Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

U NOVOM SADU; OSUĐENI NEONACISTI DJECI PREDAJU FIZIČKO

U Novome Sadu

Osuđeni neonacista deci predaje fizičko

 
Photo: Radio 021

Vanja Radosav, član zabranjene neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koji je pravosnažno osuđen za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, odnedavno je zaposlen kao profesor fizičkog vaspitanja u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić", upozorava Antifašistička akcija Novog Sada, a prenosi Radio 021

Kako se navodi u saopštenju, nejasno je zbog čega državni organi zapošljavaju neonaciste tamo gde mogu da naprave najveću štetu.

"Sa kojim ciljem, u vreme kada nezaposlenost u Srbiji dostiže najveću stopu i stotine hiljada mladih i stručnih ljudi ne dobija posao, država zapošljava aktivistu zabranjene desničarske organizacije? Kako sa decom može da radi neko ko obožava Hitlera i Rudolfa Hesa i šta on može da nauči decu u školi osim da mrze?", pitaju se novosadski antifašisti, a prenosi Radio 021.

Direktor škole Nebojša Bulatović kaže za Radio 021 da Radosav nije neonacista, kao i da ima papire iz MUP-a da nikad nije osuđivan, iako je pravosnažnom presudom iz 2008. godine osuđen na četiri meseca uslovne kazne.

"Ne, on nije osuđivan i on nije neonacista. Kolega je prilikom zasnivanja radnog odnosa doneo dokumentaciju da nije sudski kažnjavan i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Tako da te informacije nisu tačne - niti je osuđivan, niti je neonacista. On čak nije ni član tog Nacionalnog stroja", navodi direktor škole.

Međutim, portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić-Jokić kaže za 021 da Radosav, iako po zakonu dve godine nakon postupka provere ima pravo na rehabilitaciju svog krivičnog dela, do danas nije rehabilitivan u Sudu. Prema njenim rečima, policija ima zakonsko pravo da posle tog roka izbriše njegovo krivično delo, ali u dokumentima neophodnim za zaposlenje i u tom slučaju mora pisati da je lice osuđivano, ali da je uslovna osuda obrisana.

"On je pravosnažno osuđen 2008. godine, nakon čega po zakonu mora da prođe dve godine provere da li je sklon ponavljanju krivičnog dela. Nakon tog perioda, mora da prođe još dve godine kako bi osuđeno lice tražilo brisanje osude, ali u našoj dokumentaciji toga nema. U svakom slučaju, čak i u slučaju da policija obriše njegovo krivično delo, u njegovom dosijeu koji se prilaže pri zaposlenju mora da stoji da je bio osuđen", kaže ona.

Načelnik pokrajinske prosvetne inspekcije Dragan Grahovac kaže za 021 da je poslao dopis gradskoj inspekciji da izvrše istragu o zaposlenju Radosava. Glavna gradska prosvetna inspektorka Ljubica Srđanov kaže da pravni problem pri zaposlenju prosvetnih radnika sa krivičnim dosijeom ne postoji ukoliko je lice dobilo samo uslovnu kaznu i to ispod šest meseci.

Prema njenim rečima, inspekciji su vezane ruke, a direktor može da pokrene disciplinski postupak tek ukoliko se pojave jasne indicije da zaposleni ponavlja svoje krivično delo u samoj školi, bez obzira na to čime se on bavi u svoje slobodno vreme.

"Zakon zabranjuje zapošljavanje prosvetnih radnika koji su osuđivani, ali postoji odredba koja kaže da se to odnosi samo na one koji su osuđeni bezuslovno i one čija je uslovna kazna određena na preko šest meseci. Ako je kazna bila uslovna, u trajanju od četiri meseca, jedino što direktor može da uradi je da pokrene disciplinski postupak ukoliko zaposleni ponavlja krivično delo u samoj školi", kaže ona za Novosadski informativni portal.

Vanja Radosav je, inače, sin proslavljenog fudbalera Vojvodine i profesora DIF-a Radivoja Mike Radosava i, pre zaposlenja u Ekonomskoj školi, prvi posao po završetku istog fakulteta našao je u očevoj školi fudbala "Vojvodina RMR", navodi se u tekstu na portalu Radio 021.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88923908

Powered by Blogger.ba