Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

VJEKOSLAV BEVANDA: NOVA ŠESTORKA ZA 20-ak DANA IMENUJE VIJEĆE MINISTARA BiH

Bevanda : Nova šestorka za 20-ak dana imenuje Vijeće ministara BiH

imageVjekoslav Bevanda

..........................................................

Dok se analiziraju razmjeri krize koju će prouzročiti izbacivanje SDA iz vlasti s državne razine, što je započelo smjenom ministara obrane i sigurnosti te zamjenika ministra financija BiH, praktično odmah može početi realizacija imenovanja novih dužnosnika, ali i uspostave posve stabilne parlamentarne većine koja može donositi sve ključne odluke.

Prema procedurama, nakon stranačkih usuglašavanja, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda trebao bi dobiti imena novih državnih ministara, odnosno jednoga zamjenika. Po ranijem dogovoru, novu parlamentarnu većinu umjesto SDA, a takav bi se rasplet trebao događati i na ostalim razinama vlasti, trebao bi činiti Savez za bolju budućnost zajedno sa SDP-om, dok bi druge stranke ostale u istom nacionalnom sastavu i omjeru, odnosno dva HDZ-a bi predstavljala Hrvate, a SNSD i SDS Srbe u vlasti.

Naime, ove stranke imaju zajedno dvije trećine, odnosno 28 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu. Kako su se pak usuglasili SDP i SBB BiH kada su postigli dogovor o novoj koaliciji, novi ministar obrane trebao bi biti Zekerijah Osmić iz SDP-a, novi ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, čelnik SBB-a BiH, dok bi zamjenica ministra financija trebala postati Edita Đapo iz SBB-a. Od tada do danas nije bilo naznaka u moguće promjene kadrovskih rješenja, iako takvo što nije isključeno. Predsjedatelj Bevanda bi trebao sastaviti rješenje o imenovanju novih ljudi u sastav Vijeća ministara BiH, nakon čega bi to imenovanje trebao potvrditi samo Zastupnički dom Parlamenta BiH, ali ne i Dom naroda, kao što je to slučaj sa smjenama dužnosnika.

Novi ministri i zamjenik ministra morali bi prije toga dobiti potrebne potvrde Središnjeg izbornog povjerenstva, odnosno policijske agencije SIPA-e koja treba utvrditi točnost informacija koje kandidati za ministre i zamjenika ministara budu dostavili u obrascu SIP-u. U slučaju ako su dužnosnici nove šestorke ostali kod ranijih prijedloga, onda bi do kraja listopada cijela procedura trebala biti pokrenuta i okončana za sljedećih dvadesetak dana. U međuvremenu će nastaviti raditi Vijeće ministara i donositi vjerojatno samo odluke tehničke naravi bez složenijih točaka dnevnoga reda kako bi se izbjegla politiziranja koja je već potaknuo SDA.

(Večernji)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467912

Powered by Blogger.ba