Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

FBiH PREUZIMA PENZIONERE OD RS

FBiH preuzima penzionere od RS

imagePenzioneri u FBiH

......................................................

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) uskoro će da preuzme isplatu primanja za penzionere koji su povratnici u FBiH, gdje su penzije stekli prije 30. aprila 1992. godine, a koji su dosad bili na "teretu" Fonda PIO RS.

Rezultat je to dogovora entitetskih fondova, kojim je, prema nekim kalkulacijama, obuhvaćeno do 1.500 penzionera, dok druge procjene govore da ih je mnogo više.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže da će Federalni zavod PIO/MIO da preuzme oko 3.100 korisnika koji su se vratili u FBiH.

"Fond PIO RS će, nakon što Federalni zavod PIO/MIO preuzme korisnike koji su prava ostvarili prije 30. aprila 1992. godine, na godišnjem nivou uštedjeti oko 13 miliona KM", rekao je Rakulj, dodajući da je neophodno početi isplaćivati penzije tamo gdje su ostvarene.

Sa druge strane, Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, naglašava da bi broj penzionera, koji su obuhvaćeni ovim procesom mogao biti veći, ali i manji.

"Operiše se različitim brojevima. Po nekim kalkulacijama, ovim je obuhvaćeno između 1.800 i 3.800 penzionera", naglašava Joksimović.

No, u Federalnom zavodu PIO/MIO kažu da nije riječ o tolikom broju penzionera.

"Cijenimo da će takvih osoba biti maksimalno 1.500", tvrdi Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik Kancelarije za odnose s javnošću u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Prema njegovim riječima, ovaj proces trebalo bi da zaživi uskoro.

"Mi ćemo pozivati penzionere da se prijave kako bi ostvarili ovo pravo, ali imate sigurno one ljude kojima ovo ne odgovara, jer imaju veće mirovine u RS. Oni ne moraju da pređu kod nas, ali ako žele, moći će. Inače, prosječna mirovina u FBiH je 352 marke", ističe Kvesić.

Sav ovaj proces će biti vršen tako što će Federalni zavod PIO/MIO da uputi javni poziv, a Fond PIO RS obavještenje za sve korisnike koji ispunjavaju uslove da podnesu zahtjev u nadležnu poslovnicu.

"Izvršena je elektronska razmjena podataka svih korisnika prava, čime će se uparivanjem podataka o korisnicima prava u oba sistema otkriti dvostruki korisnici prava, koji nemaju zakonsko pravo na to", kažu iz Fonda PIO RS.

Tokom sastanka rukovodstva entitetskih fondova aktuelizovano je i pitanje penzionisanja oficira i podoficira u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH (OS BiH).

Po postojećem Zakonu o službi u OS BiH, penzije pojedinaca bi dostizale i 4.500 KM na mjesečnom nivou, što je 15 prosječnih penzija u RS.

"Treba da pokrenuti inicijativu za izmjenu tog zakona, odnosno da se izbriše poglavlje kojim se omogućava ostvarivanje enormno visokih primanja penzionisanih oficira i podoficira", navode iz Fonda PIO RS.

(Nezavisne)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467791

Powered by Blogger.ba