Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

SULEJMAN TIHIĆ: OSTANAK ZLATKA LAGUMDžIJE NA SADAŠNjOJ POZICIJI - JAČANjE RS-e

Ostanak Zlatka Lagumdžije na sadašnjoj poziciji - jačanje RS-a

imageSulejman Tihić
.......................................................

Ostanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije na toj poziciji kupljen je jačanjem pozicija Republike Srpske, proizilazi iz današnje izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koju je dao na vanrednoj pres-konferenciji te stranke u Sarajevu.

Pritom je Tihić novinare podsjetio na jučerašnju izjavu Milorada Živkovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)koja, prema riječima lidera SDA, svjedoči o "ponudi koja jača RS" a koja je dovela do odustajanja od zahtjeva za smjenu Zlatka Lagumdžije.

SNSD, iako pokretač, odustao je jučer od te inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podsjetio je Tihić.

Dan prije, na sjednici Doma naroda je izglasana smjena ministara iz SDA - Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti, Muhameda Ibrahimovića u resoru odbrane i Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija i trezora, što Tihić, kao lider resprektabilne stranke, ne doživljava kao osobni poraz, kako je rekao u odgovoru na novinarsko pitanje, već isključivo kao prevaru, neprincipijelnost onih koji su i uoči sjednice tvrdili da neće podržati smjenu a jesu.

U tom kontekstu je Tihić posebno naglasio ponašanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, odnosno tvrdnje njenog lidera Dragana Čovića uoči sjednice "da će slijediti stavove SNSD-a". Slično se desilo i s Mladenom Bosićem, liderom Srpske demokratske stranke (SDS), kao i s Ognjenom Tadićem, kadrom SDS-a, kazao je lider SDA.

U Vijeću ministara BiH ostat će samo jedan Bošnjak, ustvrdio je na ovoj vanrednoj pres-konferenciji SDA smijenjeni ministar Sadik Ahmetović i dodao da je u resoru sigurnosti u toku primopredaja dužnosti između njega i zamjenika.

Da li će SDA i ubuduće, nakon svih ovih događaja, biti u poziciji ili opoziciji, teško je sad odgovoriti, kaže Sulejman Tihić, jer su "rogovi u vreći" na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, ali SDA će raditi na unaprjeđenju ekonomije u zemlji, zapošljavanju, primjeni  rezultata nedavnih lokalnih izbora i biti za stalni dijalog pa i s onima koji su bili za isključenje njenih kadrova.

Bit će opozicija svemu što je protiv interesa države BiH, zaključio je lider SDA.

Prije vanredne pres-konferencije održana je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su po Tihićevim riječima razmotreni informacija o razrješenju ministara iz te stranke te izvještaj sa sjednice Predstavničkog doma, kada je SNSD odustao od zahtjeva za smjenu ministra Zlatka Lagumdžije, inače lidera  Socijaldemokratske partije BiH.

Članovi Predsjedništva SDA odali su priznanje sad već smijenjenim ministrima za dosadašnji rad u Vijeću ministara, kazao je Tihić i napomenuo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nije rekao nijednu ružnu riječ o tim kadrovima SDA, smijenjenim na inicijativu Lagumdžijine stranke.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467794

Powered by Blogger.ba