiH. Oni su naprosto slijepi za odgovornost za budućnost u BiH. Mi naprosto ne odgovaramo samo za vlastita stajališta, nego i za posljedice tih stajališta.“ 

 

25.10.2012.

MUŠKARAC KOJI JE PREŽIVIO STRIJELjANjE SVJEDOČIO PROTIV OSTOJE STANIŠIĆA I MARKA MILOŠEVIĆA

Muškarac koji je preživio strijeljanje svjedočio protiv Stanišića i Miloševića
"Čekao sam da iskrvarim i umrem... Htio sam ih zvati da me ubiju, ali nisam smio"
...................
24.10.2012.
..................
"Čekao sam da iskrvarim i umrem... Htio sam ih zvati da me ubiju, ali nisam smio"
Potočari 1995. godine
FOTO: Arhiva

....................................................

 

Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, prvi svjedok Tužilaštva BiH opisao je kako je preživio strijeljanje na brani u Petkovcima (općina Zvornik).

Svjedok SM-100 je ispričao da je u julu 1995. bio u grupi ljudi koji su išli s područja Srebrenice prema Tuzli a koji su se predali “srpskim vojnicima”.

On je nakon toga prevezen u Bratunac, a zatim u školu, iz koje je odveden na strijeljanje u blizini brane.

“Ljudi su izlazili iz kamiona, pet po pet. Nakon što je pola kamiona izašlo, ljudi više nisu htjeli izlaziti. Krili smo se jedan iza drugog, znali smo da ćemo biti ubijeni, ali neka želja za životom… Jedan čovjek me je pitao hoću li da mi odveže ruke. Rekao sam da neću jer ću svakako biti ubijen”, opisao je svjedok dolazak na mjesto strijeljanja.

Po izlasku iz kamiona, svjedok je vidio “redove mrtvih ljudi”.

Kada je počelo pucanje, on je pogođen u desnu stranu grudi i ruku. “Oni su i dalje pucali. Čovjek pored mene je jecao. Čekao sam samo da iskrvarim i umrem. Ležao sam i drhtao, odjednom je čizma stala pored mene i pucano je. Ja sam bio izranjavan, htio sam da zovem da me ubiju, ali nisam smio”, rekao je svjedok.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići, općina Zvornik, gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

 

25.10.2012.

REVIZIJA

Loše vodstvo EP HZ HB dovelo do gubitka u 2011. od 15 mil KM

imageEP HZ HB

.......................................................

Federalna revizija utvrdila je više nepravilnosti u radu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne za prošlu godinu, a posebno je istaknut problem to što je uprava zapošljavala nove djelatnike očito po diktatu, iako je ova kompanija poslovala s oko 15 milijuna maraka gubitka u prošloj godini. Zbog toga je revizija dodijelila mišljenje s rezervom, a iz Elektroprivrede su dostavili svoje objašnjenje pojedinih poteza.

“Zbog neučinkovitosti rukovođenja Uprave Društva i predstavnika državnog kapitala u organima upravljanja, nastao je gubitak u poslovanju. Neplanirano su se zapošljavali djelatnici, tako da je u revidiranoj godini zaposleno 65 djelatnika, a prihodi su smanjeni u odnosu na prošlu godinu 18,007.926 KM ili 5%. Iskazana su visoka potraživanja, a na teret rashoda ukupno je ispravljeno 94,268.999 KM, od čega se na 2011. godinu odnosi 5.807.311 KM i naplata istih je neizvjesna. Navedeno je u konačnici utjecalo na rezultate poslovanja, kako u tekućoj godini, a imat će utjecaja i u idućem periodu”, navodi se u revizijskom izvješću. Najviše kritika izrečeno je prema rastrošnosti Nadzornoga odbora čiji su članovi trošili i ono što im ne pripada.

“Prema Pravilniku o načinu korištenja službenih vozila, predsjednik Nadzornog odbora, iako nije zaposlenik Društva, koristi službeno vozilo bez ograničenja. Prema naputku o izdavanju i vođenju putnog naloga i pravdanju utroška goriva postoji obveza popunjavanja putnog naloga za svako vozilo. Navedene odredbe internih akata predsjednik Nadzornog odbora nije poštovao (nije popunjavao putni nalog), te se ne može potvrditi da su troškovi goriva za vozilo koje je koristio predsjednik Nadzornog odbora i koji su mjesečno iznosili oko 700 KM (primjer mjesec rujan 2011.godine) u svrhu poslovnih aktivnosti”, dodaje se u izvješću.

Navodi se i da je iznos plaća u ovoj kompaniji bio dvostruko veći nego što je to prosjek u Federaciji, odnosno BiH. 
“Isplaćena plaća direktoru Društva za rujan 2011.godine iznosi 4739 KM i to je ujedno i najveća neto-plaća isplaćena u Društvu za taj mjesec, a najmanja neto plaća isplaćena za taj mjesec iznosi 1132 KM. Prosječna neto-plaća ostvarena u 2011. godini prema izvješću o poslovanju iznosi 1.691 KM”.

(Večernji)

Konačni izvještaji o reviziji budžetskih korisnika

image

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH primila je na znanje, na današnjoj sjednici u Sarajevu, konačne izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja korisnika federalnog budžeta za 2011. godinu, s Programom mjera i aktivnosti za postupanje po preporukama Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.

Riječ je o konačnim revizorskim izvještajima 16 federalnih ministarstava i Generalnog sekretarijata Vlade FBiH o izvršenju budžeta za 2011. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Konstatovano je da su korisnici budžeta poduzeli određene mjere i aktivnosti u cilju otklanjanja nepravilnosti uočenih tokom revizije, te u skladu s preporukama Ureda za reviziju institucija FBiH i Zakonom o reviziji institucija, donijeli plan aktivnosti za otklanjanje uočenih nedostataka do kraja tekuće godine.

Sva federalna ministarstva zadužena su da, na osnovu usvojenih akcionih planova i u predloženim rokovima, otklone utvrđene nepravilnosti u vezi s korištenjem budžetskih sredstava, koje do sada nisu otklonjene.

Federalni ministri i sekretar Vlade dužni su da, najkasnije do 15. januara 2013. godine, dostave Vladi izvještaje o načinu provođenja mjera i aktivnosti koje su utvrđene akcionim planovima, sa stanjem na dan 31. decembra 2012. godine, te da u slučajevima neizvršavanja obaveza u planiranim rokovima, pokrenu Zakonom propisane procedure za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zaduženih državnih službenika - nosilaca aktivnosti.

Federalno ministarstvo finansija će pratiti realizaciju preporuka iz Konačnog izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja o izvršenju budžeta FBiH za 2011. godinu, s obavezom da Vladu izvijesti o provedenim aktivnostima sa stanjem na dan 31. decembra 2012. godine.

ZAŠTITA PRAVA PRAVNIH SUBJEKATA IZ FBiH U REPUBLICI SRBIJI

Razmatrana je i usvojena Informacija o sudskim sporovima okončanim pred Ustavnim sudom u Republici Srbiji o čemu je informisala Agencija za privatizaciju u FBiH.

Riječ je o nadležnosti Agencije da vrši sve radnje u vezi zaštite stvari i prava iz pasivne podbilance poduzeća i banaka, a nalaze se na teritoriju država nastalih raspadom bivše SFRJ i potraživanja i obveza nastalih do 31. marta 1992. godine temeljem odnosa sa pravnim i fizičkim osobama iz država nastalih raspadom bivše SFRJ, koja su, nakon odobrenja programa privatizacije i početne bilance stanja poduzeća, postali vlasništvo Federacije/kantona.

Za neusaglašena potraživanja iz Centralnog registra pasivne podbilance poduzeća za koja je postojala validna dokumentacija, a temeljem Odluke Vlade FBiH o davanju ovlasti za zastupanje pred sudovima u državama nastalim raspadom bivše SFRJ od 30. maja 2007. godine, Agencija je blagovremeno odabrala odvjetnike i podnijela tužbe radi naplate potraživanja iz pasivne podbilance, vodeći računa o rokovima zastare po Aneksu "G" Okvirnog sporazuma o sukcesiji.

Budući da je, u danas razmatranoj Informaciji, dat poseban osvrt na sudske sporove kod kojih su, sukladno zaključcima Vlade Federacije BiH, iskorišteni svi redoviti i izvanredni pravni lijekovi pred sudovima u Republici Srbiji, data je saglasnost Agenciji za privatizaciju u FBiH da, u ime oštećenih pravnih subjekata pokrene postupak zaštite njihovih prava pred Evropskim sudom za ljudska prava. Riječ je o kompanijama BNT Holding Novi Travnik i Unis Promex Sarajevo.

PRIHVAĆEN AKCIJSKI PLAN

Federalna vlada je danas prihvatila Informaciju Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH o Akcijskom planu za izvršenje općih mjera po presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Hadžić i Suljić protiv BiH" od 7. juna 2011. godine.

Ujedno, Vlada FBiH je prihvatila sam Akcijski plan za izvršenje generalnih mjera po ovoj presudi koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 12. jula 2012. godine.

Europski sud za ljudska prava je, naime, donio presudu kojom je utvrđeno kako je u slučaju aplikanata došlo do povrede članka 5. stavak 1. Europske konvencije za ljudska prava zbog njihovog nezakonitog pritvaranja, odnosno zbog toga što su kao neuračunljivi izvršitelji kaznenih djela bili smješteni na Forenzičko-psihijatrijski odjel KPZ Zenica, koji nije odgovarajuća institucija za smještaj pacijenata s duševnim smetnjama.

Vijeće ministara BiH već je oformilo interresornu skupinu od predstavnika svih razina vlasti koje su potpisnice Sporazuma o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera sigurnosti izrečenih u kaznenom postupku i drugom u kojem se izriče mjera liječenja.

Zadatak skupine je, uz ostalo, omogućavanje početka rada Specijalne bolnice na Sokocu.

SAGLASNOST NA PRAVILNIK

Pravilnikom, na koji je današnjom Odlukom Federalna vlada dala saglasnost, utvrđuju se uslovi, kriteriji i postupak dodjele stanova iz člana 13. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, vraćenih Federalnom zavodu za geologiju, u skladu sa Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Pravilnik se odnosi i na stanove napuštene od strane ranijeg nosioca stanarskog prava, odnosno stanove za koje nije podnesen zahtjev za povrat ili je isti odbačen, odbijen ili povučen i stanove koji nisu otkupljeni u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a zbog smrti nosioca stanarskog prava i članova porodičnog domaćinstva, te drugih razloga radi kojih je nosilac stanarskog prava trajno prestao koristiti stan.

Ovi stanovi koji su vraćeni rješenjem nadležnog organa, dodjeljuju se zaposlenicima Federalnog zavoda za geologiju koji nemaju riješeno stambeno pitanje po prioritetima utvrđenim Pravilnikom.

To su porodice uposlenika poginulih u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, radnici - ratni vojni invalidi i invalidi rada, radnici – demobilisani branitelji, penzionisani radnici koji do dana stupanja na snagu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova (19. maja 2005. godine) nisu na drugi način riješili stambeno pitanje, deficitarni kadrovi, ukoliko postoje i ostali radnici koji do dana stupanja na snagu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova nisu na drugi način riješili stambeno pitanje.

IZMIJENJENA UREDBA

Vlada FBiH danas je, u cilju otklanjanja nedostataka po Revizorskom izvještaju za 2011. godinu, izmijenila Uredbu o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju.

Jedna od izmjena odnosi se na osiguravanje javnosti i transparentnosti prilikom imenovanja članova Stručnog odbora za ocjenu validnosti dokumentacije potrebne za izdavanje ovlaštenja pravnim osobama koja obavljaju djelatnosti projektovanja i građenja iz nadležnosti FBiH.

OBUSTAVA ISPLATE JUBILARNIH NAGRADA

Federalna vlada je danas zaključila da za isplatu jubilarnih nagrada uposlenicima u federalnim organima uprave i federalnim upravnim organizacijama ne postoje zakonske pretpostavke.

Istovremeno su stavljena van snage rješenja o isplati jubilarnih nagrada, donesena nakon 8. maja 2012. godine i obustavljena isplata svih jubilarnih nagrada.

Protiv rukovoditelja federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija koji ne postupe sukladno ovim zaključcima, biće pokrenut disciplinski postupak.

FINANSIJSKE ODLUKE

Iz Tekuće rezerve Vlade FBiH danas je Federalnom zavodu za poljoprivredu odobreno 118.700 KM za izmirenje troškova po osnovu preuzetih obaveza proisteklih iz jednogodišnjeg programa posebnog nadzora.

Vlada FBiH je danas donijela Zaključak kojim je zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma da iz Interventnih sredstava "Akcioni plan Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma za 2012. godinu", doznači 20.000 KM Rattan Sedia d.o.o.

Ova sredstva namijenjena su Projektu "Učešće na sajmu namještaja u Kelnu i na sajmu Ambienta u Zagrebu", o čijem je utrošku ovo preduzeće dužno podnijeti izvješće Federalnom ministarstvu.

KADROVSKA RJEŠENJA

Za predstavnike Vlade Federacije BiH u Timu za izradu dokumenta Koordinacijskog mehanizma u procesu evropskih integracija danas su imenovani Haris Abaspahić i Entoni Šeperić.

Sjednica Vlade FBiH završena je u 16.30 sati.


(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932959

Powered by Blogger.ba